| נשלח ב-6/7/2008 23:13 |
|
| |
סמכות תורה שבכתב - עול מלכות שמיים
קבלת עול מלכות השמיים.
יש שאלות שיש להם משמעות רק בשפה מסויימת, למשל השאלה: למה לעשות מה שהאל מצווה אותי?
בשפה חילונית זוהי שאלה כבדת משקל ובעלת משמעות כבירה, "ואם יש אל, למה הוא מעניין אותי?!
בשפה דתית קלאסית אין לשאלה זו כל משמעות, התשובה מצויה בבסיס השאלה, "האל מצווה אותי", מה מקום יש פה לשאול.
שאלת היחס שלנו לתורה שבכתב היא שאלה מטרידה שלא רבים עוסקים בה, מה יחס החיוב שלנו אל התורה שבכתב?
הרי, רוב ארבעת הטורים לא עוסקים במצוות התורה, אלא עוסקים במצוות שכנראה לא היו קיימות בתקופת המקרא, ובקריאה פשוטה לא נראות כנרמזות בגוף התורה.
לשאלת היחס לטקסט קדום ומחייב יש לענ"ד כמה גישות ודרכי הסתכלות שונות:
גישה רלגיוזית טבעית וקשה: ציות – התורה היא תורת ה' ומכיוון שכך אני עושה כל מה שכתוב בה בלא לשנות אף אות.
גישה רלגיוזית רכה: הזדהות – אני רואה טקסט מסויים והוא מסדיר את מערכת חיי ולכן אני עושה מה שכתוב בו ע"מ לסדר את חיי בצורה המיטבית.
לכאורה היחס שלנו לתורה שבכתב דומה ליחס של הזדהות, הרי לא מדובר על התעקשות על כל אות, הרי יש לנו פרוזבול, והיתר עיסקא, ולוח שנה ירחי וכו', דברים שלא נכתבו בתורה.
אלא שבגישת ההזדהות יש תנאי טבעי מסויים, האדם אמור להזדהות עם רובו הגדול של הטקסט או לפחות עם קוויו המייסדים אם אפשר לאתר כאלה, אולם היחס בין התורה שבכתב, והתורה שבע"פ לא כזאת היא לא מדברת על עקרונות בתורה, דברים יסודיים שמהם נלמד היחס, היחס הוא פרשני מתחמק – עוקף, אני מכיר את מצוות התורה ומתחמק מהן ככל יכולתי.
ג'נוסייד? אשור בלבל את האומות.
בלי ריבית וכלכלה עסקית? היתר עיסקא.
אסור לעבוד בשביעית? בית הדין ממנה אותך לשליחו בשדה.
חמץ? מכירת חמץ.
לפיכך הנסיון להעמיד את היחס על הזדהות הוא כמעט בלתי אפשרי, בנוסף יש את שאלת ההזדהות המוסרית, התורה מכירה במצבים של עבדות, של אשת יפת תואר, של אנס שמשלם חמישים כסף, וכו'
האם אנחנו באמת מזדהים מוסרית עם התורה שבכתב כפי שהיא?
אפילו אם אנו מזדהים עם התוצר ההלכתי, הפרשנות החזלי"ת לא נותנת תשובה לשאלת הניגון, הצורה שבה הדברים נשמעים, לאקוסטיקה, גם אם נקבל כל התפתלות פרשנית שאלת הניכור של הטקסט עצמו אלינו ממשיכה להציק.
השיטה הפרושית – אותודוקסית – אפולוגטית.
שיטה נוספת ליישב היא שיטה התפתחותית, שמכירה בסמכות החכמים הפרושים לפרש את התורה, ע"מ להתאים אותה לחייו של האדם, שבה האדם הוא מעצב עליון, וכתוצאה מכך יש שינויים ברצונו של האל.
שרשי הגישה נעוצים בהתפתחות תורה שבע"פ, והתפתחות הגישה הפרושית, המעמידה במרכז את האדם, ואת החכמים כמעצבי רצונו של האל ע"פ הבנתם.
