בית פורומים עצור כאן חושבים

תסמונת החרדי הנאור - שחזור

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-11/12/2007 00:39 לינק ישיר 
תסמונת החרדי הנאור - שחזור

לפני כחודש פרסמתי מאמר קצר הדן באופיים של אלו שכבולים ואסורים בתוככי הציבור החרדי מבלתי יכולת להשתחרר. המאמר בא בעיקר בכדי להציב מראה מול אסירים האלו, בתקוה שנקודת מבט שונה זו, תעניק להם אפשרות להתייחס לחיים שלהם בצורה מפותחת יותר. בשעתו המאמר צונזר ונגוז על ידי אחד המנהלים בטענה שהשמות המוזכרים בו גורמת לעגמת נפש למשפחותיהם. כיון שדעתי הוא שמאמר זה הוא חשוב וראוי לדיון בפני עצמו, ואפילו אם לא יתפתח סביבו דיון עדיין הוא משמש למטרה הוגנת, על כן, ברשות המנהל הנ"ל, אני מפרסם אותו שוב בהשמטת השמות ובשינויים קוסמטיים בלבד.

========================= 

גיל ההתבגרות היא תקופה סוערת בחיי האדם. במקרים רבים, בעיות שמלוות את האדם במשך כל ימי חייו, נולדים בתקופה זו. גיל ההתבגרות הוא הגיל שבו האדם הופך מילד למבוגר. ילד צעיר תלוי בהורים שלו, הוא חייב ליזקק להם בשביל אוכל, בגדים ומחסה. תלות זו גורמת שהאישיות של הילד לא מתפתחת במלואה אלא מהווה כעין חלק מאישיות הוריו. אדם מבוגר הוא אדם עצמאי שאינו תלוי בדמות סמכותית כל שהוא, ועקב כך יש לו את היכולת לפתח את עצמו, ללכת אחר נטיותיו ועל ידי זה להיות אישיות מגובשת ושלימה. משום כך מפרשים הראשונים, שילד קטן מומת בידי שמים על עבירות אביו, משום שהילד הוא עדיין שייך להורים כמו הנכסים שלהם. כשהוא מתבגר הוא כבר לא שייך להורים ועקב כך אי אפשר להענישו על עבירות הוריו.

תקופת המעבר מילד למבוגר מלווה בהרבה צער וכאב. ככל שהילד גדל הוא מרגיש שהכוחות שלו מתחזקים, הוא מרגיש שהוא יכול לנהל את החיים שלו מבלי שאחרים יכתיבו לו מה לעשות. אבל לא קל לילד להשתחרר מהדמויות שעטפו אותו מאז לידתו. בכדי להשתחרר וע"י כך להתפתח הוא מרגיש צורך למרוד בדמויות אלו, להראות שהוא באמת לא זקוק להם. גודל המרידה תלוי באופי האישי של כל אחד, אבל בדרך כלל המרידה כוללת:
דעתנות יתר – קרי הילד כבר לא זקוק לעצה והדרכה מאחרים,
ביקורת תדירה – האנשים שהעניקו לילד הכי הרבה זוכים לביקורת בלתי פוסקת מעבר לכל פרופורציה, הכל בכדי להראות שהוא לא באמת חייב להם משהו,
אימוץ סמכות זרה – מתבגרים רבים מאמצים לעצמם דמות אותו הם מעריכים הערכה מופרזת. ההערכה לה זוכה האדם ההוא, הוא ביחס ישיר למרחק שלו מהחברה היציבה. זמרים, כוכבי קולנוע וכדומה הם אנשים שמסמלים את העצמאיות וההפקרות והיכולת לעשות מה שרוצים מבלי שום תכתיבים כלל,
בילוי בחברה תומכת – קשה למרוד לבד, והילד שעד כה לא צעד צעד אחד מבלי יד מחזיקה, מרגיש צורך למצוא חברים שיתמכו בו. ומה טוב לבלות עם חברים שעוברים את אותו הדבר ומרגישים אותן רגשות.

ככל שהילד מתבגר ומתפתח הצורך שלו למרוד נמוגה. כשהילד הופך למבוגר, הוא כבר יותר מודע למורכבות החיים. הוא לא דעתן כל כך. הביקורת שלו על ההורים והמורים מתאזנת עם הערכה על המסירות שלהם במשך כל השנים. הוא לא מרגיש את הצורך להעריץ כל מיני "כוכבים,"  ומרבית שעות הפנאי שלו הוא לא מבלה עם חברים, אלא מוכן להתמסד ולהקים בית משלו. תהליך שהחל מ"על כן יעזב איש את אביו ואת אמו," מסתיים ב"ודבק באשתו."

התיאור הנ"ל יכולה לשמש כפרדיגמה לכל יציאה של יחיד ממערכת יציבה. שלב ראשון מתחיל כשהיחיד מרגיש שאין לו צורך במערכת. שלב שני הוא המרידה וההתפתחות. ושלב שלישי הוא העצמאיות והאיזון. מה קורה ליחיד שמבקש לצאת ממערכת, מתמרד נגדה אבל הוא לא מצליח להגיע לשלב השלישי, היינו שהוא אינו מצליח להשתחרר? פורום זה יכולה לספק את התשובה לשאלה זו.

