בית פורומים עצור כאן חושבים

שנאת חינם, מה היא ומדוע?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-23/7/2007 22:04 לינק ישיר 
שנאת חינם, מה היא ומדוע?

אני מעריך שכולם כאן מכירים את הבדיחה על היהודי שנקלע לאי בודד, ולאחר שנים ארוכות באה ספינה להושיע אותו, והוא ערוך למצילים סיור בבית שנה לעצמו, והוא מראה להם פה זה חדר השנה שלי, כאן חדר האוכל, וזה בית הכנסת, ופה בניתי ןלעצמי מקור לקרוא, וזה עוד בית כנסת.
רגע שואל אותו רב החובל, לשם מה אתה צריך שני בתי כנסת?
מה זאת אומרת לזה, אני בחיים לא נכנס!

ובעניני דיומא, מדוע יש עוצמה כה עזה של שנאה בתוך עמ"י. איני יודע אם אני צודק אבל נראה לי שעוצמת שנאה כזו היא די חריגה.  מדוע ולמה כל מקום שיש שני יהודים שי מריבות.
היה סיפור על שני היהודים האחרונים בקבול שרבו בינהם על בית הכנסת.
וישנם סיפורים רבים שכדי לא לקטרג על עמ"י, לא נפרטם.

לסיכום
א. האם אתם חושבים שהשנאה בתוך עמי ישראל היא גדולה יותר מאשר בתוך עמים אחריפ?
ב. אם כן, מה הגורמים לכך? מדוע יש נטייה עזה שכזו בתוך עמ"י?
ג. איך מנסים להתמודד כנגד זה?

תוספת המילים "מה היא" לכותרת

תוקן על ידי עצכח ב- 06/12/2007 8:33:39

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/12/2007 21:40 לינק ישיר 

עמית_חן: מה היא שנאת חינם?

מה היא ההגדרה לשנאת חינם?

האם הזילזול הנפוץ של אשכנזים המזלזלים בספרדים או הזילזול בבעלי תשובה הם שנאת חינם?

ירוחםשמ:

כשעם הארץ שונא יהודי מכיון שהוא תלמיד חכם, ובעצם הוא לא תלמיד חכם, רק מתלבש כך, זו שנאת חינם.

שנאת חינם זה- כשחרדי שונא מישהו, מכיון שהוא חושב שהוא חילוני, והוא לא חילוני, זו שנאת חינם

שנאת חינם זה, כשאשכנזי שונא ספרדי, ומתברר שהוא לא ספרדי,

מודה ועוזב

מואדיב:
.

שנאת חינם היא השנאה שמישהו שונא אותי.

כשאני שונא מישהו, לעולם אין זו שנאת חינם, אלא זו שנאה בריאה, המעידה על דבקות במצוות, חוסן נפשי ועין טובה.

בעלבעמיו:

מואדיב,
מילא דבקות במצוות וחוסן נפשי, אבל מדוע עין טובה?

מיימוני:

עמית

שאלת שאלה חשובה וטובה, ויש הרבה מה ללמוד מעיון בה. אמנם המשיבים לעיל הסתפקו בתשובה הומוריסטית, כי הניחו שהתשובה הנכונה ברורה מאליה. ויש נושאים כה עגומים, כמו זה, עד שהדרך היחידה להתמודד עמהם היא לפעמים רק בהומור. הומור עצוב, הומור שחור, אבל הומור.

אולם אין זו דרכי. אז הבה ננסה להתבונן יחד.

אנו מכירים את התופעה הנקראת שנאה. כמדומה שאין ילד שלא חש זאת מעולם ("אני שונא אותו! בגלל...!"). ולפעמים גם מבוגרים יכולים לחוש שנאה עוצמתית.

יש לדייק כי אשר מדברים על שנאה אפשר לדבר על:

א. הרגש.

ב. התוכניות שהרגש יוצר.

ג. המעשים שבאים עקב השנאה.

