בית פורומים א חרדים ספרדים

האם היתה גלות ספרד נוספת? תגובה לכתבתו של הרב יעקב ב. פרידמן הי"ו

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-2/6/2009 18:47 לינק ישיר 
האם היתה גלות ספרד נוספת? תגובה לכתבתו של הרב יעקב ב. פרידמן הי"ו

במוסף 'קולות' של 'בקהילה' לחג השבועות, התפרסמה כתבה של הרב יעקב ב. פרידמן הי"ו, אשר במסגרתה הוא חקר את עולם הישיבות הספרדי. בין הדברים הוא השחיל את המשפט הבא: "תורת ספרד המפוארת, מקור כל יניקתנו וחיותנו, שהאירה את שמי כנסת ישראל אלפי שנה, גלתה במאתיים השנים האחרונות לרוסיא, לליטא ולפולין".

כמה חבל שהכותב הנכבד לא טרח לברר לפני שכתב את הטעות המרה והכואבת הזו. בכזה משפט הוא למעשה מחק בהינף מקלדת עולם תורה שלם חי ותוסס במאתיים שנים האחרונות בארצות המזרח שהיו מלאות בחכמים וסופרים עד אין מספר, והפיקו כמכרה זהב אוצרות פז - אלפים רבים של תלמידי חכמים גאוני עולם ומצוקי ארץ.

על מה, אם כן, מכוונים דברי הכותב הנכבד ש"תורת ספרד גלתה"?

האם לעשרות אלפי הרבנים וענקי עולם שפיארו את חלב, תוניסיה, ג'רבא, מרוקו, עיראק, תורכיה, תימן, ירושלים ועוד, שכל רגב מרגבי אדמתם, וכל גרגיר מגרגרי עפרם, ספוג היה באהבת תורה ולימודה?!

או אולי לאלפי הספרים שיצאו באותן שנים מחכמי אותם ארצות, וחלקם אבד או נשרף במרוצת הזמן כידוע?!

ושמא לעולם הישיבות המפואר בארצות המזרח והמערב, אשר פרח ושגשג ביתר שאת וביתר עז, והעמיד עדרים עדרים של תלמידי חכמים גדולי תורה וענקי עולם אשר לא פסקה מהם ישיבה מעולם?!

ממי אם כן גלתה התורה?!

מרן הבן איש חי, שאחד מגדולי רבני האשכנזים המליץ לתלמידיו ללמוד בספרו, למיטב ידיעתי לא היה יליד ליטא.

מרן הגאון רבי ישועה בסיס זצ"ל, שחי לפני 150 שנה, וחכמי דורו מכל העולם העידו על גדלותו המופלאה בתורה, ערש ילדותו לא היה ברוסיה. לדוגמא: הרה''ג ר' אפרים חיות ז''ל מחכמי הונגריה, בספרו ''אשל אברהם'' על התורה (ליוורנו תקע''ט, דף ט''ו ע''ג) נתקשה בדברי רשב''ם פרשת שמות בסוד השם המפורש, וכתב: ''ותמהתי על המראה הזה כמה שנים ואין מגיד לי, מכל גדולי הדור באשכנז פולוניא ואיטליאני הי''ו, עד שבאתי פה תונס רבתי יע''א, ואמרתי לידידי כנפשי הוד לבי, הרב המאור הגדול נר ישראל, פטיש החזק, עמוד הימני, אוצר נחמד, כל רז לא אניס ליה, כבוד קדושת שמו, חכם הרזים, אהוב למעלה ולמטה, מוהר''ר ישועה בסיס נר''ו יאיר לעולמי עד, מתוניס, ואמר לי מיד תוך כדי דיבור שרשב''ם כיוון לסוד עמוק, וזה שמבואר בכתבי הקודש להאר''י זלה''ה...''. וראה עוד מה שכתב עליו הרה''ג ר' אברהם זוסמן ז''ל בסוף ספרו ''ויוסף אברהם'' על הלכות שחיטה וטרפיות.

ולא הזכרנו את מהרי"ט אלגאזי שבהסכמה לספרו "הלכות יום טוב", כתב עליו הגאון "חתם סופר": "גאון עולם... והארץ האירה מכבודו, ואמנם עדיין לא הגיע לחצי הכבוד הראוי לו... מיום חיבור משנה למלך לא נראה כחיבור הזה".

ומי לא שמע את שמעו של הגאון רבי חיים פלאג'י זצ"ל (שמשום מה דואגים לפרסמו רק לצרכיהם וד"ל) שחי באיזמיר שבתורכיה, וחיבר כמאה ספרים, ואף בעירו פעל עולם ישיבות חי ותוסס. וכפי שהוא עצמו מעיד בספרו "כף החיים" (סימן כ' סעיף י"ג), ואלו דבריו: "תהילות לאל יתברך כאן נמצאו כמה ישיבות גדולות, בתים מלאים ספרי דבי רב, ובתוכם שמה ישבו רבנן דפקיע שמייהו, תלמידי חכמים המחדדים, דלומדים כל ימות השבוע, ואין לך מבוי שלא ימצא בה ישיבה גדולה, בית מלאה ספרים, ושמה ישבו רבנן סבוראי בעומקה של הלכה" וכו'. עכ"ל.

ואיך לא הזכרנו את גדולי שושלת משפחת אבוחצירא, שעמדו בראשות הישיבה המפורסמת "אביר יעקב" במרוקו, ישיבה אשר העמידה מאות חכמים וסופרים. והם בודאי לא מסרו שיעורים בשפת היידיש...

ומה עם מרן הגאון רבי עזרא עטייה זצ"ל, שעליו התבטא החזון איש "סברתו כסברת הראשונים", אשר מוצאו היה מחלב, וסביר להניח שלא היה עולה על שלחנו געפילטע פיש.

ואיך יפקד זכרונם של גאוני חכמי תימן, שבארצם פרחה התורה במלוא תפארתה, וחיו בה ענקי רוח שהעניקו חמה בקומתם.

וכך עוד הרבה אדירי תורה, כמו: החקרי לב, הכף החיים, המשמרות כהונה, הזבחי צדק, השדי חמד, המאמר מרדכי, הסבא קדישא, השואל ונשאל, הפלא יועץ, הפרחי כהונה, האיש מצליח, כל הראשונים לציון לדורותיהם, ועוד ועוד ענקי עולם, ארזי הלבנון, רבנים, דיינים ומורי הוראות שחיו בסביבות המאתיים שנים האחרונות, והאירו את עיניהם של ישראל, והם, מה לעשות, לבלבו וצמחו בינות לערוגות בוסתנם הפורח של ארצות המזרח.

את המשפט "גדולי רבני ספרד אשר צפרנם עבה מכריסם של חכמי אשכנז", חקק בספרו לא אחר מאשר הגאון מקוטנא האשכנזי על גדולי דורו הספרדים שחיו במאתיים שנה האחרונות.

רק לדוגמא נקח את תוניסיה וג'רבא, שפרחו בהם ישיבות לתפארה, אשר העמידו אלפי בני תורה אנשי צורה ובעלי תריסין שספריהם הגאוניים מעידים עליהם כאלף עדים, עד שמרן החיד"א שביקר בתונס, ותיעד את רישומיו בספרו "מעגל טוב" (עמודים 56-57), כותב: "ולפי מה ששמעתי, היום יש קרוב לשלש מאות תלמידי חכמים בתוניס. וגם ראיתי נערים בני י"ד שנים מעיינים וחריפים קולעים אל השערה...".

חכם אחד אשר פנה לפני כמאתים וששים שנה אל גאוני ג'רבא - רבי נסים הכהן ואחיו רבי רחמים הכהן זצ"ל, והעיר להם כי הם נכשלים באיסור תחומין, לאחר שקבל את תשובתם המקיפה והמבוססת על מקורות ברורים בהלכה, נרתע לאחוריו ושיגר מכתב סליחה והתנצלות, ובו הוא כתב: "לא ידעתי כי אריות שואגים באי ג'רבא, ואם ידעתי לא הרהבתי בנפשי עוז לגשת הלאה, וסליחתם אבקש...".

וכך בכל ארצות המזרח, פעלו ישיבות ובתי מדרש מפורסמים, כמו הישיבה הנודעת "מדרש בית זילכה" בעיראק, "מדרש בית נשיא" בארם  צובא, "אהבה ואחוה" ו"אוהל מועד" במצרים, ועוד ועוד. ולא אהיה כרוכל למנותן (גם רובן לא נקראו בשמות). איך יתכן למחוק עולם תורה כה גדול?!

