דיווח - החזנים צודיק גרינוולד ויעקב מוצן קרית מוצקין
השבת נערכה שבת חזנות בבית הכנסת הגדול בקרית מוצקין עם החזנים יעקב מוצן וצודיק גרינוולד , בית הכנסת הגדול בקרית מוצקין מכיל כארבע מאות מקומות ישיבה ובשבתות רגילות מגיעים לתפילת השבת כשניים שלושה מניינים בשבת זו בית הכנסת היה מלא מפה לפה במאות מתפליים שגדשו את בית הכנסת חלקם מקרית מוצקין וקרית שמואל , אבל רבים מאוד הגיעו מכל רחבי הארץ , שמחתי לפגוש חברי פורום וכאלה שאינם חברים בפורום מירושלים , פתח תקוה , גבעת שמואל , רחובות , חיפה , קרית אתא , נהריה ועוד ועוד....
תופעה מעניינת שעדיין לא נתקלתי בה היתה קבוצב של בחורי ישיבה , נדמה לי כשמונה - עשרה בחורי ישיבה המתגוררים בירושלים ולומדים בישיבה בבני ברק , ששכרו דירה בקרית מוצקין במיוחד לשבת זו ,הביאו איתם כלי מיטה ואוכל לשבת וזאת במיוחד ע"מ להשתתף בשבת החזנות .
התגובות ששמעתי מרבים רבים מהמתפללים , שניגשו אלי במהלך הקידוש ולאחר התפילה ,והביעו את התפעמותם והתלהבותם מביצועי החזנים והמקהלה , סופרלטיבים כאלה לא שמעתי עדיין באף שבת חזנות שבה הייתי נוכח .בסוף התפילה נעמדו רבים מהמתפללים ומחאו כפיים במרץ .
בקבלת שבת עבר לפני התיבה החזן צודיק גרינוולד ובתפילת ערבית החזן יעקב מוצן , בשבת בבוקר תפילת שחרית הוביל החזן צודיק גרינוולד ובתפילת מוסף יעקב מוצן , את החזנים ליוותה השבת מקהלת "נעימות יתנו" בניהולו המוסיקלי ובניצוחו של יותם סגל
קשה מאוד להעלות על הכתב ולעביר את התחושות משבת נפלאה ומרוממת זו , שני החזנים היו במיטבם , השימוש "במיטבם" קצת נדוש ולכן אינו משקף נאמנה את התחושות בקרב המתפללים משבת זו , אני חייב לציין כי השתתפתי בכל תפילות שבת שנערכו עם החזן יעקב מוצן בעיר פתח תקוה וכן בתפילות מחוץ לעיר , מעולם לא ראיתי את החזן מוצן בתפילות שבת כפי שהוא בא לידי ביטוי השבת , מבחינה קולית החזן היה השבת בשיאו , זאת ובשילוב החום ,הרגש והנשמה שהיו בתפילתיו, דבר המביא את המיתפללים להתרוממות רוח .
החזן צודיק גרינוולד כהרגלו בתקופה האחרונה סוחף את הקהל אשר עומד מופתע ונפעם מיכולותיו הקוליות הנפלאות והמצויינות , צודיק כבר כתבתי לא אחת בתקופה האחרונה ואני לא מחדש כאן עכשו , הוא חזן צעיר בעל קול טנור אדיר , חזק מאוד ומשייט בגבהים שמחוץ לאטמוסיפרה , השבת הפגין החזן צודיק גרינוולד בגרות בתפילותיו והשתמש נכון בקולו הנפלא , החזן הציג לנו השבת מנעד רחב וגבוה וידע לנווט נכון בשימוש הטונים השונים בהם הוא שולט היטב , השבת הוא השתמש בטונים הנמוכים והבינוניים במקומות הנכונים , והציג לנו מינעד קולי רחב מאוד , כמובן שלא ניתן היה להתחמק מהסיומות בטונים הגבוהים בדיוק במקומות הנכונים.
.
כל אחד מהחזנים כאמור לעיל הוביל תפילה , אך , ביצעו יחד כמה דואטים בלתי נשכחים כאשר קולותיהם משתלבים אחד בשני בהרמוניה מופלאה , , עזרת אבותינו , ובנחה יאמר , אב הרחמים ועוד.....
