| נשלח ב-13/8/2008 00:54 |
|
| |
מתחתנים מאהבה או שמתחתנים ואח"כ האהבה באה
שאלה שמסקרנת אותי. האם אתם חושבים להתחתן מאהבה או שמחליטים להתחתן ומאמינים שהאהבה תבוא אח"כ.
אצלי, שעברתי זאת אין לי תשובה מוגדרת. ז"א ביום שהחלטנו (ונדייק החליטה), הייתי נרגש מכדי לחשוב, בחתונה הייתי מאוהב עד מעל הראש (וב"ה זה עדיין לא עבר), נראה לי שהיו ניצנים משמעותיים במועד ההחלטה להתחתן, כאשר תזוזה קלה הפכה אותם לאהבה.
בכל מקרה אני חושב שעצם ההרגשה שאוהבים, היא חלק חשוב (מעבר למה שאומרים זאת בשבע ברכות), כי מה קורה אם אח"כ לא נדלק הניצוץ (וכמובן שאין ביטוח אם ח"ו הוא לא יכבה).
|
|
|
|
| נשלח ב-23/8/2008 21:27 |
|
| |
ברור שגם אני מסכים איתו.
השאלה היא האם הדברים שלו אינם תיאורטיים מדאי.
|
|
|
|
| נשלח ב-23/8/2008 21:20 |
|
| |
הפעם הזאת, אני מסכים עם הרב רוזן.
|
| נשלח ב-23/8/2008 20:54 |
|
| |
אני אמרתי לאשתי שלדעתי כותב המאמר אינו צודק, כי על פי רוב, הויתור על האהבה הרומנטית מגיע לפני שרוצים ילד מחוץ לנישואין, והיא בדקה ולא מצאה גבר מתאים בשכל. אבל מי שלא מוכנה לותר, אולי אכן זה הזמן שתחשוב אחרת.
|
|
|
|
| נשלח ב-23/8/2008 20:52 |
|
| |
ילדים באים מאהבה? / הרב ישראל רוזן
|
"לא היו ימים טובים לישראל כט"ו באב וכיום הכיפורים שבהן בנות ירושלם יוצאות בכלי לבן שאולין... וחולות בכרמים.
ומה היו אומרות? בחור שא נא עיניך וראה מה אתה בורר לך; אל תתן עיניך בנוי תן עיניך במשפחה; שקר החן והבל היופי אשה יראת ה' היא תתהלל" (משנה סוף תענית)
"הנה חג ה' בשילו מימים ימימה... לכו וארבתם בכרמים, וראיתם והנה אם יצאו בנות שילו לחול במחולות ויצאתם מן הכרמים, וחטפתם לכם איש אשתו מבנות שילו והלכתם ארץ בנימין" (שופטים כא,יט-כא)
סיבה למסיבה
השורות הבאות נכתבות במוצאי ט"ו באב, ולמרות ש'חג האהבה' כבר מאחורינו, מקום הניחו לי להתגדר בו. וייאמר מיד, השימוש בביטוי 'חג האהבה הישראלי הקדום', המייחס לט"ו באב משמעות של פסטיבל היכרויות עולץ ומפלורטט הינו סילוף פנטסטי. מקורו בנסיון ספרותי-תקשורתי להלביש על המקורות את ריגושי הזיווג בני-זמננו.
קראו שוב את הקטע שצוטט מן המשנה שהוא המקור ל'חג האהבה הקדמון': היש בו שמץ של זוגיות סימטרית? ה'חולות בכרמים' מתרפסות ומתפרכסות כמין שוק-של-שפחות, וכנועות כלפי מי שיואיל לתת עיניו בהן. שימו לב גם לזמירות שבפיהן: "שקר החן והבל היופי אשה יראת ה' היא תתהלל". גם האירוע התנ"כי שצוטט לעיל, הלקוח מפרשת החרמת שבט בנימין בעקבות 'פילגש בגבעה' - אינו מבשר זוגיות: "וחטפתם איש אשתו והלכתם".
אינני יודע איזה רעיונאי (קופירייטר) המציא את ה'סיבה למסיבה' הזו. מכל מקום, ניתפש לאמתלה שנזדמנה ונעדור מעט בבקעה זו.
