| נשלח ב-21/7/2008 00:12 |
|
| |
דיוק נפלא בפסוקים וברמב"ם בפרשת המוספים ..
האשכול אושר ע"י עצכח ..
בכל יום בנ"י מצווים להקריב קרבן תמיד: כלומר יש חיוב להקריב בכל יום קרבן בבית המקדש . יש ימים מיוחדים בשנה שצריכים להביא עוד קורבנות חוץ מקרבן התמיד כמו למשל בשבת ובר"ח ובחגים, פרשת השבוע (פנחס) שלנו עוסקת גם בזה, עכשיו שימו לב לדקדוק נפלא בפסוקי התורה וברמב"ם ..
בשבת התורה מסיימת את הכתוב העוסק בקרבן המוסף ליום השבת בפסוק הזה : עֹלַת שַׁבַּת, בְּשַׁבַּתּוֹ, עַל-עֹלַת הַתָּמִיד, וְנִסְכָּהּ . שימו לב ללשון "על קרבן התמיד" .. גם בר"ח התורה כותבת : וּשְׂעִיר עִזִּים אֶחָד לְחַטָּאת, לַיהוָה, עַל-עֹלַת הַתָּמִיד יֵעָשֶׂה, וְנִסְכּוֹ. שוב התורה כותבת בלשון "על עולת התמיד" ...
עכשיו שימו לב איך התורה כותבת בשאר ימים טובים, אתם מוזמנים לקחת חומש ולראות, בשבועות אחרי שהתורה כותבת את הקורבנות שמקריבים ביום הזה היא כותבת בפסוק לא : מִלְּבַד עֹלַת הַתָּמִיד, וּמִנְחָתוֹ- תַּעֲשׂוּ; תְּמִימִם יִהְיוּ-לָכֶם, וְנִסְכֵּיהֶם. שמתם לב? פה כתוב "מלבד עולת התמיד" לא כמו בשבת ור"ח שכתוב "על עולת התמיד" . אותו דבר גם בחודש השביעי (ר"ה) בפרק כט פסוק ו': מִלְּבַד עֹלַת הַחֹדֶשׁ וּמִנְחָתָהּ, וְעֹלַת הַתָּמִיד וּמִנְחָתָהּ, וְנִסְכֵּיהֶם, כְּמִשְׁפָּטָם . וכן בסוכות בפסוק פסוק כט' פסוק טז: וּשְׂעִיר-עִזִּים אֶחָד, חַטָּאת; מִלְּבַד עֹלַת הַתָּמִיד, מִנְחָתָהּ וְנִסְכָּהּ ..
מה ההסבר בזה? למה רק בשבת ור"ח התורה כותבת בלשון " על עולת התמיד" ואילו בשאר ימים טובים התורה כותבת בלשון " מלבד עולת התמיד"
ההסבר לכאורה פשוט : התורה מלמדת אותנו שיש הבדל מהותי בקורבנות שאנחנו מוסיפים בשבת ור"ח מהקורבנות שאנחנו מוסיפים בשאר החגים . בשבת ור"ח ההוספה היא חלק מקורבן התמיד, כלומר: בשבת ור"ח אנחנו רק מגדילים את קרבן התמיד . כל יום קרבן התמיד זה שני כבשים, בשבת ור"ח אנחנו מוסיפים לקרבן התמיד עוד קורבנות, אבל בשאר ימים טובים ההוספה לא קשורה בכלל לקרבן התמיד, אנחנו לא מגדילים את קרבן התמיד אלא זה קרבן נפרד שקדושתו של היום מחייבת אותנו . ולכן בשבת ור"ח התורה כותבת "על קרבן התמיד" כלומר תוספת על קרבן התמיד ואילו בשאר ימים טובים התורה כותבת "מלבד עולת התמיד" כלומר בלי קשר לקורבן התמיד ..
עכשיו תראו איך הרמב"ם דייק בלשונו בספר המצוות (הלשונות הוא מתרגומו של הר"י קאפח) .
לשונו בשבת, מצווה מא : הציווי שנצטווינו להקריב קורבן בכל יום שבת נוסף על תמיד של כל יום - וזהו מוסף שבת.
והוא אמרו יתעלה: "וביום השבת שני כבשים" (במדבר כח, ט). וכן לשונו בר"ח, מצווה מב : הציווי שנצטווינו להקריב קורבן בכל ראש חודש נוסף על תמיד של כל יום- וזהו מוסף ראש חודש. והוא אמרו יתעלה: "ובראשי חדשיכם וגו'" (שם שם, יא). הרמב"ם מזכיר את קרבן התמיד וכותב שאנחנו מוסיפים עליו ..
