|
* "כל עוד החטופים אינם בבית, זה אומר שלא עשינו מספיק. לכן אני מוכן להגיע לכל מקום ולכל אתר כדי לדבר עם נציג החמאס או החזבאללה באופן ישיר וללא מתווכים על מנת להשיב את הבנים הביתה" * על תכנית ויסקונסין: "הנהגתי בעבר את התכנית במסגרת הפעילות בתחום התעסוקה, אבל אנשי האוצר הפכו אותה לתכנית אכזרית שפגעה בחלשים" * ועל המפלגה שבהנהגתו: "בש"ס יש חזית אחת, וזה הרב עובדיה יוסף. מה שהוא אומר, זה מה שאנחנו עושים" * ראיון חג *
אם ראש הממשלה, אהוד אולמרט, סבור כי ש"ס בכיסו ועל בסיס תמיכתה יוכל לשייט לו בניחותא אל תום תקופת כהונתו המלאה, מומלץ לו לקרוא את הראיון שלפניכם. "אם ידובר בירושלים בשיחות עם הפלשתינאים, ש"ס תפרוש מן הממשלה", מצהיר בנחישות מנהיג המפלגה החרדית, שר התעשייה, המסחר והתעסוקה, אלי ישי, וכמו מכוון אקדח דמיוני לעבר יוזמת נסיגה שאין בדעתו לתת לה יד.
"אנו עוקבים אחר המהלכים הן בשיחות עם ראש הממשלה, הן בדרכים נוספות שאני לא יכול לפרט אותן. אם נגלה שמעלים את נושא ירושלים, נקיים את החלטת מועצת חכמי התורה ונפרוש מהקואליציה".
זאת לא רק זאת. "אם ידובר על שיבה כלשהי לגבולות 67', מה שיהווה סכנה למדינת ישראל, כפי שקרה אחרי ההתנתקות, שהתנגדנו לה, אמליץ לפרוש גם כן", מוסיף ומתרה מי שפרש בשנת 2000 עם יציאת ראש הממשלה ברק לפסגת קמפ-דייויד.
"לצערי הרב, כיום אני לא יכול להאמין לרשות הפלשתינאית", אומר השר ומוסיף: "אבו-מאזן לא שולט על העם שלו. החמאס מתחזק ביהודה ושומרון. לכן אני חושש שההידברות הנוכחית עם הפלשתינאים לא בריאה למדינת ישראל ולא נכונה".
ניתן להישאר בכל השטח ולהגיע לשלום עם הפלשתינאים?
"השאלה היא איזה משא-ומתן אנחנו מנהלים איתם. למעשה, אנחנו מתנהלים בשלומיאליות כמו חכמי חלם בהשוואה לפלשתינאים שנמנעים מהכרה במדינת ישראל ומתנערים מהפסקת ההסתה בבתי הספר שלהם. אצלנו, כל פוליטיקאי, כל שר, אומר על מה הוא מוכן לוותר. בכך אנחנו משחקים לידי הפלשתינאים. לדעתי, כל הגישה למשא-ומתן לא נכונה, וצריך לפנות לכיוון אחר".
כלומר...
"יש לעזוב את הנושא המדיני וללכת דווקא על הנושא הכלכלי בכל משא-ומתן עם הפלשתינאים. הנכון הוא לנסות לבנות במשך ארבע-חמש שנים שיתוף-פעולה כלכלי, כשהאמריקאים והאירופאים יחד עם מדינות ערב יעזרו להם להגיע לצמיחה כלכלית. כשמצבם ישתנה, אז אולי אפשר יהיה לקיים איתם שיחות".
איזה שיתוף-פעולה כלכלי?
"בתחומים כמו תעשייה וחקלאות ישראל תוכל לעזור להם לא בכסף, בשביל זה ישנם האמריקאים והסעודים, אלא בידע וברעיונות. אם יהיו להם 300 אלף מקומות-עבודה חדשים, הם יבינו כמה השלום שווה להם וכמה כדאי להם שיהיה שלום. אז, כשידעו שדי בקסאם אחד כדי שהכל יקרוס, הם יוקיעו אוטומטית את הטרוריסטים שבתוכם".
כשאתה מתייחס לקסאמים, אנחנו זוכרים לך שבשיאם העברת את לשכתך לשדרות. ככזה, אולי תוכל לומר עד מתי יסבלו מהם תושבי שדרות, אשקלון ויישובי עוטף עזה?
