בית פורומים עצור כאן חושבים

נשמה עם עצמה

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-19/9/2007 15:42 לינק ישיר 
נשמה עם עצמה

סיפור בהמשכים. נפתח באישור ההנהלה (מיימוני).

פרק ראשון:

אולם הישיבה שהיה מלא בעשרות בחורים שישבו רכונים על גמרותיהם, הלך והתרוקן בהדרגה. רעם הלימוד שהדהד בבית המדרש גווע לאיטו. השעה המתאחרת גרשה את הבחורים בזה אחר זה אל חדריהם. באולם הגדול נשאר עתה רק מספר קטן של בחורים, מאלה שנהגו להקדיש את כל ליל יום השישי ללימוד. הם ישבו פזורים על פני האולם, שקועים בתלמודם.

אהרן היה ביניהם. הוא אהב את השעות האלה, את דיממת הליל. דברי חז"ל "לא איברא לילא אלא לגירסא" היו מובנים לו היטב, שעות הלילה היוו עבורו את השעות היפות ביותר, והוא היה ממתין כל השבוע ללילה זה, הלילה שבו הוא יכול להרשות לעצמו לוותר על השינה, ולהקדישו כולו ללימוד.

יותר מכל אהב אהרן את השעות הקטנות של הלילה, כאשר האולם היה מתרוקן והשקט היה חוזר לשרור בין כתליו. לפעמים, שמסיבה זו או אחרת לא מיהרו הבחורים לעזוב את בית-המדרש, היה אהרן מייחל בסתר ליבו ליציאתם המהירה. משהיה עומד על כך, היה נוזף בעצמו על שהוא מעדיף את השקט האישי שלו על-פני לימוד תורתם של רבים. אך הבחורים כמו שמעו את תחינתו, היו מתחילים לסגור בזה אחר זה את גמרותיהם, ובתוך רגעים ספורים היה אהרן מוצא את עצמו שוב בודד בפינתו. או-אז היתה מגיעה שעתו היפה.

משום כך התפלא הפעם על פיזור דעתו. בעבר לא נתקל מעולם בבעיות של ריכוז המחשבה בשעות כאלה. הפעם לא הצליח להתרכז. כל עוד הדהד באולם קול הלימוד, נסחף אף הוא והיה שקוע בלימודו, אולם בשקט הזה, הבלתי מופרע כמעט, החל להרגיש כי ליבו אינו עמו. כמה פעמים ניסה להתגבר ולחזור על הסוגיא שבה עסק, אך לא חלפה דקה והוא מוצא את עצמו בוהה בחלל, כשמחשבותיו נתונות בעולם אחר לגמרי.

תחושת אי-נוחות החלה למלא אותו. לפתע אפף אותו מחנק כלשהו. קירות בית-המדרש כאילו הפכו לכתליו של צינוק מעיק ומיצר. הוא לא היה יכול לשבת עוד על מקומו בבית-המדרש. לפתע הזדקף במהירות, קם ממקומו, סגר את גמרתו בתנועה חדה ובצעדים נמרצים יצא מן האולם.

הוא היה מוכרח להתבודד עם עצמו, להכניס סדר במחשבותיו. אויר הלילה הצונן שהכה בנחיריו בצאתו החוצה הקפיא אותו לרגע. הוא שאף את האוויר הצלול במלוא ריאותיו וכאילו נרגע מעט. הוא חש הקלה גדולה, אולם הבלבול במוחו עדיין לא פג. עיניו תרו אחר פינה נסתרת כלשהי, פינה שבה יוכל להיות לבדו, עם עצמו ועם מחשבותיו.

רגליו הוליכו אותו אל השדה שמאחורי הישיבה, הוא צעד לאיטו עד שנתקל באבן גדולה ששכנה בצילו של עץ עתיק יומין. הוא התיישב על האבן, העיף מבט בבנייני הישיבה שנראו עתה רחוקים וקטנים, ואמר לעצמו בקול רם, שהחרידו לרגע: "זהו זה, אני חייב להחליט עכשיו לאן פני מועדות!"

* * *

מחשבותיו החזירו אותו שנתיים אחורנית, אל אותה נסיעה באוטובוס לירושלים. אהרן נזכר באותו אברך שחרחר, בעל העיניים הגדולות והטובות, שהתיישב לידו. גם עכשיו לא חדל להתפעל מהפשטות שבה אמר לו הצעיר הבלתי מוכר: "ראה, הקב"ה זימן אותנו יחדיו כנראה לשם מטרה כלשהי. אם נשתוק במשך הנסיעה - הרי זה כאילו לא נפגשנו, אך אם נשוחח זה עם זה, אולי תצמח מזה טובה לשנינו..."

אהרן לא היה רגיל לשוחח עם זרים. הוא לא אהב בכלל לדבר הרבה. בשעת נסיעה היה נוהג לעיין בספר או לתקוע את מבטו בנקודה כלשהי מעל לנוף ולתת דרור למחשבותיו. אולם הצעיר נעים-ההליכות שלצידו הצליח להקסים אותו כל כך, עד שהוא נענה בשמחה.

'שמואל' היה שמו של אותו אברך. מבטאו הסגיר את מוצאו עוד בטרם גילה לאהרן כי עלה מרוסיה הסובייטית רק לפני שלוש שנים. עובדה זו יצרה מיד קירבה ביניהם. מאז ומעולם נמשך אהרן, בלי שידע מדוע זה כך, אל עולמם הקסום והמסתורי של היהודים שמעבר למסך הברזל.

