בית פורומים עצור כאן חושבים

הראשונים מפרשים נגד ההלכה

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-25/8/2008 15:51 לינק ישיר 
הראשונים מפרשים נגד ההלכה

ידוע שפרשני ימי הביניים פרשו אחרת ממדרשי חז"ל שנוגעים לאגדה. וזה מוסכם כל כולם.אבל ראיתי שיש הרבה מקרים שגם מפרשים נגד ההלכה ולהלן הדוגמאות.

1. רמב"ם הלכות גניבה פרק ט הלכה ח

ואחד הבא במחתרת או גנב שנמצא בתוך גגו של אדם או בתוך חצרו או בתוך קרפיפו * בין ביום בין בלילה, ולמה נאמר במחתרת לפי שדרך רוב הגנבים לבוא במחתרת בלילה. +/השגת הראב"ד/ ואחד הבא במחתרת או גנב שנמצא בתוך גגו של אדם או בתוך חצרו או בתוך קרפיפו בין ביום בין בלילה. א"א איני נמנע מלכתוב את דעתי שנ"ל אע"פ שדרשו חכמים אם זרחה השמש עליו דרך משל אם ברור לך הדבר כשמש שלא בא על עסקי נפשות וכו' אעפ"כ אין מקרא יוצא מידי פשוטו ביום אינו רשאי להרגו שאין גנב בא ביום אלא להשמטה שומט ובורח מיד ואינו מתעכב לגנוב ממון גדול ולעמוד על בעליו להרגו אלא גנב בלילה מפני שגנב לילה יודע שבעל הבית בבית או בא להרוג או ליהרג אבל גנב יום אין בעל הבית מצוי בביתו ושמוטה בעלמא הוא וחיי ראשי כל מבין די לו בזה.

2. אבן עזרא דברים פרק כה פסוק יב

וקצותה את כפה - כמו עין תחת עין (שמ' כא, כד), אם לא תפדה - כפה תקוץ. -אין אפשרות כזו בחז"ל אם אין כסף -אין.

3. "ורצע אדוניו את אזנו במרצע ועבדו לעולם" מפרש הרשב"ם לפי הפשט: "כל ימי חייו", כמו שנאמר בשמואל: "וישב שם עד עולם", אבל פירוש זה מנוגד להלכה הקובעת: עד היובל.

האם כוונתם שאם הייתי בא אליהם בזמנם לבית דינם הם היו פוסקים לי כמו הפשט שיצא להם? ואם לא אז מה הטעם להגיד לי את הפשט אם הוא לא הלכה למעשה?

ג'יבריש

תוקן על ידי עצכח ב- 25/08/2008 17:15:57

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/9/2008 11:40 לינק ישיר 

קליקלס,

אם אלוהים אינו בעל שום היפעלות, וכך על פי הרמב"ם, אזי, שהוא גם אינו אדיש ! אי עשייה היא גם תיאור פעולה של אי עשייה ואי אפשר להכתיר את אלוהים כאדיש כי אז צרפת לו שם תואר !-  מכאן שהמסקנה שהגעת אליה שהרמב"ם האמין באלוהי אריסטו האדיש היא מוטעת ביסודה - למה לא תניח שאלוהים ללא היפעלות הוא  אלוהי משה רבינו "שראה באספקלריא הכי מאירה  וידע שלא ראה" והוא הוא אלוהי הרמב"ם! או שאתה רומז שהרמב"ם ממש כפשוטו החליף את משה רבינו באריסטו? כל הדבורים על פירושים צדוקיים ממש מגוחכים שיטתו של הרמב"ם ידועה כי אין להוציא מהפשט כל עוד הדבר לא נוגד את המוחש והמושכל שהוכח - אז היו פעמים שמצא לנכון לא להוציא מהפשט ולפרש כמו שהוא מבין, אז מה? במקרה של 'עין תחת עין' חייבים להוציא מהפשט, כי זה סותר את השכל שאנחנו כבני אדם נקח עלינו את תפקיד ה' ונהייה תחת אלוהים! הוצאת הפשט פירושה המצאה מאוחרת? ודאי נצרך זמן מסויים לחכמים לשכנע את התמימים חמומי המוח, רדופי רגשות נקם, שרצו לקיים כפשוטה, ואולי אף הצליחו בתחילה - אבל לזה יקרא המצאה מאוחרת? או שזה חדש לך שהרמב"ם כותב שהתורה כתובה בראשי פרקים בחידות ובמשלים ועל החכמים למצוא את הכוונה האמיתית?

