בתפילת מוסף, ביום הכיפורים השנה - כבכל שנה - נזכיר את סדר העבודה של הכהן הגדול. את הפרים, את הטבילה והחלפת הבגדים, ואת שני השעירים.
גורל אחד לה', וגורל אחד לעזאזל.
######
" שתלך לעזאזל "
(בבלי, ליד הכבש. י' בתשרי. מזמן)
#####
מה מטרתו של שילוח השעיר לעזאזל?
כמובן, כולנו זוכרים כי עוונותינו הוא נושא, וכי בגלגולו מן הצוק יתכפר לנו ברצון ה', ותלבין לשון הזהורית. אבל מה משמעות השם עזאזל? האם מדובר בצוק סתם, או שמשהו אפל ושטני ממתין לנו מאחורי השם הזה? משהו כל כך אפל, עד שאבן עזרא מבטיח לנמען הפירוש שלו, כי יגלה לו את משמעות השם רק לאחר שימלאו לו 33 שנים ?
בא הרמב"ן, ועשה חסד עם מי שאינו יודע לרדת לעומק כוונותיו הכמוסות של הראב"ע, והחליט להיות זה שיספר לנו את הסיבה האמיתית:
השעיר לעזאזל הוא קורבן לסמאל.
כפי שמסביר הרמב"ן: "לפיכך היו נותנין לו לסמאל שוחד ביום הכפורים שלא לבטל את קרבנם..."
שוחד לסמאל ביום הכיפורים ? קורבן לשטן בעיצומו של היום הקדוש ?? על ידי הכהן הגדול מאחיו ???
בעוונותינו, חרב בית מקדשנו, ואיננו מקריבים היום קורבנות, ונשלמה פרים שפתינו. האם סמאל יסתפק בכך שנעמיד מניין בקצה המדבר שיתפללו אליו, או שמא ידרוש את מנת הבשר והדם, החלבים והאימורים שהיה רגיל לקבל בכל שנה מעם ישראל ביום הכיפורים?
אורך הכותרת
תוקן על ידי עצכח ב- 19/09/2007 11:45:20
נשלח ב-15/10/2007 12:01
איש ערבות
משום מה רק עכשיו ראיתי את דבריך, כרצונך איני נכנס אתך לויכוחים או השפעות כביכול, אבל רק תגובה קטנה על זה שלא עומדים על גבך, גוף מסוים של מלמדים.
הגמרא אומרת אין אדם נוקף אצבע קטנה למטה בלי שיכריזו עליו מלמעלה הרמב"ם מסביר את הרעיון הזה כך, לא שכל רגע שבן אדם מזיז אצבע קטנה למטה, זה בגלל שלמעלה הזיזו לו את את האצבע. הקב"ה למעלה ברא את האדם כך - כשירצה להזיז את האצבע יוכל להזיז.
גם בחינוך זה כך מחנכים את הילד כך, שתמיד כשיחשוב- יחשוב בכיוון מסוים, שהמחנך מתכנן.
הרשה להגיד לך, האדם נולד בצלם אלוהים- אין לאדם נפש בהמית!! ליהודי לא כש"כ.
בענין תיקון העולם
בפ' בראשית ,התורה מספרת על קין, שה' לא קיבל את קרבנו. השאלה שנשאלת כבר 5000 שנה למה?
הבן אדם- הביא ראשון, הוא יזם והוא הרגיש צורך להביא קרבן לה', לא כמו אחיו שנגרר אחריו כמו שהפסוק מספר- גם הוא-, למה ה' לא קיבל את קרבנו?
התשובה הנלע"ד- ה' קילל את האדם ואמר לו ארורה האדמה... -קוץ ודרדר יצמיח לך,
בא קיין והחל לעבוד את האדמה, הוא החליט שהוא מתקן את האדמה הארורה, ובמקום קוץ ודרדר הוא מצליח להתגבר ולתקן את הקללה ומביא פירות לא קוצים. והוא מביא את זה כקרבן לה' כאומר ריבוני הצלחתי לתקן את הקללה, וההמשך כבר כתוב, ולא כאן המקום להאריך,
נשלח ב-14/10/2007 23:07
לשלמות העניין עוד מתוך זוהר חדש על שיר השירים:
"אמאי איקרי מזבח? - והא לא דבחין ביה דבחין, ומזבח על דא איקרי?! - אלא בגין דבטיל וכפית לכמה סיטרין בישין. וההוא סטרא אחרא הוה כפית, כעגלא דכפית לדבחא, אף הכי סטרא אחרא הוה כפית, דלא יכיל לשלטאה ולא להוי מקטרגא, ועל דא איקרי מזבח"...