שמואל סיפר לאהרן כי לעיתים הוא מתגעגע אל אותם לילות שבהם היה מסתגר עם אביו, שנפטר שנה לפני עלייתם לארץ ממחלה קשה, בחדר צדדי בביתם והיה לומד עמו תורה. הוא אמר לאהרן, כי הלימוד ההוא היה משהו מיוחד במינו. עם כל שורה שלמדו, עם כל עניין שהבינו, כאילו הערה מישהו לתוכם דם חדש. התורה ההיא היתה חיה כל כך והיא החייתה כל כך, ממש כאדם צמא המרווה את נפשו במים צוננים.

"מה הייתם לומדים שם?" שאל אהרן.

"היינו לומדים חומש עם פירוש רש"י, משניות, וקצת 'תניא'", השיב שמואל.

"היתה לכם שייכות לחסידות חב"ד?" - ניצת זיק בעיניו של אהרן למשמע המילים "קצת תניא".

"כן", השיב שמואל, "סבי היה מחסידי האדמו"ר הרש"ב נ"ע מליובאוויטש ואף למד בישיבת 'תומכי תמימים' שייסד. אבי היה נוהג לומר לי, כי אם הצליחה משפחתנו להחזיק מעמד תחת השלטון הקומוניסטי, הרי זה רק בזכות ספר ה'תניא'".

"אם כן, הוא חסיד חב"ד", אמר אהרן לעצמו. זה גירה עוד יותר את סקרנותו. הוא שמע הרבה על חסידי חב"ד, אך מעולם לא זכה לשוחח עם איש מהם. ההזדמנות הזאת נראתה לו נאותה כדי לתהות על קנקנו של החסיד הצעיר שישב לידו, אולם הוא כבש את התעניינותו היתירה והמשיך את השיחה שהוסטה הצידה בעקבות שאילתו.

"אינך צריך להתגעגע אל הלימוד הדל והמצומצם שם ברוסיה", אמר אהרן. "כאן יש ב"ה ישיבות רבות שבהן לומדים בעומק ובחריפות, ובסך הכל אני חושב שאתה יכול להיות די מאושר על שזכית לעלות לארץ ישראל וללמוד כאן".

"כן", ברר שמואל את המילים. "ודאי שאני שמח על שאני נמצא בארץ אבותי. את המעלות שיש כאן אין לבטל. אבל מצד שני, אני מרגיש שחסר כאן משהו. אינני יודע כיצד להגדיר את זה. אבל משהו חסר כאן".

"אתה מתכוון מן הסתם לנעשה בארץ, לחילוניות, לפריצות שיש כאן", ניסה אהרן להבין. "אבל מצד שני, ראה את הישיבות, ראה את הפריחה של מוסדות התורה שקמו בארץ. יש כיום רבבות בחורים ואברכים שיושבים במשך כל היום ולומדים תורה, מבלי שתהיינה להם דאגות כלשהן".

"כן, זה נכון", אמר שמואל בהיסוס-מה, "אבל אומר לך את האמת: לפעמים אינני מבין מדוע רבים מתלמידי הישיבות יושבים בכלל ולומדים".

"מה?!" קפץ אהרן כנשוך נחש, "מה זאת אומרת בשביל מה הם לומדים?! וכי מה יעשו?"

"אתה יודע מה?" אמר שמואל, "בוא לא נדבר על אחרים. נדבר עליך. בסדר? הנה, אתה לומד בישיבה, אמור לי: לשם מה אתה לומד?"

"אני ממש לא מבין", החל אהרן להתרגז. "מה יש כאן מקום לשאלה? הרי אנחנו משתדלים להיות בני-תורה, תלמידי חכמים, ואי אפשר להיות בן-תורה בלי ללמוד. מה לא מובן כאן?"

"הרגע", ריכך שמואל את קולו, "בוא נדבר בנחת. הנה, שמע מה שאמרת. אתה לומד כדי להיות בן-תורה. ומיהו בן-תורה? זה שלומד. הרי לפנינו מעגל קסמים: אתה לומד משום שאתה בן-תורה, ולמה אתה בן-תורה? משום שאתה לומד. אבל השאלה המהותית היא: מדוע להיות בן-תורה, מדוע ללמוד?"

אהרן החל להיזכר בדברים ששמע בישיבה אודות זלזולם של חסידי חב"ד בלימוד התורה. בשעתו לא ייחס לדברים חשיבות. "הרי גם להם יש ישיבות שבהן יושבים ולומדים מאות בחורים", אמר אז לעצמו. אבל עתה החל לחוש כי יש דברים בגו. הוא החליט להבהיר נקודה זו בצורה הברורה ביותר.

"אז מה אתה אומר", פנה אהרן לאיש-שיחו, "לא צריך ללמוד?! עולמו של בחור חרדי לא צריך להיות מרוכז בתורה?! אז מה נעשה? נלמד באוניברסיטה?!"

"אינני מבין מדוע אתה מתלהב כל כך", ניסה שמואל לצנן את האווירה. "אני לא אמרתי דבר ולא הסקתי שום מסקנות. רציתי רק ללבן יחד אתך את העניין הזה שהוא די מטריד אותי. ובכן, אל תתלהב ונסה להשיב על שאלתי: מדוע אכן אנו צריכים ללמוד תורה? נלמד את השולחן-ערוך היטב, נהיה בקיאים בכל הלכותיו ונוכל לקיים את כל מצות התורה בשלמותן. לשם מה עלינו להשקיע את עצמנו בלימוד עניינים שאין להם שום שייכות למעשה?"