ויודגש, כי בהתחשב בעובדה כי מספרם של היהודים בארצות המזרח היה קטן בהרבה מאוד אחוזים מיהודי אירופה, הרי שהדבר מעורר התפעלות גדולה יותר. 

אדרבה, אם כבר אנו מדברים על גלות, הרי שבאירופה אנו מוצאים במאתיים שנים האחרונות ירידה דרסטית ביהדות והתבוללות אצל יהודים רבים, בהשפעת המשכילים, הרפורמים, הציונים, ועוד, ודווקא יהדות המזרח שמרה על היבדלותה בשמירת התורה והמצוות באופן מעורר השתאות. עד המאה שנים האחרונות כמעט שלא היו שם נושרים, ואם כן, הם היו בודדים ממש, רובם ככולם היו יהודים שומרי תורה ומצוות קלה כבחמורה.

מה אם כן, הביא את הכותב החשוב לידי טעות מצערת זו? בין השאר נובע הדבר מאי סיקור ויחסי ציבור לתולדות חכמי המזרח, לעומת סיקור מרובה לתולדות רבני אשכנז. גרם לכך גם חוסר מיתוג עצמי, לדוגמא הם לא כינו את עיירותיהם "ירושלים של אפריקה". ועוד, יהדות אשכנז פגשה ביהדות ספרד רק לאחר הגיעם לארץ ישראל בעליות, כשהשלטון הציוני-החילוני העביר בכוח את יהדות המזרח על דתה, ומרט ממנה את כל יופי יהדותה, בתוספת ל'אליאנס' שזינב במחנה!

אך ברוך ה', כיום אנו רואים כי תורה מחזרת אחר אכסניה שלה.

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/6/2009 17:25 לינק ישיר 

היום פרסם הרב פרידמן בבקהילה תגובה לתגובתי.

ירא הציבור וישפוט!!!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/6/2009 15:03 לינק ישיר 

יישר כח אבטיח, אני מצטער אם בתגובותי לעיל לא נזהרתי בכבודו של הרב פרידמן.
באמת מאמר מרשים, שאין ספק שכל כוונתו לברך. מה לעשות ככה זה כשמתרגלים ללמוד את הפשט דרך האחרונים... כנראה שאם הייתי לומד בפורת יוסף זה לא היה קורה לי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/6/2009 19:43 לינק ישיר 

אמנם העיקרון בודאי שצודק אמנם מה שצריך בעידן ה"יתד נאמן" ו"המודיע" שלא רק שמעלימים וכו' כמובן זה לא רק להתעסק בתגובות אלא להקים קול גדול דלא פסיק להחזיר אלינו הכבוד בפועל על ידי הקמת מערכת המתחילה מן התינוקות ולבסס אותה במשך השנים לפאר שבאמת שייך לנו: כלים לא חסרים רק יוזמה מבורכת:ואשרי המדבר על אוזן קשבת

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/6/2009 13:22 לינק ישיר 

ואגב: הנה תגובתי שנכתבה בבח"ח:

גם אני קראתי את הכתבה ההיא.
כפי ששיערתי מראש כך היה: פרידמן כתב שם כמה סופרלטיבים על נשואי כתבתו , הוא שיבח את תמימותם הנפלאה וכו' והכביר במילים על הצורך בפתיחת מקומות לימוד ספרדים שלא ישפילו עצמם בפני משחקי המילים הנהוגים אצל הישיבישער'ס האשכנזים.
אבל, וזה אבל גדול מאוד, הוא שגה בכמה נקודות שמתוכן אפרט 2 מרכזיות
א: מי שיקרא היטב את חציה הראשון של הכתבה יקבל את הרושם כאילו ואותו יהודי יקר מאשקלון הוא הוא מייצגם של כל ההורים הספרדיים באשר הם. כאילו והבעייה המרכזית שניצבת בפני הבחורים הספרדיים בכניסה לישיבה אשכנזית היא הטענה הזו של בית שיש בו טלוויזיה, אמא שומרת מסורת בקושי ובית שממוקם בתוככי החילוניות הישראלית הקלוקלת.
ומה עם בני האברכים כולם? מה עם כל אותם שחונכו בבתים של תורה?
הוא התייחס אמנם גם לגישה המפלה שיוצאת מנקודת מבט בסיסית של "אחוזים", הוא כתב גם על הבתים הללו בכמה משפטים, אך הכיוון הכללי של הכתבה גרם להבנה שהטענה המרכזית של אותם ראשי מוסדות גלומה בדמות אותה משפחה אשקלונית.

ב: מישהו כאן הגדיר את הכתבה כעבודת דוקטורט  יסודית, האם יחצנו"ת לשתי ישיבות (זו שבאשקלון וזו שבחדרה), מפוארת ככל שתהיה, יכולה להתכנות בשם זה? הלא גם בתור דוגמא מאפיינת הן לא מספיקות (אולי זו שבאשקלון המייצגת שיטה "חדשה")

אודה ולא אבוש לספר שעיתון בקהילה הרוויחו באותו שבוע קליינט נוסף בזכות אותה כתבה (בחצי השנה האחרונה קניתי שלוש או ארבע פעמים את העיתון הזה)
אך לאחר קריאה עיונית של אותה כתבה  התקבל אצלי הרושם הברור שפרידמן ירה קודם את החץ ורק אחר כך סימן את המטרה - הוא חפץ בייחצון אותן ישיבות ספציפיות ועבור כך הרחיב מעט לדבר על כלל עולם הישיבות הספרדיות, משל היו שתי אלה מייצגות ומאפיינות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/6/2009 13:19 לינק ישיר 

הועתק מאתר בח"ח:

להלן המאמר המלא של הרב יעקב ב. פרידמן.

אחרי שתקראו אותו, אתם מוזמנים להגיב מה ראוי ומה לא.  אולי תוכלו לתת רעיונות ענייניים.

קבלת התורה של הרצף מחדרה

א) על פוטנציאל מבורך של אהבת תורה, הקיים בעיקר בקרב משפחות עדות המזרח

הלילה היה סמיך, וניחוח האביב התמזג עם המיית ימי ה'ספירה' וההכנה הגדולה. קול בכי מר קרע את הלילה השלוו של חדרה. עמוס, תלמיד הישיבה, שהגיע לא מכבר להסתפח בנחלת הישיבה, ישב בפינת חדרו, ראשו כבוש בין דפי הבבא בתרא שלו, ובכי תמרורים מרעיד את גוו.

רבי שמואל ביטון, ראש הישיבה, קולט את קול הבכי, וליבו הומה כנהר. הוא מדלג על המדרגות המוליכות אל הפנימייה, ורוכן אל התלמיד, נכון כולו לעודד, לתמוך, להחם...

במקום להסביר לו במה דברים אמורים, מצביע התלמיד על דף נייר האחוז בין אצבעותיו הרועדות.

אל הישיבה הגיע עמוס, כולו כיסופים. לא נותרה פיסת עמוס שאיננה כמיהה. פנים המזוודה – בין מברשת שיניים ל'יד רמ"ה' - היה גדוש תקוות ולהב פנימי. הוא טיפס בלהיטות על גרם המדרגות, לחץ קלות על הידית הנפולה, וכבר הוא בן ישיבה. לכל מלא קומתו. משהו בכתפיים הילדותיות הזדקף בגאווה.

מפגש ראשון עם בית מקדש התורה.

כתפיו העדינות, עיניו הבורקות, הדריכות באצבעות הקפוצות. ילד בן 13 טהור-עיניים-ולב – נכנס בברית חותמה של הישיבה, וגוו העדין כפוף למשא העבודה.

כפוף כל כך. זקוף כל כך.

הוא עלה לחדרו לפרוק את מטלטליו. ריח חריף של צבע קידם את פניו. ניחוח של התחלה, של ציפיות גדולות, לב הילד שלו רטט לקראת היעודים הגדולים הנוצצים בפתח...

הוא פתח את הבבא בתרא החדשה בערגה, וידיו מוללו באהבה גדולה את הדפים הטהורים.

'השותפין'! – 'ביתו' החדש!

מבין אחד העמודים נשר פתאום דף נייר. הוא נטל אותו בתימהון. מיד הבחין בכתב-ידו הפסקני של אבא. הוא בלע בשקיקה כל הברה:

"לעמוס היקר שלי נ"י.

