בית פורומים עצור כאן חושבים

אמנת גביזון - מדן

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-29/8/2007 16:26 לינק ישיר 
אמנת גביזון - מדן

http://www.gavison-medan.org.il/   

כולכם שמעתם כנראה על האמנה שנכתבה לפני כחמש שנים על ידי הרב יעקב מדן והמשפטנית פרופ' רות גביזון.
האמנה עוסקת ביצירת מסגרת חדשה ועדכנית ליחסי דתיים - חילוניים בארץ הזו. לא מצאתי עד כה דיון במסמך מעניין זה שהשפעתו על חיינו עשויה להתברר כחשובה. אנסה להתוות דיון וכל המוסיף מוסיף ודלא מוסיף לא מוסיף.

א. הצורך.

מורכבות היחסים נובעת משני מישורים, העקרוני והפרקטי.
במישור העקרוני, מקובל עד היום בפועל כי הדת היא חלק מן המדינה. ישראל היא מילה בעלת שלשה הקשרים לפחות: עם; ארץ ודת. בין השלשה יש יחסי גומלין, כשם שהמדינה היא מדינתו של העם היהודי, כך היא נתפסת במידת מה גם כמדינתה של הדת היהודית. עד היום לא נותק הקשר בין מדינת ישראל, עם ישראל ותורת ישראל. האמנה מניחה את המשך הקשר הזה כראוי ורצוי.
במישור הפרקטי, מדינה מספקת צרכים מסוימים, בהם גם צרכי דת. מדינה גם מתווה אורח חיים מסוים בפרהסיה שלה, כמעט לא ניתן להתחמק מזה.
גם אם עקרונית נחליט להפריד את הדת מהמדינה, עדיין לא נוכל להפריד את הדתיים מהמדינה.

ב. החזון. 

כותבי האמנה שואפים להסכמה רחבה ככל האפשר. לשם כך הם מוכנים לוותר זה לזו בכל מה שניתן ולעצור רק היכן שאושיות החברה הדתית/חילונית תפגע פגיעה אנושה. הם מבינים שכדי להמשיך ולחיות כעם אחד, מן ההכרח להכיר בעובדה המצערת שלא כולם תמימי דעים בראית עולמנו זה.

ג. יכולת היישום.

בבואם לקבל החלטה באשר לפרטי ההסדר, נדרשים הם לאומץ רב. נראה לי שיש בזה הבדל עקרוני בין הצדדים. בעוד לגביזון- כמייצגת את החילוניות, קל יחסית לוותר או להתגמש, הרי לרב מדן - כמייצג את הדת, קשה מאוד.
החילוני אינו חייב דין וחשבון על ויתוריו אלא לעצמו, לחבריו ולדורות הבאים, הדתי חייב דין וחשבון בראש ובראשונה לדתו. בעוד החילוני יוכל להגן על מה שתתברר כטעות בטענה שהוא עשה כמיטב יכולתו לשקול את המצב, הדתי ייסר את עצמו קשות על הסכמתו לפגיעה בדת, פגיעה שעלולה להיות בכיה לדורות.
בדברי ההסבר המתלווים לכל הסדר באמנה, ניכר מאוד ההבדל בין השניים. גביזון מסבירה בנינוחות יחסית את שיקוליה ואת העדיפות שבהצעה על פני המצב הקיים. הרב מדן לעומתה מתייסר קשות ומהסס רבות. הוא פוחד מהשלכות בלתי הפיכות והדבר היחיד שמאלץ אותו להחליט הוא הפחד והאחריות ממצב קשה יותר שבאי עשייה.

ד. עקרונות הפעולה.

הם משתדלים להניח לחילוני לחיות את חייו מבלי להתקל בדת פעם אחת יותר מידי. מה שאינו יותר מידי הוא שמירה על עם אחד והגנה על זכויות הפרט הדתי.
חוק השבות והגיור מונחה לאור העקרון שהעם מוכרח להשאר אחד, הפחד מנזקים בלתי הפיכים, מאי היכולת לאחות את הקרעים. בעצם כאן נעצרים באיזה קו אדום האומר: אסור לקבל החלטה שלעולם לא יוכלו לשנותה, אין לנו סמכות כזו כבני אנוש.
חוק נישואין וגירושין מונחה לאור העקרון שאין לכפות על החילוני מפגש עם הדת אלא כאשר אי הפגישה תגרור ניתוק עולמית. הם משאירים את החיים מחוץ לדת, יוכרו נישואין אזרחיים, אלא שאין לעשות מעשה שלא יוכלו לחזור בהם. לכן גם אם זוג שנפרד אזרחית יוכרו כגרושים אזרחית, הם לא יקבלו היתר נישואין ללא גט דתי.
מה שמעניינת היא הדרישה מהאיש לגט כדי להנשא. דרישה זו אינה אזרחית ואינה דתית, מבחינה אזרחית הוא הלא גרוש ומבחינה דתית אינו צריך להתגרש כדי להנשא. לא נראה לי שחדר"ג הוא הבעיה. כנראה שזה נדרש לצורך שוויון בין המינים.

