| נשלח ב-12/7/2009 17:26 |
|
| |
עד כמה בודקים חכמים דבריהם -עיקרון אורבך/גישת הרשת
הקדמה: סברה של חכמים
כאשר מעלים סברה, האידיאל הוא להסמיך אותה על מקורות ולבדוק אותה מול כל הדעות והידיעות האחרות שלנו, כמו ברשת האמונות של הפילוסוף האמריקאי קוויין. סברה צריכה לעלות בקנה אחד (לא לסתור) את כל הידיעות האחרות הקיימות ואם היא תומכת בהן (הן נובעות ממנה) או שהיא נתמכת על ידן (היא נובעת מהן) מוטב עוד יותר.
כל אדם, פחות או יותר, בודק, בפועל או לפחות מצד ההרגשה, את דעותיו. כלומר, כשהוא משמיע איזו דעה, הוא מסתמך גם על תחושתו הפנימית שמה שחשב או אמר אינו סותר את שאר מאגרי הידע שלו. זו לא בדיקה מודעת, אבל אנו יודעים שיש לנו תחושה כזו שמראה לנו ש"זה בסדר. זה מסתדר".
כמובן, אין די בהעלאת רעיונות כזו באופן לא שיטתי. חכמים אמורים לעשות זאת בצורה יסודית (לנתח את הנחות היסוד ואת הנחות היסוד של הנחות היסוד) ומקפת (לא להשאיר אבן על אבן בעולם הסברות והמקורות בלי לבדוק את הסברה החדשה מולן). זו למעשה הנחת היסוד שלנו, ב"עולם הישיבות", כי כל אחד מבעלי הדעה שבתלמוד ובין מפרשיו בדק את עצמו ואת שיטתו אל מול כל המקורות האפשריים. וכך אנו נוהגים בלימוד התלמוד שבזמננו, כשאנו מסתמכים על גישה זו כדי לארגן שיטות ולברר גישות.
מתי נולדה הנחה זו? פרופסור אפרים אלימלך אורבך ע"ה, בספר היסוד שלו "בעלי התוספות" (מוסד ביאליק, מהדורות רבות) טען שזה חידוש מתודולוגי של בעלי התוספות. אולם הוא טועה בנקודה זו, במחילה מכבודו, כפי שנראה בהמשך. ולמעשה, נכון יותר לומר כמותו "בעלי התוספות סיגלו לעצמם את דרכי הדיון של האמוראים והטכניקה המיוחדת לבטאם" (בעלי התוספות, עמ' 526).
במקום אחר אבקש להראות כיצד חכמים פיתחו את שיטות הלימוד האלו. אולם בצד קביעה היסטורית זו אני מעלה שאלה מסייגת. עד כמה חכמים באמת הצליחו או אפילו ניסו לעמוד ברף גבוה זה של שיטת לימוד ופרשנות?
התשובה עשויה להפתיע אותנו.
כיצד יש לקרוא את המאמר הזה? הוא, כרגיל, ארוך. יש בו גם רמות שונות של קושי. אני מציע לקרוא את הפרק על "מה צריך לבדוק" שמציג את המסגרת הרעיונית ואת המונחים. אפשר לדלג, לדעתי, על שני הפרקים הממחישים את הבדיקות המקומיות. הם בנויים על מושגים הלכתיים מורכבים למדי, למרות שהשתדלתי לבארם בקיצור.
בעיקר אני ממליץ להתרכז בפרק המראה כיצד ר' יוחנן מרשה לעצמו להתעלם מחיפוש אחרי מקורות נוספים, בין תומכים, בין סותרים. וכמובן יש לעיין בסיכום. אבל עשו כטוב בעיניכם ואשמח על כל הערה ותגובה.
קיצור הכותרת
תוקן על ידי עצכח ב- 19/07/2009 8:54:27
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-17/7/2009 07:23 |
|
| |
תודה על הכוון והמושג, ואפילו
דוגמא חיה.
מעניין לקחת דוגמא דוקא מרבי
יוחנן שהאריך ימים כל כך. כמה מחזורים היו מדבריו?מצידי, תמיד הנחתי שעורכים -
מסתבר שלכל ישיבה היתה עורך או מערכת , ושוב צברו
את כולם יחד - ובנו סוגיא אחידה.איך נבנה
את השיחה הראשונית מן היהלום המלוטש?
It would need reverse engineering -רק ניסו באיזה מקומות לתת טעם
של הדיון הראשוני.
ראיתי שהביאו מרדכי ערבי
פסחים - בשם מהר"ם מראטענבערג - שמשכזר את הסדר בזמן הקרבת חגיגה מהמשניול
שלנו - כשסוגיית הגמרא מתרכזת על סדר שלנו של גולי בבל. סליחה שאינו לענין - רק
שאתה מעורר מחשבה וזה פירות החקירה הנוקבת.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/7/2009 09:29 |
|
| |
.
