זה התחיל בשכונת רוממה כאשר קבוצת אברכים ממוצא בריטי, אשר לא הפנימה את עובדת גמר תקופת הקולוניאליזם, נחרדה ממגורי משפחות אברכים גם כן ממוצא בריטי בשכונתם שלא התאימו בדיוק לשטנץ של הקבוצה הראשונה.
בתרגיל בזוי, המהווה מיקרוקוסמוס של כל תופעה בזויה בציבור החרדי, קבוצת האברכים הטהרנית הזדחלה לה בגרם המדרגות של רחוב חזון איש 5 והתלוננה מרות בפני מרן הרב שטיינמן או באוזני אנשי חצרו על עליית מחירי השכירות באזורם מעבר ליכולתם הצנועה של הממיתים עצמם באוהלה של תורה. וכבתסריט כתוב מראש האברכים הנ''ל לא באו בכדי לתנות את מר גורלם על אוזן קשבת וסימפטית, אלא לקבל הכשר ממרן לתרופה שבאמתחתם והיא ועדת האיכלוס שתפקח על מחירי הדיור, הכשר שכמובן ניתן ונחתם בטבעת המרן.
השבוע נתבשרנו מעל דפי בקהילה על התפשטות התופעה לשכונות חרדיות בכתבתו של יעקב רייניץ.
מעבר לדיון השטחי והרדוד בהיבטים הכלכלים של התופעה, כתבתו של רייניץ גולשת ולא במפתיע לעבר הקלישאות החרדיות המוכרות של ''זרים באו בחצרותיך'', בעלותה נוסחה מוזרה ופתלתלה הקושרת בין נחילי החפיפניקים (להבדיל מאברכי בריסק ומיר הרצינים שנוכחותם מורידה ומייצבת את מחירי השכירות) שהשתקעו בצפון ירושלים ועליית מכירי השכירות:
החוצניקים הגיעו
לפני שנתיים השתנו החוקים. המוני תושבי חו''ל, ''חוצניקים'' כפי שהם מכונים בירושלים, החלו להגיע לעיר חלקם לתקופה קצרה של שנה - שנתיים ולאחר מכן הם חוזרים לחו''ל ונכנסים לעסקים של האב או החותן (רח''ל). חלק מאותם תושבי חו''ל אינם באים לירושלים בגלל הכולל של מיר או הישיבה של בריסק, הם באים בעיקר כי ''לעשות חיים'' במשך שנה - שנתיים ולאחר מכן הם חוזרים לארץ מוצאם.
בירושלים ניתן לזהות אותם מאוד בקלות. הם שוכרים מכוניות, עסוקים בטיולים, מתפללים שחרית בשעות בהן החמה כבר עומדת באמצע הרקיע, ובערב יושבים במסעדה טובה, אחת מני רבות שנפתחו בשנים האחרונות, שם הם אוכלים פיצה בדיוק כמו בשדרה ה-13 בבורו - פארק. הם חיים כל השנה כמו שאברך ממוצע חי בבין הזמנים. מדובר אמנם רק בעשרה אחוז מכלל בני חו''ל השוכרים דירות בירושלים, אבל מה לעשות הם בולטים מאוד.
בהמשך הכתבה מדגיש רייניץ שאברכי ''דמה'' אלו גורמים לדחיקת רגלי אברכים ''אותנטים'' מהאיזורים המבוקשים על ידי בני חו''ל, שאינם יכולים לעמוד במחירי השכירות.
תקצר היריעה מלמנות את הכשלים הלוגים בהם מתאפיינת כתבתו של רייניץ. אך מכיוון שלא בביקורת כלכלית עסקינן, ברצוני לגעת בנקודה אחרת והיא המרתו של מנגנון השוק החופשי עם מנגנון גרוע ביותר, ועל השלכותיו העתידיות של קיום מנגנונים אלו על פניו העתידיות של הציבור החרדי.
כל בר דעת מבין כי הציבור החרדי שהשוויוניות רחוקה ממנו כרחוק מזרח מערב לא יתרגש לשמע סיפורים על ירושלמים אותנטים שנאלצו לגור במרחק נסיעת אוטובוס מהשוויגער בשל עליית מחירי הדיור. אבל בכדי לחמם את הציבור ולהכשיר את דעת הקהל והרבנים, יש לספר את הסיפור המתאים שבעצם חושף את כוונתם של יזמי ועדות האיכלוס, והוא שעליית המחירים גורמת לדחיקת ''אברכים כשרים'' על ידי ''אברכים פחות כשרים''.
