אם נולד לו בן, אז אני לא חטאתי?
תפלת תחנון, בבתי כנסת מסויימים היא כמו תיקון חצות. אמנם היא כתובה בסידור, אבל איש לא באמת מתכוין לומר אותה.
זה התחיל מברית, המשיך בייארצייט, השתכלל לרמה של איתור ייארצייטים מתחת לתקופת הספירה, והגיע (לא תאמינו) להכנסת ספר תורה, וכך היה מעשה שהיה.
בבית הכנסת בו אני מתפלל לעיתים, ישנו מומחה לפטורים מאמירת תחנון, אם הוא היה חייל (הוא לא!) מן הסתם היה משרת בתפקיד פקידותי בין 10 ל 12 שלשה ימים בשבוע. אלא א"כ הרופא היחידתי היה מוציא לעצמו פטור גורף מרישום גימלים.
אך הגיע החזן לברכת השנים והוא מתרוצץ אנה ואנה בחיפוש אחרי ייארצייט מזדמן או דמיוני.
בסביבות "מודים" כבר נמתחים מעט שרירי פיו, ב"שים שלום" זה כבר הופך לחיוך של מליון דולר. אך סיים החזן את ברכת "המברך את עמו ישראל בשלום" והחיוך הופך לעוית שכולה אומרת נחישות, ידו הימנית חובטת על השולחן והוא צועק "קדיש, קדיש" ואוי לו לחזן שיסרב.
בסיום הקדיש ולאורך אמירת "אשרי ובא לציון" (פטור מאמירת תחנון גורר אחריו פטור מאמירת למנצח, לידיעתכם) הוא מסתובב כזנב תחש מלוקק ומסביר לכל מאן דלא בעי את סיבת הפטור היומית.
השבוע נדהמתי לשמוע שהוא מצא סיבה חדשה. "היום יש הכנסת ספר תורה", אמר ולא יסף.
ממתי עורכים הכנסת ספר תורה בשעות הבוקר, שאלתי את עצמי. אך הוא כבר לא היה בסביבה, הוא רץ בין השטיבלאך ועדכן את שאר החזנים באשר לאיסור הגורף שחל על אמירת תחנון מכל סוג שהוא.
סיימתי את התפילה, יצאתי החוצה ולא ראיתי כלום. שאלתי את אחד המקומיים והוא אישר שאכן בשעות אחר הצהרים צפויה להתקיים תהלוכת הכנסת ספר תורה. 200 שקיות (פעקאלאך) הוזמנו אצלי, אמר והבליע חיוך.
בצהרים השתתפתי בתהלוכה. לא ממש השתתפתי, הרכב שלי הזדחל בין עשרות לפידים נוטפי שעוה המוחזקים (ברשלנות, יש לציין) על ידי המוני ילדים מיוזעים.
לא נורא, חשבתי לעצמי, בעודי מתמרן בין עשרות סנדלים מכל הסוגים שהתעקשו להידחף מתחת לצמיגי המכונית. בית הכנסת קרוב, וכבר ישתחרר הפקק.
אך עד מהרה גיליתי את טעותי. זה בכלל לא בית הכנסת שלנו, מדובר בבית הכנסת שנמצא בצידה המרוחק של השכונה (מתפללים בו בני עדה אחרת).
ואז בעודי מזדחל בין סנדלי ילדים (לסנדלי ילדות), הרהרתי לעצמי בדבר פשר הזלזול הגורף באמירת תחנון.
איני יודע מנין מצא לו הלז היתר גורף להמנעות מאמירת תחנון, ואיך הצליח לפרוש אותו על פני כל היום וכל השכונה. ואיך אדע אם גם הוא עצמו (מן הסתם) אינו יודע?!
אך כאן אני חוזר ברשותכם לעיקרו של הפטור. אי אמירת תחנון בבית הכנסת בו נוכח בעל הברית (או אפילו המוהל) צריכה ליבון.
האם בגלל שליצחק נולד בן, אנחנו לא"אשמנו בגדנו גזלנו"? או בגלל שיוסף המוהל מתפרנס לא רע, אנחנו לא "דברנו דופי העוינו והרשענו"?
נראה לי שהפטור היה רלוונטי בימים עברו, בהם הייתה הקהילה קטנה, שמחה משפחתית הייתה שמחה קהילתית, כל הקהילה הרגישה משפחה אחת. היו מלים את התינוק לפני התקיעות/איכה/ובא לציון, והתפילה הייתה חלק מהטקס.
אבל בימינו?????
כן. גם לי קשה להתוודות על חטאים, קשה גם כשאני מכניס את כל המשפחה לעסק שלי ("אבל אנחנו ואבותינו חטאנו"), אבל עד כדי כך???
מה תאמרו?
תוקן על ידי יהושעאליהו ב- 25/08/2008 17:45:33
 |
|
|