בית פורומים אגודה אחת

מחשבות על החרובי קרתא

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-13/3/2009 11:36 לינק ישיר 
מחשבות על החרובי קרתא

איתא בירושלמי (חגיגה פ"א ה"ז), רבי יודן נשייא שלח לרבי חייה ולרבי אסי ולרבי אמי למיעבור בקרייתא דארעא דישראל למתקנ' לון ספרין ומתניינין. עלון לחד אתר, ולא אשכחון לא ספר ולא מתניין. אמרין לון, אייתון לן נטורי קרתא, אייתון לון סנטורי קרתא. אמרון לון, אילין אינון נטורי קרתא לית אילין אלא חרובי קרתא. אמרין לון, ומאן אינון נטורי קרתא. אמר לון, ספרייא ומתנייניא.

ויש להקשות, הא תינח שסנטורי קרתא אינן נטורי קרתא, אבל למה קרא להם חרובי קרתא. וכי מה הם מחריבים? ונ"ל, וכמדומני שזה האמת, שהרי מה שקרה הוא, שבני העיר הלכו לסנטורי קרתא ואמרו להם, שר' חייה ור' אסי רוצים להפגש עם הנטורי קרתא. מן הראוי היה להני סנטורי לענות, שאין אנו נטורי קרתא, אנו פשוט עובדי עירייה, כנראה שהרבנים התכוונו לאנשים אחרים. אבל הני סנטורי שכל לא היה להם, ובקשת הכבוד היה להם בשפע בהתאם, והם אמרו לעצמם, ודאי שאנו נטורי קרתא עוסקים בצרכי ציבור באמונה. ועל זה אמרו ר' חייא ור' אסי אנשים שמדמיינים שהם מנטורי קרתא בעת שלמעשה הם רק עובדי עירייה, הרי הם מחרובי קרתא. הני סנטורי קרתא, אין שום ספק שבכל אסיפה לשם שמים ושלא לשם שמים, הם הגיעו לשמה ואמרו את הדעת תורה שלהם, וכל כך למה, מפני שהם "נטורי קרתא"! על זה באה תגובת החכמים, עובדי עירייה צריכים לישאר עובדי עירייה, לא פחות ולא יותר. אם הם מכניסים את עצמם למקום לא להם, הרי הם חרובי קרתא, פשוטו כמשמעו!

נזכרתי בירושלמי זה כשצפיתי בסרט של הרב מישקובסקי בביקורו אצל הר' אלישיב. איני אוהב לפתוח אשכול הכולל רק דברי ביקורת וללא מוסר השכל מעשית. מה עוד שאין זה מתאים שאני אביע ביקורת, כי גם אני לא מושלם. ובכל זאת אני עושה כך, משום שלפעמים יש צורך לדבר בתקוה רחוקה שהדברים ישפיעו.

א. סרט זה פורסם באתר אינטרנט, וזה דבר לא הוגן בעליל. אי אפשר לרבנים לצאת (בצדק) כנגד האינטרנט, ובנשימה אחת, לספק להם סרטים. זאת צביעות ממדריגה ראשונה.

ב. שאלתו ההזויה של הר' מישקובסקי אם לתקנות של הבי"ד לענייני צניעות יש דין ב"ד הגדול. זאת רדיפה אחר הכוח בצורה הכי בוטה שאפשר. זה שהר' מישקובסקי לא מודע לזה, מראה כמה הוא רחוק מאד מהבנתו עצמו. אם האדם לא מבין את עצמו, איך אפשר בכלל לצפות שיבין אחרים?!

ג. ואכן בסרט רואים בצורה מוקצנת את אי יכולתו של הר' מישקובסקי להבין אחרים. ר' אלישיב הוא אדם חלש וזקן. אין אני מפקפק בכוח הכרעתו של הר' אלישיב ובסברתו הישרה, אבל בכדי להנות מיכולת זו, צריך לדבר בנחת וברוגע לתת לר' אלישיב לשמוע את הצדדים וצדי צדדים, ורק אח"כ לשאול הלאה. הר' מישקובסקי שואל בחפזה, נכנס לתוך דברי ר' אלישיב, וקופץ משאלה לשאלה כקפיצת הקוף. והרי אמרינן דאם הרב דומה למלאך ה' יבקשו תורה מפיהו, ומלאכים אין להם קפיצים ברגליהם כדאיתא בירושלמי ברכות, וע"כ דר' מישקובסקי אינו מלאך, ודי בזה.