עד כאן לעת עתה.

-------
מאיר

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/7/2010 09:29 לינק ישיר 

http://acheret.co.il/en/?cmd=articles.400&act=read&id=2304

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/9/2007 22:49 לינק ישיר 

כבשת_הרש כתב:

אתה מאמין באמונות ודעות שלך הילברלים כמו שנטורי קרתא מאמינים באידיולוגיה שלהם, באותה פנטאיות.

נניח, אבל ההבדל הוא שאני מאמין בזכותם של נטורי קרתא לחיות את חייהם, ואין לי שום כוונה לגנוב אף אחד מילדיהם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/9/2007 09:10 לינק ישיר 

מקאן

הנה הפיסקה -

(יתכן שהיתה ראויה לקבוע אשכול לעצמה.)

"לפעמים יש צורך בהעברה על דברי תורה, ואין בדור מי שיוכל להראות את הדרך,
בא העניין על ידי התפרצות.
ומכל מקום יותר טוב לעולם הוא שיבוא ענין כזה על ידי שגגה, ובזה מונח היסוד של מוטב שיהיו שוגגין ולא יהיו מזידין.
רק כשהנבואה שרויה בישראל, אפשר לתקן ענין כזה על ידי הוראת שעה, ואז נעשה בדרך היתר ומצוה גלוי.
ועל ידי סתימת אור הנבואה, נעשה תיקון זה על ידי פרצה ארוכת זמן, שמדאבת את הלב מצד חיצוניותה, ומשמחת אותו מצד פנימיותה".

(ראי"ה קוק, שמונה קבצים קובץ ב, אות ל)

כמה הערות לבאור הפיסקה, כפי הנלע"ד:

א) לפנינו תפישה סוציוהיסטורתיאולוסופית (סוציולוגית / היסטורית / תיאולוגית / פילוסופית)
של התפתחות ההלכה.

ב) ביסוד תפישה זו  עומד הרעיון ההתגלות המתמדת והתעלות המציאות - הוי אומר:
יש השגחה וגילוי רצון אלוקי בגילגול התמורות של הופעת רצונו בעולם גם בתחום יצירת הנורמה ההלכתית הנדרשת מעושי רצונו.

ג) יש לשים לב להדדיות -
מצד אחד: "אין בדור מי שיכול להראות" -  כשלון כח של המנהיגות (-המחקר נטה להיתפש בעיקר לחלק הזה).
מצד שני:
 "יותר טוב לעולם הוא שיבוא ענין כזה על ידי שגגה" - לעתים תמורות הלכתיות מגורם הלכתי מחוללים בעיה עמוקה יותר ( - ע"ע האשכול של הרב שרלו על הורות לרווקות).

ד) הפיתרון השמימי - התפרצות ופרצה שהחברה יוצרת מלמטה מתוך המציאות שלבסוף יוצרת נורמה חדשה.

ה) מסתבר שלאחר הפירצה ההיסטורית שצומחת מלמטה יבוא אישור הלכתי - משלים? / מאזן? / מכוון? של מורי הדור.
דוק היטב - האישור הוא בתקופה מאוחרת יותר, אחרי שהפירצה היא כבר לאורך זמן ומתבססת.

ו) ובשעה שהפירצה מתרחשת? 

"מדאבת את הלב מצד חיצוניותה, ומשמחת אותו מצד פנימיותה". - כלומר:

התופעה מצערת, אך הבנת המגמה מאירה ומשמחת -  יש כאן תהליך של התקדמות והתחדשות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/8/2007 14:21 לינק ישיר 