לשנאה יש דינמיקה. בדרך כלל, כאשר אדם מרגישים ששונאים אותו, הוא מתעורר לחוש שנאה בחזרה. אולם אין זו הסיבה היחידה לשנאה. סיבות רבות לה. לפעמים היא באה מחמת פגיעה ועוול. לפעמים מחמת פגיעה ועוול מדומים. ולפעמים קשה למצוא לה סיבה ברורה. ("אני פשוט שונא את הפרצוף שלו").

התורה מלמדת שאסור לנקום ואסור לנטור, ואלו מעשים שבאים מחמת שנאה. יש גם איסור לשנוא, גם בלב.

אולם לא תמיד ניתן להתגבר על שנאה. ויש שנאה שנראית מוצדקת, כדברי המשורר בתהלים, "הלא משנאיך, ה', אשנא".

חז"ל, כמובן מאליו, ראו בשנאה תופעה שלילית, וגינו אותה. ואף ראו בשנאה אחת מהסיבות לחורבן הגדול של ירושלים והמקדש, וסיבה המעכבת עד היום הזה את בנינם מחדש.

והגדילו חז"ל לקרוא לאותה שנאה שגרמה לחורבן "שנאת חינם". כלומר, שנאה שבחינם היא באה, ואין לה הצדקה שהיא.

איך זה נוגע לנו, לכל אחד מאיתנו? שנבדוק עצמנו אם אין אנו נגועים בשנאה, ובמיוחד - בשנאה בלתי מוצדקת, היא שנאת חינם.

דוגמאות לשנאה כזו, שמתלבשת בניסוחים גזעניים ואחרים, נמצאות במה שכתבו לעיל...

ראוי לדעתי להוסיף ולהזכיר מימרה נאה, שכמדומה מובאת משם הרב קוק. אם ירושלים נהרסה בשל שנאת חינם, ניתן לתקן זאת באמצעות אהבת חינם. כלומר, גם כאן זו אהבה שאינה תלויה בדבר, ואינה באה מחמת סיבה שהיא, אלא רק מחמת הרצון לאהוב ולהיטיב.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו

mdabraham:

ירוחם,
שנאת חינם אינה רק כשהאדם טועה. שנאת חינם היא שנאה מסיבה לא מוצדקת, גם אם הכל ידוע ובהיר וצהיר.
לכן כשאדם שונא חסיד בגלל שהוא חסיד, גם אם הוא אכן חסיד, הרי זו שנאת חינם למהדרין מן המהדרין.
אמנם יש לדון במי ששונא את חסידותו של החסיד ולא את האדם עצמו. דבזה יש שיטות שלא הוי שנאת חינם, בבחינת ייתמו חטאים ולא חוטאים, ואולי זה אפילו מותר לגמרי (ואולי אף רצוי ).
קביעה זו אינה פשוטה והיא דורשת דיון מכמה אנפי, ואכ"מ (=אין לי זמן כעת).

ירוחםשמ:

הרבנים מימוני ומיכי

מה לכם כי תלינו עלי, הרי בכלל דברי דברכם.

שנאתו של עם הארץ לתלמיד החכם, היא קיום מאמר חז"ל, של רבי עקיבא- פסחים-מ.

שנאתו של החרדי לחילוני היא גם מהכתובים-הלא משנאיך, ה'-  וגם מדרבנן, מצווה לשנא רשע- פסחים קיג:

שנאתם של האשכנזים לספרדים ולהפך, זה כבר בגדר הציבי לך ציונים, כשיזדקק לשנא ש יהיה מוכן.

מנהג אבותיהם בידיהם והם עושים זאת בהידור רב.

מודה ועוזב

מיימוני:

ירוחם

א. חלילה לי להלין עליך.

ב. שנאת ה"חרדי" ל"חילוני" (גם אם הוא באמת "חילוני", וצריך בירור מהו דבר זה... סמיילי. שמא נעזר ביבוסי?) אין למה מקום והיא שנאת חינם.

ג. שנאת עם הארץ לתלמיד חכם אף היא לדעתי נופלת בגדרי שנאת חינם.

ד. אין צריך לומר שהדוגמאות של עמית לשנאה גזענית, אשכנזי לספרדי וספרדי לאשכנזי, או חרדים כלפי בעלי תשובה או להפך, כל אלו שנאת חינם הן. ופסולות.