כאשר עטפתי את הגמרא שלך, עמוס, בכיתי שתהיה תלמיד חכם, ובקשתי מאת השם שיפתח את לבך בתורתו. אנא עמוס, אל תאכזב את אבא!

ממני האוהב, אבא."

הוא אימץ את המכתב אל לוח ליבו, משהו פנימי מאד ו'חי' מאד, הרטיט את חוט שדרתו, והוא פרץ בבכי מטהר.

אבא, בעל-בית ספרדי מעיירה בדרום. בית פשוט. מושגים פשוטים. בנפשו יביא לחמו. הרחק מהרשבמי"ם הסבוכים של 'יש נוחלין'. אבל אהבת התורה שלו עשוייה לפרנס גדודים של יודעי דעת עליון.

מכתב כזה, בכי כזה, אמר לי אחר כך ראש הישיבה הרב ביטון ברגש גדול, יצמיח לנו את אחד מגאוני הדור הבא!

*             *              *

"תורה גלתה גלות אחר גלות". תורת ספרד המפוארת, מקור כל יניקתנו וחיותינו, שהאירה את שמי כנסת ישראל אלפי שנה, גלתה במאתיים השנים האחרונות לרוסיה. לליטא. לפולין.

אבל גחלת אהבת התורה, אהבת חכמי התורה, נותרה יוקדת אש תמיד עמוק בוורידי-הנפש המזרחיים. בוערת, מאירה, בכל תוקפה וגבורתה.

ישנה הנחה, שאיש לא טרח לברר עד היסוד, שבתים מסויימים מעדות המזרח מעבירים אל הישיבות, דרך ילדיהם, השפעה קלוקלת. טוענים שהקושי לשלב בני עדות המזרח ב'חדרים', בסמינרים ובישיבות לצעירים, נובע מחינוך לקוי מבית, או חינוך מסורתי ערטילאי נטול-שורשים.

ההנחה הזו, גם אם במקומות מסויימים יש לה סימוכין, בטלה בשישים קבין של בעירת אהבת התרה שהבתים האלו משרישים בנשמת ילדיהם.

בשיחה שניהלתי בנושא הכאוב הזה, (מעל בימה זו), עם רבה של ראשון לציון הרב יוסף עזרן, נצר מפואר למשפחה מרוקאית מחד, וחניך פוניבז' ותורתו של רבי שמואל רוזובסקי מאידך, אמר לי הרב עזרן:

"אני מכיר עד היסוד את הקושי. את המשפחות והמנטליות, שמתוכם מבקשים להעתיק בנים להיכלות התורה, נו, בעייה. אני מכיר במגע אישי, ממוסדותיי שלי את הקושי הגדול. יתכן שהמנטליות טרם בשלה. מי שמכיר מקרוב את מנטליות היהדות המרוקאית שלנו, זה לא פשוט".

הדברים שלו הכאיבו לי. הביטוי "'מנטליות' שטרם בשלה" – הוא ביטוי שאני  שומע, זה שלושים שנה באותה נחישות, למרות שמאז לבלבו ופרחו אלפי שתילים ענוגים באדמת העידית של עדות המזרח. 

*              *            *

הצגתי את השאלה הזו בפני הרב הגאון רבי שמואל ביטון, ראש ישיבת 'אור יוסף' בחדרה, מסוללי הדרך הנועזים בעולם הישיבות הספרדי.

מההכרות היומיומית שלך, שאלתי, עם מאות הורים מהפריפרייה ומשכונות מצוקה, האם ההורים האלו מצויידים ב'מבינות' בקדושת התורה?

זה אולי יפתיע אותך, הוא אומר, אבל האבות, במה שאתה מכנה 'פריפרייה', רגישים יותר לחינוך הבנים לקדושת התורה, מאשר אברכים. אברכים רבים רוצים שהבנים יצמחו לגדולי תורה. זה לא רע. אבל האבות בחוגים שלנו משוועים, שהבנים שלהם יהיו לומדי תורה! מוארים בקדושתה! זו כבר דרגה.

היה קל מדי להסכים.

רבי שמואל רוכן אלי ואומר ברגש עצום; בכלל רגש, כאן, בישיבת 'אור יוסף' הוא המנוף, הכוח המניע את ההצלחה:

"אנחנו בוררים בישיבה לא רק תלמידים. גם הורים. אני אספר לכם איזה סוג הורים אנחנו מחפשים. למד אצלנו תלמיד מופלא, שקדן, למדן ועדין-נפש. שאלתי פעם את אביו, יהודי קשה-יום, רצף במקצועו, 'לא קרה ולא שנה', איך זכה לבן מופלא כזה.

"מדי לילה ולילה", אמר האב, "לילה לילה לפני השינה, אני שופך באוזני יעקב שלי דמעות שנחצבו מהלב שלי, ואומר לו בפשטות: 'יעקב, השאיפה היחידה שלי שתהיה תלמיד חכם. אין בחיי שום שאיפה אחרת'

הנה זה סוג הורה שיבנה את גדולי דור העתיד. אותו אנחנו מחפשים...

"אנחנו לא מחפשים בהכרח הורים בוכים בלילות. אנחנו מחפשים הורים המסוגלים לבכות על הצלחת בן בתורה"...

*              *              *

כיוון שסירבתי להסתמך על דברי הרב עזרן או הרב ביטון, יצאתי לבחון במו עיני, בתוככי "מכון המחקר" הטוב ביותר לסוגיה כזו: 'החיים' עצמם: האם קיימת 'בשלות' ספרדית לקדושת התורה או לא.

"החיים עצמם" הם למשל, בית הוריו המסורתי/דתי למחצה, של פאר תלמידי הישיבה הספרדית החדשה באשקלון, אלון מרציאנו. 

*          *           *

אלון מרציאנו מאשקלון, הוא המשל.

והוא הנמשל.

אלון, נער בן 14, יליד בית מסורתי בפרוורי אשקלון. עד לפני חודשיים עוד בזבז את ימיו על אלגברה ופיסיקה במסגרת דתית-לאומית, היום מקדיש אלון 15 שעות מיומו, בהבנת עמקיה של קדושין, בישיבתו של רבי חיים כהן באשקלון.

הסיפור הפנימי של עדות המזרח וישיבותיהן - טמון בבית הוריו של אלון מרציאנו. שם, במקור הגידול. לא בישיבה אליה לא יתקבל.

טרחתי אפוא ונסעתי לנסוע לבית הוריו באשקלון, ללמוד איך נראה מבפנים חינוך מסורתי-מזרחי, שמפני ההשפעה שלו יראים מוסדות החינוך האשכנזיים.

*             *             *

בית צנוע, מרוהט בקפידא, בשכונת 'אשכולי פז' בפרוורי אשקלון. עם אווירה חמימה עוטפת. מחבקת. האב, יעקב מרציאנו, טסטר במקצועו, דתי למדי. האם לא דתיה. אבל אוהדת ומכבדת מסורת.

מהר מאד גיליתי, ש'אהדה ו'כבוד' בכלל, הם כאן ה'מפתח'. ומהווים מקור האנרגיה המפעים של יהדות ספרד.

כבר בכניסה מעכירה את האווירה טלוויזיה ענקית, הניצבת סמוך לפמוטות שבת. הטלוויזיה שבקה חיים, מספרים לי. מאז שאלון, ה'בן תורה' שלהם, החל את צעדיו המהססים בעמקיה של בבא בתרא. הוא ניתץ את המכשיר. ליד מיטתו של אבא, מונח ספר הזוהר. עם מילותיו הקדושות הוא נרדם בלילות. מר מרציאנו חי בשלום-בית עם המיזוג הזה.

בכנות, אמרתי להורים מרציאנו. הורים בעולם שאינו חרדי, מבקשים לעצמם ילד עם עתיד של מהנדס, רופא או משפטן... לא ילד שמתנדנד בוקר ולילה ליד דפי גמרא, נו?...

"השאלה הראשונה", מחייכות עיניו של האב, "ששואלים אצלנו בעדה, כשאורח נכנס, היא כמה כפיות סוכר כבודו שותה בקפה..."

לאחר שהקושייה הזו התיישבה, הוא אומר, "בהתחלה הייתה התנגדות קלה. רונן הגיע באחד הימים הביתה, ואמר, 'המורות ב'צבייה' לא צנועות, ובכלל, למה אנגלית? אני רוצה תורה...'

