| נשלח ב-24/9/2007 22:30 |
|
| |
פריצות בהכשר הבד"ץ!
הלך לו רב העיר לתומו ברחוב, כשלפתע הוא רואה אחד מנכבדי הקהילה בעברו השני של הכביש, נכנס למסעדת טריפה! לא יאומן כי יסופר. הוא הביט ימין ושמאל, ועבר במהירות את הכביש, הצמיד את אפו לזגוגית ואכן, הרע מכל קרה אל מול עיניו, הלז התיישב והזמין מנה. לא עברו שניות ספורות, המלצר הופיע, והוא פשוט התחיל לאכול. וכל זה לעיני הרב הנדהם.
לא התאפק הרב, הדף את הדלת הרחבה ונכנס היישר אל תוך המסעדה, ניגש היישר אל אותו נכבד ואמר לו, אתה לא מתבייש? לאכול כאן?
שאל אותו הנכבד, כבוד הרב ראה אותי נכנס למסעדה? ענה לו הרב, אכן כן, לכן עקבתי וראיתי שאתה מתחיל לאכול.ץ וכי נראה לך שאני מציץ במסעדות דרך הילוכי?
שאל אותו הנכבד, כבוד הרב ראה אותי מזמין? ענה לו הרב, אכן כן, ועדיין לימדתי עליך זכות שאין בכוונתך לאכול. עד שראיתי אותך מכניס את המזלג מן המלחת אל פיך.
שאל אותו הנכבד, האם כבוד הרב ראה אותי מכניס את המזלג אל פי? ענה לו הרב, אתה מעז להכחיש? זה קרה הרגע!
אמר לו הנכבד, אז על מה הרב מלין? הרב ראה את כל התהליך מתחילתו ועד סופו, והרי שאני אוכל כאן אוכל שנעשה בהשגחת הרב, מה יכול להיות יותר טוב מזה!!
|
|
|
|
| נשלח ב-16/10/2007 08:18 |
|
| |
ירידת הדורות היא אקסיומה ששום עובדה לא תשנה אותה.
|
|
|
|
| נשלח ב-15/10/2007 23:44 |
|
| |
הרבנים שחתומים על המכתב כותבים " דורינו שלא כדורות קודמים נפרצו סכרים רבים ובפרט בענייני הצניעות".
האם הרבנים הנכבדים, לא יודעים כי במזרח אירופה הלכו נשים חרדיות רבות הלכו בגילוי ראש וחולצות קצרות?
האם הרבנים הנכבדים אינם יודעים כי הסכרים הרבים נפרצו כבר לפני 150 שנה ובדורינו זכינו כי הסכרים יסגרו והסחף לכיוון הרחוב רק הולך וירד?
הרבנים הנכבדים מוסיפים "כי בדורות קודמים המסורת עברה מאם לבתה ולא היה צורך כלל לפרט ולבאר הדברים היו מובנים מאליהם אך בזמננינו נשתנו הדברים וישנן השפעות חיצוניות רבות החודרות לצערינו גם לבתים טובים ".
על איזה דורות קודמים אותם רבנים מדברים? האם הם מדברים על הישוב הישן בירושלים שרוב בניו ובנותיו יצאו לתרבות רעה? האם הם מתכוונים על התמורות הגדולת שהיו במאה ה-18 וה-19 הונגריה וגרמניה? על איזה דורות קדומים כוונתם?
אני יודע שדוקא בדורינו, החומות נשמריםיותר והאמהות מעבירות את המסורת לבנותיהם יותר מאשר בדורות קדומים.
|
| נשלח ב-7/10/2007 20:10 |
|
| |
חדוש, תודה
נויאיר
מוסדות חינוך המחונכים ע"פ השקפת עולמה??? ושמא הנכפים על פי מנגנון הכוח שהיא מפעילה?!
וכלום, אם בבסיס הכפיה עומדת השקפת עולם כלשהי, אזי היא לעולם לגיטימית? כלום אין רשות לדון על עצם ההשקפה ועל חילופיה?
------- מאיר
תוקן על ידי - אגודה_אחת - 15/10/2007 23:57:48
|
| נשלח ב-7/10/2007 13:23 |
|
| |
פושטער, ציינת נקודה חשובה.
אכן דברי מאיר מתחילים בפניה בוטה אל הרבנים וציון כתובתם. כפרשן שירה וספרות אני קובע שיש כאן משום התרסה אישית מרומזת נגד אותם גורמים.
מאידך כל סעיפי ההתקפה האחרים, עוסקים לכאורה בפרט מול פרט, דקדוק הלכה כזה כנגד אחר.
