בית פורומים עצור כאן חושבים

מכניזציה למצוות התורה

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-2/9/2007 14:32 לינק ישיר 
מכניזציה למצוות התורה

בשבוע שעבר עליתי על מונית בעיר מודיעין עילית. במהלך הנסיעה הוצאתי שטר כסף מכיסי לשלם לנהג את מחיר הנסיעה שנקבע מראש. הנהג - חילוני לפי מראהו - סרב ליטול את הכסף, תוך שהוא פותח בדו-שיח הבא:

- אתה דתי, נכון?

- נכון.

- יש מצוה בתורה "ביומו תתן שכרו", נכון?

- נכון.

- עכשיו תגיד לי, מה זה "שכרו"?

- הגמול שהוא זכאי לקבל על עבודתו, כפי שסוכם עימו (זו ההגדרה האנציקלופדית שגלשה מפי באותו רגע).

- אוקיי. יפה. בא נמשיך. מה הרגע שבו אתה מתחייב לשלם לי על העבודה, אה? נגיד אני עובד בשבילך עשרים דקות, ולוקח לך חמשים שקל; באיזה רגע התחייבת חמשים שקל? כשהתחלתי לעבוד? לא. כי עוד לא סיימתי. אז מתי? רק כשאני מסיים, לא?

- שאלה יפה. זו אכן סוגיה רחבה בגמרא, האם "ישנה לשכירות מתחילה ועד סוף" או ש"שכירות אינה משתלמת אלא לבסוף". להלכה אנו נוקטים ששכירות אינה משתלמת אלא לבסוף, כלומר רגע חלות החיוב על המשכיר לשלם לבעל המלאכה הוא בשעת סיום העבודה.

- מצויין. עכשיו תראה. אם תשלם לי עכשיו, לא שילמת לי את שכרי, כי עוד לא התחייבת בזה. ואז לא קיימת מצוה. הבנת?

מתוך שהייתי בהלם על הפלפול התלמודי ששמעתי מפיו של נהג מונית חילוני, לא עניתיו דבר (בראשי התרוצצו מחשבות על אנשי טבריה, שאפי' ריקנים שבה מלאים מצוות כרימון וכו', ועל עגלוני וילנא הבקיאים בש"ס, ואכמ"ל). רק כשירדתי מהמונית התחלתי להתעצבן, ואסביר מדוע:

מצות "ביומו תתן שכרו" אינה מְצַוָּה על אקט דתי או פעולה לעבודת האלוקים. אין היא ביסודה אלא קריאה להתנהגות חברתית הגונה ומתחשבת. אדם עמל על מלאכה בשבילך, אל תעכב את שכרו, כי אליו הוא נושא את נפשו. מצות עשה שבכאן ניתנה כשהיא כרוכה עם ארבע מצוות לא תעשה המזהירות על עיכוב התשלום.

אז נכון שאם שילמתי לפני שהתחייבתי, הרי שלא נכנסתי תחת החיוב הצר של המצוה, כיון שלא שילמתי "שכר", אבל סוף סוף הלא קיימתי במהודר את תכלית המצוה. לא עיכבתי, ואף הקדמתי, את מתן השכר. האם יעלה בדעתנו לומר שמצות "ביומו תתן שכרו" היא קריאה להמנע מתשלום דמי קדימה?

[לבד מכך שהפלפול על "שכירות אינה משתלמת אלא לבסוף" שוברו בצידו, כיון שפשוט שאיני נותן לו את הכסף במתנה עד שישלים את הנסיעה, ואם יוציאני מרכבו בטרם הביאני אל מחוז חפצי, הלא אזעק חמס, ואתבע את כספי שלי בחזרה. ואין זה אלא הפקדה עד לסיום המלאכה. אלא מאי? חסר ה"מעשה מצוה" של "תתן שכרו"? נו, באמת.]

בינותי בספרים וראיתי שהפלפול הנ"ל מובא להלכה בשם ר"י זילברשטיין שליט"א מבני ברק. ואני תמה, האם אין כאן נטילת נשמתה של המצוה והפיכתה למעשה מכני יבש, חסר כל טעם והגיון? אולי נדון כאן אף על מצוות צריכות כוונה, ועל הידור לכתחילה למי שלא כיון שירדוף אחר הנהג ויטול את מעותיו כדי לשוב וליתנן לו לאחר אמירת לשם יחוד?