ד. השאלה אם אפשר להעיף מורה שאינה מתנהגת בצניעות, זאת שאלה שקרית. הרי ברור לכל בן דעת, שאם מורה לא מתנהגת בצניעות שחייבים לכתחילה להעיף אותה. ואם כן, למה שאל ר' מישקבוסקי את השאלה הזאת? והתשובה היא פשוטה. כי צניעות זאת הגדרה גמישה ביותר, מה שלאחד צניעות אצל השני נחשב הצטדקות. וכל כה"ג צריך הכרעת ב"ד של כ"ג לדון בדיני נפשות מסוג זה. אבל אחרי שאלת הר' מישקובסקי ותשובת הר' אלישיב כביכול, הרי ידון בזה גם יחיד רועה בקר, ודי בזיון וקצף.

ה. נוכחותו של אריה אלישיב ועוד אחד שיושב שמה מאחורה מציקה. למה שאנשים לא יהנו מפרטיות?

כמו שכבר אמרתי, אין לי מה להציע בעקבות סרט מביש זה, אבל נדמה לי שראוי לומר דברים הנ"ל ברבים.

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/3/2009 01:39 לינק ישיר 

איך בוגר היכל שלמה המקבל מהם פענסיע ייחשב בין הגדולים? אוי לו לדור זה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/3/2009 21:07 לינק ישיר 

מה אדוני רוצה? היה כתוב בכתבה שהוידאו נשלח ע"י אותו בי"ד הגדול.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/3/2009 14:58 לינק ישיר 

מישהו יודע איך הסרט הגיע לאינטרנט? דברים מוכחים בבקשה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/3/2009 22:40 לינק ישיר 

כן, בהחלט! בעיניו הוא לא מנהיג? מצוין, אבל הוא צריך לדעת מה הוא בעיני העם ולהתנהג בהתאם, בדיוק כפי שהדגים ימ"י בדוגמתו המצוינת, הרי גם הוא יכול לטעון שלדעתו אסור להתייעץ איתו בנושא פלוני. מכיוון שהוא יודע שלדבריו ניתנת חשיבות, אסור לו לענות בצורה כזו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/3/2009 22:38 לינק ישיר 

הודעה שכתב אזוטרי ונמחקה בשל תקלה טכנית:

ברור, אני בעד.

אני טוען שלשיטת ר' אלישיב הוא אינו מנהיג ולכן אסור לנו ללכת אחריו, גם לו יצוייר שנרצה. אם מותר או אסור לו לנהוג כך - זה לא אמור לעניין אותנו.

הלוואי שתקרע המלכות מרחוב חנן וניתנה לטוב ממנו; יש מועמדים מתאימים???

אגב, ייתכן בהחלט שאין לרב אלישיב דרך להתמודד עם התופעה: אם הוא מודיע רשמית למעריציו (מעריצי עצמם) שהוא אינו מנהיג - הוא הופך להיות מלבד מנהיג הדור גם עניו הדור. אם הוא מבקש ממישהו אחר לפרסם זאת - הני דבי אלישיב ימצאו את הדרך להגות את אותו "כופר בעיקר" מן המסילה. מה הוא עוד יכול לעשות? להפסיק בכלל לענות לשאלות? תוקן על ידי - שרגאבטיהרא - 16/03/2009 22:34:54

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/3/2009 13:21 לינק ישיר 

לי זה מזכיר את "אשר חמל העם"... כשמנהיג לא יודע שהוא מנהיג, אם זה טוב או רע, הרי שאחת דינו: "קרע ה' את ממלכות ישראל מעליך היום ונתנה לרעך הטוב ממך".

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/3/2009 07:51 לינק ישיר 

הדברים הללו תלויים בתוצאה.
כל מעשה ומעשה לחוד אפשר ליישב בדוחק. אבל את ההתעלמות ממה שעושים עם דבריו לאורך שנים רבות, את זה לא ניתן לתרץ.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/3/2009 07:01 לינק ישיר 

נראה לי שזה בכל זאת עניין שניתן לדון בו, ואם אראה את הרב אלישיב מניח אוכל לח על גבי כלי המונח ליד האש וכו' לא אומר שהוא מחלל שבת.

אני אישית לא יכול (למרות שמאוד הייתי רוצה) לומר באופן נחרץ וחד משמעי שאין שום צד לומר כדבריו; אם אתה יכול לומר זאת - אשריך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/3/2009 01:07 לינק ישיר 

אזוטרי

במחילה, מה זה אמור להיות?
אם אראה אדם מחלל שבת, אומר שהוא יודע את זה ופוסק לעצמו?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/3/2009 22:24 לינק ישיר 

האמת היא שעלה לי פורים וורט.

