בית פורומים עצור כאן חושבים

לכתחילה יש לצאת לפי כל הדעות (הלכה ומטא-הלכה)

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-22/7/2008 00:29 לינק ישיר 
לכתחילה יש לצאת לפי כל הדעות (הלכה ומטא-הלכה)

באשכול על שילוח הקן התפתח דיון על נושא עקרוני שראוי לו, סוף סוף, אשכול בפני עצמו.

האם צריך לצאת ידי כל הדעות בהלכה? האם צריך לחפש להתחייב מעבר לכל ספק? מה המקור לזה? איך נתפס העיקרון הזה בתולדות ההלכה כפי שהם מתפרשים לפנינו במקורות? מה הטעמים שמאחוריו?

בשורות הבאות אציג כהקדמה מה שכתבתי באשכול ההוא בהמשכו, אביא את שתי הדוגמאות שהוצגו באשכול, את הניתוח שלי, ואת ההערות החשובות שהעירו חרפת-אדם ועוד יודע ספר שכתב לי בתיבה האישית. ואז אשאיר את הנושא לחכמי הפורום שירחיבו את היריעה.

אבל שימו לב: בהמשך של ההודעה הראשונה באשכול אני מרשה לעצמי להציג את הפרשנות שלי לאופן שבו הרמב"ם ובעלי הגישה הרואה במצוות מערכת חינוכית אמורים לראות את השאלה ההלכתית שתידון כאן. מבחינת האשכול, אולי זה נושא צדדי.

בכל זאת, כיון שהגענו אליו, והוא חשוב, אני קצת מאריך בו. אך הרוצה, יכול לאחר הדוגמא לעבור ישר להודעה השניה באשכול ושם אני מציג את מה שכתבו החברים לתקן את דברי.

(וזה המקור לכל מה שיופיע כאן.

http://hydepark.hevre.co.il/topic.asp?whichpage=4&topic_id=1028084&forum_id=1364
)

הקדמה
---------

יש נטית נפש מובנת והאויה לזכות במצוות.

כאשר אדם מתחנך ומחנך את עצמו לרדוף מצוות, לחפש בכל מקום את המצוה, יש לכך שתי תוצאות, שהן מבחינה מסויימת מנוגדות:

א. התקדשות והתעלות. שהרי כל מצוה תורמת לאדם, כמובן במידה רבה יותר ככל שהוא מבין אותה יותר, אבל עדיין היא תורמת לו גם ברמת ההבנה הירודה, הפשטנית והתמימה ביותר.

ב. הפיכת המצווה לנושא המרכזי של החיים.
איני בטוח שניסוח כזה מבהיר את הבעיה - ושיש כאן בעיה.
כוונתי לדבר זה: המצוות והתורה נועדו להוות מסגרת לחיינו. מי שמחפש מצוות בכל מחיר, בכל רגע, הופך את המצווה ממסגרת לתוכן.

דוגמא א'
-----------

לפי דוגמא יפה, שמופיעה בספר ילדים משלנו, נשאל תלמיד ישיבה - שהיה ברבות הימים לתלמיד חכם חשוב - על אירוח בביתו של ראש הישיבה: מה עשיתם בשולחן שבת? התשובה היתה: דיברנו דברי תורה.
ומה עם הסעודה, שאל השואל.
פשיטא, ענה הבחור. אם לא היינו אוכלים, איך היינו מברכים ברכת המזון?

יש כאן תהליך של היפוך. במקום לראות את האכילה כחלק מסדר החיים, ואת ברכת המזון כקידוש הסעודה כחלק מקידוש החיים, הסעודה הופכת להיות רק ההיכי תמצי (הטריגר) שאי אפשר בלעדיו לקיום מצוה זו, שהיא היא העיקר.

דוגמא ב'
-----------

מי ששתה את כוסו בלגימה אחת חייב בברכת בורא נפשות (על כל משקים חוץ מהיין). בדרך כלל, אנו שותים יותר לאט. אך מי ששותה לאט מדי, אינו מתחייב בברכה אחרונה של "בורא נפשות רבות".
מקובל בזמננו להקפיד לשתות לפחות חלק מהכוס בבת אחת, כדי להבטיח חיוב של ברכה אחרונה. אחרת, לפי הסברה, יוצא שהאדם שתה בלי לברך ברכה אחרונה.
הרעיון הפשוט שאין מצוה לחפש חיוב, ואם אדם שתה לאט כדרך שתייתו אין בכך בית מיחוש, נעלם ואיננו. לא רק שמי ששתה לאט ולא התחייב בברכה אחרונה נתפס כמעט כגזלן, שנהנה מן העולם הזה ללא ברכה, אלא שהוא נחשב למי שמחמיץ את עיקר הדבר, את השתיה כהיכי תמצי ליצירת מצוות ברכה אחרונה.

הגישה החינוכית מיסוד הרמב"ם
----------------------------------------

אולי עלי להבהיר עוד הבהרה. סליחה שאני חוזר ומזכיר את שיטת הרמב"ם (איני רמב"מיסט עד כדי כך), אך לפי גישתו, המצוות הן מעשים שמטרתם לחנך את האדם להתעלות, וההתעלות היא העיקר. המחלוקת בין שתי התפיסות היא בשאלה האם המצוה עצמה היא כה חשובה, ולכן יש לרוץ ולחפש אחריה, או התוכן שלה, ואז מה לי מצוה זו מה לי מצוה אחרת. ואין האדם צריך לחפש לחייב את עצמו במצוות, אלא לחפש את התוכן הפנימי והאמיתי של החינוך וההתקדשות.

ושוב אני מסכם: שתי הגישות קרובות מאד מבחינות רבות, יותר ממה שניתן לחשוב ממבט ראשון. אך המרחק ביניהן בולט ביחסן למצוה: האם בשעה שאיני מחוייב, האם עלי לנסות בכל זאת ליצור לעצמי מצב של חיוב - או שלא זוהי ההתנהגות הנדרשת ממני.

תוספת להבהרת הגישה החינוכית
-----------------------------------------

מדוע אני כותב שהשיטות קרובות יותר ממה שנראה?

מצד אחד, יש הבדל משמעותי בהתנהגות. מי שילך בדרך שאינה מחפשת חיוב, ישתה ולא יטריח עצמו להתבונן אם נוצר מצב של חיוב ברכה אחרונה או לא. כשיסיים, יבדוק, ואם התחייב יברך, ואם לא, יעבור לסדר היום.

מצד שני, מי שחי את חייו לעומק במאמץ של התחנכות והתקדשות, אזי אין זמנו בטל. הוא אינו עוסק בצורת ההתחייבות הודאית ביותר מפני שיש מצוות אחרות שמעסיקות אותו. וכאן אנו מגיעים לשאלה נוספת הקשורה לכל זה: מהי מצוה. האם המצוות כפי שהן מוגדרות מבחינה פורמלית, או העיסוק והמחשבה בדברי תורה, פילוסופיה, תפילה, עבודה עצמית ועוד.

רגע, מה עם כל אותם אנשים שאינם בדרגה כזו ולכן אם לא יעסקו בתיכנון השתיה כראוי אז יסיימו לשתות ולא יברכו, אלא שסדר יומם אינו בנוי ממעבר מעיסוק תורני לפילוסופי אלא מדברים אחרים. הרי הם לא יברכו ברכה אחרונה וזהו? ובכן, מה שאני בא לומר הוא שהתורה, בין בחלק שלה מדאורייתא, בין בתוספות שהוסיפו חכמים, לא ירדה לפרטים במידה כזו של התערבות בחיי האדם. התורה נותנת לנו הזדמנויות לקדש עצמנו. אבל לא התורה ולא חכמים לא חייבו אותנו לעיין בצורת השתיה שלנו שאמורה להיות דרך שתיה "רגילה ו"נורמלית" ולא שתיה מתוכננת כדי לצאת ידי הפוסקים...

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < language="">

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/5/2012 10:12 לינק ישיר 

אחרי שספרן לינקק ואיקון ירוק לו נראה שראוי לפתוח אשכול ייחודי.

הנה

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/5/2012 09:05 לינק ישיר 

http://www.bhol.co.il/forums/topic.asp?cat_id=38&topic_id=2958359&whichpage=1&forum_id=19616

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/7/2008 20:34 לינק ישיר 

בהקשר לענין החיוב בברכות אם יש ענין להתחייב בהם או לא
מן הראוי להביא דברי הרב המיימוני סוף הלכות ברכות :
 "לעולם יזהר אדם בברכה שאי"צ וירבה בברכות הצריכות וכן אמר דוד בכל יום אברכך".