בהעדרו של מנגנון השוק החופשי, הרי שעל כל דירה יקפצו שוכרים רבים. לצד מנגנוני הגנת הדייר הקלאסים, שגם על יעילותם ומוסריותם ניתן לנהל ויכוח, אשר ימנעו זריקת שוכר קיים לטובת שוכר המוכן לשלם דמי שכירות גבוהים יותר, אנו חוזים בעינינו את נביטתו של מנגנון חושך אימתני שיציב את יתד נאמן באור ליברלי.
לצד השחיתות, העדר השקיפות והדמוקרטיה, וועדות הדיור יהפכו עד מהרה לחוד החנית של משטרת המחשבות וההתנהגות הנאותה בציבור החרדי. ועדות אלו ישמשו כחרב ביד כל מי שרוצה לרדוף מאן דהוא מכל סיבה אישית, פוליטית, הלכתית וכו'. ומנסיוננו המר ניתן לקבוע בוודאות כי הן יאויישו בידי עסקנים מדרג ט''ז חמומי מח בעלי יומרות לעצב את פני החרדיות בצלמם.
אם עד היום, שמענו על אי קבלת ילדי אנשים עובדים, שלא לדבר על לובשי חולצי כחולות המשוטטים ללא איצטלא דרבנן, ושלא לדבר על אלו שנשותיהן נוהגות, הרי שבקרוב נזכה לראות גם הרחקה מהשכונה. ברגע שעוסקים בהתאמת שוכרים, תהיה זו שאלה של זמן עד שירחיבו את סמכויות הוועדות לדיון בנאותות מגורי תושבים קיימים, כולל בעלי דירות, תוך מתן סמכויות שיפוט בלתי מוגבלות על השפעתם השלילית של תושבים מסויימים על האוירה הטהורה השוררת באיזור גיאוגרפי נתון או שאמורה לשרור באיזור הנידון.
מדובר בעלית מדרגה מסוכנת. אם עד היום שמענו על יומרות הנדסה תרבותית מצד הנהלות סמינרים, מחר נשמע על ועדות איכלוס שילחצו על אשת פלוני להפסיק לנהוג ועל אלמוני לחבוש כובע בדרכו למכולת.
אני כבר רואה את מזרוחניקי הפורום נדים בראשם על כך שאני רואה צל הרים כהרים, וע''כ אין לי אלא להביע קנאה עזה לנוכח התמימות שלהם שעדיין לא ניזוקה מול הריאליה של רשעות חרדית אותנטית. ולוואי אתבדה.
התקווה היחידה שלי היא שתאוות הממון של בעלי הדירות תגבר על כוחות הרשע. שינסו לגעת בהרב ב. או הרב ש. המקורבים לבית הרב אליישיב המחזיקים בעשרות דירות באיזורים המבוקשים על ידי בני חו''ל, וכבר נראה שירחיקו את בני נעוות המרדות למעבר להרי החושך.
תוקן על ידי ברוייאר ב- 10/12/2007 20:04:53
נשלח ב-15/12/2007 20:36
הרסת הכל כשכתבת סינון מינימלי... (אייקון מחייך)
התפעלתי בתחילה ממה שסופר שהר באלישיב זרק אותם. אבל במחשבה שניה נזכרתי שלא מזמן סופר שבן משפחתו של הגרי"ש מחזיק דירות רבות להשכרה.... שוין, הלך כל הסיפור.
נשלח ב-15/12/2007 20:25
ר"ס,
ממה אתה חושש? גם אני סבור שהכוונה בדברי רייניץ היא הורדת מחירים ולא סינון רוחני,
וגם אם כן מדובר בסינון מינימלי בלבד.
הציבור גדול מדי בכדי שיהיה לקבוצה מצומצמת, כוחנית ככל שתהיה, כח כה רב.
נשלח ב-3/12/2007 17:27
אם היושבים בוועדות היו אנשי אמת, שונאי בצע, וכו', ככל הנדרש מהעוסקים בדיני נפשות, אני חושב שלא הייתי מתנגד אליהם, אבל על כל פנים בוודאי היה מקום לדיון נרחב בתועלת ובנזק.
אמנם עתה, שאין הם שונאי בצע, ומעט ממה שכולנו שמענו אני רומז, מה טעם יש לדון? וכי נסכים להימסד ביד גנגסטרים הדורשים דמי חסות? הרי כמעט ואין מי שיוכל להאמין שהרשות של הרבנים מחייבת יושר צדק ושקיפות.