"תראה", החל אהרן להרגיש לא בנוח, "התורה גם מחדדת את ה'הבנה', כשלומדים גמרא עם פירושי הראשונים והאחרונים נהיים מבינים והגיוניים יותר ויכולים להבין כל דבר בקלות רבה".

שמואל הביט באהרן במבט חד כלשהו, עד שאהרן חש שפניו מסמיקות. "בשביל זה אנו לומדים תורה?!" נזף בעצמו. "כדי לחדד את השכל?! התורה היא פשוט מכשיר לחידוד השכל?! אז אולי נשחק שח-מט ונפתור חידונים? גם הם מחדדים את השכל, או שאולי ההבדל היחיד הוא, שהתורה היא 'מחדד' מוצלח יותר?!"

"טוב, אני מבין שאמרתי שטות", התגונן אהרן. "בעצם", אמר לעצמו, "לא אני אשם שחשבתי כך. כך אמר לי הר"מ שלי בישיבה כשרצה להמריץ אותי ללמוד עוד יותר. אבל הוא כנראה אמר זאת משום שהניח כי דברים אלה אכן ימריצו אותי ללמוד".

"נו, אז מה התשובה האמיתית?" המשיך שמואל ללחוץ. "לשם מה אתה לומד תורה?"

אהרן חש שהוא נכנס למבוכה, "אומר לך את האמת", אמר לשמואל, "מעולם לא חשבתי שצריך לחפש סיבה למה ללמוד. הרי זהו כל עולמנו, בזה אנו שונים מאנשי הרחוב. איך אמר רב יוסף, כשהיה עושה סעודה מידי שנה בחג השבועות: 'אי לאו האי יומא דקא גרים, כמה יוסף איכא בשוקא'. הרי זה מובן מאליו שצריך ללמוד?!"

"ואילו לי זה לגמרי לא מובן מאליו", השיב שמואל. "ואומר לך יותר מזה: עכשיו ברור לי יותר מה חסר כאן. חסר כאן אותו קשר עם התורה שהיה ברוסיה".

"למה אתה מתכוון?" שאל אהרן.

"אומר לך למה אני מתכוון", אמר שמואל. "הנה, שים לב, אנו מדברים כבר חצי שעה בשאלה לשם מה צריך ללמוד תורה, ועדיין לא שמעתי מפיך את המילה: "הקב"ה". ברוסיה היה זה מובן מאליו שלומדים תורה כדי להתאחד עם הקב"ה, כדי להיות קשורים יחדיו. לכן למדנו שם תורה. וגם חשנו זאת כאשר היינו יושבים ולומדים. ואילו כאן ההכרה הזאת חסירה במידה זו או אחרת".

"זוהי, בעצם, המטרה הכללית של כל התורה ומצוותיה", אמר אהרן. "לשם כך אנו מקיימים מצוות, נזהרים מפני איסורי התורה, הכל כדי לעשות את רצון הקב"ה".

"כן, אבל אפילו לא עלה בדעתך לומר זאת בתשובה לשאלתי", אמר שמואל.

אהרן נכלם והחריש. הוא התבייש בעצמו. הדבר לא נעם לו, אך הכנות של שמואל והאמת שקרנה ממנו השפיעו עליו לנהוג בכנות גם כן.

"ראה", פנה אל שמואל. "הצדק אתך, ההכרה הזאת אכן חסירה אצלנו. אך אולי זה די טבעי שבארץ, כשאין צורך להפגין מסירות-נפש על כל צעד ושעל, נחלשת ההכרה הזאת. אתם, ברוסיה, הרגשתם שלימוד התורה זה הניצחון שלכם על השלטון, זה הקשר שלכם אל יהדותכם ואל הקב"ה. אנו מתקשים לחוש זאת".

עיניו של שמואל הביטו באהרן ברכות, כאילו ליטפו אותו. "אינני מאשים איש", אמר. "אינני בא אליך בטענות. יתכן שכאן בארץ צריך באמת הרבה יותר לחשוב ולהתבונן כדי לחוש זאת. אבל העובדה היא, שזה המצב, ואתה מסכים איתי שזה לא טוב".

שמואל שקע בהרהורים. אהרן תקע את מבטו בהרי-ירושלים שנשקפו מבעד לחלון האוטובוס, והחל להתבונן בדברים. עתה נזכר שפעם הגיע לישיבה צעיר חוזר בתשובה שהיה נוהג לשבת קרוב אליו. אהרן אהב להתבונן באותו בחור כשהיה לומד. עיניו ברקו באור עילאי, פניו להטו, כל כולו אמר קודש. דמותו של הבעל-תשובה נעמדה עכשיו לנגד עיניו.

הוא היה מקפיד על טהרת ידיו בשעת לימודו. גישתו אל הגמרא היתה רוויה כולה בחרדת-קודש. התלהבותו לא היתה התלהבות על הברקה נאה, על עומקו של רעיון. היתה זו התלהבות קודש. אהרן קינא בו אז.

פעם נקשרה ביניהם שיחה. הבעל-תשובה הביע בפני אהרן את תמיהתו על שיש בחורים המסוגלים לצחוק בחופשיות באמצע לימודם. הוא לא הבין זאת. "איך הם מסוגלים לכך", תמה, "הרי אמרו חז"ל שכאשר יהודי לומד תורה 'הקב"ה יושב ושונה כנגדו'!"

אהרן נזכר עכשיו כיצד חייך לעצמו על תמימותו של אותו בחור. בעצם, בסתר-ליבו רצה גם הוא להיות תמים כמותו. אך במציאות הקיימת היו תמימותו ופשטותו מוזרים, יוצאים-דופן. עתה נשך את שפתיו וכעס על עצמו מדוע לא מצא לנכון ללמוד ממנו.

