| נשלח ב-16/5/2008 17:15 |
|
| |
פניני הרמ"מ שולזינגר
ר' משה מרדכי שולזינגר הוא נציג מעניין של הזרם הליטאי בן זמננו.
הוא תלמיד חכם, העוסק גם בהפצת "השקפה". הוא משמש כ"מגיד" יודע איך לרתק את הקהל שלו.
שיטת הלימוד שלו, שיטת הכתיבה של הספרים שלו, ובאיזו מידה הוא מאפיין את הסוציולוגיה החרדית שלנו הם נושאים מעניינים.
אמנם עלי להודות שלא הייתי פותח את האשכול אילולא שאלה שנקרתה בדרכי על אחד מהסיפורים שקראתי אצלו. וכיון שבאתי לדון בשאלה זו, נראה לי שכדאי לפתוח אשכול עליו ולכבודו. יש מה לעיין בדברים.
אך בינתים, הנה השאלה:
הרממ"ש כתב סדרת ספרים שנקראת "פנינים" ובה הוא מביא אוסף סיפורים על גדולי ישראל. הרב אברמסקי, הגרי"ז ועוד.
חלק מאותם סיפורים חוזר על עצמם, כמעט מילה במילה. אבל הם עדיין מקורות מענינים אודות גדולי הציבור החרדי (טוב, ה"ליטאי" כפי שזה נקרא היום).
הבחירה אלו סיפורים להביא ומה האופן שבו הוא מספר אותם יכולים מן הסתם ללמד הרבה.
נקודה מעניינת היא שהוא עצמו עומד בתוקף על כך שצריך לברר מקורות ולבדוק סיפורים ולא לקבל אותם סתם כך. אציין שאני באזני שמעתי אותו מספר פעם סיפור כלשהו ומזכיר שטרח ובדק את נכונותו לפני שהחליט לצרף אותו למאגר הסיפורים שלו.
ואין צריך לומר שהוא נוהג לדקדק במילים ובסדר המילים, אפילו, למשל, בהסכמות של רבנים לספרים... והוא מדגים בכך את מה שאמרו כי "אפילו שיחת חולין של תלמידי חכמים צריכה לימוד". (וכמו בכל לימוד, אפשר לערער על הדיוקים שלו או לסבור שהם דקדוקי יתר).
ועתה, לאחר הערות כלליות אלו, אני פונה לשאלה שבעצם לא נסובה עליו, אלא על הרב אברמסקי והנודע ביהודה.
מצאתי אצלו סיפור מעניין, שאני זקוק לו לצורך מחקר קטן (שאמור
להתפרסם כאן כמובן). וזה הסיפור, שמובא בלשוני בפרפרזה על לשונו.
הרב אברמסקי פעם סיפר לרמ"מ על מעלת הנו"ב. והזכיר תשובה שכתב במה"ק של
ספרו, ואז תפס אותו רב פלוני בשאלה מגמרא מפורשת שהיא נגד מסקנתו של הנו"ב.
"הלומד המעיין משתומם אם בכלל ניתן ליישב כזו סתירה", כותב הרמ"מ, כנראה ע"פ דברי הרב אברמסקי.
והנו"ב משיב: תודה לכבודו על האיזכור, כי שכחתי את הגמרא הזו בשעה שכתבתי
את התשובה!
ולרגע אני סוטה משאלתי ומביא דוגמא נוספת למשנת הרמ"מ וסגנונו. הוא מוכיח ש"מותר" לתלמידי חכמים לשכוח. בפנינה אחרת שלו מביא הרמ"מ דוגמא לגמרא מפורשת שנעלמה מן הב"י, ואני שכחתי מה מקומה ומהי, וכמדומה שהב"י מציין בפירושו לטור כי לא ידע מה מקורו, וזו גמרא מפורשת. ומזה הוא מסיק, בסגנונו, כי העובדה ש"אשתמיטיה" (נעלם) מהב"י דבר כה ברור זו התנצלות עבור כולנו.
