| נשלח ב-18/9/2007 02:10 |
|
| |
היכן אני בתמונה? / סיפור
יושב הוא על אם הדרך, על סלע גדול אפור. ראשו טמון בידו, מהרהר הוא אודות אותם ימים נפלאים וטמירים. פרט מצטרף לפרט
התפילה והסעודה. השמחה והמרירות. הכל מצטרף ונעשה לפסיפס נפלא של רוחניות עילאית המשמשת כמרקע לתאריכים חשובים אלו. ראש השנה, עשרת ימי תשובה, יום כיפור, סוכות ושמחת תורה. חג חג ואופיו. זה במרירותו וזה בחדוותו. המראות המרטיטים מראש השנה עודם עומדים אל מול עיניו כמסרבים להיעלם וגם אם ירצה אין הוא מסוגל לגרשם. הניגון המתוק בליל ראש השנה כמהדהד באזניו. איך, איך ימלט?!.. אכן, דברים נפלאים... אך משהו בליבו לא שלם עם זאת. רוצה הוא לברוח, אינו יכול, אך רוצה הוא, מאוד. תר הוא אחר אפיק רחב ומבטיח יותר עליו יוכל להסתמך..
• • •
טיסה 108 של חברת התעופה 'מאלב' ההונגרית זה עתה נחתה בשדה התעופה אשר בבודפשט. דוד מדשדש רגליו אל אחד היציאות אשר במטוס הג'אמבו הלא זעיר כ"כ. היתה זו בהחלט טיסה לא נעימה כלל. כל הדרך, מניו יורק לכאן לבודפשט, ניסה לסכם את מאורעות החודש האחרון, הביקור המשפחתי, החברים, הקרובים והשטיבעל השכונתי. הכל שוחזר בראשו. כאב לו. הוא כבר החל מתגעגע לביתו החם בבארא פארק. עתה, אחר חופשת נעימה בבארא פארק, עשה דרכו חזור לישיבה בארץ.
הוא עבר את בקורת הדרכונים והמשיך לכיוון היציאה. לחפציו האישים אין צריך הוא לדאוג, בעוד כעשר שעות ימשיך דרכו אל הארץ. עתה נמצא הוא רק בחניית ביניים עם חברו הטוב זעליג. חברת התופעה הישראלית תתדאג להעברה.
הם עלו על המטרו ההונגרי, בלעו המראות, הכל נראה כה ישן, עתיק. כאילו המודרניזציה דילגה על כל אלה..
בשעות הצהריים עלו על הגשר הקלאסי החותך את נהר הדנובה המפורסם. 'פשט', חלקה העתיק של 'בודא- פשט' נפרס במלוא הדרו. מדהים ביפיו. הטירות הגבוהות מתנשאים באימה, מטילים צלליהם על המים הרגועים של הדנובה. ברקע יושב לו במלוא כובדו הפרלמנט ההונגרי המפואר כ"כ. אין הם, שתי בחורים בארא פארקים, רגילים למראות הללו. גמעו הם הכל בשקיקה, העובדה שלא אכלו זה מהבוקר כלל לא הפריע להם.
"סילחו לי" שמעו הם לפתע קול מאחוריהם. היה זה הונגרי מבוגר, כבן ארבעים וחמש, לבוש במיטב האופנה האירופאית אשר פנה אליהם באנגלית בעלת מבטא אירופאי כבד.
זעליג תלה עיניו בהונגרי הלזה, כמחכה לשמוע את אשר בפיו.
" שמי ז'אק, פתח ההונגרי, גרמני אני במקור באתי הנה לפני כשלושים וחמש שנים. הסתגלתי היטב לאורח החיים ההונגרי. פתחתי קליניקה פרטית מצליחה במיוחד ושירתתי נאמנה את האזרח הבודאפשטי. לפני כמה שנים יצא לי להכיר אישה יהודיה. לאט לאט, עם השנים התחזק הקשר בינינו עד אשר הצעתי לה שנתחתן. היא התנגדה, בתואנה שהיא יהודיה ואני לא, ולפשע חמור ייחשב באם נתחתן. הבעתי רצוני לעבור תהליך גיור, אך מרגיש אני מזוייף להתגייר ולהעביר חזותי החיצונית והפנימית בשביל אשה זו. ספרו לי קצת על דתכם, מה טיבו, מה ענינו, מהותו, מהו?" עיניו של ז'אק כמעט והתחננו.