סרוגים
הרווקות המאוחרת גם בחברה הדתית-לאומית היא עובדה, ואין דרכי להתווכח עם עובדות. צדקה עשו עמנו מפיקי הסידרה הטלוויזיונית 'סרוגים' שהציבו מראה מלוטשת מול פני ביצת הרווקוּת. דומה כי הסידרה רק 'עושה רע' (לפחות בקטעים שצפיתי) למי שחושב/ת כי יש משהו חיובי בחיי מתח אלו, למרות אווירת הדרור וה'מה שבא לי'.
ומכיון שרווקות מאוחרת היא עובדה, ומכיון שסידרת 'סרוגים' אף היא עובדה המצביעה על הווי המתפתח בקרב עשירונים חברתיים מסוימים (ואיני מתייג חלילה לגנאי!) - נזרק לחלל עולמנו לאחרונה פולמוס הלכתי-חברתי נוקב בסוגיא הבאה:
הפרייה מלאכותית לרווקות
"אישה הבוחרת ללדת ללא נישואין באמצעות תרומת זרע היא אכזרית, הבאת ילד יתום לעולם היא מעשה רשעות שלא יעלה על הדעת" – כך הרב נחום אליעזר רבינוביץ, ראש ישיבת מעלה אדומים. החרה-החזיק אחריו הרב יעקב אריאל: "אי אפשר לעזור למישהו על חשבון מישהו אחר. אין דבר כזה משפחה חד הורית, כמו שאין מרובע שהוא עגול. משפחה זה אבא, אמא וילדים". לעומתם הרב יובל שרלו קשוב למצוקה האישית וסבור "שלומר לבחורה שהגיעה לגיל 37 ולא מצאה מי שיתחתן איתה, שלא לממש את ההורות שלה, זה אכזרי יותר, בעיקר כשאין מניעה הלכתית בנושא".
ללא ספק, כפות המאזניים בשאלה זו היא שאלת 'המדיניות ההלכתית', ולאו דוקא הלכה מתמטית פסוקה. הדילמה נובעת גם מהשאלה מי במוקד, הפרט או החברה? בצד ההלכתי ה'יבש', הפרטני, כנראה שאין איסור מוגדר בהריונה של רווקה מהזרעה מלאכותית, כאשר עדיפות (ולדעות רבות רק) אם ה'תורם' הוא נכרי (ואין כאן המקום לפרט). לדעתי לפנינו דוגמא ל"הלכה ואין מורין כן", בודאי לא ברבים ולא כפסיקה כוללנית.
מנגד, מזדקרת במלוא עוזה שאלת ה'משפחה' וערכיה שהיתה מעולם סמל התרבות היהודית. לא זו בלבד שמביאים לעולם יתום מלידה, אלא שאין לו מורשת-אב כלל ואפילו זהותו עלומה. עובדת היותו נכרי מוסיפה למאזן הרגשי השלילי. לא צריך להיות פסיכולוג דגול להבין איזה 'תיק' ממיטים על ראש הרך היִילוד. ואגב, מה הפתרון לרווק ממין זכר, היאך יחווה אבהות?
ילדים באים מחתונה
אני פונה במישרין לכל הנוגעים והנוגעות בדבר, ובודאי למי שמוכנה לממש את אמהותה גם במחיר כה קשה של הבאת ילד חסר יחוס-אב; חישבו על חלופה פחות דרמטית, לדעתי, שהוכיחה את עצמה במשך דורות ובכל התרבויות: נישואין גם ללא 'אהבה הוליוודית', נישואין לשם גידול ילדים ויצירת תא משפחתי משותף, גם אם יש בהם התפשרות חברתית מסוימת, ואפילו גדולה.
אני מעז לשאול את הרווקות המבוגרות יחסית, המוכנות לחשוב על הפרייה מלאכותית גם במחיר של חסך משמעותי לצאצא המיוחל, ולא רק אותן: אולי הקרבן להינשא למי שהחבֵרות מציעות, או אתרי השידוכים, גם אם הוא לא מגיע על 'סוס לבן' - אולי קרבן זה נמוך יותר מכל יתר החלופות? שאלה זו מכוונת לא רק ל'סרוגים', ואינה קשורה למיגבלות הלכתיות בדברים ש'בינו לבינה'. אני בטוח (מסברא) כי רבים ורבות עלתה בידם להקים בתים חמימים, גם אם ה'אהבה המפונטזת' בין בני הזוג איננה מרקיעה שחקים...