"ברגע שקלטנו שטוב לו, שחם לו במסגרת הישיבה החדשה שבחר לעצמו, זה עשה אותנו מאושרים. אם טוב וחם לו לרונן - טוב וחם גם לנו".

הישיבה באשקלון הצילה את אלון. נפש יהודית טהורה המתנערת מעפרה ונאבקת בחבלי-לידתה הרוחנית. הישיבה החדשה באשקלון, סנונית חדשה ברשת ישיבות ספרדיות שהולך ומקים ארגון 'מעיין חיים ושלום' בראשות הרב הגאון רבי חיים כהן, העניקה לו את חייו.

לו היה אלון נשלח למקומות חינוך בבני ברק, הנוטים לבחון את עומק הטלוויזיה בסלון הוריו, יותר מאשר את עומק הטוהר בעיניו, היה אלון נקלע למאבקי הישרדות, שהיו מנפצים לרסיסים את הטוהר שעימו הגיע לדבוק במי שאמר והיה בבא מציעא.

השלמתם מהר עם המעבר, אמרתי להורים מרציאנו. מבן שחי בעולם חומרי ונהנתן, הפך אלון לילד העמל בתורה יומם וליל. זה דבר מרשים 'להכיל' כך נפש של ילד...

"אתה לא מבין", הוא אומר, "את הנשמה המזרחית. אנחנו חפים לגמרי-לגמרי מכל משחק אגו. מה שחשוב, שהלב שלי יהיה קרוב ללב של אלון. או שהוא יתקרב להשגותיי, או, אני אליו..."

והטלוויזיה? אני שואל, והאווירה החילונית במרחב האשקלוני, ושני אחים לא דתיים? לא נוצרים קונפליקטים?

"הטלוויזיה", הוא אומר בניחותא, "נותקה במו ידיו העדינות של אלון. יבורך! אם יש קונפליקטים? וודאי שיש. החיים נועדו לגבור ולנצח קונפליקטים. כבודו לא חושב?"

כבודו חושב.

*              *               *

אמו של אלון מצטרפת לשיחה. אשה לא דתיה. אוהדת מסורת.

את מסוגלת, שאלתי, להתחבר לדבר שנקרא 'קדושת התורה'? למרות שאת לא לגמרי שומרת את התורה הזו?

היא מחייכת בעונג: "אלון מרגש אותי. אלון, ו-כן, מה שאתה מכנה 'קדושת התורה'. פעם, לאחר עמל של 14 שעות רצופות בלימוד, רציתי לעודד אותו, ואמרתי לו בגאווה: "אלון אתה תהיה רב חשוב!"

"ענה לי אלון:

"יש לי שאיפות גדולות יותר. לעסוק בתורה!

"זה ריגש אותי עד דמעות!".

עניין הבדצי"ם, שאלתי, סבך הכשרויות  שאלון ודאי דורש בבית... נו, את לא בדיוק... עסקי הכשרויות מעצבנים לעיתים גם יהודים טובים בבני ברק... לא מפריע לך?

"למה?", היא תמהה, ומלמדת אותי, עד כמה חבל לסבך עולם פשוט. "למה לא? בדצי"ם, בשר חלק. העיקר בבריאות ובשמחה, ושיהיה לילד טוב בלב, גם כבודו מוזמן לכאן!"

"רק שיהיה לילד טוב בלב" – זה שם הסיפור. זו המנגינה שבלב, הלחן והמילים תוצרת ספרד, והמנגינה המתוקה הזו תוביל בסופו של סבל והשפלה, את יהדות ספרד לפסגות קדושת התורה!

*           *             *

איזה חיבור יש לך, שאלתי את האב בעדינות אגרסיבית, איזה חיבור יש לך עם לימודיו של אלון... הרי גם ארמית אינך יודע להגות!... אתה חי בשלום עם ילד המתרחק מכל בילוי ואירוע, כדי לשקוד על אותיות זעירות שלעולם לא תבין מה הן מביעות?...

ואז, לפתע פתאום הואר הבית באור רך וחמים. משהו בקלסתר הפנים של מר יעקב מרציאנו, עולה וותיק מהעיר דובדו במרוקו, התרכך. ומה שקרוי אצלנו 'הניצוץ היהודי' נחלץ ובקע ממרתפיו:

"אני לא מבין ארמית... אבל הארמית הזו עושה לי טוב..." הוא עוצם את עיניו ברגש: "כל-כך כל-כך עושה לי טוב!... כשאלון שלנו חוזר מהישיבה בשעות מאוחרות, אני מחבק אותו בכל נשמתי, ומתחנן, "תגיד לי משהו, אלון, שלמדת היום... אני רוצה להיות אתך שם... להיות שותף לדברים הקדושים שאתה לומד...'

"...אני לא מבין כלום במה שהוא אומר לי. זה גדול בשבילי. אבל המילים שלו, מילים טהורות של תורה עושות לי טוב... חודרות לנשמה... אני מסוגל לשבת ולהקשיב שעות, מרותק למילים שאלון מלמד אותי בלהט. אין לי בהם שום מושג... זה נשמע כל כך קדוש ונשגב!..."

באיזה 'בית-מדרש', אני שואל בחרדת קודש, באיזה בית-מדרש ינקת את העושר הזה, את היכולת להבין דברים לא מובנים? היכולת 'להרגיש' כך?

הוא עוצם עיניים בדבקות, וחוזר לשפת הנשמה המרוקאית: "זה ירושה מבית אבא. בדובדו. עיר מרוקאית שאליה היגרו מגורשי ספרד. אבא, איש עמל פשוט, אבל אהבת התורה היה הרגש היחיד שידע".

השעות שבהן יושב אבא-מרציאנו, בצל טלוויזיה שנותקה מחיותה, ויונק בחרדת קודש חיות ממילים טהורות בארמית שאינו מבין... חרדת הקודש הזו, הנקיה, החפה משמץ שאיפה למעמד, היא המנוע האדיר של יהדות המזרח, מקור הכוח שיעניק לנו את דור העתיד של חכמי ספרד!

*            *            *

בחזרה לבני ברק, אפפה אותי הרגשה של רוויה גדולה, וגם החמצה גדולה. משפחת מרציאנו - הרב עזרן נכבד - אלפי משפחות מרציאנו, "בשלים" לגמרי.  בשלים לחינוך ילדיהם לקדושת התורה, אם רק יגישו להם את הכלים.

לא. לא אם 'יגישו'. הגשה' מאן דכר שמיה? אם רק לא ישליכו אותם בזלזול ממדרגות הסמינרים, ה'חדרים' ומוסדות החינוך.

"ישליכו בזלזול" - לא בגלל הטלוויזיה המנותקת מהשקע בסלון. אלא כי קוראים להם מרציאנו.

הכל נראה לי אבוד פתאום. אם הרב עזרן, שחי כל ימיו את החיכוך בין העולמות סבור שמשפחות מרציאנו למיניהן "לא בשלים", מה יסבור בבא העת, הר"מ-הבוחן בישיבה קטנה יוקרתית, המבקש לקבל לישיבתו רק 'בשל ומבושל'?

לא 'בשלים' הרב עזרן? ומי יתן את כל עם ה' בשלים כל כך, כי יתן את רוחו עליהם!

*                *             *

ב) האם עולם הישיבות הליטאי – הוא מקומם הטבעי של בני עדות המזרח?

שבוע שבוע, עשרים שנה נדד מרן הרב שך לירושלים לישיבות ה'חינוך העצמאי'. מטביע נטפים מזמנו המדמם - בלבטים טכניים שנגסו בחוט-השדרה של החינוך הטהור. מתבזה במיני כינוסים, סופג עלבונות מהורים        ממורמרים, משקיע שעות על ישיבות מנהליות בסוגיות טכניות של שעות תקן ופיטורי מורים...

מי שהבין לליבו ואפיו, ידע עד כמה התנפצה הטכנוקרטיה הזו אל נשמת-התורה שלו. הוא עקד בפשטות, את רוחו, את נשמתו, על-גבי מזבח החינוך הטהור בארץ הקודש.

למי מסר הרב שך את נפשו?

כך אמר הרב שך לרבי שרגא גרוסברד, קברניטו של החינוך הטהור בארץ הקודש:

"...העולם הזה שלכם – לגדל נכדים של מרן הרב אברמסקי... העולם הבא שלכם לגדל את אבנר ודודו מדימונה..."