אבל בשאר ימים טובים הרמב"ם בכלל לא מזכיר את קרבן התמיד , שימו לב : לשונו בשבועות, מצווה מה : הציווי שנצטווינו להקריב קורבן מוסף גם ביום חמשים מיום הקרבת העומר שהוא יום ט"ז בניסן, וזהו מוסף עצרת והוא הנזכר בספר "במדבר סיני" . לא מוזכר קרבן התמיד .
וכן לשונו בא' בתשרי, מצווה מז : הציווי שנצטווינו להקריב קורבן נוסף ביום א' בתשרי, והוא מוסף ראש השנה והוא אמרו יתעלה: "ובחדש השביעי באחד לחדש וגו' ועשיתם עלה לריח ניחח לה'" (במדבר כט א-) . וכן לשונו בסוכות, מצווה נ : הציווי שנצטווינו להקריב קורבן נוסף בימי חג הסכות .
הרמב"ם לא מזכיר בכלל את קרבן התמיד בקורבן המוסף של חג השבועות, סוכות, ור"ה ..
עכשיו שימו לב לדבר מעניין, בפסח התורה כותבת גם לשון "מלבד" וגם "על" .. בפסוק כג כתוב : מִלְּבַד עֹלַת הַבֹּקֶר, אֲשֶׁר לְעֹלַת הַתָּמִיד- תַּעֲשׂוּ, אֶת-אֵלֶּה. לשון מלבד כמו בשבת ור"ח . ואילו פסוק אח"כ כתוב: כָּאֵלֶּה תַּעֲשׂוּ לַיּוֹם, שִׁבְעַת יָמִים- לֶחֶם אִשֵּׁה רֵיחַ-נִיחֹחַ, לַיהוָה; עַל-עוֹלַת הַתָּמִיד יֵעָשֶׂה, וְנִסְכּוֹ.
ובאמת מדוקדק בלשון הרמב"ם בחג המצות ששינה בלשונו גם משבת ור"ח וגם משאר ימים טובים וזה לשונו בחג הפסח,מצווה מג : הציווי שנצטווינו להקריב קורבן נוסף על התמיד בכל שבעת ימי הפסח - וזהו מוסף חג המצוות. והוא אמרו יתעלה: "שבעת ימים תקריבו אשה לה'" (ויקרא כג, לו) .
מצד אחד הרמב"ם מזכיר בפסח את קרבן התמיד כמו בשבת ור"ח "להקריב קרבן נוסף על התמיד" בשונה משאר ימים טובים . ומצד שני הרמב"ם משנה בלשונו בפסח משבת ור"ח , בשבת הרמב"ם כתב : הציווי שנצטווינו להקריב קורבן בכל יום שבת נוסף על תמיד של כל יום וכן אותו לשון בר"ח ואילו בפסח הרבמב"ם כתב : הציווי שנצטווינו להקריב קורבן נוסף על התמיד בכל שבעת ימי הפסח .. ההסבר בזה שבפסח יש חיוב גם להגדיל את התמיד וגם להקריב קרבן מצד היום המיוחד שבו יצאנו ממצרים .
אפשר להטעים לפי זה פסוק בנביא נחמיה, פרק י' פסוק לד: לְלֶחֶם הַמַּעֲרֶכֶת וּמִנְחַת הַתָּמִיד וּלְעוֹלַת הַתָּמִיד הַשַּׁבָּתוֹת הֶחֳדָשִׁים לַמּוֹעֲדִים וְלַקדָשִׁים וְלַחַטָּאוֹת לְכַפֵּר עַל-יִשְׂרָאֵל וְכֹל מְלֶאכֶת בֵּית-אֱלֹהֵינוּ . לא כתוב לעולת התמיד לשבתות לחדשים, אלא לעולת התמיד השבתות החדשים כדבר אחד ואח"כ למועדים ולקדשים וכו' ולכאורה כמו שהסברנו שבשבתות וחודשים המוסף הוא חלק מקרבן התמיד ..
פשוט מדהים לראות את הדיוק הנפלא בפסוקי התורה וברמב"ם, מה אתם אומרים ע"ז?
(פרסמתי גם בבלוג שלי בתפוז: הרהורים מותרים) .
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-15/11/2008 19:38 |
|
| |
הנסיך
שבת דינה בסקילה, יו"כ בכרת.
סקילה נחשבת חמורה מכרת, אם כי איני יודע האם זה מדד לקדושה
|
|
|
|
| נשלח ב-15/11/2008 19:37 |
|
| |
| ירוחםשמ כתב: |  | יש מדרש עלום, מופיע כעלום גם בעין יעקב, על מחלוקת התנאים המפורסמת, מה הוא כלל גדול בתורה.
אמר רבי עקיבא - ואהבת לרעך כמוך-זה כלל גדול בתורה.
בן עזאי אומר -זה ספר תולדות האדם- כלל גדול הימנה.
בן ננס אומר- ואת הכבש האחד תעשה בבוקר ואת הכבש השני תעשה בין הערביים- כלל גדול מכולם.
שמעתי פעם מהאלוף גרשון הכהן! הסבר נאה על מדרש זה (שמופיע בהקדמה לעין יעקב, גם הוא לא מצא את מקורו).
הריטואל הדתי היומיומי, האפור והסיזיפי, גדול יותר מאשר התפעמויות רגשיות רגעיות.
קל יותר לאהוב כל אדם, להתפאר בגדלות אישית. קשה הרבה יותר להיות עובד ה' תמידי ללא הפסק, עוד כבש ועוד כבש ועוד כבש.
זה פחות אטרקטיבי, ולכן גדול ונכבד יותר.
|
|
|
|
| נשלח ב-12/11/2008 16:44 |
|
| |
אני שמעתי ששבת יותר קדושה מיו"כ ..זה נכון ?
|
| נשלח ב-30/7/2008 17:27 |
|
| |
תודה יקותיאל, יפה מאוד.
אך צ"ב מדוע בפסח יש ג"כ את הניסוח של על עולת התמיד.
ברצוני להוסיף ולהסביר ,קרבן תמיד שבת וחודש הם קרבנות תקופתיים מחזוריים -כל יום כל שבוע כל חודש,אך שאר הקרבנןת קבועים לפי תאריך בשנה, בשבת קרבן התמיד פשוט הוכפל ,אך בר"ח צ"ב מדוע קורבנותיו כקרבן חג הפסח ויום הביכורים ,ומ"מ ניכר בתורה המקיבילה בין שבת לר"ח בענין התמידות שלהם בניסוח הייחודי עלת שבת בשבתו עלת חדש בחדשו ,ובהרבה מקומות במקרא נכרכו שבת ור"ח ,לדוגמא:חדש ושבת קרא מקרא לא אוכל און ועצרה,חדשיכם ומועדיכם שנאה נפשי,והיה מדי חדש בחדשו ומדי שבת בשבתו יבוא כל בשר להשתחות לפני אמר יהוה -הכל מישעיהו.
אגב רק בשבת ור"ח לא כתוב בפרשת הקרבנות מקרא קודש ואיסור מלאכה (ובר"ח מובן שאין איסור מלאכה בו (אגב בזמן המקרא נהגו בו איסור מלאכה :מתי יעבר החדש ונשבירה שבר והשבת ונפתחה בר -עמוס) אך מקרא יש בו:חדש ושבת קרא מקרא) וצ"ב
תוקן על ידי משכיל_זוהר ב- 30/07/2008 17:26:53
|
|
|
|
| נשלח ב-29/7/2008 20:07 |
|
| |
הדיוק מעניין בהבדל בין שבת ור"ח שם זה נוסף על תמיד לבין פסח שזה נוסף על התמיד. העניין שזה תרגום מערבית.
האם כך תורגם גם במהדורת קפאח והעליר ? ואיפה אפשר לראות (אם בכלל) את המקור הערבי.
|
|
|
|
| נשלח ב-22/7/2008 22:56 |
|
| |
מיכי
תראה אני לא אויב של חשיבה בעלבתית ולא של חשיבה ישיבתית, אני מאמין שלכל דבר יש מקום. אלא מה? צריך שהוא יהיה במקום שלו ולא יתפוס את מקומו של מישהו אחר.
אולי לא הבהרתי את הדברים כראוי, אולי אפילו לעצמי לא הבהרתי מספיק את הדברים, אז ננסה עוד ניסיון (אסור להתייאש!): חשיבה ישיבתית היא חשיבה במלוא מובן המילה. ואני לא נגד חשיבה. אלא מה, למרות שהישיבות מציגות את דבריהם כ"דעת תורה" וסוף פסוק, האמת האינטואיטיבית שלי לא מרשה לי להיגרר אחרי זה, כי גם חשיבה לא תמיד מובילה למסקנות נכונות, וזה הרי גם בישיבות מלמדים... וכמו שהראיתי לעיל, שאין שום הכרח בדברי האו"ש, ההסבר שלי הוא הרבה יותר פשוט ולטעמי יותר אמיתי, האו"ש מדקדק מאיזה פרט קטן בהל' יו"כ שחל בשבת, כאילו יש פה איזה חג חדש, חג שהתורה לא דיברה עליו, ולא הוזכר שום מקום עד האו"ש, ואף אחד לא חשב שיהיה בזה נפק"מ עד שבא האו"ש, הרבה יותר הגיוני לומר שלפרט הקטן והשולי הזה יש סיבה קטנה ושולית. נראה כאילו הוא גרר הלכה ספיציפית לתוך מערכת שהוא בנה בעצמו. הוא חשב יותר מידי. מצד שני, הוא חשב פחות מידי, בזמן שהוא לא שם לב שגם ליו"כ מגיע קידוש. אולי ניתן לומר שזאת הבעיה חשיבה הישיבתית, חשיבה נקודתית לפי מספר הלכות שמתמיהות אותנו או מוצאות חן עינינו, ואז חושבים יותר מידי או פחות מידי, לפי העניין והצורך. כמובן שזה "ליקוי". ואני חושב שבליקוי זה אינני "לוקה". זה לא שאני תמיד חושב מושלם, גם אני צריך לפעמים להשתמש במחשבות חלקיות נקודתיות ו"הגיוניות", בעיקר כדי ליצור שאלות של בירור, אבל אני רואה את זה כהכרח לא יגונה ולא כאידיאל ולא כדרך לקבל תשובות נכונות. גם לחשיבה הבעלבתית יש מקום, ואולי דווקא חשיבה ישיבתית אמיתית צריכה להוביל אליה, כמו שהראיתי.
בתקוה שהובנתי.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-22/7/2008 20:03 |
|
| |
מיכי אמנם הנזיר כותב שהתלמודי שואל תמיד למאי נפק"מ אבל כמדומני שאיש ההלכה לא שואל בשביל מה הקונסטרוקציה המתמטית.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-22/7/2008 12:37 |
|
| |
בזה איני בטוח, שכן ניתן לשאול לגבי עשה דהשלמה האם מה שקובע את זמן תחילת ההקרבה הוא הקרבת התמיד הראשון (=התמיד, בלי המוספים) או הקרבת כל התמידים. אתה מניח שצריך להקריב את כולם אבל אני לא בטוח בזה.
בעצם השאלה היא האם יש דין שכשאתה מקריב קרבן כלשהו זה יהיה לפני ההקרבה הזו תמיד, או שיש דין בתמיד שהוא יהיה לפני כל ההקרבות האחרות. אני נוטה לחשוב כאופן א'.
ואולי היה מקום להעלות נפ"מ אחרת: האם מותר להקריב את המוסף עצמו לפני התמיד. לכאורה לפי החידוש של בעל האשכול - כן. ברור שההלכה היא שלא (ואני לא מדבר רק מצד תדיר ושאינו תדיר, שהרי זה אינו מעכב ואינו איסור. אני מדבר מדין עשה דהשלמה).
כל זה אם נניח שעשה דהשלמה מדבר על כל סוגי התמידים. ואולי אפ"ל שעשה דהשלמה עוסק רק בתמיד הקבוע, ולא בתמידים אחרים (=המוספים). ואז חזרנו לנקודת המוצא: מה הנפ"מ לחידוש זה?
|
|
|
|
| נשלח ב-22/7/2008 12:13 |
|
| |
מיכי העליתי את זה כהצעה, כמה שאני יודע זה לא הדין ולכן מסתבר דלא כחידושו (היפה !) של בעל האשכול. לדבריו, הואיל ובראש חודש קרבן המוסף הוא חלק מהתמיד, ונניח כחלק מתמיד של שחר, יהיה אסור להקריב שום קרבן לפני קרבן מוסף ראש חודש.
|
|
|
|
| נשלח ב-22/7/2008 12:05 |
|
| |
בעל, השאלה האם באמת זה הדין? יש לך ראיה?
יקותי, אכן הצעה יפה. לכשאפנה אעיין בזה.
מיכה, אתה כתבת נגד החשיבה הישיבתית, והראיתי לך שאתה עצמך 'לוקה' בה. זה לא עניין של שמות אלא של מהות. לגבי שאר הדברים, הרי דבריי אמורים.
|
|
|
|
| נשלח ב-22/7/2008 11:20 |
|
| |
מיכה .