[מדוע נקרא מזבח הפנימי בשם מזבח? והרי לא זובחים בו זבחים, ו'מזבח' על שם הזבחים שזובחים בו נקרא כך?! - אלא משום שעל ידי (העבודה וההקטרה ב)מזבח הפנימי, מבטלים ועוקדים כמה צדדים רעים, וגורמים לסטרא אחרא להיות כפות כעגל הכפות לשחיטה, שאינו יכול לשלוט ולקטרג, ועל כן נקרא מזבח הפנימי בשם מזבח...]
כד ההוא סטרא אחרא הוי חמי עמודא דעשנא דקטורת סליק, הוה אתכפייא וערק ולא יכיל לקרבא למשכנא, ובגין דא אתדכי ולא אתערב אחרא בההוא חדווה דלעילא בר הקב"ה בלחודוי. ולית סטרא אחרא אתהני מיניה, וליית לסטרא אחרא בה חולקא כבשאר קורבנין ועלוון, בגין דבשאר קורבנין לכולא אית חולקא וקריבו בההוא קרבן. בקטורת לא מתקשר ומתקרב בר קוב"ה בלחודוי, וכל סטרין בישין ערקין וסטרין קדישין מתקרבין, ומתקשרין שייפא בשייפא, דא בדא כל חד וחד כדקא חזי ליה... ובגין דחביבא כל כך, לא קאים ההוא מזבח פנימאה אלא לגו, דהאי איהו מזבח דברכאן אשתכחו ביה ועל דא סתים מעינא..."..
[כשהסטרא אחרא מבחין ורואה את עמוד עשן הקטורת עולה, מיד נכנהע ובורחואינו יכול להתקרב אל המשכן, ובכניעתו זו אין לו כל חלק בשמחה שיש לקב"ה ממעשה הקטורת. לסטרא אחרא אין כל הנאה מהקטורת ואין לו בה כל חלק כשם שיש לו בכל קרבן וקורבן לרבות קורבנות עולה. מן הקטורת נהנה הקב"ה לבדו . כל הרע בורח והצדדים הקדושים יש להם בו חלק כל אחד כפי הראוי והמגיע לו... זוהי הסיבה שמזבח זה אינו נמצא בחוץ, אלא בפנים, בגלל חביבותו לפני הקב"ה. זהו המזבח בו מצויות הברכות ועל כן הוא מכוסה ונסתר מן העין]...
* * *
בא וראה כשנגלה הקב"ה אל איוב מה כתיב? - ויען ה' את איוב מן הסערה ויאמר. רבי יוסי בר חלפתא אמר, השיב לו על מה שאמר 'אשר בסערה ישופני'. אמר איוב רבש"ע שמא רוח סערה עברה לפניו ונתחלף לך שמי איוב באויב? ההא הוא דכתיב 'ותחשבני לאוייב לך'. לפיכך השיבו מן הסערה. רבנן אמרי, סערה של שטן שהסעיר גופו של איוב. ומנלן דאיקרי סערה? דכתיב 'רוח סערה עושה דברו', שאין לו רשות לעשות שום דבר אלא במאמרו של הקב"ה. רבי בון אומר, כתיב בשי"ן דכתיב 'אשר בשערה ישופני' וכתיב בסמ"ך דכתיב 'מן הסערה'. כתיב הכא 'אשר בשערה' וכתיב התם 'לשעירים אשר הם זונים אחריהם'. והאי דכתיב בשערה. רבי רחומאי אמר, פעם אחת זכר ופעם אחת נקבה. פעם אחת זכר דכתיב 'ונשא השעיר עליו'. וכתיב 'הן עשו אחי איש שעיר'. פעם אחת נקבה דכתיב 'וישב ביום ההוא עשו לדרכו שעירה, וכתיב בסמ"ך דכתיב מן הסערה, מאי טעמא? - שמסעיר גופו של אדם.
אני חושש שאתה טועה בנוגע לקביעתך כי יש קונספירציה של גוף מסויים או של 'מלמדים' העומדים מאחורי העמדה שכנגד ומבקשים להשבית כל שמחה ועצמאות מקרב תלמידיהם. על כל פנים ממה שאני מכיר מסביבתי הקרובה ההפך הוא הנכון.. באופן אישי, אין איש העומד על גבי, לא חוג ולא גוף ולא קבוצה שאני מרגיש מחוייב אליהם מפני איזו שהיא סיבה צדדית חיצונית או בעל כורחי, אלא מפני הכרת האמת והכרת הטוב...