כיצד יצוייר שאדם מסוגל בשביל פגיעה בכבוד על ידי אדם אחד להרוג עם שלם.
התשובה היא שהרי שנינו מבני בניו של המן למדו תורה בבני ברק ואמרו חז"ל על הפסוק ותקח לו אמו אשה מארץ מצרים זרוק חוטרא לאוירא אעיקריה קאי. ז"א שלמעשה גם המן בא מבני ברק ושם בשביל לשם שמיים ירהיבו נער בזקן. ממילא המן היה מחמיר גדול בדין מלך שמחל על כבודו אין כבודו מחול ורצה לדקדק בזה בכל חומר הדין ומכיוון שכך, הרי זה שהיה שולח יד במרדכי זה היה ביזו המצווה של מלך שמחל על כבודו (שנאמר ויבז בעיניו), ממילא לשם שמיים הוא רצה להרוג את כל היהודים.

אבל מעשה שטן, הוא הוזמן לאכול עם המלך ואסתר ומכיוון שאכל עם אשה בלא מחיצה ירד מדרגתו בשמים וממילא לא הגיע ליהודים להענש על ביזויו (כי בשמים הוא ירד מדין מלכות) ולכן ממילא התבטלה הגזירה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/3/2009 21:50 לינק ישיר 

לראות את זה* בעיניים זה לא כמו לשמוע על זה* או לחשוב על זה*...

בכל פעם שאני חושב על זה* אני אומר לעצמי מה לי ולחרדים
מצד שני החרדים (ומבחינתי. ואין לי ענין לדון בכך) הינם ההמשך של העם היהודי
ואז אני מתרץ את זה* בהמון תרוצים והדחקות

אך בא סרט הוידאו הזה והראה לי את זה* בפנים וללא מחיצות ושמועות ומסורות וגלגולים
ושוב באים לי מחשבות וחשיבות שונות ומשונות כיצד ניתן לתקן את זה*

*זה = העם היהודי המונהג על ידי נערים, ותעלולים ימשלו בם, ירהבו הנער בזקן והנקלה בנכבד.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/3/2009 19:32 לינק ישיר 

ימ"י וכאוטע:
לא הייתי ממהר לומר "אין דבר כזה" - הוא יודע חלק ניכר מהש"ס, ויש אומרים שהוא קרא גם את אותו רא"ש, וסוף דבר - הוא פוסק לעצמו.

אתה יכול לומר "אני לא מסכים" - את זה הצעתי לך כבר קודם - נהג אחרת בבני קהילתך.

הבעייה האמיתית היא כאמור של החזנים שהפכו אותו לשבט למשול,  ושאינם בושים בזה כלל ועוד מגלים את ערוותם וערוות רבם בתוך כל קהל עדת בני ישראל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/3/2009 13:36 לינק ישיר 

בעזהי"ת

יש לציין את אחד הדברים המוזרים ביותר, בכל הנוגע לקטע הוידאו הזה. הרי אם לא היינו יודעים ביד מי הוא הגיע לפירסום, היינו מן הסתם חושבים שיש כאן איזה קטע מחתרתי שצולם בהסתר, ובו חושף פלוני אלמוני האמיץ, את 'מערכת היחסים' של המשמרות למינהן - עם גדולי ישראל!

אלא מאי, קטע הוידאו פורסם בידי המשמרת עצמה...
   הא למדתם בשידור חי, את אשר כבר היה מובן מאליו אבל ללא הוכחה מוחלטת, ש'מערכת היחסים' המשונה הזו, אינה משהו נקודתי, אלא בעצם חוסר הבנה מוחלט בהתנהלות ציבורית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/3/2009 09:24 לינק ישיר 

אזוטרי:

הרא"ש כותב שיש חיוב על כל אחד מישראל להציל את העשוק מיד עושקו. כמובן, שלרוב אנשים אין להם יכולת לעשות זאת. אבל לאנשים שיש להם יכולת, הם חייבים!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/3/2009 07:34 לינק ישיר 

אין תירוץ כזה. אני יכול להחליט שזכותי לענות בלשון סגי נהור למי שמתייעץ אתי על עסקיו. אם הוא החליט על דעת עצמו לפרש זאת הפוך, זו בעיה שלו.
אם אדם יודע שדבריו מחייבים את הציבור, ולו רק משום שהציבור נשלט על ידי אידיוטים, אינו יכול לפטור את עצמו בטענות כאלו, שזכותו לנהוג איך שהוא רוצה.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > חברה וקהילה > אגודה אחת > מחשבות על החרובי קרתא
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 לדף הבא סך הכל 2 דפים.

bholext