מלבד זאת,  שהרמב"ם יכתוב בספרו ההלכתי ש'עין תחת עין' הוא המצאה מאוחרת? למה לא? גדול כמוהו ודאי היה מצליח לשכנע אם היה זה אמת מה הנסיבות שהביאו לכך!  הרי באותו ספר הילכתי ספר המדע הוא לא נרתע וכתב דברים  'נוראיים' הרבה יותר בהשקפות יסוד באמונה ! שהביאו לידי כך שבפועל זרקו אותו מכל המדרגות! וראה בפירושו במסכת אבות ל'אל תעשה עטרה להתגדל בה, ולא קרדום לחפור בו'  שהוא יודע שהוא יוצא כנגד דעתם של רב החכמים ואולי כולם -

או אולי אתה גם בין המאמינים התמימים שחושבים שהוא אכן היה עד כדי כך פחדן שכתב את איגרת תחיית המתים כהתנצלות על שנהג בחוסר אחריות כשהחשיד את עצמו שהוא כופר בתחיית המתים במובן הוולגארי שלו !

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/8/2008 12:08 לינק ישיר 

אמנם כותב הרמב"ם במו"נ בחלק השלישי פרק לד שהתורה בכללותה היא תקנת הכלל, ואינה מתחשבת בנזק הנגרם ליחידים בודדים מאותם החוקים הנוגעים לטבעו של אדם (עיין ערך הומוסקסואלים) אולם בחוקי הענישה של בית דין אין הגזרה מאת השם, אלא תוצאה של שיקול דעת אנושי -

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/8/2008 11:45 לינק ישיר 

אתה כותב לי שכבר ניתן הסבר לקושיא הזו ולכן דבריי הם חסרי טעם? כל אדם הוא עולם ומלואו, ובעיניי אין זה מבטא הצדק המוחלט וכנראה שגם חכמים אחרים לא סברו כך- אתה יכול לקבל את ההסבר הזה אני לא!

עקרונות הצדק האלוהי הם במידה כנגד מידה, ומכאן עין תחת עין וכו' -  אולם אמרו חכמים שהוא לא בטל על אף שארבע מיתות בית דין בטלו - כלומר יש את עקרונות הצדק האלוהי שפועלות על האדם מאליהן - כמו שאמרו בסוטה. ואת עשיית הצדק האלוהי אנו משאירים לשם - ואנו שבניגוד אליו מה שמנחה אותו הוא הנקמה, אותנו כבני אנוש מנחה ההרתעה כמו שמאריך הרמב"ם באותו הפרק להסביר למה עונשו של הגנב חמור יותר מהגזלן בעוד שהפשע של הגזלן חמור יותר - המצאה מאוחרת היא דבר שבא בניגוד לכל מסורת הלכה למעשה שהיתה נהוגה במשך דורות - ולפי הרמב"ם בהלכה ו' הלכות חובל ומזיק פרק א', את המדיניות הזו של הסמכות לעשות צדק אנושי קבל יהושוע ממשה הלכה למעשה, ואם כן, לכל היותר יש פה התפתחות טבעית של ההלכה שמטבע הדברים אמורה להשתנות בהתאם להתפתחות תרבותית של ההכרה שהדין מותאם לצדק שיכול בן אנוש לפסוק תחת מורכבות המוגבלויות בהם הוא נתון -  איפה יש פה המצאה מאוחרת? מה שמשה פסק לבנות צלפחד היא המצאה מאוחרת ? הוא הרי שינה פסוקים מפורשים!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/8/2008 11:07 לינק ישיר 

לנאחז בקש .חבל שלא קראת את האשכול מהתחלה .כתבת :"וכי איזה צדק אלוהי יכול להיעשות במקרה ולאדם יש רק עין אחת, ואם מורידים עין הוא אינו משלם בעין אלא הוא משלם בראיה שהרי הוא נעשה עיוור! -" וע"ז כתב הראב"ע
"ואם טענו עלינו, אם היה החובל עני? ותשובתינו, כי על הרוב דבר הכתוב, ושמא יעשיר העני. גם זאת התשובה על הטוענים, אם היה חובל העין עור:"(כי על הרוב ידבר ורובם אינם עורים).
גם לא הבנתי את דבריך שכתבת "
רק מי שמפרש את התורה כאוסף של חוקים יכול להעלות בדעתו שממון תחת עין היא המצאה מאוחרת, ולא התפתחות טבעית של פירוש החכמים על התושב"כ" -הרי התפתחות טבעית הן הן המילים של יצירה מאוחרת.כי אם אתה מודה שהיתה התפתחות טבעית הוי אומר שאת הפירוש הזה לא קיבלו מסיני.הלא כן?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/8/2008 10:44 לינק ישיר 