זעליג ודוד עמדו שם מופתעים לגמרי. על שאלה מסוג זה כלל לא חשבו. בטוחים היו שישאל לפשר מנהגם המוזר לתלות חוטים לבנים אלו מעל מכנסם, או שמא ישוחח ויספר על עברה המפואר של יהדות הונגריה הידועה לתהילה. אך על כיוון זה כלל לא חשבו. מהות של העם היהודי?! בקושי הם עצמם יודעים אודות המדובר, עתה האיך יסבירו לגוי הזה את מהותו של העם היהודי?...
זעליג הביט בפרצופו של אותו ז'אק, מה לו ולאותו גוי.. אך פטור בלא כלום אי אפשר. כך יפטור את הגוי - גר כלעומת שבא?! מה אם באמת מתכוון להתגייר?! הרי הוא, זעליג, יכול למנוע נפילתו שבי אחר הגיור הרפורמי הכ"כ נפוץ היום. אם רק יאמר המילים להם זקוק הוא להלביש את אשר עמוק בתודעתו. הוא אימץ שכלו חזק חזק.. אולי ימצא משהו הולם. או.. הוא נזכר, משהו ששמע לפני מספר שנים מאביו שיחי'.
"ישנו מושג מוסרי בסיסי הקיים מאז בריאתו של העולם - פתח זעליג - מושג זה קיים בכל מקום, אצל כל האדם. צדקה. לכאורה, כששנינו מדברים על מושג, שנינו מתכוונים לאותה נתינה, אותה תנועה, אותו רצון. אך דא עקא שלא. נתבונן מעט בשם שניתן לו ביהדות לעומת השם שקיבל באומות אחרות. ביהדות אנו קוראים לזה בשם 'צדקה'. אתם קוראים לכך בשם 'צ'ארטי' CHARETY. פרט זה אינו עוד פרט שולי המצביע על חילוקי לשונות. זהו הבדל מהותי. צדקה נגזר משורש המילה 'צדק'. לעומ"ז 'צ'ארטי', שמשמעותו 'חסד'. אתה ז'אק מן הסתם מכיר ברעיון הנתינה לזולת. תאמר לי, מה יקרה אם יעלימו ממך רגש כלשהו, יקחו ממך המצפון. אין רגשות, אין מצפון. אין אני. אין מי שירגיש. כשתעבור ליד קבצן ברחוב, פתאום לא תחוש בדחף נתינה. אותו רגש רחמים, אותו מצפון, אותו 'אגו', הכל יעלם כאילו מעולם לא נוצרו. האם גם אז תיפתח ידך לקבצן אומלל זה?!" ז'אק שתק.קצת זע באי נוחות על מקומו, אך בליבו פנימה הסכים עם זעליג. זה האחרון המשיך. "חסד פירושו, שאני, היינו, כבוד מעלתי, מוכן ומזומן לעשות טובה עם הזולת, לתת מאוני הפרטי לאותו אדם. ברגע שארצה אחרת, אפסיק, אך כעת רוצה אני לתת. הדבר נתון לשיפוטי לשליטתי. אני הוא הנותן. ולכן גם קל לי לתת. זה מוסיף לאגו שלי. מרגיע המצפון ומה לא... יהדות גילתה פן חדש בנתינה זו. צדקה, צדק. צדק פירושו שאין אני הוא המחליט בטוב חסדי לתת לאותו אדם. הנתינה שלי היא כנה ואמיתית, כי מגיע לו לאותו אדם. הקב"ה הוא המושל בבריאה זו, הכל מאיתו. אותו בורא החליט שהאמור להגיע לאדם פלוני יגיע דרכי, לא מצד שאני הוא הנותן, פשוט בגלל שאני הוא השליח שע"י מגיע אותה פרוטה לאותו גלמוד. אכן, נתינה זו קשורה עם מציאותי, ריגשותי וכבודי. כל אלה משמשים ככלים להעברת הדבר. יותר קל לי לקיים זאת כאשר קשור זה עם מציאותי. אך חלילה לומר שנתינה זו מוגבלת במציאותי. היסוד עליו מסתמכת נתינה זו הוא הידיעה וההתמסרות. ההכרה שאני באמת 'כלום', כל ישותי היא רק החיות האלוקית שמהווה אותי, ובלעידה אין לי עוד מציאות. אני אינני מכיר ברגשות מגבילים. וזהו חידוש של היהדות. גוי אינו מסוגל להכיר את עצמו כמציאות בטלה מכל. משהו מישותו חייב להישאר. גם כאשר הוא נותן, זה הוא שנותן. יהודי מכיר גם במציאות אחרת. מציאות שהוא קיים ואין זולתו. ליהודי יש נשמה אלוקית. חלק ממעל ממש. חלק מאותו אלוקות בלתי מוגבלת. הנשמה ממלאה כל ישותו. הנשמה גורמת לו, באופן טבעי, להכיר במציאות של הקב"ה. ענינה של הנשמה היא הביטול המוחלט לאלוקות. לא להיות מוגבלים בהגבלות אנושיות כאלה או אחרים.