נקודה למחשבה, וסליחה על חדירה לרגשות אינטימיים!
|
|
|
|
|
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-21/8/2008 19:48 |
|
| |
"מדע האהבה
על פי המדע, רגש האהבה מסתכם בסופו של דבר בהתמכרות כימיקלית בין אנשים. המחקרים המדעיים בתחום מדעי המוח שופכים אור על השאלות: "למה ואיך אנחנו מתאהבים?", ו"מדוע יש מערכות יחסים מצליחות יותר מאחרות?"
עפ"י התאוריות הנוכחיות פרומונים אנושיים (או מלאכותיים – בשמים) "מושכים", מראה חיצוני דומה לשלנו (או לשל הורינו), ואופי המזכיר לנו את אופיינו או אופיים של הורינו – הם הגורמים העיקריים המשפיעים על התאהבותנו באדם אחר. כימיקלים במוחנו אחראים להתאהבות. ההורמונים אסטרוגן וטסטוסטרון משחקים תפקיד במשיכה המינית; דופמין אחראי ל"פרפרים בבטן"; נוראפינפרין אחראי לפעימות הלב המואצות ולהתרגשות; רמות נמוכות של הורמון הסרוטונין לאחר ההתאהבות מסתכמים ב"אובססיביות" כלפי בן/בת הזוג הנאהב/ת. האפקט המשותף של הכימיקלים הללו + שינויים במעגלים עצביים במוח – גורם לאופוריה, תאווה, אובססיביות, יתר מרץ, חוסר שינה, חוסר תיאבון ותשומת לב ממוקדת באדם הנאהב.
הורמון האוקסיטוצין אחראי לרתימת מערכת היחסים בין הנאהבים, וכאשר הם מקיימים יחסי מין ההורמון מופרש ומגביר את הקשר הרגשי. אנדורפינים והורמון הוזופרסין (שאחראים גם לקשר בין בני משפחה וידידים) בשיתוף פעולה עם שאר ההורמונים שהוזכרו לעיל, אחראים להתמוגגות סממני האהבה הראשונים ולייסוד קשרים ארוכי טווח.
השפעת הכימיקלים שהוזכרו מתעמעמת לאחר תקופת זמן מסוימת (לאחר שלב זה מתרחשות רוב הבגידות), וכשזה קורה בני הזוג בוחנים אחד את השני באופן רציונלי.
בשלב זה מערכת היחסים או חזקה מספיק בשביל להימשך, או שהיא פשוט מתפוררת. אם היא נמשכת, אז האנדרופינים, הורמון האוקסיטוצין והוזופרסין - דואגים לשמר את מערכת היחסים.
לאהבה יש תפקיד מרכזי בהמשכיות המין האנושי (וגם מינים אחרים), בזכותה אנו מקימים משפחות, מביאים ילדים לעולם ומגדלים גם את ילדיהם."
http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%90%D7%94%D7%91%D7%94
אני חושב שכל מי שחווה אהבה, יתאר זאת כריגוש שחבל לפספס אותו, כמובן שיש אנשים שלא רואים את הכיוון שהאהבה מסמנת, אלא מתמכרים לאהבה וכמוהם כילדים שלא נגמלים מהיניקה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-21/8/2008 19:22 |
|
| |
הדור שלנו לא יודע מזה אהבה ואפילו לא מתקרב לזה.
כל העולם שלנו זה משיכה או התאהבות.. אלא אם כן משקיעים לאחר החתונה ואז באמת יש אהבה, וגם זה הולך אחרי כמה שנים אם לא משקיעים ולא נותנים לשגרה להשתלט עלינו.
מאמינה שכן אני אתחתן גם בלי שאני יאהב אותו.
מספיק לי שאני אעריך אותו בתור בנאדם
שלא תהיה דחייה
ככה מוצאים חברות/ ים וככה מתחילים לאהוב אנשים אחרים.
המשגיח הבהיר את השאיפה הזו בצורה טובה..
אהבת רחל ויעקב לא עושה לי את זה (למרות שאני בת, גם זה קורה).
אהבת יצחק ורבקה, למרות הסיפור המוזר שלהם כן עושה לי את זה.
מתחברת לסיפור שלהם (לעניין הנישואין ולעניין הברכות של יעקב ועשיו)
תמיד התעמקתי יותר במפרשים ויותר שאלתי והקשיתי.