רק מי שמפרש את התורה כאוסף של חוקים יכול להעלות בדעתו שממון תחת עין היא המצאה מאוחרת, ולא התפתחות טבעית של פירוש החכמים על התושב"כ - ההבנה שהתורה איננה אוסף חוקים, אלא היא מגלמת את עקרונות הצדק האלוהי, ואדם ביהותו יצור המועד לטעיות לא יכול לקחת עליו את תפקיד ה'  היא שהביאה חכמים להכרה שהפירוש צריך להתאים לצדק שביכולת האדם לעשות. ורק הפירוש הזה יכול להיות הנכון מה גם שביסוד היהדות עומד הציווי לא תרצח- בית דין אנושי האמון על עשיית הצדק, אינו בוחן כליות ולב  וכי איזה צדק אלוהי יכול להיעשות במקרה ולאדם יש רק עין אחת, ואם מורידים עין הוא אינו משלם בעין אלא הוא משלם בראיה שהרי הוא נעשה עיוור! -

לקליקלס,

מצאתי טעות בדבריך כשכתבת בנחרצות שר' אברהם בן הרמב"ם העיד שאביו גילה לו את הסוד אך מכייוון שזה סוד וגילה רק לו הוא אינו מוכן לגלות -
ובכן, האמת כפי שאני מצאתי בכתוב בפירושו לתורה, בהקשר לענין "עין תחת עין" :
'אבא מרי ז"ל אמר שהוא יודע טעם לדבר הזה, ולא פירשו ולא שמעתי הטעם הזה מפיו'

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/8/2008 10:38 לינק ישיר 

לבר בי רב
על הדברים האלו "ומזה הבנת, כמדומה לי, שאני מיחס בזה לחכמינו הקדמונים תקון הדת בכוָנה, כאלו בזמן מן הזמנים נכנסו סנהדרין לישיבה והחליטו לבטל דין תורה ולתת לו פנים חדשות, מפני שמצאו בו מגרעת על פי תורת־הלב."
כבר כתבנו שזה מחלוקת היכן עיקר דברי הרמב"ם האם במורה שבו נשמע מדבריו שזה יצירה מאוחרת (מה שרצה לגלות לתלמידו פנים בפנים) או ביד החזקה ששם אומר שמעולם לא חייבו בהוצאת עין רק בממון.
ומה שכתב"
ואם היה לפעמים אדם שרצה דוקא לקיים בחוֹבלו עין תחת עין, היו השופטים והעם חושבים אותו לאכזר והיו משתדלים להשיבו ממחשבתו." לזה ודאי הרמב"ם לא היה מסכים שהרי כמו שברוצח הוא נהרג תחת הנרצח(גןף תחת גוף) ואין דבר יותר מוסרי מזה הוא הדין באבר.ומה לי גוף תחת גוף שהתורה הסכימה שזה מוסרי -לאבר תחת אבר .ויש כאן ק"ו אם את כל הגוף אפשר להמית כ"ש וק"ו שגם אבר אחד אפשר לחסר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/8/2008 10:27 לינק ישיר 

נוכאיינר

אם הוא שכח את הגמרא, מאיפה הוא לקח את  המידע -שאחינו אומרים- שהמבול לא היה בא"י,

לא צריך להיות  בקיא גדול באב"ע, בכדי להבין את הסרקזם שלפעמים השתמש, כלפי חז"ל.

אגב, הוא ציטט קטעים שלמים  של חכמי הקראים, כגון את יפת, שהוא מאד כיבד, 

אין מה לעשות העובדות   לא תמיד עולות בקנה אחד, עם מה שלימדו אותנו בישיבה ובחיידר. זה לא נעים, אבל זה כך.

קלוצמך

לא ירדתי לסוף דעתך- מה הקשר בין- וישאר אח נח- לבין זה שרבי יוחנן אומר שהמבול לא היה בא"י

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/8/2008 01:41 לינק ישיר 

האם הרמב"ם היה מסכים לדבריו הבאים של אחד העם ?

"כדי להבין הדבר כראוי, נתבונן נא בדרך התפתחות החוק 'עין תחת עין', אשר בו השתמשתי במאמרי לביאור מהותה של תורת־הלב. החוק הזה נמצא אצל כל העמים הקדמונים – אצל ההודיים, המצריים, היוָנים, הרומאים וכו' – ומקורו עמוק בתכוּנת נפש האדם הקדמוני, שרגש הנקמה היה בוער כאש בקרבו ואי אפשר היה לכבותו אלא בדם. והנה מוצאים אנו בישׂראל, שהחוק המפורש הזה מתפרש אח"כ בתושבע"פ באופן מתנגד לפשוטו, כאִלו היה כתוב: ממון תחת עין. איך נעשׂה הדבר?
במאמרי אמרתי שסבּת השנוי היא מה 'שהלב בדרך התפתחותו הגיע להכרה ברורה, כי עין תחת עין היא אכזריוּת בלתי נאותה לאומה בת תרבות',

ומזה הבנת, כמדומה לי, שאני מיחס בזה לחכמינו הקדמונים תקון הדת בכוָנה, כאלו בזמן מן הזמנים נכנסו סנהדרין לישיבה והחליטו לבטל דין תורה ולתת לו פנים חדשות, מפני שמצאו בו מגרעת על פי תורת־הלב.

אבל באמת אין הדבר כן. תקוּנים (או 'תקנוֹת') בכוָנה עשׂוּ קדמונינו בדרך אחרת לגמרי (כמו 'פרוזבול') ורק כשתנאי־החיים החיצוניים הכריחום לזה, לתועלת הדת עצמה. אבל פה לא תקון מלאכותי יש לפנינו, כי אם פרי ההתפתחות הטבעית. בשום זמן לא חשבו חכמינו, שבקביעת הלכה זו הם משנים במצות התורה אפילו קוצו של יו"ד, אלא שבאמת ובתמים האמינו, שכך היא כוָנת הכתוב, ומוכרחים היו להאמין כן, מפני שהכרת־הלב אשר שלטה בזמנם לא יכלה עוד בשום אופן לתת מקום למחשבת פּגוּל, שהתורה האלהית שואפת נקם ודם במדה כזו.

התפתחות ההכרה הזאת הלכה לאט לאט, ביחד עם התפתחות החיים בכלל. מתחלה היה החוק הישן בתקפו, אלא שלעתים נמצאו אנשים בני תרבות, שרגש הנקמה לא היה חזק בלבם כל כך, והם נרצו לתחנוני מי שחבל בהם, לקחת כופר תחת מומם. ועל ידי זה הוכרחו השופטים להתבונן בדבר, אם יש רשות על פי התורה לעשׂות כן, ומצאו מקרא מפורש: 'לא תקחו כופר לנפש רוצח', שמזה דנו בצדק: 'לנפש רוצח אי אתה לוקח כופר, אבל אתה לוקח כופר לראשי אברים' (ב"ק פ"ג:). וכה הומתק הדין, והיתה רשות בידי הנחבּל לדרוֹש אבר או לקחת כופר, הכל לפי רגשות לבו: 'אי בעי עינו ניתיב ואי בעי דמי עינו ניתיב' (שם).

כך היה הדין גם אצל הרומאים וכך מציע יוסף הכהן דין תורתנו: 'העושׂה מום בחברו כאשר עשׂה כן יעשׂה לו ואת האבר אשר השחית ישחיתו גם בו, אלא אם כן נרצה הנחבּל לקחת כופר תחתיו. כי התורה מסרה לו, לנחבּל, לשפוֹט בעצמו על ערך המום, והתירה לו להעריכו בממון, אם לא יחפוץ בעונש יותר אכזרי' (קדמוניות ד', ח', ל"ה). אנו רואים איפוא מזה, כי עוד בימי החורבן היו מפרשים את הכתוב כפשוטו, אבל רק בתור רשות. ואולם אין ספק, כי במעשה כבר לפני זה גבר הכופר על העונש הגופני, בהיותו יותר מתאים למצב התרבות בימי הבית השני, ואם היה לפעמים אדם שרצה דוקא לקיים בחוֹבלו עין תחת עין, היו השופטים והעם חושבים אותו לאכזר והיו משתדלים להשיבו ממחשבתו. וככה עברו דורות שלמים והחוק הישן לא נראה עוד בפועל, ומה שהעין אינה רואה הלב אינו חומד, באופן  שסוף סוף נשתנו רגשות הלב בזה כל כך, עד שנחשב בעיני טובי העם כדבר בלתי אפשר, שתתן התורה רשות לאדם למלאות תאוה אכזרית כזו, ואז הוכרח הכתוב לצאת מידי פשוטו, למרות דבריו הברורים, לא מחסרון אמונה, כי אם, אדרבא, מחוזק אמונה בקדושת התורה ואלהותה.