קבלת שבת - צודיק גרינוולד
לכו נרננה - פתיחה מקהלתית - יותם סגל
שמעה ותשמח - אייזנשטאט
אנא בכח - יהושע וידר
לכה דודי - במנגינת האמיני יום יבוא
לא תבושי - מעבר למודז'יץ
צדיק כתמר - לבנדובסקי - מקהלה
רזא דשבת - פינצ'יק
פתיחה - מקהלה - יותם סגל
א-ל אדון במנגינת שיר המעלות
לא-ל ברוך - פתיחה מקהלה - יותם סגל
אהבה רבה - החזן יעקב מוצן - יהושע וידר לקראת הסוף נדמה קצת משטרן
עזרת אבותינו - דואט צודיק ומוצן - משה שטרן
ממקומך - אדלר
ברכה להלל - פתיחה מקהלה
מקימי - רוזנבלט
הללו - תלמוד
פיתחו לי - במנגינת מכיסי רחמים - חיים בנט
אין כמוך - זולצר
אנת הוא שליט - רוזנבלט
אב הרחמים - דואט שני החזנים - ברודי
מוסף - החזן יעקב מוצן
אבינו שבשמיים - דואט שני החזנים - סול זים
מי שברך לחיילי צה"ל - יעקב מוצן - יעקב מוצן
ובנחה יאמר - דואט שני החזנים - רוזנבלט
כבודו - מלבסקי
שמע ישראל - צודיק גרינוולד - גלאנץ
אתה יצרת - גנטשוף - ותעלנו לארצנו.. שילוב במנגינת התקוה ומעבר למנגינת שיר המעלות
רצה - גרין
שים שלום - נדל
אין כאלוקינו מקהלת נעימות יתנו סולן הראל אמיד - טלמון
השיר של הלווים
אדון עולם פרומער
אשמח לקרוא את ההתרשמות של חברי הפורום שהיו נוכחים השבת וכמובן אם שכחתי משהו אנא הוסיפו
לסיכום כפי שכתבתי לעיל ההתפעלות וההתפעמות מן התפילות של החזנים והמקהלה מצד תושבי קרית מוצקין והאורחים הרבים שהגיעו לתפילות היתה יוצאת דופן , שבת חווייתית נפלאה ומרוממת .
תודה לחיים צורי ראש העיר- שאיפשר לקיים את השבת
תודה למר שמואל נגל - שטרח רבות להוציא שבת זו אל הפועל
תודה לחזנים למנצח יותם סגל ולחברי המקהלה - על שבת חווייתית מרוממת
תודה ללוי כנס - על הארגון
תודה לגבאים וראשי הקהילה - על אירוח מופתי נפלא
תודה לידידי שי וייס - על המסירות העזרה באירוח חברי המקהלה .
האם זה אתחלתא "דגאולה_שלמה" של אשכול מלפני כ-6 שנים או ריח הלעטקא'ס מחנוכה האחרון שאכלת עם מוצן בקידוש גרם לך להתעורר לחיים
תוקן על ידי שרגאפייבל ב- 20/08/2014 09:08:56
נשלח ב-20/8/2014 00:01
מוצן היה גם בחנוכה במוצקין בבית הכנסת אחוה ליד תחנת הרכבת. אכן השילוב של צודיק ומוצן היה מרשים ביותר וגם המקהלה היייתה מעולה.
נשלח ב-27/4/2009 22:22
רק שההבדל ביננו שאני לא מסתתר מאחורי כינוי
ומשמיץ אנשים כמוך
בוא נראה אם יש לך אומץ להזדהות או שהינך מוג לב
נשלח ב-27/4/2009 21:24
מילא לדבריו של weiss2000 עוד ניתן להבין. אבל לדבריך (הרצלק) נאמר "היזהרו מן הצבועים...."
נשלח ב-27/4/2009 20:43
אכן מילותיך האחרונות מר וייס מילים כדורבנות
ואם שתיקתי הרועמת לא היתה ברורה
השכלת להסבירה
הרצל
תוקן על ידי הרצלק ב- 27/04/2009 20:41:16
נשלח ב-27/4/2009 14:10
נוטהלפקפק יקר
לא הספקתי לקרוא את תגובתך אולם זה לא רלוונטי
אני מודיע בזאת שאני חוזר לימי השתיקה שלי והדרת רגלי מהפורום כי אני מתנגד נמרץ ונחרץ לתופעת המחיקות.
הלא כל מטרת הפיכת הפורום למורשי כתיבה היתה שמי שהורשה - לא יוגבל וייחסם כי הוא עבר "סינון ראשוני", ולכן לא מקובל עלי לתת לך הרשאת כתיבה ואח"כ לצנזר את תגובותיך - הרשאת כתיבה אומרת שמכירים אותך, אפשר לדבר איתך, להגיד לך נו נו נו בטלפון וכד'
בברכת אושר ועושר והרבה חזנות טובה לכולנו כל הזמן
וייס
תוקן על ידי weiss2000 ב- 27/04/2009 14:09:04
נשלח ב-27/4/2009 02:11
מוצן!!!
נשלח ב-26/4/2009 20:56
הנני להעיר את לב החברים כי תופעת מחיקת תגובות שלא מוצאות חן בעיני אי אילו ממנהלי הפורום עדיין ממשיכה, ולראיה, תגובתי אשר כתבתי אמש בעניין אשכול זה (ומכיוון שאני לא מוכן לשחק את המשחק הילדותי הזה לא אעלה אותה שוב,)נמחקה.
תגובה הולמת תבוא בזמן ובמועד שצה"ל יראה לנכון.....
נשלח ב-26/4/2009 13:41
אכן היתה שבת מרוממת... רפרטואר טוב ששמואל כתב את פירוט היצירות ככה חסך לי... לגבי אהבה רבה היה ממש וידר עד הפזמון "נגילה ונשמחה בישועתך" שם היה הפזמון של שטרן, ומ"מהר" נדמה לי שמוצן המשיך ע"פ הבנתו לא צמוד לתווים של אף יצירה. כמו כן אדון עולם נדמה לי זה היה ספיירו?! באתה יצרת כמו שמוצן אמר לנו בהפסקה ("אתה ירצת"...) זה היה מבוסס גנטשוף אבל לא אחד לאחד... לאל ברוך לא היה של בן-ברוך? וכמו כן יוסף ה' - רוזנבלט (1/2 יצירה, מה קרה לפזמון הידוע "לא המתים" ?)
בכל מקרה הרפרטואר היה למעשה גדולת השבת, כשלצד הקטעים - תסלחו לי - ה"נדושים" כמו כתר-מלבסקי, שמע ישראל-גלאנץ, שמעה ותשמח-אייזנשטאדט, רז דשבת - פינצ'יק וכו'... היו גם קטעים יפים וחדשים (יחסית) ומרגשים במקוריות הלחן והביצוע - כמו השכיבנו של מוצן, אנא בכוח של וידר, אהבה רבה של וידר, מי שברך של מוצן, וגם - כן כן, נוסח שחרית של גרינוולד...
החזנים מוצן זה מוצן זה מניה בטוחה. אמנם היו שכתבו שהוא היה במיטבו אבל האמת היא שלטונים גבוהים הוא לא רוצה להגיע ובמעט שהגיע היה די צרוד... מאידך גיסא הוא מראה שלא צריך לצרוח כדי לשטוח תפילה לפני הקב"ה ככה שכל המתפללים מזילים דמעה או לכל הפחות עומדים נפעמים... מה שמשאיר תקווה לכל הבריטונים שבינינו... בכל אופן כשאתה מוצן אתה לא צריך "רה גבוה" כדי שהקהל ירצה לשמוע אותך... והוא אכן מגיש את התפילה בחום וברגש ובקולרטורה "מתגלגלת" כ"כ יפה ונכון... שנים של ניסיון זה לא הולך ברגל...