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/7/2008 21:26 לינק ישיר 

ביאורי מצוות - יבום
http://hydepark.hevre.co.il/topic.asp?topic_id=188812&whichpage=2&forum_id=1364

תוקן על ידי לינקזעצער ב- 24/07/2008 21:45:42

בברכה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/7/2008 21:05 לינק ישיר 

מאיר

והלא ידוע שהלכה כתלמוד הבבלי וכל תוספתא שמוכח הפכה בתלמוד אינה משנה. ואם התלמוד בחר להביא את מעשה זכריה בן אבקולס ואת שיטתו של רב פפא בכל מקום, כנראה שכך צריך לנהוג, בלי להתחשב בספור שהחריב את בית מקדשנו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/7/2008 20:41 לינק ישיר 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/7/2008 20:21 לינק ישיר 

השאלה אם לא מגיעים למצב המתואר בגמרא עירובין ו ע"ב:
תניא לעולם הלכה כבית הלל והרוצה לעשות כדברי בית שמאי עושה כדברי בית הלל עושה מקולי ב"ש ומקולי ב"ה רשע מחומרי ב"ש ומחומרי ב"ה עליו הכתוב אומר (קוהלת ב) הכסיל בחשך הולך אלא אי כב"ש כקוליהון וכחומריהון אי כב"ה כקוליהון וכחומריהון

תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 24/07/2008 20:20:53

תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 24/07/2008 20:21:23

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/7/2008 20:14 לינק ישיר 

לא עדיף מתפיסה בקצה אחד של החבל בלבד?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/7/2008 20:05 לינק ישיר 

יהוסף
אתה תופס את החבל בשתי קצוות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/7/2008 19:56 לינק ישיר 

אלו מהבעיות הקלות, אך גם הן נפתרות רק אחרי הבנת היסודות בטעמי המצוות ואכ"מ. ודומני שכבר ענו לך באשכולות אחרים חדשים וגם ישנים.
 ומ"מ אם לשאול באת, העצה בזה לחשוב מה אתה היית עושה כשהיית אמור ליצור חוקה למיסוד אלו הענינים שביסוד הסוגיות האמורות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/7/2008 16:59 לינק ישיר 

יהוסף
אחזור על עתיקתא
תסביר עגונות, יבמה שנפלה לפני חרש וכו'.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/7/2008 15:26 לינק ישיר 

בעל

כנראה אתה מתכוון לשאול על מצוות שגם רבנן מודים בהם, לא תחסום היא דוגמא טובה ומפורשת על כך (ב"מ צ'), ויש עוד דוגמאות רבות ודי לחכימא בקליקא, ולעתיקא אף ללא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/7/2008 15:11 לינק ישיר 

יהוסף
אנא תביא דוגמאות למקום שהטעם פשוט.

אם טעמי התורה כ"כ פשוטים, האם הם מכסים את הפרטים? האם תניח תפילין לפי הרשב"ם?
והאם מי שמגיע לטעם פטור מהמצווה? (כך מסביר ר' אברהם בן הרמב"ם את קיום המצוות ע"י האבות).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/7/2008 15:08 לינק ישיר 

רוב טעמי התורה מוסכמים וגלוים על ידי עיון מועט, העמל הנצרך הוא בדיוק וההשוואה. ובזה לא חלקו לא תנאים ולא אמוראים, ורק לעניין דרישת הטעם להלכה באופנים מסוימים נחלקו ר"ש ורבנן. ובמקום שהטעם פשוט מודים רבנן לר"ש.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/7/2008 15:07 לינק ישיר 

ינאית: [בתגובה להודעת בעלבעמיו הראשונה בעמוד הראשון 22/7/2008 08:44]

בעל בעמיו!

שפתיים ישק.

תחשבו על ההבדל, אבא מגיע לבקר את בנו. הבן מגיש לו לשתות, ותוך כדי שהאבא שותה, הבן מסתפק אם יש מספיק סוכר. הוא מגיע אל האבא עם כפית קטנה ומערבב לו עוד קצת סוכר. האבא עוד לא נוטל את הכוס, וכבר הוא מגיע עם טישו לנגב את השוליים. עוד האב רוצה לשתות, והוא מניח תחת הכוס תחתית. וכן הלאה.

לעומתו, ילד אחר מביא לאבא כוס קפה. עוד האב שותה, וכבר רוגאלעך מונחים על השולחן. לא הספיק לטעום מהם, ושלל פירות בקערה הופיעו בידי הבן, וכן הלאה.

מי לדעתכם, עושה לאב יותר נחת רוח?

זה ההבדל בין מחבב המצווות למדקדק בהם...

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > לכתחילה יש לצאת לפי כל הדעות (הלכה ומטא-הלכה)
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 לדף הבא סך הכל 3 דפים.

bholext