הכל בזכות הבגרות בתנ"ך, כולם אומרים שהם לא לומדים כלום ורק אני למדתי משם הרבה מאוד.
שנזכה לראות את כל עניין השידוכים כסתמי לקראת המטרה האמיתית... שלפעמים אנו נוטים לשכוח אותה.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/8/2008 18:12 |
|
| |
| באסה20 כתב: |  | | הי, אני חושבת שגם זוגות שבטוחים שהם מתחתנים מאהבה בעצם לא יודעים מהי אהבה. זהו קליק, התאהבות או משהו כזה אבל בשום אופן לא אהבה! אהבה על פי כל הדעות זה דבר שנבנה לאחר השקעה, על בסיס נתינה, זהו דבר הדורש עבודה! איך כל זה יכול להגיע לאחר הכרות של שבוע או חודש?! לעניות דעתי, צריך להרגיש ש"זה זה". שיש בסיס ואפשרות לאהבה. שיש רצון לחיות יחד, להכיר אחד את השני עד הסוף. האהבההאמיתי בוא תבוא, אבל לא בלי השקעה... |
|
כתבת היטב. תמצתת את תגובתי באופן קולע.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/8/2008 17:49 |
|
| |
הי, אני חושבת שגם זוגות שבטוחים שהם מתחתנים מאהבה בעצם לא יודעים מהי אהבה. זהו קליק, התאהבות או משהו כזה אבל בשום אופן לא אהבה! אהבה על פי כל הדעות זה דבר שנבנה לאחר השקעה, על בסיס נתינה, זהו דבר הדורש עבודה! איך כל זה יכול להגיע לאחר הכרות של שבוע או חודש?! לעניות דעתי, צריך להרגיש ש"זה זה". שיש בסיס ואפשרות לאהבה. שיש רצון לחיות יחד, להכיר אחד את השני עד הסוף. האהבההאמיתי בוא תבוא, אבל לא בלי השקעה...
|
|
|
|
| נשלח ב-20/8/2008 20:29 |
|
| |
| רנדוו כתב: |  |
יש אהבה רגילה, כמו אצל אחינו התועים, שמסתיימת מהר לאחר החתונה, אבל אפשר לבנות עליה משהו, אם רוצים. ויש אהבה אחרת, חזקה יותר, שנבנית עם השנים, אמנם היא היא האהבה האמיתית, אבל קשה להתחתן עם אחת שספק תאהב בעתיד, לכן עדיפה האופציה הראשונה, וכן אמר שלמה, "ראה חיים עם האשה אשר אהבת", בלשון עבר, את האשה שאהבת, אמנם זה חלף, אבל רק איתה תוכל לעשות חיים...........
|
|
לא יודע איך זה אצלך.
אבל יש כאלו שמתחתנים מאהבה כמו אצל יעקב ורחל וגם אח"כ ממשיכים לאהוב הרבה שנים עד 120.
בצד האהבה הרומנטית (כך נקרא לה), נבנית האהבה השניה היציבה על פני השנים.
למעשה מי שרואה חיים אידיאליים רואה כך את חייו.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/8/2008 19:16 |
|
| |
מצטרפת לדברי ליטסיד.
אין ספק שצריך שתהיה משיכה בין השניים מעבר למילוי הקריטריונים והדרישות האחד מהאחר. ויחד עם זאת להשקיע באהבה עם השנים.. אהבה היא כמו צמח אם לא תשקה אותו הוא ינבול.
אך חשוב שתהיה קרקע פוריה וכימיה ותקשורת נכונה בין השניים.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/8/2008 17:50 |
|
| |
| ADVVV כתב: |  | אין לי כוונה להכנס לכל הדיון אבל מקובלני מרבותי
מתחתנים>משקי(עי)ם>ואז האהבה צומחת...
|
1. ברגע שכתבת את דעתך נכנסת לדיון.
2. למה ה- "עי" בתוך סוגריים?
3. מקובל מרבותיך? האם ע"ז תשים את חייך ואושרך? אתה מכיר אנשים שאצלם זה עבד?
