בית פורומים הנה ימים באים

בית המקדש הפרטי

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-6/3/2009 12:54 לינק ישיר 
בית המקדש הפרטי

בית המקדש בירושלים היה בכל דור ודור מוקד מרכזי בתודעה היהודית. זה המקום שבו העולם והא-ל נפגשים באופן כמעט מוחשי. התורה מתארת בפרוטרוט את אב הטיפוס של המקדש, הוא המשכן הנייד שנבנה על ידי משה רבנו ובני ישראל במדבר סיני.

פרשת השבוע שעבר, פרשת תרומה, מתארת כיצד יש לבנות את המשכן. התורה מתארת את החצר, בה עמד מזבח מזבח נחושת להקרבת קרבנות. לאחר מכן מתואר המשכן עצמו, עשוי עצי ארז מצופים זהב ומכוסה ביריעות בדים עדינים. פרשת השבוע שעבר תיארה גם את רוב תשמישי הקדושה שאותם היו צריכים לשים במשכן הפנימי: ארון הקודש המוזהב שהכיל את לוחות הברית; שולחן הזהב; מנורת שבעת הקנים המוזהבת. אולם אובייקט אחד חשוב לא הוזכר, כפי שנראה בהמשך.

בפרשת השבוע, תצוה, מפרטת התורה את פריטי לבושם של הכהנים, עורכי הטקסים במשכן: אהרון ובניו. לאחר מכן היא מתארת כיצד המשכן והכהנים עצמם היו מתקדשים באמצעות משיחת שמן וכיצד יתחילו העבודות במשכן.

בסוף הפרשה מתואר פריט אחד אחרון. זהו מזבח הזהב, עליו הקריבו הכהנים קטורת פעמיים ביום, בבוקר ואחה"צ. מזבח הזהב היה ממוקם במשכן הפנימי, ליד מנורת הזהב.

חכמינו שואלים: מדוע חלק חשוב זה של המשכן הושאר לסוף הפרשה? האם לא היה מתאים יותר לספר על המזבח, ליד כל שאר פריטי המשכן – הארון, המנורה, השולחן...?

אחת התשובות לשאלה זו: מזבח הזהב נכתב בסוף משום שהוא מבטא את תכלית המשכן כולו. זהו השיא.

העבודה ליד המזבח הייתה טקס של יחיד. עבודות המשכן האחרות היו ציבוריות. התלמוד הירושלמי (יומא ה', ב') אומר, שכאשר הכהן נכנס למשכן להקריב קטורת על מזבח הזהב, איש לא היה שם מלבדו.

הדבר מדגיש את המימד האישי והפרטי בקיום המצוות. בשל החום החברתי שהחיים היהודיים מספקים לנו, אנו שוכחים לעיתים את השמחה וההגשמה שהיהדות יכולה לתת לנו כאנשים פרטיים. כל מצווה מהווה קשר אישי עם השם.

אנחנו יכולים לקיים את המצווה לבדנו או עם קבוצה של אנשים. בכל זאת תמיד יש את המימד האישי, האינטימי. הפרשה מתמקדת במזבח הזהב כדי להזכיר לנו, שעל ידי החיים היהודיים היומיומיים, כל אדם יכול להיכנס לאווירה הנעימה של המשכן ולהקריב קטורת להשם

ועל זה נאמר ועשו לי מקדש ושכנתי בתוכם בתוכו לא נאמר  אלא בתוכם בתוך כל אחד ואחד יש את האפשרות להקים מקדש לה' על ידי שיקיים מצוות ויזהר מלעבור על איסורי תורה וכדו'
הרי לא ייתכן שאדם יעשה מקדש לה' ויקריב שם אש זרה אש זרה זה כל דבר שאדם עושה והוא לא מצווה או צורך
ודי לחכימא ברמיזה

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/3/2009 16:11 לינק ישיר 
תנוח דעתך!