שמואל ניתק את פתיל מחשבותיו. "נדמה לי", אמר, "שהבעיה הזאת קיימת גם בקיום המצוות. כן, יש יותר ויותר 'מצוות אנשים מלומדה'. מניחים תפילין כי עשו זאת אתמול ושלשום. לא חשים את האור האלוקי שבזה".

"במידה מסוימת זה נכון", השיב אהרן. "אבל נראה לי, שבתפילה או בקיום מצוה קל יותר להרגיש את הקב"ה מאשר כששקועים בסוגיא אודות 'שור שנגח את הפרה'. לך תרגיש את הקב"ה כשאתה דן בשור שנגח פרה ובאופני התשלום לניזק".

"יתכן שמבחינה רגשית אתה צודק", נענה שמואל. "אבל האמת היא, שהאחדות שנוצרת עם הקב"ה באמצעות הלימוד אודות 'שור שנגח את הפרה' היא גדולה לאין ערוך מהאחדות שנוצרת על-ידי מצוות תפילין, למשל".

"איך זה?" שאל אהרן.

במקום תשובה הוציא שמואל מכיסו ספר 'תניא' בפורמט קטן, דפדף בו רגע ואמר לאהרן: "קודם כל קרא את מה שכתוב כאן".

היה זה פרק ד'. מה שאהרן הבין מהשורות המעטות שנתבקש לקרוא היה, כי התורה היא, כביכול, חלק מעצמותו ומהותו של הקב"ה וכי התורה היא הקב"ה בעצמו. זאת כדברי הזהר "אורייתא וקוב"ה כולא חד" וכפי שאומר הרמב"ם: "הוא היודע והוא המדע" וכו' - הכל אחד ממש".

"נו, אז במה אני רואה את מעלתה של התורה על המצוות? גם המצוות הן, לפי ביאור זה, חלק מהקב"ה?" הקשה אהרן.

"כדי להבין זאת, הבה נעבור לפרק ה'. הנה קרא", אמר שמואל.

אהרן קרא בריכוז:

"...והנה הלכה זו היא חכמתו ורצונו של הקב"ה, שעלה ברצונו, שכשיטעון ראובן כך וכך, דרך משל, ושמעון כך וכך - יהיה הפסק ביניהם כך וכך. ואף אם לא היה ולא יהיה הדבר הזה לעולם, לבוא למשפט על טענות ותביעות אלו, מכל מקום, מאחר שכך עלה ברצונו וחכמתו של הקב"ה, שאם יטעון זה כך וזה כך יהיה הפסק כך - הרי כשאדם יודע ומשיג בשכלו פסק זה כהלכה הערוכה במשנה או גמרא או פוסקים - הרי הוא משיג ותופס ומקיף בשכלו רצונו וחכמתו של הקב"ה דלית מחשבה תפיסא ביה ולא ברצונו וחכמתו"...

"מה רצונך לומר בזה?", שאל אהרן.

"רק רגע", השיב שמואל, "הנה, קרא עוד שתי שורות":

"...והוא יחוד נפלא שאין יחוד כמוהו ולא כערכו נמצא כלל בגשמיות להיות לאחדים ומיוחדים ממש מכל צד ופינה".

"מה פירוש הדבר?", שאל אהרן.

"זה די פשוט", התחיל שמואל להסביר. "כשאתה מניח תפילין, למשל, יש כאן שלושה דברים שנפגשו יחדיו: אתה, התפילין, והקב"ה שציווה להניח את התפילין. נוצר אמנם מפגש בין השלושה הללו, אבל אינך יכול לומר שהם התאחדו והפכו לדבר אחד".

"בתורה, לעומת זאת, הופכים - אתה, והתורה, והקב"ה - נותן התורה - לדבר אחד. כששכלך מבין דבר תורה, שהוא חכמתו ורצונו של הקב"ה, הופך השכל שלך, התורה, והקב"ה - למציאות אחת. אינך יכול עוד להפריד ביניהם. שכלך זה, הוא התורה הוא הקב"ה. לכן האחדות שבאמצעות התורה היא כה נעלית".

"השאלה היא, כיצד אפשר להרגיש את זה?" אמר אהרן, מהורהר.

"כשלומדים 'תניא' יכולים גם להרגיש את זה", השיב שמואל.

חריקת הבלמים של האוטובוס בתחנה המרכזית של ירושלים הפסיקה את השיחה. שמואל נפרד מאהרן בנעימות בברכת "להתראות", ואהרן השיב גם כן באותה מילת-פרידה. הוא רצה באמת להתראות עוד, אך לא העיז לבקש משמואל את כתובתו.

כשהוא שקוע בהרהורים כבדים ירד אהרן מהאוטובוס ופנה לאיטו אל האוטובוס השני שהיה צריך להביאו אל יעדו. משהו השתנה בקרבו בעקבות אותה שיחה, אך את זאת גילה אהרן רק לאחר זמן רב.