בשבת הרמב"ם כתב : הציווי שנצטווינו להקריב קורבן בכל יום שבת נוסף על תמיד של כל יום וכן אותו לשון בר"ח . ואילו בפסח הרמב"ם כתב : הציווי שנצטווינו להקריב קורבן נוסף על התמיד בכל שבעת ימי הפסח ..
החילוק בלשון לכאורה ברור, בשבת הרמב"ם מזכיר קודם את יום השבת, "להקריב בכל יום שבת נוסף על התמיד", וכן בר"ח "להקריב קורבן בכל ראש חודש נוסף על תמיד של כל יום" , קודם מוזכר היום . ואילו בפסח הרמב"ם מזכיר את היום אחר הציווי להקריב קרבן מוסף "להקריב קורבן נוסף על התמיד בכל שבעת ימי הפסח" ולא "להקריב קורבן בכל שבעת ימי הפסח נוסף על התמיד" ..
אני יודע שזה נראה לא משמעותי אבל אליי זה דיבר חילוק הלשון הזה, (אגב בתרגום של אבן תיבון אפשר לדייק יותר) ..
הרב מיכי .
הרמב"ם בפ"ד מהלכות תמידין ומוספין ה"ט כותב וז"ל : בשבת שיש שם תמידין ומוספין ושני בזיכי לבונה וכו' וכל שזכה בעבודה מעבודת התמיד של שחר הוא זוכה בה בשני כבשי מוסף . ע"כ .
ושמא בזה יש לדון אם כל הדין הזה זה דווקא בשבתות ולא במועדים . הרמב"ם לא מזכיר את הדין הזה לגבי מוספי החג ..
|
|
|
|
| נשלח ב-22/7/2008 08:47 |
|
| |
מיכי הנ"מ שלי אינה דוגמא?
|
|
|
|
| נשלח ב-21/7/2008 23:59 |
|
| |
(אה זה האור שמח? קראתי את זה בשין ימנית וניסיתי לפענח...)
|
|
|
|
| נשלח ב-21/7/2008 23:57 |
|
| |
(מי זה בעצם האו"ש?)
אינני רואה שום סיבה שלא יהיה "לא פלוג" בדין תורה. מה גם שייתכנו כל מיני תתי הסברים לכך שמוסף שבת יהיה ע"י הכה"ג, ואין לי רצון להתפלפל בזה כרגע, בעיקר משום שאין לי מספיק ידע ומושגים כדי לעשות זאת (כלומר, להוכיח שאני צודק).
הקידוש אינו חל על חובת האכילה של עונג שבת, וזה גם לא קשור לזה שיש איסור לאכול. הקידוש חל על האכילה כשלעצמה. ופשוט שהאוכל ביוה"כ שחל בשבת מקיים מצוות עונג שבת, גם אם הוא איננו חולה וגם אם הוא אוכל חזיר. הרי לא לומר שהוא לא מתענג! (אל תאמר אי אפשי וכו') אלא שככל שהוא יתענג יותר ויגדיל את מצוות העונג שבת שלו, כך הוא יגדיל גם את החומרה של מעשהו בכך שהוא עובר על איסור עינוי, שמלבד היותו איסור כשלעצמו, הוא גם יותר חזק מהעניין של עונג שבת (כמובן ניתן לומר, שהיא הנותנת. כיוון שהוא מתענג, וכיוון שודאי (כך נניח, לצורך העניין) הקידוש משתייך לעניין העונג, לפיכך יהיה אסור לו לקדש, כדי לא להדגיש את העונג, ביום שהוא גם יום עינוי. אבל כבר אמרתי שאין לי בעיה עם עצם הטענה שהוא פטור מקידוש. הבעיה שלי היא רק עם הסברא שלו.)
"ולסיום"
אין לי שום דבר נגד בעלבתים, ואולי באמת נוכל להסיק שבעצם החשיבה הישיבתית (של היום לפחות) היא היא הבעלבתית, ואז אולי כן יש לי משהו נגד בעלבתים. בקיצור זה לא מעניין אותי מה השם של זה מעניין אותי התוכן של זה, כמ"ש אל תסתכל בקנקן אלא במה שיש בו.
"צא ולמד"
שוב זה לא מעניין אותי אם תקרא לצורת החשיבה שלי בעלבתית או ישיבתית, מה שחשוב לי זה התוכן - "חוזר ונעור הדין של אוכל וקידוש" - הרי זה בדיוק מה שטענתי! שהאוכל ביו"כ חייב בקידוש. (הציטוט הרלוונטי מדברי "למה יו"ט חייב בקידוש ויו"כ לא?")
 |
|
|
|
|
|