| נשלח ב-23/10/2008 19:32 |
|
| |
שטרן נגד "תרבות השקר"; הבלוף הגדול
שטרן נגד "תרבות השקר": לפטור חרדים מצה"ל
ראש אגף משאבי אנוש הפורש טוען כי הישיבות הפכו מקלט לצעירים החוששים להתגייס. האלוף הדתי מציע לפטור את החרדים משירות צבאי, והוא משוכנע כי רובם יעזבו כך את הישיבות ו"ניפגש איתם בסיבוב של החיים". בעזרת התקציבים שיתפנו הוא ישלח חיילים משוחררים ללמוד תורה. בישיבות
קובי נחשוני
האם צה"ל זקוק למתגייסים חרדים? האלוף הפורש אלעזר שטרן, שעד לאחרונה היה אחראי על כוח האדם בצבא, מציע לפטור את תלמידי הישיבות ש"תורתם אומנותם" באופן גורף משירות חובה. לדבריו, תוך זמן קצר יעזבו 50% מהם את הישיבות, יצאו ללימודי מקצוע וישתלבו בשוק העבודה. שטרן אומר כי העלה את התוכנית בעבר, באישור הרמטכ"ל, בפני ראש הממשלה ושרי הממשלה. שר המשפטים פרופ' דניאל פרידמן טען שהיא לא תעבור את מבחן בג"ץ, ועל כן הציע לקצוב לה תקופת ניסיון בת 10 שנים.
בהרצאה שנשא במסגרת יום עיון בנושא "השותפות בעם ישראל – מי וכיצד?" שהתקיים בבית מורשה בירושלים, טען שטרן: "אנחנו, בחוקים שלנו, הפכנו את הישיבות למקלט". הוא סיפר כי הציע ליו"ר ועד הישיבות לפטור את כל התלמידים משירות בצה"ל. "הוא ענה לי: 'אלעזר, מה קרה לך? בזכותך לומדים תורה'. אמרתי לו: 'בזכותי הם רשומים ולא באמת לומדים. אני לא מוכן להיות הסוהר בבית הסוהר שאתה בנית. לא רוצה שהתלמידים יישארו שם רק מהפחד שהצבא יתפוס אותם בחוץ'. אנחנו נפרק את הגדרות, וכל אחד יעשה מה שהוא רוצה - יהיה ברחוב, ילמד מקצוע, יצא לעבוד או יתגייס לצבא. אנחנו כבר ניפגש בסיבוב של החיים".
ראש אמ"ש היוצא הדגיש כי הצבא צריך כמה שיותר חיילים, ואמר: "הייתי מציע שהחרדים יתגייסו בגיל 20, לפני שהקימו משפחה, ולא בגיל 30, כי אז השירות שלהם עולה לנו הרבה מאוד כסף, אבל אני אפתיע אתכם ואוֹמר: שלא יבואו החרדים. ניתן להם לעשות מה שהם רוצים. אני אומר לכם שתוך שלוש שנים 50% לא יהיו בישיבות. אני לא מדבר על אלף-אלפיים שנמצאים שם ולא לומדים אלא על עשרות אלפים".
"כתוב שמי שלא מלמד את בנו אומנות כאילו מלמדו לסטות", הוסיף שטרן, "ואני אומר לכם שכמו שאפשר ללסטם את הבריות בצידי דרכים כך אפשר ללסטם את המדינה בכל מיני מסדרונות, לא רחוק מכאן. אני חושב שאם הצעתי תתקבל תלמידי הישיבות יראו פתאום שאפשר לחיות ברמת חיים גבוהה יותר ויבחרו בה, וכך לא יפריעו לאלה שבאמת לומדים תורה. אלה ישארו בישיבה והחברה החרדית תפסיק עם תרבות השקר הזו".
ולאן יופנה תקציב מוסדות התורה? "אנחנו מדברים על מיליארד ו-700 מיליון שקל בשנה", מפרט האלוף הדתי, "אני מציע להחזיר 700 מיליון לקופת המדינה, ומהמיליארד הנותרים – שלושה רבעים ניתן לחיילים משוחררים שרוצים ללמוד בישיבות בחינם, ורבע ילך לאלה שבאמת תורתם אומנותם, והם לומדים כל הזמן ומגדלים שבעה ילדים".
http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3612212,00.html
תוקן על ידי פושטער ב- 23/10/2008 19:34:12
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-25/10/2008 23:53 |
|
| |
הודעה של ר_אמנון
"ייתכן שישיבות למחוננים בלבד היו מעלות את הרמה הלימודית של הלומדים. אך אין ספק שרמתו הכללית של הציבור החרדי היתה נוחתת מטה מטה. כיום, העיסוק האינטלקטואלי בימי הבחרות מחזיק את כולם מעל המים. צאו וראו במה עוסקת קבוצת מבוגרים ממעמד הביניים שלא למדה בישיבות."