אסיים במליצה. בזמנו, עת התגלתה הרכבת, החליטו כמה אנשים להביא תגלית זו לכפר נדח בערבות אוקראינה. ואכן כעבור שבועות מספר גיע הרכבת במלוא הודרה אל בית הנתיבות הפרימטיבי שזה עתה בנו. כל זקני הכפר יצאו לחזות בנס. עגלה הנוסעת ללא סוסים. רובם של זקני הכפר לא האמינו שאכן תצליח. ללא סוסים?! היתכן?! והנה הגיע הרגע והרכבת יוצאת אל יעדה. לא יתכן, טענו זקני הכפר בלהט. כנראה ואחביאו שם איזה סוס שהוביל הרכבת. אנשי הרכבת הבינו שיש להם עסק עם זקנים אשמאים שלא יוותרו. הם הגיעו לפשרה שלמחרת יביאו שוב הרכבת בשעה מוקדמת יותר ואז תינתן להם ההזדמנות לבודקה היטב ולראות האם אכן ישנו סוס.. למחרת הגיע הרכבת בזמן הקבוע מראש. זקני העיר יצאו בסחבותיהם והחלו לבדוק הרכבת היטב. קרון קרון. אופן אופן. אולי איפשהוא מסתתר לו איזה סוס סורר. כעבור כשעה העלו הזקנים ידיהם כמעלים חרס... הגיע השעה והרכבת יצאה אל יעדה. שוב נוכחו הזקנים לדעת שמשהו כאן אינו כשורה... כנראה, הגיעו הזקנים למסקנא, ישנו סוס קטן יותר הסוחב העגלה. סוס שלא ראינו בשל זעירותו... אותם זקנים לא יכלו להגיע למסקנא נעלית יותר שיש דבר מופלא מסוס ונקרא 'קטר'. ראשו של הכפרי תמיד ישאר עם אותו סוס בראש. סוס גדול יותר, גדול פחות, אך תמיד עם סוס. אחד שאינו יהודי תמיד ישאר עם ישותו הנכזבת. ישות יותר, ישות פחות. אך תמיד עם ישות. הוא לא מסוגל להכיר במציאותו כאפסית".
זעליג כילה דבריו. הוא עצמו היה מופתע מהדברים שזה עתה השמיע. כ"כ ברור. כ"כ חד. כ"כ מוחץ. ז'אק לא ממש הבין היטב את אשר אמר לו זעליג. הוא כן הבין שמדובר בדברי טעם ותבונה. הוא גם הבין שאכן מדובר במושג נעלה יותר. מופשט. שונה. יהדות. הם החליפו כתובות אי - מייל, לחצו ידיים ונפרדו. ז'אק הלך לביתו בעוד שזעליג ודוד המשיכו בטיולם על נהר הדנובה.
השמש פינה מקומו זה מזמן לצבא הלילה, הירח והוככבים. עתה ניראו צריחי המיגדלים מפחידים ומרשימים ביותר. כיפת שמים שחורה העלימה האור מהעיר בודפשט. אתמקומו החליפט עתה האורות הכתומים ההמומים משהו שנזרקו מהפנסים הזהירים על הצריחים החדים.
דוד כחולם, עקב בעיניו אחר ספינת תיירים שחתכה המים הרעננים של הדנובה עת עברה תחת גשר החבלים המפורסם. כולו מהורהר בזה שעתה שמע. אכן, מיהו,מה ענינו. במה שונה הוא מאותו גוי?...
אורות הגשר הטשטשו בעיניו. הפרלמנט אשר בעברו השני של הנהר נמוג מטווח ראייתו כאילו אינו קיים כעת. אנשים עברו ושבו, עברו ושבו. דוד מכונס בתוך עצמו, חושב ומהרהר, חושב ומהרהר.