השר, שלשכתו ממשיכה לפעול בעיר הדרומית ובעברו הרחוק שירת שירות צבאי מלא כמש"ק דת ביחידת תובלה, משיב: "עלינו לנהוג בחוכמה. מעולם לא תמכתי בכניסה מלאה של צה"ל לרצועה. עדיף לעשות פעולות כירורגיות נקודתיות בעוצמה יותר גדולה ובהיקפים הרבה יותר נרחבים. רק כשנצמצם את הסיכון בחיי אדם, נחליט אם להיכנס לרצועה או לא. בינתיים יש להרוס את המחרטות, את המנהרות, את המעברים וכדומה. יכול להיות שאחרי שנעשה את כל זה, לא נצטרך להיכנס לשם".
בש"ס יש חזית אחידה בנושאים אלה, או שמושמעים אצלכם קולות שונים כמו בעבודה?
"בש"ס יש חזית אחת, וזה הרב עובדיה יוסף. מה שהוא אומר, זה מה שאנחנו עושים".
כיצד נראית לך מלחמת לבנון השנייה במבט לאחור? הרי התנגדת לה בתחילה!
"התנגדתי לכניסה קרקעית כל המלחמה. התברר שצדקתי בכל מה שאמרתי אז. אתה זוכר את נאום החרטה של נסראללה שלושה שבועות לאחר פתיחת המלחמה? – כזכור, הוא אמר שאם היה יודע שישראל תחריב את לבנון, הוא לא היה חוטף את החיילים. הנאום הזה היה צריך להישמע כבר ביום השלישי של המלחמה ואז למנוע את כל הקרבנות הרבים שלנו. אם מההתחלה היינו מורידים לו תשתיות של חשמל, מים, תקשורת ותעשייה, הוא לא היה מתעכב בהשמעת נאום החרטה שלו.
"בתחילת המלחמה אמרתי בקבינט שמדובר בשתי מלחמות – האחת פסיכולוגית והשנייה צבאית. היה ברור שבמלחמה פסיכולוגית לא ננצח. נסראללה מופיע בתקשורת, ולכולם אצלנו הבטן מתהפכת. גם במלחמה צבאית לא ננצח, הוספתי. כולם הסתכלו עלי בהרמת גבה. אז הזכרתי שאף מדינה בעולם לא ניצחה ארגון גרילה. היה ברור שגם אם ניכנס פנימה ונכסח להם את כל המנהרות והבונקרים, כמו בבופור, הם יחזרו והמצב ישוב לקדמותו. רק פגיעה בתשתיות היתה מביאה לניצחון מוחלט שלנו".
כולנו יודעים כיצד הסתיימה המלחמה ושבניגוד למטרתה, השבויים לא הוחזרו הביתה!
"כל עוד החטופים אינם בבית, זה אומר שלא עשינו מספיק. הממשלה לא יכולה להתחמק מהאחריות הזאת. לכן, כשר בממשלת ישראל, אני מוכן להגיע לכל מקום ולכל אתר, בין אם באירופה, בין במדינה ערבית, כדי לדבר עם נציג החמאס או החזבאללה באופן ישיר וללא מתווכים על מנת להשיב את הבנים הביתה".
אגב, נודע כי בשיחה שהשר היה אמור לקיים השבוע עם נשיא ארצות הברית לשעבר, ג'ימי קארטר, בביקורו באזור, הוא התכוון לבקש את עזרתו הן בנושא הזה, הן לגבי שחרורו של יונתן פולארד, הנמק בכלא האמריקאי זה שנים רבות. יצוין שאין זו פעילותו הראשונה של השר ישי בנושא. בעבר העביר לנשיא בוש איגרת מהרב עובדיה יוסף, בה עמד מרן על החשיבות ביהדות שבקיום מצוות פדיון שבויים. "אני קורא לנשיא בוש לעשות מחווה לרגל חגיגות ה- 60 של מדינת ישראל ולרגל סיום כהונתו ולשחרר את פולארד", כך אלי ישי.
מהן המטרות של ישיבת ש"ס בממשלה?
"אנחנו רוצים לשמור על הזהות היהודית של מדינת ישראל, כמו במאבק נגד החמץ. אם תשים לב, תבחין שרוב העם איתנו בעניין הזה, עם כל הכבוד לאותו קומץ קטן שהעלה את הנושא. בעזרת השם ובעזרת החוק ננצח. ביטלנו את המשך הקיצוץ בקצבאות. כעת, אנחנו אפילו נאבקים על תוספת. לא מדובר רק בציבור שלנו. גם כששני בני הזוג עובדים, המשכנתא שהם משלמים בחודש היא כמחצית ההכנסה של שניהם. אם יש להם רק ילד אחד, הם יכולים לעמוד על הרגליים. אבל כשיש כמה ילדים, אי אפשר בלי קצבאות".