[אמשלום,

לא הבנתי אותך. מה שכתבתי לא הייתה הבעה דעה אישית שלי, אלא הבנה שלי את הלוגיקה. ביקשתי הסבר ממך, וענית לי שאת רואה בזוג בוגר שהחליט להינשא וזכאי לכך מטבע בריאתו בצלם, והוא מוותר על כך, ויתור עצום. לזה אני מסכים. אך לגבי האלמנט הדתי שבדבר, שאת מציינת ("ויתור עצום מבחינתי - גם מבחינה דתית"), אני לא כ"כ מוצא הסבר לשאלתי, שהרי אם בני אדם יגיעו להסכמה שנישואים הומוסקסואלים אינם כשירים בארץ, ואם את רואה את הבחירה של בני אדם כדבר דתי, אז אני לא רואה כזה הבדל איכותי בין ההיתר להינשא בין גבר לגבר, למשל, לפני האמנה, שהוא תוצאה אלוקית של בריאה בצלם, לבין האיסור להינשא, לאחר האמנה, מבחינת הוויתור הדתי. בין לפני ובין לאחריה נשארנו ברמה הדתית של הכח ההומני של בני אדם. ולדעתי אין זה כך באורתודוקסיה. את ענית לי שזה ויתור עצום מבחינה דתית וכאן אני לא רואה, או שלא הבנתי, איפה הוויתור החילוני ברמה הדתית. לכן כתבתי את שכתבתי, ולא הכנסתי כאן נימה אישית, שבאמת חוסמת כל דיון.] 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/8/2007 13:13 לינק ישיר 

[מקאן,

"אני מבין היטב את הויתור שהבאת בדברייך, אולם לדעתי הוא עדיין נחות מאוד מבחינה ערכית-דתית" -
נו, תמיד קל מאוד לוותר על משהו ש"שייך" למישהו אחר.
אני מקוה, שאתה מבין בעצמך, עד כמה מחשבה כזו מונעת כל סוג של שיח (מלבד שיח מטיפני וכופה).]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/8/2007 11:08 לינק ישיר 

אבהו

איני מומחה לדמוגרפיה, ואף לא מתיימר לצפות את העתיד. בסה"כ כסוציולוג של כורסא. לא נראה לי כי הדמורגפיה תשנה את פני החברה במהירות שבה יתנערו החילונים מצבתות הכפיה הדתית שאין לה אח ורע במדינות המערב.
  כנגד 10% החרדים ועוד 10-15% מסורתיים. יש 20% ערבים ועוד 5% נוצרים. שרובם יצדדו בהפרדת הדת מהמדינה. (מדינת כל אזרחיה)
  שאר הציבור מתחלן ומאבד את הקשר שלו עם הדת. כך שאני משער שהחילוניות המערבית תכתיב בסופו של דבר, ולא רחוק היום להפרדת הדת מהמדינה. 

בכלל , מה המדינה צריכה להתערב בצורה שבה בני אדם מתחתנים או מתגרשים?. איפה נקברים או נשרפים?. מיהו יהודי, ומיהו נוצרי?. 
  כנראה שהשורשים של השיטה הקומוניסטית/סוציאליסטית, של תנועת העבודה ההיסטורית, שבעקרונותיה היו שליטת המדינה/מפלגה באנשים,  עדיין נוחה לשליטים במדינת הדמוקטיטורה שלנו.  

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/8/2007 09:49 לינק ישיר 

כמתעסק,

תודה. אשמח להפנייה.

אמשלום,

ראשית, לא התכוונתי אליך כמייצגת חילונות או חילונים, אלא כמייצגת את עצמך. חשבתי שאולי עסקת בנושא בצורה מקצועית, שלא כמוני. לגופם של דברים, אני מבין היטב את הויתור שהבאת בדברייך, אולם לדעתי הוא עדיין נחות מאוד מבחינה ערכית-דתית. זה שהאשה החיפאית ממילא תחלל שבת זו סיבה שבגללה למשל אני חושב שהאמנה לא רלוונטית, אבל מבחינה דתית לאורתודקסים אם אכן יש דין ערבות, והדתי בבני ברק חותם על מסמך שבו הוא נותן גושפנקא לחילול שבת של אחיו בחיפה יש כאן ויתור גדול. לדעתי כאמור הוויתור בלתי אפשרי.

אבהו
 אתה (שוב) מערב נושאים שאינם קשורים. אין בכוונתי לדון בהתנתקות ובהשלכותיה החברתיות. מה הקשר של העובדה שלהתנתקות הייתה תמיכה בציבור, אפילו רחבה? האם זה מעיד על מוסר כלשהו? האם מבחינה חוקתית זה מכשיר את הכלים? גם לממשלה הנוכחית יש עדיין כ60 אחוז שהצביעו לה ומשום מה יש לי תחושה שההרגשה הכללית היא כי ניתן לנערים לעשות מה שהם רוצים, ממילא הכל שקר והכל רעות רוח. אולי זה אני הפסימיסט. אולי.
הרב מדן לא דן מדוע ההתנתקות עברה, זה עוד עניין. הוא דן רק בשתיקת הכבשים המאפיינת אותה מבחינה חוקתית. השאלה היא מדוע הוא התעורר רק עכשיו היא עוד עניין.
לגבי היומרה להתפשר בלי ייצוג, כבר כתבתי בערך כדבריך. אלא שאני כן רואה ערך בישיבה ובניסיון להתדיינות סביב שולחן אחד

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/8/2007 03:42 לינק ישיר 

בס"ד
אין צורך בשום אמנות כי אין כפייה ברוחני ואפילו בגשמיים אינו נוהג כפייה וכל כפייה אינה מסטרא דקדושה כמ"ש בפתיחה הכוללת .  