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/10/2007 13:06 לינק ישיר 

המהפכה החסידית השנייה
http://hydepark.hevre.co.il/topic.asp?topic_id=702885

בברכה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/10/2007 17:49 לינק ישיר 

"אני לא נבראתי אלא לשמש את קוני"

ציטוט מהבן שלי:
"אני לא נולדתי אלא לכבד את אבא שלי"

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/10/2007 17:10 לינק ישיר 

יוםהדין טייערע נשמה זיסע

בודאי אינך צריך לדידי ולדכוותי להביא מאמרי חז"ל המתפרשים לכאן ולכאן כיד ה' הטובה עליך. אולם בזאת יש לדקדק שאמנם אור שבעה"י מרן הבעש"ט זצוק"ל זיע"א בא לעולם להוריד עניין זה שאין התורה מטרה כשלעצמה אלא למען יחזיר האור שבתורה את האדם למוטב ואור זה היא היראה הטהורה שנשכחה מלבות בני האדם שלקחו את התורה כאיזו חכמה מתוך החכמות וגם אם עליונה עדיין בגדר חכמה נקטו אותה ומדדו את ערך האדם לפי הידות שמצא בתורה. עם כל זאת בימינו בעווה"ר חזר המצב שגם מי שיש לו דברי חסידות ומוסר בפיו הם הפכו לדבר שבני האדם מכבדים בשפתיים ולבם בל עמם ותהי יראתם מצות אנשים מלומדה וממילא הכל תלוי באובנתא דליבא והחינוך שקיבלו. מי שהוא בגדר חיצוני לא יועיל לו רב מלל של ספרים ולעגי ר' דוד לייב שלך ומי שהוא בגדר פנימי גם אם יהיה ליטוואק מושבע הרי בתוככי מיתרי לבבו תפעם יראתו ויחוש בתורתו שהיא תורת הי"ת. הרי חוגי בני האדם יוכיחו שבכל חוג וחוג ישנם כאלה ש"נשמה" ייאמר עליהם וישנם כאלה ש"שד משחת" ייחשב עליהם. אעפ"כ בודאי ובודאי שדברי היראה שאתה מכניס לכאן יכולים רק להועיל ואשרי חלקך בזה ובבא.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-15/10/2007 16:47 לינק ישיר 

"טוב תורה עם..." או "רק תיירע"?
http://hydepark.hevre.co.il/topic.asp?topic_id=336850

בברכה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/10/2007 13:30 לינק ישיר 

פרק רביעי:

הפסקת-הצהריים של יום המחרת סיפר אהרן לבן-ציון על שיחתו עם אלימלך בלילה הקודם. "אתה יודע מה היה הדבר שהרשים אותי יותר מכל?!" אמר לו, "זו התמימות שלו והפשטות שבה הוא מתייחס לדברים. אצלו אין התחכמויות. כל מה שנכון מהבחינה התיאורטית, עובר אצלו מיד לפסים של מעשה. כתוב שצריך לאהוב את ה' - אז הוא מוטרד מהמחשבה, כיצד להגיע לזה".

- "זו אכן נקודה מעניינת", אמר בן-ציון, "כולנו יודעים את הדברים. כולנו מסכימים שכך צריך להיות. ובכל זאת קיימת איזו הרגשה, שלמעשה זה לא שייך אלינו. זה שייך ל"צדיקים", כביכול. רק מעטים מתייחסים לדברים ברצינות".

- "ואנחנו עדיין איננו נמנים על המעטים הללו!" נעץ אהרן בבן-ציון מבט רב-משמעות.

- "כי לא אירע לנו מה שאירע לאלימלך", השיב בן-ציון. "לי אין ספק בכך, שהתייחסותו זו של אלימלך לדברים באה לו בעקבות אירוע כלשהו שגרם לו זעזוע. בלי זעזוע שום דבר לא זז".

- "למה לנו לעסוק בניחושים ובהשערות?" פסק אהרן. "בהזדמנות הבאה אנסה לברר אם אכן עבר על אלימלך זעזוע כלשהו. בכל מקרה, אין אנו צריכים לחכות לזעזועים כדי להשתנות ולשפר את עצמנו. אין אנו בעלי חיים המבינים רק את שפת השוט. יש לנו שכל ובחירה לעשות כפי ששכלנו מחייב".

- "לו יהי כדבריך", המהם בן-ציון.

* * *

עבר שבוע ימים מאז אותה שיחה לילית בין אהרן לאלימלך. כלפי חוץ לא חל שום שינוי. אלימלך המשיך בהתבודדותו ובהתרחקותו מהחיים החברתיים של הכיתה ואהרן המשיך בשלו. מי שהצליח להתבונן בהם כשהיו נפגשים בפרוזדורים, באולם הישיבה ובמקומות אחרים, היה שם אולי לב לחמימות מסויימת שבה ברכו לשלום זה את זה. מעבר לזה לא נראה היה כל קשר מיוחד ביניהם.

שיחתם השניה באה להם מאליה, במפתיע. ועדה מטעם קרן תורנית ידועה בירושלים פנתה אל כל הישיבות וביקשה לשגר אליה נציגים לצורך מבחן שעל-פי תוצאותיו תיקבע חלוקת מילגות לישיבות השונות. ראש-הישיבה לא היה זקוק למחשבה מרובה כדי להחליט את מי לבחור כנציגי הישיבה. אהרן ואלימלך היו המועמדים הטבעיים. כך מצאו עצמם השניים יושבים זה לצידו של זה על ספסל האוטובוס שעשה את דרכו לירושלים.

תחילה נסבה שיחתם על המבחן העומד בפניהם. אך לא עבר זמן רב ואהרן המשיך את חוט השיחה הקודמת. "חשבתי הרבה על מה שאמרת בלילה ההוא", אמר לו. "כעת אני יכול לומר שאני מסכים לכל מה שאמרת. אך הייתי רוצה לדעת, מה היה הדבר שהביאך לחשוב על כך. האם הגעת לכל זה כתוצאה ממחשבה גרידא, או שמא אירע איזשהו אירוע שבעקבותיו נוצר השינוי?"

- "אכן, אתה צודק", חייך אלימלך. "מעטים הם אלה שמצליחים לצאת מהזרם ולתפוס בעצמם עד כמה אין אנו מקדישים מחשבה רצינית לעניינים כה יסודיים. בדרך כלל זקוקים אנו למשהו שיזעזע אותנו, משהו שמחוץ לנו, ואז נפקחות עינינו".

- "נו, אז מה קרה לך?" שאל אהרן, מסוקרן.

- "שמע, אספר לך", השיב אלימלך. "היה זה בחורף שעבר, כאשר שהיתי כמה ימים בבית, בחיפה, לצורך בדיקות שונות. באחד מאותם ערבים, כשחזרתי מבית-הכנסת והלכתי הביתה, ראיתי מונית נעצרת ליד בית-כנסת קרוב וממנה יצא יהודי מרשים מאוד בצורתו, מלווה בכמה אנשים צעירים יותר.

"היתה לו באמת דמות מרשימה מאוד. על ראשו חבש קסקט רוסי אופייני. זקן לבן, רחב וארוך, עיטר את פניו שמהן נשקפה פיקחות רבה. עיניו היו טהורות, זכות, ועם זאת חודרות. יכולת לראות בהן גם תקיפות רבה ונחישות דעת, וגם לבביות רכה. הייתי בטוח שהוא איזה רב'ה או משהו כזה.

"הם נכנסו לבית-הכנסת ואני נכנסתי אחריהם, סתם מתוך סקרנות. בפנים כבר המתינו להם כמה עשרות אנשים, אנשים מסוגים שונים ומגוונים שונים. היו שם חסידים מחצרות שונות, ליטאים, אנשים שחבשו כיפות סרוגות וסתם יהודים. זה היה הדבר הראשון שהפליא אותי, שכן בדרך כלל, חסידים של רב'ה מסויים הם דומים אלה לאלה בלבושם ובכל אורחותיהם, וכאן אתה רואה יהודים מכל הסוגים.

"כשנכנס אותו יהודי לבית-הכנסת ניגשו אליו האנשים, נתנו לו "שלום עליכם" חם ולבבי והתיישבו ליד שולחן ערוך. גם אותו יהודי נטל את ידיו והתיישב גם הוא אצל השולחן. בתחילה חשבתי שזו איזושהי סעודת-מצוה, אך מהר מאוד ראיתי שמשהו כאן לא מסתדר.

"המאכלים שעמדו על השולחן לא היו מאלה המוגשים בסעודות-מצוה. כל אדם שמכבד מעט את עצמו היה מתבייש לערוך שולחן כזה. צלחות פשוטות וזולות. מעט חמוצים. כמה קערות עם סלט. לחם שחור, פרוס. ובקבוקי וודקה. לא מנות ולא חלות. ממש סעודת עוני.

"הסיפור החל לעניין אותי. התיישבתי בפינת השולחן והבטתי במתרחש. אותו יהודי, שהכל קראו לו ר' דוד-לייב, מזג לעצמו כוסית וודקה, אמר בקול: "לחיים" והקהל השיב לו: "לחיים ולברכה". ר' דוד-לייב שתה את תכולת הכוסית ואמר לאנשים: "למה אתם מחכים? תגידו 'לחיים'!" מישהו מבין האנשים החל למזוג וודקה לכוסיות ובינתיים החלו לשיר.

"השירים הללו לא היו מוכרים לי. לא הכרתי אפילו אחד מהם. חלקם היו עליזים ושמחים ואחרים היו שקטים, רגועים ומעוררי מחשבה. ר' דוד-לייב החל להתלהב אט אט. יכולת לראות את פניו מאדימות לאיטן. מפעם לפעם הכה בידו על השולחן לקצב הניגון והוא שר בכל נשמתו, כשהוא עוצם מפעם לפעם את עיניו ופניו מביעות ריכוז עצום.

"השירים הללו יצרו אוירה מסויימת. אוירה של רצינות, של עומק, והייתי אומר שגם אוירה של קדושה. הרגשת שאתה מתעלה מעל הקטנוניות של חיי היום-יום ומתרומם לעולם רוחני. עליון. ישבתי שם אמנם כזר, כאורח, אך לא חשתי שום תחושה של אי-נוחות. להיפך, ההרגשה היתה חמה מאוד. "שאלתי את האיש שישב לצדי מיהו ר' דוד-לייב הזה. הוא הביט בי והשיב בנימה של פשטות: "זה המשפיע". רציתי לשאול מה זה "משפיע", אך בינתיים החל ר' דוד-לייב לדבר.

"מה אומר לך, כל המעמד הזה היה משהו מיוחד במינו, משהו שאנו איננו מכירים כלל. מצד אחד הדברים המוזרים והמשונים כמו שתיית וודקה, האוכל הדל והעלוב, צורת הסעודה המשונה. אך מצד שני, הניגונים מושכי-הלב, פניו המרשימים של ר' דוד-לייב, דבריו השקטים, כל אלה הפכו את הסעודה הזאת, לגבי על-כל-פנים, למשהו מיוחד במינו".

- "שמע", הפסיקו אהרן, "זה מזכיר את הסיפורים על יהדות פולין הישנה..."

- "כן", השיב אלימלך, "כך הרגשתי גם אני בהתחלה. אבל תתפלא לשמוע, שהדבר הזה אכן קיים ולגבי האנשים הללו אין בזה שום דבר מיוחד. האיש שישב לידי אמר לי, שהם נוהגים לערוך סעודות כאלה מפעם לפעם".