תודה רבה על שיפוטך הטוב אותי, אתה טועה כי אינך מכירני בחיים האמיתיים, אבל זו אינה הנקודה, ומה גם שסתם ארע את המצב כשאראה כשחקן של ענוות סרק...
לעצם העניין, אני מודע לשיטתו של הרמב"ם בעניין מניין המצוות והתשובה אם היא בכלל או לאו. עם זאת מניין המצוות אינו הנידון כאן. ברור שהתורה נביאים וכתובים ודברי חז"ל מלאים מעניין התשובה וחילוקי הכפרה - אני משער שאתה מתנגד רק לתפיסה [שאולי נכנסה ברוב תוקף בהשפעת הקבלה] על השפעות מעשי העבירה והמצווה על תיקון העולם הכללי והפרטי. אתה מן הסתם סבור שליבת עניין התשובה היא מעין בן שאינו מקיים ציווי ופקודת אביו והוא צריך להתחרט על כך ותו לא - ללא הלקאה עצמית, ללא מחשבה שהוא הרס וזיהם את הבית ואת עצמו ואישיותו וכו' - אני מודע כמובן לתפיסה זו - אבל כמדומני שיש הדים לתפיסה הכביכול קבלית בעניין תיקון אדם ועולם, גם בדברי חז"ל [באדם למשל יום הכיפורים תולה ויסורים ממרקין, ותניא בפסיקתא בשם רבי אליעזר מקוה ישראל ה' מה מקוה מטהר את הטמאים אף הקב"ה מטהר את ישראל בתשובה... ובתיקון עולם למשל אמר רבי יהודה עתידים רשעים לומר לפני הקב"ה הניחנו ונעשה תשובה והקב"ה משיבם שוטים שבעולם העוה"ז דומה לערב שבת והעולם הבא דומה לשבת אם אין אדם מכין מערב שבת מה יאכל בשבת? וכן הוא דומה לים ויבשה, אם אינו לוקח מן היבשה מה יאכל בים? וכן הוא דומה לימות החמה ולימות הגשמים, אם אינו חורש וזורע וקוצר בימות החמה מה יאכל בימות הגשמים ?... ויש עוד כהנה וכהנה דוגמאות לרוב]
אל תרחם על הנפש הבהמית שלי כל כך ואל תדאג לה בכלל - אינני מעסיק עצמי ואף כל מי שסביבי ומכיר בתפיסה זו, אינו מעסיק ומייסר עצמו כל היום בעניינים של תשובה וכו' - כולם עם חיוך על הפרצוף לעיתים כושלים בעברה שלא לשמה - אך בעיקר עובדים את ה' בדרך אפשר מאהבה ומתוך שמחה...
נשלח ב-25/9/2007 11:33
מואדיב,
לדידי אין הבדל גדול בין השנים.
אפשר להתייחס לנ"ל כישות (כי ביחס אלינו זו ישות מסוימת) וכביטוי.
דומני שכבר במדרשי חז"ל נמצא היחס הזה.
אם כי אין לי פנאי או רצון להתעמת או להוכיח את דברי בנוגע לנקודה הזו.
בכל מקרה, גם אם מידת הרחמים היא ישות, אסור לעבוד אותה, אבל מותר לעשות עבודה בהקשר עליה. (תפילה לה' למשל בנוסח המתוקן שהציעו הגאונים היא בדיוק עבודה כזו)
נ.ב. האם תוכל להסביר לי מה ההבדל המהותי בין ביטוי ובין ישות רוחנית?
אם ביטוי לא היה ישות רוחנית, האם היינו יכולים להבין אותו או להתייחס אליו?
תוקן על ידי אישציפור ב- 25/09/2007 12:04:46
נשלח ב-25/9/2007 11:23
.
איש ציפור:
רק כהערה: שמת לב לכך שהנך מייחס ל"מידת הדין" או ל"מידת הרחמים" משמעות של "ישות" עצמאית?
אמנם אינך הראשון, שרי יתכן כי אותם גאונים שהתנגדו לפיוט "מידת הרחמים עלינו התגלגלי ... " והעדיפו להחליפו בנוסח "מידת הרחמים עלינו נגלגלה..." חששו לכך שמישהו מתפלל אל מישהו אחר, אל ישות אחרת, אבל:
אותם גאונים שחששו לכך, מסתמא סברו שאין לתת מנחת-מלים לישות אחרת פרט לתפילה ישירות לה'. שאם לא כן, מדוע התנגדו לכך?
ואין צורך להדגיש כי רבו אלו שיטענו כי "מידת הדין" או כדומה לה, אינה ישות אלא ביטוי, כפי שאפו של ה' אינו אלא דימוי, ודיברה תורה בלשון בני אדם.