אני מסכים לדבריך שהישיבות אכן משמשות כחומר משמר להויה החרדית
אך מהו המחיר שעל המדינה כולה לשלם בכדי לסייע לקבוצה מסוימת לשמור על תרבותה וערכיה מפני השפעה מודרנית?
יש בזה גם אבסורד שדווקא החרדים שמנפנפים חזור ונפנף בדגל קיום התורה כמסירתה הם שמנהיגים סדרר חברתי כולל בניגוד גמור להוראות חז"ל והמסורת היהודית מפני שהם מעונינים להשאר בדיוק מה שהתרגלו להיות העשרות השנים האחרונות. [אגב, רק החרדים בישראל בניגוד לאחיהם ברחבי העולם שלא נהנים מכח פוליטי עוצמתי]
תוקן על ידי בןציוןכהנא ב- 25/10/2008 23:52:48
|
|
|
|
| נשלח ב-25/10/2008 22:57 |
|
| |
לומד
דבריך צודקים.
בכל חברה אחרת, עוני כזה היה כרוך בפשע בצורה נוראית, זנות, שימוש בסמים וכד'. בציבור החרדי ב"ה זה לא נמצא.
אולם השאלה היא לקדם את הציבור מספר צעדים נוסף, בו מחד יהיו היתרונות שאתה מונה וכן יתרונות נוספים, שהציבור החרדי והכללי זקוקים להם.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/10/2008 22:48 |
|
| |
לומד
קבוצת המבחן שלך לצורך קביעה זו, שאני מסכים לה, היא הציבור הכללי, איזה ממנו?
אם תשווה לבוגרי ישיבות ההסדר, מה תהיה התוצאה?
|
|
|
| נשלח ב-25/10/2008 22:44 |
|
| |
כנראה לא פיסקתי היטב. ואולי אפילו החסרתי מילים.
אין ספק שרמתו הכללית של הציבור החרדי היתה נוחתת מטה מטה. כיום, העיסוק
האינטלקטואלי של ימי הבחרות, מחזיק את כולם מעל המים במשך שנים אחר כך.
אני באמת ובתמים סבור כך.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/10/2008 22:29 |
|
| |
לומד
תברר עם הנ"ל בן כמה הוא. התשובה נכתבה ברצינות לאור רמת הנאיביות שלו.
דאגתך לגבי רמתו האינטלקטואלית של הציבור החרדי בגיל העשרה חשובה הבעיה היא שבמשך 50 שנה אח"כ 90% מציבור זה אמור לשלם את המחיר.
כמו שתמיד ציינתי, יואילו הרבנים לקבוע לדוגמה כי עד גיל 20 מקדישים רק ללימודי קודש ובגיל זה אותם 80% שלא יצאו כבר גדולים ילמדו השכלה וישרתו בצבא בתוכנית מסודרת עד גיל 25 או 27 ויצאו עם יראש שמיים, השכלה מקצועית ושרות צבאי. הבעיה שלנו (שעולה בכספים לכל אחד מהציבור חרדי, דתי וחילוני) היא כמובן העקשנות שלא לחפש פתרונות, במצב הנוכחי שאשר אין סכין על הצוואר ולחכות לפתרונות כאשר הציבור החרדי יגיע לתהום.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/10/2008 22:16 |
|
| |
"כשתגדל תבין" זו חרב פיפיות, לא? כל מבוגר יכול לומר זאת לחבירו....
ייתכן שישיבות למחוננים בלבד היו מעלות את הרמה הלימודית של הלומדים. אך
אין ספק שרמתו הכללית של הציבור החרדי היתה נוחתת מטה מטה. כיום, העיסוק
האינטלקטואלי בימי הבחרות מחזיק את כולם מעל המים. צאו וראו במה עוסקת
קבוצת מבוגרים ממעמד הביניים שלא למדה בישיבות.
| פושטער כתב: |  | מאיזה כסף אתה תקנה דירה לילדים שלך?
|
|
זו כמובן לא הוכחה שחרדים משלמים מיסים.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/10/2008 22:03 |
|
| |
פושטער יקר
א. אני באמת לא חשבתי שאתה מתכוון ברצינות להתווכח עם העובדה, שחרדים רבים אינם עובדים לפרנסתם וחיים מתמיכות. אולי אתה קורא חרדים לציבור אחר מאלו שאני קורא להם חרדים.