חלק ניכר מאנשים בפורום זה הם אנשים שהמערכת החרדית לא מתאימה להם. הם מרגישים, אולי בצדק, שהם מסוגלים ללכת רחוק יותר וגבוה יותר ממה שהמערכת מרשה. המערכת החרדית בנויה לאנשים שהולכים בתלם, היא לא מספקת מענה למצטיינים שמחפשים יותר. עקב כך אנשים אלו מורדים במערכת. פורום זה למעשה היא התכנסות חברתית של המתבגרים החרדים. פורום זה מתאפיין ב:
דעתנות יתר – חברי הפורום מסוגלים להגיד דעות בכל מיני נושאים שאין להם שום מידע לגביו. הם לא מפסיקים להלל ולשבח את עצמם (כמובן בעקיפין) על הידע הרחב שלהם, ועד כמה הם נאורים (מכאן הכותרת החרדי הנאור) ומעולים על שהם דנים בנושאים אלה, וכמה שהציבור החרדי לעומתם הוא חשוך ועכור.
ביקורת תדירה – הרבנים שהם מהוים את הסמכות בחברה החרדית זוכים לקיתונות של בוז וזלזול. אי אפשר לרבנים לעשות שום צעד מבלי שאחד מחברי הפורום יוכיח לעיני כל כמה סכל הרב. חברי הפורום מתעלמים לגמרי שבמשך החמישים שנים אחרונות דוקא הרבנים הם אלו שהוציאו את החברה החרדית מגסיסה לחיים. רבנים חשובים שמסרו את נפשם פשוטו כמשמעו לטובת אנשים אחרים שהם לא מכירים בכלל, הם מהווים מושא לביקורת וזלזול.
אימוץ סמכות זרה – כל דמות שמסמלת בעיני החרדי הנאור את החופש והקדמה מתקבל בפורום בצהלה. אשה כופרת, מורה "רוחני" שהוא גם אנס, צלם שהוא פדופיל כולם אורחים רצויים בפורום זה. חברי הפורום מרגישים צורך לתקוף את התרבות החרדית לכל גווניה אם זה תורת הנסתר אם זה מנהגי תרבות וכדומה. אבל מאידך רואים לנכון לצטט כל דבר מוזר, משונה ומאוס מתרבויות אחרות, כגון להביא קישור לדברי קניבל (כן קניבל!) ולהסביר כמה זה חשוב לא לפספס אף מילה שלו.
בילוי בחברה תומכת – לא קל למרוד במערכת ועל כן התאספו החברים לכדי חברה מגובשת עם דיבורים בתיבה האישית בפורומים פתוחים, סגורים ומוסתרים, הכל בכדי לתת תמיכה אחד לשני ולהוכיח כמה שהם נאורים מבינים ומתקדמים וכמה שהציבור החרדי לא מבין אותם.

מה שעצוב הוא כי כמה שאנשים האלה מורדים במערכת הם מעולם לא מצליחים להתשחרר ממנה. הם עדיין לובשים שחורים ומתעטפים שחורים, מסתובבים ברחוב רשב"ם ורחוב מאה שערים, מתפללים ומבלים במרכזים חרדים. אם רצונם ללמוד חכמת יוונית עושים את זה במסתור בחדרי חדרים, תוך כדי שהם מחביאים את הספרים שלהם ואם ממש מעיזים יעשו את זה דרך אוניברסיטה הפתוחה.

התוצאות מאי יכולת השחרור הנ"ל הם ברורות. קיטורים אין סופיים חסרי כל פרופורציה, חוש דכאון כללי מלווה בתחושת עליונות. ועל הכל, מרירות על שהם מה שהם ללא כל מוצא.

זהו החרדי הנאור נוסח תשס"ח.

יש לקוות שבמהרה יפתח הקב"ה שערי רחמים ויתן לאנשים אומללים אלה את היכולת לשבור את מחיצות הברזל שמקיפות אותם לצאת החוצה להתבגר ולהתאזן לתפארתם ולתפארת כרם בית ישראל בב"א.

============

עד כאן ההודעה המקורית. התפרסמו כמה תגובות שרק אחד מהם אצטט שוב, היא תגובתו של מציץ_ונפגע. אתן לקורא לדון בעצמו טיבה של תגובה זו. אני מנוע מלהביע דיעה כיון שכנראה שתגובה זו מופנית לגבי. רק דבר אחד נדמה לי שמציץ_ונפגע לא מודע לגיל שלי. נראה לי שאני יותר צעיר ממנו.

============

תסמונת הפסיכולוג בגרוש

גיל העמידה היא תקופה משברית בחיי האדם, משבר אמצע החיים תוקף את האדם כאשר הוא מסתכל סביבו , רואה כמה מעט השיג לכמה מעט עוד נותר לו לשאוף , בעיות שליווהו כל חייו לא נפתרו וכנראה לא יפתרו , כמה רכבות הוא כבר איחר וכמה עיוותים כבר לא יוכל לתקן .

לפעמים נלווה למשבר הזה תחושת קנאה בבני הנעורים , שעוד יש בהם פוטנציאל כלשהו , שיש לגביהם איזה אשלית שוא שהם עוד יצלחו למשהו , שהמקרה שלהם יהיה שונה .

התגובה של אנשים מסוימים שעוברים את המעבר הזה הוא לבנות לעצמם דימוי עצמי של אנשים מיושבים בדעתם שעל בני הנעורים לכבדם על שיקול דעתם הרחבה. בפרט יש להבין שהם פסיכולוגים גדולים ויכולים לייעץ לבני הנעורים. למרות שהם מנוערים מכל הבנה לרוחו של הזולת , הם חושבים שאם הם פיטמו במוחם ויכולים לדקלם מאות על מאות ספרים שככל הנראה הם לא הבינו את תכנם , הם יכולים לנתח באובייקטיביות את מניעיהם של בני הנעורים הנ"ל.