אני לא יודע על איזה רבנים אתה מדבר, אבל הרבנים שאני מדבר בטוחים בזה שצריך לאהוב את האישה לפני שאתה
מתחתן איתה- לאהוב, כמובן באותה רמה של אהבה שאדם מכיר ויודע בעודו רווק.
|
| נשלח ב-20/8/2008 16:39 |
|
| |
אין לי כוונה להכנס לכל הדיון אבל מקובלני מרבותי
מתחתנים>משקי(עי)ם>ואז האהבה צומחת...
|
| נשלח ב-13/8/2008 15:21 |
|
| |
| משגיחשליטא כתב: |  | |
ויקח יצחק את רבקה לאשה ויאהבה.
אךךךך איפה הימים ההם שאני וליטאי לא היינו מסכימים?
הפעם אני איתו. ויש מקום להאריך.
ויבאה יצחק האהלה שרה אמו ויקח את רבקה ותהי לו לאשה ויאהבה וינחם יצחק אחרי אמו:
קרו כאן כמה פעולות:
א) ויביאה
ב) ויקח
ג) ותהי לו לאישה
ד) ויאהבה
ה) וינחם
ובתרגום אונקלוס פירש:
ואעלה יצחק למשכנא וחזא והא תקנין עובדהא כעובדי שרה אמיה ונסיב ית רבקה והות ליה לאתו וריחמה ואתנחם יצחק בתר אמיה (תרגום: והביא יצחק את רבקה לביתו וראה את מעשה הטובים כמעשי שרה אימו, וישא אותה לאישה, והיתה לו לאשה ואהבה וכו')
מפס' זה רואים שהקשר הנבנה בין איש לאישתו בנוי על דרגות.
בתחילה ישנו את העניין הראשוני של "ויביאה". זה השלב של בדיקת ההתאמה הראשונית, וכמו בתרגות אונקלוס (וראה יותר בתרגום יונתן וברמב"ן).
אח"כ מגיע שלב החתונה הוא שלב ה"ויקח" (כת"א: ונסיב), שגם הוא כשלב הראשון טכני גרידא, אך פה כבר כתוב "את רבקה" כלומר ישנה התייחסות אישית למיועדת, תחילתו של קשר. (ליטסיד, אולי זה מסביר את עניין הצורך במשיכה ראשונית, שתפקידה חשוב מאוד אך בתור אמצעי למטרה).
השלב הבא הוא "ותהי לו לאישה", ופה ישאל השואל, מה הוסיף הפס', הרי כבר כתוב "ויקח", הרי יצחק כבר נשא אותה?
ועל כך אפשר לומר מה שמפורסם שאומרים שיש אנשים שאולי על הנייר הם נשואים (כלומר נשואים טכנית) אבל לא נשואים בחיים (הוי אומר: נשואים ריגשית).
בשלב זה כבר מתחילה העבודה המאומצת מצד שני בני הזוג (ותהי לו לאישה) , עבודה מצידה להיות לו, ועבודה מצידו שתהיה "לו לאישה" (ויש מה להאריך בדרכי העבודה, ואין זה הזמן ואים זה המקום).
ולבסוף... "ויאהבה".
ובעז"ה אני עוד חייב פה פירוש על אותו הדרך על יצירת האישה (בראשית ב, כב - כד).
ככלל דברי מבוססים על רז"ל, ואם חלילה שגיתי בדברי, איתי תלין משוגתי.
|
|
|
| נשלח ב-13/8/2008 14:47 |
|
| |
לצעיר לא הספקתי לקרוא כל מילה בכל תגובה אבל קראתי את העיקר
לדעתי יש חילוק וחשוב לעשות אותו בין אהבה לבין התאהבות ברמה של הידלקות מה שקוראים באנגלית: קראש אני לא מאמין מאמין באהבה אמיתית שמתבססת על עובדות והכרות אמיתית לפני חתונה אבל אני כן חושב שצריכה להיות משיכה מסוימת בכיוון של התאהבות
אני מודע לזה שיש כאלה שמתחתנים אחרי שעשו חשבון קר 1: הבחורה נחמדה 2: יש לה מידות 3: היא נראת טוב וכו' בלי שום משיכה ריגשית וזה מצליח אבל אני מאמין שצריכה להיות משיכה !!
|
|
|
|
| נשלח ב-13/8/2008 14:28 |
|
| |
שרפ, אמת!
"ואהבת לרעך כמוך זהו כלל גדול בתורה"
ובמסילת ישרים(פרק יא):
"כמוך - בלי שום הפרש, כמוך - בלי חילוקים, בלי תחבולות ומזימות,
כמוך - ממש!"