אנשי האוצר הפכו את תכנית "ויסקונסין" לתכנית אכזרית שפגעה בחלשים
אם אינני טועה, לא צידדת בהעלאת שכר המינימום.
"דובר בהעלאת שכר המינימום לאלף דולר בחודש, והוא כבר עבר אותו בעקבות השינויים בשער המטבע האמריקאי. היום אולי צריך לשנות לאלף יורו".
לאחר סגירת מפעל "פולגת" בקרית-גת, אנחנו שומעים שסכנה דומה מרחפת גם מעל מפעל "גיבור" בקרית-שמונה. הקץ לתעשיית הטקסטיל?
"הייתי בקרית-גת. הפעלתי שם את שירות התעסוקה וחברות כוח-אדם פרטיות. יש שם אנשים יקרים, באמת נפלאים. כולם רוצים לעבוד. לא כאלה שמחפשים לקבל דמי-אבטלה, ומדובר בשכר מינימום. ממש ברחמנות ובעבודת כפיים. אין לי שליטה על מפעל שפשט רגל, אבל אני עושה הכל כדי שלכולם יהיה בסופו של דבר מקום עבודה.
"באשר למפעל 'גיבור' בקרית-שמונה, בזמנו מנענו את סגירתו, לפני כשמונה שנים. זה היה שווה. אם לא כן, כולם היו מקבלים שם דמי-אבטלה עד גיל 65. גם עכשיו נפעל על מנת שהמפעל לא ייסגר. ככלל, עם כל ההערכה שלי להיי-טק, אני בדעה שאין לזנוח את התעשייה המסורתית".
אתה חושש מגל חדש של אבטלה?
"יש האטה במשק. אין ספק. ואם כן, עדיף שזה יבוא מתוך צמיחה במשק, ולא מצמיחה שלילית. אני מקווה שבעזרת השם נתגבר על ההאטה הזאת. בין השאר פעלנו לעידוד הייצוא והתחלנו במספר פרויקטים כדי לעבור בשנתיים הקרובות את ההאטה הצפויה במשק".
בהיותך לפני שנים שר העבודה והרווחה, הנהגת את "תכנית ויסקונסין", ובאחרונה קברת אותה סופית בתפקידך הנוכחי.

"אני מודה שהנהגתי בעבר את התכנית במסגרת הפעילות בתחום התעסוקה, אבל אנשי האוצר הפכו אותה לתכנית אכזרית שפגעה בחלשים. במקום זה הנהגתי את תכנית 'אורות לתעסוקה', שבה מתוגמלות החברות המעסיקות לא על שלילת קצבאות כמו על מתן עבודה לנזקקים לה".
למעשה, בעניין "תכנית ויסקונסין" יצאת חוצץ נגד שר האוצר לשעבר, בנימין נתניהו.
"חד-משמעית כן!"
כיצד אתם נערכים לאפשרות של הקמת גושי מפלגות לקראת הבחירות; כלומר קדימה והעבודה, נתניהו וליברמן?
"לציבור נמאס מההבטחות של המפלגות שחוזרות על עצמן פעם אחר פעם, כל פעם בצורה אחרת. הכל אותה גברת בשינוי אדרת. בסוף כל המפלגות האלה מביאות הצעות לקיצוצים, בלא יוצא מן הכלל. המפלגה היחידה שנלחמה נגד הקיצוצים ובלמה חלק מהם היא ש"ס. ואז מה? קראו לנו סחטנים שכאילו סוחטים את סל הבריאות או שסוחטים למען החלשים. במקרה הזה אין לי בעיה להיקרא סחטן. הציבור לא תמים, בטח לא טיפש, ויזכור אותנו גם כשיהיו שינויים במפה הפוליטית".
הציבור אולי לא תמים, אבל מן הסתם הוא מודאג מהתדמית שדבקה במפלגתך, כשבנושא הזה יש המצביעים עליך כעל יוצא דופן לטובה. איך מסתדרים עם תביעות משפטיות במשך שנים נגד ראשי ש"ס?
"אני מקווה שהרב שלמה בניזרי יגיש ערעור בעניינו ושיצא זכאי. באשר לשאלתך, העמדה שלי היא שעלינו להיות זהירים יותר מכולם. כך אמרתי לחברים שלי בש"ס. אם זה יהיה כך, בעזרת השם, לא ניפול לשום מלכודת".
אריה דרעי הוא כיום בן-ברית או בן-תחרות?
"הרב דרעי, כמו כל אחד בתנועת ש"ס, עושה מה שהרב עובדיה יוסף אומר. כולנו כפופים למרן. זה כוחה של התנועה שלנו, וזאת הצלחתה. אני מאוד מקווה שהוא יחזור לפעילות במפלגה, זה תלוי בו".
