במסגרת זו יש לדון מי הוא ומה הוא הרודף, ומה מותר לנקוט נגדו?
אין ספק שהרודף אחר האדם להורגו עם סכין בידו בגובה הצוואר של רעהו, ניתן ואף חובה להורגו ולמנוע אותו מרצח מתועב זה.
שנית לנ"ל:
המגבה או מסייע
שלישית לנ"ל
מי שבלעדי סילוקו יימנע רצח הרוצח
כגון רוצח המסתתר מאחורי אדם אחר, או:
שבידו תינוקו, על ליבו ומצחו?
נשאר לדון על רוצח שבתוך קבוצת אנשים, הרבים יותר מאשר הנרצחים הפונטציאליים
תוקן על ידי - יהוסף on 11/24/2002 6:42:12 AM
נשלח ב-26/11/2010 12:16
לענ"ד יש הבדל בין מלחמה לבין טרור מלחמה היא בין מדינות במדינה מגדירים את האזרחים של מדינת האויב כאויב הרי האזרחים ( לפחות בדמוקרטיה ) הם התומכים במלחמה גם מבחינה כלכלית, וגם פוליטית. ואע"פ שיש מיעוט שמתנגד הרי בדמוקרטיה הולכים אחר הרוב לכן יש זכות מוסרית להגדיר את האזרחים כאויבים ולפגוע בהם כאמצעי לחץ ע"מ להכניע אותם
בטרור המצב שונה כאשר גוף טרור משתמש באזרחים כמגן אנושי, חייבים לבדוק תחילה אם האזרחים משתפים פעולה מתוך פחד ואיומים או מתוך תמיכה במקרה הראשון הרי"ז כמו במלחמה רגילה במקרה השני אז באמת יש כאן שאלה גדולה האם מותר לפגוע בטרוריסטים יחד עם פגיעה באזרחים
נשלח ב-26/11/2010 10:46
יש את חוק התורה- חייך קודמים לחיי חברך ויש את חוקי התורה נגד אויב- העלול להיות מוקש- בענין הבית בעזה אם רב המחבלים לא היה נהרג, הדבר היה מהיא לרציחתם ומותם של מאות ישראלים חפים מפשע,- ושוב עוצה השאלה חייהם של מי קודמים. זה חוק הטבע חוק הג'ו'גל- נכון שזה מאד לא יפה ומוסרי- אבל אחרת לא יהיה מי שיכתוב כאן על התלבטויות מוסריות.
המלכה הבריטית שטה ביאכטה המלכותית באוקינוס השקט- אחד מקציני האוניה נפל משום מה למיים- עד שזרקו לו חבל הצלה, התקרב אליו במהירות כריש - הוציא הקצין סכין לקראת הכריש, התחלחלה המלכה וצעקה- ג'נטלמן בריטי משתמש בסכין לדג!
הסבר- בנימוסי שולחן- זה חילול קודש , לאכול דג עם סכין- יש לכך סכין מיוחדת- כנראה מהפסוק- וכל דגי הים בידכם נתתי
נשלח ב-26/11/2010 00:27
יוחנן,
הקשית לשאול, ולשמחתי לא אני צריך להחליט בדברים מעין אלה. אם יש לך דעה מגובשת בשאלה זו אשמח לשמוע.
נשלח ב-26/11/2010 00:24
נו, על זה אני שואל.
מה ההבדל בין פצצת הירושימה לפצצת עזה או לכל פצצה אחרת המרטשת חפים כאמצעי להשגת מטרה צודקת.
נשלח ב-26/11/2010 00:20
ברשותך, אביא דוגמה. הטלת פצצה של חצי טון על בית שמסתתר בו רב מחבלים תוך כדי הריסת הבית על כל יושביו - מותר או אסור?
תוקן על ידי אליעזרט ב- 26/11/2010 00:21:43
נשלח ב-26/11/2010 00:15
פשע מוסרי. הוא כל התנהגות הפוגעת בנורמות אתיות מסתברות. למשל "מה סומק דמא דידך מדחברך". אני מניח שאם מישהו יצמיד לראשך אקדח בהוראה לרצוח את חברך. לא תעשה זאת. ובאם תכיר מי שעשה זאת הוא יקרא על-ידך "פושע מוסרי".
מדוע? הרי כל פעולותינו הם למלאות את סיפוקינו ומאווינו האישיים בהעדפה ברורה על סיפוקי זולתינו. והרי אם השאלה תהיה בסוגיית "הצלה" את מי להציל אותי את חברי. כמובן נפעל למען עצמינו. א"כ מדוע שלא נקפח את חיי זולתינו, באם חיינו תלויים בזה?
אז נכון, התשובה לכך בכלל לא פשוטה. אבל אינטואיבית ישנה הבדלה ברורה בין העדפה אגואית של עצמינו על הזולת לבין העדפה הגולשת מתחומינו ופורצת לתוך גבול הזולת. וכזאת מוגדרת על ידינו כ"פשיעה מוסרית" [שלא רחוקה מרצח רגיל].
א"כ מדוע ב"מלחמה" על עם אחר גם מסיבה מוצדקת, אנחנו לא חשים כך כלפי כל אותם חפים הנפגעים ומתרסקים מחמתינו.
נשלח ב-25/11/2010 23:57
אם רצוננו לדון בדברים אלה מנקודת מבט פילוסופית - אז אבקש ממך אנא הגדר לי מה זה 'פשע מוסרי'.