מחשבותיי השיאוני ועלו במוחי עוד מס' דוגמאות למכניזציה של מצוות התורה ותקנות החכמים, וברשותכם אמנה כמה מהן:

א. מצות שילוח הקן. התורה מצוה שאל לאדם ליטול ביצים או אפרוחים מקן לעיני האם. עליו, ראשית כל, לסלקה, ואך לאחר מכן ליטול לעצמו את השלל. פשוט לכאורה שאין כאן חיוב על כל הרואה קן להעיף את האם ממנו, אלא רק למי שממילא לוקח את הביצים, שלא יעשה זאת לעיני האם.

איך אפשר להבין את שיטת האחרונים (שו"ת "חות יאיר", סימן סז; שו"ת "חכם צבי", סימן פג) הסוברים שבכל מקרה, על הרואה קן בדרך לשלח את האם, אף אם אינו חפץ כלל בביצים או באפרוחים? האם אין כאן שוב הפיכה של מצוה בעלת הגיון פשוט ובריא לגזירת מלך, משוללת הבנה?

[ראוי לציין שאכן מדברי כל הראשונים בפרק שילוח הקן עולה שאין כל מצוה בשילוח האם סתם, אם לא שחפץ בנטילת הביצים או האפרוחים; ראה על כך: שו"ת "חתם סופר", אורח חיים, סימן ק; "חזון איש", יורה דעה, סימן קעה; "שיח השדה" לר"ח קניבסקי, קונטרס הליקוטים, סימן ט.]

ב. מצות ביעור מעשרות. בספר "אילת השחר" (הערות וביאורים על התורה, משיעורי ראי"ל שטיינמן שליט"א), פרשת כי תבוא, דן האם ראוי מלכתחילה להשהות את המעשרות בבית עד לשעת הביעור, כדי לקיים מצות ביעור. ואינו מכריע.

ותמה תמה אקרא. התורה נותנת לאדם מועד אחרון לביעור המעשרות, כדי שלא ישהו אצלו זמן רב, ואנו דנים האם יש ענין לחכות עד לרגע האחרון? כל ענינה של מצות ביעור מעשרות היא הצבת גבול למול המתעצלים המשהים מעשרותיהם, ואנו נכניס עצמנו תחת הגדרה זו כדי לקיים את המצוה? האין זה כמו גזילה לשם קיום מצות "והשיב את הגזילה"? או הותרה מבשר קרבנות לשם קיום מצות שריפת נותר?

שוב, לכאורה. נטילת ההגיון היסודי של המצוה, וראייתה כפעולה מְצֻוָּה חסרת פשר, אשר עלינו לרדוף אחר קיומה.

ג. שנים מקרא ואחד תרגום. חכמים תיקנו לקרוא את הפרשה כסדרה, כדי להבטיח ידיעה מספקת של כל העם בספר התורה. אלא שרוב העם אינם מבינים היטב את לשון התורה, ועל כן תיקנו חכמים לקרוא עם פסוקי התורה את התרגום. כמובן שהתרגום ענה לצורך דאז, אצל הדוברים ארמית כשפת יומיום.

למעשה, התקנה לא השתנתה ואנו מקפידים עד היום לקרוא גם את התרגום, למרות שבעבורנו הוא צריך הסבר יותר מרוב פסוקי התורה (וטעם רב יש בדבר, כי סוף סוף הרבה אנו למדים ממנו). אבל, כבר כתבו הפוסקים שראוי לקרוא אף את פירוש רש"י, כיון שלדידנו הוא משלים את הביאור הנצרך לפסוקי התורה.

בפתח הספר "דרך שיחה", שאלות ותשובות עם ר"ח קניבסקי שליט"א לפי סדר פרשיות התורה, ב"ב תשס"ד, מובאת שאלה לרב: האם מי שאין פנאי בידו לקרוא גם את התרגום וגם את פירוש רש"י, יקרא רק את התרגום, או רק את פירוש רש"י? הרב השיב שעליו לקרוא רק את התרגום, כי זו עיקר התקנה שתיקנו חכמים.