הגישה הזאת מגיעה לעוצמה הגבוהה ביותר באגדה המפורסמת במסכת ראש השנה:
שלח לו רבן גמליאל: גוזרני עליך שתבא אצלי במקלך ובמעותיך ביום הכפורים שחל להיות בחשבונך. הלך ומצאו רבי עקיבא מיצר. אמר לו: יש לי ללמוד שכל מה שעשה רבן גמליאל עשוי, שנאמר אלה מועדי ה' מקראי קדש אשר תקראו אתם - בין בזמנן בין שלא בזמנן, אין לי מועדות אלא אלו. בא לו אצל רבי דוסא בן הורכינס, אמר לו: אם באין אנו לדון אחר בית דינו של רבן גמליאל - צריכין אנו לדון אחר כל בית דין ובית דין שעמד מימות משה ועד עכשיו, שנאמר ויעל משה ואהרן נדב ואביהוא ושבעים מזקני ישראל, ולמה לא נתפרשו שמותן של זקנים - אלא ללמד שכל שלשה ושלשה שעמדו בית דין על ישראל הרי הוא כבית דינו של משה. (תלמוד בבלי מסכת ראש השנה דף כה עמוד א)
כאן אנו רואים את הגישה הפרושית הבסיסית, ביה"ד הוא כבי"ד של משה, ויש לו סמכות לקבוע את המציאות למרות שברור שהמציאות כפי שהיא קיימת, אחרת לחלוטין, בפועל לא התחיל חודש ירחי חדש ביום שקבע רבן גמליאל. (תחילת האגדתא שם)אולם אין רצוני לדון בתחילת ההתפחות אלא ביחס של המאמין בן זמנינו אל התורה שבכתב לאחר שהוא כבר מקבל את התוצר הפרושי.
בימינו הדרך המקובלת להתייחס אל התורה וגם אל דברי חז"ל הקדמונים היא שיטה, אנתרופולוגית – היסטורית – אפולוגטית:התורה קיימת בתוך קונטקסט תרבותי, והקונטקסט הזה השתנה.
הגישה הזו מודגמת בדברי התורה תמימה על היתר עסקא:
"והנה דבר ידוע הוא, שבדורות האחרונים המציאו היתר הלואה ברבית בהיתר עיסקא שנבאר ענינו בסמוך, ולכאורה דבר פלא הוא שלא מצינו כל רמז קל בתורה להמצאת היתר לאיסור זה, ולא נתבאר היסוד והבסיס על מה ראו חז"ל לבנות עמודי ההיתר.
ונראה בזה שראו חכמינו יסוד וגם הכרח להיתר ענין זה בכלל, משום דחקרו ובאו עד תכונת האיסור הזה ביסודו ועיקרו שבתורה הבנוי ומיוסד על הענין וחי אחיך עמך, שאז בימי נתינת התורה היו עיקרי יסוד חיותם ועסקם של ישראל - עבודת האדמה, והוא היה היסוד והעמוד לעשרם ולמצבם, כי מי שהיה לו תביאות בהמון היה נחשב לעשיר, והכסף לא היה נחשב להם לעיקר ויסוד החיים, וכשהיו לוים כסף לא היה למען עשות מסחר וקנין, רק למען השג על ידו לחם ובגד למי שחסר לו כזה משדהו ועבודתו, ולפי"ז ממילא מובן כי להעני הלוה הזה לא היה כל חשבון לשלם רבית וגם להמלוה העשיר לא היה חסרון ניכר בהלואת כספו בלא רבית, אחרי כי בכלל לא היה להם עסק כספים ולא שייך בשניהם בזה וחי אחיך עמך. אבל בימי הבינים שאבדה לישראל חלק ונחלה בעבודת האדמה, ונשארו גוי החי רק על המסחר לבדו, לא יכלו עוד להחזיק באיסור רבית, כי הכסף נעשה ליסוד עיקרו לאמצעית החיים והמסחר, ונעשה עסק הרבית עסק שוה גם להלוה גם להמלוה, ושייך בשניהם בזה וחי אחיך עמך, ולכן ראו חכמים למצוא היתר לאיסור זה, וחשבו שעל דעת כן לא אסרה התורה ענין זה בכולה, כך נ"ל."
