בית פורומים עצור כאן חושבים

איך לקרוא סיפורי ילדים

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-10/4/2008 10:03 לינק ישיר 
איך לקרוא סיפורי ילדים

זהירות, סיפורי ילדים!

הסיפורים שאנו מקריאים לילדינו, או מניחים להם לקרוא, בונים אותם. הם מעניקים להם מושגים וערכים. בדרך כלל זה נעשה לא באופן מודע, ולכן זה גם יעיל יותר.

סיפורים יכולים לשמש להעברת מסר על התפילה, על השגחה פרטית, על אמונת חכמים.

והם גם יכולים להטעות ולהכיל ערכים (במובן הנייטרלי של המילה, כלומר מה שהכותב מעלה על נס) שאינם נכונים והם אפילו מזיקים.

סבורני שראוי לייחד אשכול לנושא החינוכי החשוב הזה.

שורש הכפייתיות

הדוגמא הראשונה שלי לקוחה מסיפור שהתפרסם היום (ה ניסן תשסח) בעיתון החרדי החדש, "מחר חדש". במדור לילדים, עמ' 14, מסופר בתת המדור שנקרא "אורות עולם, סיפורים קצרים על גדולי עולם" (מאת ש. יפה?)

ההכנה לתפילה של ר' אברהם אהרונוביץ... היתה מופלגת.

פעם אחת נכנס לבית הכנסת, נטל ידיו בכיור, החל לפסוע פנימה, אך מייד סב לאחוריו ונטל שוב. כך נהג שמונה פעמים ברציפות.

שאלו לפשר הענין.

השיב כמתנצל:

טרם היכנסי לבית מקדש מעט, הריני נוטל ידי לטהרן. ואם נדמה לי כי חדרה אל מוחי מחשבת חולין, הרי איני יכול להיכנס להיכל קדוש זה. לכן נוטל אני ידי שוב, מכין עצמי עוד ועוד, עד שאני חש ראוי להיכנס לארמונו של מלך ולהעתיר לפניו.

ראו כמה מעלות טובות בסיפור הזה:

א. יחס של כבוד לגדולי תורה. אם מספרים עליהם, שמע מינה שהם אנשים ראויים להערכה ולהערצה. וממילא לחיקוי.

ב. הרב מקפיד להתפלל בבית הכנסת (האם זה כה פשוט שאין צריך לומר זאת?)

ג. יש להקפיד על נטילת ידים לפני ועובר לתפילה (מה שלא הרבה יודעים ועוד פחות מקיימים חוששני).

ד. בית הכנסת הריהו כהיכל של מלך וכבית המקדש זוטא.

ה. טהרה = טהרת המחשבה.

ו. אולי גם: הכנה לתפילה היא דבר חשוב מאד ויש להקפיד עליו.

ז. ראוי לאדם להקפיד על נקיון מחשבתו בשעה שהוא בא להתפלל. (זה לא אותו דבר כמו הסעיף הקודם).

ח. ראוי להתחקות אחרי מעשי הרבנים כדי ללמוד מהם, ואם עשו דבר שנראה תמוה, יש לצפות להסבר על זה.

ט. גדולי ישראל בוחנים את עצמם עד לרמה שבהם הם מצפים מעצמם שישלטו על מחשבתם, ולא יהרהרו אפילו לרגע קט ב"מחשבת חולין". ממילא נמצאנו למדים שהם גם אינם מרשים לעצמם מחשבות "רעות" ממש.

י. מעשה מסייע למחשבה. נטילת ידים מועילה לחזק אצל האדם את התחושה שהוא מנקה גם את נשמתו ולא רק את ידיו.

כל הערכים האלו (ואולי עוד) נמצאים בסיפור הקטן הזה.

אבל יש בו גם חסרונות.

כאשר הרב, כלומר מושא הלימוד וההערכה, מרגיש שחדרה למוחו מחשבת פסול, הוא חוזר אחורה. ומתחיל את התהליך של הכנה לתפילה מחדש.

תאמרו: מה רע בזה? אני רואה כאן שתי בעיות.

*--[if !supportLists]*1.      *--[endif]*האם אדם צריך לצפות מעצמו לשליטה עצמית כה גבוהה? גם אדם גדול?

אסביר: אני מודה שאיני יודע מה בדיוק תבע הרב, גיבור הסיפור, מעצמו. מה היה הגדר של "מחשבת חולין" שפסלה אותו בעיני עצמו לבוא להתפלל. אבל האם הרב נהג נכון בחזרה רצופה זו עד שמונה פעמים? האם אדם צריך להתעקש לגרש מחשבות מליבו ואם לא יתחיל הכל מחדש? זו דרישה כובלת, משתקת אפילו. חיינו בעולם הזה גדושים נסיונות וגם מפלות. מפלה אינה מצריכה אותנו לפרק כל מה שיש לנו ולהתחיל מחדש. אנו צריכים לדעת להתאושש ולבנות מהמקום אליו הגענו.

כך, אני הייתי נוהג אחרת. אילו הייתי בא להתפלל ומחשבה היתה מטרידה אותי, הייתי מנסה להסיחנה על ידי דבר אחר, ומתפלל לה' שיסלח לי על שקלקלתי את מקדש מעט של מחשבתי וליבי, וממשיך לקראת התפילה. לא הייתי חוזר אחורה.

יתכן כמובן שכך היה נוהג אותו רב כל פעם ופעם, ופה מדובר בענין עקשני שלא הרפה ממנו, ולכן סבר שהדרך היחידה היא כן לחזור אחורה, ליטול ידים, ולהתחיל שוב.

אבל לא זה המסר!

*--[if !supportLists]*2.      *--[endif]*כמה פעמים צריך אדם לחזור על אותו מעשה אם הפעם הקודמת לא הצליחה? וכאן אני מתכון ל"לא הצליחה לפי דרישתו הפסיכולוגית מעצמו"?

מה שנראה לי שהסיפור הזה ממחיש את התופעה הפסולה והבעייתית של כפייתיות. איני אומר חלילה שאותו רב נכשל בזה. אבל האופן שבו הדבר מסופר מציג לעיני הילד, שאין לו ביקורתיות, כיצד צריך להתעקש ולחזור על אותה פעולה חיצונית, באופן שאינו דרוש על פי ההלכה, בשל איזו מחשבה פנימית בנפש.

האם זה לא דגם שעלול לסייע להתפתחות של התנהגות כפייתית כמו נטילת ידים מרובה, חזרה על קטעי תפילה כי "לא היו בכוונה" או ב"כוונה מספקת" וכיו"ב?

יש לדון גם על המסר שלפיו מעשה מהווה הכנה נאותה למחשבה. זה נכון, אבל צריך לשים גבול למידה של תלות המעשה והמחשבה. אם אדם יצא ידי חובת המעשה, עליו להמשיך, ואם כשל במחשבתו, התיקון גם הוא במחשבה על המחשבה ולא בחזרה על המעשה. אבל זה נושא נפרד, אם כי חשוב ביותר וראוי לדון בו בהרחבה.

אז האם לספר את הסיפור לילדים? ואם כן, איך לנהוג בו?

אני הייתי מספר את הסיפור לילדי, מפני שהוא חשוב וראוי. אבל הייתי מוסיף לו את ההבהרות הנחוצות, ואולי הייתי עושה זאת בצורה של שאלה ותשובה. מה דעתכם? מדוע הרב חזר בו? האם זו הדרך הכי טובה? אם לא, מדוע הרב נקט בה? זה כמובן תלוי בגיל הילד.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < language="">

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/4/2008 14:21 לינק ישיר 

עמית,

אתה סבור שילדים רכים צריכים לשמוע סיפורים על סודות ועל דברים הנשגבים מבינתם אף של בוגרים? הרי זו בדיוק מיסטיקה במיטבה!

אם אתה חפץ שילדך יכנסו לחלק האחרון בפרד"ס, הרי שתחילה עליך ללמדם את החלק הראשון בפרדס - פשט. טרם יודעם את הלכות בפשטות, אין הם כשירים כלל וכלל ללמוד על תורת הסוד. לדעתי התוצאות תהינה הפוכות. הילדים יקבלו את היהדות כמיסטיקה טנטרית, במקום שיקבלו את מה שהם מסוגלים להכיל - שמירת המצוות בגלל שהן מצוות התורה.

לדעתי אם בכדי לגרום לילדיך חשק לקיים מצוות אתה צריך להוסיף נופך מיסטי למצוות, הרי שאין אתה יודע להעביר את המצוות כהווייתן לילדיך (לא שאני סבור שילד הוא בעל הבנה כשל מבוגר שנזקק פחות לדחף חיצוני לקיום מצוות, להיפך, דווקא בגלל שילדים מוחם צר מלהכיל, צריך לתמצת להם את המצווה בכדי שיבינו אותה, ולא להוסיף להם ערכים עליונים ונשגבים שכלל אינם מובנים למחנך עצמו). צריך לחבב עליהם את המצוות עצמן, ולא הילה מיסתורית האופפת אותן.

מ. זוהר

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/4/2008 12:29 לינק ישיר 

בנוסף לכך אני חושב שעל אף שהילדים החמודים שלי אוהבים כל כך את בדיקת החמץ ובמיוחד נהנים להסתובב עם נרות בבית  ואת האתגר בלהחביא לי הפתיתים כך שלא אוכל למצוא,

אני סובר שהתוספות ה"רוחניות"  רק משפרות את החוויה ונותנות כנפיים וצימאון לה' ולמצוותיו.

[לא נראה לי שהמילה מיסטיקה מספיק מכובדת ]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/4/2008 12:13 לינק ישיר 

אבל סיפור שכזה הוא דרך נפלאה לחשוף את בני ולהנחיל לו את העובדה שהיהדות היא מורכבת מאד ושבכל דבר פשוט יש גם סודות ועניינים נפלאים, ולא רק הוראה ישירה ופשוטה לבדוק את החמץ בפשטות בשעה פלונית וזהו,

ושעל אף העובדה שבפשטות כולנו בודקים וצריכים לנקות את אותו החמץ ושבכך כולנו שווים, יש גם עבודה אינדיבידואלית שלפי מעמדו הרוחני של כל אדם.

לכן, למרות שלא ארצה שבני יתחיל לחקות את אדמור הזקן ולעשות את עצמו כאילו הוא "מתקן עולמות", בכל זאת ארצה שיהיה מודע לכך שהדברים קיימים ויתחיל את צעדיו הראשונים בכניסה לפרד"ס..., ושימשך לשם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/4/2008 11:53 לינק ישיר 

עמית,

אתה מנסה לעשות פרפרזה על מצוות לצורך הנהגות אחרות.

אם אתה חפץ שילדך יערוך חשבון נפש וישפר את מעשיו, תשים דברים על השולחן וחנך אותו ישירות. מדוע לספר מעשיות על מנהגים שאין אתה מבין את פשרם, להניח מתוכם מסקנות שאינן בהכרח נכונות וע"י כך לחנכם? ומה תעשה אם ילדך הקט והחמוד ישאל אותך לאחר ביעור החמץ הפנימי "אבא, אחרי פסח מותר עוד פעם חמץ...", אז תצטרך לשנות את הפרפרזה, ולהסביר משהו אחר - לתרץ לבנך תירוצים.

אני לא מבין איזו הכנה כ"כ גדולה צריך לצורך בדיקת חמץ. צריך שתי עיניים, נר, אמצעים לאסוף את החמץ הנמצא ו...זהו. גם אם לאדמו"ר כלשהו, מוערך ככל שיהיה, היו מנהגים שונים ומשונים, תפיסת מלאכים, תיקון קליפות ומה לא, אני לא מעוניין שבני הקטן יתחיל לחקות מעשים שהוא לא מבין, שאבא שלו לא מבין ושכל בר-דעת לא מבין. להוציא את החמץ הפנימי - כלשונך - צריך מעט יותר מכמה אמצעים פיזיים, ולא צריך לעשות זאת רק בערב פסח לאור הנר המרצד ובדרכים שאינן נהירות לא למחנך ולא למתחנך.