ואני חוזר לסיפור. לאחר שהנו"ב מודה לבעל השאלה, הוא מעיין בסוגיה ומפרש אותה מחדש שתהיה לו "ראיה אלימתא"
לדבריו.
ומכאן למד הרב אברמסקי שתי מעלות שהיו לו לנו"ב. גם "סייעתא דשמיא עצומה" וגם "גאונות מבהילה".
עד כאן הרמ"מ.
(פניני הרב אברמסקי, עמ' לז).
תשובת הנו"ב השניה אמורה להיות במה"ב (מהדורה בתרא, כלומר חלק שני) שלו.
חיפשתי את התשובה. אין עליה הרבה פרטים, אבל יש לכאורה ציטוטי לשון ממנה
במה שמביא הרמ"מ מהרב אברמסקי, אם כי מהסיפור לא ברור אם הוא ציטט או עשה
פרפרזה.
כיצד חיפשתי? בתקליטור של פרוייקט השות זכור לטוב. חיפשתי מילים כמו "לכבודו" או את השורש "השיג" וכיו"ב, מילים שנראה שהן ציטוט. אבל לא מצאתי מאומה.
מצאתי הרבה דברים מעניינים (כולל הערה מתי חולקים על הרמ"א שציינתי לשואל בפורום אחר), אבל לא את מה שמובא בשם הרמ"מ.
ובכל זאת, לא סביר לי שהרמ"מ ימציא כזה סיפור. מסתבר שיש לדברים מקור. מסתבר ביותר שמופיעות בשאלה מילים אחרות. אך יתכן גם שהקושיה לא היתה מגמרא (יש דוגמאות לשאלות שהקשו עליו מפוסקים ראשונים ואחרונים), או שבכלל היה זה רב אחר ולא הנו"ב. ומסתבר שהיו אירועים כאלו. ויש סיפור מפורסם כזה על ר"ח מבריסק וכמדומה שהרממ"ש עצמו נוהג לצטטו.
אז אני מבקש עזרה:
אני מזכיר את הנושא: הנו"ב פסק מה שפסק במה"ק. במה"ב קיבל שאלה מרב שציין
גמרא מפורשת נגדו. הנו"ב הצליח לבאר את הסוגיה כך שתצא ראיה לשיטתו.
במה מדובר? מה מראה המקום?
תודה מראש
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-21/5/2008 18:53 |
|
| |
טוב, מיימוני.
בשורה טובה.
אתמול בערב הזדמנתי לאיזור וכמובן זכרתי אותך.
החלטתי לעשות מעשה ולקחת את הסיכון עבורך.
אחרי הכל, מתי מזדמן לנו לעשות משהו שהוא מעשה טוב לכאורה בוודאות (הלא כן?).
ובשביל מה יהודי בא לעולם אם לא בשביל לעשות טובה ליהודי אחר.
את הרב ממ"ש לא הצלחתי לתפוס, אבל תפסתי אחד מבאי ביתו ממש.
הלה הכיר את הענין, (כנראה שמע אותו מפי הרב בהזדמנות קודמת), ואמר לי מייד שמדובר בתשובה בענין חמץ שעבר עליו הפסח ברשות הגזלן. ולדבריו, אכן בדיוק כפי שסופר, מדובר בסתירה לכאורה מגמרא שאותה מיישב הנו"ב בדרך נפלאה וכו' בדיוק כפי שהבאת לעיל.
הוא לא זכר את מיקום התשובה, אבל הבטיח לשאול את הרב ולתת לי תשובה מדוייקת בימים הקרובים.
אז אם חכמי הפורום דכאן לא ימצאו את התשובה, בוא נחכה עוד יום ובע"ה תקבל את המיקום המדוייק.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/5/2008 17:45 |
|
| |
מוציא
תודה על המילים הטובות.
(אני עדיין בביישנותי, אבל מה דעתך שאנדב אותך להתקשר מהטלפון החסוי?)
|
|
|
|
| נשלח ב-20/5/2008 16:44 |
|
| |
מיימוני,
אחרי שהדברים זכו לפרסום רב, גם אני מתחיל לחשוש מאאוטינג.