אתה צודק שחרדים רבים עובדים, לא עליהם דיבר שטרן כמובן. הוא טען שהצבא גורם לחרדים שלא עובדים, להמשיך לא לעבוד. מי שעובד - עובד.
ב. ראה נא יקירי. שיח ציבורי יכול להתנהל רק מתוך מושגים מובנים לכולם. יכול לקום משורר פלוני ולטעון, שהחברה מתקיימת על שירתו ולכן הוא פטור מכל חובה אזרחית. יכול לטעון כך גם אוסף בולים וכל בעל תחביב או עיסוק אחר.
אני לחלוטין לא משווה חלילה וחס, בין לימוד תורה ותרומתו לעם ולחברה ובין עיסוקים אחרים. אלא שאתה לא יכול לצפות שמישהו אחר יבין זאת ולכן אין לך אפשרות לקחת לעצמך זכויות בלי הסכמה.
מעבר לזה, לגופה של טענה, אין מקור הלכתי ממשי לכך, שלומדי תורה פטורים מכל חובה. יש פטורים מוגבלים ממסים מסויימים מאוד ולא ניתן להרחיב זאת חד צדדית.
כאשר מדובר על חברה שלמה, שברור שלא כולה עומדת בקריטריון של 'תורתו אומנותו' על פי הפוסקים, שמניח כל עיסוקיו ועוסק בתורה בלבד, לא תוכל לצפות שהחברה כולה תהיה פטורה, כדי ליצור חגורה כזו או אחרת.
ג. כסף הוא לא או שלי או לא. יש אחוזים בעולם. אם אתה שותף באחוז נמוך מחלקך היחסי, זה אמור להשתקלל.
ד. נקודת מבט גלובלית, ניתן לרכוש מתוך לימוד ועיון בתורה ובפוסקים בסוגיא הרלוונטית ומתוך התבוננות בדברי ימי עולם.
ה. כתבתי שאתה טוען שיש ללכת לחומרא בכל חשש של שינוי בעולם התורה. על חומרא זו אתה יכול לשלם בעצמך אם תרצה. אל תצפה ממישהו אחר לשלם על החומרא שלך.
|
|
|
| נשלח ב-25/10/2008 21:40 |
|
| |
פושטער,
לצערנו חברי הפורום הזה משתדלים פחות לעסוק בדמגוגיות ויותר בעובדות.
ראה נא את האמור כאן והמחקרים המובאים ביחס לעוני ולציבורים הנזקקים לתמיכות.
http://www.bhol.co.il/forum/topic.asp?topic_id=2472301&whichpage=&forum_id=18119
לגבי יתרת הדברים שאתה כותב קשה לי להאמין שאתה באמת מאמין במה שאתה כותב.
יתכן שאתה עדיין צעיר שלא מבין את העולם ומאמין לכל לוקש שכתוב ביומונים החררדיים, אז נאמר לך כמו שכולם אומרים "כשתגדל תבין".
|
|
|
|
| נשלח ב-25/10/2008 20:41 |
|
| |
ראשית למה שנשאלתי, מאיפה אני לוקח את זה שחרדים חיים מתמיכות?
מאיפה שאתה לוקח את זה שלגברים צומח זקן - מהתבוננות סביבי בעיניים עצומות למחצה.
אתה יודע מצוין שאין לי דרך להתווכח עם הטענה הזאת. לך זה פשוט, לי זה לא פשוט. בוודאי שלא פשוט לי ההכללה הגורפת שלך.
יש ויש כוח מוסרי שיכול למנוע תמיכות ממי שמסוגל לעמוד על רגליו.
סוציאליזם נועד לעזור לחלש, לא לנחלש/נחשל.
נחשל זה גם מי שבוחר מרצונו להקדיש את חייו למען אידיאל שהוא מאמין בו, שלפי אמונתו קיום האידיאל מגן על יושבי הארץ הזאת. כל עוד שאין לך - בתור אחראי על קופת המדינה - ראיות חד משמעיות נגד אמונה זו, הרי שעליך לספק לו מה שמגיע לו גם אם זה לא מקובל לפי השקפת עולמו של מאן דהו.
הכסף שלהם? מאיפה?
