בית פורומים עצור כאן חושבים

מי המציא את האשכנזיות \ ספרדיות ומתי?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-30/11/2008 17:08 לינק ישיר 
מי המציא את האשכנזיות \ ספרדיות ומתי?

מן המפורסמות שלא כל האשכנזים מוצאם מפלך קובנא. כמו כן מקובלנו שלא כל הספרדים מוצאם מפלך קזבלנקה.

אני משער לעצמי שבשנים עברו זהותם של יקים נבדלה מזהותם של הונגרים. ברצוני לשאול את חברי הפורום, מתי חל תהליך ההתכה של הזהויות הנבדלות של היקים, ההונגרים האוברלענדערס, ההונגרים האונטרלענדערס, הבולגרים, הליטאים, הבילרוסים, הגלייציאנים לזהות העל האשכנזית?

כמו כן, למרות שהספרדים עדיין שומרים במידה רבה על זהותם העדתית הפרטיקולרית, ועדיין יגדירו את עצמם עירקים, תימנים, פרסיים וכו', מתי ולמה הוגדרו באשכול בעל זהות משפחתית כספרדים?   האם מדובר באחוות נרדפים? או בזהות משותפת ממשית.

אבקש לחלק את הדיון לשאלות הבאות:

1) האם? - יש תהליך של התכת זהויות פרטיקולריות עדתיות לזהויות רחבות
2) מתי?
3) ולמה?

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/12/2008 20:00 לינק ישיר 

קראתי בויקיפדיה בערך "ליטאים" שהליטאים הם צאצאיהם ההיסטוריים של ה"מתנגדים" תלמידי הגר"א,
כמובן שחמתי הלטאית בערה בי, ומייד שיניתי את הערך ל"הליטאים מייצגים קו של המשכיות והתנגדות לשינויים מהותיים במסורת, וכתוצאה מכך אנשי חוגו של הגאון מווילנה שהיה בליטא, הובילו קו של התנגדות לחסידות"
(מי שמעוניין יכול לשנות בחזרה)
עכשיו אני חושב שאולי טעיתי, גם אם נאמר שהלטאים הם מייצגים את היהדות עד אברהם אבינו,
בכל אופן כל עוד שלא היה את האנטי תזה שלהם "החסידים" הם גם לא היו "ליטאים" אלא סתם יהודים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/12/2008 16:15 לינק ישיר 

יעוין בספרו הנפלא של ר' בני לאו על הרב עובדיה (בענין הספרדים).

בענין האשכנזים, מדובר לדעתי בשילוב של שני גורמים מנוגדים: כור ההיתוך של המדינה הציונית, והריאקציה האידואלוגית אליו, הם אלו שאיחדו בפרדוקסאליות בין יוצאי הרי הקארפאטים לגולי וילנא והמחוז (אלו, אגב, מיעוט זניח).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/12/2008 10:10 לינק ישיר 

הכונה ככל שיותר חריג ושונה זה מושך אש הרבה יותר והם חריגים הרבה יותר מה שגרם להם
להקרא אונטר מענטשן
וגם כל המשונים פחות מתתאחדים כנגד נשונה יותר

בקצרה האדם הרגיל מעוניין להתנשא על זה שמתחתיו
וע"כ אתה מרגיש קשר
הרב שך אמר פעם שיש 3 דברים יותר מדי בבני - ברק
חול לתולים "וחונגרים"

מי שלומד יותר - יודע יותר מי שיודע יותר- שוכח יותר
אם הוא שוכח יותר -הוא- יודע פחות
אז למה ללמוד?
                     גבריאלוישי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/12/2008 08:11 לינק ישיר 

.

ר' סיינפלד, אל באפך.

אנו לך ברמיזה למעלה - ה"אחר" הוא המגדיר אותך, ואתה - בתגובה - מגדיר את עצמך באמצעות הבחנת השוני מן ה"אחר".

הוסף לכך את הרקע השפתי המשותף לרוב יוצאי ארצות אירופה (למרות כל ההבדלים, עבור יהודי דובר ערבית, אין הבדל בין יידיש של אוסט-יודע לבין יידיש של ד"ר מפפד"מ, כפי שיהודי מקראקוב לא מבחין בין ערבית מוגרבית לבין ערבית עראקית, למרות שדוברי שני להגים אלו כמעט ואינם מבינים זה את זה).

