מישהו יודע מה המקור לסיפור שמביא בלב אליהו בשם תורת העולה לרמ"א על פגישת ירמיהו ואפלטון אחרהחורבן? [לב אליהו ח"א שביבי לב אות קנה]
[כד הוינא טליא אמר לי אחד כי זה נדפס בתורת העולה דפו"ר והושמט מדפו"א. ואנכי צעיר ופתי נסעתי לספרה"ל ועברתי על המיקרופיל של התור"ע דפו"ר והעלתי חרס. לאח"ז אמרו לי בשם ר' שלמה פישר שגיחך על מיחסי אגדה דימיונית זו לרמ"א]
chouteng:
אלייעזר:
דברי הרמ"א הם בספר יוחסין סוף מאמר ה'. וז"ל, מצאתי כתוב כי אפלטון קבל החכמה מן הנביאים וסקראט קבל מאחיתופל ומאסף הקרחי כו'. ובהמשך מביא מש"כ בתורת העולה ח"א פי"א. מיהו הסיפור שהבאת לא נמצא שם. נדמה לי שהר' סטל כתב מאמר ארוך שכל חכמת הגוים השתלשלה מחכמי ישראל, אולי אצלו אפשר למצוא מ"מ מדויק.
מרחביה:
מאמרו של רי"י סטל כבר נידון כבר באשכול אחר, כולל לינקים.
בחורבן בית ראשון היה אפלטון כבן שש (נולד 427 לפסה"נ), מה שמערער משמעותית את הסיפור. רבות חיפשתי אחריו אולם נראה שבקעה נאה מצא לו הרב לופיאן להתגדר בה.
רבי מנשה בן ישראל (נשמת חיים ב' י') כתב שאחר החורבן, כשירד ירמיהו למצרים, למד ממנו אפלטון שם (לשהותו של אפלטון הצעיר במצרים ישנם סימוכין(, למרות שזה הגיוני יותר, זה לא מבוסס יותר.
יש להעיר, כי המגמה לנכס את כל הפילוסופיה היוונית למקורות יהודיים אינה חדשה, וחטא בה כבר יוסף בן מתתיהו ב'נגד אפיון'.
מלח_הארץ:
הסיפור על פגישתו של אפלטון/אריסטו עם ירמיה נטחן עד דק והובא גם בדברי הרמ"א. במידה מזויימת קרץ לענין הניכוס גם פסוידו(?)-פילון ב'חיי משה'.
מרחביה:
הלא זה המבוקש, היכן ברמ"א??
אילפא:
סדר הדורות - חלק ימות עולם - האלף הרביעי - ג' אלפים ש'
ג' אלפים ש':
אפלטון הפילוסוף היה בזמן ירמיה סביב לשנת ג' אלפים ש' (צמח דוד ח"ב). וכ"כ שלשלת הקבלה דף ק"א א' כי ראה בפירוש הכוזרי שחבר ר' נתנאל אבן כספי שאמר אפלטון אני הייתי עם ירמיה במצרים, ובתחלה הייתי לועג על דבריו ולבסוף ראיתי כי דבריו דברי אלהים חיים ושהוא חכם ונביא. וכ"כ תורת העולה חלק א' פי"א. אך שם בשלשלת הקבלה כתב פלטוני היה כמו ג' אלפים שפ"ה (ע"ש והיה שמו אריסטוקלו, ורבותינו שינו שמו וקראוהו פלטוני והיה תלמיד פיטגורה והיה יפה תואר ויפה מראה משכמו ומעלה גבוה מכל העם והיה מזרע מלוכה מצד האב ומזרע פילון הפילוסוף מצד אם. ובהיותו קטן מוטל בעריסה הלכה דבורה עם חבורה גדולה על פיו ולא הזיקו לו ויתנחשו שיהיה חכם גדול עכ"ל):
מרחביה:
אני מעתיק את לשון הרמ"א, ויראו כולם שאין בו זכר לסיפור:
ספר תורת העולה לרמ"א ז"ל - חלק א - פרק יא
