| נשלח ב-1/4/2009 19:17 |
|
| |
תורה ומדע
מה היחס הנכון בין תורה ומדע, והאם בנושאים של המדע חז"ל היו בקיאים במדע של זמנם, ולכן פסקו מתוך ידע זה, או שקיבלו הכל ברוח הקודש או קבלה למשה מסיני.
ראיתי שיש שתי גישות בעניין. משום מה הגישה השנייה הפכה להיות הפופולרית יותר בדור הזה. לדעתי, זו היפך דעת הרמב"ם ועוד חכמים.
גישה זו מקדשת את המדע האריסטוטליאני ומאמצת אותה כדעת חז"ל שאסור לערער עליה, אף אם היא לא מסתדרת עם מה שידוע לנו היום. למשל, שכדור הארץ הוא במרכז והשמש מקיפה.
אתם מוזמנים לברר את העניין.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/4/2009 21:25 |
|
| |
אתה שואל שאלה מאד קשה אלקנה, כשקוראים חכמים שהיו אורות מהלכים לפני שנים, אי
אפשר להבין איך כתבו את הספרים שלהם אם לא היתה להם רוח קודש, אילימה - של רבי
משה קורדוברו אם קראתי, אוד מהלך, אותיות קדושות, כשקוראים מרגישים שזה מעל למחשבה
אנושית, - מורה נבוכים של הרמב"ם, עומקים על גבי עומקים, רש"י, ועוד.
מצד שני כמו שהקבלה האירה את התורה באור יקרות, ייתכן שגילויים חדשים של המדע
יביאו לנו מימד גבוה יותר בצורה אחרת, אולי המשיח (אבל זה מה שאומרים) כבר יגלה לנו
את הכל.
יש לי אמונה שלמה שבורא עולם מנווט ומשגיח ומוביל ומקדם ופותח גם את עיני המדענים כדי
להאיר את העולם כולו באורות של אמת , וזה לא צריך לסתור את דעת חז"ל, אלא אולי
להוסיף עוד מימדי ראייה.
אם אני לא טועה, האר"י ז"ל קיבל מהרמ"ק אבל השיטה שלו היתה שונה, זה לא אומר שהיתה
סתירה... אחרי זה העביר האר"י ז"ל לר' חיים לוצאטו, ממה שהבנתי בלילה אחד ברוח הקודש,
השיטה של ר' חיים לוצאטו היתה שונה, גם כאן אין סתירה.
ואם גישה מסויימת בדעת חז"ל "לא מסתדרת" עם מה שידוע לנו היום, ייתכן שהארה נוספת
תגלה שהיא כן מסתדרת במימד ראייה אחר.
מקווה שהובנתי.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/4/2009 22:01 |
|
| |
אז זהו. שהרמב"ם ועוד רבנים (אביא בהמשך בלי נדר) לא סוברים כך, אלא עושים הפרדה בין הדברים. לראיה מו"נ חלק ג', פרק יד:
"...אל תדרוש ממני להתאים את כל ענייני האסטרונומיה שהם ציינו אל המצב כפי שהוא, כי המתמטיקה היתה לקויה באותם זמנים21. והם לא דנו בזאת מבחינת שהם מוסרים אמרות אלה מפי הנביאים, אלא מבחינת שהם היו חכמי אותן תקופות במקצועות אלה או שמעו אותן מפי חכמי אותן תקופות22. אין אני אומר בגלל זה על אודות אמרות שלהם, שאנו מוצאים אותן מתאימות לאמת, שהן אינן נכונות או שהן הופיעו במקרה. אלא כל-אימת שאפשר לפרש דברי אדם כדי שיתאימו למציאות שהוכח בהוכחה מופתית שהיא נמצאת, יהיה זה הראוי והנאות ביותר לאיש מעולה מטבעו עושׂה-צדק. "
|
|
|
|
| נשלח ב-1/4/2009 22:14 |
|
| |
תוכל להביא עוד ? (סליחה על הבורות... מה זה מו"נ ?).
לא הבנתי מהציטוט מי זה "הם".. באיזו "תקופה"... אמרות "שלהם"....
אבל הסיום נשמע לי מאד הגיוני "כל-אימת שאפשר לפרש דברי אדם כדי שיתאימו למציאות
שהוכח בהוכחה מופתית שהיא נמצאת, יהיה זה הראוי והנאות ביותר לאיש מעולה מטבעו עושׂה-
צדק. "
אין לי הבנה ב'רוח הקודש', וכשמישהו משתמש בביטויים האלה לא בטוח שהוא מבין מה
זה, ייתכן שהארה שחכם מקבל - נראית כ'רוח קודש', ואולי היא היא רוח הקודש.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/4/2009 22:48 |
|
| |
הכוונה למורה נבוכים והם הכוונה לחז"ל (צריך לקרוא את כל הפרק)
|
|
|
|
| נשלח ב-1/4/2009 23:07 |
|
| |
קודם נגדיר מה זאת 'רוח הקודש'.