לעומתו צודיק הצעיר בתחילת הדרך אך בהחלט בנתיב הנכון... היתה הסכמה בקרב כמה "מייבינים" ששוחחתי איתם שהוא עוד לא הבשיל לגמרי... אבל שהוא משתפר... (הנני להציע הגדרה חדשה ל"מייבינים בחזנות" - כאלו ש"רה גבוה" וקול מתכתי לא מדבר אליהם והם מתענגים אצל חזן על הקולרטורה והנוסח מול האילתור...). לעניות דעתי קודם כל צודיק מפתח קולרטורה מעניינת ומגוונת יותר - תסלחו לי מעריצי המלך - משל הלפגוט (ההשוואה הרי מתבקשת), שזו בשורה ענקית לכל חובבי החזנות (לטעמי), כי לגבי ה"רה גבוה" -אין ספק שזה היה כרטיס הכניסה שלו למועדון... אבל הוא לא עצר בכך, ולמרות שאולי אין לו פטרון כמו סובול (שזה יכול להיות חיסרון דווקא במקרה כזה) - אם הוא יבנה את עצמו לבד - הוא למעשה יוכל להפוך חיסרון זה ליתרון עצום. אגב גם צודיק עצמו נראה לי ב"הללו" של תלמוד למד אתמול שגם לו יש תקרה ממעל... דווקא בשמע ישראל של גלאנץ הוא ישב על קולרטורות שממש הזכירו גלאנץ (עם כל הכבוד לפרחי החזנות שכל פעם בפורום פה רצו עליהם מחמאות כמו "עצמתי ת'עיניים וממש זה היה גלאנץ"...), הוא לא נשמע כמו גלאנץ אבל הקולרטורות שלו ביצירה הזו היו ש-ל-ו ולא ניסיון לחקות ובכל זאת ישבו היטב עם התווים... והגדולה - הוא סיים את הקטע בדיוק כמו גלאנץ - נמוך - ולא גבוה (כמו שאר הסיומות שלו השבת ושאחרים מסיימים את הקטע), וזה היה נפלא לשמוע. מאידך גיסא בערב היה אפשר לשמוע את פינצ'יק פעמיים - את מוצן מבצע את רבש"ע ביצירה של פינצ'יק - ובקולרטורה של מוצן, ואת צודיק מבצע את רזא דשבת - ומנסה לחקות את הקולרטורה של פינצ'יק... לא לשם הוא צריך ללכת; יש לו קול ודרך הגשה לקטעים משלו ואותה הוא צריך לפתח ולא לחקות. בכל מקרה הוא הפגין שיפור עצום לטעמי ממה ששמעתי אותו מבצע יצירות בעבר מבחינת הקולרטורה וההגשה. האמת הוא הזכיר לי - את בנות מלבסקי... שרות בקול גבוה ודק בקולרטורה "שובבה" משהו... אגב הוא נשמע מתואם מצוין עם המקהלה (האם נרקם כאן סיפור אהבה רנד-ביטון חדש?), וזה בא לידי ביטוח היטב בנוסח שחרית ובקטעים אחרים.
ההרמוניה קודם כל שאפו למקהלה המגוונת והמעניינת נעימות ייתנו. לטעמי היא מגיעה למקצועיות של המקהלות הידועות האחרות - חלקן כידוע מבוססות על מקצוענים בלבד... אחד הגבאים בביכ"נ שדווקא אוהב חזנות ניגש אלי אחרי שחרית ואמר לי שחשש מהמקהלה שלא שמע עליה... אבל אחרי שחרית הוא "לא הצטער" כמו שאומרים. חוץ מזה נראה היה שגם לחזנים ביניהם וגם לשילוב שלהם עם המקהלה (בייחוד צודיק) יש "ערך מוסף", זה בא לידי ביטוי גם בדואטים הרבים מספור בין החזנים (כל ההלל למשל...) - לא זוכר שהיתה שבת שראיתי 2 חזנים מבצעים כ"כ הרבה דואטים, ודואט אין הכוונה לחלק משפט אחד לחזן הזה ומשפט אחר לשני, אלא ליווי של חזן אחד בקול א' והשני מלווה אותו בקול ב', פעם רגיל פעם פלצ'ט, מתחלפים ביניהם מי לוקח גבוה ומי נמוך... באמת תיאום מצוין! שניכר גם שחלקו היה מאולתר - במבטים וסימני ידיים בין מוצן לצודיק... וכן כל חזן נכנס ונתן את הרצ'טטיב בסגנונו שלו (מוצן מטייל בעמקי הנשמה בנמוכים ובפלצ'טים מרגשים, צודיק מטייל ברקיע השביעי בקולות וברקים...).
נקודה אחרונה לגבי המקהלה - החזן הראל אמיד נותן לה צבע מצוין, ממש מזכיר "טעם של פעם" כשטנור ראשון במקהלות לא היה איזה שוחט או מוהל שלא היה לא מספיק הכנסה אז גם למד תווים ושר במקהלה, אלא חזן חזן שנותן צבע עמוק ומתגלגל לליווי המקהלתי - בפרט בסיומי קטעים.
הקידוש 25 דקות הפסקה שכללו הרבה דג מלוח, קוגל וגפילטע פיש (לצד כל שאר הדברים). ככה מארחים! הלוואי בכל שבתות החזנות...
בקיצור - השבת אכן היתה חוויה מרוממת, לצערי לא יצא לי להשתתף בסעודה שלישית אבל שמעתי כבר במוצ"ש ממי שהיה שנהנו חבל"ז. ותודה אישית לשמואל יהלומי על ההפקה הכוללת.