- "אבל עדיין אינני מבין מה זה שינה אצלך", שאל אהרן.

- "חכה. אגיע לזה", השיב אלימלך. "עד עכשיו רק תיארתי לך את הרקע. ה"מכה" שספגתי באה בדבריו של ר' דוד-לייב הזה.

"הוא עמד על מאמר חז"ל: "אני נבראתי לשמש את קוני", והביא את שתי הגירסאות למאמר זה. האחת כפי שהזכרתי והשניה היא: "אני לא נבראתי אלא לשמש את קוני". ר' דוד-לייב הסביר בהרחבה את ההבדל בין שתי הגירסאות.

"לפי הגירסא "אני נבראתי לשמש את קוני" יש מקום לומר, שמתפקידו של האדם לשמש את קונו, אבל יחד עם זאת יש לו את היכולת ליהנות מן העולם, על-פי תורה, כמובן, ולשאוף להשגת דברים גשמיים שונים, להנאתו. לפי הגירסא השניה, לעומת זאת, אין לאדם שום דבר מלבד שימוש קונו. שהרי כך נאמר: "אני לא נבראתי אלא לשמש את קוני", כלומר, שללא ה"לשמש את קוני" לא היה כל טעם לבריאתי. פשוט לא היה כל מקום לברוא את האדם. הדבר האחד והיחיד שלשמו נברא האדם הוא - כדי לשמש את קונו.

"רעיון זה היה נקודת המוצא של ר' דוד-לייב. הוא הסביר, שלאמיתו של דבר, אין, כמובן, כל מחלוקת בין שתי הגירסאות. הגירסא השניה אך מבהירה ומפרשת את הגירסא הראשונה. מכאן, שהדבר היחיד שיש לאדם עלי אדמות הוא - לשמש את קונו.

"בהמשך דבריו נתגלה ר' דוד-לייב גם כאדם שיודע לתאר דברים בצורה שנונה, חריפה ועוקצנית, אך מבדחת כאחד. הוא תיאר טיפוס אופייני מסויים, ובשעת מעשה חייכנו כולנו על חשבונו של אותו טיפוס. רק לאחר מכן תפסתי, כי הצחוק שצחקתי היה, בעצם, מעצמי.

"ר' דוד-לייב תיאר דמות של יהודי, ירא-שמיים, מקפיד על כל קוצו של יו"ד, יהודי למדן המקדיש את כל יומו ללימוד התורה. יהודי שיש לו גם עולם-הבא וגם עולם-הזה.

"הוא קם מידי לילה בשעת שתיים לפנות בוקר. לומד כהתמדה עד קרוב לנץ-החמה ואחר עומד להתפלל תפילת-שחרית. מתפלל בכוונה, חושב את פירוש-המילות. לאחר מכן הוא טועם משהו לארוחת-הבוקר ושוב יושב ללמוד עד הצהריים. בצהריים הוא סועד את ליבו, נח מעט ושוב יושב ללמוד עד הערב.

"ובכן, עולם-הבא ודאי יש לו. וכי מי ידמה לו ומי ישוה לו! הקב"ה משתבח בו בפני בית-דינו ובפני המלאכים של מעלה! סעודת שור-הבר ולווייתן ממתינה לו בשלמותה על מגש של כסף!

"אבל גם עולם-הזה יש לו. ב"ה, הוא חושב לעצמו, למדתי במשך היום, עבדתי את הקב"ה. עכשיו מגיע לי ליהנות מעולמו של הקב"ה! רעייתו מגישה לו מנה גדושה של גלידה והוא ישוב על מרפסת ביתו, נושם את רוח הערב ומלקק להנאתו את המעדן הצונן. והוא אף חושב לעצמו: אשרינו, מה טוב חלקנו! ומי כעמך ישראל!"

אהרן חש איך שנימה של רוגז מתחילה לחלחל בו. הלגלוג הזה על חשבונו של יהודי למדן החל להכעיסו. צורת תיאור הדברים מאוד לא מצאה חן בעיניו.

- "אתה אומר שצחקתם בשעת מעשה", אמר לאלימלך. "אני לא בטוח שגם אני הייתי צוחק. יש כאן יותר מסתם זלזול בדמותם של תלמידי חכמים".

- "האמן לי שהקדשתי לענין הרבה מחשבה לאחר מכן", השיב אלימלך. "ראה, כשר' דוד-לייב דיבר, ראית את האמת הקורנת ממנו, את הקדושה שאפפה אותו. לא יכולת לייחס לו זלזול בתלמידי-חכמים. כשאני מספר זאת יתכן שיש בזה זלזול, אבל כשהוא דיבר, זה נשמע אחרת לגמרי".

- "לא יודע", אמר אהרן. "לי זה נשמע צורם ולא הייתי רוצה לשמוע דברים כאלה".

- "אתה יודע מה", ריכך אלימלך את קולו, "יתכן שהציוריות היתירה אכן פוגעת קצת. אבל בוא נתעלם מהצורה וננסה לתפוס את הכוונה ואת התוכן. יתכן שאם ר' דוד-לייב לא היה מתאר זאת בכוונה בצורה מוגזמת ומבדחת, לא היו דבריו נקלטים די הצורך".

- "טוב, המשך", אמר אהרן.

- "ובכן", המשיך אלימלך, "ר' דוד-לייב תיאר טיפוס של יהודי שלומד תורה, מתפלל בכוונה, מקיים מצוות בשלימות, ובכל זאת יש אצלו שתי רשויות, בצורה עדינה. הוא נותן לקב"ה את חלקו ואחר דורש לעצמו את המגיע לו. גם הוא קיים. גם הוא רוצה ליהנות.