ולגופו של ענין: אכן, הלכות צניעות נגזרות לא רק מההלכות, אלא גם מהרגלים חברתיים. ואכן, לו התהלכו כל בני התורה בשליקעס אחידים, ונשותיהם בפיאות פלסטיק חומות ירוקות, כנראה שחריגה מנורמה זו היתה נחשבת התבלטות שאינה צנועה. דא עקא, שכל הסכמתי מסתכמת בקבלת הנורמות החברתיות. אולם, וכאן בא האולם הגדול, כשתבוא אשתו של הרב דרזי ותתקנא בירך שכנתה הנראית במרומז דרך גרבי ל"ח הדניירים שלה, ותחפוץ משום כך להצוות על בעלה להדפיס פלסתר המחייב את אותה שכנה דקת ירך לעטות סמרטוטים שונים לירכה, עד שתדמה לירכה שלה מלאת הורידים, לזאת לא אסכין. הנח לחכמת הרחוב. הנח לה לחברה, ותתווה זו נורמותיה בעצמה. ודומני שלכך כיוון מאיר בפרטי ההלכות שציין. כל זמן שלא נחצתה הלכה, כל זמן שההרגלים הנדונים אינם נקוטים בידי הציבור לצד אחד, אלא נתונים לויכוח, אין לגיטימציה לאסור ולתקן תקנה ציבורית בנדון.
|
|
|
| נשלח ב-7/10/2007 02:40 |
|
| |
נויאיר, יש לשאול כך:
האם התנגדות מאיר אל ההנהגה היא מחמת חוסר הסכמה אידאולוגית נקודתית, או חוסר הסכמה עם הלגיטימציה של ההנהגה לקבוע כללים בנושאי צניעות?
|
|
|
|
| נשלח ב-7/10/2007 00:30 |
|
| |
לא. בוודאי שהכוונה להנהגה רוחנית עם טענה ערכית.
מה שבאתי לומר הוא שיש בסיס מוסרי לקביעת נורמות חברתיות, מחמת טענות רוחניות, ע"י הנהגה רוחנית - שגם אם אינה דמוקרטית, כחה הוא מחמת מוסדות החינוך המחונכים ע"פ השקפת עולמה.
ההגיון אומר שהטענות על בעיות צניעות נכונות. והדרך לפתרונם הוא הדרך שמציבה ההנהגה הנ"ל.
לכן אין לי כל סיבה שלא לשמוע להם. אא"כ אני מפסיד מזה כסף.
|
|
|
|
| נשלח ב-7/10/2007 00:13 |
|
| |
נויאיר
ברגע שאין סיבה הלכתית להנהגות חדשות בעניין הלבוש, הן מיותרות.
הציבור החרדי נבדל במלבושו לגמרי מציבורים וקהילות אחרות. גם מי שלובש לבוש מודרני אינו דומה למגזרים אחרים.
אם אין הלכה אין צורך להקצין, להיפך הציבור האחר מקצין לגמרי ואנו עם כל המודרניזציה (הכשרה והצנועה) עדיין נבדלים לגמרי.
אולי גם לאסור לבישת חליפות ועניבות בגלל שאנשי עסקים בכל העולם לובשים חליפות ועניבות?
[אגב כבר נכתב בעבר כאן בפורום על מקור הפראק וההמבורג, החלאט והשטריימל.]
|
| נשלח ב-7/10/2007 00:11 |
|
| |
סלח לי, אני לא מבין מה אתה אומר.
אם אני אתחיל לטרטר שילכו כולם עם שלייקעס בדוגמא אחידה ונשותיהם בפיאות חומות בלבד, אזי תשלים עם זה בתנאי שלא יהיה לי אינטרס כספי ו/או אחר???
ואם כבר, מה זה אינטרס אחר, ולמה לדעתך אין אותו לאותם צדיקים?
------- מאיר
תוקן על ידי - ymy33655 - 07/10/2007 0:12:54
|
|
|
|
| נשלח ב-6/10/2007 23:28 |
|
| |
לך עם חולצות טריקו. תלבש גרטל על החולצה ( "הכון לקראת אלוקיך ישראל" ) לפני התפילה. לך עם נעליים לבנות.
תעשה הפוך מהנורמות החברתיות החרדיות, וכמובן הכל במסגרת ההלכה.
למה בכל זאת אתה נראה כמו אברך בן תורה?
יש נורמה חברתית, לא הלכה. לא כפיה. כמו כובע וחליפה. כמו כיפה שחורה עם/בלי סרט. כמו פאות לחיים ארוכות. מה מפריע לך מי קובע את זה, כל עוד שהוא לא מונע מאינטרסים כספיים ו/או אחרים, וכל עוד שאתה לא מפסיד מזה כסף. (ובפרט שהם טוענים שזה פוטר להם הרבה בעיות צניעות.)
ד"ז הוא הכרח של חברה דתית, כל חברה דתית באשר היא. (ועיין בציבור הדל"י איך יצאו נגד תופעה של שיער ארוך לבנים).
|
|
|
|
|
| נשלח ב-6/10/2007 20:00 |
|
| |
יש שני שלבים. ניתן לדון (אם ניתן לדון בכלל) האם דמוקרטיה או דיקטטורה, וניתן גם לברר איך נעמדים בראש הדיקטטורה. אתה דוגל בדיקטטורה, זכותך. אתה כנראה גם מסכים לכל דאלים גבר, זכותך. מה בדיוק אתה לא מבין? למה אני מתנגד לשניהם??