נשלח ב-25/9/2007 11:16
ירוחם,
אם כך טוב.
מוכרח להודות שהחידוש לגבי הוידוי, נתבהר לי תוך כדי כתיבה באשכול הזה.
ועל כך תודתי לאחראים על הדבר. (מידת הדין דורשת את שלה... :-) )
נשלח ב-25/9/2007 11:08
איש ציפור
רציתי ללמוד אתך את הרמב"ם, בנושא בעלי תשובה, ולהסביר את השאלה ששאלתי.
אבל לאחר הבהרת הדברים התברר לי כי, לא הבנתי אותך נכון, ובעצם ,כיונת לכוונת הרמב"ם.
נשלח ב-25/9/2007 10:08
בע"ב,
אין לי עוד שאלות.
(אתה עצמך השוית נתת בתור דוגמא למימוש של מחשבה את התפילה, והשלמת את ההחקש שעשיתי בין תפילה לה' לוידוי כלפי הרע...)
ירוחם,
במחילה מכת"ר דבריך לי ככתב סתרים.
אשמח אם תבהיר את כוונותיך הנעלות :-).
נ.ב. כתבו כאן עוד דברים באשכול (ע"י הרב מיכי, כמתעסק ואולי עוד) לא הספקתי לעיין עד עומק הדברים שהיו בחלקם ארוכים למדי, אבל כעקרון איני רואה את עצמי כחלוק עליהם אלא שראיתי לנכון להבהיר את הנקודה המסוימת (עליה דומני שהקשה מואדיב) עד תום.
נשלח ב-24/9/2007 11:44
א. הנתינה
הזו לכוחות החיצוניים, אינה רק בשעיר המשתלח, וכמדומני
[בתקווה שאינני מבלבל דברים] שהיא בעוד
כמה וכמה דברים, וכפי שהזכירו כאן את המים האחרונים, וכן הוא בעניין שערות
התפילין
היוצאות חוצה מן הפרשיות והבית של ראש פחות משעורה כמובא בזוהר [פרשת
פיקודי רל"ז], וכן הוא בשפיכת הכוס בהגדה של פסח באמירת דצ"ח עד"ש באח"ב
כמובא בשם האר"י לשפוך לכלי שבורה רמוז לקליפה כדי שלא יקטרג, וכן הוא
בבציעת הלחם שמותירים את הראש, וכן הוא כמדומני גם במים
שמשליכים מעט לאחר התשמיש ולשוח מילתא דבדיחותא קודם הלימוד [מלבד הטעם
בגמרא, זהו הטעם המוזכר בתפארת יונתן] וכן החלבנה בקטורת ועוד
ועוד...
(ואם על שערות התפילין מובא כך, כן הוא על השערות בכלל שמהן יניקת
החיצוניים שעל כן העבירו הלוויים תער על כל בשרם [כמובא בספר ערוגת
הבושם] ומכאן אולי יובן בדרך אפשר מה שמובא במשנה אודות השעיר
המשתלח לעזאזאל שהיו הבבליים מתלשין בשערותיו כמדומני...
ב. מה הוחלט
מי הושפע ממה הרמב"ן מהזוהר או להיפך?...
ג. מעניין
לעניין באותו העניין - להעיר מהמובא בחולין [ס ע"ב] גם אודות קרבן שעיר, מה נשתנה
בראש חודש שנאמר בו לחטאת לה', בעוד בשאר שעירי חטאות נאמר לחטאת סתם? – אמר הקב"ה
זה יהיה עליי כפרה על שמיעטתי את הירח !....
זה הקורבן מביא
הקב"ה למי? לעצמו? שתי רשויות? כפרה על מה? על חטא של הקב"ה? למי הוא
חטא? לעצמו ?...
[וד"ל
כי דברי חז"ל אלו הם הם דברי הקבלה והזוהר, מה שצווחים אנו ככרוכיה שאין כאן
שתי רשויות רק גילוי של צורות השפעה שונות ואין מדברים כן על עצמותו ומהותו עליו
נאמר אני הוי' לא שניתי...
וההסבר הוא
כי 'יהיה זה עליי לכפרה' הוא מעין מה שאמרה חנה ותתפלל חנה על הוי', ומעין מה שכתוב לפני הוי' תטהרו, המשכה מדרגות
שלמעלה משם הוי'.