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/8/2007 23:46 לינק ישיר 

כאהן,

אם דבריך אכן מייצגים את עמדתו של הרב מדן מדובר במנטאליות ילדותית נוסח שוברים את הכלים ולא משחקים. במקום לשקוע בהתפנקות קורבנית הוא צריך לפשפש במעשיו ולהסיק את המסקנה מהעובדה שהיתה להתנתקות תמיכה נרחבת בציבור, תמיכה שבלעדיה אי אפשר היה להוציא אותה אל הפועל.

בכל מקרה העיסוק של אנשים עם כוונות טובות בקוצו של יוד הוא עקר. למדן ולגביזון אין המונים מאחריהם ולכן היומרות שלהם להתפשר ולהשיג הסכמים הן ללא כיסוי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/8/2007 23:30 לינק ישיר 

מאיר,

עכשיו הבנתי למה התכוונת.
אני מסכימה איתך שזה מה ש(כנראה)חשבה פרופ' גביזון. אני, כאמור, חולקת עליה (בין היתר כי אני לא בטוחה ששמירה על מרקם החברה הוא ערך, בודאי לא נעלה על כל ערך אחר. גם לו אניח שהוא כזה, אני לא בטוחה שאמנה מסוג זה תורמת לקידומו).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/8/2007 23:29 לינק ישיר 

תלמיד,

החילונים לא מבטלים את הכפייה הדתית כי הם רבים ביניהם על דברים אחרים שנראים להם חשובים יותר. הצדדים השונים צריכים לקנות את עסקני המפלגות הדתיות ואת הרבנים ולכן הם אינם יכולים להתאחד ביניהם ולבטל את הכפייה הדתית, וזאת בניגוד לנטיה של הציבורים החילוניים השונים.

נכון שהחילונים מתרחקים מהשרשים היהודיים שנותרו להם, אבל לדעתי אתה טועה בתחזית שלך, שכן הדמוגרפיה תחליש את החילונים. הם עומדים להפוך למיעוט, ואם מגמת ההקצנה הדתית תימשך, למיעוט נרדף. יתכן שחלקם ירדו מהארץ, בדומה לנוצרים בחברה הערבית.

אם יורשה לי להפליג בעיסוק המפוקפק של נבואה, יהיו הדתיים הלאומיים המפסידים הגדולים של התהליך הזה. בטווח הקצר כל מי שיש לו כישורים טכניים ומנהליים ירוויח מעזיבת החילונים וכך ימצאו הדתיים הלאומיים את עצמם במעמד בכורה בחברה הפוסט חילונית. אבל ההקצנה החרדית תגרום לקונפליקט בין הרוב החרדי לדתיים הלאומיים, ואלה נאחרונים ירדו מהבמה בגלל נחיתותם הדמוגרפית. עד כאן סברות כרס עתידניות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/8/2007 23:16 לינק ישיר 

אמשלום

1) אני ממש לא מבין איפה אמר מישהו שכל האמת נמצאת בצד שלו, עאכו"כ שרק האמת. הרב מדן ודאי לא אמר את זה והוא גם לא חושב כך, מידיעה אישית. גם אני לא חושב כך.

2) איך הצלחת לחלץ מהמשפט שלי "הוא [החילוני] רשאי להבין כי ערך השמירה על מרקם החברה דוחה ערכים אחרים בקלות יחסית." את התובנה "כלומר - הוא עגלה ריקה שקל לה לפנות את הדרך לעגלה המלאה?"
בעוד טענתי היא הפוכה במאה ושמונים מעלות.
אני אמרתי שהחילוני בעל הערכים, רשאי לשקול גם ערך זה בין ערכיו בחפשיות יחסית. מי יעמוד בדרכו הערכית אם יקבע בשיקול דעת כי שמירה על יחסים תקינים עדיפה על חופש מוחלט?
איפה עגלה ריקה?

לשאלתך, היחיד שיחליט אם יש ערך בשמירה על יחסי חברה ואם הוא דוחה ערך אחר הוא החילוני עצמו, במקרה זה הפרופ' גביזון כך חשבה.