(תורה תמימה - הערות ויקרא פרק כה)
עלינו להכיר בכך שזו אינה גישה דתית ביסודה, כלומר מסיודת על הרגש הרלגיוזי, אלא גישה רפורמיסטית, שזה מצויין, אבל עלינו להכיר בכך.
כלומר הרגש הדתי הבסיסי לכאורה היה בוחר דווקא ביחס הציות.
המשמעות היא שמהבחינה הקיומית ביותר, אם היינו חיים בתודעה שהתורה נאמרה מפי האלוקים ממש לא היינו מעיזים לשנות אותה. נוח לנו להאמין ברעיון הצמצום ברצונו של האל, ובהעמדת האדם ותבונתו במרכז משום שהאדם פשרני כלפי עצמו.
שנית הגישה הזו היא חרב פיפיות, והיא הבסיס לכל גישה רפורמיסטית, מה ימנע מאיתנו לומר שיחסים הומוסקסואליים, היו תועבה בזמן מתן תורה, ממגוון סיבות שלא נביא אותם כרגע, והיום הסיבות האלו השתנו, ולכן יחסים כאלו מותרים מכיוון שהם כבר לא נסמכים על התנאי, שהוא "תועבה", תוצאה שבוודאי לא רצויה עבור האורתודוקס בן ימינו.
האוהב הוא הפרשן והפשרן.
אני רוצה לטעון שסמכות הפרשנות נתונה לאוהב, לקשר הקרוב ביותר, הקשר של היהודי נמדד באהבה הטוטלית שהוא חש כלפי ספר התורה, ואהבה זו באה לידי ביטוי במוכנותו של היהודי להקריב את חייו למען אלוהיו. הקרבה זו מתבטאת במצוות ייהרג ובל יעבור ששלושתם ודאי מדאורייתא ויצאו מפי הגבורה, והם גילוי עריות, שפיכות דמים ועבודה זרה. הקרבה על מזבח מצוות אלו היא הקרבה ישירות עבור האלוקים ולא עבור המבנה הקהילתי היהודי, סמכות החכמים, או כל מבנה מאוחר אחר.
האהבה כלפי התורה היא פועל יוצא של זהות עמוקה, שדומה אולי ליחס של בן אל אביו גם אם ל"ע האב חולה באלצהיימר ולא מזהה את בנו, השאלה התוכנית לא מקבלת מקום בהקשר הזה, לא שייך לשאול, "רגע, מה נותן לך אב זה?" עצם זה שהוא האב מספיקה כתשובה על השאלה. לכן, אמנם הבן לא יבצע כנראה כל ציווי של אביו מכיוון שחלו שינויים מפליגים, בבן ובאב, אבל היחס הבסיסי של קרבה וחוסר מוכנות לוותר, אף שהבן יכול לספוג חרפות מאביו מגדירה את היחס ביניהם.
תנועת חייו של האדם, למעט מבחנים נקודתיים, חזקה יותר מקרבתו לאלוקים בצורה הטבעית, ולכן "וחי בהם ולא שימות בהם", כלומר יכולת הקרבה והקשר נובעת מפינוי מקום בתוך הציווי האלוקי למוגבלותו של האדם, אולם האדם נתבע בתמורה לכך לאהוב את האל ולעבוד אותו, ולא לעבוד דבר זולתו ללא גבול, העבודה ללא גבול הזאת מתבטאת ב"אפילו נוטל את נפשך", בנקודות קיצון אלו התורה שבכתב מתעוררת ותובעת מהאדם את הציות, את היחס הטבעי, את חוסר האפולוגיטיקה והפשרנות הרגילה, של קיום מצומצם בתוך מסגרת מאפשרת.
ולכן, סמכותינו לאפשר יחס רפורמיסטי פרושי, הוא ההקרבה שלנו עבור התורה, כלומר בגוון שהדרישה האלוקית האין סופית מתקמטת סביבינו ע"מ לאפשר לנו חיים, ע"פ דרכו של עולם, כך גם חיינו צריכים להיות מסוגלים להגיע לעצירה מולחטת אל מול הדרישה האלוקית האין סופית, "אפילו נוטל את נפשך".
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-13/7/2008 23:49 |
|
| |
| אפיקבנגב כתב: |  | ישראלי,
אתה צודק. היהדות מוגדרת בילעדית על ידי ההלכה, אין טעם בתורה בכתב ללא התורה שבע"פ, ועדין: מי מבטיחך שלא נעשו שום טעויות במהלך הדורות? מדוע התורה כתובה בלשון מטעה? (לפחות בכמה וכמה מיקרים) |
|
אפיק, לא אמרתי כלום.
טענתי שיתכן שאין ל'הלכה' סמכות אך זו עובדה שיש לקבלה. המצטרף יבוא בקהל ומי שלא - ישאר מחוצה לו.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/7/2008 23:06 |
|
| |
מאיר
ידידי הטוב, אני לא מאשים אף אחד, אבל דבר חשוב הוא לדעת את המצב, ואפילו שאין לנו פתרון. לפחות לא נשלה את עצמנו בחלומות.
לא טיטוס הגלה אותנו.- ומפני חטאנו גלינו מארצנו, דבר ראשון לחזרה בתשובה, זה לדעת את העבירות שעשית, של נחשוב שאנו עושים מצוות, כשבעצם, אנו עוברי עבירה,
כפי שכתוב בתורה- ועשה את אחת ממצות ה' אשר לא תעשנה.
|
|
| נשלח ב-13/7/2008 22:55 |
|
| |
מדוע אתה מאשים אותי במצב הנורא בו אנו שרויים?
אינני טיטוס ולא אני הגליתי את ישראל מעל אדמתם.
למרבה הכאב והצער, אין לי הצעה מסודרת למחר בבוקר.
|
|
| נשלח ב-13/7/2008 22:26 |
|
| |
תוקן על ידי ירוחםשמ ב- 13/07/2008 22:26:05
מודה ועוזב
|
|
|
|
| נשלח ב-13/7/2008 22:25 |
|
| |
מאיר
ישנו טוב, החלומות היו נעימים ומענינים. עכשיו התעוררתי מה עושים חולמים בהקיץ?
|
|
|
|
| נשלח ב-13/7/2008 22:20 |
|
| |
אתה לא מכיר את עמישראל???
ישראל על פי ההלכה זה משהו מאוד מאוד מוגדר.
למה על פי ההלכה? כי אנחנו מדברים כאן על ההלכה.
מי אמר שמה שמכנים היום הלכה היא ההלכה הבלעדית? אולי זרמים אחרים?
אולי, בעיה!
סבורני, שכדי לפרש את רציפות המסורת, יש לשלם מחיר והוא להצמד אל המסורת גם כשזה לא מוצדק מצד עצמו, רק כדי לשמר את המסורת, ולו כעקרון קדוש.
אני סבור שזה תנאי הכרחי, כדי להוות קהל יעד לעדכון המסורת.
אם אתה נוטל מן המסורת את מה שנראה לך, גם אם בצדק, אתה לא יכול להמנות על מעדכני המסורת, אלא על משני המסורת.
ובכן, כל מי שהמסורת חשובה לו והוא מוכן להקריב בשבילה, הוא חבר בקהילת היעד.
קהילה זו, צריכה להסמיך ולקבל עליה סמכותו של גוף פרשני - משפטי שיש לו את המנדט להתאים את החיים למסורת ואת המסורת לחיים.
אותו גוף, אמור לכלול בתוכו את כל הכוחות הפועלים באותה קהילה, הראויים לתפקיד על פי אמות מידה ענייניות.
עד כאן אוטופיה ואם הייתם רוצים לא היתה זו אגדה.
|
|
| נשלח ב-13/7/2008 20:44 |
|
| |
מאיר.
אולי תהיה פרש ותפרש את פרושך, כיכולת הפרשנית הטובה שלך.
מי זה בדיוק ישראל??? אתה מכיר דבר כזה היום? ולא כאמירה או כרעיון להלכה! למעישה למעישה!
|
|
|
|
| נשלח ב-13/7/2008 20:09 |
|
| |
אפשר לעשות הצבעה בעזרת sms או משאל רחוב במחנה יהודה. מצד שני אסור לנו להשתמש בשכל שלנו כשאנחנו קוראים את התורה (כי אנחנו ננסים על כיתפי ענקים, וחמורים לעומת מלאכים).
האמת שאני מעדיף לקרוא את שלל השירשורים שנכתבו כאן בעבר לפני שאני ממשיך להתכתב בנושא. אגב, לדעתי לא לחינם יש דמיון בין המילה פרשן למילה פרש (כזה שקובע לסוס לאן ללכת).
|
|
|
|
| נשלח ב-13/7/2008 19:29 |
|
| |
הגבול הוא הסכמת ישראל.
|
|
| נשלח ב-13/7/2008 16:41 |
|
| |
מאיר
א. מה שמתבקש מתבקש, ומה שכתוב כתוב. ואין אחת נוגעת בחברתה, בנושא כזה, אין אפשר לפרש. צריך להיות בפרוש.
ב. תקרא למצוות בשמם, ברוחם, במשתמע, בלשמוע בדברי חכמים .ולא אשר ציוונו!
ג. מה זו רוח התורה? הרי כל אחד חושב שהוא מקיים את רוח התורה. גם שבתאי צבי, ולהבדיל ממנו גם הרב הרפורמי, גם טומי לפיד חשב שהוא יהודי ברוחו, וכן בנו. גם זו רוח התורה?
איפה זה נגמר, ואיפה זה מתחיל? יותר נכון אצל מי? זה מתחיל, האם אדם שמתפלל שחרית ומנחה בערב, וערבית בבקר. זו רוח התורה?
האם חסידי סאטמר שנסעו לקבל פני שכינה בטהרן אצל אחמדיניג'ן. זו רוח התורה? או אלו שמפגינים בעולם יחד עם אנשי אש"ף וחמאס, מקיימים את רוח התורה? אם תשאל אותם כולם כאיש אחד בלב אחד יגידו- שהם, הם, רוח התורה והיהדות האמיתית.
האם אתה לא חושב שאמירה כעין זו , כפי שאמרת ואומרים על רוח התורה, היא מסוכנת ביותר? הרי צריך להיות איזה גבול או חוק מסוים לרוח הזו.
כקוריוז- לפני זמן מה נשלח לבית הסהר אברך שהיה מדגים לנשים וכלות צעירות, איך לקיים את מצוות פרו ורבו, לפי הרבנים ורוח התורה,
זה שהוא פושע וקיבל אולי מה שהגיע לו, אין ויכוח, אבל זה שעשרות נשים( כנראה שלא הספיק יותר) קיבלו את רוח התורה שלו כשליח הרבנים. זה מה שמזעזע, מדובר על נשים מסמינרים משכילות?שלמדו כמוך, מה זו רוח התורה!
|
|
|
| נשלח ב-13/7/2008 15:49 |
|
| |
ירוחם
ברוך השווה יותר.
הכלל הוא: כל חידוש שמטרתו היא לשמר/להגן/לחזק את התורה - שבכתב ושבעל פה - הרי הוא חלק ממנה.
א. זה לא פשוט לא נכון. זה מתבקש שהתורה תתן סמכות לחכמים וניתן לפרש כך את הפסוקים בפרשת כי יפלא, לכן יש מקום לומר שזה כתוב ובכל מקרה זה נכון לעצמו.