הייתה זו התחלת פרשייה שעוד תסעיר את נימי נפשו בתקופה הקרובה...
• • •
לפני כמה ימים חזר לבארא פארק.חודש החגים יחוג כאן, בביתו. ראש השנה עבר ביופי נהדר. הוא גם זכה לתת 'שלום' לרבי. היה מאוד מרגש. הוא גם חזר על ווארט טרי שקרא באחד הספרים אודות יום הדין. הניגונים היו משהו. מרוממי נפש. אך משהו בליבו לא שקט. אותו ביקור בבודפשט עוד לא נשכח מליבו. במשך החודשים שלאחרי ביקור זה נתקל במהמורות רבות. כמעט בכל מעשה דתי משמעותי נעצר. הוא לא יכל להמשיך. רגע, מה זה אומר לי. מה אני עושה עכשיו. רק לאחר רגעים ארוכים המשיך במעשיו בידיעה כי לא יוכל להתחמק בגלל אי הבנה...
עתה עבר את ראש השנה. הוא חש זאת הפעם על בשרו. כל הלילה התגלגל על מיטתו. מה הוא אותו ראש השנה?! מהו? מה ענינו?! מה טיבו?! רק בקשת משאלות?! הרי זה יותר מ'סתם' יום הדין. חייב להיות לכך משמעות פנימית יותר. ובכן, מהו אותו משמעות?!...
מחר, החליט, יגש לאביו ויפרוק את אשר על ליבו. אולי ימצא נקודצ מוצא ברורה יותר...
(המשך יבוא)
תוקן על ידי בןציוןכהנא ב- 18/09/2007 20:19:52
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-26/10/2007 15:55 |
|
| |
צבי, תן הסבר משכנע מדוע מבחינה אובייקטיבית יותר נח להניח שרבון העולמים מעוניין "להשכין שכינתו בתחתונים" ולבטל את האגואיסטיות (שלא ברור מה רע בה בעצם), מאשר להניח ש"בא לו" שלא נאכל חזיר ושנהיה נחמדים איש לרעהו, בלי שום סיבה. אין שום מעלה הגיונית אובייקטיבית בהנחה אחת על זולתה.
|
| נשלח ב-25/9/2007 08:10 |
|
| |
צבי, וודאי המקורות האלו מוכרים לך "אחר הדברים האלה היה דבר ה' אל אברם במחזה לאמר וגו' (תה' יח:לא) '
הא-ל תמים
דרכו אמרת ה' צרופה מגן הוא לכל החוסים
בו' אם דרכיו תמימים הוא על אחת כמה וכמה. רב אמר לא נתנו
המצות אלא לצרף בהן את הבריות, וכי מה איכפת ליה להקב"ה למי ששוחט מן הצואר, או
מי ששוחט מן העורף, הוי לא נתנו המצות אלא לצרף בהם את הבריות." "מעשה ששאל
טורנוסרופוס הרשע את ר' עקיבא: איזו מעשים נאים - של הקב"ה או של ב"ו
(=בשר ודם)? א"ל: של ב"ו נאים. א"ל טורנוסרופוס: הרי השמים והארץ,
יכול אדם לעשות כיוצא בהם? א"ל ר"ע: לא תאמר לי בדבר שהוא למעלה מן
הבריות, שאין שולטין עליו, אלא אמור דברים שהם מצויין בבני אדם. א"ל: למה אתם
מולין? א"ל: אני הייתי יודע שעל דבר זה אתה שואלני ולכך הקדמתי ואמרתי לך
שמעשה בני אדם נאים משל הקב"ה. הביא לו ר"ע שבלים וגלוסקאות, א"ל:
אלו מעשה הקב"ה ואלו מעשה ידי אדם. א"ל: אין אלו נאים יותר מן השבלים?
א"ל טורנוסרופוס: אם הוא חפץ במילה למה אינו יוצא הולד מהול ממעי אמו?
א"ל ר"ע ולמה שוררו (=חבל הטבור) יוצא עמו והוא תלוי בבטנו ואמו חותכו?
ומה שאתה אומר למה אינו יוצא מהול - לפי שלא נתן הקב"ה את המצות לישראל אלא
לצרף אותם בהם, ולכך אמר דוד (תה' יח:לא) 'אמרת ה' צרופה'."
לשיטתך, מילה מתקנת את העולם, שחיטה מן הצוואר מתקנת מה ששחיטה מן העורף אינה מתקנת, כל המצוות לא ניתנו אלא לצרף בהן את הבריות?
תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 25/09/2007 8:11:13
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-24/9/2007 18:29 |
|
| |
איני מנסה להוכיח שום עובדה. פשוט פתחתי בדיון רחב וככל שאנו נכנסים בו לעומק יותר מתברר שאין תחליף רעיוני. אדרבה, כל מגמתי בפתיחת אשכול זה הוא שמר יציע סחורתו ולנו יהיה האפשרות לדון ע"כ.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/9/2007 12:19 |
|
| |
תכל'ס, צבי אבנר. יפה מאוד שאתה מוצא סיפוק בהגות החבדי"ת. למה כל כך חשוב לך להוכיח לכולם שמי שלא חבדני"ק אינו יהודי אמיתי? אני יכול להוכיח לך דווקא את ההיפך, לשם מה?
------- מאיר
|
|
|
|
| נשלח ב-24/9/2007 00:31 |
|
| |
השאלה היא עד כמה הכרה זו חדורה ואמיתית א צלך.
ניתן לדקלם סיסמאות כל היום. אך בעת שהסיסמא נשארת בגדר סיסמא ולא יורדת להבנה רציונלית, הרי שהוא מאבד האפקט וכו'.
האם היהדות מבוססת ומובנת בשכלך בצורה הבנתית ובלתי ניתנת לערעור??
|
| נשלח ב-23/9/2007 21:31 |
|
| |
מישהו חולק על מה שאמרת? זה בדיוק מה שטענו כאן כולם
רק במילים אחרות: אנחנו מחוייבים לעשיית הטוב כי זה
רצון הבורא.
|
|
|
|
| נשלח ב-23/9/2007 19:08 |
|
| |
בעל,
כבר כתבתי מספר פעמים את הצורך בחסידות דווקא בתקופה זו.
במילים אחרות ניתן להגדיר זאת, לפני הבעש"ט הנשמה האירה יותר. פחות הפריע הנפה"ב. משא"כ עתה וכנ"ל בארוכה.
הבוחן,
חסידות גילתה מימד חדש בקיומנו. החסידות מחקר אלוקי וטהור הוא המציג בפני האדם עובדת קיומנו בעולם. מאה אחוז אלוקות, אפס אחוז אני. וזה ע"י ההתבוננות במאמרי חז"ל כגון "לעולם דברך נצב בשמים", וכפי הפירוש הידוע, דברך הולך על עשרה מאמרות שע"י, ורק ע"י יש קיום לעולם. וכמו"כ בפסוק "ואתה מחייה את כולם, חיות כל הנבראים מגיעה מאיתו ית'.
יסוד היהדות הוא הדברה הראשונה "אנכי ה' אלוקיך" ו"לא יהיה לך". שתי מצוות יסודיות אלו מבטאים את כללותם של שאר תרי"ג המצוות. סיבת קיומנו את המצוות אינו נובע מרווח כזה או אחר. אלא מהסיבה הפשוטה ש"לי בנ"י עבדים, עבדי הם". יהודי הוא עבדו של הקב"ה. עבד פירושו שאין לו כל רצון עצמאי והוא נתון אך למרותו של האדון. זוהי הסיבה היחידה לקיומנו מצוות אלו. זה שהמצוות נותן לנו היכולת להיראות 'יפה' בעיני הבריות, או בלשון הרמב"ם, לצרף את הבריות, זהו מסובב ולא סיבה. ז"א תוצאה. יש את מצוותיו של הקב"ה, וע"י קיומם נעשים שלמים באופן ממילא, לא מצד שזהו התכלית (הסיבה), אלא פשוט מצד היותו ית' תכלית הטוב. במילים אחרות, השתלמותינו במידות אלו או אחרים הוא גם מצד רצונו ית'.
ניכנס עתה לשאלה נוספת: לשם מה ירדה נשמתי לעולם. ישנם כמה וכמה ביאורים, כאשר מסקנת כולם הם אחת ויחידה. ישנו הביאור עפ"י קבלה, שהטעם לכך הוא מצד תיקון שנשמתי צריכה לעשות מה שלא עשתה בגלגול הקודם. ישנו ביאור נוסף בשם שהטעם בירידת הנשמה טמון בעליונות שתקבל הנשמה אחר ירידתה למטה. וכן הלאה. אך נראה שכל הפירושים נוגעים בנקודה ומסקנא אחת. רצונו ית' לעשות לו דירה בתחתונים. שבמקום נחות כמו עולם זה יקיימו תומ"צ. יצרפו את הבריות. את הנבראים. ולצרף אין משמעו 'סתם', בשביל האגו האישי, הרווח הפרטי. לצרף משמעו שהקב"ה ברא מושגים של טוב, בהם אנו מכירים לפי הבנתינו, ולפי מושגים אלו רצה שנתנהג בכדי שנעשה ממקום נחות זה דירה נאה ומתוקנת. וכפי שמבואר בארוכה ואכ"מ. וזוהי הסיבה היחידה לקיומנו. אין לנו מציאות אחרת.