לך תדע. אומרים שיש לי פרצוף זכיר למדי.
ואתה יודע שהעולם קטן היום.
ומכל מקום, בפעם הבאה, אם תפנה אלי לפני שתפרסם בחוצות, אני אלך לשאול אותו עבורך, בע"ה ובל"נ. מה גם שיש לי הכרת הטוב אליך בשל כמה פעמים שטרחת עבורי כאן, לבאר את דעתי, (ובפרט באותה פעם בלתי נשכחת שהסברת בטוטו"ד את דבריי העילגים בענין החיבור לטבע ולטבעיות הנעשה ע"י שמירת השבת, או באותה פעם שהגנת על עמדתי בענין הזכות לאימוץ חשיבה מוסרית שבאה מבפנים מתוך הלב והנפש פנימה, ועוד כמה).
ובכלל, לעשות חסד ליהודי, וכי ענין של מה בכך הוא.
אז בפעם הבאה, ומן הסתם תהיה, אשתדל לעזור.
בינתיים עלה במוחי רעיון נפלא אחר:
אולי תנסה להתקשר אליו מטל לא מזוהה?
אני מאמין שהוא עונה לשיחות טלפוניות. אם תרצה אחפש לך את הטל. שלו.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/5/2008 12:03 |
|
| |
האם יש לרממ"ש כתובת דוא"ל? זה עשוי לפתור את הבעיה.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/5/2008 11:48 |
|
| |
מיימוני
לא הביישן למד.................................
|
|
|
|
| נשלח ב-18/5/2008 22:57 |
|
| |
מוציא לאור
אולי תלך עבורי לרממ"ש ותשאל? אני מתבייש... (איקון מתבייש ומסתתר שלא יעשו לו אאוטינג).
|
|
|
|
| נשלח ב-18/5/2008 22:26 |
|
| |
מיימוני היקר
אני תמה על איבוד הזמן בפורום הזה, אחרי שרממ"ש מוסר שיעורין כסידרן לאורך שעות היום, ואחד מהם הוא בערב בבית הכנסת בכיכר הישיבה ברחוב הרב דסלר ב"ב, וניתן לפנות אליו ולבקש את תגובתו לדברים.
בעצם אולי הפורום הזה ממחיש, כמו פורומי מחשב אחרים, את הניתוק התהומי בין עולם המיחשוב לבין העולם שמבחוץ, ולענייננו, עולם התורה, וחבל.
איך אומרים? במקום לפתוח חלון, כדי לראות אם יורד גשם, פותחים את אתר נאס"א...
|
|
|
|
| נשלח ב-18/5/2008 21:58 |
|
| |
ירושלמי שביעית
|
|
|
|
| נשלח ב-18/5/2008 21:49 |
|
| |
ישנה סיבה נוספת שדוקא הרב שולזינגר יחרים את המחשב: המחשב מחליף אותו בתחום בו הוא מתבלט- הלא הוא תחום הבקיאות והזכרון. שוחחתי פעם עם אדם שבקי בכל התורה, שולט בכל הספרים התורניים שיצאו אי פעם ויודע לשלוף על אתר איפה כתוב דבר זה ומי מדבר על זה, והזכרתי כבדרך אגב את העובדה שכיום ניתן למצוא דברים על ידי המחשב. בתגובה אמר לי אותו אדם 'וורט' נחמד שאני משתף אותו עם באי הפורום:
בתוספתא (אינני זוכר בדיוק היכן, אבל בשביל זה יש מחשב...) נאמר ש'עם הארץ, אימת שבת עליו'. [הכוונה שם שבשבת עם הארץ אינו חשוד לשקר]. נשאלת השאלה:מדוע מפחד עם הארץ משבת? מה היא עשתה לו? והתשובה היא- שבכל השבוע לא יודעים שהוא עם הארץ, כי יש לו מחשב. בשבת רואים שהוא עם הארץ.