והוסף לכל אלו את הרקע. הרמב"ם מכנה את עצמו (גם כשגר בבירת מצרים, בפסטאט) "הספרדי", וכן אחרים כונו בדרכים דומות (ולהבדיל, משפחת אשכנזי בתורכיה, שכונתה כך דורות רבים אחרי שאבותיה היגרו מאירופה לתורכיה).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/12/2008 08:03 לינק ישיר 

רב סיינפלד
אם שאלתך היא על הצבור החרדי אזי כבר ניתנה תשובה באשכול על המלחמה במנהגי אשכנז.

אם השאלה היא על הצבור הכללי, כנראה שבכל זאת הפתגם הערבי שאומר אני נגד אחי, אני ואחי נגד בן דודי, אני ובן דודוי נגד הכפר השכן, יש בו מן האמת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/12/2008 03:38 לינק ישיר 

חברה...

מדוע לא עונים לי על שאלתי שאינה נעוצה בהיסטוריה הרחוקה, אלא בתהליך הגירת ההמונים של שנות הארבעים והחמישים. השאלה הייתה על טיבו ומהותו של המעבר מזהות עדתית פרטיקולרית לזהות  על-עדתית. 

רציתי הסבר מדוע היקי וההונגרי לא נהפך לישראלי ובמקום זה הוא נהפך לאשכנזי? מה עצר אותו בשלב הביניים במקום לעשות את הצעד הסופי?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/12/2008 02:58 לינק ישיר 

וכן מי שהביא זאת זה הם על עצמם וטיפ טיפב גזענות דרך אגב
"הפרענקים" בשחר הימים היו ליברלים עשירים מודרנים געזענים (עיין רמ"בם באי' לאברהם בנו)ומוצלחים מאד הם הוציאו שגרירים ושריתרבות מלחמה מדע אוצר וחוץ משוררים מדענים פלוסופים  נסיכים רופאים 
  דוגמת שמואלהנגיד אברבאל דון יוסף הנשיא ר' אב' זכותוס רמ' וכהנה עוד מקצועות ואנ"ש
לפני שממלכת ספרד "התנתקה" מיהודיה ואחרי ספרדי לא אהבו להתערבב יוצא מן הכלל הם צאצאי רש"י שמוכנים צרפתי וצאצאי הרא"ש
בזמן שעלו יהודים "אשכנים" לא"י היו מאבקים בין העדות וכתוצאה מכך האשכנזים לא הוכרו ע"י העות'אנים כיהדים ולא הותר להם שחיטה ועוד
כמובן שיש הבדלי תרבות הם גרו בסביבה מוסלמית חיו באפריקה ושהו בעידן המתקדם באזור מפגר
אחרי הגרוש הספרדים השתלטו על ע"המז וכן על הבלקנים עד ווינה כולל הונגרים ובוכרה ואנגליה
הם הקימו קהילות בהולנד גרמניה צרפת וכן העולם ה"חדש"
הרמ' כבר מזהיר להתחתן רק אם אנדלוסים וקקשתילאנים בלבד!
אבל לא כולם חששו
אני חושב שככל שיש יותר שוני וחיכוכים ויותר זמן זה מחמיר אפי' שאנו חיים בעולם אחר
ובעתיד לא יקבלו חסידים או "טובניקיעים" למוסד'
פעם מרן הר"ע יוסף סיפר שכשהמשיח יבוא האשכנזים יצעקו לו מוושיח מוושיח הוא אפי' לא יגיב הם ידפקו לו בגב הוא    יסתובב לאט הם ישאלו מדוע לא שמע אותם? הם יאמרו שקראו לו בשמו הוא יענה להם אם חיוך רחב אחי השם שלי זה מאאשיחח לא מוושיח

מי שלומד יותר - יודע יותר מי שיודע יותר- שוכח יותר
אם הוא שוכח יותר -הוא- יודע פחות
אז למה ללמוד?
                     גבריאלוישי

תוקן על ידי עצכח ב- 01/12/2008 2:57:52

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/12/2008 00:07 לינק ישיר 

חבר טוב שלי ממוצא ליטאי סיפר לי שאחי סבו שעלה לארץ בראשית המאה שעברה הכיר בחורה ספרדית. הוא חזר לליטא לספר להוריו ואמר לאביו שאשתו "איז נישט פון אונזרע" ואביו קפץ לנהר כי חשב שהוא נושא שיקסע. לא היה לו מושג על בני ספרד.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/11/2008 23:33 לינק ישיר 