"זה היה החלק הראשן של דבריו. לאחר מכן מזג לעצמו כוסית שניה של וודקה, אמר שוב "לחיים" והקהל החל לשיר ניגון שכונה בפיהם "הבינוני". האיש שישב לידי הסביר לי, בתשובה לשאלתי, כי הניגון הזה מתאר את מהלך נפשו של אדם הנמצא בדרגת "בינוני". מה זה "בינוני", לא טרח להסביר לי.

"הם שרו את הניגון קרוב לעשר פעמים, מבלי שתורגש איזו הרגשת שעמום וחזרה על אותו דבר. הניגונים הללו, יש להודות, הם מושכים מאוד, ובאותה שעה התחלתי להבין מדוע בעולם החסידות תופסת השירה מקום כה חשוב. השירה מבטאת אצלם לא פחות מאשר מילים.

"כשסיימו לשיר המשיך ר' דוד-לייב לטוות את חוט דבריו. הפעם התייחס להיבט אחר של הדברים. הוא תיאר יהודי בעל-עסק, הטרוד במשך היום בעסקיו, אך מקפיד לקבוע עתים לתורה ואף מתפלל בכוונה, עד כמה שזמנו מרשה לו.

"וגם כאן הצביע ר' דוד-לייב על שתי הרשויות. כשאותו יהודי לומד ומתפלל, הוא מרגיש שהוא עובד את הקב"ה וכל גישתו היא גישה של קדושה ושל עבודת ה'. אך כשהוא מגיע לעסקיו, הוא מרגיש שבזה הוא ניתק את עצמו מעבודת ה' ומהקדושה והוא עוסק בעסקיו ככל האדם.

"ודאי, גם בעסקיו הוא מקפיד להזהר מלשון-הרע, מאבק גזל והונאה. אבל את עצם העסק הוא רואה כדבר נפרד מהקב"ה, אשר אין לו ברירה אלא לעסוק בו כדי להביא לחם, אין הוא רואה את העסק כחלק מעבודת ה'..."

- "וכי איך אפשר אחרת?" הקשה אהרן; "אם משא-ומתן על סירי בישול הוא עבודת ה'? האם ויכוח עם לקוח על מחירו של מטאטא הוא קדוש? איזה מין דברים הם אלה?!"

- "אלה בדיוק המחשבות שחלפו במוחי כאשר הם שרו לאחר דבריו אלה של ר' דוד-לייב", השיב אלימלך. "אך כשהוא פתח שוב בדבריו נוכחתי שהוא יודע היטב מה שהוא אומר, ודבריו אלה הכניסו שינוי בכל עולמי.

"הוא סיפר סיפור על חסיד מסויים. אותו חסיד היה סוחר גדול בעסקי עצים. מסחרו הקיף ערים רבות והסכומים שעברו תחת ידיו היו עצומים. והנה, אותו חסיד ישב פעם לערוך מאזן ממצב חשבונותיו, חישב וסיכם ורשם את הכל, וכשהגיע, לאחר כמה שעות של חישובים, לרישום הסך-הכל, מתח קו ותחתיו רשם את המילים: "אין עוד מלבדו!"

"הסיפור נשמע משעשע, אך ר' דוד-לייב הסביר את משמעותו. אותו חסיד היה עובד ה' בכל דרכיו. גם עסקיו היו חלק מעבודת ה'. הוא קיים את מה שנאמר: "בכל דרכיך דעהו", כלומר, שבכל דרכיו של האדם ובכל מעשיו עליו לעבוד את הקב"ה. כשהוא היה יוצא לעסקיו, לא היה מרגיש שבזה נפרד מתחום הקדושה, אדרבה, הוא המשיך בעבודת ה'. אלא שעבודתו לבשה צורה אחרת: קודם לכן עבד את ה' בתורתו ובתפילתו, ועכשיו הוא עובד את ה' במשאו ובמתנו".

- "בקיצור", סיים אלימלך, "הדברים הללו פתחו בפני לפתע עולם חדש. נוכחתי לדעת, שהמושג "אני לא נבראתי אלא לשמש את קוני" אינו כל-כך פשוט. אנו לומדים, מתפללים, מקיימים מצוות, אבל אין אנו חשים כלל שכל הווייתנו ושכל מטרת קיומנו בעולם היא לעבוד את הקב"ה ושמלבד זאת לא קיים דבר. אדרבה, אנו מחפשים את עצמנו, את השלמות בתורה וברוחניות שלנו, לא מורגש באמיתיות "אני לא נבראתי אלא לשמש את קוני".

"יצאתי מאותו בית-כנסת, בסיום אותה התוועדות, בשעה אחת בלילה, כשאני חש שבערב זה עמדתי בפני גישה חדשה לתורה ולמצוותיה, גישה שכמותה לא הכרתי עד אז הבנתי שאני יודע מעט מאוד על עבודת ה' אמיתית ושלימה. זה הביא אותי למסקנה שחייבים לקחת את הענינים בידיים ולהתחיל לחפש".

- "נו, ומצאת?" חייך אהרן.

- "מצאתי הרבה יותר ממה שידעתי קודם לכן", השיב אלימלך בארשת רצינית. "מאז פתחתי אשנב אל עולמות שאפילו לא חלמתי על קיומם. אבל, כפי שכבר אמרתי לך, את אותה בהירות שנשקפה לנגד עיני באותה התוועדות בחיפה, עדיין לא הגעתי. ואני מרגיש שהמרחק אליה עודנו גדול מאד!"

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > נשמה עם עצמה
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext