| נשלח ב-21/4/2008 12:37 |
|
| |
של מי המזל? (מעמדה ההלכתי והפילוסופי של הגרלה)
חיים ולדר העניק
לנו מתנה לפסח. סיפור חמוד (שהתפרסם במוסף הסיפורים של יתד נאמן, פסח תשס"ח –
התאריך מצויין כאן עבור ההיסטוריונים שיקראו באשכול זה בעתיד) המעלה שאלה מעניינת
ביותר בהלכה. למעשה, שתי שאלות.
בסיפורו של ולדר
שני מעשים. האחד פרי דמיונו (או לקוח מהמציאות אי שם?) והשני הוא מייחס לבעל
ה"אור שמח", מה שנראה לי תמוה מסיבות שאבהיר לקמן.
ואלו הם שני
המעשים:
א. זכיה
בסופרמרקט
ראובן ושמעון
עומדים בתור בסופרמרקט. ראובן הראשון, שמעון השני. ראובן, מסיבות שונות, מניח
לשמעון לגשת לקופה לפניו. כשמסיים שמעון את החשבון, יוצאת הודעה במחשב של הקופאית.
לאמור: שמעון הוא הקונה העשרה מיליון, ולכן הוא זוכה בפרס כספי נכבד (זכות לקנות
ברשת בסכום של מאה אלף שקלים).
ראובן, בדרך
הטבע, מתמרמר, כי הוא חש שהמקום הזה היה שלו. ראובן ושמעון ניגשים לדין תורה.
עכשו, היה אתה
הפוסק. למי מגיעה הזכיה? מדוע? מנלן?
ב. כרטיס ההגרלה
הגנוב
מעשה בעיירה של
פעם. לייבל הגנב האומלל חוסך פרוטה לפרוטה כדי לקנות כרטיס הגרלה של הממשלה. זמן
קצר לפני ההגרלה, הוא גונב את כרטיסו של מאיר, העשיר הצדיק של העיירה. הוא משאיר
את כרטיסו בידי מאיר, שאינו יודע כלל מה שקרה.
לייבל מאמין שאם
מישהו ראוי לזכות, הרי זה מאיר. ואכן כך קורה. הכרטיס שבידי מאיר זוכה בפרס
הראשון. הכרטיס שגנב לייבל אינו זוכה במאומה.
לייבל תובע את
מאיר. הכרטיס שלו ולכן הזכיה הגדולה שלו.
עכשו, היה אתה
הפוסק. למי מגיעה הזכיה? מדוע? מנלן?
תשובות
התשובה לשאלה
הראשונה נראית קלה למדי. הזכיה לא היתה מובטחת דווקא לאותו אחד שניגש אל הקופאית,
שמעון במקום ראובן. בסופרמרקט, מסתבר, היו קופות רבות, ורובן ככולן פעלו. והיו עוד
סניפים ברשת. שמעון סיים את החשבון שלו בדיוק ברגע הנכון שבו היו 9,999,999 לפניו.
אילו היה ראובן
ניגש במקום שמעון, האם היה הוא זוכה? נראה לי שאין זה מובטח. מדוע? מפני שקנו
מוצרים שונים, בכמות שונה. יש אפילו מקום לשער כי הקופאית עובדת בקצב שונה לפי סוג
האדם שעומד לידה והתנהגותו. כל הפרמטרים האלו הצטרפו כדי להבטיח ששמעון יסיים את
חשבונו בדיוק ברגע הנכון. אילו ראובן היה שם, אפשר מאד שמישהו אחר היה זוכה בזכיה.
במקרה זה, זכיתי
להסכמתו של ולדר (בשם הדיין גדול הדור שבסיפור).
הניתוח שלי אינו
מהווה סוף דיון. יש כאן מקום רב לדון בשאלות על היקבעותו של העתיד על ידי ההווה
(והעבר). שאלות שנוגעות להתנהלות העולם (האם הוא דטרמיניסטי, האם גם מעשי האדם הם
בכלל הדטרמיניזם, ואולי ההשגחה הפרטית בלבד קובעת. וכן, האם הדין נקבע לפי השקפה
מטפיזית מסויימת, ואז הוא עשוי להשתנות לפי גישתו של הדיין, או שמא מה שקובע אינו
חוקי העולם אלא יחסנו אליהם? והקדמתי כאן את המאוחר).
התשובה לשאלה
השניה נתונה במחלוקת ביני לבין ה"אור שמח" לפי סיפורו של ולדר. לפי
ולדר, האור שמח פסק שהזוכה בזכיה היה מאיר, והזכיה הגיעה לו בשל העובדה שהכרטיס של
לייבל היה בידו. זה כמובן יתכן. אולם לי נראה שכיון שהזכיה קשורה לכרטיס מסויים,
הכרטיס עם המספר הזוכה, אזי יש לבדוק למי שייך הכרטיס. וכיון שהכרטיס שייך ללייבל,
גם הזכיה שלו. כמובן, על לייבל להוכיח (או לשכנע את מאיר הצדיק אפילו מחוץ לבית
דין) כי הכרטיס המקורי שלו, ואז הוא יקבלו עם הזכיה.
מה ההבדל בין שני
הסיפורים? יש הבדלים רבים! אחד מהם הוא שכאן אנו דנים על בעלות על כרטיס, ולא על
זכיה. הבדל אחר הוא שביחס להגרלה המתבצעת אי שם בידי הממשלה, אין חשיבות למעשי
הקונים השונים, לייבל, או מאיר, או כל אדם אחר. כיון שאיננו רואים קשר סיבתי ישיר
בין אלו לאלו, ניתן יותר לטעון שהסיבה לזכיה, או הסיבה "האמיתית" היא
זכותו של האדם בדיני שמים, או, וזה מונח שצריך לבאר, "מזלו". (זה דווקא
מחזק את הטענה המיוחסת לאור שמח). לעומת זה, במקרה של הסופרמרקט, יש שרשרת סיבתית
שהביאה לזכיה בהגרלה, ושרשרת זו קשורה ומונעת על ידי הלקוח העומד בתור, ובין
הסיבות נמנה גם את מספר המוצרים שלו וטיבם. לכן נכון יותר בעיני לטעון שבמקרה
הראשון זכה שמעון, ואילו בשני, יש לדון על מה אנו דנים. על הכרטיס או על הזכיה.
וקיצרתי.
ההיבט ההלכתי
הצגת השאלות הנכונות
תסייע לניתוח של המקרים. אני מציע שאלות אפשריות:
א. האם אנו דנים
על הזכיה או על המקום בתור, על הזכיה או על הכרטיס?
ב. מה קובע את
הזכיה? האם היא נתפסת, בעיני ההלכה, כענין של השגחה פרטית ולכן הוא מוענק ישירות
לזוכה? (יש גישה כזו ביחס להגרלות, וכך התנהלו לפי הפירושים המקובלים בידינו
הגרלות בין בני ישראל במדבר, והחוות יאיר הסתמך על תפיסת ההגרלה כמונחית משמים
בשאלה מפורסמת שכדאי להביא).
ג. מה הם המקורות
שבהם ניתן להסתייע? למשל, מה פשר המונח המופיע בגמרא "מזלו גרם"?
ההיבט הפילוסופי
השאלות שלנו כאן
הן במספר רמות:
א. האם הזכיה היא
הכרחית? כלומר, האם, כמו שסבר פסקל (כמדומה), זכייתו של הכרטיס שבידי מאיר והקניה
של שמעון היא הכרחית בשרשרת סיבתית מאז בריאת העולם ועד היום הזה, בהתחשב בחוקי
הטבע ובנתוני הבריאה הראשוניים? כלומר, האם זה דטרמיניסטי.
ב. האם הזכיה
היתה בהשגחה פרטית? (זה מפתיע, אבל יתכן שהדבר תלוי במחלוקת ראשונים מבין
הפילוסופים שלנו בעם ישראל).
ג. מה קובע את
הזכיה? האם יש לאדם "קארמה", או "מזל"?
ד. האם יש בידינו
לענות על שאלות אלו, או שאנו מתנהגים כאילו התשובה בידינו?
הנה, כבר יש לנו
במה לדון בכל חול המועד, והדיונים יוכלו להימשך גם אחר כך...
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-7/5/2008 20:25 |
|
| |
השכן,
לפו"ר סברתך מהוה את הפלונטר שהוא בסיס הסוגיה. ההגרלה היא כולה עניין של מזל, או בעיני אדם מאמין: השגחה.
בדר"כ י"ל ש"גם כל מעשינו פעלת לנו ה' ", ועי' בדרשות הר"ן ריש דרוש עשירי, אך במקום שהכל עניין של מזל, איך נקבע על מה ההשגחה?
- שב ואל תעשה!
זהו הבסיס לנימוקו של החפץ חיים.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/5/2008 01:21 |
|
| |
הנימוק הזה, שזו גזירה משמים, יכול אולי להוות תשתית רעיונית, שמסבירה למה קרה שלייבל התעטש ומאיר זכה ולהיפך. בדרך כלל זה ישמש לניחום המפסיד. אבל זה לא יכול לשמש כתשתית משפטית לחיוב או לזיכוי, ולו מהטעם שזה עובד גם להיפך, ורק בדיעבד.
|
|
|
| נשלח ב-6/5/2008 01:04 |
|
| |
מצאתי שהסיפור של ח. ולדר (במוסף פסח של 'יתד נאמן') מקורו בספר 'ברכי נפשי' [דרשות שנאמרו ע"י הג"ר יצחק זילברשטיין שליט"א ונכתבו ע"י הרב משה מיכאל צורן שליט"א] בראשית עמ' תלב-תלג.
להלן ההבדלים המהותיים ששמתי לב אליהם (שני תנאים), בין הסיפורים המקוריים למעובדים ע"י ולדר:
א. במקור המשתעל עזב את התור ועמד בצד, העומד מאחוריו תפס את מקומו וזכה בפרס.
ב. הגר"י זילברשטיין שליט"א פסק שמשתעל אינו רשאי לעמוד בתור, שכן שיעולי הזיקו לבריאות, והתיזו ניצוצות על עומדים בתור לפניו, והסכים עמו גיסו, הגר"ח קניבסקי שליט"א, אלא שהדגיש יותר את היותו של המשתעל בגדר מזיק.
ג-ד. הגר"נ קרליץ שליט"א הסכים עם הפסק מטעם אחר: 'האנשים זוכים ולא התלושים'. לטענתו צירף את הסיפור על החפץ חיים (ולא האור שמח).
ה. כתוספת הסבר לנימוק הגרנ"ק שליט"א מובא שם:
"הרי כל הסיפור הזה, של רצון בעלי הקניון להעניק מתנות ל-'קונה המליון', נשמע הזוי, ורק אחת להרבה שנים שומעים על דבר כזה, ולכן ברור שכך גילגלו מן השמים, כדי שהאדם שהעיר למשתעל יזכה בפרס.
ויתירה מזאת: האם מדובר באמת בקונה המליון? היש למשהו ראיות על כך? הרי ברור שבעלי הקניון חפשו פרסומת לעצמם, ולכן עשו את העניין בדרך שכזו, והביאו צלמים ועתונאים כדי שידווחו אח"כ על הסיפור המרתק, אבל לא שהיה זה באמת הקונה המליון...
מכל זה מוכח שהיה זה רצונו של השי"ת להעניק מתנה לאדם ההוא, ולכן מי שהגישו לו את המתנה בפועל הוא הזוכה".
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-29/4/2008 18:09 |
|
| |
מעניין מה יהיה הדין גם במקרה הפוך:
מקרה א:
ראובן ושמעון
עומדים בתור בסופרמרקט. ראובן הראשון, שמעון השני. ראובן, מסיבות שונות, מניח
לשמעון לגשת לקופה לפניו. כשמסיים ראובן את החשבון, יוצאת הודעה במחשב של הקופאית.
לאמור: ראובן הוא הקונה העשרה מיליון, ולכן הוא זוכה בפרס כספי נכבד (זכות לקנות
ברשת בסכום של מאה אלף שקלים).
כאן ויתורו של ראובן לשמעון 'גרם' לזכייתו, האם שמעון יכול לבא בטרוניה לראובן ולטעון בהוא תפס את מקומו, כי הוא - שמעון היה צריך להיות אחרי ראובן?
מקרה ב:
מעשה בעיירה של
פעם. לייבל הגנב האומלל חוסך פרוטה לפרוטה כדי לקנות כרטיס הגרלה של הממשלה. זמן
קצר לפני ההגרלה, הוא גונב את כרטיסו של מאיר, העשיר הצדיק של העיירה. הוא משאיר
את כרטיסו בידי מאיר, שאינו יודע כלל מה שקרה.
לייבל מאמין שאם
מישהו ראוי לזכות, הרי זה מאיר. ואכן כך קורה. הכרטיס שגנב זוכה בפרס
הראשון. הכרטיס שהשאיר אצל מאיר אינו זוכה במאומה.
האם לייבל גנב את המזל, או שהוא גנב שטר זכיה?
אולי בכלל המזל הטוב נפל הפעם בחלקו של לייבל, וגם אילולא ביצע את החלפת הכרטיסים הזכיה היתה נופלת בחלקו?
תוקן על ידי mzohar ב- 29/04/2008 18:08:30
מ. זוהר
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-23/4/2008 01:52 |
|
| |
אני תמהה שיש בכלל היתר להימורים, ואם אכן יש, אז אני נגדו. כסף בהימורים אינו כסף כשר. אני מבסס את דעתי על "אם אין לחם אין תורה", כשלחם משמש לדעתי לציין מלאכה שעל האדם לבצע ע"מ לכלכל עצמו ("בזעת אפך תאכל לחם") ואם זה לא מספיק, אז: "על שלושה דברים עומד העולם..." חשוב לי לציין שאני לא מדבר על העידוד החברתי למכורים ועל מה שנגרם למשפחותיהם מזה, משום שאין עם זה בעיה. כל מכור בוחר להיות מכור, ועליו לשלם את המחיר.
לייחס את תוצאות ההימורים להשגחה פרטית או לכל דבר שקשור ליהדות זה פשוט לבזות את ה' ולבזות את הבחירה שלו בעם ישראל. לחשוב שאין בחירה חופשית זה מגוחך. לגבי המיקרים, המקרה הראשון: זה בכלל לא משנה. בעל החנות קובע למי בא לו לתת את הכסף. הפרמטר היחיד שחשוב כאן זו הזכות לחיים של בעל המכולת, שממנה נגזרת הזכות לרכוש של בעל המכולת, וממנה נגזר שבעל החנות רשאי לעשות ככל העולה על דעתו תחת שמירת זכויות שאר האנשים. מאחר שהפרס אינו תנאי לקניה, אין לראובן/שמעון שום סיבה לדרוש משהו ממישהו.
לגבי המקרה השני, אם הוא גנב זה אומר שהוא לא מכיר בקונספט של זכות לרכוש, ולכן הוא אינו זכאי לזכות לרכוש, ואין כאן בכלל על מה לדבר.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-22/4/2008 20:47 |
|
| |
הרב מימוני
לא נראה לי שזה מדרויאנוב, אבל בכל אופן אני את שכרי כבר נטלתי
|
|
|
| נשלח ב-22/4/2008 20:33 |
|
| |
השכן
העלבת אותי.
אני "מתפלפל""?
אני מנסה להבין "פשט" ולא עוד.
ירוחם
עיין בדיחות דרוייאנוב שם, שם. ואם זה באמת בדרוייאנוב, אז הוא מן הסתם גם ציין מקורות לזה. אם כי החידוד, הנסוב על דרשת של המילים "מה שאתה רוצה", נראה ממש כעין "דורשים לשון הדיוט" שבגמרא.
(פעם כתבת לי שאתה מנסה להעלות אצלי חיוך, ואתה אכן מצליח, אבל מטבעי אני נהנה מבדיחות בשעה שאני מנתח אותן. סמיילי).
|
|
|
|
| נשלח ב-22/4/2008 15:30 |
|
| |
השכן
כתב ששום בית דין לא היה מאפשר לגנב לנצח, סיפור שספרו בב"ב לפני עשרות שנים,
אשה וילדיה עלו מאחת ממדינות הגוש הקומוניסטי, הבעל מסורב עליה נשאר בגולה,
והנה נודה לו כי אחד מיהודי הקהילה קיבל אישור עליה מהשלטונות, והוא עומד להעלות ארצה עם משפחתו,
פנה אליו היהודי ובקש ממנו להעביר ארצה לאשתו את רכושו בסך מאה אלף דולר, השני סירב בכל תוקף למה לי הצרה הזו.לאחר סירובים רבים, בלית ברירה אמר לו היהודי ביאוש ,קח את הכסף ותן לאשתי כמה שאתה רוצה, הוא בקש זאת בכתב לפני עדים, והיהודי שלנו כתב וחתם,-
בקשתי מפלוני להעביר לאשתי 100000דולר, מתוך הסכום הזה שיתן לאשתי כמה שהוא רוצה.
הגיע היהודי שלנו ארצה , ניגש לאשה ואמר לה הנה 5000 דולר מבעלך. איך שאלה האשה- הרי הוא שלח אתך מאה אלף?
נכון השיב, אבל הוא אמר לי לתת לך כמה שאני רוצה. וזהו.
תבע האשה את היהודי לדין תורה אצל הרב וואזנר(כך אומרים), בדין התורה לא הכחיש היהודי, ומסר לבית הדין את הכתב הסכם בין הבעל לבינו.
שאל הרב זה חתימת בעלך? כן השיבה האשה, חשב הרב מסםר דקות ופסק. תן לאשה 95000 דולר,
לפי מה דנת כך? נרעש ההיודי והטוען, רב נכבד לשעצמו.
פשוט מאד הסביר בנחת הרב וואזנר, הבעל כתב תן לאשתי כמה שאתה רוצה, ואתה גלית דעתך כי אתה רוצה 95000. אז תן לה מה שאתה רוצה.
|
|
|
| נשלח ב-22/4/2008 12:32 |
|
| |
מיימוני, לא טענתי כלום לגוף הענין. מה שטענתי הוא, שברוב בתי הדין ובתי המשפט, לא היו מאפשרים לגנב לנצח בכזו תביעה.
כדי לא לאפשר לו לנצח, אולי היו מתפלפלים כמוך, ואולי אחרת.
אני לא שלחתי ידי באף פלפול שכזה.
|
|
|
| נשלח ב-22/4/2008 09:54 |
|
| |
השכן
אתה מעלה נימוק חדש. "הוא עשה שלא כהוגן, לפיכך עשו עימו שלא כהוגן".
כלומר, שמעיקר הדין הכרטיס עשוי להיות של הגנב! אלא שראוי לקנסו?
יש לנתח ולבדוק אם החזרת הכרטיס לבעליו, גם אם גנב, תחשב כאן כסיוע לגנב. הגע בעצמך. יש כאן שני סיפורים. סיפור אחד הוא גזילת כרטיסו של מאיר בידי לייבל. סיפור אחר הוא הפקדת הכרטיס של לייבל בידי מאיר. נכון שהכרטיס של מאיר נגזל, אבל הוא לא זכה. לעומת זאת, הכרטיס של לייבל, שהיה בידי מאיר, כן זכה.
לייבל רק טוען: החזירו לי את שלי. את הכרטיס של מאיר אני מוכן להחזיר. כמה הוא שווה? כמו אתרוג אחרי סוכות וחמץ אחרי הפסח, נייר לצור על פי צלוחית. אבל את שלי תנו לי, כי הוא שווה ממון רב.
מדוע למנוע ממנו את שלו?
אלא אם כן תטען שלייבל בעצם מסר את כרטיסו לידי מאיר, ובשעת הגזילה יש מקום לומר שהיתה זו החלפת כרטיס בכרטיס. דעת מקנה ודאי היתה כאן. לייבל רצה להקנות את הכרטיס שלו למאיר כדי לקבל את של מאיר (וכדי למנוע ממאיר לחשוד).
ועוד, שלייבל התחייב, עם הגניבה, בכרטיס או בדמי כרטיס למאיר, והכרטיס של לייבל מופקד היה בידי מאיר, (גם אם נאמר שלא היה זה קנין מלא), הרי מאיר יכול לגבות את חובו של לייבל מן הכרטיס של לייבל.
זה אומר שאולי מאיר לא גמר עדיין בדעתו אם לקנות את הכרטיס של לייבל תמורת כרטיסו. אבל ידו על העליונה. אילו הכרטיס של לייבל לא היה זוכה, היה מאיר יכול לטעון: הבא לי דמי כרטיסי שגזלת (ויכול היה לייבל להחזיר את הכרטיס של מאיר כדין גזלן האומר "הרי שלך לפניך"). עכשו כשזכה הכרטיס, יכול מאיר לטעון שהוא חפץ בכרטיס של לייבל בתור דמי כרטיסו שלו. אבל גם אם נאמר שידו על העליונה לעשות זאת, זה רק אם הכרטיס הנגזל לא קיים. אחרת, כפי שכתבתי, יכול לייבל לומר: הרי שלך, כלומר כרטיסך הגזול, לפניך. והשב לי את כרטיסי, שמעולם לא מכרתי לך, ורק כעין פקדון היה בידיך.