מישהו סיפר שהרב אלישיב זרק אותם מכל המדרגות, האם השמועה נכונה?
נשלח ב-3/12/2007 11:20
רב סינספלד
אם לא מדובר בשכונה שהוגדרה מראש כהומוגנית .
והכונה להר-נוף וכדו....
יש אפשרות לפעול .בכל דרך משפטית .
אבל מאבק כזה מצריך זמן וכסף
היות וזה לא שכונה הומוגנית .
אף אחד לא יכול לחיב את בעלי הדירה למי הם ישכרו את הדירה .
בתנאי שהשוכר הוא שומר תורה ומצוות .
אבל מאידך יש מגמה של שוק הינו.
ישנם איזורים למשל בבני-ברק .[ כמו איזור ב"ב ר"ג .]
שפעם היו חילונים לגמרי . והיום הם חרדים לגמרי .
עד שהיום יש באזור זה גנרטורים [לציבור הליטאי שלא משתמש בחשמל ].
באיזור זה יש חרדים מכל שכבות האוכלוסיה .
הינו מבעלי תשובה ועד ליטאים שאינם משתמשים בחשמל בשבת .
נשלח ב-3/12/2007 08:48
רג"ס
החוק הישראלי איננו מכיר בזכותו של יישוב להומוגניות.
נשלח ב-3/12/2007 01:29
שרית
עיון שטחי בהודעתי הראשונה ילמד כי אין אני מתייחס לאיזורי מגורים שהוגדרו מראש כהומוגנים - הגדרה שמעוגנת בד''כ מבחינה משפטית.
אני כותב על הר - נוף. רמת בית שמש, ואונסדורף.
נשלח ב-2/12/2007 22:29
ועדת האיכלוס
בדרך כלל ועדות אלו קימות בערים בעלי אוכלוסיה לא הומוגנית .
ועל מנת לשמור על צביון מסוים של עיר על פי החלטת בונייה .
תארו לעצמכם שיתאגדו כמה אברכים למשל ממזגר חסידי .
עם הנהגות מיוחדות להם .
ולא יהיה להם ועדת קבלה .ויקבלו כל אחד .
ברגע שיקבלו לאותה עיר מישהו עם צביון שונה .אנשים מסקטור שונה כמו ליטאים ..
כל צביון העיר שמיסדיה חשבו לעשות .ילך לטימיון .
לכן בערים כמו קרית ספר . או קריות מיוחדות כמו קרית הרים לוין .
חובה לעשות ועדת קבלה . על מנת שצביון המקום לא יאבד .
גם בקיבוצים ומושבים מהסקטור החלני יש ועדת קבלה .
וכמובן בישובי דל"י בשומרון ובכל רחבי הארץ .יש ועדת קבלה .
נסיון העבר הוכיח שאנשים שנכנסו לכל מקום סגור ולא התאימו בדיוק לצביון המקום .
לא מצאו את מקומם שם .ומהר מאוד עזבו למקומות אחרים .
תוקן על ידי - שרית560 - 02/12/2007 22:31:35
נשלח ב-2/12/2007 22:03
העתק אות באות ממודעה שפורסמה במקומון "זמן עילית", מודיעין עילית, י"ז בכסלו תשס"ח:
ועדת איכלוס - שכונת חפציבה
להלן מס' הודעות למשכירים ולשוכרים כאחד
* חובה לתאם עם הועדה לפני חתימת חוזה מכל סוג שהוא
* דייר שלא יתאם עם הועדה ימנע מעצמו להנות משירותי הקהילה השונים ובכללם: גמחי"ם, קרנות חסד וכו'.
* בנוסף ימנע בכך מילדיו להיקלט במוסדות החינוך השונים הפועלים בעיר.
בעל דירה לתשומת ליבך!
* ניסיון העבר מוכיח כי עם אנשים ששכרו שלא ע"ד הוועדה התגלעו לא אחת ויכוחים ומריבות בענייני ממון וד"ל
* אדם שישכיר את דירתו שלא בתאום ימנע בכך מעצמו כל הנ"ל לכשיבוא לגור בשכונה.
* הועדה תנקוט בכל האמצעים העומדים לרשותה לביטול חוזים ולאי הארכתם לאלו שלא תיאמו עימה.
החכם עיניו בראשו וימנע מעצמו בכך עוגמת נפש מיותרת
זכור! כי קיומה של הועדה חיוני לך הן מבחינה רוחנית ולא פחות מבחינה גשמית - כלכלית
לפניות הארות והערות
תא קולי / פקס 08-9790231
בכבוד רב
ובתקוה לשיתוף פעולה מלא
ועדת האיכלוס
נשלח ב-2/12/2007 14:28
כל מי שחושב על שהחוששים הם פרנואידים
אינו מבין דבר וחצי דבר
במספר מקומות כבר קיים שילטון של אנשים שמאימים ואינם מאפשרים לבעל הדירה להשכיר את דירתו אלא רק למי שמתאים לרוח השליטים.
כך זה עובד כבר בכמה מקומות ועוד היד נטויה אין בעיה חבר'ה באו נמשיך להירדם בשמירה ונתעורר כרגיל כשזה יגיע לפתח ביתינו.
כי אם נתעורר בעוד מועד הרי אנו סובלים מפראנויה
אם אין אני לי מי לי
נשלח ב-1/12/2007 23:33
רב סיינפלד, אתה קצת פרנואיד. הכוונה של האברכים האלו, אינה סינון, אלא הורדת מחירים. נכון שבשלב השני ירצו נציגי ה"הרשעות החרדית" לשלוט בציבור דרך סחר הדירות, מאידך, כנראה שהרצון הזה לא יוכל להתממש. כוחו של הכסף המעורב בדבר גדול מדי.
אגב, הסילוף הגדול ביותר בכתבה של רייניץ הוא במה שאין בה:
הרב אלישיב העיף את יזמי הסינון מכל המדרגות!
"אין מה לעשות" כך הוא אמר.
אכן המניע העומד מאחורי מנגנוני הסלקציה אחד הוא - הבדלנות
אבל ההבדל קיים ברמת ההצדקה:
בעוד שבמוסדות חינוך תמיד קיימת נקודת מפנה בה המוסד הנידון משתייך לקבוצה X ומרגע זה והלאה יתכן שיש להנהלתו את הזכות הקנינית לקבוע את מיקומו של המוסד על ציר ההכללה - בדלנות מכח בעלות משפטית ( ניתן לתקוף את ההחלטה בדבר מדיניות בדלנית חינוכית על בסיס שני טיעונים: הראשון שייך לתחום המדיניות החינוכית \ ציבורית, והטיעון השני הוא מתחום המוסריות העומדת בבסיס הרחקת ציבורים שיש להם בעלות היסטורית על המוסדות הנידונים, אך לא כאן המקום לדון בכך ונניח לצורך הדיון שישנה הצדקה לכך), הרי שוועדות איכלוס הפועלות מחוץ לתחומי מושב גיאוגרפים מוגדרים (מכוחו המשפטי של זכות ממונית הנובעת מזכותו של היזם להגדיר את אפיון המתיישבים ולעגן זאת בהסדר חוזי משפטי) כקרית צאנז בנתניה, פועלות כטירוריסטים לכל דבר הן מבחינה מוסרית והן מבחינה משפטית ממונית.
יצר הבדלנות ניתן להצדקה כאשר הוא לא פוגע בזכות הזולת, שכן זכותו של השני להקים מוסד בדלני - מכליל משלו, תהא התבונה העומדת בבסיסו אשר תהיה, ומימוש זכותו של צד אחד אינה גורעת מאפשרות מימוש זכותו של הצד השני.
נשלח ב-25/11/2007 20:55
מה ההבדל בין ועדת איכלוס בשכונה לבין סלקציה בבית ספר? תלמוד תורה? ישיבה?
נשלח ב-25/11/2007 16:45
אין וועדת אכלוס ברמת אלחנן בבני ברק?
נשלח ב-25/11/2007 09:26
כחרדי, וכאחד שמכיר את הלכי הרוח בשכונת רוממה לפני ולפנים, המצב המתואר הוא כבר שלב ב'.
מלכתחילה דאגו שם להצר את רגלי ה"לא מתאימים", כיון שהחוצניקים הותיקים היו בדרך כלל המתווכים לדירות עבור החדשים, ופשוט לא "סידרו" דירות למי שלא מצא חן בעיניהם. (לעיתים אפילו לאחד שוה ערך לאותו ותיק קלוקל...).
כשהבינו החדשים שביותר כסף ניתן לדלג על התיווך המסורתי, התחילה הפרשיה הנ"ל, שלב שני.