ואין זו
הדוגמא היחידה ויש עוד כמותה רבות למשל – הקורבנות נקראים בשם 'קורבני לחמי לאישי'
[לחם לאישים=השרפים של הקב"ה]. וחז"ל אומרים עוד ישראל מפרנסים לאביהם
שבשמים [ע"פ הכתוב רעייתי פרנסתי] וישראל קושרים כתרים לקב"ה ואימתי הוא
גדול כשהוא בעיר אלוקינו וכדומה וכיוצא בזה מצינו לשונות רבים מספור – וכי על
עצמותו ומהותו מדובר? או על דרגות בהתגלותו ?...]
ד. לעצם
השאלה, הגישה של איש ציפור נכונה ומדויקת והיא מובאת כבר בספרי קבלה וחסידות בעניין.
והסבר הוא:
מובא
[בספר ברית אברהם] בשם הזוהר הקדוש - כי אין מצווה שאין בה חלק גם לסטרא
אחרא, בין אם זה ניכר כמו בשעירהמשתלח בגלוי או שזה בהעלם, וזהו
הביאורב'אין צדיק בארץ אשר יעשה טוב ולא יחטא' - היינו אין מצווה שאין בה
חסרון כי אין ברירה אחרת, כך טבע הקב"ה בעצמו את העולם שיתנהג ויתנהל
בצורה כזו, ומשל המשיל למה הדבר דומה למי שרוצה ללכת ממקום אחד למקום השני
ועדת כלבים מעכבים אותו, אזי אם יש לו חתיכת לחם הוא זורק להם מרחוק והם
רצים אל הלחם והוא הולך לדרכו לשלום, ורחמנא ליבא בעי ויודע את האמת וז"ש
גדולה עברה לשמה ממצווה שלא לשמה, וזהו שרמז התנא הוי דן את כל האדם לכף
זכות. ע"כ...
ובמשל [מעט גס
מימינו] למה הדבר דומה?
נאמר לראש
הממשלה המבקש לזרז הליך חשוב מאוד לטובת המדינה בטחונה ושגשוגה, אך דא עקא כי ישנו
חוק, והחוק הוא הוא קבע, והוא הוא שעומד מאחריו, רק שלעיתים ישנם דברים וזמנים בהם
ראש הממשלה חושב כי הם קריטיים וחשובים ונעלים יותר מהחוק? מה הוא יעשה? האם יבטל
את החוק שהוא עצמו יצר? האם יעיף את הבג"צ לכל הרוחות? האם יבטל את מוסד היועץ
הממשלתי שטוען בפה מלא שלא יוכל לעמוד ולייצג אותו עם מעשים כאלה?
אשר על כן נשלח
מסר חשאי בדרגים נמוכים נאמר לנשיא בית המשפט העליון ברק, ובו נרמז לו, העלם עין
מהסיפור הזה, ואנו נתמוך בשופט אותו אתה מעוניין להעלות על כס השיפוט במחוזי, או שנתמוך
בחקיקת חוק אחר שחשוב לך למהפכת השיפוט עליה אתה שוקד.
בינו לבין
עצמו יודע גם ראש הממשלה כי יבוא יום עתידי שגם את ה'מתנה' הקטנה הזו [או בלע"ז
העז=השעיר הקטנה הזו שהוא הכניס] הוא יוציא ויציל...
אני מקווה
שהמשל מובן דיו, אבל טורפו הוא כי הקב"ה ברא עולם עם סדר השתלשלות מסוים, עם
חוקים, עם מגרשי משחקים [עולם קטן ועולם גדול], עם שחקנים עם שופטים עם קטגורים עם
סנגורים, עם מפתים, עם מכשולים עם מעודדים עם עונשים ואפילו עם פרסים וכו' וכו' [תהא
חגיגה בסוף כך מובטח]...
אגב - השחקנים
מלכתחילה בנויים עם פיצול אישיות מסוים והם עובדים כל העת על קוים מקבילים של בנים
ועבדים.
במשחק הגדול הזה
השחקנים יכולים לנקות שטחים בלוח המשחק הגדול, לטפח אותם לייבא להם תאורה ולהפוך
אותם לגן עדן, ולאידך הם גם יכולים להזיק ולהשחית ולהשחיר אותם .
השחקנים כל
הזמן נלחמים. נלחמים גם בגלל עוד מורכבות סכיזופרנית שטבועה בהם [יצר הרע ויצר הטוב.
נפש האלוקית ונפש הבהמית].
במלחמה עם
השטן הקטן שבתוכי [נפש הבהמית יצר הרע] ועם השטן הגדול הכללי [הס"מ מלאך
המוות וכו'], לעיתים ישנם נסיגות טקטיות, אתה נותן מתנה ושטח קטן כדי לשפר עמדה לקראת
הקרב הגדול.