אבל אם רצוננו לדון בדברים מהבחינה המעשית, אז... אהמ...אהמ.... אנו מסתבכים. והריני חוזר על מה שאמרתי למעלה. האנושות היא בול עץ עיקש, ושום דבר לא יעזור. החכמנו הרבה בדורות האחרונים: פיצחנו כמה מסודות הטבע,ומה הרווחנו? הרווחנו את האנרגיה הגרעינית וגם את הפצצה הגרעינית.
תוקן על ידי אליעזרט ב- 25/11/2010 23:58:40
נשלח ב-25/11/2010 23:42
"הקודים פחות חשובים" ממה?. מה כן חשוב.
אני שואל האם יש כאן מישהו שמוכן להסביר, מדוע אם מחבל פרץ לבית משפחה תמימה ודרך חלון ביתה הוא מאיים לירות עלינו. נדמה לי שכולם יסכימו (גם אם בפועל הם לא יתנהגו כך..) שאין כל הצדקה לחסל אותו בפגיעת טיל שתחסל איתו יחד את המשפחה התמימה. גם במחיר חיינו. א"כ האם כל מלחמה שבה נפגעים המוני חפים, היא בעצם "פשע מוסרי".
נשלח ב-25/11/2010 23:28
יוחנן,
לטעמי, הקודים פחות חשובים. שהרי גם את הקודים החברתיים אין המנהיגים שלנו ושל אחרים מקיימים, מה לנו לצפות שיקיימו קודים שינסח האו"ם או פילוסופים אחרים.
הקיצער, נחמד לנו להשתעשע כאן בתיאוריות ובקודים. אבל למעשה המין האנושי הוא בול עץ עיקש, ושום דבר לא יעזור.
נשלח ב-25/11/2010 23:19
אליעזר
נכון הוא שהיו הוגים רבים פציפיסטים. אך היו רבים אחרים שהצדיקו מלחמות.
והשאלה היא מהי ההצדקה לכך. כיצד קודים-אתיים של מערכות חברה כוללים- כמדינה, שונים מקודים חברתיים של פרטים אנושיים.
נשלח ב-25/11/2010 22:58
חס וחלילה, כתבתי במפורש במקרים רבים! כלומר, לא תמיד. וגם לא רמזתי שאני מתכוון דווקא למנהיגי מדינת ישראל...
תוקן על ידי אליעזרט ב- 25/11/2010 22:59:52
נשלח ב-25/11/2010 22:57
אליעזר
זו הפעם הראשונה מהכורותנו שאני דוחה את דבריך מכל וכל ממש בכעס ובזעם.
כשיצאו לשחרר את החטופים באנטבה- היה למישהו רוח אישי -כשבגין שלח להפציץ את הכור בעירק האם היתה לו נגיע אישית?
כשראשי ממשלה לא משחררים את רשימת החמס- האם אינטרסים אישים הם שיקוליהם?
נשלח ב-25/11/2010 22:54
יוחנןפאולס כתב:
... ומכאן נפתחת שאלה. כיצד מותר מוסרית, למדינה לפתוח במלחמה נגד מדינה אחרת אפילו כדי להתגוננן מידי מנהיגה העריץ המאיים במסעי כיבוש. אם ע"י כך עלולים להיפגע חפים מפשע. האם להתנהגות מדינית ישנם כללי אתיקה שונים מכללי התנהגות חברתית?
על הרעיון הזה לא שמעתי מעולם. בוודאי יודע אתה שאם פלוני הורג אדם אחד הרי הוא רוצח, אבל אם מנהיג הורג אנשים רבים במלחמה הרי הוא מצביא גדול. בכל מקרה, גם אם לא תקבל את דבריי החריפים מעולם לא שמעתי ש'להתנהגות מדינית ישנם כללי אתיקה'. מי יודע אולי אי שם באירופה או ביבשת אמריקה נולד עתה התינוק שיגדל להיות אסא כשר של האו"ם וינסח כללי אתיקה לפתיחה במלחמה. ואם הגזמתי מעט בדבריי אנא סלחו לי - החברים בפורום נרדמו ואני מבקש להעיר אותם.
נשלח ב-25/11/2010 22:50
ירוחםשמ כתב:
אליעזר מה דעתך הרמטכל או ו ראש הממשלה המאשרים פעולה מסוכנת יותר ופחות האם אתה לא חושב שהם לוקחים בחשבון את מפר ההרוגים במבצע או בקרב? איך אתה מקטלג אותם?
לצערנו, במקרים רבים כל אחד מהם לוקח בחשבון את הרווח האישי שלו, או את ההפסד שייגרם ליריבו, ולא תמיד הם מחשבים ומתחשבים בשאלת מספר ההרוגים.
נשלח ב-25/11/2010 22:40
בהקשר לשאלת פותח האשכול.
לא הבנתי מה הקשר בין מספר האנשים שביניהם מסתתר הרוצח, לבין מספר האנשים שירצחו ע"י הרוצח. איזו זכות או הצדקה יש לאדם ליטול את חיי זולתו במטרה להציל חיי אנשים אחרים, רבים ככל שיהיו. וכי מישהו סבור שראש משפחה רעבה על סף מוות, ראשי להרוג אדם אחר כדי להאכיל את בשרם להם ולהחיות מספר אנשים רב בנפש המומת. א"כ כיצד אפשר להרוג חפים מפשע שביניהם מסתתר רוצח. גם אם ע"י כך ינצלו חיי רבים יותר.
ומכאן נפתחת שאלה. כיצד מותר מוסרית, למדינה לפתוח במלחמה נגד מדינה אחרת אפילו כדי להתגוננן מידי מנהיגה העריץ המאיים במסעי כיבוש. אם ע"י כך עלולים להיפגע חפים מפשע. האם להתנהגות מדינית ישנם כללי אתיקה שונים מכללי התנהגות חברתית?