בס"ד!
אותי לא מכירים גם בגילגול הזה.
אגב שמי רמוז באנכי אנכ"י הוא מנחמכם

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/3/2009 14:05 לינק ישיר 

עזוב,
פעם הבאה אני לא עוזב עד שלא תדע שזה אני...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/3/2009 13:53 לינק ישיר 

קודם כל יישר כח על התגובה
היום בבקר הלכתי לתומי ברחוב פונה אלי אדם ואומר לי אתה לא מכיר אותי לא זיהיתי כי ראיתי את הפנים שלו לשנייה וחצי מרמז לו לא לא מכיר וממשיך לכולל ואז כאשר אני בא הביתה מתברר לי שזה צמאלידע שעד עכשיו ראיתי רק תמונה שלו והיום הוא לבש כובע ולא זיהיתי בתמימות לא זיהיתי

אז היית אומר לי זה אני צמאלידע ברור שהייתי קופץ עליך באהלן מה העניינים וכו' וללכת כך ולא לומר לי שזה אתה למה?

לימדת אותי מוסר היום אם מישהו יפנה אליי וישאל אותי אתה לא מכיר אותי אני מייד עוצר אותו ומתחקר אותו מאיפה אני אמור להכיר אותו.
תודה על המוסר צמא

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/3/2009 22:44 לינק ישיר 

יפה ביותר!

עוד בנושא מהרב לאו:

תצוה - פרשת תצוה ופורים

הרב ד"ר בנימין לאו

החלק השני של ספר "שמות" עוסק הרבה בענייני המשכן, כליו ופעולתו. התרחקנו הרבה מפולחן זה, אך בריחוק אנו עלולים להחמיץ את המחשבה והכוונה שמסתתרת בתוך חומרי הבניין.  תכליתו של המשכן אינה אלא בקשה אנושית טבעית למצוא דרך לבטא את כמיהת הלב, החותר למגע עם הצד הפנימי שבאדם. חיי החול מוכרחים להיות מתודלקים בתחנות רוחניות. בדרך כלל מתורגם התדלוק הזה במעשה הקרבנות. אדם מקריב קורבן כדי להתקרב. אך בסופה של הפרשה שלנו, פרשת תצוה, מופיע "מזבח הקטורת" ומלמד על נתיב אחר בחיפוש אחר קשר בין אדם לאלוהיו. פרשת הקטורת שונה מהותית מפרשת הקרבנות בכל צדדיה.

כבר מיקומו של  "מזבח הקטורת" כאן (בפרק ל) מלמד על ייחודו.  רבי יעקב חג'יז, מרבני צפון אפריקה שעלה לארץ במאה ה - 17, עומד על ייחוד זה ומציע את פירושו לכך:

<* dir="rtl" style="MARGIN-RIGHT: 0px"><* dir="rtl" style="MARGIN-LEFT: 0px">

רבים בתורה נתקשו למה פרשת מזבח הקטרת לא נכתבה עם כל הכלים.. והקב"ה בחמלתו האיר עיני ונתן לי מתנת חנם וחנני בזה, במה שכוונת תורתינו הקדושה לרמוז לנו דין אחד, שמזבח הקטרת אינו כמזבח העולה, שאם אין מזבח אין מקרבין קרבן.

בפירושו מתכוון רבי יעקב לומר, שתפקודו של מזבח הקטורת שונה מהותית ממזבח רגיל של משכן ומקדש. המזבח הרגיל אינו "רהיט" אלא משמש כחלק ממעשה הקורבן עצמו. בהיעדרו אי אפשר לקיים את הפולחן.   לעומתו, מזבח הקטורת אינו חלק מהעניין עצמו. לקטורת יש משמעות עצמית והמזבח שלה אינו אלא כלי טכני.  בהעדרו לא נפגע המעשה עצמו.

הקטורת שבמשכן היא עבודה שגרתית, המתרחשת פעמיים ביום (בסמוך להטבת הנרות בבוקר ולהעלאת הנרות בין הערבים). לצורך עבודה זו ישנו במשכן מזבח קטן, חצי מטר על חצי מטר בגובה מטר. בשונה ממזבח הקרבנות הממוקם מחוץ ל"קודש" ממוקם מזבח הקטורת בתוך הקודש, לפני הארון המונח ב"קודש הקודשים". בינו לבין הארון יש פרוכת החוצצת ביניהם. כבר כאן אנחנו מבינים שהמיקום מכניס אותנו צעד פנימה אל הקודש, יותר מקרבן רגיל.