זה חלק
מהמשחק אותו טבע מייצר המשחק !!!...
זה בעצם כל הסיפור
הסנסציוני כאן עם השעיר לעזאזל – זהו דלת צדדית אותה יצר הקב"ה עצמו לפתרון
בעיית חוק, כצעד עוקף בג"צ. צעד שאולי מתבטא בו יותר הפן של בנים אתם לה'
אלוקיכם על הפן של עבדיי הם ולא עבדים לעבדים...
זו מעין
סתימת פה לשטן שהוא הוא יציר כפיו של הקב"ה שבראו כבמשל הזונה לפתות את בן
המלך לראות אם נאמן הוא אם לאו. והרי הזונה עצמה עושה רצון המלך.
זהו כאמור מעין
כשלון עכשווי מדומה ב'קטן', אדרבא כדי אפילו להטעות את האויב ולנצחו מיד לאחר מכן.
והרי מעין
שעיר המשתלח הזה אנו עושים כל ימות השנה בזעיר אנפין באין ספור רבדים בהם אנו
כביכול נסוגים ומוותרים כדי שיהיה לנו הכוח להמשך הקרב הגדול – אנו אוכלים ומהנים
את גופנו הגשמי כדי שיהיה לו הכוח לעבוד את השם. אנו עבדים שישה ימים כדי שביום
השביעי יהיה מוקדש לה' וכו' וכן על זה הדרך
בכל העניינים כולם מעין ההפסקה לתלמידים בין שעות הלימודים, מעין העלמת עין של איש
חינוך או אב לילד מדבר קטן כדי להחזיקו טוב יותר בדבר הגדול – זה כמו להעלות פרה
למשאית למשחטה באמצעות גזר...
וטורף כל העניין
כי אין זה קורבן לס"מ, הוא יותר מעין פיתוי לו. כי קורבן הוא לתמיד ופיתוי
זהו עכשווי ולמען מטרה גדולה יותר...
המוטרדים היחידים
מ"קורבן" לס"מ הם מי שמקטינים את עצמותו ומהותו וזהו להם הקב"ה
בעצמו ולא רק בכבודו וד"ל. היינו מי שאינו מבין את המשחק הגדול אותו יצר הקב"ה
וירד בסדר השתלשלות מטה מטה עד שעל מעין דרגה זו נאמר שישראל מפרנסין את אביהם
שבשמים...
ה. להעיר
משני גדיי העיזים הטובים שהביא יעקב כשנכנס אל אביו ולמרות שאין רע יותר מריח שטף
העיזים הרי שנכנסה עמו רוח גן עדן ומובא במדרש שהם שני גדיי העיזים שהתורה מעידה עליהם
כטובים – הם כנגד שני שעירי העיזים ביום הכיפורים....
נשלח ב-24/9/2007 10:21
ואולי אולי אולי אולי אנחנו לא הבנו את מה שכתוב בתורה, ולא הבנו נכונה מה פרושה של המילה עזאזל ??
במחשבתו השלישית של כמתעסק, אני רואה קצה של רעיון, ואולי הפוך ממה שהוא התכון.
נשלח ב-24/9/2007 08:39
כמתעסק,
תודה. דבריך החכימוני.
[רעיון אחר שעלה בי ביחס לשעיר המשתלח -
כיוון שמודגש חוסר ההבדל בין הקרבן לה' לבין המשתלח, והעובדה כי זה וזה "נבחרים" באופן שרירותי, בפיס, וכיוון שכל העבודות (כמעט) ביוה"כ מוגרלות בפיס לכהנים, נראה לי שיש כאן כוונה. אולי דוקא ביום בו תולים אנשים ונשים עיניהם בסדר, בחוקיות, בגמול הראוי (לחוטאים מחד גיסא ולצדיקים מאידך), יש כאן הדגשה על שרירותיות העולם, או לפחות על חוסר יכולתנו כבני אדם לעמוד על חוקיותו של הסדר הא-להי ועל כוונות א-להים.]
נשלח ב-24/9/2007 08:28
ר' מיכי
נא קח נשימה ארוכה, והעיקר בדברי גנוז בסופם!
דומני שלא הבנתי -
1. מחד, פוק חזי כמה נלחמה היהידות בדברים באלילים ללמד שהם הבל. וא"כ מדוע לא ליצור עבודה גם כלפיהם כדי ללמד זאת.
2. אתה באמת חושב שהמון העם יורדים לשורש ההלכות להבינם, ולשקללם - הרי הם רואים בכך עבודה.
3. מה פירוש 'אין להם שורש של ממש' =
אם אין כוונתך שמדובר בהבל, ואם יש בהם ממש הרי אדרבה -
למה לשלול אותם לגמרי - הרי אפשר שיש למצוא בהם ענין טוב...ויש לפתח איזו עבודה שתורה שיש להם מקום בכל זאת לענין מה.
אך במחשבה שניה אולי לכך אתה מרמז -
על פניו אנו שוללים אותם, אך מאידך גיסא הואיל ויש בהם ממש - צריך לנהל עמם דו - שיח דתי, סוג של מאבק שמלווה במעשים דתיים המודים שמבחינת הממשות של האדם יש להם מקום במציאות.
גם אם בסופו של דבר הם משועבדים לא-ל, מכל מקום העבודה הדתית חייבת לקחת אותם בחשבון גם ביחוס משמעות דתית לכוחות אלו מנק' מבטו של העובד.
דוק בדברי היטב - יש להבחין בין תהליך לתוצאה.
מעת שאדם מתחיל בפעולה דתית המייחסת חשיבות לדבר כלפיו הוא מתייחס (= כל התהליך עד השילוח), מבחינת תודעת הסובייקט (=המון העם), יש לכך משמעות דתית חיובית מסוימת, שהרי אני צריך לקיים למול זה סוג של פעולת פולחן!
אמנם בסוף במישור התוצאה מתגלה איבוד המשמעות (- השילוח), אך מ"מ בעולם ממשי, פעמים רבות לתודעת המאמין לתהליך יש משמעות לא פחותה מהתוצאה!
נמצא:
במישור הדקלרטיבי = ההכרזתי אנו אומרים אין זה אלא דמיון.
במישור העובדתי הממשי הדתי - אנו לוקחים בחשבון ומנהלים למול זה סוג של פולחן.
ועכשיו ההיפוך - עמוק ממה שקדם -
(ומכאן תשובה גם למואדיב וגם למימוני (-למרות שלא שאל זו תשובה לטענות הגנוזות בהגותו).
תפישה אמונית דתית מלווה בשמצי ע"ז = יחוס כוחות.
(כבר אמר הרב נדל שבכל תפילה יש שמץ דימוי)
כמעט שא"א להאמין ללא שמץ הדימוי, שאל"כ זו אמונת הפילוסופים הריקה מכל וכל.
נמצא שכדי להאמין מתוך בחינה של חוויה דתית וקשור אמוני עמוק, כמעט שא"א להימלט מהמציאות של ההקרבה לסמאל.
אולם מאידך גיסא יש לדעת שאין זה אלא סמאל.
העובד ביוה"כ במעשה דתי בביהמ"ק קרוב ועלול לגרום לעם לחשוב כי העבודה הדתית היא סוג של ע"ז, לכך בו זמנית מקריב לסמאל ללמד שאין העבודה הזו אלא במישור של התהליך הואיל והחיים בארץ אצל קרוצי חומר אדוקים בסמאל.
נמצא שאין בין השעירים מצד היותם שעירים דבר, והשעיר כשלעצמו הוגרל לכך, אלא שעבודת העובד על האחד לשם שמים במקום קודש ובצו (-שהרי יכול גם לפוגמו) היא שמותירה לו שם קדש ל-ה'.
ואילו השני מצותו שיזרק הואיל ואין בו עבודה אלא רק הולכה מחוץ למקום ישוב.
(בלשון ישיבתית אולי י"ל שהעובד בביהמ"ק עבודתו היא חפצא של מצוה, ואילו מעשה המשלח, הוא רק גורם לתוצאה שנצוינו שבה יהא סיום המצוה)
ובמחשבה שלישית ואולי -
היציאה מחוץ למקום ישוב, עבודה דתית מחוץ למקום ישוב בבדידות (- במשמעות הרחבה של המילה) היא עבודה לסמאל, וחילופיה בביהמ"ק!
שבכל תפילה יש בחינה מסוימת של דימוי)
תוקן על ידי כמתעסק ב- 24/09/2007 8:29:31
נשלח ב-23/9/2007 23:45
כמתעסק, תראה את ההלכות המוזרות של השעיר המשתלח. זה אומר דרשני, ודומני שההסבר שלי מציע פשר לא רע אליהן. לכן איני חושב שיש כאן אפולוגטיקה. אולי אם זה היה רק תירוץ על השאלה כיצד מקריבים לס"מ היתה כאן אפולוגטיקה, וגם בזה אני כלל לא בטוח.