מזה למדתי את היחס שיש לאנשים כאלו למחשב, ואכן זה דבר די טבעי, כדוגמת 'אומן מתקנא בבני אומנותו'. בפרט שהמחשב הרבה יותר חזק בתחום.
|
| נשלח ב-18/5/2008 20:01 |
|
| |
מיימוני
מש''כ:
<ומסתבר שאז טרם עמד לרשותו פרוייקט השות (ושמא הוא מחרים את המחשב?)>
בספר פניני הרש''ם (על ר' סימוניק =הר' שמעון משה דיסקין)
מובא מכתב ששלח המחבר (=רממ"ש) לרש''ם, ובו הוא תוקף אותו על כך שהיה נוהג לכתוב חדו''ת בסטענסיל (=מכונת כתיבה)
בטענה שלא כך ראינו אצל רבותינו וכדו'
אז מסתמא הוא מחרים את המחשב
(וצ''ע אם הוא עצמו כתב בעט כדורי או בנוצה)
|
|
|
|
| נשלח ב-18/5/2008 19:12 |
|
| |
הרב מימוני
שוב מצאתי יותר קרוב לסיפור אבן העזר מהדורה תניניא סימן ס'
בשו"ט.
|
|
|
|
| נשלח ב-18/5/2008 18:49 |
|
| |
והרב מימוני
עין אור"ח מהדורה תנינא שאלה נג ואולי גם נד. ושערי סיפורים לא ננעלו.
בכבוד הראוי
ובשרות טובות
תוקן על ידי חלמישצור ב- 18/05/2008 18:48:51
|
|
|
|
| נשלח ב-18/5/2008 18:27 |
|
| |
עברתי תשובה אחר תשובה בנו"ב ח"ב ולא מצאתי. אם כי יתכן ש'פספסתי'.
לרב שולזינגר לא מתאים לא לדעת דבר כזה. עם כל הביקורת שיש עליו, הוא ת"ח גדול מאד ובקי גם בספרי אחרונים.
צריך לשאול אותו (לא אני, אני פוחד משבט לשונו) ואם לא תהיה לו תשובה, כנראה ההסבר שלנו יהיה שבספור זה נקט כאמרה החסידית על ספורי הבעש"ט: צריך להאמין שזה היה יכול לקרות...
מה שכן, זו תהיה קושי' דידיה אדידיה: בספר 'שלמי שרה' (לזכר חותנתו, בת הרב חיים יעקב הלפרין, מקים זכרון מאיר) הוא מביע את חרון אפו על ההסבר המיוחס לגר"א בדבר 'מעוט שיחה' והוספה מהחזו"א על כך. הדברים האלה מובאים ע"י ר' חיים קנייבסקי בספרו 'ארחות יושר', ולדעת הרב שולזינגר החזו"א לא אמר כדבר הזה, והספור בשם הגר"א לא מוסמך ואין להאמינו.
(לגר"א מיוחס שאמר: 'מעוט שיחה' הוא בדוקא ולא שלא ישיח בכלל. ובשם החזו"א ששאלוהו: מה הגדר? ואמר שאם מדבר 10 דק' כבר צריך להיות אכפת)
|
|
|
|
|
| נשלח ב-18/5/2008 10:05 |
|
| |
מיימוני
לא כ"כ הבנתי את שאלותיך בקשר למהלכים בגמ' לפי שיטות שונות ואשמח אם תבהיר דבריך
זה נראה פשוט שגם אם יש מחלוקת בסוגיא מסוימת, אין ענין להעמיס עליה ענינים שונים שגם בזה יש המחלוקת. אלא צריך לחפש במה נקודת המחלוקת ובכל השאר לומר שלא חולקים.
|
|
|
|
| נשלח ב-18/5/2008 06:35 |
|
| |
טעות בפורום.
*--{cps..0}*
תוקן על ידי מיימוני ב- 18/05/2008 6:34:33
|
|