ויש לתמוה, הלא עיקר התקנה היתה שידעו העם את אשר המה קוראים, ולא שימלמלו בפיהם בלא להבין דבר. ומה ערך לקריאה של תרגום, שאינה תורמת להבנת מילות התורה, על פני פירוש רש"י? אדרבה. עיקר התקנה היא שיתורגם הספר אל לשונם, ובזה ודאי עדיף פירושו של רש"י.

אף כאן מתקבל הרושם שתקנת החכמים מאבדת את משמעותה והגיונה, והופכת להיות מעשה יבש ומכני המוטל עלינו כגזירת מלך. שתוק! כך עלה במחשבה לפניי.

לענ"ד, הגורם למגמה המתוארת לעיל הוא הממד הנסתר שהוענק למצוות התורה. אט אט, מתוך הצורך הטבעי לחדש ולרענן את דתנו, החלו המצוות מתנתקות ממהותן המקורית ולובשות צורה חדשה של פעולות נשגבות (נעלות, אך במקביל - נשגבות מבינתנו), שאין לנו את הכלים למוד את ערכן. ככאלה, הפך העיסוק בהגיונן מיותר, והדיון על פרטי המצוות מתקיים במנותק מן הרעיון הארצי או היסודי שבהן.

אין אני בא לכפור חלילה במשמעויות הנסתרות של המצוות. נאמנים עליי דברי חכמים שאמרו "הוי מקפיד על מצוה קלה כבחמורה, שאי אתה יודע מתן שכרן של מצוות", ומי אני שאעסוק בנסתרות. אבל דומני שהכל טוב ויפה ברמה התיאורטית, בשיחות חיזוק והתעוררות. ברמה ההלכתית, צריך הדיון להתמקד אך ורק בצורה הארצית-ריאלית של המצוות.

שאלותיי הן:

א. האם נכונה פרשנותי לתהליך המתואר?

ב. האם המובאות שהבאתי הן אכן דוגמאות למגמה הנ"ל, או שניתן לתת להן הסבר אחר, המניח את הדעת?

ג. האם בידכם דוגמאות נוספות?

רודולף 

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/8/2009 02:53 לינק ישיר 

לדוגמא שפותחת את האשכול - עי' שו"ת תשובות והנהגות, להג"ר משה שטרנבוך שליט"א, ח"ג סי' תע אות ב, עמ' תקמג, שמצדד שמצות ביומו תתן שכרו היא רק שלא יאחר, ולא שלא יקדים וק"ל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/5/2009 11:06 לינק ישיר 

בןאישאחד:

טוהר וסכנה - מרי דגלס (טעמי המצוות)
http://hydepark.hevre.co.il/topic.asp?topic_id=2147299

טומאות התורה ללא מודעות המיטמא -
http://hydepark.hevre.co.il/topic.asp?topic_id=585306&whichpage=13#R_3

בברכה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/2/2008 20:53 לינק ישיר 

בודאי שיש דברים שאינם תלויים באדם. למשל - המלאך שזכה לומר קדוש קדוש קדוש - לא זכה להיות יהודי שאומר קדוש קדוש. ולהפך. ירמיהו זכה לנבואה - וברוך בן נריה נאמר לו "ואתה תבקש לך גדולות אל תבקש". האדם זכה להרבה טובה - אבל לא זכה לטובה הגדולה ביותר - והיא - להיות האלוקים בעצמו. ולא בגלל חטאיו. ההגיון מחייב זאת.

מאידך ברור ש"כל האומר הקב"ה ותרן יותרו חייו", אלא הכל בא במשפט, במקומו ובשעתו. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/2/2008 18:30 לינק ישיר 

מוציא_לאור: זיכוי הרבים, וחישוב "בנקאי" של מצוות 7/2/2005 

להלן שאלה שמטרידה אותי מזה מספר שנים.