כאן לא מדובר על אלילים, שבהם באמת אין מאומה. מדובר כאן על שעירים ושדים וס"מ, ולזה דרושה עבודה שמראה שאין להם שורש, ואלו מציאויות שעניינן בידיון ואשלייה. ואין כוונתי לתלות זאת בשאלת השדים וכדו', שכן הלקח אינו שהם אינם קיימים אלא שאין להם שורש של ממש. כלומר שאין כאן אלטרנטיבה לקב"ה.
פוק חזי שביחס לאלילים לא מתעורר הויכוח שמתעורר בקשר לשדים ואזוטריקה בכלל, האם יש בה ממש או לא. בפעור ודאי אין מאומה, לכל הדעות.
נשלח ב-23/9/2007 23:39
ר' מיכי
אלילים אין דבר כזה - ולכן לא מקריבים להם דבר.
וכאן - כדי להראות שאין דבר כזה כן מקריבים -
א) אישית נראה לי קצת אפולוגטי - אבל זה ענין של טעם אישי.
ב) מה ההבדל מאיסור עבודה לאלילים שלא נבחרה המתודה הפשוטה... שהצעת?
נשלח ב-23/9/2007 15:39
.
הבה נוריד מהשולחן את שאלת כבוד הרמב"ן. דומני שאין כאן מי שרוצה או שיכול לפגוע בכבודו, ואם הכותרת בה פתחתי את הדיון נראית למישהו כפוגעת, הריני להתנצל.
אבל השאלה, בעינה עומדת.
אינני מתייחס כרגע לתשובתו של ווטו לעיל - היא טעונה דיון מדוקדק בפני עצמו, אני רוצה להשאר במסגרת התשובה של איש ציפור כאן, שכאמור - היא קשה לי מאד.
מי שיאמר לי כל קרבן הוא גזירתו יתברך, אין לי כל ויכוח עמו. מעבר לדיון על טעמי המצוות, איכא או ליכא, קל להבין כי מקריבים לפי הציווי.
אלא שלמעשה מסויים, מעשה הנעשה בעיצומו של היום - בהא הידיעה - נותן הרמב"ן טעם. וטעמו - כדי לשחד את סמאל שלא ימנע מקרבננו להתקבל.
וכדי שלא נטעה ונחשוב כי שתי רשויות ר"ל (ונלקה בשישים מלקות של אש על טעותנו), מבהיר לנו הרמב"ן כי המתנה לסמאל - המתנה הניתנת לו כדי לשחדו שימנע מלגרום לה' שלא לקבל את הקרבן - היא גזירת ה'.
ה' גוזר עלינו לתת מתנה לסמאל כדי שזה לא ימנע מה' לקבל את הקרבן שלנו.
דומני שהפרדוכס גלוי לעין.
לשיטת ווטו, ברור לי מה הפתרון המוצע. הפתרון שהוצע כאן, קשה לי, אפילו קשה לי מאד. אינני מצליח להבין כיצד יצווה עלינו ה' לשחד את סמאל כאמור.
ואינני מקבל את התשובה כי מדובר בסודות ובסתרי תורה, כי הרמב"ן עצמו הוא שהודיע זאת לכל היודעים לקרוא, בניגוד למה שמקובל לעשות לגבי בסודות ובדברים טמירים.
(תוקנו שגיאות הקלדה)
תוקן על ידי מנהלי_משנה ב- 24/09/2007 8:52:07
נשלח ב-23/9/2007 15:37
בעל
הרי בגמרא ביומא שהבאת מסופר על אחד שהרג את אשתו בגלל שלא נטל מים אחרונים, האם מלח סדומית הוא הגורם לרצח או אולי הרוח הרעה שלא קיבל את חלקו?
זוהרתרומה דף קנד עמוד ב ומאן איהו, מים אחרונים ההוא זוהמא דידין דאצטריך למיהב לההוא סטרא חולקא דאיצטריך ליה ועל דא ודאי אינון חובה, חובה אינון ובאתר דחובה שריין, ואיהו חיובא על בר נש למיהב ליה חולקא דא, ועל דא לא איצטריך לברכא כלל דהא ברכה לאו איהו בההוא סטרא ובגין כך אצטריך בר נש דלא יהיב מזונא דע"ג פתוריה לההוא קיא צואה וכ"ש במעוי וכ"ש דאיהו דכיו (ס"א טב) לבר נש ובריאו ותקונא דגופיה, ועל דא שלחן איהו למיכל ביה בדכיו כמה דאתמר, שלחן דא דקיימא בבי מקדשא בגין לאשתכחא ביה מזונא ולאפקא מניה מזונא ועל דא אפילו
הגמרא זו הגמרא, והיא צודקת, אבל למה אנחנו ממשיכים בזה היום הרי כבר אין מזמן מלח סדומית??