לפי הלשון הראשון קנה מאיר את הכרטיס כיון שלייבל רצה ל"מכור" לו את שלו בהחלפה. לפי הלשון השני יכול עדיין לייבל לומר "הרי שלך לפניך" על הכרטיס הגזול וצריך להחזיר לו את שלו.
אלא אם כן תרצה לטעון ש"עושים עמו שלא כהוגן". אבל זאת מנלן.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-22/4/2008 08:47 |
|
| |
לגבי הפסק של האור שמח - האם אתה רואה את האור שמח פוסק לטובת הגנב? כל פוסק [ובית משפט] היה מנתח את העובדות ואת הדין כך, שלא יצא שהגנב ירויח מהגניבה.
במיוחד, כשאין עוררין על כך, שהגנב לא היה מעביר את הזכיה לעשיר, אם היה הכרטיס שבידי הגנב זוכה
|
|
|
| נשלח ב-21/4/2008 23:56 |
|
| |
דגים
הצגת צורת התמודדות של פוסקים עם שאלה הלכתית. כמדומה שאם צורה זו קיימת, יש בכך מן הפסול. זוהי התחמקות, ובעצמך השתמשת במונח זה.
אני משער שניתן לגבות את הטענה מתחום ההיסטוריה של ההלכה כי כן היא דרך הפסק. על כל פנים, כמדומה שזו תופעה מחודשת ולא אטעה אם אשייכנה לתקופה המודרנית, תקופת הרתיעה מן ההכרעה.
בניתוח שלך ניסית לבודד את המרכיב המרכזי, שהוא לדעתך החלפת המקום. מה ביקש המחליף להשיג ועל מה וותר ועל מה לא.
זו נקודה חשובה, אך האם היא היא הנקודה המרכזית? בעיניך כנראה כן, וכך ראה זאת גם ולדר. בעיני - לא. אמנם צורת התצוגה שלך מזמינה את הניתוח המטפיזי שביקשתי לפתח.
לגבי השאלה השניה, קל לענות עליה. העתקתי כמה פרטים מן הסיפור אליבא דולדר. לייבל מאמין שמאיר יזכה, וכדי לגנוב בלי שייתפס, הוא קונה כרטיס כדי להחליפנו בכרטיס של מאיר הצדיק.
לגבי הכלל שמציג הכרטיס נחשב לזוכה, יתכן שזה נכון היסטורית (לא שאני מערער על דבריך) אבל האם זה "דינא דמלכותא דינא"? הלא יתכן שאדם יצליח להשיג את הכסף, אבל ישתכנע, בין בבית דין, בין בטענות הלכתיות, שהכסף מגיע לאחר.
לגבי תשובתו של האור שמח, האם באמת יש תשובה כזו, והיכן היא נמצאת? (בשו"ת אור שמח שיש בידי, בהוצאת מכון ירושלים, לא מצאתי תשובה כזו).
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-21/4/2008 23:23 |
|
| |
בשאלה הראשונה הטיפול הוא כנהוג אצל הרבה מן הפוסקים, שמחפשים בכל הכוח סיטואציה שתפתור אותם מהכרעה הלכתית, ומשתמשים בכל הסברות והספיקות האפשרייו, להחתמק מההכרעה. הטיפול המשפטי הנכון הוא, על ידי שנבודד את ההשפעות הצדדיות ונדון לגופו של דבר. נניח שיש רק קופה אחת, ונניח שהזמן היה בכל מקרה אותו זמן, מה יהיה בגוף השאלה המשפטית, האם חילוף המקום הוא גם ויתור על כל טובות ההנאה של מי שקודם לחברו, או שדעתו הייתה להעניק לחבר זכות קדימה מצומצמת רק לכדי שיעור הזמן המתבזבז.
בשאלה השניה, הצדדים הנסיבתיים תמוהים. אם לייבל הגנב מסוגל לגנוב את כרטיסו של הגביר מאיר, מדוע היה עליו לחסוך ולרכוש בעצמו כרטיס, ומדוע בכלל היה צריך להשאיר את שלו תמורת הכרטיס הגנוב? מדומה ששנו כלל קבוע בתקנות פרסי הגרלות, שהאיש שמציג את הכרטיס הוא הזוכה ואין זה משנה כלל שום מקרה או אירוע. ואולי ע"ז מתבסס פסקו של האו"ש.
|
|
|
|
|