משלים מעין זה הייתי יכול להוסיף עוד, אך, כאמור, יצר לי להכאיב לבך בדברים שאינם לפי רוחך. רק על דבר אחד באותו ענין עצמו ארשה לי להעירך עוד, למען הראות, עד היכן מגיע כוחה של ההכרה המוסרית להוציא דברים ברורים מפשוטם באופן שלא יאומן. הנה ר' אליעזר, מסבּה בלתי ידועה לנו, לא הרגיש בנפשו את ההתקוממות המוסרית נגד דין זה, ועל כן לא רצה לעזוב משמעות הכתוב, והנה הוא אומר מפורש: 'עין תחת עין ממש' (ב"ק פ"ד.). וכי אפשר לאדם לדבר בלשון יותר ברורה? ובכל זאת לא הועיל כלום: 'ממש סלקא דעתך?' – מתפלא התלמוד, ובשביל זה הוא מוציא דברי ר"א מפשוטם ומפרשם בדרך דחוקה ורחוקה, באופן שגם 'עין ממש' אינו אלא ממון."  

תוקן על ידי בר_בי_רב ב- 31/08/2008 1:54:31

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/8/2008 01:22 לינק ישיר 

ירוחם אם ברצונך לומר שכך התיחב האב"ע גם לדברי חז"ל תמצא ראיה אחרת שכן יפה השיבו לך שאין דברי הגמ' סתירה ל"וישאר אך נח"

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/8/2008 01:18 לינק ישיר 

ירוחם,
עלית על עץ גבוה מדי. אין סיכוי שהאב"ע יכתוב על אמוראים 'חסרי דעת מאחינו'.
הסבר אלטרנטיבי - הגמרא נשכחה ממנו, או שלא ידע כלל מקיומה.
כמובן שיתכנו הסברים נוספים אבל אין צורך להתאמץ כ"כ.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/8/2008 00:21 לינק ישיר 

למאי נמ
האשכול המעניין על המבול מוכר לי, נדמה לי שבהמשך גם כתבתי שם גם משהו, אבל הרי לא זה הנושא כלומר המבול,

הגמרא בזבחים מביאה את דעתו של ר"י שהמבול לא היה בא"י,

ועל זה כותב האב"ע- חסרי הדעת שמאחינו,-

לא הבנתי מה לא הסברתי לשאלותיכם, אני התיחסתי רק לדברי האב"ע, ותו לא.

אגב אני ממליץ גם לך וגם לעזרא, לעיין במפרשי האב"ע, למשל האבי עזר, ואחרים- איך הם מתפתלים להסביר את הדברים.

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/8/2008 00:05 לינק ישיר 

לירוחם,
לא תרצת את הקושיא שעזרא ואני כתבנו על הסברך בדברי הראב"ע.
אכן, פירוש דומה לזה מובא בפורום בשם הג"ר גדליה נדל זצ"ל, ר' http://hydepark.hevre.co.il/topic.asp?topic_id=1660319&forum_id=1364; ועוד.

אשמח אם באי הפורום יורנו מי קדם בפירוש זה (אליו מתייחס הראב"ע)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/8/2008 17:48 לינק ישיר 

למאי נמ

הראב"ע לא מקשה? הוא מוכיחמהפסוק, שהמבול היה בכ  ל העולם, ולא לפי דעתו של של ר"י בזבחים כאמור, שהמבול לא היה בא"י.

לפי מה שראיתי ובדקתי וקראתי ולמדתי- אין פרוש קראי- שהמבול לא היה בא"י!!,

כידוע הקראים נצמדים לפשט העברי הפשוט, ואי אפשר מהפשט ללמוד כך.

עיין בראב"ע במספר מקומות, כשחז"ל מפרשים כנגד הפשט שלו, הוא כותב- אם קבלה נקבל-!
כנגד רש"י הוא כותב, מספר פעמים דברים מאד לא מחמיאים, בלשון המעטה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/8/2008 17:05 לינק ישיר 

ירוחם,
הראב"ע מקשה מהפס' "וישאר אך נח", שמוכח שכל השאר מתו, סימן שהראב"ע מקשה על פי' שלא בכל העולם היה מבול והיו כאלה שנצלו. זה כנראה פי' קראי (או ביקורת המקרא בורסה מוקדמת), או משהו כיו"ב.

הלשונות של הראב"ע על הקראים כוללות השמצות אישיות חריפות, מה שלא נמצא כלפי חז"ל ורש"י.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/8/2008 12:26 לינק ישיר 

עזרא
מכובדי, הרי לא מדובר אם יושבי א"י  מתו או לא, או אם ירד גשם או לא, מדובר שם אם  המבול הי בא"י,? ועל כך נחלקו ר"ל ור"י

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > הראשונים מפרשים נגד ההלכה
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 4 לדף הבא סך הכל 4 דפים.

bholext