יש לי שאלה שאולי כבר דנו בה המון אבל לי היא עדיין מאוד מאוד מציקה
למה היום יש עדיין בציבור בחרדי את הענין אשכנזים ספרדים למה אשכנזי לא יכול להתחתן עם ספרדיה
הרי רוב רובנו ילדי ישראל למדנו באותם מוסדות חינוך למה צריך עדיין להמשיך עם השינאת חינם הזאת
אני שומעת על בחורים מאוד מאוד מודרנים אפילו כאלה חצי עובדים חצי לומדים אבל לצאת עם ספרדיה זה לא זה האיסור הכי הכי גדול שיש !זה ככ מעצבן המצב הזה כי אני רואה ליפעמים בחור אשכנזי שמאוד מאוד מתאים לו איזה בחורה ספרדיה מסוימת אבל הוא בחיים לא יהיה מוכן לישמוע
לא הגיע הזמן לעשות לדבר הזה סוף ולהתקדם הלאה הרי תכלס מזה אמור לעניין אותך איפה הסבא והסבתא של המיועדת נולדו?!
ואל תענו לי כי יש שינויים במנהגים וכו כי הרי בחורה צריכה לקבל על עצמה את מינהגי בעלה !
למה בדבר הזה אי אפשר לילמוד מהדתיים לאומיים שאלהם זה ממש לא משנה למה דווקא אצלנו בחברה החרדית שמנסה להיות החברה הכי טובה ממשיכה בדבר כזה פרימטיבי ושינאת חינם!
אכן אני בהחלט יכול להסכים אם שירה. ברעיון את צודקת במאה אחוז. אבל לצערנו אצלנו במגזר החרדי יש בעיה בעיית השייכות,כל אדם שייך לקבוצה מסויימת.אשכנזי שמתחתן אם ספרדיה באופן אוטומטי הופך לסוג ב',וזה האמת לצערנו. וזה אומר שיקשה עליו להכניס ילדים למוסדות חינוך, שיקשה עליו לארס את הילדים בהמשך. צריך לקרוא לילדבשמו זו גזענות! אם כולם יפרצו את המוסכמה הזאת בעיית המנהגים וכו' לא תיהיה רלוונטית. אחרי שישים שנה שאנחנו ביחד דורות שלישים ורבעיים לאלו שעלו מהגולה מפולין מרוקו או כל מקום אחר. ובפרט שאנחנו לומדים יחד, גרים יחד באותו הבנין, וקונים באותה המכולת ביחד, וחושבים בדרך כלל אותו הדבר, יש לנו אותם סדרי עדיפויות, הבדלי התרבות אינם משמעותיים. יש לנו אותה התרבות אז וודאי שאנחנו גם יכולים לעשות שידוכים יחד. כולי תקווה שאכן יום אחד הנושא הזה יפרץ. הרי עם אחד אנחנו, כולנו בנים של הקב"ה בדיוק אותו הדבר. ודאי שהשנאת חינם הזאת לא עושה נחת לקב"ה.
נשלח ב-28/11/2008 11:29
לא קראתי את כל הדיון.
בכל אופן דעתי היא שכיון שיש הרבה שינויי מנהגים (ותמיד אומרים "מנטליות" וגם זה נכון) בין העדות השונות, אז מפחדים להתחתן אלה עם אלה.
ככל שיורדת רמת הדתיות ככה גם ההבדלים החיצוניים בולטים פחות, אבל באמת עדיין יש שינויים באופי בין בני מקומות שונים. (מידיעה, אצל חרדל"ים גם לא ממש מתחתנים בין עדות, למרות שזה פחות חמור מאל חרדים).
לבחור אשכנזי יותר קל להתחתן עם בחורה ספרדיה, מאשר לספרדי עם אשכנזיה. עיקר הבעיה נעוצה במוסדות. (כשהבת שלך תרצה להתקבל לבי"ס ישאלו מה המוצא של האמא...).
ומה ששירה כתבה ש"בחורה צריכה לקבל את מנהגי בעלה". יש בנות שפוחדות מזה (אולי פחד לא מוצדק משום שלבת לא כ"כ קשה לשנות מנהגים שיתאימו לבעל, כי סוף סוף הם לא מוותרות על דברים משמעותיים בכלל). אבל נראה שהפחד היותר גדול הוא של המשפחה (בד"כ אשכנזים) שיש להם חתן שנוהג אחרת מהם.