גם מרכיבי הקטורת מדויקים מאד. בתורה עצמה הוזכרו רק ארבעה מרכיבים (שמות פרק ל):  

<* dir="rtl" style="MARGIN-LEFT: 0px"><* dir="rtl" style="MARGIN-RIGHT: 0px">

וַיֹּאמֶר ה' אֶל מֹשֶׁה קַח לְךָ סַמִּים נָטָף וּשְׁחֵלֶת וְחֶלְבְּנָה סַמִּים וּלְבֹנָה זַכָּה בַּד בְּבַד יִהְיֶה:   וְעָשִׂיתָ אֹתָהּ קְטֹרֶת רֹקַח מַעֲשֵׂה רוֹקֵחַ מְמֻלָּח טָהוֹר קֹדֶשׁ:

הכנת המרשם של הקטורת היתה מסורה בידי משפחה אחת מיוחסת, ששמרה את הסוד המקצועי בידיה. היא הייתה מחויבת לשמור על המרכיבים המסורים בתורה ובמסורת שבעל פה.
 אחד המרכיבים של הקטורת היה החלבנה, סוג של צמח שמעלה ריח רע במיוחד. דרשה תלמודית מסבירה מדוע היו חייבים להכיל את הצמח הזה בקטורת   (בבלי מסכת כריתות דף ו עמוד ב) 

כל תענית שאין בה מפושעי ישראל אינה תענית, שהרי חלבנה ריחה רע, ומנאה הכתוב עם סממני קטרת

ההסבר הפשוט הוא שהקטורת מבטאת את כל חלקי העם, גם את המפיצים ריח טוב וגם את אלה המפיצים ריח רע. כך גם תענית מוכרחה להיות כרוכה מכל חלקי העם, שאם לא כן אינה שייכת לכלל הציבור. הרב ניסים מגירונה (מאה 14) מנסה להתמודד עם התופעה הייחודית הזו (דרשות הר"ן, א):

וזהו הענין הנרמז בחלבנה הנכנסת בסמני הקטורת, כי עם היות ריח החלבנה מצד עצמה בלתי נאותה, אפשר שיהיה לה כח לעורר ולהוציא איכויות הסמים האחרים ולעורר בשמיותם. וכן על צד המשל, אם ימצאו בכלל אחד, פרטים בעלי חיסרון מאשר יכביד עליהם הכח המעורר לנקמה בלתי משוערת, בהמצאם בתוך הכלל, יעוררו כוחותיהם למה שראוי בפעל הזה ומה שצותה בו התורה, כי הם ישערו פעלם כפי המכוון התוריי. 

רעיון חינוכי מקסים. יש לחלבנה את הכוח להשפיע על יתר הסממנים להוציא לפועל את בושמם. היא מכה בהם בריחה הרע והם מגיבים בהוצאת הפוטנציאל הטוב שלהם אל הפועל. 

גם אופן הכנת הקטורת מלמד על רעיון פנימי יותר. הוראת התורה היא לשחוק את כל מרכיבי הקטורת ולהפוך אותם לתערובת אחידה. רק אחרי שהקטורת דקה ביותר, עד שאי אפשר לזהות בין מרכיביה השונים, יכול הכהן ליטול אותה ולהעלותה לפני ה'. התערובת הזו מייצגת את כל חלקי האומה, על דרכיהם ומעשיהם השונים.    בעלי הרמז דרשו את הקטורת על פי התרגום הארמי: "קטורא" = קשר. זהו תפקידה, לקשור. אפשר לומר בפשטות שהקטורת יוצרת קשר כפול: קשר של אגודה אחת, בין אדם לאדם, וקשר של אדם - אלהים.

הקרבנות, תמידים כסדרם ומוספים כהלכתם, מבטאים את הרצון של האדם להתקרב אל ה', מבחוץ כלפי פנים. המזבח הוא חיצון, ביחס למקום הקודש. זוהי נורמטיביות של עבודת ה'. התודעה האנושית ממקמת את האדם "בחוץ". יש פער ברור בין הקודש והחול. בכל מעשה של קרבן יש צעד של התקרבות ומיד אחריו חוזרים ימי החול הרחוקים. זוהי התנהלות שגרתית ומעגלית של "רצוא ושוב" - התקרבות והתרחקות.