תודה!
|
| נשלח ב-12/7/2009 22:30 |
|
| |
נושא מעניין מאד
אני אישית מרגיש, שככל שאני לומד יותר, קשה לי יותר לחדש חידושים, כי אני צריך לבדוק כל חידוש מול כל הדברים שלמדתי עד עכשיו... כשהייתי צעיר זה היה הרבה יותר קל...
|
|
|
|
| נשלח ב-12/7/2009 17:48 |
|
| |
סיכום
אם ניישם לגבי התלמוד ופרשנותו מונחים טכניים הלקוחים מעולמנו המודרני, ניתן לומר כי חכמים מעלים תיאוריות לגבי טעמיהם של דינים. תיאוריות אלו טעונות בחינה באופנים שונים, הלקוחים מעולם הפרשנות. בדיון כאן מצאנו את הרמות הבאות:
א. מציאת הסברה שמסבירה את הנתון. יש דין. מה טעם הדין? לפעמים מחפשים סברה, לפעמים מחפשים מקור אחר. פסוק, דין כללי, גזירת חכמים. מחפשים גם הוכחה. הנה, במקור תנאי נאמר בדומה לכך, או שלפחות הדין המובא שם מסתדר לפי אותה סברה שלי כעת.
ב. בדיקה מקומית של הסברה.
האם הסברה עולה יפה אל מול המקור? זו אינה שאלה פשוטה אלא מורכבת. כאן יש בדיקות רבות.
1. האם ההסבר שלי "נכנס ללשון" של הטקסט שאנו באים לבאר? מפליא, אבל לא תמיד זה כך (ולפעמים מוותרים על התנאי הזה, כמיוחס לחת"ם סופר, שעדיף להידחק בלשון מאשר בענין).
2. האם ההסבר שלי מסתדר עם כללי ההרמנויטיקה של המקורות (חכמים אינם מאריכים בדוגמאות או בלשונם שלא לצורך).
3. האם היא הכרחית, כלומר אין הסבר טוב ממנו? האם אי אפשר היה להציע הסבר אחר לטקסט או למקור שאני בא לבאר או לדייק ממנו? לא קל תמיד לעשות זאת. עד שאני טורח למצוא הסבר לנתון כלשהו, האם עלי עכשו לזנוח את מאמצי הגדולים שנשאו סוף סוף פרי כדי לחפש אחרי דעה הפוכה כדי לבדוק את עצמי?
ג. בדיקה חיצונית. בדיקה זו כוללת שני חלקים.
1. . האם זה מתקבל על הדעת? (אהה, כמה קשה להגדיר מה נכלל ומה לא בתנאי זה!)
2. בדיקת הסברה מול כל המקורות האפשריים. זו משימה שבהחלט עשויה להיות אינסופית מעצם הגדרתה. ובכל זאת, הנחת היסוד המתודולוגית שלנו היום, בעולם הישיבות, היא שחכמים היו אחראים לדבריהם במידה כזו שכל דעה שאמרו ניתנת לבדיקה מול כל השיטות האחרות הקיימות. (אני מציע לקרוא לכך "עיקרון אורבך" או "גישת הרשת").
על פי מספר דוגמאות קטן מאד מן התלמוד סבורני שעדיין ניתן לראות כי חכמים לא תמיד הפעילו את כל הבדיקות משלב ב', אם כי לא ברור אם זה היה מתוך החלטה מודעת שאין צורך במאמץ פרשני זה, או שהדברים נבעו מתוך רמת לימוד שונה.
לגבי השלב השלישי, ראינו כי גדולי האמוראים בארץ ישראל לא סברו שיש צורך לבדוק כל סברה וכל תיאוריה אל מול כל המקורות האפשריים, ואפשר בהחלט לסמוך על כך שאם תלמיד חכם בעל שיעור קומה (כמו ר' יוחנן) מציע סברה, היא מבוססת גם ללא בדיקה חיצונית של שאר מקורות. כמובן, יש בהחלט ערך לבדיקה כזו כדי למצוא את הדרך הבהירה ביותר להציג את הסברה לפני התלמידים, ויתכן שהבירור מועיל גם לחכם עצמו כדי להכניס תיקונים קלים בסברה הראשונית שלו.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-12/7/2009 17:45 |
|
| |
א. ממרחק תביא לחמה: בדיקה חיצונית - מעשה ר' יוחנן וריש לקיש
לאחר המריבה הגדולה בין ר' יוחנן לריש לקיש, נפטר ריש לקיש. ר' יוחנן נותר לבדו. ואז בא לו העונש המתבקש. הוא גילה עד כמה חסר לו חברו משכבר הימים. והחסרון התגלה לו בנקודה שהיתה מוקד חייו. הלימוד.
תלמוד בבלי מסכת בבא מציעא דף פד עמוד א
נח נפשיה דרבי שמעון בן לקיש, והוה קא מצטער רבי יוחנן בתריה טובא. [נפטר ריש לקיש והיה מצטער ר' יוחנן אחריו הרבה].
אמרו רבנן: מאן ליזיל ליתביה לדעתיה [אמרו חכמים: מי ילך ליישב את דעתו?]
ניזיל רבי אלעזר בן פדת, דמחדדין שמעתתיה. [ילך ר' אלעזר בן פדת, שמחודדות שמועותיו].
אזל יתיב קמיה. [הלך וישב לפניו. כלומר, היה ר' יוחנן מכין את שיעורו או שמא מעביר את שיעורו בישיבה והיה ר' אלעזר שם בין התלמידים. והשוו לתיאור השתתפותו של רב כהנא בישיבה של ארץ ישראל ב"ק קיז א].
כל מילתא דהוה אמר רבי יוחנן אמר ליה: תניא דמסייעא לך. [כל דבר שאמר ר' יוחנן, היה (ראב"פ) אומר לו: הנה ברייתא שמשמע כדבריך]
אמר: את כבר לקישא? [אתה כמו בן לקיש?]
בר לקישא, כי הוה אמינא מילתא [בר לקיש, כי הייתי אומר דבר]
הוה מקשי לי עשרין וארבע קושייתא [היה מקשה לי 24 קושיות. מסתבר שזה מספר סמלי, וכי תמיד היה ריש לקיש מוצא בדיוק רק את המספר הזה?]
ומפרקינא ליה עשרין וארבעה פרוקי [והייתי מתרץ – מפרק – את 24 קושיותיו ב-24 תירוצים]
וממילא רווחא שמעתא. [והיה הדיון מתרחב ומתרווח].
ואת אמרת תניא דמסייע לך, אטו לא ידענא דשפיר קאמינא? [ואתה אומר לי שיש ברייתא שמסייעת לי כלומר שמתבארת לפי שיטתי היטב, האם לא ידעתי עוד קודם שמה שאני אומר הוא טוב?].
מה תיאור הלימוד שעולה מדברי ר' יוחנן כאן?
א. ר"י מעצב סברה. איך הוא מגיע אליה? מתוך דיוק של משנה? מתוך מחשבה על נושא כלשהו או שאלה שעלתה בחיי היום יום או בבית המדרש? לפי הדוגמאות שממלאות את התלמוד, גם וגם וגם.
ב. יש מקורות תנאיים שמתבארים לפי הסברה החדשה שהתגלתה (כלומר: נחשפה) כעת. דוק: כאשר מגלים סברה, אנו מניחים שהיא תמיד היתה כזו וחכמים לפנינו ידעו אותה והשתמשו בה. זה רק חדש לנו.
האם מחפשים מקורות תנאיים כאלו? לא בהכרח. ושיטת ר' יוחנן היא שאפילו אין צורך לחפש אחרי מקורות כאלו! לא כאשר הוא משוכנע בנכונות דבריו (הסברה מסתברת. הנה לנו ניצן של "דעת תורה").
ג. יש מקורות שמשמעם הפוך. צריך לחפש אחריהם, לבדוק אותם, וליישבם. ר' יוחנן סבור שחשוב לעשות זאת, אבל אין הוא עושה זאת בעצמו. הוא סומך על אחרים, על ריש לקיש. יתכן שקשה לבעל הסברה למצוא דוגמאות נגדיות לשיטתו ולכן הוא זקוק לריש לקיש.
יש מקום לשאול אם "רווחא שמעתתא" הכוונה היא שההסבר של הסברה מנוסח כל פעם טוב יותר עקב קושיות ריש לקיש, אבל הסברה עצמה נותרת כשהיתה. או שהסברה מתנגשת עם מקורות אחרים, ומתוך ההשוואה אליהם, והצורך ליישבם, גם הסברה עצמה עוברת "שיוף" ושינוי. אלו ואלו עשויים להיות "רווח השמועה". למה מהם התכוון ר"י? ואולי גם וגם?
מנסיוננו שלנו (כלומר: מנסיוני שלי), שני הדברים נכונים.
ושוב: ר"י לא עשה זאת בעצמו. הוא הסתמך על ריש לקיש. האם חסרונו של ריש לקיש כאן נובע מכך שר' יוחנן שוב אינו בטוח בנכונות סברתו עד שיש את הביקורת עליה? או שזה רק מתוך אהבת הלימוד והבירור, שהרי אדם מבין את עצמו וחש את עצמו ואינו מרגיש צורך לבטא את הדברים ביתר בהירות עד שיבואו אחרים וילחצו עליו ויראו לו כי הדברים טעונים עדיין ניסוח טוב יותר אם לא שינוי ממש.
לפי דרכנו למדנו על הבדיקות שצריכה סברה לעבור, ועל המידה שבה חכמים עסקו בכך, ושהיו מסוגלים לכך.
1. הסברה עולה ומנוסחת בניסוח ראשוני.
2. הסברה נבדקת מול מקורות סותרים לכאורה. כתוצאה מכך, היא עוברת שיוף וניסוח מחדש שפעמים גם עשוי לשנותה (צריך דוגמאות מר' יוחנן עצמו, אבל כל התלמוד מלא מזה. כל הדוגמאות של "מתיב/מיתיבי הן מסוג זה והתשובות עליהן הן משני הסוגים כמבואר כאן. אמנם יש הבדל בין ניתוח שנעשה שלא בפני בעל המימרה, ומאפשר לנו לחשוב שהוא ידע מכל זה, ורק אנו זקוקים לחשיפה ולהרחבה, לבין הודאתו שלו או מעשה המספר על לימודו שמראה שגם הוא נזקק לכך).
3. הסברה מחוזקת על ידי מקורות שמתפרשים לפיה ולכן מהוים תמיכה בה (כל התלמוד מלא מזה. "תניא כוותיה דר' פלוני...)
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-12/7/2009 17:42 |
|
| |
ב. בדיקה מקומית, הכרחיות: לא תיזלו בתר איפכא – הקפדתו של רב
נניח שיש לי סברה. סברה שמסתדרת עם המקור שאני בא לפרש. כדי לחזק את דברי, אני מצליח למצוא מקורות נוספים שניתנים לפירוש לפי שיטתי.
זה אומר שהפירוש שלי אפשרי, אבל לא שהוא היחיד. עלי לבדוק אם אין אפשרות לפרש את המקורות בצורה הפוכה, כך שלא ילכו לשיטתי אלא באופן המנוגד.
כל עוד לא עשיתי זאת, מאמצי לוקים בחסר.
במבט מהצד, של לוגיקאי בן זמננו, אני משער שאין ראוי לדחות את הגישה שמסתמכת על פירושים אפשריים. מציאת פירושים הכרחיים ובלבדיים היא נדירה מאד. כמעט בכל מקום, בחיים ובמדע, אנו בוחרים פירושים ותיאוריות שהולמים ככל האפשר את הנתונים, ומסתפקים בכך. זה בדרך כלל המירב שאנו מסוגלים לו כבני אדם.
וזה עשוי להיות נכון ויעיל גם בלימוד הגמרא.
אמנם נראה שאפשר לזהות מחלוקת מתודולוגית בין חכמים. יש כאלו שהביאו ראיות ממקורות שהתפרשו היטב לשיטתם, גם אם היו להם הסברים אחרים. והיו כאלו שסברו שזו אינה ראיה ואין לו לתלמיד חכם להסתמך על ביאורים מסוג זה.
אצל רב אנו מוצאים אפילו מונח טכני לפירושים שאינם הכרחיים. הוא קרא להם "איפכא". מלשון פירוש שניתן להפוך לצידו השני.
חיפוש בפרוייקט השו"ת מגלה שלושה מקומות בבבלי שבהם מופיע שימוש לשוני זה. אני מביא את הדוגמא מכריתות יז ב. (שתי האחרות הן מכתובות מז ב ומקידושין מו א).
העובר עבירה מדרגת חומרה מסויימת ומעלה, שעונשה (ללא התראה ועדים) הוא כרת, הריהו מתחייב בשוגג להביא קרבן חטאת. למשל, האוכל חלב (בצירה כמובן). ואכן, קל היה למדי לטעות ולאכול חלב. חלב ושומן נראים בדיוק אותו דבר אלא שהם מגיעים ממקומות שונים בבהמה.
האוכל ולא ידע אם אכל חלב או שומן, הרי ספק עבירה חמורה בידו. עבור מקרים כאלו יש חיוב "אשם תלוי". קרבן שמביא בעל הספק.
אולם באיזה ספק מדובר כאן? יש שתי אפשרויות. יתכן שהיו לפני האוכל חתיכה של איסור וחתיכה של היתר, ולא ידע איזו אכל. כאן יש לנו "איתחזק איסורא". כבר ידוע שהיה איסור לפניו ובכל זאת אכל. אולם יש אפשרות קלה מזו. היתה לפניו רק חתיכה אחת ולא ידע איזוהי, איסור או היתר, חלב או שומן, ובכל זאת אכל.
יש מחלוקת אמוראים בתנאי החיוב של אשם תלוי. האם החיוב חל רק כאשר "התחזק איסור", כאשר היו שם שתי חתיכות ואכל אחת מהן, ובזה מודים הכל שחייב קרבן. או שהחיוב חל גם כאשר היתה רק חתיכה אחת ולא ידוע מהי. בשאלה זו נחלקו רב אסי וחייא בר רב, כדלקמן.
(כריתות יז ב)
רב אסי אמר: חתיכה אחת שנינו, ספק של חלב ספק של שומן; חייא בר רב אמר: חתיכה משתי חתיכות שנינו.
במשנתנו שנינו:
א. ספק אכל חלב ספק לא אכל
ב. ואפילו אכל, ספק יש בו כשיעור וספק אין בו
ג. שומן וחלב לפניו, ואכל אחד מהן ואינו יודע איזה מהן אכל
... מביא אשם תלוי.
המקרה ג' בוודאי הולך לשיטת חייא בר רב, שצריך חתיכה אחת מבין שתים (איסור והיתר, שהוחזק איסור). אבל מה טיבו של המקרה הראשון?
נסיונות ההכרעה בשאלה זו מבוססים על שיקולי עריכה של המשנה. אני מביא את הגמרא עם הסברים קצרים.
איתיביה רב הונא לרב אסי, ואמרי לה חייא בר רב לרב אסי (בעל השיטה שדי בחתיכה אחת לחיוב): [שנינו בחלק השלישי של המשנה] חלב ושומן לפניו ואכל אחת מהן. מאי לאו, מדסיפא [בחלק השלישי] שתי חתיכות, רישא [שמדברת לכאורה בחתיכה אחת כי רק היא מוזכרת] נמי שתי חתיכות!
הראיה היא מפתיעה מאד והיה, להפך, מקום לצפות שרב אסי יקשה מן הרישא של המשנה, שלא נזכרו בו שתי חתיכות כלל. אמנם הנידון ברישא אינו חד משמעי. אפשר הרי לפרש כך או כך. הראיה של המקשן נגד רב אסי מסתמכת על הכלל הניסוחי כי יש לצפות שבאותה משנה יידונו מקרים מאותו סוג. אם כי אין זה כלל ללא יוצאים מהכלל.
אמר להו רב: לא תיזלא בתר איפכא [אל תסתמכו על פירוש שיכול להתהפך]
דיכול לשנויי לכו [הרי יכול רב אסי לתרץ לכם]:
סיפא בשתי חתיכות, רישא בחתיכה אחת.
המקרה השלישי אמנם בשתי חתיכות, והוחזק איסור, אבל המקרה הראשון שונה והוא בחתיכה אחת. ובמקום ראיה נגדו יש כאן ראיה לטובתו.
הגמרא ממשיכה בניתוח כללי העיצוב והניסוח של המשנה. הרי לשני הפירושים קשה.
אי הכי [אם כשיטת רב אסי שדי בחתיכה אחת, יש לומר:]
חתיכה אחת מחייב, שתי חתיכות צריכא למימר? [למה לי המקרה של שתי חתיכות. הלא הדברים הם קל וחומר?]
[ומתרצים:] זו ואין צריך למימר זו.
[כלומר באמת הדברים נלמדים בקל וחומר, אבל יש משניות שכוללות בתוכן קל וחומר בלי שזה נאמר במפורש.
ולאידך גיסא -]
ולחייא בר רב דאמר: מדסיפא בשתי חתיכות, רישא נמי בשתי חתיכות,
מיתנא תרתי למה לי?
[מדוע להזכיר שני מקרים פעמיים, של שתי חתיכות. די באחד.
ומתרצים:] פרושי קא מפרש. [המקרה השלישי מסביר למה הכוונה במקרה הראשון.]
תירוצים אלו ממחישים יפה את כללי הניתוח הצורני של המשניות, והם גם בעייתיים כאן כיון שאין חלקי המשנה באים ברצף ויש ביניהם קטע נוסף. אבל לצורכנו די במה שהבאנו.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-12/7/2009 17:40 |
|
| |
א. בדיקה מקומית, לשון ומבנה: הויות אביי ורבא
הסתייגות והתנצלות הכותב: הדוגמא הבאה עשויה להתפרש כפי שאכן פירשתי אותה, כמציגה הבדל משמעותי בסגנון הלימוד בין אביי לרבא. אולם אין הפירוש שאני מציע הכרחי כלל וכלל. כיון שאני חושש מאד לעצמי שלא אכשל כמעשה רב אדא בר אבא, אני מוסיף את ההתנצלות הזו כאן. הדברים עשויים להתפרש כפי שכתבתי, והם עשויים להתפרש באופן אחר ועמוק יותר. ולא באתי אלא להועיל ולא לקלקל.
במסכת בבא מציעא, ע ב, מועלית שאלה שמבוססת על סתירה בין משנה מקומית למשנה במסכת בכורות.
אצלנו נאמר:
משנה. אין מקבלין צאן ברזל מישראל מפני שהוא רבית. אבל מקבלין צאן ברזל מן הנכרים.
הבהרה מינימלית: יש המפקיד אצל חברו בהמות לגידול, על מנת שהחבר יטרח ויגדל והם יתחלקו ברווח, כלומר בוולדות. כיון שזה נותן את הממון, והשני לא, אזי החבר מקבל על עצמו אחריות לכל נזק והפסד שיכול להיגרם לפיקדון.
האחריות המלאה לבהמה המופקדת מעניקה לה את הכינוי "צאן ברזל". "צאן" בגלל שזו בהמה דקה, ו"ברזל" בגלל שזה מוגן מפני כל הפסד, כמו ברזל.
אמנם התנא מאיר את עינינו שיש כאן חשש של ריבית. זו עסקה שמתחילה כפקדון ונועדה לעשיית רווח לשני הצדדים, אבל בעצם אפשר לראות בכך מעשה שיש בו איסור ריבית. כיצד? אם נניח שהפקדון עובר לחלוטין לרשותו של המקבל, והאחריות מלאה, הרי שאותו צאן ברזל יכול להיתפס כאילו הוא הלוואה, והרווח שיקבל המפקיד הוא הריבית. לא ניכנס לשאלה אם זו ריבית מן התורה או מדרבנן.
המשנה ממשיכה לומר כי בגוי זה מותר, כי בגוי אין איסור ריבית.
מכאן מדייקת הגמרא:
למימרא דברשותא דמקבל קיימא?
האם יש לומר שהצאן עומד ברשותו של המקבל (לגמרי)? כי אחרת אין כאן מעין הלוואה!
ורמינהו (יש סתירה ממקור אחר)
המקבל צאן ברזל מן הנכרים, ולדות פטורין מן הבכורה!
כרגיל, בהמה שילדה לראשונה, הולד שלה מקבל קדושת בכור, והישראל מביאו לידי הכהן (שיקריב אותו בירושלים או אם הוא בעל מום יאכלנו בעצמו). אבל יש מקרים שבהם אין חלה קדושת בכור בבהמת ישראל. כיצד? אם נכרי הפקיד את צאנו ביד ישראל, לפי אותם תנאים, על מנת להתחלק בולדות שיוולדו לעזים ולכבשים, הרי הבכור של כל אם פטור מן הבכורה. וזה לא יתכן אלא אם כן הגוי נחשב עדיין לבעלים. והרי לא יתכן שהגוי ייחשב לבעלים אם הצאן הוא ברשותו של המקבל.
סתירה.
לא ידוע לנו אם הקושיה נולדה בישיבות בבל בזמנם של אביי ורבא או קודם לכן. עצם הקושיא מוכיח לנו כמובן כי הגישה שמשווה בין מקורות לא נולדה בימי התוספות...
לא ניכנס כאן לניתוח מלא של הסוגיה ואפשרויותיה, אלא רק נראה כיצד התמודד אביי עם הקושיה וכיצד הקשה עליו רבא וחידש תירוץ על פי סברה עמוקה.
אמר אביי: לא קשיא. [אביי: אין זה קשה]
הא דמקבל עליה אונסא וזולא, הא דלא קביל עליה אונסא וזולא.
אביי מסביר שיש רמות של קבלת אחריות. אם הקבלה היא מלאה, אזי באמת זה כהלוואה והצאן ברשות המקבל וזה מה שנידון במשנה שאוסרת משום ריבית. אבל אם לא היתה קבלה מלאה של האחריות לכל צדדיה, כגון שאם ירד מחירן של הצאן, והעסקה תסתיים בהפסד, או אם הבהמה מתה באונס, אזי כיון שאין המקבל נושא בהפסד אלא המפקיד, אזי אותו מפקיד, במקרה שלנו הגוי, נחשב לבעלים. זה מה שנידון במסכת בכורות, ולכן אין הולדות חייבים להינתן לכהן כדין בכור.
היום היינו מכנים את תירוצו של אביי "בעל-בתי". הוא מבדיל בין שני המקרים על ידי הצעת חילוק עובדתי. יש עסקה כזו ויש עסקה שונה במקצת. אמנם לפי פשטות המשניות אין הבדל בין העסקאות, וזו נקודת תורפה בפירוש של אביי. מנין לנו לחלק? אבל התשובה הפשוטה לזה היא שיש סתירה ולכן עלינו לדחוק ולחפש חילוק, ועל זה מתבססים דברי אביי.
רבא מקשה על אביי שתי קושיות. אחת מצד הלשון, השניה מצד מבנה המשנה.
אמר ליה רבא: אי דקביל עליה מרה אונסא וזולא - צאן ברזל קרית ליה?
מצד הלשון, אם המפקיד מקבל על עצמו את האונס ואת ירידת המחירים, אזי איך אפשר לקרוא להפקדה כזו "צאן ברזל"? הרי כל הרעיון של צאן ברזל הוא שהינו כברזל, מוגן מכל רע?
ושאלה שניה.
ועוד: אדתני סיפא אבל מקבלין צאן ברזל מן הנכרים, ליפלוג בדידיה. במה דברים אמורים, דלא קביל עליה אונסא וזולא, אבל קביל מרה אונסא וזולא שפיר דמי.
ועוד: מדוע בהמשך המשנה נאמר היתר בגוי. הלא יש היתר קרוב מזה, ביהודי עצמו, וזאת בתנאי שהמפקיד מקבל עליו חלק מן האחריות, של אונס וזול.
זה ענין מתודולוגי, בלשוננו היום. יש כאן תפיסה לגבי מבנה ואירגון המשנה. ההנחה היא שדרך התנאים היא לשנות את המקרים הדומים יותר כדי לחדד את החילוק ביניהם. לכן לא היה לתנא להשוות צאן ברזל אצל יהודי לעומת צאן ברזל אצל גוי, אלא לציין שיש שני סוגי צאן ברזל, זה שאסור מיהודי ליהודי וזה שמותר מיהודי ליהודי (וכל שכן מגוי).
לעניננו חשובה השאלה הבאה: הא כיצד לא חש אביי בשתי שאלותיו המתבקשות של רבא?!
אפשר לענות על שאלה זו באופן המקובל בישיבות היום ואפשר לענות עליו באופן שמתיימר להיות היסטורי.
לפי מה שאנו מקובלים בלימוד של היום, אנו ננסה להניח שאביי ראה מראש את שתי קושיותיו של רבא והציע להן תשובה, ולכן דגל בחילוק שלו ה"בעל בתי". כמובן, התשובה הזו לא היתה מספיק טובה בעיני רבא, שהרי גם הוא ודאי ידע על התשובות שיכול היה אביי להציע לקושיותיו. כך המחלוקת נודדת אחורה ולעומק ושומה על הלומד לחשוף אותה. באופן זה נחשף דיאלוג שהיה סמוי בין שני המתווכחים.
זו אינה המצאה של אחרונים. גישה זו מצויה כבר אצל הראשונים ושורשיה בגמרא עצמה. אבל עלינו לשאול: מתי גישה כזו לגיטימית ומתי לא? האם, במקרה זה לפחות, שיטת המחלוקת הסמויה משקפת את המציאות ההיסטורית או רק את אמונתנו הגדולה בחכמת האמוראים בכלל ובחכמתו של אביי בפרט?
אך כיון שהבאתי את קטע הגמרא הזה כדוגמא לכך שלא תמיד בדקו אמוראים את הסבריהם "עד הסוף" ניתן להבין שאני מוכן להסתכן ולומר שאין זה מן הנמנע שאביי לא ערך את כל הבדיקות הנחוצות – בעינינו ובעיני רבא - לתירוץ שלו לפני שהעלה אותו בפני תלמידיו (או חבריו).
כדי להשוות בין הגישות, אני מביא בקיצור את תירוצו של רבא לאותה קושיה.
אלא אמר רבא: אידי ואידי דלא קביל עליה מרה אונסא וזולא, וגבי בכורות היינו טעם דולדות פטורין מן הבכורה, כיון דאי לא יהיב זוזי אתי נכרי תפיס לה לבהמה, ואי לא משכח לה לבהמה תפיס להו לולדות, והוי ליה יד נכרי באמצע. וכל יד נכרי באמצע - פטור מן הבכורה.
[אלו ואלו, שתי המשניות, בב"מ ובבכורות, עוסקות באותו מקרה, של צאן ברזל "מושלם" שלא קיבל עליו הבעלים אחריות לאונס ולזול. ובבכורות יש טעם אחר לפטור מקדושת בכור. ולדות פטורין מן הבכורה כיון שהם נקראים עדיין של הגוי. יש בהם "יד גוי באמצע". היאך? כיון שהגוי רשאי, בתנאים מסויימים של התפתחות העסקה, להשתלט ולהחזיר לעצמו את הבהמה שלו, או ליטול את ולדותיה, נמצא שיש לו יד בולדות ובאם. ויד גוי פוטרת מן הבכורה].
לאחר שראינו את שני הביאורים הלקוחים ממתודולוגיות שונות, אנו מבינים מדוע נהג רב אדא בר אבא להקניט את תלמידי אביי (בבא בתרא כב א) "אדמגרמיתו גרמי בי אביי, תו אכלו בישרא [שמינא] בי רבא" (אבל יש לזכור שלבסוף נענש קשות על זה, עיינו שם). רבא באמת מציע סברה עמוקה לגבי טיב הבעלות של הגוי הפוטרת מן הבכורה. (האם היא חידושו שלו? יש לעיין בבכורות שם) ולא אוכל להאריך בשאלות אלו יותר. (אני מקוה לכתוב בהרחבה על גישותיהם הפרשניות של אביי לעומת רבא אם יגזור ה').
נוספה מילה אחת קטנה, "לא" שנשכחה בקטע... שגיאות מי יבין. ועל אחת כמה וכמה בקטע רגיש כל כך.
תוקן על ידי מיימוני ב- 12/07/2009 17:52:15
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-12/7/2009 17:37 |
|
| |
מה צריך לבדוק כאשר מעלים הסבר או סברה?
גישת הרשת היא תנאי הכרחי ללמדנות לפי הבנתנו היום. אולם גם עיקרון זה זקוק לפיתוח והבהרה. מה הוא כולל?
ייראה לי, על פי המקורות ומתוך נסיוני שלי בלימוד, כי ניתן להבחין בעיצוב סברה (ובעולם הבריסקאי, הגדרת יסוד) שלושה שלבים.
א. מציאת הסברה שמסבירה את הנתון. יש דין. מה טעם הדין? לפעמים מחפשים סברה, לפעמים מחפשים מקור אחר. פסוק, דין כללי, גזירת חכמים. מחפשים גם הוכחה. הנה, במקור תנאי נאמר בדומה לכך, או שלפחות הדין המובא שם מסתדר לפי אותה סברה שלי כעת.
ב. בדיקה מקומית של הסברה.
האם הסברה עולה יפה אל מול המקור? זו אינה שאלה פשוטה אלא מורכבת. כאן יש בדיקות רבות.
1. האם ההסבר שלי "נכנס ללשון" של הטקסט שאנו באים לבאר? מפליא, אבל לא תמיד זה כך (ולפעמים מוותרים על התנאי הזה, כמיוחס לחת"ם סופר, שעדיף להידחק בלשון מאשר בענין).
2. האם ההסבר שלי מסתדר עם כללי ההרמנויטיקה של המקורות (חכמים אינם מאריכים בדוגמאות או בלשונם שלא לצורך. יש כללים מבניים של משנה שמלמדים ממקרה למקרה, מרישא לסיפא או להפך וכיוצא בזה).
3. האם הסברה הכרחית, כלומר אין הסבר טוב ממנה, או לפחות הסבר חליפי? האם אי אפשר היה להציע הסבר אחר לטקסט או למקור שאני בא לבאר או לדייק ממנו? לא קל תמיד לעשות זאת. עד שאני טורח למצוא הסבר לנתון כלשהו, האם עלי עכשו לזנוח את מאמצי הגדולים שנשאו סוף סוף פרי כדי לחפש אחרי דעה הפוכה כדי לבדוק את עצמי?
ג. בדיקה חיצונית. בדיקה זו כוללת שני חלקים.
1. . האם זה מתקבל על הדעת? (אהה, כמה קשה להגדיר מה נכלל ומה לא בתנאי זה!)
2. בדיקת הסברה מול כל המקורות האפשריים. זו משימה שבהחלט עשויה להיות אינסופית מעצם הגדרתה. ובכל זאת, הנחת היסוד המתודולוגית שלנו היום, בעולם הישיבות, היא שחכמים היו אחראים לדבריהם במידה כזו שכל דעה שאמרו ניתנת לבדיקה מול כל השיטות האחרות הקיימות. (אני מציע לקרוא לכך "עיקרון אורבך" או "גישת הרשת" באופן המדוייק של המונח. יש כאן יותר מאשר בדיקה מקומית של הנושא הפרטי).
ובכן, האם חכמים באמת קיימו או השתדלו לקיים את עיקרון אורבך? מה אנו רואים מן התלמוד?
כפי שיתברר, אני סבור שיש מרחק בין האידיאל לבין המציאות. למרות שחכמים, כתוארם, הקדישו את עצמם בחכמה, בכשרון, מסירות ויראת שמים לבירור אמת התורה ולהעבירה מדור לדור, לא כולם למדו באותה רמה ובאותה יכולת. כבר כתב הרמב"ם כי אין לימודם של רבא ורב אשי כלימודם של אחרים.
כדי להמחיש את הדברים, אני מביא כמה מקורות בחטיפה מן הזכרון ומן התקליטור. כפי שיתברר, לא רק שחכמים לא קיימו ואף לא ניסו לקיים (לא תמיד) את עיקרון הרשת, אלא שפעמים הם גם לא עמדו בתנאי הבדיקה המקומית.
אני משתדל לסדר זאת בצורה שיטתית. אולם ברור שהבאתי רק מספר קטן מאד של מקורות. אדרבה, זו הזמנה לדיון. הוסיפו גם אתם משלכם!
 |
|
|
|
|
|