אפתח במשל של רב מפורסם.
אותו רב דיבר במעלת זיכוי הרבים, ונתן משל: משל לבעל חוב שנשה בלווה, והלווה לא יכל להשיב. גמלה עצה בלבו, ובמקום להשיב את הכסף, התדפק על פתחי לווים אחרים של אותו בעל חוב, וקיבץ מהם כספים רבים. הביא הלה את הכסף לבעל החוב, ופניו של זה נהרו, ומחול מחל לו על החוב הקטן תמורת הסכום הענק שקיבץ עבורו.

עד כאן הסיפור ועתה שתי שאלות שהן אחת:

האם ניתן לכפר על חוב אישי בהבאת זכויות של אחרים?

האם התורה והמצוות נמדדים ב"כמויות" עד שאם סידרתי ע"י אחרים כמות שווה, או יתירה מזו שהייתי צריך להנפיק - יצאתי ידי חובה?

השאלות לענ"ד לא נוגעות רק לענין זיכוי הרבים, (שהיא שאלה חשובה, כגון במקרה שאדם צריך לוותר על מצוות שלו למען אחרים, או לעשות עבירה כדי שאחרים יעשו מצוות, אם שייך כזה דבר) - אלא גם לשאלות הרות גורל, כמו מיקומו של היחיד בחברה הכוללת.
כמי שרגיל בחשיבה אינדיבידואליסטית, קשה לי לקבל את התמונה העולה מהמשל הנ"ל.

יחד עם זאת, אני מודע למשל לאפשרות של אדם למסור את חייו למען אחר. גם אם אין בכך חובה, דומני שרבים נתנו רשות לכך, ואם כן שוב רואים אנו שיכול אדם לוותר על שלו כדי שלבורא יהיה מישהו אחר תמורתו, ויש לחלק, וכן יש להעיר מסוגית הוא ובנו ללימוד תורה.

וכאן אני מגיע לעוד שאלה מכיוון אחר: האם באמת יש אפשרות שמצוה מסויימת תהא חשובה יותר מאחרת? ולענייננו, המצוה שאני גורם ליהודים רבים לקיים מצוות, התהא עדיפה על מצוה שבה אני מקיים בעצמי?
לכאורה, שוב בחשיבה אינדיבידואליסטית, אין הקב"ה מונה דפים אלא שעות, ומבחינת האמת כל שחשוב הוא ההשקעה שאני משקיע, (בצורה הנכונה, כמובן) ומה לי התוצאה.
אולם מאידך, אנו מוצאים כיוונים שונים במחשבה היהודית, והרי מחללים שבת על יהודי כדי שישמור שבתות הרבה.

הייתי מוסיף ששאלה זו נושקת גם לסיפורי חז"ל אודות זכות אבות, או לסיפורי חסידים אודות הצדיק שמטיב עם בעל העבירה. שוב נידון של התייחסות כוללת מול התייחסות פרטית לאדם ספציפי, שלא יכולה לקבל תמונה כזו, שהצדיק יחליט אם הוא רוצה לשנות את גורלו של פלוני או פלמוני.

**

(השבת האחרונה, אגב, גיליתי דבר מדהים באחד הספרים. סופר שם מפי הח"ח, זצ"ל, על קצב שסרח והאכיל טריפות, והטיל עליו הח"ח קנס. והנה לא ארכו הימים ונפטר הקצב, ויום אחד באו בחלום להח"ח ושאלוהו האם הקנס היה רק כהרתעה, או גם ככפרה. השיב הח"ח שהיה להרתעה בלבד. והנה לאחר מכן הופיע אצלו הקצב בפנים מכורכמות, וסיפר שעקב כך נגזר עליו עוד גיהנום על חטאו כיון שהח"ח לא התכוון בכך לכפרה.
עד כאן הסיפור, ואם נקבל את הכיוון, הרי יש לנו מקרה שבו האינדבידואליות של האדם אינה מספקת, והוא נידון כחלק מההתייחסות הכוללת של החברה, דאל"כ מאי נפק"מ בכוונת הח"ח, הרי אלוקים יודע מעשיו וצרותיו של הקצב ויכול לשקלם בעצמו).

אוסיף עוד כמה שאלות קצרות וסליחה על ההטרחה.