כמדומה שיש הבדל בין זילזול לבין שנאה. לא שזילזול באידיאולוגיה או בהתנהגות אינו פגום ואינו עבירה, אבל כמדומה שזה דבר נפרד משנאת חינם. כמובן, הזלזול בתורו יוצר שנאה אצל המזולזל.

וכל אלו דברים שראוי להישמר מהם, ואין הם יאים ליהודי, ולחרדי, ועל אחת כמה וכמה למי שרוצה להיות מוכתר בכתר של תלמיד חכם.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו

עמית_חן:

תודה רבה.

אז מה היא הגזענות? זלזול? שנאה? מי מהם קודם למי?

וחוץ מזה, שנאת הספרדים את האשכנזים, האם היא גזענות? שנאת חינם או לא? [שהרי הם שונאים אולי את אלו שפוגעים בהם שוב ושוב לא?]

תוקן על ידי עצכח ב- 06/12/2007 8:31:01

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/12/2007 10:14 לינק ישיר 

במחשבה- אין דבר כזה שנאת חינם- תמיד השונא מוצא סיבהמוצדקת ונכונה מבחינתו.
במחשבה שניה- כשמישהו פוגע בי או גורם לי נזק, זו שנאה שיש עלות בצידה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/7/2007 12:46 לינק ישיר 

ירוחם לא הייתה כוונתי דוקא לתגובתך האחרונה אלא לכלל תגובותך באשכול הזה. לא התכוונתי לציבור מסויים אלא למה שכתבת לעיל על אילו שאומרים שרק הרבי שלהם צודק ואילו שסוברים שרק דרך לימודם היא הדרך האמיתית. הכוונה בזקן ואינו לפי כבודו היתה במליצה על אילו שבתירוץ דתי או עדתי אינם מקיימים מצוות שבין אדם לחבירו והבנת יפה כוונתי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/7/2007 12:35 לינק ישיר 

זוהר

הרב דרש בבית הכנסת דרשה- של תוכחה קשה והטפת מוסר למתפללים עם דוגמאות.  הוא ראה שמספר מתפללים זעו בחוסר נוחות.
הרים את קולו ואמר, אני רואה שיש  אנשים שחושבים שאני מתכוון אליהם, אני רוצה להבהיר בצורה שלא משתמעת לשני  פנים, אני באמת מתכוון אליהם.

אני לא האשמתי ציבור, זה או אחר, דיברתי נגד המגמה שמשתרשת במקומותנו בעיקר בעשורים האחרונים.

כשהיתי לבוש כחרדי, וכנסתי להתפלל לבית כנסת של  מיזרוחניקים, תמיד צירפו אותי למנין, ואפילו שישי נתנו לי, אבל כשהיתה לי כיפה סרוגה, בבתי כנסת חרדיים שלא הכירו אותי, לא צירפו אותי למניין.

לא הבנתי מה שייך זקן ולא לפי כבודו? מה לא לפי כבודו ?לא לשנא את השני?
הגמרא שהבאתי היא רק להראות שלפעמים חובה לותר על קיום מצוות עשה ורק להקטין שנאה.

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/7/2007 12:07 לינק ישיר 

ירוחם. נדמה לי שאתה מקצין בהאשימך ציבור מסויים שלשיטתך נוקטים ב'זקן ואינו לפי כבודו' גם במקום שמצווה של 'עזוב תעזוב עמו' קיימת. זה קל מאד להאשים את אלה ששומעים בקול רבם או מחזיקים בדרך מסויימת ביצירת מחלוקת, נכון שהרבה מהציבור הנ"ל מבטלים קהילות אחרות ואולי בכך גורמים לשנאה אך גם הצד השני לא טומן ידו בצלחת ומלבה השנאה מכנגד ואיך תמוד איזה צד 'התחיל'?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/7/2007 11:29 לינק ישיר 

קוגיטו
אני מקווה שגמרא מקובלת עליך, את זה אולי לא מלמדים בישיבות  המיוחדות, למצוינים.