איך אפשר להבין דברים בלי שמבינים מושגים אמורפיים ? מה זה רוח הקודש ? האם זאת
בת קול ? חזיון אלוקי (כמו שיחזקאל הנביא ראה) ? או הארה רוחנית שבאה כתוצאה מהשכל
האלוקי שקיים אצל יהודי חכם שעלה במדרגות רוחניות גבוהות ?
תוקן על ידי 3ברית ב- 01/04/2009 23:05:05
|
|
|
|
| נשלח ב-1/4/2009 23:08 |
|
| |
מי שרוצה ללמוד על ההקשרים בין המדע ליהודות יוכל למצוא הרבה חומר מענין בספריו של אברהם קורמן
|
|
|
|
| נשלח ב-1/4/2009 23:41 |
|
| |
שאלה טובה את שואלת!
מסופר על הגאון מוילנא שהיה לו "מגיד" שרצה לגלות לו סודות של התורה והוא דחה אותו בטענה שהוא רוצה לעמול בתורה ולא לקבל את הדברים מפיו.
ייתכן שאדם שעמל בתורה יום ולילה מקבל הארה ממקור עליון כפי שהיה גם עם ר' יוסף קארו.
נראה לי שאת קרובה מאד לאמת בעניין מה שאמרת.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-1/4/2009 23:58 |
|
| |
אולי כן, למרות שאני חושבת שגם אדם שלא לומד תורה יום ולילה יכול לקבל הארה ממקור
עליון, אבל יש תנאים לזה.
רבי נחמן מברסלב משתמש במלים "אורות מקיפים", בהתחלה כשרק הספר היה מונח אצלי
בלי שלמדתי כמה פרקים, כל הזמן חשבתי על המושג הזה והתלהבתי ממנו, כיוון שעד שנתקלתי
במושג הזה, בהרצאות שהעברתי השתמשתי במושג הפוך "אורות פנימיים שיוצאים החוצה",
שזה הסתדר לי עם כך שעובר מקבל את כל התורה בהיותו ברחם אמו, ולפני שהוא מגיח
מהרחם בא מלאך וסוטר לו כדי שישכח מה למד.
הרבה שנים חשבתי שכל הידע קיים בתוך האדם וככל שהוא מוריד את 'הקליפות' (גם זה
מושג קבלי) (בשכל שלי הבנתי שזה לא קליפות אלא מסכים שמפריעים לו לחיות בצורה אמיתית),
כך הוא מגיע לעוד ועוד ידיעות הקיימות בתוכו ומוציא אותם החוצה.
מה שחיזק בי את ההבנה הזאת היה דווקא בתקופה החילונית שלי שלמדתי את יונג, על פי
התפיסה שלו, קיים תת הכרה קולקטיבי, לפיו כל הנסיון התרבותי אנושי עובר בגנים בתורשה מדור
לדור. כלומר, הנסיון האנושי אצור באדם, כמו גם עתידו הצפוי מראש, כשהאדם, במהלך חייו,
מממש את הקיים. (תוכל לראות דברים שכתבתי אז בקשר ליונג - אם תקיש כאן).
במעבר לעולם הדתי "האורות המקיפים" מסבירים שככל שיהודי מסיר את הקליפות (שמרחיקות
אותו מהאמת) כך האורות חודרים אליו יותר והוא כל הזמן מתחדש ומקבל עוד ועוד ראיות ואורות
וזה גם פועל על מערכת החושים שלו בצורה מאד חזקה , לא חייב ללמוד יומם ולילה, שהרי
הגאונים והחכמים לא היו כל אלה שלמדו, אלא יחידים מתוך קבוצות.
אז מה שאני חושבת, שרוח הקודש קשורה לאותם אורות מקיפים, אבל זה חייב להיות קשור
לחכמה האלוקית הקיימת באדם (שהוא מקבל אותה, או היא נמצאת אצלו ככל שהוא אמיתי
יותר), או אם נדייק - ככל שאדם מתבטל בפני הידיעה, ואומר שהוא 'לא יודע' - והוא רוצה לדעת
עוד ועוד - האורות המקיפים נכנסים אליו יותר ויותר.
תוקן על ידי 3ברית ב- 01/04/2009 23:55:19
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-2/4/2009 01:11 |
|
| |
זה על קצה המזלג -:) מחכה להמשך.......
שיעור מדהים , שבטוח יקומם עליו כמה יהודים .... (מנפץ מיתוסים)..
תוקן על ידי 3ברית ב- 02/04/2009 1:09:29
|
|
|
|
| נשלח ב-2/4/2009 12:34 |
|
| |
מכתב שכתבתי למישהו
שיטת פטולמיאוס |
|
בס"ד
שלום ידידי,
לדעתי אתה צודק בויכוח, רק רציתי להוסיף לך כמה דברים.
השיטה של פטולמיאוס (תלמי) לא עובדת. בגלל זה היו צריכים להוסיף כל מיני סיבובי משנה (epicycles), כדי להסביר למה הכוכבים לפעמים נראים שמבצעים נסיגות ולולאות.