נשלח ב-26/4/2009 12:44
שמואל, למיטב זכרוני השמטת קטע אחד שבוצע והוא ה' זכרנו בהלל קטע שבוצע מאד יפה. יצא לי ג"כ לשמוע אותו מחיים אדלר, אינני יודע את מקורו, אם תוכל נא להזכר. ובכל אופן תודה על הדיווח המפורט.
התפילות אכן היו מרגשות במיוחד כאשר החזנים והמקהלה מבצעים כל קטע אפשרי בצורה מושלמת. יותם סגל מעמיד את המקהלה במקומה הראוי בליווי החזן, לא יותר מידאי בולטת ולא שקטה מידי רק בדיוק מה שזקוק כדי לתת לחזן להתבטאות כמו שצריך בליווי מקהלה שיודעת ועושה את עבודתה היטב בצורה מושלמת, הראל אמיד כרגיל מוסיף למקהלה בקולו המיוחד, גם הרצל היה שם ואנו מצפים לתגובתו.
במיוחד נהניתי משמע ישראל של גלנץ שבוצע ע"י צודיק בצורה מושלמת ומעוררת התפעלות, קולו נסק לגבהים באופן מדויק, בחלקו של הקטע עצמתי את עיני ודמיינתי שאני שומע את לייבלה עצמו, היה לא רע בכלל... הציבור בכללות אהב אותו מאד, זה היה ניכר.
יעקב מוצן, אם אני צריך לבחור קטע מהקטעים שביצע הרי שללא ספק זה רבש"ע ספה"ע של פינצ'יק, ממש רק בשביל זה היה שווה לבא מירושלים, בקולו הדרמטי השכיל לתת את המיטב שניתן בכדי לבצע יצירה זו. (אין בכנ"ל כדי להוריד מהקטעים האחרים רק שאלה היו בולטים במיוחד).
כמו כן ההדדיות והתיאום של שני החזנים יחד היה בולט ומרשים במיוחד!
רק ההערה קטנה, בשבתות כאלה בצפון כאשר בשחרית הכהנים אינם עולים לדוכן הציבור מפתח ציפיות לגבי הקטע של ברכת כהנים שנדיר לשמוע אותו במלואו בשבתות חזנות רגילות, לא שהיו חסרים קטעים אבל קטע כזה היה צריך להכניס.
בסעודה שלישית עשו החזנים כמה דואטים ואירגנו את השירה (חסידית ברובה) בין השאר ביצעו יחדיו את תניא - פריד. הביצוע הזכיר מאד את סגנון הדואט של הלפגוט - פריד, מי ששמע, כמו כן ביצעו קטע מיוחד של וכולם מקבלים עליהם איני יודע את מקורו ושילבו אותו עם המנגינה החסידית המקובלת. אשמח אם מי מהחברים יעדכן.
תודה רבה למארגני השבת הנפלאה הזו, המשיכו להגדיל ולפאר את בימת החזנות.
נשלח ב-26/4/2009 11:00
ר' שמואל נגל והנהלת ביה"כ הגדול טרחו, וסדרו ואירגנו את השבת למופת.יעקב מוצן וצודיק גרינוולד עם פירגון הדדי הצליחו בגדול. אכן בדואט בסיום התפילה "השיר של הלויים" של החזנים סחף מחיאות כפיים ספונטניות של אהדה ושביעות רצון .
המקהלה של יותם סגל, מלווה, שרה ומתפללת! שותפים מלאים להצלחת השבת, ישר כח.
קבלנו חזנים במשרה מלאה שנתנו הכל ובטעם.
בסעודה שלישית השתתפו 150 מתפללים בהשתתפות החזנים שניצחו על שירה וזימרה
בהשתתפות הקהל וגם שם מחאו כף ספונטני כהוקרה לעונג שבת נפלא.
נשלח ב-26/4/2009 10:44
אחרי ברוך מרדכי בא גוי גמור אני מתחיל לשיר שושנת יעקב
נשלח ב-26/4/2009 10:34
כמו שהנביא אומר: "אוי א בראך..."
נשלח ב-26/4/2009 10:18
אוי אבוי נכשלתי במבחן של עברית אולי אם אסביר בצרפתית זה יעזור? תתייחס לתוכן ולא מעונין לדבר אח''כ גם כן אל תיקח את זה אישי ?הי ד''ר לעברית אישית או אישי? לא משנה אתה תעבור את הטסט אבל את המסר רק אני משאיר
סורי סארי איי עם סארי לא משנה העברית שלי לא מי יודע מה עני וועי
אח''כ נדבר אח''כ נדבר אח''כ נדבר אח''כ נדבר