חוצמזה, אם מדברים על גזענות, היא קיימת גם בתוך העדות עצמן וגם בתתי עדות (כמו יהודים שהגיעו מערים שונות) כך שאי אפשר להכליל ולומר על עדה מסויימת שהיא גזענית, כי למעשה כולם גזענים במידה כזו או אחרת.
נשלח ב-27/11/2008 12:07
מדובר על הרעיון בכלל.
למה יש מציאות כזו : הבדל בין אשכנזים לספרדים.
על העובדה היבשה הזו אבל המשפיעה אח"כ על הרצונות שלנו וסדרי העדיפויות שלנו.
לא, מדובר בזוג שרוצה אחד את השני וההורים רואים בעדהשל הצד השני כסוג ב' זה לא אומר שהבחור/ה גזען.. אבל לצערינו רובם חושבים ככה וזה עניין של המון שנים גם אצל הסבא וסבתא שלי היה הפרדה בין העדות ולא ניראה לי שזה ייגמר מתישהו
נשלח ב-26/11/2008 22:07
אני עוד לא הבנתי.
נגיד היא ספרדיה ויש אשכנזי שהיא היתה מעוניינת להנשא לו.
והוא לא רוצה אותה בגלל שהיא ספרדיה.
מ היא מתעקשת, אלוקים?
הבנאדם מסמן אותך כסוג ב' ואת עוד רוצה בו?!
נשלח ב-26/11/2008 21:53
אם מדובר בבעיות גנטיות אז איך אתם מסבירים את זה שאצל חילונים שמעורבים ספרדים ואשכנזים אין לילדים בעיות גנטיות??
רק אצל חרדים מעורבים יש??!
נשלח ב-25/11/2008 22:59
הליטאי והליטאית תמיד צודקים.
נשלח ב-25/11/2008 17:47
ליטאית כתב:
אתה די צודק באופן כללי.
במחשבה שניה התופעה של הטשטוש היא חד סטרית, בעיקר מהמזרח למערב...
גם הזוגות המעורבים שעלו במחשבתי בן הזוג האשכנזי הוא בדיוק אותה מנטליות של הוריו, וזוגו הוא שנהיה דומה..
גם אצלינו יש תופעה של "משתכנזים" (אם כי הם תמיד צריכים ל"הוכיח את עצמם" ואין כלל תופעה הפוכה.
זה כבר עצוב
זה בכלל לא קשור לנושא ספרדים מול אשכנזים.
המנטליות השלטת היא אירופאית מערבית וכולם מנסים להידמות לה. אצלנו זה דומה לליטאים, כי הם הולכים בלבוש מערבי מכובד.
האם מי שמשתכנז הולך עם שטריימל או בגדים בהם הלכו באירופה לפני מאות שנים?
הרי גם הליטאים כפי שהם הולכים והלכו גם באירופה, עשו זאת בשביל לחקות את הגויים המשכילים.
נשלח ב-25/11/2008 14:36
בס"ד
הדיון במצב-רוחי יעצר בהודעה זו.
כל הודעה אחרת תימחק!
אתה די צודק באופן כללי.
במחשבה שניה התופעה של הטשטוש היא חד סטרית, בעיקר מהמזרח למערב...
גם הזוגות המעורבים שעלו במחשבתי בן הזוג האשכנזי הוא בדיוק אותה מנטליות של הוריו, וזוגו הוא שנהיה דומה..
גם אצלינו יש תופעה של "משתכנזים" (אם כי הם תמיד צריכים ל"הוכיח את עצמם" ואין כלל תופעה הפוכה.
זה כבר עצוב
בס"ד
רוב הדברים שנכתבים פה הם באופן כללי.
ולכן גם הצדק הוא באופן כללי.
כדי להיות צודק אופו פרטני צריך לדבר ברמה פרטנית, וזה לא נעשה כי אנו לא רוצים להזכיר שמות.
תראי, אדם רוצה להשתכנז או להתספרד זו בעיותו והחלטתו.
אישית אני חושב שזה עצוב שאדם לא גאה במה שהוא, אבל... זו החלטתו.
נ.ב. לשאלתך באישי מאיזו עדה אני?
אני אשכנזי. חחח לא צריך לשאול כאלו שאלות באישי.