בבא מציעא דף לב עמוד ב

תא שמע: אוהב לפרוק ושונא לטעון - מצוה בשונא כדי לכוף את יצרו. ואי סלקא דעתך צער בעלי חיים דאורייתא, הא עדיף ליה! - אפילו הכי, כדי לכוף את יצרו עדיף. -

הגמרא אומרת לנו, שאפילו ואתה צריך לעבור על מצוות עשה מן התורה- צער בעלע חיים- ולעזור לשונא לטעון,
אתה חייב לעבור על המצווה, בכדי לכוף את יצרך, ולא להרבות שנאה, ולהרבות אהבה כמו שהתוספ" מסבירים.

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/7/2007 08:45 לינק ישיר 

הבינה והציור, המדע והחפץ, הלא רק שביבים קטנים הם מאוצר החיים, האוצר בעצמו מלא הוא במילוי אין חקר בעומק נורא. העזיזות של החיים, המתגלה בחפץ החיים, שכל החפצים הם תולדותיה, חזקה היא מאד בחסנה, צורתה קבועה היא, כל הצורות הרוחניות מתטבעות על פי אותה המטבעה הספונה בקרבה פנימה. כשיוצאת מריבה בין כח לכח, בין איש לאיש, בין עם לעם, בין עולם לעולם, המריבה בתוכנה היא תוצאה מהשינוי והניגוד שיש בעצמיות של אוצר החיים. מעט מאד הוא הערך של יסודי ההתנגדות, שהם מתבטאים בבינה ופירוט מדעי, כל אלה הם סימנים קלים, שמפני חולשת ההכרה הם מתבטאים בתור סבות ודרישות. אבל היסוד העליון הוא שנאת החנם, שאוצר החיים מבטא למה שהוא מנגדו. ויצרא דשנאת חנם זה חובק בתוכו את סתר האהבה, שהיא גם כן כמותה אהבת חנם, שאור השלום והאושר רק בה הוא גנוז. וכל הנימוקים, המתגלים בגילוי הגיוני ובמערכה צורתית מתוארה, הם רק ניצוצות קלים, שמתוך שאין הספירה המוגבלה של עמדת חיי האדם בהוה יכולה לקבל את שיגוב האור של האוצר במילוי תוכיותו, מסתפק הוא בציורים קלושים, שמכילים רק צללים כהים של המקוריות, אשר לאהבת החנם ושנאת החנם, שיסודן הוא שנאו רע ואהבו טוב. וכאשר עומק הרע ורוממות שרשו הרי הוא עומק הטוב, נמצא שעומק השנאה הרי הוא עומק האהבה. ואם נחרבנו, ונחרב העולם עמנו, על ידי שנאת חנם, נשוב להבנות, והעולם עמנו יבנה, על ידי אהבת חנם, היורדת מראש צורים, וחנתי את אשר אחן ורחמתי את אשר ארחם, שהיא התיאוריה הנאמנה של העברת כל הטוב על פניו, של זה האיש משה. אבל תיכף בהולדו בא הטוב עמו, ותרא אותו כי טוב הוא, יבא טוב ויקבל טוב מטוב לטובים.

הרב קוק, שמונה קבצים, קובץ ח, מז.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/7/2007 02:08 לינק ישיר 

קןגיטו,

אני לא מייצג אף אחד, ולא אומר שציבור או ישיבה מסוימים רשמו את אהבת ישראל על שמם בטאבו. אני בהחלט מכיר מפונים מעצמונה שאומרים התפללתי עליו שיחזור בתשובה ודברים דומים ואפשר לחנך כך את עצמו ואת ילדיו. אכן התקשורת מטבע הדברים התעניינה יותר באלה שמגיבים בשנאה ואלימות נגד ולכן זה אולי הרושם שנוצר אצלך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/7/2007 16:27 לינק ישיר 

זילבר
"להוסיף אהבה כמשקל נגד" בטח אתה מתכוין לדבורים על אהבה ארטילאים ולא קונקרטיים,

כי אם התכוונת לאותו שוטר שמתעלל באחותך בשעת הפינוי ואתה קורא לו אחי המתעלל אז זה לא שווה את הביתים שהשתמשת להקליד את זה.