צ"ל נקראים ולא נראים

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/11/2008 23:32 לינק ישיר 

לרב מיכי

מגורשי ספרד ברחו לארצות שונות (בנימין דיזרעלי היה ממגורשי ספרד וכן גם סבו של הרצל )אז איך קרה שדווקא בצפון אפריקה נקראו כל היהודים שחיו במדינות ערב על שמם של מגורשי ספרד?נניח אם מליון יהודים מאתיופיה יברחו לאנגליה האם ישוער שיהודי אנגליה יתחילו לקרוא לעצמם אתיופים?

ולא הבנתי מה סיפורו של הרא"ש שייך ליהודי ארצות ערב? הרי הראש נאלץ לברוח מארצו לספרד .כאן באמת קרה מפגש של יהודי אשכנזי וקהילה ספרדית.
אבל כאן מדובר ביהודים שחיו בספרד ולא בארצות ערב.

לירוחם
אודה לך מאד אם תביא מקור לדבריך שהיהודים הספרדים נראים כך לא בגלל מקום גאוגרפי שנקרא ספרד אלא בגלל נוסח תפילה ולימוד.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/11/2008 21:48 לינק ישיר 

צענערענע,,

כבר כתבתי -ספרדים- אלו שהקדימו בלימוד ובתפילה את הסוד - פרדס- קידמו את הסוד לפני הפשט. ס פרד.

בקהילות יוצאי המזרח, הסוד  אותיות ה' וכד'  מובלטות ומודגשות הרבה יותר מאשר אצל האשכנזים- נוסח אשכנז.
בין יהודי המזרח בדורות האחרונים- שבו נקראו כולם, בגלל זה ספרדים,- רוב הגדוליים שלהם היו גדולים, במופתים ובקבלה,
כמעט ו אף אחד מהאחרונים- מ יוצא עדות המזרח- כי ס פרדים-( כמעט יש בודדים כמו הבן איש חי שלמרות למדנותו תורת הסוד גם אצלו היתה דומיננטית)

אני לא כותב את זה לשלילה, להפך, בהלכה הם למדו את ההלכה למעשה- ללמוד בשביל לעשות- ולא ללמוד בכדי לחדד ולבלבל את המח, אם הרפתקאות אינטלקטואליות נוסח רב חיים ושל רש"ש

ולכן באמת לא מצאנו אצלם תנועות כמו המשכילים הנאולוגים והרפורמים,

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/11/2008 21:28 לינק ישיר 

צענע,
אולי מגלות ספרד, שבעקבותיה יהודים רבים הגיעו לארצות המזרח, ואז הם החלו להיקרא 'ספרדים'. השערה בעלמא.
מעבר למינוח, עצם ההבחנה נוצרה בתקופה קדומה יותר. אחרי שמתחילה גלות בבל להתפזר, נוצרים כמה מרכזים, ובעיקר: איטליה, אשכנז (גרמניה וצרפת), וצפון אפריקה. ראי מיתוס ארבעת השבויים.
דוגמא בולטת, מעט מאוחר יותר, כאשר הרא"ש עובר מאשכנז לספרד, זה נראה כמעט כמו מעבר מקהילה אשכנזית לספרדית. למרות שהמרחק הגיאוגרפי אינו גדול, והכל באירופה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/11/2008 19:42 לינק ישיר 

ללינקזעצער

אפשר להוסיף גם את הערך :עדות המזרח בויקיפדיה.

אבל גם שם לא מצאתי תשובה לשאלה החל ממתי ולמה היהודים מארצות ערב נקראים ספרדים שהרי מוצאם אינו מספרד אלא ממרוקו,אלג'יר וכו'

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/11/2008 19:27 לינק ישיר 

ויקיפדיה -

יהדות אשכנז

יהדות ספרד

אשכנזים

בברכה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/11/2008 18:12 לינק ישיר 

אני חושב כמו ששאגת כתב, את הזהות הקולקטיבית עושים המתבוננים מבחוץ, לאשכנזים כולם נראים "ספרדים" ולספרדים כולם נראים "אשכנזים" ואצל  הרוסים כולנו יחד נראים "ישראלים".

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > מי המציא את האשכנזיות \ ספרדיות ומתי?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 לדף הבא סך הכל 2 דפים.

bholext