הרמב"ם היה מודע לכך לכן במו"נ הוא מתאר את האי נוחות שלו מזה, רק לא היתה לו תאוריה יותר טובה(ראה חלק ב, פרק כד).
רק כאשר יצאו מהקבעון המחשבתי של המדע היווני של למעלה אלף שנה, ועברו לשיטה הליוצנטרית הצליחו להסביר בצורה מדעית, החל מקופרניקוס, קפלר ולבסוף ניוטון שפיתח סוף סוף את חוקי הגרביטציה. לדעתי הרמב"ם היה קופץ על ניוטון בשמחה כמוצא שלל רב!
בעניין תורת היחסות הכללית, נכון שאפשר לעשות טרנספורמציה מתמטית לכל מערכת ייחוס לא אינרציאלית ולהגיד שהייקום מסתובב סביב כדור הארץ. אבל יש פה חוסר הבנה. לפי אינשטיין אפשר לבחור כל נקודה, אפילו פלוטו למשל. אין עדיפות למערכת ייחוס של כדור הארץ. כמו שביחסות הניטונית פלוני יכול לתת לאלמוני אגרוף ואחר כך לטעון בבית משפט שהגוף של אלמוני התנגש בפלוני! על ידי שינוי מערכת הייחוס. הרי זה מגוחך. ברור שהשמש הוא הגורם ולא כדור הארץ.
אז מה בכל זאת יקרה עם אשים את כדור הארץ במרכז הייחוס? אני אקבל משוואות הרבה יותר מסובכות לפתרון, כאשר כל המסה של הייקום מסתובבת ומפעילה עלי כוחות.
אז איך בכל זאת כוכבים לטענתך יסתובבו מעבר למהירות האור, אין בזה בעיה, כי מה שאתה מודד הוא כביכול המהירות הזויתית כפול המרחק v= w*r , מה שאינו נכון בגיאומטריה המעוותת של חלל-זמן שתתקבל כאשר כל היקום מסתובב.
אם חז"ל היו יודעים את זה, הם היו מדייקים יותר בחישובים האסטרונומים שלהם, ולא היו טועים בחישוב שנת החמה והלבנה. דבר שגורם לחג הפסח להתאחר כל מאות שנה. מה שאומר שהם ידעו את הדברים מתוך ידיעה מדעית של אז. להרבה ראשונים אין בעיה עם זה (כגון הרמב"ם), לאחרים יש. דעתי נוחה יותר עם הגישה של הרמב"ם. מה גם שחכמי ישראל הודו לחכמי העולם שהם צודקים בדברים מסויימים של אסטרונומיה וזה מובא בגמרא בעניין הגלגל חוזר וכו'.
כל טוב
|
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-2/4/2009 13:09 |
|
| |
מה שאתה כותב מעורר שאלות שחלק מהתשובות עליהן ניתנו על ידי הרב שרקי, לגבי
השלבים בהתפתחות הגילויים שבע"פ ובכתב בתורה (כפי ששרטט), שהרי בתקופה מתקדמת
יותר רבי שמעון בר יוחאי גילה את הסודות בזוהר, אבל ייתכן שלא כל הגילויים היו קיימים, ואותם
גילויים מדעיים שאתה מעלה כאן (ובטוח שיתווספו להם עוד), הם גם חלק מהאור האלוקי המאיר
כל הזמן כדי לחשוף את הקיים בצורה הנכונה ("אמת מארץ תצמח") עד שיגיע הגילוי הבא
שהרב כינה אותו 'משיח'...
מה דעתך ?
|
|
|
|
| נשלח ב-2/4/2009 13:19 |
|
| |
אוי, עלית על סוד גדול, כדברי הרמח"ל:
ותדע שאפילו כל מה שתלמיד ותיק עתיד לחדש ניתן למשה בסיני. והיינו כי מה שהוא אמת בתורה, צריך הכל לצאת כך בסוד סיני ומשה. והנה באותו הזמן, ניתן בגילוי לישראל החלק שהיה ראויה להם. ובכל הדורות יש חלק שראוי להתגלות על ידי התלמידי חכמים. והכל צריך להיות על ידי משה, בסוד, 'זכרו תורת משה עבדי' (מלאכי ג', כ"ב), כי הוא מתלבש בנשמות התלמידי חכמים ועל ידו מתחדש התורה, והוא סוד, הדברים שמחים כנתינתן מסיני. ואודיעך בכאן סוד גדול. כי הנה ודאי כל אחד נוטל חלקו בתורה, ונמצא שסיני אינו נשלם אלא כשכל אחד בא לעולם וגילה את חלקו. ואם כן מי שבא לעולם ולא נשתדל בתורה לגלות חלקו, אין התורה נשלמת.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/4/2009 17:35 |
|
| |
תודה אלקנה, שהרי אתה מוביל אותי למחשבה. תודה על האור שאתה נותן.
|
|
|
|
|