מ. זוהר

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/4/2008 11:29 לינק ישיר 

מה אתה אומר, "מיימוני"?! אפילו בסיפור פשוט, מתוק ונחמד כמו "כיפה אדומה", שמיליונים גדלו ומתרפקים עליו באהבה בכל העולם, מצאו ה"מחנכים" שלכם מסרים שליליים?! מחקרים אוויליים אפשר לערוך על כל דבר, אך בניגוד לסיפורי האחים גרים, על מעשיות הבני-ברקים אין צורך בשום מחקר כדי להיגעל מהשמנוניות הצדקנית, המתחסדת והמבחילה הנוטפת מהם. אנשים נורמליים, מלאגוס בניגריה עד ניו-יורק בארה"ב, מספרים לילדים סיפורים כדי שייהנו ויצחקו, ומטרתם כהורים רק לראות את ילדיהם שמחים ומאושרים. לדוסים מבחילים מבני-ברק יש באשר לילדיהם רק מטרה אחת: שיהיו אדוקים ומטומטמים כמותם. גם כשהם מספרים להם "סיפורים", מגמתם רק לטמטם את מוחותיהם עוד ועוד בזבל שלהם. אני רואה כאן בהודעות מעלי, שיש בסיפורים תחרות מי צדיק יותר: החזו"א או בעל התניא. ממש חומר מרתק עבור ילד!!! ועל הרשעות המפלצתית שבסיפורי חסידים כבר כתבתי באשכול חב"ד והבאתי מהשערוריה שהיתה בקשר לסיפור הילדים מהנכרית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/4/2008 11:25 לינק ישיר 

זוהר,

אני לא מנסה להוכיח אלא להראות מה שתופס אותי.

מצד אחד, אינני מזלזל אלא אף מעריך את הסיפור על החזון איש משום שיש בסיפור הזה הדגשה על דקדוק במצוות ועל השקעה של אדם בעבודת המצוות.

מצד שני אני באופן אישי חושב שאת קיום המצוות בפשטות ובגשמיות יש להעביר לילדים שלי באופן של "פשיטא", כמובן לפי ערכם ולא אצפה מהם לבדוק כל דף ודף אלא לבדוק היטב חמץ לפי ערכנו, והסיפור על החזון איש אף יכול לתת עידוד או תמריץ להשקעה גדולה יותר.

הסיפור על אדמור הזקן גם לי אינו מובן כל צרכו משום שאף אני לא יודע מה היו הכוונות, אבל יש בסיפור הזה ערך מוסף אותו אני רוצה מאד להקנות לילדים שלי.

למשל אני יכול לתרגם את הסיפור הזה לרמה של הילדים שלי בכך שאלמד אותם שבנוסף לבדיקת החמץ בפשטות, יש לערוך איזה חשבון נפש וחיפוש חמץ רוחני.

למשל [אינני יודע אם אעשה זאת בפועל אלא סתם בינתיים אני כותב זאת להמחשה], אני יכול לספר להם שהרבי אמר שחמץ ומצה הם מילים דומות שהאותיות השונות הם [ח] ו [ה]

ושקו אחד קטן מפריד בין דבר טוב לדבר רע ושקשה מאד למצוא אותו

ו  [סתם דוגמה להמחשה כן?] שיכינו את עצמם לבדיקת חמץ על ידי כתיבת 10 דברים שהם זוכרים שהם עשו

ושבמהלך בדיקת החמץ יחשבו על כל אחד מהדברים האלו אם הוא בא מהצד הטוב או לא, ושיכוונו להיות ילדים טובים.