אנו אומרים זאת כל יום ב'שמע ישראל'. "אני ה' אלוקיכם (אלוקיכם דייקא) אשר הוצאתי אתכם מאמ"צ ליהיות לכם לכם לאלוקים". אלוקים משמעו,כח וחיות. אנו בעצם מודים, ארבעה פעמים ביום בעובדה שהקב"ה הוא כוחנו, הוא חיותנו. תתבונן במילים שאתה אומר. אתה מודה שאין לך מציאות אחרת מבלעדו ית'. הוא אלוקי, חיותי, כוחי, נשמתי. בלעדיו אני כלום. ולא רק אני, אלא כל היקום כולו. אין לך כל מציאות.
באם אינך מכיר במציאות זו, הרי שאתה כופר בו ית' ומודה בע"ז. וכמו שהאריכו גדולי ישראל ופרשניה ואכ"מ.
לאחר הנחה יסודית זו, הרי מובן מה מגוחך לקרוא לקיום מצוותיו של יהודי כאגואיסטיות וכו'.
הטעם לכך שהיהודי מטפח ישותו בקיום מצוות, אי"ז לשם רווח פרטי כלל וכלל. כל מציאותו מוקדשת לאלוקיו. אלא שאלוקיו רוצה שביטול אליו יתבטא דרך השקעה בעצמי. לא מצד היותי אגואיסט, אלא מצד היותי בטל. באם רצונו היה שאשב במשך היום בפינת רחוב מלכי ישרא ויקבץ פרוטות (חלילה) זאת הייתי עושה.
וכאן אנו מגיעים למאמחז"ל נוסף. "אני לא נבראתי אלא לשמש את קוני". אין לי כל מציאות בלבד ההכרה בו ית' וברצונתיו. ובאם לאו, הרי "שמוטב שלא היה נברא". אין כאן בכלל דיון על שכר ועונש. וד"ל.
מניח אני שאין בדברי חידוש כלשהוא לגישתך אתה, זהו היסוד הראשוני בהשקפה יהודית. השאלה עד כמה דברים אלו מחודדים אצלך.
עומדים אנו ערב חגה"ס, אספר לך סיפור מענין ששמעתי:
היה זה לפני מספר שנים, כאשר על אוטובוס של דן עלה יהודי חרדי והציע לשאר בנ"י לברך ולקיים מצוות לולב. חלקם נענו וחלקם לאו דווקא. בחלק השני הי' גם חייל שסירב נמרצות. לאחר מספר תחתנות ירד מיודענו המציע. והנה לאחר מספר תחנות נוספות עולה יהודי נוסף עם לולב, הפעם חב"דניק. וכמו הנ"ל, גם הוא, מציע לנוסעים לברך וכו'. והנה משום מה בהגיעו אל החייל, נענה הוא ברצון נוטל הלולב ומברך. ליד אותו חייל ישב יהודי פוילשע'ר שתמה על הנהגה מוזרה זו, סירוב ומיד לאחריו הסכמה. שאל אותו פולישע'ר לפשר הדבר בתקווה למענה. ענה לו החייל, היהודי הראשון הגיע והציע לי בכוונה ברורה ביותר. השכר הפרטי שיהי' לו לאחר מאה ועשרים בכך שזיכה אותי, החייל. החב"דניק, לעומתו, חשב אך על דבר אחד ויחיד, מה טוב לי, מה טוב לנשמתי. הוא לרגע לא חשב על רווחו כלל".
סיפור עצום. חסידות מלמדת אותנו להסתכל על העולם במשקפיים פנימיות ואמיתיות יותר. לדעת להבין מהו רצונו האמיתי ולפי'ה לפעול. לשים ישותנו בצד ולהתמסר למטה שלשמה נבראנו.
השקפה זו אינה נשארת בגדר דהשקפה גרידא. היא חודרת בכל האדם על לתכונותיו הפרקטיות קיום מצוותו היא ברגש ובחיות ובהידוש יותר. בפנימיות יותר. וזהו מצד ההכרה הנ"ל. מדובר בהבנה משמעותית המשנה את כל גישתו של היהודי לתומ"צ.
לא ניתן להגיע להכרה זו ללא החסידות
|
|
| נשלח ב-23/9/2007 09:03 |
|
| |
צבי,
הקב"ה סיפר לנו שזו הדרך היחידה להגיע לשלמות. לכן אין כל השוואה עם דתות אחרות.
ובעניין לגלוגך על האגואיסטים- ומה רע בזה? האם כשאתה אוכל אתה לא אגואיסט? האם כשאתה לומד את לא אגואיסט?
ובכלל מה גורם לך להתמסר "לרעיון נעלה ואבסולוטי" כלשונך, אם לא אופיך הנברא השואף לכך? וא"כ שוב גם לשיטתך אגואיסט אתה!
אדם שואף מטבע ברייתו להיות טוב ושלם, והתגלה לנו במעמד הר סיני כיצד לעשות זאת. מה רע בזה?
|
|
|
|
| נשלח ב-23/9/2007 08:52 |
|
| |
שוב, איך חיו לפני גילוי החסידות.
|
| נשלח ב-23/9/2007 08:32 |
|
| |
בהחלט. אין ספק. רעיונה של היהדות אינו שולל ולו במקצת חשביתו של האדם כנברא ובעל יכולות. אדרבה, היא מעודדת ומדרבנת את האדם שיפעל בכישוריו וכו'. אך בכישורים אלו גופא יוחדר רעיון אלוקי למעלה מהבנה אנושית.
במילים אחרות, למעלה מגבול בתוך גבול. להכרה זו לא ניתן להגיע ללא גילויה של החסידות ופנימיות התורה בכלל.
התורה מתנגדת מכל וכל לדיכוי אנושי רחב כמו שהיה בימי הבניים.
|
| נשלח ב-23/9/2007 08:16 |
|
| |
האנלוגיה שלך אינה ממין הענין. ילד קטן רואה את העולם כולו כמכלול ואינו מפריד בין עצמו לאחרים. חשיבה של ימי הבינים לא הכירה בפרט אלא האדם נחשב כחלק ממכלול, חלק מהשבט, הגילדה וכו' (ועל זה הפניתי אותך לקרל פופר, קראת?) וודאי שבן אדם הוא מוגבל, וטפש מי שלא יכיר בכך, אבל בהחלט ניתן לומר שאינו צריך לבטל את עצמו, אלא תפקידו הוא לפעול במסגרת שביכולתו.
תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 23/09/2007 8:16:30
|
|
|
|
| נשלח ב-23/9/2007 05:44 |
|
| |
שרגא,
נראה שהינך אכן מאשש טענותי בשל ניצול ציני ואגואיסטי.
אתה משתמש בתורה כמורה דרך אולטמטיבי לחיים של שלימות ומשמעות. נהדר לך. אוכל עתה להנפיק תעודה בשל היותך איש הגון וישר באמת.
מצאת דרך בריחה ממחויבות והתמסרות לדבר נעלה ואבסלוטי. אתה אינך מכיר בחיים של מאה אחוז אלוקות ואפס אני. אתה לא יכולבלי ה'אני'. אלוקים הוא לא בלעדי (חלילה).
אוי.. מה היה קורה באם לא היה אלוקים. לא יכולתי להציג בפני אנשי שיינקין את החרדים כמוסריים ונלעים. איזה מזל שיש אלוקים...
לטענתך נראה, כי לו יכולת לחיות חיים מושלמים (הכוללים בתוכם גם הנושא של שכר ועונש) בלי אלוקים, הרי שלאוו דווקא היית צם אתמול.. (אלא"כ לא יכולת לימלט מחינוך כה מושרש ולא אובייקטיבי שקיבלת מאז היותך רך בשנים).
יוצא א"כ, ישנם ג' אופניפ וסיבות לשמירת הדת:
א. שלימות וכו' הכולל: מעמד חברתי גבוה. "70 בתולות לאחר מאה ועשרים..."(סלח לי על הציניות, זה פשוט בלתי נמנע). וסיפוק עצמי. במילים אחרות - מאה אחוז אני, אפס אחוז אלוקים! ממסקנא זו קצרה הדרך למסקנא נוספת - אתה חי בסרט. היהדות הרבה נעלית מאשר התאמה אישת אך למידותיו ההנאתיים של מר.
ב. חינוך ביתי. או אז אינך יכול להתחמק מהמסקנא הכ"כ ברורה. יהדותך אינה שונה מאמונתו של נוצרי האו מבוהדיהסטיותו של ישראלי עובד. שניכם געת למסקנא הנובעת משטיפת מוח וסובייקטיביות.
ג. מחקר אלוקי אמיתי ומחייב, המבוסס על הבנה שכלית אובייקטיבית.
בעל,
עדיין לא פגשתי באדם כ"כ סובלני שיחיה חייו בשתיקה ללא הבנה מינמלית לשם מה הוא עובד כ"כ קשה 24 - 7 . האפשרות היחידה היא א' מג' אופציות הנ"ל שכתבתי לשרגא.
שואל אתה ההבדל בין נימוקה של חסידות שלא נעצר בנקודה מסוימת. האם שמעת על המושג 'עצם', 'שכל עצמי'?! זהו ההבדל וד"ל.
באם אינך עדין מבין, אמור לי ואסביר לך זאת בתגובתי הבאה.
|
|
| נשלח ב-22/9/2007 20:05 |
|
| |
נניח שיש צורך אבל נניח שאיננו יודעים מהו הצורך אז מה? האם הנימוק שלך למה להיות אדם טוב לא נעצר באיזו נקודה?
לפי הרמב"ם תכלית העולם הוא אדם טוב וחכם, עיין בפירוש המשניות. מה שטוב לרמב"ם אינו מספק אותך? ושוב, תראה כמה דורות של גדולי עולם חיו בלי לדעת את מה שאתה חושב שהוא עיקר היהדות, מה היה חסר להם?
|
|
|
|
|
| נשלח ב-22/9/2007 19:43 |
|
| |
צביאבנר, חוששני שבמאמץ להוכיח עד כמה נצרכת תורת
חב"ד לאיש הישראלי, הנך נסחף קצת. כמעט ואין אפשרות
לתקן מידות וכו' ללא התורה, ויוכיחו רוב האנשים
ה"מוסריים" שבעולם, שכשתפגע בהם אישית, למשל, או כל
נקודה אחרת, כל מוסריותם תיעלם ברגע. רק ביהדות תמצא
אדם השלם. אגב, פיך הכשילך. תנו לחיות לחיות זו
הוכחה נגד מה שטענת על מוסריות ללא תורה, כי ארגון זה
או עכ"פ אוהבי חיות אחרים מסוג זה, הולכים בדרך
מעוותת ונתקיים בהם "זובחי אדם עגלים ישקון". מבחינתם
בעלי החיים שוים לאדם, אם לא נעלים ממנו. בדומה לזה
ארגוני "ירוקים" למיניהם שמוכנים לעשות צעדים
קיצוניים עד פגיעה ממשית בבני אדם, במאבקיהם. הנה, כך
נראית מוסריות ללא תורה. שאלת, למה להיות טוב?
כי זו האמת. זה הטוב, פשוטו כמשמעו. הקב"ה ציווה
עלינו לבחור בטוב ואת זאת אנחנו עושים. ומה הטוב? מה
שכתוב בתורה. זו מטרת האדם בעולמו, לעשות טוב וכך
להיות דבוק בבוראו.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/9/2007 21:39 |
|
| |
איזה צורך יש בהנהגה טובה וישרה, מה קדושה יש במידות טובות, או במילים אחרות, לשם מה כל היהדות באם אוכל להתנהג כאדם ישר גם לולי היהדות, פשוט מצד מה שנקרא 'מוסריות', ויוכיח ארגון 'תנו לחיות לחיות'...
כמה שלא תמצא נימוקים שונים, כל עוד הנימוק הוא מוגבל ואנושי (מידות טובות וכו'), תמיד ישאר השאלה 'למה'? למה להיות אדם טוב?
שמא תומר לשם המוסריות, להרגשה של שלימות וכו', הרי יוצא א"כ שאתה סתם אגואיסט המנצל את אלוקים בניצול ציני למתרות רווח אישיות. להרגשה הטובה והשלימה, שהנה, אני, פלוני, אדם טוב וישר, מקיים אני את מצוותיו של הבורא ית' ומתנהג ביושר ובתום עם הבריות. אחח.. אין עלי!
זאת המטרה? מדות טובות ודעה נכונה?..
|
|