*              *               *

האם כך נראים הדברים היום? האם עולם התורה האשכנזי ממתין בזרועות פרושות לעיניו הטהורות וליבו ההומה של דודו מדימונה?

אלון מרציאנו מאשקלון, עם אנינות הדעת שלו, העדנה, השקיקה לתורה המבעירה את ליבו, לא יתקבל לישיבה טובה. אף פעם, ולשום מקום. אין לו סיכוי. ואלמלא רבי חיים כהן ורשת המוסדות שהוא מתחיל לכונן, לא היה לו ולטוהר בעיניו סיכוי.

למה? כי הוא אלון. כי הוא מרציאנו. כי הוא מסורתי. כי לאבא שלו יש טלוויזיה כבוייה בבית. והעובדה שהטלוויזיה כבר לא פועלת בזכותו של אלון, לא תסלול את דרכו לעולם הישיבות. אלון 'בחר' בשם הלא נכון. בבית ה'לא נכון'. במקום מגורים שגוי.

בסוגיית קבלת תלמידים למוסדות חינוך – כולנו היסטוריונים וגיאוגרפים.

כזוהי הגישה: מי שנולד לבית ללא טלוויזיה, הוא ילד טהור. אתרוג הדר. כולך יפה ומום אין בו. מי שנאבק בטוהר ליבו והוציא את הטלוויזיה מבית הוריו – הוא מקרה סוציאלי.

אשקלוני.

'מקרה' מרציאנו.

והוא הופך בגלל סיבות שמקורן אי-שם בהיסטוריה, או בתורת הסוציולוגיה - ל'תיק' שצריך לפתור את 'בעייתו'.

מתעצם היום בסייעתא דשמיא עולם של ישיבות-קטנות; עולם מפואר, למדן. עולם קדוש. ודווקא בגלל עוצמתו הרוחנית החובקת-זרועות, הוא מכיל סמלים, מותגים, וסממנים, שרונן מחדרה, שהחל רק אתמול לחזור בעיון פעם חמישית על כתובות – לא ייקלט שם.

ואם הוא ייקלט, לאחר מסע שתדלנות מפרך – הוא כבר לא יהיה אותו רונן, עם הטוהר והנקיון בלב, שבו פגשתי אמש בחצות לילה בעירו, ליד הרשב"א.

לאחר מאבקי 'קבלה' – הוא כבר יהיה רונן עייף, שחוק, שאיבד את תומתו ואשליותיו.

*              *              *

גם בספרד ההיסטורית שרר יחס משפיל ומפלה – כלפי בני אשכנז. כך היה ב'תור-הזהב' הספרדי, שם לא התקבלו בצדק, תלמידים מאשכנז. כך בימי מהרלב"ח, מענקי עולם, שמלך על ירושלים, ופסל בצדק שוחטים ומוהלים מאשכנז. משום שתורה מלכה אז בארצות המזרח.

ישנם גם מקרים, שיש קושי אמיתי לקבל נערים מבתים מסויימים בפריפריות, העלולים להעכיר את טוהר בית המדרש.

אבל צריך להודות ביושר לב, שבמחוזות אשכנזיים רבים עושים שימוש-גורף בטענה הזו, ופוסלים בני ובנות תורה מזרחיים ספוגי אור קדושה ותורה.

ג) עולם הישיבות הליטאי כמקור המחיה של עולם התורה הספרדי

הזיכרון העז ביותר שלי בנעורי, קשור לעוצמות רגש-התורה של מו"ר הגאון הגדול רבי זלמן רוטברג זצ"ל.

רבי זלמן, היה סוג יהודי, שגופו הורכב מ- 98 אחוזי אהבה רוגשת לתורה, ושני אחוז של רקמות בשר – ששימשו 'כלים' להכנסת הרגש הזה לפועל...

נער רך הייתי, וההמיה שלו לכל מה שליד תורה, נדמה לתורה – עיצבה את רוחי.

באחד הימים כשלמדתי איתו בביתו, התלוננתי במרירות על שהחל לומר שיעורים בעברית. להעתיק 'הרגשים' של רבי שמעון כהן גדול, לעברית שאיתה מבקשים מיוסי מנה פלאפל בחומוס – נראה לי חילול הקודש.

"גם אני חושב כך" אמר בצער גדול. "אבל יוסי אבוטבול, שלמה סבאן, בני עליה מופלאים, הצטרפו לישיבה... נפשי קשורה בנפשם... אני חייב שיבינו אותי, אני חייב שירגישו אותי... שניהם אינם מבינים יידיש..."

אמרתי בסערת נפש:

"הראש ישיבה מבטא דיבורים של רבי ירוחם... רבי ירוחם דיבר ביידיש..."

הוא הניף את ידו בביטול מוחלט:

"מיט 'הרגשים' קייפט מען נישט תורה... אני 'מבין' גדול ברבי ירוחם, אבל 'מבין' גדול יותר בצרכי-הנפש של יוסי אבוטבול..."

אמרתי לו ברטט:

"שפה מאי עבידתיה? כשהראש ישיבה שואג בהיכל "כולא גופא דרופתקי ניהו טובי לדזכי דהווי דרופתקי דאורייתא!..." – גם השיש המרופט של ארון הקודש בישיבה מתרגש!"

זו היתה הפעם היחידה שהוא נישק אותי בחום. הנשיקה הזו מחממת את ליבי עד רגע כתיבת השורות.

*             *               *

עולם הישיבות הליטאי, על מגרעותיו והיחס המפלה שאכן קיים בו – בנה מן היסוד את גאוני עדות המזרח. שתל בעיניהם את ניצוץ הקדושה, ניער אותם מדלות הקיום, בנה עבורם באצבעותיו המדממות של מרן רבי אהרן קוטלר את ה"חינוך העצמאי", בנה אפילו את ש"ס.

ישנם מקרים רבים מאד של הצלחה. 'הצלחה' היינו התערות מוחלטת של ספרדים בעולם הליטאי. הכרתי בעברי בחור שלמד בשקידה עצומה, ונעשה חסיד מובהק של תורת בריסק. כיוון שקראו לו חיים, כינו אותו בישיבה בחיבה, "ר' חיים סטנסיל". החלק היפה בסיפור, שהוא היה יוצא דופן, לא ב'מזרחיות' שבו, אלא ב'בריסקר' שבו.

הקושי עם הצלחה כזו הוא בעיקר, בהמשך הדרך. לא בטוח שאת הילדים שלו, כשיידפקו על דלתות מוסדות נעולות, יכנו "חיים סטנסיל".

היום, כשעולם התורה הספרדי ספג תעצומות נפש מופלאות מזכות תכונותיו ואופיו, ופרש כנפיים משלו – הזיווג בינו לעולם הישיבות הליטאי הולך ומסתבך. תכונות האופי שונות. מרן הרב שך עצמו דיבר על כך פעמים רבות.

ד) האם יש סיכוי לנסיונות להחזיר ליושנה את עטרת תורת המזרח?

החלום הספרדי, היה ונותר: להקים חברון, מיר ופוניבז' משלהם.

נעשו, נעשים יומיום נסיונות להקמת ישיבות לבני תורה ספרדיים, שיובילו מהפך אמיתי בתפיסת החשיבות והבטחון העצמי של בני העלייה מעדות המזרח לעצמם, לרבותיהם הגדולים.

אברכים ספרדים למדנים ישנם, המודעים לקשיי אחיהם, בוגרי ישיבות ליטאיות, מצויידים בירושה מדוד עשיר, ברכה מרבי חיים, והם מנסים את מזלם. יש מתוכם גאוני תורה אמיתיים, המנסים לסלול דרך של ממש.

ההצלחה הולכת ומתעצמת. אבל הקושי הוא, בעקירת הרגלי 'חשיבות'. וגם אם הבחור מצוי בישיבה ספרדית מעולה, עיניו וליבו נשואות לא אחת לישיבות ליטאיות.

יושב לידי תלמיד ישיבת עילית ספרדית, הפורחת בחסד ה'. הוא מדבר בהתפעלות גדולה על ישיבתו:

"ישיבה נפלאה! תאמין לי, בדיוק 'כמו' 'מיר ברכפלד'!."

למה לך הדימויים? שאלתי אותו במרירות. למה לא תתרומם מכוח ישיבתך המפוארת, ותראה בה 'חי נושא את עצמו', מתוקף עצמה וחילה. למה היא אמורה להיות "כמו'".