1. אין ניתן להתייחס לביטוי "ברא מזכה אבא".
האם מדובר רק בחישוב השקעתו של האב, בבנו, (ומי שלא זכה לבן לא ייגרע וכו') או שיש חישוב מעבר לכך.
נניח לצורך השאלה שיש שני אנשים שווים לחלוטין, ולאחד יש בן בעל זכויות עצומות - האם שייך לומר שהבן זוכה לאבא, או שכל החישוב הוא לפי השקעת האדם עצמו, בין אם יש לו בנים ובין אם לא.

2. השאלה הנ"ל נוגעת בעצם בכל עשיה של אדם. האם מחשבים את המעשה כפי שהוא (על כל הפוטנציאל הגלום בו) או שמסתכלים על מה שיצא בפועל, וגם את"ל שמסתכלים על התוצאה בפועל - האם התוצאה הזו עשויה להיקבע באופן שרירותי (ומי שנפל - הפסיד לעצמו) או"ד שהיא נקבעת ברצון היוצר ובחוכמתו ע"מ שמי שראוי לתוצאה מסויימת יקבל אותה.

3. לפנינו שני בני אדם ובידם 1000 שקל. האחד נתן את הסכום לעני, ואילו רעהו השקיע את הכסף בתבונה, ולאחר שהגיע לסכום כפול - תרם אותו לעני. האם המשקיע הינו בעל זכות גדולה יותר?

4. הנותן צדקה לעני שאינו הגון, מאבד מערך המצוה (ע"פ הגמרא).
האם פירוש הדבר הוא שאדם זה, עבר לפני כן עבירה, או שהיה בדרגה פחותה יותר, ולפיכך הוכשל?
פשט הדברים משמע שיש מקרים שאדם עלול ליפול ב"הסתברות" (וראה דברי הגב' על יש נספה בלא משפט), אם כי רעיון זה איננו מתקבל על דעתי, אולי משום שהורגלתי בחשיבה אינדבידואלית.

5. הרמב"ם (דומני בהלכות תשובה) כותב שחישוב המצוות והעבירות נעשה רק לפי שיקול דעתו של א-ל דעות, ואיננו יכולים להשיג מהי מצוה קלה ומהי מצוה חמורה.
ונשאלת השאלה: האם אין זה הגיוני לומר שהכל לפי כמות המאמץ שהשקיע האדם?
ומה לו לאלוקים לבוא בטרוניא עם בריה שיצא לה לעשות מצות קלות יותר ולמעט בשכרה, או להרבות בשכר מי שיצאו לו מצוות חמורות?

דומני שלרבות מהשאלות שהצבתי יש גישה משותפת, לאמר, האם חישוב מצבו של האדם בעיני האלוקים כולל אך ורק תמצית של מעשיו וכוונותיו וכו', או שישנו חישוב מקיף יותר של מעשי האדם בעיני האלוקים - וחישוב זה כולל נתונים נוספים הגם שאינם בשליטתו או בידיעתו של האדם.

מעיון לא מועט במקורות יהודיים, דומני שהיהדות הולכת בכיוון השני. יכולני להכביר בראיות אך הייתי שמח לראות אם יש התעניינות מצד החברים הנכבדים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/9/2007 22:32 לינק ישיר 

רוח המצוה = בניין אב = כללו של דבר (אראלסגל)
http://hydepark.hevre.co.il/topic.asp?topic_id=1637807

בברכה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/9/2007 13:09 לינק ישיר 

ירוחםשמ
גם אני מסכים אתך

כדי להוציא אותו מהכלא,חייבת להיות חברה מתוקנת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/9/2007 12:35 לינק ישיר 

עממי
אני מסכים אתך,-אדם שישב בבית האסורים רוב חייו, לא יכול לחיות בחוץ בחופש.

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/9/2007 12:31 לינק ישיר 

אין חכם רשאי לפרש את המצוות אחרת מאשר הפירוש האמיתי שלהן לדעתו. החסידים ואחרים הציעו להחיל על ההלכה מבחנים שלא נובעים מתוכה ובכך הפכו את ההלכה מעבודת השם לכלי להשגת תכלית אחרת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/9/2007 12:14 לינק ישיר 

ווטו,לדבריך האחורנים:

אשר על כן יש ברירה "לקהילת שומרי התורה והמצוות" להשכיל שהפרקטיקה של המצוות "לא דבר ריק הוא" וכפטיש יפוצץ סלע הן מתפרשות לכל אחד לפי רמת הבנתו ומסירותו למה שהוא מזהה כאמת. חובת התמימות היא חובת האמיתות, אך המזהה אמת מסוימת ומיתמם כאילו אינו מבינה או שאינו יכול להבינה, לאו תמים הוא אלא נוכל, פחדן ועצל במסוה של תמים ואם הוא מנסה להטיל את עמדתו על זולתו בדרך השפלה, גם רשע הוא.

לא נכנסתי לכל האשכול,אך דבריך העלו בי דבר מסויים ואחלוק עמכם אותו

כשאר האדם יודע אמת,ולא רוצה ללכת בדרכה,עושה שקר בנפשו,וליבו מתהפך בקירבו,
אשאל אותך ווטו,אם הנך רגיל לאורך חיים מסויים כל חייך,והנה קיבלת ידיעת אמת מהמוחלט(אין עוררין בנפשך,לא תוכל)
אני אשאל ככה

מדוע ידיעת האמת מחייבת?
מדוע האדם חייב להפוך לאיש אחר(כגון שאול המלך ע"ה)?
האם כל אדם ראוי לו שידע אמיתות?(האם בנוי הוא בנפשו לכך?)
מדוע,מדוע הוא אינו יכול לסגת(ולהמשיך להיות כשהיה לפני כן) מידיעת האמת?

תוקן על ידי עממי ב- 17/09/2007 12:15:44

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/9/2007 10:56 לינק ישיר 

סנש"פ,

דבריך הם המשך לשיטתך שאין חכם רשאי לפרש את המצוות אחרת מהמקודש בציבור הרחב [בקדושת הזמן והדפוס] ולכן הנך מביט על החסידים כ"לא מדקדקים בזמני מצוות בטענה של הכנת הלב וכך בעוד מצוות". אך אם תשאל את חכמי החסידים ישיבוך שהם המדקדקים יותר. אי דקדוקם בזמני התפילה, לדעתם הוא הוא דקדוקם בגוף מצות התפילה לקיימה בזמן היותר מתאים לה. זאת כי הם מבינים את התפילה כמצוה שראשיתה בחובת הלב ולכן הם מפרשים את הגבלת זמני התפילה הנזכרים בחז"ל, אך לתפילות שבין כה לא תזכנה ליותר כוונת הלב וכדומה אך לתפילות בכוונה הם מחילים את הנפסק באו"ח צ"ג, ק"א וק"ז כדוחה את זמני התפילה. אשר על כן עדיין אין לערבב את חיוביות אי המכניזציה הבאה מכיבוד המצוות בשליליות אי הדקדוק הבאה מזלזול בעשית מצוות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/9/2007 10:07 לינק ישיר 

לא השויתי נצרות לחסידות, ובכל זאת גם החסידים לא מדקדקים בזמני מצוות בטענה של הכנת הלב וכך בעוד מצוות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/9/2007 18:58 לינק ישיר 

סנש"פ,

במחילה, אך נראה כי הגזמת ב"שחור-לבן" או שלא הסברתי את עצמי דיו [או שניהם ולכאורה כריכתך את החסידות עם להבדיל השבתאות והנצרות תכריע]!

א. אין צורך לגבי נידון דידן "לרדת לסוף דעת הקב"ה" [אם כי אין זה מופקע לפי כלל הבת קול שהתורה ניתנה לאדם ולא בשמים היא ואכמ"ל], אלא די לרדת לדעת הקב"ה ברמה די התחלתית.
ב. מדובר כאן בקיום מעשי של המצוות על הצד המהודר ביותר ולא בלהסתפק בכוונות טובות [שלכן השוואת הדיון לטענת הנצרות תהווה סטיה דמגוגית].

הנידון הוא רק איך לקרוא את התורה, דהיינו עם איזו רמת הבנה [וע' בהקדמת רבנו ניסים לש"ס על פטור חש"ו].

כאשר הנך קורא בתורה "לא תגזול" ומפרש שהכוונה היא "שלא לתפוס מבעלות לבעלות" כבר ירדת לדעתו של הקב"ה בזה שלא אמרת שכתוב כאן רק "לא ת'גימל-זיין-ואו-למד". כך כשהשונה הלכות קורא בהלכות נישואים שצריך פנים חדשות לברכת שבעת הברכות ומפרש שאין הכוונה לאפר שריפה [הנקרא פנים חדשות] אלא לאדם שלא השתתף מקודם בשמחה, הוא כבר ירד לדעת הקב"ה [דוגמא זו מר"ח בריסקר ולא מהטשעבינר רב]. כמו כן כאשר אדם חכם יותר קורא את התורה ומבין [בגלל שעיין ברמב"ן או שעמד על רעיונו בלי לעיין בו] בשילוח הקן שהכוונה המעשית היא אך לשלח את האם כאשר יש לו צורך המצדיק את הפרדתה מבניה, אזי הוא כקודמים יורד לדעת הקב"ה וכן הלאה.

אשר על כן יש ברירה "לקהילת שומרי התורה והמצוות" להשכיל שהפרקטיקה של המצוות "לא דבר ריק הוא" וכפטיש יפוצץ סלע הן מתפרשות לכל אחד לפי רמת הבנתו ומסירותו למה שהוא מזהה כאמת. חובת התמימות היא חובת האמיתות, אך המזהה אמת מסוימת ומיתמם כאילו אינו מבינה או שאינו יכול להבינה, לאו תמים הוא אלא נוכל, פחדן ועצל במסוה של תמים ואם הוא מנסה להטיל את עמדתו על זולתו בדרך השפלה, גם רשע הוא.

דא_עקא,

כפי שהעיר בוג"ע וכפי ששנית בהודעתך האחרונה, "דא עקא" ש"דרך ארץ קדמה לתורה" ולא תחושות בטן וגם אם לא באת לסייע נמצאת מסייע!

שנה טובה!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/9/2007 13:19 לינק ישיר 

ווטו1,
בהנחה שניתן לרדעת לסוף כוונת הקב"ה ושניתן להגיע להסכמה לגבי כוונה זו אז אולי יש צדק בדבריך.
אם אחד משתי ההנחות האלו נסתרת אזי לקהילת שומרי התורה והמצוות אין ברירה אלא להסכים על הפרקטיקה של קיום המצוות ולדבוק בה.
אין זה מקרה שכל התנועות ששמו על ראש שמחתן את כוונת הלב ולא את קיום ההלכה סטו בסופו של דבר מההלכה (נצרות, שבתאות, חסידות ועוד).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/9/2007 16:52 לינק ישיר 

אני מתכוון,ש"תכלית המצוות" היא המצוות עצמן,דהיינו אם קיבלתי על עצמי עול מלכות שמים,משתמע מכך שאני חייב לעשות את המצוות האלה.ז"א סיגלתי לעצמי אורח חיים,שנובע אך ורק מקבלת העול,ובלעדיו לא הייתי נוהג כך

זה לא ממש משנה אם המצוות "מועילות" לי או למישהו כך או אחרת.זה פשוט אורח החיים ,"עבודת ה'" שאני עושה כי קיבלתי על עצמי,
והייתי אומר שהמטרה היא ,שזה יהפוך ל"מכני" ,והדקדוקים הם לא בגלל סיבה כזאת או אחרת,אלא כי זה מה שקיבלתי על עצמי.

אך השאלה למה קיבלתי את זה על עצמי,כי אם לא הייתי מקבל ,לא הייתי צריך לעשות את מה שנובע מכך
מה שישעיהו ליבוביץ מנסה לתרץ ,ואני לא מצליח להבין אותו.

קראתי לפני כמה תגובות את תגובת המשתמש וטו1.והיא נראתה לי די מעניינת.

תוקן על ידי דא_עקא ב- 12/09/2007 16:56:00

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/9/2007 16:02 לינק ישיר 

דקא

במשפט הסיום סתרת את כל התפיסה בה פתחת ואותה שיבחת והצדקת את הפתיחה של הכותב למעלה: 'אין תנועה ללא מניע'!

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > מכניזציה למצוות התורה
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 4 5 לדף הבא סך הכל 5 דפים.

bholext