הסימפטומים לתסמונת הנ"ל מתבטאים כדלהלן:
היעדר איזון - כל הפסיכולוגיה בגרוש מופעלת כלפי אנשים שאינם חביבים על הפסיכולוג .
שימוש בסטיריאוטיפים- לפסיכולוג יש איזה תבנית קבועה של יריביו , המוכר לו אולי מהיתקלויות אחרות ואת זה הוא מחיל ללא הבחנה , תוך שאינו טורח לבדוק אם יש אפילו התאמה קלושה למקרה שבו הוא "מטפל".
סכיזופרניה- הפסיכולוג אינו מרגיש צורך לצטט ולו עובדה תומכת אחת בתיזותיו , הכל מבוסס על תחושת בטן בלתי טועה , מה שמעיד על כך שהפסיכולוג מרגיש שהוא בגדר נביא ומן הסתם הוא מתראה עם מגידים שלא מעלמא הדין.

הייתי מת להמשיך בדיאגנוזה , אבל אני מבני הנעורים המתוארים כאן [מפנה לדף שכבר לא קיים. העורך] ואני בדרכי לקטל מה רבנים , כך שאין לי זמן להתעסק עם פסיכולוגים בגרוש.

אסיים רק בתפילה כנה נרגשת מעומק הלב שכל הפסיכולוגים בגרוש הנ"ל יעברו את משבריהם ללא פגע וימצאו את אושרם בחיים , אכ"ר.

===========

עד כאן תגובת מציץ_ונפגע.

הסיבה לפרסום הודעה זו שוב, הוא בכדי לעורר את ציבור הקוראים על תופעה מרכזית בפורום זה. אני מתכוין ברצות ה' דרכי להוסיף כאן קישור כל פעם שחבר פורום מביע דיעה שמקורה לא בשכל ולא בהגיון ולא בחוש ביקורת בריא, אלא בתסכול או מרירות או סתם התנשאות.

קישור ראשון הוא דוקא מהפורום האנגלי. בא מביע חרדי נאור ביותר, שכליאל הוא קורא לעצמו, את הצורך לדון האם האמונה ביושקה פנדריק יכול ליצור יהודים טובים יותר.

http://www.bhol.co.il/forum/topic.asp?topic_id=2321351&forum_id=4958

(תוקן הקישור - מ. משנה)

תוקן על ידי מנהלי_משנה ב- 25/07/2013 08:43:08

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/7/2013 15:48 לינק ישיר 

מצד, אכן, מערכת החשיבה משתנה מאדם לאדם, ממקום למקום ומתרבות לתרבות. ומה יהיה אם יבוא אדם שיבין את הקניבליזם? מה תאמר לו? ש"הנה עד היום כולם חושבים כך"?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/7/2013 02:46 לינק ישיר 

מצד רביעי

ברוך הבא אל הפורום!

בגלל מגפה של הקפצות באמצעות העתקת תגובה מעמוד פנימי לסוף האשכול, התעלמתי לרגע מדבריך.

אבל העלית שאלה חשובה ביותר.

אסכם מה שכבר ענו עליה לדעתי לעיל.

יש שאלות שנראות לנו מופרכות, עד שאין שום צורך להתייחס אליהן, ואדרבה, השואל יוקע בעינינו כאדם פסול. או בגלל שהוא נודניק השואל שאלה לשווא, למרות שהוא יודע יפה מאד שזו שאלת שטות. או, מה שיותר גרוע, הוא ייראה לנו ככסיל או כסובל מבעיה נפשית (כמו פסיכופט או סוציופט) שאינו מסוגל להבדיל בין טוב לרע.

שאלות לדוגמא שמעוררות את החשד הזה בעיני יהודי חרדי הן:

א. מדוע אסור לרצוח?

ב. מה באמת הטעם של בשר אדם?

ג. מי אומר שה' הוא טוב? ואיך יודעים זאת?

אבל, כפי שכתב שכליאל (באנגלית), בתשובה מרשימה ביותר לעיל, חקירה כזו אולי מעוררת שאלות לא רגילות, אבל זה לא אומר שהן פסולות או מעידות על פסלות. להפך. שאלות כאלו אנו מכירים ומוקירים בתור פילוסופיות.

פילוסופיה, באחד המובנים של מונח זה, היא הנסיון של האדם להצדיק לעצמו את אמונותיו באופן מסודר ושיטתי.

לכן החקירה הפילוסופית מציגה שאלות מקוממות ביותר. ומה שמקומם במידה הרבה ביותר, אנו עלולים לגלות למבוכתנו שאין לנו תשובות מספיק טובות. שאנו פשוט בורים והאמנו במה שאנו מאמינים ללא הצדקה שניתן לספק לזולת. או לעצמנו.

בתולדות הפילוסופיה, בראשית ימיה ביוון, היה אדם אחד שחיבב להציג שאלות כאלו לתושבי עירו. הם כל כך כעסו עד שבסוף הוציאו אותו להורג. הכוונה כמובן לאחד מראשוני הפילוסופים, סוקרטס.