מאיפה?! מתשלום המיסים של כולנו. מכספי פיצויי השואה שהלך למנהל מקרקעי ישראל לתשלום דירות. ממע"מ. מאחוזי האנשים שעובדים במגזר החרדי. מה זה החוצפה הזאת לומר שזה לא כסף שלנו?? מאיזה כסף אבא שלך קנה לך דירה? כמה אחוזים מהכסף הלך למדינה שמתנהגת כבעלת הקרקעות? מאיזה כסף אתה תקנה דירה לילדים שלך?
ואנסה להשיב גם למה שנשאל אמנון:
קודם כל אתה קובע שלא אתה ולא הוא, וכנראה גם לא אני, תקבעו. למה?
כי צריך לראות את הדברים מנקודת מבט גלובלית שאין לנו.
מייד אתה קובע שעולם התורה פורח. אני רשאי לפקפק בהנחה גורפת זו?
אתה רשאי. ואני רשאי לפקפק בפקפוקיך.
מותר לנו גם ללמוד משהו מההסטוריה וחשוב יותר מדברי התורה והפוסקים?
מישהו פעם אמר לי בסוד, שחומרא היא על חשבונך ולא על חשבון אחרים. אז הוא אמר.
לא הבנתי.
למה שנשאל שרפ, אני משאיר לו את התענוג.
תוקן על ידי פושטער ב- 25/10/2008 20:39:43
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-25/10/2008 20:10 |
|
| |
פושטער
ראשית למה שנשאלתי, מאיפה אני לוקח את זה שחרדים חיים מתמיכות?
מאיפה שאתה לוקח את זה שלגברים צומח זקן - מהתבוננות סביבי בעיניים עצומות למחצה.
יש ויש כוח מוסרי שיכול למנוע תמיכות ממי שמסוגל לעמוד על רגליו.
סוציאליזם נועד לעזור לחלש, לא לנחלש/נחשל.
הכסף שלהם? מאיפה?
ואנסה להשיב גם למה שנשאל אמנון:
קודם כל אתה קובע שלא אתה ולא הוא, וכנראה גם לא אני, תקבעו. למה?
מייד אתה קובע שעולם התורה פורח. אני רשאי לפקפק בהנחה גורפת זו?
מותר לנו גם ללמוד משהו מההסטוריה וחשוב יותר מדברי התורה והפוסקים?
מישהו פעם אמר לי בסוד, שחומרא היא על חשבונך ולא על חשבון אחרים. אז הוא אמר.
למה שנשאל שרפ, אני משאיר לו את התענוג.
|
|
| נשלח ב-25/10/2008 19:08 |
|
| |
ר_אמנון
לא אתה ולא אני נקבע מה מגן על שכבת הלומדים ומה לא. הרעיון הבסיסי הוא שכיום עולם התורה פורח, וכל שינוי עלול לגרוע . לכן מפחדים מכל שינוי, וכל רעיון שמסופקנו בו היועיל הוא אם יזיק נקטינן לחומרא.
מאיר
אני לא יודע מאיפה אתה לוקח את הקביעה הזאת שחרדים חיים מתמיכות. גם אם כן, זה וויכוח ישן בין שני תפיסות עולם - סוציאליזם וקפיטליזם. אין שום כח מוסרי בעולם שיכול למנוע מהם את הכסף שלהם.
שרפ
במשרות של משפחת מרן יש פן אידאולוגי - להפיץ את משנת הרב והשקפתו.
תוקן על ידי פושטער ב- 25/10/2008 19:06:16
|
|
|
|
| נשלח ב-24/10/2008 07:54 |
|
| |
אלישיר
עזוב את ההגדרה מלסטמים והחלף אותה בנתמכים. החרדים חיים מתמיכות וזה לא עושה טוב למדינה, גם אם זה היה מאוד מאוד צודק ונכון. מדינה לא יכולה לחיות על תמיכה אלא על יצרנות.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/10/2008 00:32 |
|
| |
כל הרעיון של חגורת בטלנים המגינה על שכבת הלומדים אינו נכון והוא אף הפוך מהאמת.
במציאות הבטלנים משרים סביבם אוירה בטלנית וגם מנמיכים את הסטנדרט הכללי ואפילו של המתמידים הגדולים. למיטב הערכתי בחור שלומד 7-8 שעות ביום ברוטו (כלומר מבלה את השעות מול גמרא פתוחה או באזור ארון הספרים) נחשב למתמיד ורציני. סביר להניח שאם אלו שלא ניחנו בזיץ פלייש לא היו ברדיוס, ההגדרות היו שונות.
|
|
|
|
|