ראש ישיבה ספרדי נכבד, ניסה להאדיר את חשיבות ישיבתו החדשה באוזני מועמדים בני עלייה. כדי לרצות אותם תיאר עד כמה הישיבה שלו חשובה:

"אם תלמד כאן שנה-שנתיים, יקבלו אותך בסוף בקלות לחברון..."

במילים אחרות: הישיבה שלי חשובה כל-כך, שאפילו חברון רוחשת לה כבוד!

וזה כמובן אומר, שלדעתו, אין לישיבה שלו חשיבות מזכות עצמה.

"אמרתי לו לראש הישיבה", סיפר לי הבחור, "אני יכול להירשם מיידית לחברון, למה לי לעבור דרך ישיבתך?"

שוב בוקעת מכאן אווירת הפטרונות, שהציבור הספרדי מינה לעצמו.

*             *               *

וזו למעשה אם כל הבעיות:

הציבור הספרדי עצמו ממאן או חסר-אונים, להיפרד מתפקיד ה'מקבל'. וגם אלו שמנסים להיבנות, נעזרים ב'קביים' הרגשיות, של הדימויים למקומות ה"נכונים".

"אנחנו בדיוק כמו..."

"אם תלמד כאן – יתכן שתתקבל לחברון".

גם חלק מהציבור הליטאי אחראי להאצלת הפטרונות. אבל הציבור הספרדי נוטל לעצמו את תפקיד ה'מקבל' הנכנע, בטבעיות מצמררת.

מי שמדלג על הישיבות הקדושות 'אור ברוך', 'דעת חיים, 'שארית יוסף',  'ראשית חכמה', 'ברכת אפרים', 'בית שמעיה' – ישיבות מפוארות, עם מיטב ראשי הישיבות והלומדים, במרוצתו לחברון פוניבז' ו'קול תורה' – יתקשה בבא היום להתלונן על 'פטרונות ליטאית'.

ה) מה סבורים חכמי ספרד?

הישיבות הקדושות טיפחו ביובל האחרון אלפי 'לומדים' מופלגים מעדות המזרח. בכותל המזרח של התורה הקדושה מסיבים גאוני עולם מעדות המזרח, ראשי הישיבות הספרדיים הקימו ישיבות מפוארות לבני העדות האלו, ולמרות הכל העיניים ממשיכות להיות נשואות למקום שמקבלים אותם במינונים מצומצמים.

למה?

הצגתי את השאלה הזו לפני כמה ממנהיגי היהדות הספרדית. ביניהם הגאון הגדול רבי שמעון בעדני, בעצמו חניך נובהרדוק, ויליד-בית של מרן הגרא"מ שך זי"ע.

אני גר ליד סמינר 'תהילה' בבני ברק... סמינר מצליח, זוהי אפשרות אחת מני רבות לביסוס ופריחת הסמינרים לעדות המזרח...

אף על פי כן, ממשיך הציבור הספרדי להידפק על דלתותיה של המערכת האשכנזית, וכולנו יודעים למרבה הצער שישנן אפליות בהתייחסות. השאלה היא כמובן, מדוע הציבור המפואר של בני עדות המזרח אינו משנס את מותניו ומניף את דגל העצמאות התורתית? גם בסמינרים, גם בישיבות הקדושות? מדוע לחזר על פתחי העולם האשכנזי, כשהעולם הספרדי הקים מתוכו דור מפואר של מחנכים וגדולי תורה?

הרב בעדני: "אתייחס תחילה אישית לגבי השם שהזכרת, 'תהילה'. הוא סמינר נהדר. אני הייתי שותף בהקמתו. הנכדות שלי לומדות בו. ובהחלט היינו יכולים ואמורים להקים מוסדות לעולם התורה הספרדי. גם אני אישית תמכתי בהקמת חלק מהמוסדות האלו, כמו ישיבות 'אוהל משה' של הרב משה מלכה, וישיבת 'תפארת משה' של הרב סבג, שניהם היו גם מתלמידי, ועוד.

"לעצם הענין, זו בעיה של אווירה. קשה לשנות אוירה. התפיסה היא שמקומות התורה האשכנזים הם המעולים ביותר, קשה לשנות תפיסות... גם בישיבות וגם בסמינרים, יש 'אוירה' של הזדקקות לתורתם של אחינו האשכנזים".

אבל למה? גם אם נניח שעד עכשיו כזה היה המצב, שעולם התורה האשכנזי היה מוערך יותר מסיבות כאלו ואחרות. למה להמשיך להידפק על דלתות אחרים, ולא לשנות את התפיסה מיסודה?... הרי קם בסייעתא דשמיא מקרב עדות המזרח דור של מנהיגות תורנית, גאוני עולם, ישנם אלפי אברכים מעדות המזרח, העידית של עולם התורה המסוגלים להפריח שממות... מדוע אינם מתגייסים למהפכה פנימית להאיר את עולם התורה הספרדי?

(במתינות): "מה שאתה אומר זה נכון מאד. אבל כפי שאמרתי יש אוירה. ואוירה אי אפשר לשנות בבת אחת, ולזרז הליכים נפשיים ותפיסות עולם. זה ייקח זמן. מה שאתה מבקש – אני משוכנע שזה יקרה בסוף בסייעתא דשמיא. אבל זה תהליך. הוא כבר קורה בכמויות קטנות, ובהדרגה מסויימת. אתה שואל כמה זמן? להערכתי דור אחד או שניים, עוד שני דורות יפרח עולם התורה מעדות המזרח בכוחותיו שלו..."

הצגתי בעבר את השאלה הזו, במסגרת שיחה אישית פרטית, לפני המקובל הגאון הצדיק רבי דוד אבוחצירא שליט"א, והוא ענה לי בפשטות, שלבחור עצמו אסור לחשב חשבונות. וכל עוד הוא מרגיש התעלות במוסד אשכנזי ליטאי, הוא צריך לדבוק בו. השבת עטרת יהדות ספרד,  אמר רבי דוד שליט"א, איננה חובה המוטלת על כתפי הבחור עצמו.

ו) הפתרון – מוסדות לעדות המזרח; חיזוק ה"ויגבה ליבו", על-ידי הדגשת תכונות-הנפש האציליות המיוחדות ליהדות ספרד

ישנה טעות בסיסית בגישה. מי שיצליח הצלחה אמיתית בהפרחת ישיבה ספרדית, הוא לא בהכרח מי שיצליח לכנס תחת כנפיו את העילית הלמדנית.

מי שיצליח הוא מי שיצליח להחדיר בעולם הספרדי הרגשי "ויגבה ליבו".

נעשה לאחרונה נסיון אמיץ, הצובר הצלחה מופלאה, ישיבת 'דעת חיים' של הגאון רבי שלום ביטאן שליט"א מבית וגן. ישיבה מפוארת ההולכת ומגבירה חיילים בס"ד. בחורים השתכנעו כל כך מהניחוח הליטאי של הישיבה, שהיא מכונה היום 'דעס חיים'... בהגייה אשנזית-ליטאית.

שוחחתי, במסגרת שיחה פרטית, עם ראש הישיבה על הקשיים, ועל ההצלחה הגדולה.

"יש", הוא אומר, "התפכחות מרנינה אצל תלמידים מבני עדות המזרח, בהבנה של סגולותיהם. הרב שך דיבר בשעתו על כך, שכל מי שרגליו עמדו על הר סיני יש לו חלק בתורת משה. אבל אופי נטילת החלקים שונה. והרב שך עצמו אמר, שבן תורה ספרדי הלומד בישיבה ליטאית, עלול לאבד את האצילות העדנה והטוהר המיוחדים לחברה הזו.

"כשאומרים שיש 'שוני במנטליות' – אין הכוונה להעליב חוג כלשהו. הכוונה כפשוטה: 'שוני במנטליות'. בחור אשכנזי יש לו הסגולות הברוכות המרוממות ישיבה ליטאית, ובחור ספרדי יש לו הסגולות הנפלאות המרוממות ישיבה ספרדית".

בני ישיבות ספרדיות אצלכם משלימים עם התופעה?

"בן גוריון הפך בכוח הזרוע את תפארת ספרד לסוג ג'. מי שגם בארץ, וגם בעולם הישיבתי ומקטלגים אותו, ומקבלים אותו לפי אחוזים, מזדהה עם השנים עם העובדה שיש לו מין 'נכות' דמיונית, שלא יוכל לדלג עליה. שתמיד יחסר לו משהו שיש לאשכנזי, גם אם הוא הטוב שבהם.

"אני מרגיש שהפריצה הגדולה כבר החלה. יש גבול טבעי לפרק הזמן שסטיגמות נמשכות. הבחורים בישיבה שלנו גאים בהשתייכות שלהם. אנחנו גאים בסגולותינו היחודיות.

"זכור לי שהרב שך שלח פעם את הרב יצחק פרץ לוועידה חשובה בארה"ב. וכשהיו שנעלבו מכך שהם לא נשלחו, אמר, לשליחות הזו צריך מידה של תום, נקיות וטוהר, שאצלנו האשכנזים מוצאים פחות".

*             *              *

אחת הישיבות שיצרה בהצלחה של ממש, מהפך מוחלט בתפיסת הגישה לתורתם ואישיותם של בני עדות המזרח, היא ישיבת 'אור יוסף' בחדרה.

הסיפור הפנימי מאחורי הישיבה, הוא הסיפור המלווה גם את ישיבת 'דעת חיים'. זהו השילוב המנצח של הדגשת תעצומות הנפש והרוח בעדות המזרח, לבין הלמדנות, ואהבת התורה המבעירה את עולם התורה הליטאי.

הישיבה איננה מדחיקה את בעיית בני הישיבות בעדות המזרח. אינה 'פותרת' את הבעייה...

'אור יוסף' טוענת על-ידי 'באי-כוחה' - מאות בוגרים גדולי תורה שהצמיחה, שלא הייתה כאן מעיקרא בעיה.

גדל כאן בחדרה דור צעיר, רענן, של עדות המזרח, הניגש במלא כובד הראש לדרך הלימוד הלמדנית, המושחזת של תורת ליטא, (שגם היא, הלמדנות הישיבתית, מושתתת על חכמת יהדות ספרד: ה'מחנה אפרים', ה'שער המלך', המהרי"ט, המהר"י בן לב, המהרלב"ח ועוד), ומשלבת אל תוכן את העדינות והרגישות המזרחית, הדרך ארץ, חיוניות ה'הרגשים', ה'ביקוש' העצום,  והאצילות הפשטנית.

הישיבה מצידה, גם מטפחת בעדנה, ברגישות, את הסגולות היחודיות של הנפש המזרחית.

הנסיונות המתעוררים מפעם לפעם לחיים, לפתור את 'בעיית' בני עדות המזרח, נכשלו, משום שה'פותרים' ניגשו אליה כאילו הייתה כאן 'בעייה'. הם נכשלו, משום שהצגת העניין כ'בעייה' מוכיחה שהם התעלמו מהתפארת האמיתית, לא הדמגוגית, התפארת הפנימית, המופלאה של נערי עדות המזרח, הבאים במגע ובמשא עם תהומותיה של 'שניים אוחזין'.

'אור יוסף' מוכיחה יומיום על ידי מאות חובשי ספסליה ואלפי בוגריה, כי דווקא בני עדות המזרח מצליחים, בפועל, ליצור את דמותו של בן התורה השלם, שאותו חזה בעיני רוחו רבי חיים מוולוז'ין.

*         *         *

הגישה של הרב ביטון, עשויה להעניק את ההשראה הגדולה, החסרה היום בחלק מישיבות עדות המזרח.

הקושי עם ישיבות ספרדיות שונות, אינו במידת למדנותן, או במרקם האנושי, הקושי טמון בחוסר ההצלחה לבנות בקרב התלמידים 'גאוות יחידה'. את ה"ויגבה ליבו".

חלק מהישיבות הספרדיות הקיימות אינו מצליח, או לא מנסה להחדיר לתלמידיו את העובדה, כי בני תורה ספרדים הם העידית שבעולם התורה.

במילים חריפות יותר:

הקושי הקיים היום בישיבות ספרדיות, אינו באיכות הנוער שם. הקושי הוא בחוסר המודעות לאיכות הזו!

*                *                 *

הרב ביטון ניגש באומץ ובטחה לנושא של תורת עדות המזרח, כמי שמצוי במגרש ביתי בטוח. הוא אינו 'מטייח' - כי אין צורך לטייח. אינו חרד מהביטוי 'אוריינטציה מזרחית' – כי הוא רואה בה את מקור הברכה של נער שהגיע מארצות המזרח...

והוא משוכנע, שדווקא האצילות, הרגישות והעדנה המזרחיים, יהפכו לכלי מופלא בדרכו של הנער לכתר התורה, אם רק לא יחניק את הסגולות האלו, ולא ישפיל את מבטו על עצם היותו נושא שרביט האצולה הספרדי.

בן תורה ספרדי יצליח, בתנאי קודם למעשה, שיכיר, שיעריץ, את הסגולות המיוחדות לו, לעדה הספרדית המפוארת. את הכרת המעלה העצמית כינה רבי ירוחם ממיר 'כלי העבודה'. 'כלי העבודה' בעדות המזרח הן החמימות, הטוהר, נקיון הנפש, האצילות האנושית, ובעיקר, ה'ביקוש' וכלי הקיבול העצומים.

*            *             *

הרב ביטון תופס את ידיי ומביע ברגש המסוגנן שלו את תמצית משנתו כולה:

"אוריינטציה מזרחית היא ברכה. ושלל התכונות המזרחיות המפוארות הן כוח מנצח, כשהם שרויים בכפיפה אחת עם ה'אלול' של רבי ישראל, ועם המתיקות של רבי שמואל רוזובסקי!".

ז) גרעין חדש, מעוף חדש, בדמות רשת ישיבותיו של הרב חיים כהן

בדממה רועמת, הרחק מהקולניות המלווה מהפיכות, החל לפני כחצי שנה לקרום עור וגידים, אחד הפרוייקטים המהפכניים בעולם התורה הספרדי.

ישיבת אשקלון היא חלק מתנופה גדולה המתחוללת בחודשים האלו, על ידי רשת 'מעיין חיים ושלום', שהוקמה ביוזמתו ועידודו של הגאון רבי דוד כהן ראש ישיבת חברון.

הרעיון נוסד בעקבות גל הפריחה המרשימה של מוסדות הקירוב, שבנו תלמודי תורה בעיירות הפריפרייה. מערך תלמודי התורה של כוללי וולפסון ופעילי 'לב לאחים'.

הטרגדייה היא, שההצלחה נעצרת עם סיום הלימוד בת"ת. תלמידי התתי"ם ממשפחות מזרחיות בפריפרייה, מנסים את מזלם בישיבות קטנות ברחבי הארץ, חלק גדול ביניהם עבר קשיים התקבלות קשים, קשיי קליטה והתאקלמות במרחב זר ומנוכר. ועימו ההכרח לשהות בפנימיות לצעירים, עניין המעורר בקורת אצל גדולי ישראל.

אנחנו משקיעים, אומר רבי חיים כהן, מליונים מכספי וולפסון ו'לב לאחים' להפריח את חצרות אלוקינו ברישום לתתי"ם, וכשמגיע הרגע להניב רווחים רוחניים בגיל ההתבגרות, אנחנו מותירים אותם לבוסס...

משם הדרך לנשירה, קצרה מהדרך בין אשקלון ל'קול תורה'.

הרעיון ההולך וצובר תאוצה, הוא להפריח ישיבות לצעירים מעדות המזרח בביתם הטבעי, במקום הגידול הטבעי שלהם, ולהתמודד עם הקשיים משם. הסביבה והמשפחות. באשקלון, בשדרות, בנהרייה, בקרית גת...

כאן מתרחשת מהפיכה שקטה. הרחק מהקולניות הטבעית המתלווה ל'מהפיכות'. נשמת ה'מהפך' כאן, הוא הנסיון הקסום 'לגעת' בשורשי הגידול. לרכון בהדר לעבר האופי הטהור והאצילי של בן תורה ספרדי, בצעד המהוסס הראשון שלו, ולתמוך בו בעדנה.

"שורש הרע", אומר לי הוגה הרעיון והמייסד הרה"ג רבי חיים כהן, "הוא הנתק הקשה שבין רקע התלמידים, האווירה בבית אבא, לאווירה בבני ברק. בני עדות המזרח, הם העידית שבעידית, צריך אבל גם לזכור שהסיכויים והסיכונים קיימים במחוזות האלו במידה שווה".

בישיבה הראשונה שהקים באשקלון החל ביישום הרעיון. מטפחים שם את הנוער מן היסודות המוכרים, בסביבתו הטבעית, מטפתים את נשמת התורה שלו בכל שלבי נביטתה ולבלובה. ומסייעים ביצירת היזון חוזר בין הנער לביתו.

אם תעקור נער אשקלוני, אומר הרב כהן, מהחממה הביתית שלו, ל'זכרון מאיר' – איבדת אותו.

הישיבה הראשונה כבר פורחת בחולות אשקלון. נכנסתי להיכל הישיבה בעיצומו של 'סדר'. לצד הלהט, ה'ברען' והזרועות המונפות בריחתה של תורה, ניתן להבחין גם בטוהר. בנקיון הפנימי. "המקום הזה", אומר בהתפעלות ר"מ בישיבה, "נקי משאלת 'מעמדות' ואינטרסים של 'אגו'. מושגים מעולם התאווה הקנאה והכבוד לא פלשו למקום הזה.

כל מה שארבעים תלמידי הישיבה יודעים על עולם ישיבות ליטא, הוא עד ימיו של רבי ברוך בר. הם נותרים מוגנים מחיכוכים שונים, שאכמ"ל.

*              *             *

יצאנו מבית-המדרש. הלהט, הדבקות, והקדושה בעיניים, התחלפו במהירות מסחררת במגרש כדורגל שטוף נוער צבעוני, מעורב, השוכן במתחם הישיבה ממש. המעבר המצמרר, הברוטאלי, מלמד הרבה גם על עבודתו הקדושה של הרב כהן וארגונו,

אבל בעיקר על היעדים הנוצצים שם בישימון המנטאלי והרוחני של הדרום.

הקלות שבה ניתן לעקור נער אשקלוני ממגרשי כדורסל, אל הסטנדר של רבי עקיבא איגר – היא כתב-תביעה על החברה החרדית, המתחפרת במעוזים הביתיים המוכרים והנוחים.

*             *            *

לישיבה אין עדיין שם מסודר. שם, לכאורה הפרט הראשון בהקמת מוסד... אני מעורר על כך את אזנו של רבי חיים.

"לא חשבתי על זה", הוא אומר בהפתעה, "באמת צריך שם לישיבה".

זה מבטא את נשמת העניין. 'שם' הוא תפאורה. בחיים צריך גם תפאורה, אבל מי שמתרכז בתפאורה, הופך את מפעלו ל'שם' 'שם' הוא ענף משורש ה'יישות', שממנה מבקשת הישיבה באשקלון להימלט.

בסופו של דבר, אומר הרב כהן, אנחנו נהייה חלק מעולם הישיבות, אבל נתוני הפתיחה שלנו טובים יותר.

התלמידים כאן מרגישים טהורים. עם נפש בוטחת. נקייה.. בוטחים בעצמם. במשנתם. רבי חיים מחייך: "הילדים שלנו לעולם לא יידפקו על דלתותיך".

כן יהי רצון.

"אנחנו", נוצצות עיניו של רבי חיים בהמייה, "נטפח אלפי מרציאנו, באשקלון, בקרית-גת, בשדרות, בנהריה במושבים, ובכל מקום שניצוץ יהודי ניעור וניצת משממותיו.

"יום יבא", חולם הרב כהן, "שההבדלים בקהל השם יתבטאו רק בנוסח התפילה. לא בהבדלי 'מנטליות' גוון עור וארץ מוצא".

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/6/2009 13:07 לינק ישיר 

עדס.
כתבת "אצל האשכנזים התוו דרך לא למדו רק הלכות שחיטה וזוהר".
 האם הזדמן לך פעם לשמוע על חכם עזרא עטייא?
 אם הוא (או נכון יותר תלמידיו) היה מקרב אחינו האשכנזים היית פוגש היום עשרות ספרים בסגנון "מעשי רב" ואורחות מרן רבינו הקדוש והטהור גאון הגאונים וכו'.
הוא לא לימד רק שחיטה וזוהר, הוא העמיד דור שלם של תלמידים שידעו (גם שחיטה וזוהר - מה שלא מצוי בישיבות האשכנזיות וגם) את כל מכמני התורה כולה!
דור שלם של מוסרי התורה (כהגרב"צ אבא שאול הג"י צדקה גר"י מועלם, הגר"ש כהן ועוד רבים מאוד) גדלו על ברכיו ודור נוסף רחב מאוד גדל על ברכיהם.

די לך לקרוא בספריו של הגרב"צ אבא שאול את הערצתו העצומה לרבו זה כדי להבין את קצה גדלותו.

אם בכל זאת אתה ניזון מאיך שהאשכנזים רואים את העולם הרי שגם החזו"א התבטא עליו בהפלגה גדולה מאוד.

זה ששם עסקו גם ב"למעשה" ?
בעיני זהו יתרון עצום שיומחש לך בעת שתשאל כמעט כל בחור ישיבה מצוי שאלה בהלכות שבת...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/6/2009 21:53 לינק ישיר 

זכיתי להכיר כמה בוגרים של כסא רחמים, ובאמת רואים ישרות לצד בקיאות ועיון אמיתי.
אבל לצד זה הישיבה היתה אמורה ליצור איזשהו הוואי קהילתי, למנף את השיטה את הדרך.
קשה מאוד  עד בלתי אפשרי,  לשכנע בחורים צעירים לעזוב את העולם הזה. גם מי שממיט עצמו באהלה של תורה, רוצה להרגיש שייך לאיזה עולם הזה. בכל אופן וחי בהם, שלא לדבר על זה שמעבר לכביש יש מי שזוכה להתענג על ה'... 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/6/2009 14:59 לינק ישיר 

יש ויש!

ישיבת כסא רחמים, עוגן ההצלה של עולם הישיבות הספרדי השורשי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/6/2009 01:07 לינק ישיר 

אם אתם דנים על הדורות הקודמים, אז זו השטות הכי גדולה שראיתי מעודי בפורום.
וכי מישהו מבין להשוות בין גדולי עולם? מה זו ההלצה הזו?
אפילו בדור הנוכחי אין לנו שום דעה בעניין, יש ב"ה גדולי עולם שלמדו על דרך האמת מראש הישיבה רבי עזרא עטייה, חכם ב"צ אבא שאול זצוק"ל. ומרן  וחכם שלום שליט"א. 
הבעיה היא שגם חכם שלום לא העמיד תלמידים לשיטתו, וגם בפורת יוסף לומדים היום את אותה השיטה הליטאית. וגם בניו של מרן למדו כך ואין לנו על מי להישען...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/6/2009 00:36 לינק ישיר 

ונשך, מה הקשר למשקל?
אני מדבר על אחד הפרמטרים לבדיקה.
כמו הבן איש חי ורבי חיים פלאג'י שכתבו למעלה משמונים ספרים כל אחד.
החיד"א שכתב למעלה ממאה ספרים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/6/2009 00:14 לינק ישיר 

תלאביבי60 כתב:

אגב מעניין כמה רבנים אשכנזים יש במאתיים שנה האחרונות שכתבו למעלה מ- 50 ספרים וכמה רבנים ספרדים?

אתה קונה ספרי קודש במשקל?

http://www.bhol.co.il/forum/topic.asp?topic_id=2635560&whichpage=&forum_id=771#R_5 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/6/2009 23:58 לינק ישיר 

לפני השואה וכל ה200 האחרונות

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/6/2009 23:57 לינק ישיר 

אינקל, על איזה תקופה אתה מדבר?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/6/2009 23:52 לינק ישיר 

אצל הספרדים היו בקושי כמה מאות בחורי ישיבות מול האלפים אצל האשכנזים מה אתם מתכחשים

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/6/2009 23:49 לינק ישיר 

AC מה היה שם יותר?
אם תבדוק כמה ספרים בהלכה נכתבו במאתיים השנים האחרונות שם וכמה כאן אני בטוח שתגלה דברים מענינים.

אגב מעניין כמה רבנים אשכנזים יש במאתיים שנה האחרונות שכתבו למעלה מ- 50 ספרים וכמה רבנים ספרדים?

תוקן על ידי תלאביבי60 ב- 03/06/2009 23:52:10

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > אקטואליה וחדשות > א חרדים ספרדים > האם היתה גלות ספרד נוספת? תגובה לכתבתו של הרב יעקב ב. פרידמן הי"ו
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 לדף הבא סך הכל 2 דפים.

bholext