איך שיתוף הפעולה שלך עם שר התקשורת, אריאל אטיאס, שהוא כאילו ממשיך דרכך במפלגה?
"איזשהו כתב כותב שכביכול יש מתח בינינו, ואז צריך להתייחס לזה? אולי מצפים שכל יום אפריך את העניין מחדש? זהו נושא שאני לא מתכוון לשחק איתו כל הזמן. אין שום מתחים בתנועת ש"ס. כל חברי הכנסת והשרים שלה פועלים יחד במסירות. הדלת של מרן פתוחה בפני כולם. בסופו של דבר, הוא המחליט, כאמור. הנסיונות ליצור אצלנו מתחים לא יצלחו".
האם נראה לך נכון שארגוני הצדקה יסייעו לנזקקים במקום הממשלה שמתפקידה לדאוג לאזרחיה?
"קודם כל ברצוני לברך את ארגוני הצדקה והחסד על מסירות הנפש שמגלים אנשיהם והעומדים בראשם. יחד עם זאת, הממשלה לא עושה מספיק בנושא הזה. זה בסדר גמור שהארגונים האלה ימשיכו לעזור. תמיד יש בהם צורך. אבל הממשלה צריכה לעשות הרבה יותר על מנת שהארגונים האלה יעשו רק את ההשלמה, ולא את מה שעל המדינה לעשות. בנוסף למנוע את הקיצוץ בקצבאות הילדים. גם עצרנו את הקיצוץ למובטלים, לחד-הוריות ופעלנו להעלות לגמלאים. גם פעלנו לפיצוי בגין עליית מחיר הלחם, דבר שמעולם לא היה קודם לכן".
"טוב שיש לנו את שבת קודש, אז אני יושב עם הילדים ולומד איתם"
אלי ישי הוא שר עם אג'נדה, כפי שאומרים. מראשית דרכו במשרדו הנוכחי הוא הדגיש שלצד היותו שר התעשייה, הוא גם השר הממונה על הצרכנות, הדואג לאזרח הקטן. זה הביא אותו להגדלת מספר הפקחים, המפקחים על מימוש חוק הצגת המחירים, והוא מוליך מהלך לחוק שיבטיח החזר כספי ולא זיכוי, כמקובל כשמחזירים סחורה. הוא מרבה לסייר מתוקף תפקידו ברחבי הארץ. בבואו ליישוב כלשהו, אין הוא מסתפק בקבלת הפנים של פרנסי המקום, אלא מקפיד להתחכך עם עמך בשווקים בקניונים. "זה הדופק שלי", הוא נוהג לומר.
בתחקיר לקראת הראיון הזה הופתעתי להיווכח עד כמה רב מספר המחלקות ויחידות הסמך במשרד המורכב שאתה עומד בראשו. כיצד אתה מתגבר על כל הנושאים הרבים האלה?
"קודם כל, ברוך השם. סיעתא דשמיא אני עובד מבוקר עד חצות לילה. יש לי מנכ"לים וראשי יחידות מוכשרים שעושים עבודה מצוינת. אני נהנה לראות את ההישגים של המשרד ושל עובדי המשרד. עם כל זה, אני נאלץ לעבוד עד מאוחר בלילה".
מה אומרים על כך שבעת ילדיך?
"קשה להם. למעשה, זאת השאלה הכי קשה במהלך הראיון שלנו. לא קל להם עם הסיפור הזה. אבל הידיעה שאני פועל למען הציבור מנחמת אותם ומקלה עליהם מעט, אם כי עלי לשפר את עצמי בכל הנוגע לבית".
אתה מצליח להקדיש להם זמן-איכות?
"בשבת. טוב שיש לנו את שבת קודש. אז אני יושב עם הילדים ולומד איתם. אנחנו שרים ומשחקים. אבל לצערי, בימים האחרים הם כמעט לא רואים אותי".
לשר ישי אין הרבה זמן למשפחתו, אבל הוא מכבד את מפעלי הצדקה של רעייתו ציפי. מתי ראיתם שר אורז משלוחי מזון לאחר יום עבודה מרתוני? זה מה שהוא עשה באחד מלילות אלה כאשר הוא בא להטות כתף למפעל קמחא דפסחא. זאת, אגב, מבלי להזמין את מצלמות התקשורת.
בגיל 45 אתה כבר שר ותיק ועדיין צעיר; לאן פניך מועדות?
"כשהתחלתי בתור שר צעיר והחמיאו לי על כך, אמרתי שזה ...מום שעובר עם הזמן. היום, אחרי 12 שנים, אני רואה כמה מהר עובר המום הזה. היעד שלי הוא להמשיך לעשות למען כלל הציבור ולמען עם ישראל".
|