אבהו

אני מסכים אתך בעובדות, רק שהאמנה משתדלת לצמצם ולא עליה טענותיך. נכון שהיא לא מבטלת את היות המדינה מדינת היהדות במידת מה, אך היא מתרכזת רק בכפיה שיש בה טיעון ענייני יחסית.
כבר בפתח דברי כתבתי שכל הדיון הוא על בסיס של דגל 'דת ומדינה' שאינם מופרדים.

-------
מאיר

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/8/2007 23:06 לינק ישיר 

[מקאן,

א. מה לי ולפילוסופיה???

ב. אני לא מייצגת את החילונים ובטח לא את החילונות. אני מייצגת את עצמי (וגם זה לא תמיד), בין היתר כיהודיה שאינה אורתודוקסית ומעוניינת מאוד בהמשך קיומו של העם היהודי (ושל היהדות החיה בבני אדם ולא רק בספרים ומוזיאונים). אם אני מאמינה, למשל, שכל שני אנשים הרוצים ומוכנים (וזה דורש שיהיה להם רצון ומוכנות, כלומר - שיהיו בוגרים, עצמאים וכו') לקשור את חייהם ולהקים משפחה (ויש לי הגדרות למה זה משפחה, בין היתר זה כולל הדדיות ואי-ניצול וכו') זכאים לכך מטבע בריאתם בצלם א-להים, הרי שויתור על הזכות הזו הוא ויתור עצום מבחינתי (גם מבחינה דתית!), ובודאי שאינו רציני פחות מויתור של הרב מדן על כך שחיפאית חילונית, שממילא נוסעת בשבת, תותר לעשות זאת באוטובוס.]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/8/2007 23:03 לינק ישיר 

מקאן

לא מה שביקשת אבל בן דוד - יש פיסקה מפורסמת אצל הראי"ה (אהובה אצל חוקריו) דומני משהו כזה:

כשאין כח לחכמי הדור למצוא פתחים בהלכה, פעמים שהקב"ה מחולל זאת דרך פריצת גדר שבדור.

אם אתפנה אשתדל להביא ציטוט מדוייק.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/8/2007 22:22 לינק ישיר 

[אמשלום,

עכשיו הבנתי את כוונתך, ובזה אני לגמרי מסכים אתך שכל הסיכוי הוא רק ברמת הפרט. (למשל, פינת האלוקים הקטנה של הפורום הזה...)

[הערה - וסליחה שאני מחזיר את הדיון אחורה :
א. האם תוכלי לציין לי מקורות או הפניות לפילוסופים או תיאולוגים שסוברים שכל מה שקורה כאן, בהחלטות אנושיות, זה רצון ה'. ייתכן והדבר טריוויאלי ואני לא יודע עליו מחמת בורות,אבל בכל אופן אשמח אם תוכלי להפנות אותי. 

ב. אני עדיין מתקשה להבין את הלוגיקה לשיטתך : נניח שאני אעשה שלב נוסף, שלב שאני מוכן לעשות למען הדיון ולא כי אני מאמין בו -ואומר כי אם הרב מדן, נניח, יסכים עם פרופ' גביזון שמותר ליסוע בתחבורה בשבת בחיפה ולא בבני ברק, לדוגמא, זה לא רק החלטה אנושית של הרב מדן, אלא זה רצון ה' ממש - מעין "חלל עליו שבת אחת כדי שיחלל שבתות הרבה" - הקב"ה מעוניין שאנו נמקסם פה את שמירת השבת ולכן עדיף שיסעו בתחבורה ציבורית ולא במכוניות פרטיות. גם אז אני עדיין רואה כאן ויתור גדול שעשה הרב מדן, במסגרת המשא ומתן הדתי, והוא הצטרך לסבול חבלי לידה קשים של ויתור על תחבורה ציבורית בשבת מדין ערבות וכו' בחיפה, למרות שלשיטתו - שוב רק למטרת הדיון - המסקנה היא היא הלכה, שחלל עליו שבת אחת וכו'. לעומת זאת מן הצד החילוני, אם אני מבין אותו, גם אם רצון ה' הוא מה שבני אדם מחליטים פה, הרי רצון ה' אחד הוא בין אם בני אדם יחליטו להינשא גבר לאשה ובין אם יחליטו להינשא בתוך מינם, או אם יחליטו ליסוע כך או כך - אין פה ויתור אפילו בתוך ה"דת" החילונית, אז מדוע את אומרת שיש כאן הדדיות? ]]

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > אמנת גביזון - מדן
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 לדף הבא סך הכל 3 דפים.

bholext