בס"ד
/
/
/
ברשות גולשי הפורום אפתח אשכול שבו יהיה שו"ת בעניני ודיני פסח.
אפשר להביא שאלות ותשובות מאתרים, אפשר לשאול מעל גבי הפורום, ואפשר סתם לכתוב הלכות.
השאלה כיצד ינהג מי שמצא חמץ ברשותו ביום טוב הראשון של פסח?
תשובת הרב
המוצא חמץ ברשותו בעיצומו של החג לא ייגע בו ולא ישרפנו. עליו לכסות את החמץ בכלי ולשורפו מייד במוצאי היום טוב.
מקורות: שולחן ערוך סימן תמו ובמשנה ברורה שם, שולחן ערוך אדמו"ר הזקן סימן תמו סעיפים ה-ו, להורות נתן חלק ה סימן ל.
נשלח ב-9/4/2009 20:50
שאלה:
יש לי חנות עם עובדים דתיים. ע"מ לא להפסיד החנות צריכה לפעול בחול המועד. האם ניתן? האם ניתן לחייב את העובדים במסגרת עבודתם לעבוד בחול המועד? מדובר בעבודת מכירות וקבלת קהל.שאלה:
יש לי חנות עם עובדים דתיים. ע"מ לא להפסיד החנות צריכה לפעול בחול המועד. האם ניתן? האם ניתן לחייב את העובדים במסגרת עבודתם לעבוד בחול המועד? מדובר בעבודת מכירות וקבלת קהל.
שאלה:
ברצוני לדעת מה יש לברר על הלחמניות העשויות מקמח מצה והם אפויות בתנור, האם דינם כמו לחמניות רגילות וברכתם המוציא או מזונות? אין בעיסה סוכר או מי פירות.
תשובה: יש לברך עליהן המוציא בפרט כשקובעים עליהן סעודה.
שאלה:
*-- ~פסח *במהלך השנה כולה לא אחת יצא לי לאכול ברכב שלי חמץ (הרכב משמש אותי לעבודה). הרבה פירורים נופלים מתחת למקומות ואביזרים שקשה מאוד להגיע ולנקות אפילו עם שואב בעוצמה חזקה. האם מותר להשתמש ברכב במהלך הפסח? את מה שניתן לנקות אני מנקה היטב.
שאלה:
*-- ~פסח *לאחרונה רבו המוצרים עליהם מופיע "נטחן ונאפה לאחר הפסח". מהו המקור לענין זה אם אנו עושים מכירת חמץ? האם ראוי להקפיד בכך? מי שכבר הקפיד בכך האם כדי להתיר בזה צריך לעשות התרה?
תשובה: זוהי חומרה שנובעת מחשש שהחמץ לא נמכר, או שנמכר לא במכירה גמורה ושלימה. תלוי ממי קונים ותלוי מי המחמיר, לא כל אדם צריך להחמיר.
אין צורך לעשות התרה.
שאלה:
בני בן החודש סובל מרפלוקס וכתצואה מכך הוא פולט את המזון שהוא אוכל באופן משמעותי.
רופא ילדים המליץ להשתמש במזון תינוקות אינפומיל, שמונע פליטות.
האבקה איננה מסומנת בכשרות לפסח.
האם ניתן להשתשמש במזון תינוקות זה בפסח?
תשובה: אם המזון הוא חמץ גמור תבקשי תחליף ללא חמץ. אם הוא לא חמץ גמור אלא שהוא לא כשר השתמשי בו.
אם הרופא יקבע שמדובר בפיקוח נפש ואין שום בררה אלא רק לאכול חמץ, פיקו"נ דוחה איסור חמץ.
רפואה שלמה.
שאלה:
במידה ובעלי אינו נוהג שמותר להשתמש בשמן קנולה בפסח ואנו מתארחים אצל הורי שנוהגים ע"פ רב שמתיר זאת, האם על הורי לבשל במיוחד בשמן דקלים למרות שהם נוהגים אחרת?
תשובה: שמן קנולה מותר מעיקר הדין גם לאשכנזים. גם מי שנוהג בו איסור רשאי לאכול אוכל שבו התערב שמן כזה.
שאלה:
אנו לא נהיה בחג בבית וע"כ לא ניקינו את הבית מחמץ. כמובן שנבטל ונמכור חמץ. האם צריך לעשות בדיקת חמץ, והרי ברור שיש הרבה חמץ בבית כמעט בכל מקום? ואם צריך לבדוק, האם צריך לברך?
תשובה: בחמץ נאמר בל יראה ובל ימצא. גם מי שנוטש את ביתו לכל החג עובר על איסורים אלו אם נשאר חמץ בביתו. חובה עליכם אפוא לנקות את הבית מחמץ בדחיפות!
אין צורך להכשיר את המטבח וכל הכלים יכולים להישאר במקומם וכן כל המוצרים שאינם כשרים לפסח חוץ מהמוצרים המכילים חמץ וק"ו לחם, עוגות, אטריות וכדו', אותם יש לבער.
כמות מסחרית שיש בביעורה הפסד מרובה אפשר למכור לגוי. המכירה לגוי לא פוטרת את נקוי הבית מחמץ ומבדיקת חמץ.
שאלה:
א. האם יש ענין לחומרה לא לאכול שום דבר שדומה לחמץ אפילו שהוא כשר לגמרי לפסח כמו לחמניות של פסח או עוגה או וופלים כשרים לפסח?
ב. שמעתי שיש בעיה עם עוגיות פפושדו (מצה עשירה) השנה בגלל שגילו שהמלח בהן מתסיס את הבצק. האם נכון הדבר?
תודה וחג כשר ושמח.
תשובה: א. אכן ראוי לא לאכול בפסח דבר הדומה לחמץ. היו עדות שלא אכלו חומוס או חומץ בגלל הדמיון בשמות, ק"ו דמיון במראה.
ב. איני בקי במצה עשירה. עדות רבות לא אכלוה, לא רק אשכנזים אלא גם בין יוצאי מרוקו ועוד. אם אתה חושש הימנע מלאוכלה.