שאלות סוקרטיות יכולות לעצבן, אבל הן ראויות לתשובה. יתכן שהתשובה תהיה "א זה א בגלל שהוא א" אבל זו לא תשובה לא פילוסופית. ועדיין הרווחנו את הידיעה שהכרתנו בערכים או באמונות יסוד זקוקה ללימוד נוסף.

לעתים אנו גם מיטיבים להבין את עצמנו ואת הנחות היסוד שלנו, וגם יודעים מה לענות לאחרים (או, בעת מצוקה נפשית או פילוסופית, לעצמנו). כפי שכתב שכליאל לעיל.

לפיכך, בניגוד למה שמשתמע מדבריך, השאלה "מי אומר שרע זה רע" היא שאלה טובה מאד. שאלה פילוסופית. אמנם כיון שהאשכול הזה כבר נקבע לדיון על דיונים אחרים, ראוי לדון בשאלת הדוגמא שלך באשכול חדש שתפתח.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/7/2013 02:40 לינק ישיר 

לאחר שהועלה אשכול זה מן הגניזה

ולאחר שקראתי אותו שוב ונהניתי, בין השאר, מן ההומור המשובח שהפגינו כמה מחברינו של פעם, ובמיוחד דאפל

יש שאלות שאפשר להוציא מן הדיון - ולי אין עליהן תשובה, והייתי רוצה לקבל.

ואמחיש.

יש אמירות שהן בעלות משמעות.

יש אמירות שהן כביכול בעלות משמעות.

דוגמאות

א. הרב ידע את משפט פיתגורס.

זו טענה משמעותית. אני יודע כאשר אני יודע את משפט פיתגורס, כפי שאני זוכר שלא ידעתי אותו. אפשר כמובן לדון מה זה נקרא "יודע". יודע ליישם את הכלל? יודע שיש כזה קשר בין צלעות המשולש ישר הזוית? כל דבר ניתן לחלוקה לסעיפים וסעיפי סעיפים, כפי שהמחשתי בעבר פעמים רבות.

ב. הרב הבין את משפט פיתגורס בתור יישום של דרכי האלוקים בעולם הזה.

זה משפט שנראה משמעותי. אבל אני איני מבין אותו. למצער, הייתי מבקש שיתרגמו לי אותו לשפה יותר מובנת. וכמובן, צריך להסביר מהי שפה יותר מובנת, ולהדגים.

אני חושד שיש משפטים שיכולים להראות לפלוני כחסרי משמעות אך זאת בגלל שפלוני אינו מכיר חלק מן הפרדיקטים (=תארים) שמופיעים בו ואילו היה מכיר, היה רואה שיש בו תוכן (לדוגמא: ניתן לחשוב על ניסוי שהיה מפריך את המשפט, לפי הסימן המובהק שטבע רבנו פופר ע"ה).

מה שחשוב לפתח, כהמשך לדיון שהיה כאן לפני כמה שנים, הוא שפה ואופן דיון מתודולוגי, שיאפשרו למשתתף אחד שחושד שיש כאן משפט חסר משמעות להביע את החשד שלו ולבקש שיסבירו לו היכן נמצאת המשמעות שנעלמת מעיניו.

(לא כל מה שנראה כנקניק מילים הוא באמת כזה. ואולי "נקניק מילים" ראוי להיות מצורף ללכסיקון הפורום).

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/1/2008 06:01 לינק ישיר 

מו"ל ידידי,

מאחר שבימים אלה מצווה כפולה ומכופלה למעט במחלוקות ולהדגיש את המאחד והמשותף, אשתדל להתמקד באותו חלק של הודעתך שאיתו אני מסכים.
כתבת לעיל שגם על הודעותי שלי אפשר לומר "נקניק מילים", "טקסט מעגלי" וכיוצא באלה בטויים חריפים שהפניתי כלפיך.
עם האבחנה הזו לא רק שאני מסכים באופן עקרוני, אלא בדידי הווא עובדה שגיליתי אותה, יחד עם רבים מחברי, בהיותי במוסד החינוכי "גן רחל" בירושלים. האפשרות לצרף מלים ככל העולה על הדעת ולהשתמש בכינויי גנאי או שבח באופן חופשי, בלי מוסרות של הסבר או ראיה, עומדת בבסיס חלקים גדולים של הווי הינקות והנעורים.

כשלעצמי, לא השכלתי לשמור על אותה רוח ילדות תמימה וטהורה והידרדרתי, בעוונותי, למנהגם החמוץ של המבוגרים קצוצי הכנפיים לנמק את שמות התואר שבהם אני משתמש. דוגמא טובה לכך תמצא באשכול הזה, שבו הקדמתי להראות באיזה חלקים של הודעותיך אין תוכן ממשי, בטרם כיניתי אותן "נקניק מילים". אלא שכפי שהיטבת להדגים, המנהג הזה אינו מחוייב המציאות ואינו הכרחי על פי כללי השפה. אפשר, אכן, אפשר לומר כל דבר על כל דבר – ספר הטלפונים הוא פואטי, ביאליק רדוד, מיימוני עילג, עמיר פרץ מעמיק, חביתה צבאית היא מאכל פוסט-מודרני ודני הוא איכסה בליכסה. זה עבד היטב בגן רחל ואין סיבה שזה לא יעבוד כאן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/1/2008 19:16 לינק ישיר 

מיימוני, יישר כח שהצטרפת. יישר כח על דבריך, הישרים וההגיוניים, כמו תמיד.
כמו תמיד, היטבת להבין את כוונתי, וניסחת את כוונתי טוב יותר מהמקור - אולי משום שאתה רגיל בשיחות עם חסרי אמונה וחסרי כבוד כלפי מורשת היהדות, יש"כ ותשוח"ח.
מכל מקום, דומני שהבהרת יפה, כיצד למרות ניסוחיו העוקצניים והציניים והליצניים של מר דאפל, הרי שהוא גולש יתר על המידה (תרתי משמע) כאשר לעתים במקום להתווכח בכנות, או אפילו לקרוא בכנות, הוא גולש במהירות לגישה הקבועה שלו ולפיה מי שמאמין הרי הוא בוודאי אטום לדעות אחרות וכל מה שיש לו לומר הוא "כך אני מאמין", "אני מאמין ברבי שלי" וכיוצא, ורק הוא ועמיתיו הנאורים יודעים מהי בינה ומהו השכל. 
רוב רובן של ההערות הקטנונית שלו יכולות להתייחס גם לדבריו שלו, ואין בהן שום תוכן ענייני. אפשר לעשות עימהן "העתק הדבק" ואולי זה מה שהוא נוהג לעשות. האשמה גסה כגון "ערימות מילים" "טקסט מעגלי ומעורפל" "נקניקי מילים", ניתנת להפעלה על כל אחד ואינה מעידה אלא על טיבו של המשתמש בה ותו לא.
לעתים אני חושש שמהר מאד הוא מאבד את יכולת הבנת הנקרא שיש לו כשמדובר במקורות אחרים, כיון שהוא מגיע עם ערימות של הנחות מוקדמות כלפי כל ההגיון שאני החשוך עשוי להביע, כך שיש לסלוח לו במקצת, אם כי הדבר מעיד כי באותן האשמות שהוא מפנה כלפי המיגזר המאמין - אף הוא לוקה ובענק. חוסר רצון להקשיב אל דעתו של הזולת, נותר עדיין אטימות מוחין, בין אם יבוא מימין ובין משמאל, בין מדתי ובין מחילוני, בין ממאמין ובין מכופר.
**

לגופו של ענין, וכדי לא לייצר נקניקי מילים, אסביר שוב את מה שכתבתי לעיל, בתקווה שהפעם אולי יטה מר דאפל את עיניו בטרם ישלח את אצבעותיו אל המקלדת.
ובכן, שים לב מר דאפל הנכבד:
לא באתי בהודעתי הקודמת להסביר כיצד ידעו רש"י וגדולי ישראל אחרים את חכמות העולם, או כיצד ניתן להוכיח זאת. זה יקח זמן רב, וגם - חוששני בכנות - צורך בידע שחסר לי.
אכן, אילו הייתי קובע ומכריז שגדולי ישראל הקדמונים ידעו את חכמות העולם טוב יותר מחכמי הגויים, היתה מוצדקת הדרישה ממני שאפרט מנין לי הדבר. אבל לא זאת עשיתי. יחי ההבדל הקטן.
בנוסף, אני עצמי אף אינני בטוח שאכן גדולי ישראל, בוודאי לא כולם, ידעו את כל חכמות העולם טוב יותר מחכמי אומות העולם. [גם אם ברור לי שחלקם היו אלופים בחכמות מסויימות או בענפים מסויימים שלהם, כיון שהיה להם כישרון עצום ויכולת העמקה אדירה, שלא לדבר על נזירותם מענייני העולם הזה והתמקדותם בתחום השכלי - מה שמקנה להם יכולות באמת ייחודיות. ועוד לא דיברנו על הג'ניוס היהודי].
מכל מקום, מכאן ועד הצהרה גורפת כי כל גדולי ישראל ידעו את כל החכמות - סביר מאד שרחוקה הדרך. ולכן כשמיהו כדוגמת דאפל ינסה להציג את דעותי כאילו יש בי אמונה עיוורת בכוחם הפלאי של כל גדולי ישראל לדורותיהם, ברור שמדובר בציניות מכוונת לצורך זילזול וניצחון בוויכוח ותו לא מידי.

אז מה כן באתי להביע?
אני בסך הכל התייחסתי לקושייתו של מיימוני, על כך שניכר לכאורה שהיו רבנים, שלכאורה - לכאורה - מטעמי חינוך או טעמים אחרים, זילזלו במדע, דבר שלדעת מיימוני אינו ראוי.
ושתי דוגמאות הובאו על ידו של מיימוני. האחת, רב שטען כי רש"י ידע טוב יותר את משפט פיתגורס מפיתגורס עצמו. השניה, רב שטען כי אין טעם להתעמק במהות המדעית של האור בכדי להבין טוב יותר את דברי התורה והראשונים, כיון שהם הרי ידעו ה-כ-ל.
על השאלה הזו - ורק עליה, מר דאפל יקירי - השבתי, ולמיימוני, שעליו להחמיר עוד קצת על עצמו, ולהוסיף ביחס הכבוד שהוא ממילא נוקט כלפי גדולי ישראל שלפניו, ולהניח שאותם שני רבנים, לא שיקרו במודע, וגם לא טעו טעות מוגזמת שכזו, כך שלא התכוונו לומר שבכל החכמות היו גדולי ישראל בקיאים יותר מכל חכם מאומות העולם.
אז מה כן הם התכוונו? כנראה שהם התכוונו, שבחלקים הנוגעים להבנת התורה, ולהבנת דרכי הא-ל בעולם כפי שעולה מהתורה הקדושה - בחלקים ובתחומים הללו התעמקו גדולי ישראל הקדמונים וידעו לפיכך לא פחות מחכמי אומות העולם.
אני אינני לא מחכמי ישראל הקדמונים, ולא מחכמי אומות העולם, אין לי שמץ של הבנה בעניינים הנ"ל לא במשפט פיתגורס ולא בתחום האור, שאת שניהם מכירני רק מקופיא בעלמא, אבל זה ממש לא מפריע לי להגן על כבודם של רבנים וגדולי ישראל, ולהתאמץ להסביר את כוונת דבריהם, בטרם אעשה חלילה כמעשה היבוסי ואשפוך עליהם טינופת ביבים למען הראות את גדלות המדע הכופר על פני המסורת היהודית.
לענ"ד, התייחסות כזו אל אנשים שידועים כגדולי ישראל ורבנים ומורי הוראה, היא נכונה עובדתית, כיון שאנשים מסוג זה, ברובם, אינם נוהגים לשקר במודע, ואף אינם בעלי שיגעון גדלות המסתיר מהם את האפשרות לראות את האמת.

מה דאפל מוזמן להזמין את אותם רבנים ובאי כוחם לדיון רציני בעצכ"ח כדי לשפוט, אני לא בא כוחם ולא באתי להצדיק את הדעה הנ"ל. אותו דיון יכול להישמר לאשכולות אחרים, ורק גסות רוח היא העומדת בבסיס הדרישה המופנית כלפיי כי אם ברצוני להצדיק את הצדיקים עלי לדעת את כל מה שהם יודעים.
מקוה שהפעם, מר דאפל, תעשה קצת מאמץ ותקרא את הדברים שלי ברצינות, בטרם תשפוך עלינו עוד ערימות קוצים ונקניקי רעל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/1/2008 23:29 לינק ישיר 

מיימוני, הציטוט מכוון כולו כלפי החבר מו"ל. בהנתן שהודעתי שאני "תולה את דברי" בציטוט, לא ברור איך יכולת לחשוב שהוא קשור אליך, שהרי מדובר בסימוכין לדברים שפרסמתי קודם שהשבת כאן.

אם כבר נכנסנו לשיחה - לא טענתי כאן שהאמירה "אולי הרבי בכל זאת צודק" היא חסרת ערך. כתבתי דווקא שזו הצהרה אמונית לגיטימית ומכאן שיש מקום להודעה של מו"ל, שהוא מסתייג מדבריך באשכול בגלל העיקרון הזה, שבו הוא מאמין. דא עקא, שהמאמין אינו חי על הירח והוא יודע שהודעה לקונית בדבר הרעיונות המתהפכים בבטנו, אינה יכולה לייצר דיון ואינה מסוגלת לשכנע. אי לכך, יש והוא מתפתה לרפד את ההצהרה האמונית הקצרה, בערימות טקסט מעגלי ומעורפל שנועד לעורר רושם כאילו יש מאחוריו טענה של ממש. כך עשה מו"ל בטרוניה שלו כלפיך וכך כמובן נראות מגילותיו כשהוא עוסק בתחביבו המוכר - שיחות על הומוסקסואלים : נקניקי מילים ארוכים שאחרי פתיחת סוגריים והעברת אגפים, מותירים רק הצהרה פשוטה - "כך אני מאמין". אפשר לפתוח דיון מעניין על מאזן הכוחות התרבותיים שמניע את הצורך הזה, לעטוף את האמונה בתחפושת של דיון רציונלי (לעיתים אפילו "מדעי"), אבל בלי קשר לסיבות, זו תופעה מגוחכת.

הלינק ליוטיוב הוא "בטוח" - הסרטון מכיל רק גבר בודד על במה, לבוש בצניעות ובצבעים סולידיים. חבל שתחמיץ הופעה של אמן דגול בגלל חששות שווא.

תוקן על ידי dfl ב- 24/01/2008 0:07:01

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/1/2008 22:31 לינק ישיר 

דאפל

תודה על הלינק. לא נראה לי שאשתמש בו אבל אולי אחרים כן.

אני מעדיף לקרוא מאשר לשמוע. זה מהר יותר וברור יותר.

לאחר שקראתי את הציטוט, אני שואל את עצמי אם זה מכוון כלפי. סוף סוף,  פעמים רבות אני חוזר על הרעיונות שלי אם גם אני מנסה לגוון, ומסתבר שמי שקרא פעם ופעמיים יימאס לו.

אולם הודעתי האחרונה, סבורני, בכל זאת יש בה דברים חדשים.

א. כיצד ליישם את גישתי כלפי הטענות של מו"ל ושלך. אולי זה לא חדש, אבל זה חדש כאן.

ב. מה שלגבי חדש: שיש להבדיל בין דחיה עקרונית של המטא-כלל "אנו קטנים והם גדולים ולכן הם צודקים" לבין יישום שלו במקרים פרטיים שבהם ניתן לבדוק מקומית אם הכלל נכון או לא.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/1/2008 21:25 לינק ישיר 

מו"ל,

יש הגיון טקטי מסויים בנסיון שלך להרחיב את היריעה ולהפוך את השיחה הזו לדיון בנושא אמונה, אבל כדי שהנסיון הזה יצלח, אסור לו להיות שקוף כל כך.

הנושא כאן הוא לא התסכול, או הבוז, או הקינאה שחש אדם לא מאמין, מול נחישותו הבלתי מנומקת של המאמין. הטענה שהעליתי כלפיך היא הרבה יותר מצומצמת וקונקרטית. כתבת למיימוני הודעה ארוכה שבה לכאורה הסברת לו היכן וכיצד לא נתן מספיק קרדיט לגדולים בתורה. אלא שאחרי צמצום וברירת מוץ מתבן, מסתבר שבהודעה שלך לא כתוב כלום מלבד "אני מאמין שהרבי בכל זאת צודק". כפי שכתבתי קודם, אין לי בעיה להודות שעם אמונה כזו אי אפשר להתווכח, לפי הגדרה ממש. השאלה היא מדוע אתה רואה טעם להרצות את תחושת הבטן שלך על פני שתי פסקאות ארוכות, שבהן אתה מדגים לכאורה כיצד יכול היה מיימוני לטעות בהבנת איזה רב, כאשר בפועל לא אמרת כלום ולא הדגמת שום מנגנון.

איזה היבט ענייני הוספת למיימוני, כאשר אמרת לו שייתכן שמצד עלום הקרוי "העניין האלוקי", הוא טועה? איזה כלי ביקורתי נתת בידיו, כאשר הערת שייתכן שרבנים השתמשו בשפה מעורפלת ולא מדוייקת בכוונה? זה נכון תמיד, לכל מצב שבו אדם חלוק על חבירו – ייתכן שהחבר יודע את התשובה הנכונה ומעדיף לא לומר אותה, ייתכן שמצד "העניין האלוקי", או "פנימיות התורה"', או "ריקוד הסמוראי", יש בדבריו צדק, ייתכן שהאקוסטיקה בחדר לא איפשרה לשמוע את החבר כהלכה, ייתכן שהחבר דיבר אמהרית, ייתכן שהחבר כתב את האמת בכתב סתרים וייתכן שכל השיחה עם החבר הייתה בחלום. כל זה נכון מלכתחילה, אבל בכל זאת בני אדם מרהיבים עוז להביע את דעתם על סמך המידע שברשותם. אם אתה מאמין שהרבי תמיד  צודק, אפשר לומר זאת במשפט אחד. להקדיש שתי פסקאות ארוכות להסבר שאין בו שום זיז להאחז בו, שום מנגנון ממשי, שום הצעה מלבד מונחים מעורפלים שכל אחד יכול לפרש כרצונו, זה בהחלט כישלון.

תוקן על ידי dfl ב- 22/01/2008 21:28:52

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/1/2008 20:14 לינק ישיר 

כן, דאפל יקר, זה באמת מרגיז.
באמת מעצבן שבעלי האמונה הביאו לעולם משהו שאתה, בכלים שלך, לא יכול להתמודד מולו.
הם מאמינים באלוקים ולא מוכנים לתת לך פרטים והגדרות ממה הוא עשוי ואיך הוא נראה. הם מאמינים במלאכים למרות שלא ראו אותם ואיש מהם לא הגיע למבחן במעבדה הפרטית שלך.
זה באמת מעצבן.
אבל לו היית קצת יותר כנה, ופחות גאה (אני מתכוון לגאווה אינטלקטואלית), היית מבין שכל התיסכול שלך עוד לא אומר שזה לא נכון.

ולענייננו הפרטי, נדמה לי שמיהרת מדי להכריז בקול תרועה רמה על כשלונם של אחרים. ליצנות אינה כלי מושלם לויכוח, ואני בטוח שמיימוני יגיב אחרת. אולי משום שגם לו יש הערכה מסויימת לגדולי תורה.
וכפי שאמר פעם מישהו: אם אני נכנס לחדר ורואה אנשים חותכים אדם ערום בסכינים, אני לא אמהר להתנפל עליהם, אלא אעצור שניה, ואולי אגלה שמדובר ברופאים שמצילים את חייו. בוודאי ועאכו"כ כשמדובר באנשים שאני מעריך ומכבד על גדלותם. אעשה כל טצדקי שבעולם כדי לסנגר עליהם, ולא מתוך רגש אלא מתוך שכל!
בוא נאמר שכלפי גדולי התורה לדורותיהם, יש לי הרבה הערכה, ולכן גם כשאני נתקל בקשיים, אני לא שמח להראות ולהכריז את גדלותי בכך שתפסתי אותם בשגיאה, אלא בודק שוב ושוב כדי להצדיק את מי שידוע לי כאדם גדול בחכמה, וגם אם לא אצליח - אשאר ב"צריך עיון גדול" ולא בשחצנות.
והרי דיברנו על דברים שרבנים אמרו מתוך ידיעתם שלהם. לא העמדנו כאן אותם למבחן. לכן הדברים שלי הגיוניים, וכל נסיון ציני להשתמש בליצנות לא יעזור לך. ערימות המילים שלך הינן ערימות בדיוק כמו שלי.
משונה, אבל אולי אני ואתה מכירים רבנים שונים. הרבנים שהכרתי עד היום, ברובם הגדול מאד, היו והינם אנשים בעלי רמות חשיבה והשקעה שאני יכול רק לקנא בהם ולהציבם כמודל לחיקוי. אולי ה"רבנים" שלך קורצו מחומר אחר. איני יודע.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/1/2008 16:40 לינק ישיר 

יש גישה ידועה שעל פיה, אם נדמה לך שגדול בתורה טועה, סימן שלא הבנת אותו.
זו גישה לגיטימית שמבוססת על אמונה. לפי הגדרה, אי אפשר להעמיד את האמונה הזו לויכוח, שהרי אם בויכוח תראה שאכן הייתה טעות אצל הגדול, סימן שנפלה אצלך עוד טעות, וחוזר חלילה.

אלא שמו"ל, בהודעתו למיימוני, מנסה להוסיף נופך מעשי, טכני, לגישה הזו, לאמור - לא סתם "הרבי תמיד צודק", אלא "הבה אראה לך דרכים שונות שבהן יכולת להיכשל בהבנת צדקתו של הרבי".
היומרה להסביר תחושות ואמונות באופן שאינו תלוי בטעם אישי, אינה חדשה. מו"ל עצמו עשה נסיונות כאלה באשכולות אחרים. גם הכישלון שלו כאן אינו שונה מכל קודמיו.

הרב שביטל לכאורה את הידע המתמטי של פיתגורס מול זה של רש"י, לא עשה זאת, אליבא דמו"ל, כלפי כלל המומחיות המתמטית של שני האישים, אלא רק בהקשר של אותו חלק של המתמטיקה שנצרך "להבנת התורה ודרכי הא-ל בעולם". מהו אותו חלק? פשיטא - החלק שאליו התייחס הרב. האם יש לו הגדרה מעשית, תחום, סימני זיהוי? חלילה, אלה דברים עמוקים.
לכאורה, יש כאן איזה הסבר מעשי, לכלל שאם נדמה לך שהגדול טועה, סימן שלא הבנת אותו. אלא שלמעשה, זכינו לקרוא רק ערימת מילים שמבטאת את האמונה הבסיסית. אין כאן דבר מעבר לאמירה הכללית שהרב לא טעה, כי צדקתו של הרב אינה מודגמת בשום צורה. ניתן לה רק שם יפה - "מה שנצרך להבנת דרכי הא-ל", ומו"ל כבר הוכיח את יכולתו לנפח עוד ועוד את אותן טענות, עד שיחזיקו עמוד שלם ועדיין יבטאו את רק את ההיגד הבסיסי "כך אני מאמין".

אותם דברים אמורים בשגיאות לכאורה שנופלות בדברי רבותינו הקדושים. מו"ל נוזף במיימוני על שלא העלה בדעתו שהם השתמשו בשפה, *בכוונה תחילה*, באופן מעורפל ולא מדוייק. האם יש טענה מופרכת שההגנה הזו אינה עומדת לה? האם נאמר כאן משהו מעבר ל"יכול להיות שהם צודקים ולא הבנת"? האם ייתכן נאום עילג או מבולבל שאי אפשר לתרץ אותו בכך שהדובר "חשב שכך יוכל להעביר טוב יותר את מסר פך השמן הטהור"? גם כאן, ההסבר הטכני, לכאורה, מתגלה כערימת מילים שמתארות שוב (ושוב) את אותו רעיון בסיסי - "למרות הכל, הרב צודק". אין שום סתירה פנימית באמונה הזו, אבל אין ממש מה לעשות איתה בדיון, שכן היא עומדת באותה מידה לכל אחד מהצדדים, בלי שום קריטריון לבדוק את תוקפה או את סבירותה. ואם למו"ל נראה שטעיתי בהודעתי זו, הריני להודיע מראש שאני דווקא צודק ורק הוא, ביוהרתו, מסרב להביא זאת בחשבון.

תוקן על ידי dfl ב- 22/01/2008 16:42:29

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/1/2008 16:05 לינק ישיר 

מו"ל,למרות שאני נמצא במקום מנוגד לגמרי לשלך הרשה להרכין ראש במבוכה ובהתנצלות על כך שלא שמתי לב לציטוט המזעזע שציטטת בשם כותב בפורום,ולכן לא מחיתי על כך. אני מאד מקוה ומאמין שרוב המשתתפים פשוט לא שמו לב לכך ולכן לא העירו על כך.

אני יכול רק להעיד על כך שלפני זמן רב, עם פרוץ הפרשיה לעיתונות, היה דיון, באישי, בין מנהלי הפורום אם בכלל לתת לניק (שנאשם בעברות חמורות אלו) ההוא רשות לכתוב כאן. נכון שסוכם שהתעלמות היא הדרך הטובה יותר אבל מכאן תלמד שאין בנו ולו טיפה של אמפטיה לאדם שמפתה קטינים או לחביריו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/12/2007 18:14 לינק ישיר 

קעלמער

אם מדברים על השפה, זו היא.

אם מדברים על המונח, זה הוא.

אך בגדול, יש לי מה להשתפר בעוד המון תחומים.

אגב, לא ידעתי שזה רגיש אצלך, עובדת היותך בעל עבר חרדי אידישאי אדוק, באמת שנהגתי בתום לב.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/12/2007 18:07 לינק ישיר 

[לומד,

איך בדיוק? מי מבין המתכתשים הוא "חרדי נאור"?]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/12/2007 17:47 לינק ישיר 

אבל ההתכתשות האחרונה בהחלט יכולה לעשות טוב עם טענתו של פותח האשכול.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/12/2007 17:23 לינק ישיר 

[קל וחומר,

צ"ל "שתיהן חוקיות באותה מידה". ולא "שניהם חוקיים באותה המידה".

אני מאד מקווה שהמקצוע האחר עליו דברה אמשלום אינו מורה לעברית.]

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > תסמונת החרדי הנאור - שחזור
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 4 5 6 לדף הבא סך הכל 6 דפים.

bholext