אבל לעיתים יש מקרי חרום. במקרים כאלה אדם לא מסוגל להתמיד בעבודה השגרתית שלו. הוא מוכרח לפעול בדחיפות ובבהילות. כולנו מכירים את המצבים הללו. ברגעי לחץ אנו מחפשים דרך לעקוף את המסלול הבירוקראטי ולהגיע למחוז חפצנו במסלול המהיר ביותר, בניגוד לכל הכללים. גם הרפואה מכירה בהבדל בין טיפול שגרתי שפועל בסדר ומשמעת, לבין טיפול של רפואה דחופה שהופכת להיות אלימה וחודרנית, בניסיון להציל את מה שניתן. גם במגע שבין החול לבין הקודש יכולים להיות רגעי לחץ ודחיפות. רגעים של תחושת נטישה, בדידות, נזיפה. הקטורת באה לסלול את המסלול הזה, הקושר אדם לאלוהיו בדרך לא קונבנציונאלית.  בתוך "ארגז הכלים" של האדם המבקש את קרבת האלהים מונחת הקטורת כ"נשק לא קונבנציונאלי". מלמדים את הכהן להשתמש בה בכל יום במנה מדודה – מנה בבוקר ומנה לפנות ערב. אבל עיקר כוחה הוא לפרוץ את כל המחסומים.  יש כמה דוגמאות בתנ"ך המראות כיצד פעלו כוהנים בעיתות חירום, באמצעות הקטורת, לעיתים בהצלחה ולעיתים בכשלון (כמו בסיפור בני אהרון).

* * * * *

בקריאת מגילת אסתר, אותה נקרא השבוע לכבוד חג הפורים, יש דמיון לאותה פעולת הקטורת. מרדכי מפציר באסתר להיכנס אל המלך אחשורוש ולהתחנן לפניו על עמה. היא עונה לו בצורה פשוטה: 

כָּל עַבְדֵי הַמֶּלֶךְ וְעַם מְדִינוֹת הַמֶּלֶךְ יוֹדְעִים אֲשֶׁר כָּל אִישׁ וְאִשָּׁה אֲשֶׁר יָבוֹא אֶל הַמֶּלֶךְ אֶל הֶחָצֵר הַפְּנִימִית אֲשֶׁר לֹא יִקָּרֵא אַחַת דָּתוֹ לְהָמִית לְבַד מֵאֲשֶׁר יוֹשִׁיט לוֹ הַמֶּלֶךְ אֶת שַׁרְבִיט הַזָּהָב וְחָיָה וַאֲנִי לֹא נִקְרֵאתִי לָבוֹא אֶל הַמֶּלֶךְ זֶה שְׁלוֹשִׁים יוֹם:

אסתר חושבת בצורה ממוסדת. יש דרך רגילה להתקרב. כל חריגה מהפרוטוקול מערערת ומרחיקה במקום לקרב. אך מרדכי מדרבן אותה לפרוץ את המסגרות: "מי יודע אם לעת כזאת הגעת למלכות".

אסתר פועלת כקטורת. היא מורה למרדכי לכנוס את כל היהודים אל מקום אחד. היסוד העיקרי שבקטורת הוא הקשר בין כל חלקי העם. בלי זה היא לא תפעל. "וּבְכֵן אָבוֹא אֶל הַמֶּלֶךְ אֲשֶׁר לֹא כַדָּת וְכַאֲשֶׁר אָבַדְתִּי אָבָדְתִּי".

אז לובשת אסתר מלכות ונכנסת לפני ולפנים. היא שוברת את הכללים ומתפרצת אל כסא המלך. הכניסה הזו, שבאה בגיבוי של אומה שלמה המכונסת להצלחתה, חוללה את הנס מ"פתרונו הסופי" של המן. המלך מתבשם ממראה עיניו ומושיט את השרביט. מידת הרחמים גברה. ליהודים הייתה אורה ושמחה. 

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > הנה ימים באים > בית המקדש הפרטי
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext