האתון שנצחה נביא והזבוב שנצח נשיא
"וַיִּפְתַּח ה' אֶת פִּי הָאָתוֹן וַתּאמֶר לְבִלְעָם מֶה עָשִׂיתִי לְךָ כִּי הִכִּיתָנִי זֶה שָׁלשׁ רְגָלִים: וַיּאמֶר בִּלְעָם לָאָתוֹן כִּי הִתְעַלַּלְתְּ בִּי לוּ יֶשׁ חֶרֶב בְּיָדִי כִּי עַתָּה הֲרַגְתִּיךְ: וַתּאמֶר הָאָתוֹן אֶל בִּלְעָם הֲלוֹא אָנכִי אֲתֹנְךָ אֲשֶׁר רָכַבְתָּ עָלַי מֵעוֹדְךָ עַד הַיּוֹם הַזֶּה הַהַסְכֵּן הִסְכַּנְתִּי לַעֲשׂוֹת לְךָ כּה וַיּאמֶר לֹא: וַיְגַל ה' אֶת עֵינֵי בִלְעָם וַיַּרְא אֶת מַלְאַךְ ה' נִצָּב בַּדֶּרֶךְ וְחַרְבּוֹ שְׁלֻפָה בְּיָדוֹ וַיִּקּד וַיִּשְׁתַּחוּ לְאַפָּיו:"
שלש פעמים הכעיסה האתון את בלעם, העלתה את חמתו עד להשחית. "לו יש חרב בידי כי עתה הרגתיך" עד אשר התברר לו כי כעסו היה מקוצר ראייתו, "אולי נטתה מִפָּנַי כי עתה גם אותכה הרגתי ואותה החייתי" (במדבר כ"ב, ל"ג), ועליו להודות לה.
כעס למדונו חכמים מוצאו מן הגאוה. מי אתה שתעשה לי כך? האם אינך יודע מי אני ומה ערכי? וכו'. כאשר מלא אדם תחושות גאוה אלו, סף כעסו נמוך מאד, וכל דבר פעוט שלא כרצונו מביאו לכעוס עד התפרצות צונמית של חורבן עצמי וסביבתי.
אשרי אדם הגובר על כעסו, ואוי לו לנביא שאתונו נצחתו.
זבוב תועה שלא הבחין בשלט "הכניסה לזבובים אסורה" התעופף לתומו בחדר הנשיאותי, העז לנחות על פרצופו של נשיא ארצות הברית. גם כמה תנועות יד נשיאותיות אמיצות עדיין לא הבהירו לו את הטעות הפטאלית, ואז במחי יד וחיוך נמחץ למות ע"י יד נשיאותית.
לו היה הזבוב פותח את פיו היה אומר: הוד נשיאותו, מדוע אתה כועס? מדוע אינך יכול לכבוש כעס? מהי זכותך המוסרית להרוג אותי? וכי עשיתי רע? התכוונתי להרגיזך? להרוג, לרצוח כך מתוך כעס טפשי. אתה מפגין כח נשיאותי על זבוב, ואף מחכה למחמאות על הביצוע המזהיר. איפה הכוח, התגובה המוחצת? כאשר ברחובות טהרן נטבחים בני אדם ואתה, אין קולך נשמע, שם מצפים ממך מליונים לכתף תומכת, ליד אמיצה שתאחז בידם אל מול משטר עריצים אלים ורצחני, ואתה חזק על זבובים.
כאן לא היו כותבי נאומים ואנשי חצר ללמדך תנועות וחיוכים מלאכותיים. כאן היית בגודלך הטבעי ברק חוסין אובמה.
אשרי אדם המעביר על מידותיו, ואוי לו לנשיא שזבוב נצחו.
שבת שלום!