------- מאיר
|
|
|
|
| נשלח ב-6/10/2007 19:17 |
|
| |
לא הבנתי - אתה נגד נורמות התנהגות מחייבות לחברה החרדית? הרי ד"ז הוא מחוייב המציאות.
אולי גם תצא נגד לבישת כובע וחליפה לבחורים ( שלא בשעת התפילות ) ?
אנחנו חיים בחברה דיקטטורית. לא דמוקרטית. ולי אישית אין שום בעיה עם זה.
(אני יודע שזה נושא שנטחן עד דק, בפרט בפורום הזה. אבל מה לעשות, באתי מאוחר...)
|
|
|
|
| נשלח ב-4/10/2007 21:55 |
|
| |
נויאיר
סליחה על עיכוב תשובתי מפני שמחת החג וקדושת המועד.
אני מסכים אתך שהנושא אינו הלכתי וזה מה שניסיתי להוכיח בציטוטים מהמשנ"ב ומאגרו"מ. אני לא בטוח שגם החתומים על הפרוספקט יודו בכך. מה יש לי נגד הגישה? יש לי נגדה שהיא באה לכוף פרשנות אחת מתוך כמה על מי שכלל לא ביקש הנחית אותם חתומים. זכותם וחובתם להחיל את פרשנותם על עצמם ועל בני ביתם במידה ואלו כפופים/ות להם. אין להם כל מנדט לשלוח את החומר לכל בית בישראל, גם לא לכל בית העונה להגדרה 'חרדי' או 'בן תורה'. הלא אתה ואני יודעים שלא מדובר באיזו מחווה של רצון טוב ללמד אותך את השקפתם ואת גישתם לפרשנות המקרא, ופשוט מטעמי נוחות התחילו בפסוק הזה ממשלי. מדובר כאן בנסיון לקבוע קוד התנהגות מחייב בכל דרך לכל מי שלא יוותר לחלוטין על השתייכות לקהילה החרדית. הנסיון הזה הוא בגדר בריונות וראוי לכל גינוי.
בנוסף, הנישה של הדנייר היא בהחלט נישה מכוערת שהנפש היפה סולדת ממנה. רחמי על אותם רבנים שנאלצו שלא בטובתם לעסוק בשפיר ושליה, מוטב אכן היה לו הותירו את הפירוט הפלסטי הזה לבעלות מקצוע ההוראה הנכבדות.
------- מאיר
|
|
|
|
| נשלח ב-30/9/2007 20:59 |
|
| |
אומרים בשם אבי תנועת המוסר, הגרי"ס, אולי בעצם המקור אחר, שא' הדרכים למלחמה בחטא שאדם כושל בו, הלימוד בפרטי ההלכות הנוגעות לדבר הזה.
כנראה שגם לצד השני, כשאדם לא נגוע בבעיות צניעות/פריצות, ובפרט ילדים ונערים, ולידיהם נופל עלון מהסוג הנ"ל בפירוט נמרץ על תצורת החולצה והחצאית וכו', הדבר מזיק יותר מאשר מועיל.
|
|
|
|
| נשלח ב-28/9/2007 02:36 |
|
| |
מאיר
הרי שנינו מבינים שההיתפסות לעובי הדניר היא הטפל ולא העיקר.
הקונטרס הנ"ל מייצג איזשהי השקפת עולם הגורסת פרשנות מסוימת ל"כל כבודה בת מלך פנימה", עובי הדניר הוא נישה שהרבנים נכנסו אליה בע"כ במידה מסוימת, מחמת אותם בנות סרבניות וווכחניות. לקבוע מסמרות בנושא, מין סייג לתורה.
לשאול שאלה הלכתית על טפח כסוי הראש אינו עניני, טענו חיטים והודה לו בשעורים; מדד פסיקת הלכה אינו מדד נכון כשניגשנו לנושא זה.
ע"כ שאלתי, מה יש לך נגד הנושא, האם אינך מסכים להשקפת העולם שאותה באו להפיץ?
תוקן על ידי - NOYAIR - 28/09/2007 2:39:45
|
|
|
|
| נשלח ב-26/9/2007 00:40 |
|
| |
נזכרתי משום מה בדברי הנוב"י יו"ד צ"ג
אבל בדורנו הזה כי עזבו את תורת ה' ומקור מים חיים שני התלמודים בבלי וירושלמי לחצוב להם בורות נשברים ומתנשאים ברום לבבם כל אחד אומר אנכי הרואה ולי נפתחו שערי שמים ובעבורי העולם מתקיים אלו הם מחריבי הדור.
ועל הדור היתום הזה אני אומר ישרים דרכי ה' וצדיקים ילכו בהם וחסידים יכשלו בם.
והרבה היה לי לדבר מזה אבל כשם שמצוה לומר דבר הנשמע כך מצוה שלא לומר דבר שאינו נשמע וה' ירחם עלינו.
|
|
|