לגבי מה שעשה אדמור הזקן והכוונות שלו בוודאי שארצה שילדי יסתכלו עליו בהערצה, ושישימו לב לכך שהוא הכין מה שהיה צריך להכין ובדק מה שהיה צריך לבדוק לפי רמתו ובהתאם להוראות רבו, בנוסף לבדיקת החמץ שבפשטות שעל פי שולחן ערוך שהוא עצמו כתב.

בדיקת החמץ של החזון איש נעליית על שלי בבית מצד עוצמתה, ובדיקת החמץ של אדמור הזקן נעלית על שלי גם במהותה ומושכת אותי לחיפוש מהותי, על אף שגם זה לפי ערכי.

הסיפור על בדיקת החמץ של אדמור הזקן מזכיר לי ומאיר את עיני לעובדה שמצוה זו של בדיקת החמץ היא בעצם עניין עם תכנים רבים ומגוונים שמלאים וממלאים את חיינו ועד לרמתו של אדם בקנה מידה של אדמור הזקן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/4/2008 10:49 לינק ישיר 

סיפור שסיפרתי בש"ק זה לנכדי. 
אביו של רע"א היה מקפיד כל שנה לקצור את החיטין של מצות המצוה,  בעצמו, לטחון  ולאפותן בעצמו,

והכל נעשה בהידור גדול , ובמלאכה שיש עמה הרבה רושם,

ערב פסח אחד. המשרתת טעתה ולקחה את מצות המצווה המיוחדות, שברה אותן ועשתה מהן קניעדלך, כל בני הבית היו מזועזעים, מפחד תגובתו של האבא,

לאחר שחזרו מבית הכנסת, ביקש האבא שיביאו לו את המצות, המיוחדות שלו. האם בדחילו ורחימו הסבירה לו מה שקרה,
האבא לא אמר כלום, ובקש שלש מצות אחרות, לאחר הסעודה שאלו את האבא, תגיד איך קיבלת את זה כה באדישות, לאחר שכה זמן רב עמלת בשביל המצות הללו.
תראו הסביר האבא, אני עשיתי את המיטב והמירב לקיים מצוות מצה, אני את שלי עשיתי,  זה לא הצליח, זו לא אשמתי.. והמשיך לאכול בשמחה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/4/2008 10:28 לינק ישיר 

עמית,

מה אתה מנסה להוכיח מהסיפורים שהעלית?

אני מבין שהסיפור על הזו"א בא להראות שהיה מדקדק שלא יהיה פירור חמץ בביתו ובספריו, לכן היה עובר בבדיקת חמץ על כל הספרים שבהם עסק במשך השנה (ומסתבר שהם לא היו מעטים), שמא יש בהם פירורים כלשהם.

לעומת זאת הסיפור על בעל התניא תמוה לחלוטין.

א. מה ראה לא לאכול כל י"ג ניסן, הן לא יום תענית הוא?

ב. אלו הכנות צריך בכדי לבדוק חמץ? האם הוא הלך לקנות משקפיים חדשים לקראת בדיקת החמץ? האם מדובר ברכישת נר במשך כל היום לצורך הבדיקה?

ג. אלו כוונות צריך לכוון בבדיקת חמץ? צריך לבדוק וחפש חמץ, לכוון לחפש אותו לא מוצא אותו (אם אכוון בליל הסדר לאכול מצה, אצא יד"ח?).

ד. מה הוא בדק כל הלילה בדירת חדר? אם הוא עבר כל הזמן במקומות חדשים - כמו החזו"א שבדק את כל ספריו - מצויין. אבל אם זה היה אקט מוזר של חיפוש מיסטי, לא הייתי מספר את הסיפור לילדי - אולי בכדי ללמדם מה לא לעשות.

מ. זוהר

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/4/2008 09:58 לינק ישיר 

את הסיפור על החזון איש שמעתי ויש לי מוקלט בשיעור של הרב משה וויא בהלכות פסח שאף הוסיף שלחזון איש היו עוזרים בחורים בבדיקת הש"ס.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/4/2008 08:55 לינק ישיר 

שמעתי למשל שהחזון איש היה בודק בבדיקת חמץ את כל הגמרות כל הלילה דף דף בכדי שלא יתקל בפירור וחס ושלום יבוא לאכול אותו בפסח,

כאשר רבנו הזקן בעל ה'תניא' חזר מנסיעתו הראשונה לרבו, המגיד ממזריטש, לא אכל דבר
בי"ג בניסן, כי היה טרוד בהכנות לבדיקת חמץ, לוודא שכל הכוונות שקיבל מרבו ייושמו
אצלו בבדיקה בפועל. הבדיקה עצמה נמשכה כל הלילה, וזאת, בשעה שלא היה לו אז יותר
מחדר אחד (ספר השיחות תרצ"ו עמ' 265).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/4/2008 08:28 לינק ישיר 

עמית

מדבריך אני מבין שיש סוגים של סיפורת, שמתחלקים לפי סוגי הגיבורים והמחברים. יתכן שזה נכון. אך כדי לבדוק זאת צריך דוגמאות. איני בא חלילה לבטל דבריך, אבל כמדומה בעיני שהחלוקה אינה ממצה ואני רואה אחרת את הדברים.

כדאי באמת לבדוק האם ניתן לסווג את הסיפורים המסופרים אצלנו לסוגים. ואולי נוכל לתרום קצת לזה בהמשך.

מוציגן

תמה אני על דבריך. וכי סבור אתה שבסיפורי ילדים אחרים אין מסרים סמויים וגלויים. הסיפורים שהזכרת, סיפורי האחים גרים, ידועים לשמצה בתכנים ומסרים שליליים ואלימים. במיוחד בעיבודים המקוריים שלהם, שעברו כמובן כמה עיבודים, במשך הדורות, ובמיוחד בעקבות השפעת העיבוד של חברת דיסני.

יש להסביר יותר את הנושא הזה, אז אולי בהמשך.

לגבי ההעדפה של מציאת משפחה בגיניאה החדשה על פני משפחה בני ברקית, זה נושא בפני עצמו, ולא כדאי להסיט את האשכול.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/4/2008 21:22 לינק ישיר 

ומה עם סתם סיפורי-ילדים פשוטים ונחמדים, כגון: כיפה אדומה, סינדרלה, עמי ותמי, וכו' וכו'?! אי אפשר כבר פעם בלי מסר-מוסר "חינוכי", צדקני, שמנוני ומבחיל, המתלווה לכל סיפורי ה"גדולים", הצדיקים והחסידים למיניהם?! לא די להם במבוגרים, אלא גם לילדים אינם מוכנים לתת מנוחה, אפילו כמה שנים ילדותיות שקטות, פשוטות ותמימות, בלי כל המיאוס המגעיל הזה?! איכס!!! עדיף כבר להיוולד בניגריה או בפפואה-גיניאה החדשה, מאשר למשפחה חרדית גועלית בבני-ברק!!!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/4/2008 14:06 לינק ישיר 

תשמע, הסיפור הזה שהבאת הוא די מגוחך, ועל דרך זה סיפורים רבים שבדרך כלל אני שומע מעולם התורה הליטאי והספרדי.

למעלה מהם יש את סיפורי אדמורי פולין, ולמעלה מהם יש את סיפורי חבד שרק אליהם אני מצליח באמת להתחבר.

אם אתה שואל אותי אז אני מלכתחילה לא אלך לשמוע איזה סיפור על החזון איש או על הבריסקר

אבל אם זה על הדרך ומישהו כבר כתב או סיפר אז למה לא לשמוע על עולמם ולדעת שיש גם כאלו.

סך הכל גם הם יהודים טובים.

על דרך זה אינני חושש שילדי יקראו או ישמעו כבדרך אגב על שאר הפרושים, וכך יוכלו להבין מאוחר יותר את התנועות המוזרות שיש ליהודים אחרים, ולא יזלזלו בהם זילזול שמצד עצם העניין אלא יבינו ויברכו שהבדילנו מן הטועים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/4/2008 12:39 לינק ישיר 

עמית

הצבעת על קו גדול בחינוך. להתרכז בעיקר. לעסוק בטוב. לא להציג את השלילי ואפילו לא להציע ביקורת, אלא לתת לטפל להעלם מאליו.

יתכן שאתה צודק. ויתכן גם שהמחיר של גישה אחרת יקר יותר.

אבל לפחות בשלב הבירור, כאשר אנו, ההורים, בודקים ושוקלים מה להציע לילדים, כאן ודאי יש מקום לחשוב על הדגם שעולה מסיפורים כאלו, לטוב - ולמוטב (=שאינו עדיין טוב).

עצור כאן

קראתי את דבריך ולצערי לא הצלחתי להבין מה אתה בא לטעון במשפט הראשון שלך.

אמנם בנקודות שבהן אתה מציע ביקורת על דברי, זה כמדומה לי שאני מבין, ואשתדל לענות.

א. לספר סיפור על דמות שלילית בצורה שוללת זה לא כמו לספר סיפור על דמות שמוצגת באופן חיובי אך יש חסרונות בהתנהגותה. כמדומה שזה ברור.

ועצם הבחירה בסיפורי שלילה הוא נושא בפני עצמו. וכך גם סיפורי המקרא. שים לב כי חז"ל ניטרלו לפעמים תכנים שנראו להם "מסוכנים" והיום זה הפך להיות כמעט דוגמה (=DOGMA). למשל, שהאבות לא חטאו, והסיפור אינו כפשוטו.

ב. לא הבנתי את טענתך. אם הסיפור הוא על בית כנסת, אזי זה דגם שמתפללים בבית כנסת. כמו כן, נראה לי שבסיפור מסביר הרב כיצד הוא נוהג כל פעם בבואו לבית הכנסת. (אולי השמטתי זאת בהעתקתי?).

ד. המושג "היכל של מלך" מופיע בהקשר של מעלה ושבח. לכן יחוברו יחד בתודעתו המונח "היכל של מלך", חובת הנטילה, הידור במצוות ועוד. כמדומה שזה מה שעולה מן הסיפור. אם אתה מבין אותו אחרת, ואתה סבור שילד קורא אותו אחרת, אזי יש בינינו אי הסכמה על הפירוש האינטואיטיבי של הילד, או שאנו מדברים על שני סוגים של ילדים?

אולי תשאל: איך אני יודע מה ילד חושב? ובכן, כבר שנים רבות שלא הייתי ילד (אאוטינג?) אבל אני משתדל לשמור על תכונה יקרה שהומלצה בשעתו בידי מחבר "אמיל והבלשים", לשמור על ההסתכלות הרעננה של ילד.

ח. לא הבנתי מה אתה רוצה לומר. אולי תרצה לבאר יותר לפי רמת הבנתי.

י. אנו מבינים דברים, כלומר אנו מסיקים מסקנות וכללים מדברים, באופן בלתי מודע. זה תהליך שמתרחש במחשבתנו, וכך מוחנו או שכלנו פועל. לכן אני סבור שזה יהיה מנגנון ההיסק כפי שתיארתי.

כמובן, אתה יכול לא להסכים איתי ואכן ראוי לדון בשאלה כיצד השכל פועל.

איני מסכים שהמסר הוא שבכפייתיות יש שבח. אני כן חושש שהמסר הזה עלול לעלות מן הסיפור.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/4/2008 12:05 לינק ישיר 

אני חושב שלא כל כך נורא שהילד יקרא וישמע סיפורים על כל מיני יהודים אחרים שהיה להם יחס ויוקר לתורה ולמצוות ואפילו באם יהודים אלו מצאו לעצמם ביטויים מוגזמים ומשונים לכך.

שהרי היוקר לתורה ולמצוות שהוא העיקר בהסיפורים האלו - הוא זה שימשיך באמת עם הילד,

וכל הביטויים האינדיבידואליים של פלוני מהסיפור ילכו בסופו של דבר לאן שהולכים שאר הדברים הטפלים לעיקר.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > איך לקרוא סיפורי ילדים
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 לדף הבא סך הכל 2 דפים.

bholext