ב. אם אותם מצוות באות לחזק את הקשר של העם לה', הרי הם תורה ורוח צו אלוקי.
ג. אם אותם רבנים מרמים את עצמם או את סביבתם, הרי זה חמור מאוד. אם הם באמת ובתמים מנסים לפרש את רוח התורה, הצדק אתם.
ד. בעיית המנהגים, היא קללת הגלות שדיברתי עליה, שהעם נפוץ והתפזר ולא היתה לו הנהגה אחידה. חבל מאוד מאוד שקיבוץ הגלויות לא הביא לסיום הפירוד הזה.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-13/7/2008 14:50 |
|
| |
מאיר
ברוכים השווים,, מה ההלכה על חבר וירטואלי שלא רואים הרבה זמן? מברכים שהחינו או מחיה המתים?
הרי אתה יודע כי לא על כך הויכוח והתמיהות, ודאי שההלכה צריכה להיות מתחדשת מדי יום ביומו.לפי החידושים המתחדשים, כל יום בוקר צהריים וערב. אבל לא כך הדבר, ההלכות שנפסקו בפומפדיתא בפפוניא ובסורא, עדיין תקפים היום, בלי כל חידוש, לפי החידוש שהתחדש לאמוראים. ורק מוסיפים ומוסיפים עליהם, כיד חוסר הידע והרצון לידע המאפיין את כל פוסקנו, מימים ימימה, ואפי אוילות רבה מקבלת תוקף הלכתי, מכח מנהג- או מעשה אבותנו בידנו.
אבל לא זה נושא האשכול, אלו התוצאות של הנושא, הנושא הוא מקור הסמכות !!
יש בהחלט חובה על מנהיגי הדור לחוקק חוקים, כראות עייניהם החכמות. על זה אין כל ויכוח, יש להם גם זכות ןחןבה להוסיף חגים ומצוות כהבנתם, כך נבנת היסטוריה ותרבות של עם,
כשם שהשפה העברית מתחדשת החל מתקופת המשנה, ועד היום, כך גם ההלכה צריכה להתחדש.
הבעיה מתחילה,
א.כשאתה טוען כי מקור הסכות כתובה מפורשות בתורה. וזה פשוט לא נכון.
ב. כשאתה מצווה על קייום מצוות חדשות כגון נר שבת ,מגילה, נר חנוכה, וכו' וכו ואתה מצווה לברך עליהם בשם ומלכות, אשר קדשנו במצוותיו וציונו , וזו שוב שקר ולא אמת.
ג.כשכל רב וחכם וגדול מחליטים שהם הם התורה, ומה שהם חשבו או חלמו או הזו, זו היא התורה מאת ה', ואלפי אנשים מקיימים את תורתם זו. זו שוב שקר גס ומסוכן.
ד.כתוצאה מכך יש בעם ישראל מאות, אם לא אלפים תורות הלכות ומנהגים שונים, שכולם ביחד וכל אחד לחוד, לא משקפים את התורה, מכיון שהתורה היא אחת.
קרח ועדתו סברו כי כל העם כולם קדושים ובתוכם ה', ולכן כל רעבלע יכול לחוקק תורה, בכל פינה ותחת כל עץ רענן.
יש עוד הרבה מה להוסיף, אבל נחכה לדבריך
|
|
|
| נשלח ב-13/7/2008 14:13 |
|
| |
דוזר וירוחם
אם לא היה פסוק המחייב את קיומו של גוף פרשני - אקטיביסטי, היינו צריכים להמציא אותו.
האם אתם מעלים בדעתכם קיום של מערכת חוק מחייבת ללא עדכונים, במשך אלפי שנים?
את הווינדוס שלי צריך לעדכן פעמיים ביום ואת התורה לא צריך לעדכן פעם אחת במילניום?
לפירוש הפסוק וההרחבה שנטלו חז"ל ממנו, נראה לי כך:
מדובר כאן על גוף אחד מאוחד, המכיל את חכמי הדור ומקובל על כל העם, מכוחו של משה רבינו שיסד את מוסד השבעים.
למוסד זה אין מנדט לעקור או לשנות את התורה. הסמכות שלהם היא לפרש את התורה וכן לגדור ולשמור את העם ולכוונו לאופן הראוי לקיום התורה. למעשה זוהי גם כן מידה של פרשנות, שמביאה בחשבון את קשיי הקיום ואת הסכנות להכשל בדברי התורה ומתוך כך מפענחת את רצון התורה ומגדירה אותו, מעבר למה שכתוב במפורש.
אם למשל, בתורה כתוב אל יצא איש ממקומו ביום השביעי. מפרשים בית הדין המוסמך לכך, שהכוונה היא שאדם וכל חפציו ישבתו בשבת ברשות מסוימת באופנים מסוימים.
כמובן שאין הכוונה שאדם ישב בביתו כבכלא כל יום השביעי, לכן האדם עצמו, על בגדיו ותכשיטיו, יכול לנוע בחופשיות בתחומי עירו וסביבתה. חפציו שאינם צמודים אליו, לעומת זאת, עליו להשאירם ברשות בה הם שבתו.
כיון שאם יותר לו לטלטלם מחצר לחצר ולמבוי עד לגבול הרחוב הראשי, לא יהיה קיום להלכה זו, שכן הגדרים הללו מבלבלים, יש לפרש ולהוסיף שהרצון הוא שאדם יזהר מלשנות את מצב החפץ גם מרשותו לרשות שכנו. כך נולדה תקנת עירוב חצרות.
מכיון שאם אדם יטלטל חפצים ללא צורך, הוא מועד יותר לשנות את מקומם באופן האסור, נולד איסור מוקצה (לדעת הראב"ד).
זו דוגמא קטנה, איך פרשנות רחבה מחייבת גם תקנות חדשות וסייגים רבים.
אם כן, חכמים מפרשים את התורה ומתאימים אותה למצב הדור. זה אמור היה להמשך עד היום. אלא שעם ישראל גלה מארצו בעוונות והתפזר בארבע כנפות הארץ וכיון שלא ניתן היה להשיג הסכמה וסמכות מכל העם, קפאה הפרשנות בנקודה האחרונה שעדיין היה איחוד. נקודה זו היא חתימת התלמוד. (ע"פ הרמב"ם)
לא ניתן לקיים דת דינמית או כל מערכת חוק ומשפט, ללא גוף שיפוטי פרשני.
יהודים
אילו היה העם מקבל היום סמכותו של גוף כזה, היה אותו גוף מוסמך להחליט שיש בטלפונים מסוימים סכנה למצוה פלונית ויש להמנע משימוש בהם.
כיון שאין מי שנהנה היום מסמכות כזו, מצב פוסקי הדור הוא כמו של רופא. הם המומחים לפרש את המקורות המחייבים ויש להשמע להוראותיהם, כיון שיש לקיים את דברי המקורות באופן הנכון.
עם זאת, הם צריכים לנמק את פרשנותם והשומע יכול לתהות על פרשנות לא הגיונית בעיניו. אם הם יואילו לענות לו, תבא עליהם ברכת טוב. אם לא, הם מסכנים את מעמדם ואת סמכותם, כשם שרופא שיאמר דברים הנראים מגוחכים להדיוט ולא יסכים להסביר ולהניח את דעתו, יאבד את הפציינטים שלו.
|
|
|
| נשלח ב-13/7/2008 13:27 |
|
| |
ירוחם ידידי, את זה אני חושב ואתה רושם. השאלה היא מה האמת, ולצורך זה אני מעוניין לדעת מה ישראלי חושב, ולמה הוא חושב כך.
תוקן על ידי - אפיקבנגב - 13/07/2008 13:27:08
|
| נשלח ב-13/7/2008 13:11 |
|
| |
התורה לא כתובה בלשון מטעה!!! אלוקים לא מטעה!!! הפרשנות היא מוטעת!!!!
|
|
|
|
|