כי כל אחד מחכמי האומות או הפילוסופים שהשיגו דבר אחד מאלו החכמות הן בטבעיות שהוא הנמשל בעלה שבגפן שהוא הפסולת שבו או בחכמת התכונה הנתלה בגלגלים הנמשל בגרגיר העגול כדמות הכדור או בחכמת האלהות שהוא הנמשל באשכול כמו שאמרו בסוטה (מ"ז ע"א) בטלו האשכולות כו' מאי אשכולות איש שהכל בו ולכן המשילן לאשכולות ואמרו כל מי שהתנדב לבו לעסוק בחכמת אלו הוא תולה בגפן זה כי באמת כל חכמת הפילוסופים והחוקרים בא להן מישראל וכל חכמתן כלול בתורה כמו שהאריך הרב המורה להורות שכל החכמות הפילוסופים נמצא במדרשי חז"ל ואגדותיהן. ודע כי ראיתי בספר אחד ישן מאד והיו מצויירין בו כל הפילוסופים בצורתן וחכמתן איך המציאן והיה כתוב בו שסאקרוט שהוא שקראוהו הפילוסופים סקראט האלהי להיותו שהוא המציא בראשונה בפלוסופיא שיש נמצא נבדל. ואחריו נמשכו הפלוסופים האחרים. וכתב שם שהוא קבל החכמה מאסף הקרחי ומאחיתופל. ועוד כתוב בשבילי אמונה כי כל עיקר חכמת ארסטוטליס גנובה מחכמת שלמה ע"ה כי כאשר כבש אלכסנדרוס מוקדן ירושלים השליט לאריסטוטלוס רבו על אוצר ספרי שלמה וכל דבר טוב שמצא בהן כתב שמו עליו ועירב בהן מקצת דעות רעות כמו קדמות העולם וכפירת השגחה כדי לחפות עליו שלא ידעו הבריות שבאו אחריו שגנב החכמה מיהודים ואפשר שכל דבר שלא מצא עליו מופת חותך בדברי שלמה לא האמינו. ומכל מקום נתבאר שכל החכמות תלויים בגפן זה ובאמת שכל בר ישראל ראוי להאמין אמונה זו ולא לתת תהלתינו ותפארתינו לזרים חכמי הגוים והרי הכתוב (מלכים א' ה' י"ג) שבח שלמה עליו השלום שדבר על ארז בלבנון ועל האזוב אשר בקיר ואי לא היתה עיקר חכמה זו גנובה מאתו מה היתה מעלתו על אריסטוטלוס והבאים אחריו שחקרו על כל טבע וטבע כמו שנתבאר בדבריהם לכן ראוי להאמין בדברים האלה כמו שכתבנו כן הוא:
מלח_הארץ:
אכן, היה זכור לי מתורת העולה ונראה שנפלתי בפח כמו כולם. אגב, כמדומני שאריסטו התפגר לפי שאלכסנדר מוקדון מלך. ביחס לפגישה בין אפלטון לחכמי ישראל ראה מורה המורה לרב שם טוב פלקירה בסוף המבוא; פירוש אברבנאל לירמיהו א ו.
נכון, אבל יש הפרש בין פילוסופיה וחוקי היהודים, לבין ספרי האסטרונומיה של היהודים מימי הנביאים שנאבדו. ולכאורה נראים המשך דברי הרמב"ם כך: ספרי התקופות של ישראל מימי הנביאים נאבדו, ולא ידוע אם ספרי העמים הועתקו מהם או לאו, אבל סוכ"ס זה לא משנה לנו, כי האמת עד לעצמו.
נשלח ב-8/6/2015 14:17
ראשון?!
"כנים יהיו דברינו באמרנו, כי הגבר הזה (-פיתגורס) העתיק הרבה מחוקי היהודים אל הפילוסופיה שלו" כתב יוסף בן מתתיהו בנגד אפיון. אם אני זוכר נכון דברים דומים מצויים גם אצל פילון.
נשלח ב-5/6/2015 03:15
ראשון המרמזים על קשר בין חכמות היהודים לחכמות האומות הוא הרמב"ם (קדה"ח יז, כד).
נשלח ב-18/5/2015 00:56
לזכרוני נגע בזה יהודה קויפמן באחד ממבואותיו למו"נ
נשלח ב-8/9/2011 09:47
הודעה של *מוטיבןשלום*
הנבואה של אריסטו והרמב"ם הרמב"ם בתפיסת הנבואה ככל הנראה הושפע מאלפאראבי שהבין כך מכתבי אריסטו ( המיוחס לאריסטו וככל הנראה מפלוטינוס באנאדות).
אך, אם נזרוק את הקישקוש הימיביניימי שאפלטון ואריסטו הכירו את הנביאים ולמדו מהם, הרי שאריסטו בכותבו על הנבואה בעצם התייחס אל אותם "נביאים" שהיו ידועים לו, הפיתיה מדלפוי ושאר פסיכוטים באקסטזה שרווחו טרם זמנו.
האם הרמב"ם באמת האמין שאדם שלא הכיר ולא ראה מימיו נביא אמת, יוכל לתאר ולהסביר תופעה נבואית אמיתית שנעלמה מעיניו ואין לו כל מושג אודותיה ? האם הרמב"ם לא שאל את עצמו " וכי מי גילה רז זה לאריסטו?" ואם הרמב"ם לא שאל, מטעמים שונים עמו ( למשל, שאריסטו הוא הוא סתרי תורה , ושאר ירקות ) האם החכמים האחרים לא שאלו ?
הודעה של *מיימוני*
מוטי
אולי זה תלוי בשאלה אם הנבואה מעל או מתחת לגלגל הירח, שהרי אריסטו צדק עד גלגל הירח ולא למעלה מזה לפי הרמב"ם האקזוטרי (=הגלוי).
מלבד זה, חידשת לי. ראשית, היכן הרמב"ם כותב שאריסטו צדק בתפיסת הנבואה שלו. שנית, אולי הכוונה לתפיסת הידיעה שלו. (האם בכלל היתה לאריסטו משנה סדורה אודות נבואה, גם נבואה של אוראקל?).
כנראה צריך להכיר את אל פאראבי והוא לא ידוע לי. התוכל לסכם?
הודעה של *בעלבעמיו*
אולי מוטי התכוון למו"נ ח"ב פל"ב.
נשלח ב-13/8/2010 06:31
לישבב סופר - משלי שלמה המלך שנבזזו על ידי אלכסנדר מוקדון?
ראשית.
אין בפי מילים להודות לך.
וכתבי שלמה המלך. משליו.
מוזכרים במאמר גם כתביו של שלמה המלך שנלקחו מארכיונו בירושלים על ידי אלכסנדר מוקדון בכיבושו את העיר.
ראיתי בזמנו בספר "מעשה טוביה" שהוא גם מזכיר את זה. ידוע לך אולי באיזה עמוד זה
ראיתי באנציקלופדיה אנגלית בריטניקה שאריסטו היה משבט בנימין
מישהו שמע וראה דבר כזה פעם?
פעם אחרת חזרתי ולא מצאתי שוב. חשבתי שצילמתי את זה. חיפשתי את המקור לידיעה הזאת שהביאו בערך על אריסטו.
נשלח ב-13/7/2010 17:48
ר' ב"יתד" דהיום (מחולק חינם...) במאמר ר"י ווין, ביאור על המעשה.
נשלח ב-13/7/2010 17:24
מתוך מוסף קולמוס של עיתון משפחה, השבוע:
נשלח ב-25/6/2010 07:46
1) ישנו תיעוד יווני של אריסטו שפגש יהודי שלטענתו היה מיוחד מאד ובעל כחות, ציטוט המקורות אצל יוחנן לוי 'עולמות נפגשים', וזה כנראה היסוד לאגדה זו (שהרי "שמו היה אריסטוקולו ורבותינו קראוהו פלטוני, כמש"כ הסה"ד, ופשוט)
2) בתקופות בתהו טוען על סמך פרשנות של איזה טקסט שאפלטון (אולי) פגש את עזרא הסופר.
נשלח ב-24/6/2010 23:24
(משה אידל, בהערות להרצאתו קבלה ופילוסופיה קדומה אצל ר' יצחק ויהודה אברבנאל)
נשלח ב-16/11/2008 07:38
תודה מרחביה. מכאן למדנו דבר שהיה ברור בלאו הכי, שבתקופות הקדומות גם חכמים גדולים ונאורים לא היו מודעים לכרונולוגיה רצינית.
נשלח ב-14/11/2008 14:47
איזכור מפתיע של טענת "גניבת החכמות" ע"י היוונים, תוך שיבוש כרונולוגי משווע, מצאתי אגב עלעול בפירושו של ר"י אבן-כספי על פרשת השבוע (וירא):