וכל חניך ירגיש צביעות בהתיחסות כזו ,או שילמד שהתעללות באחות שלו זה לא נורא

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/7/2007 16:04 לינק ישיר 

הבעיה שממעלה קוגיטו אמיתית. אני יכול להיות אדיש לזולת, אבל ברגע שאני שונא את מעשיו- אז אני בכר לא אדיש אלא שונא גם אותו, זה כרוך יחד. הפתרון הוא להוסיף אהבה כמשקל נגד- כך שהיחס לא יהיה כמו לאדם זר שאני רואה אותו מתעלל בבע"ח, אלא כמו לאחי שאני רואה אותו מתעלל בבע"ח.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/7/2007 15:49 לינק ישיר 

"לבטל דעות ודרכים ולימוד של השני, במקומותנו  היא דרך לחינוך לשנאה" נניח,אבל לא על זה דיברתי .
 חינוך לאמונה וערכים גם בלא  פסילת הזולת יוצר תוצאות לוואי,בא נקח למשל חינוך לציונות ואהבת הארץ בסקטורים הרלוונטיים,איך נער ציוני לוהט יכול שלא לשנא את ההוא מנטורי קרתא ? ואיך אתה הגבת ריגשית לאותו כהן בהופעתו בכנס ההכחשה באיראן?
ואיך שכחנו כולנו את "יתמו חטאים"ולא חוטאים,ואיך כולנו  פתאום "אנשים עם שכל של ילדים"

תוקן על ידי COGITO22 ב- 24/07/2007 16:06:36

תוקן על ידי COGITO22 ב- 24/07/2007 16:44:14

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/7/2007 15:31 לינק ישיר 

אני לא דברתי על אהבת הבריות ואני לא דברתי על חינוך מכוון לשנא, כלומר שמעבירים שעור איך לשנא.
אבל לפרש פסוק  משנאיך ה' אשנא ובמתקוטטיך  אתקוטט  ולהסביר אותו כמו שאתה מסביר אותו, אפשר גם כך להסביר אותו, אבל לא לילדים ולאנשים עם שכל של ילדים,- זה חינוך לשנאה,
לבטל דעות ודרכים ולימוד של השני, במקומותנו  היא דרך לחינוך לשנאה.
השנאה היא רגש והוא קיים בבני אדם, לפעמים הוא גם חיובי. אבל כיון שניתן הרשות למלאך המשחית שוב אינו מבחין.

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/7/2007 15:30 לינק ישיר 

אולי שנאת חינם היא פשוט כיף?
אני שונא אותו וזה אומר שאני יותר טוב ממנו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/7/2007 15:28 לינק ישיר 

אגב,יש התיחסות כזו על הומניסט" אוהב הבריות" אבל ביום- יום שונא כל אחד בספר "הבחילה" של סרטר.

אגב לגבי לפירוש הרוקח,אני קצת מתפלא שהבאת אותו דווקא,לפשטן כמוך המעדיף צמידות לפשט הכתוב היה מקום להביא פירוש על תפילת המינים כפשוטה,וכן דברי המפרשים על הפסוק הנ"ל

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/7/2007 15:15 לינק ישיר 

אף אחד לא מדבר על חינוך לשנאה, מדובר על חינוך לעומק ערכי ,והזדהות אמיתית ואחריות,ובד"כ ככול שהחינוך מופנם קשה להפריד, גם אם תדקלם השכם והערב שאסור לשנוא,
תחשוב על ילד שרואה אדם מתאכזר לבע"ח,תחשוב על השנאה המובנת שלו לאותו אדם,עכשיו תרגם את זה למושגים ערכיים שילד מזדהה אתם-אם הצלחת בחינוך,
קל לדבר על אהבת הבריות כאשר הדבר לא נוגע לך,ובד"כ אוהבי בריות כאלה מתאבים את השכן הרעשן מלמעלה..

תוקן על ידי COGITO22 ב- 24/07/2007 15:26:57

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > שנאת חינם, מה היא ומדוע?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 לדף הבא סך הכל 2 דפים.

bholext