בית פורומים פורום הפילוסופיה

חכמת המוזיקה

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-2/8/2009 19:18 לינק ישיר 
חכמת המוזיקה

בויכוח שהיה לי עם מישהו הוא טען שהמוזיקה אין בה חכמה מיוחדת ואין הבדל בינב לנגרות וכדו' מי שלומד יודע ומי שלא לומד לא יודע, אני רוצה להפקיע מהדעה הזאת כי המוזיקה היא אחת משבע חכמות משמע שיש בה חכמה מיוחדת שכלית ולא רק כישרון פרקטי וכך כותב ר"י אייבשיץ:

''.. כי כל החכמות הם פרפראות וצורך לתורתנו, ...מחכמת המוזיקה אין לדבר, כי היא חכמת השיר, ובזה נבין כל ענייני הטעמים ונקוד השיר השירים בתורה ונועם מליצת לווים וכדומה בכל פרטי דברים, והם ניגונים ישרים לשמח לבבות להסיר מרה שחורה, ולקנות הנפש שמחה שיחול בה רוח אלוה כמעשה הנביאים.
ומה רב כוחה של חכמה זו, אשר כל מלאכי מעלה וגלגלי שמים כולם ינגנו וישירו בשיר ונגון נועם כפי סדר טוב הקולות וחצי קולות, וכולם יש להם שורש בחכמת אמת, וכל תנועה יש לה שורשים, וכבר הארכתי גם כן בספרי הנ''ל, כיצד הייתה כוונתם בתנועות עולמות עליונים בנגנם ובשירם ובתנועתם, כפי הנועם והניגון בחכמה הנ''ל בפה ובכלי להשמיע קול אחד''. ע"כ.

גם ידוע שלעתיד לבוא יתוסף תו שמיני, אין לי מושג מה זה אומר רק ברור שיש כאן ענינים שקשורים בחכמה.

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/8/2009 10:32 לינק ישיר 

העתקתי את התגובות שהתקבלו בפורום לשמוע אל הרינה שגם שם פירסמתי אשכול דומה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/8/2009 10:27 לינק ישיר 

נשלח ב-3/8/2009 12:15 צטט הודעה  לינק ישיר 

אילו  זה  היה  סתם  מקצוע  שכל  אחד  יכול  ללמוד  מה  הטעם  שהבבלים  אמרו   ( תהילים  קלז  ג )  כי שם שאלונו שובינו דברי שיר ותוללינו שמחה שירו לנו משיר ציון ???   לשיטת  רבים  מהמפרשים  בנוסף  לצער  שרצו לגרום  לגולי  בבל,  לא  היה  מי  שהיה  מסוגל  להגיע  לרמה  של  שירת  הלווים  במקדש  הואיל  והדבר  נעשה  לא  רק  ע"פ  הלחן  הקבוע  אלא  גם  מתוך  השתפכות  הנפש  דבר  שלא  ניתן  ללמוד  כמקצוע

דדווח על תוכן פוגעני

*
נשלח ב-3/8/2009 15:32 צטט הודעה  לינק ישיר 

"ויהי כנגן המנגן ותנח עליו רוח ה' "
כאשר הניגון יוצא מתוך הפנימיות של המנגן,אזי ותנח עליו רוח השם.לימוד הנגינה הוא כלי , ה"קול"
הוא כלי , שניהם יחד מאפשרים להוציא את הפנימיות מן הכח אל הפועל.כאשר ה"כלי" הופך ל"עיקר" שורה על המנגן "רוח אלוקים רעה".וראה באריכות "שירת העשבים" לרבי נחמן מברסלב.

בעזרת השם

דדווח על תוכן פוגעני

*--begin tochen topic 0*
נשלח ב-3/8/2009 16:59 צטט הודעה  לינק ישיר 

הגאון מווילנה אמר שאם הוא לא היה לומד תורה הוא היה מתעסק במוזיקה ומכאן צא ולמד עד כמה גדולה חכמה זו

דדווח על תוכן פוגעני

*--begin tochen topic 0*
נשלח ב-5/8/2009 20:42 צטט הודעה  לינק ישיר 

לדעתי זו חכמה רגילה ככל החכמות. הנגר מנגר, הגנן מגנן והמוסיקאי כותב יצירות ומעבדן.

העניין הוא שיצירה מוסיקאלית היא דבר הנוגע בנפש האדם ולכן יש המייחסים לכך הילה מסויימת של משהו רוחני. מצינו בהרבה חכמות כגון ציור, פיסול ושאר מקצועות אמן, שהיו שהתייחסו לכך בחשיבות יתירה טפי מכל מלאכה אחרת ונתנו למלאכה מימד רוחני עד מיסטי.

אך כאשר נבחן בהגיון את הדברים נראה שזהו בס"ה כישרון ליצור מוסיקה כמו שיש כאלו שיש להם כישרון קריאייטיבי ליצור פירסומות מושכות תשומת לב.

האמת שאני סבור שחכמות המתימטיקה, הפיסיקה והכימיה וכל היוצא מהן קשות ומסובכות הרבה יותר, יש בהן מימד יצירתי לא פחות גדול ממוסיקה והכישרונות של המצליחים בתחום הזה מסתבר שמפותחים יותר ממנצחים דגולים.

אבל, המוסיקה מלאה בסגנונות מרהיבים, ביוצרים מוכשרים ובנעימות מופלאות ועל כן זו אחת החוכמות המשמעותיות והמהנות כיום.

תוקן על ידי קאמרטון ב- 05/08/2009 20:42:57

דדווח על תוכן פוגעני

*--end tochen topic 0*
 דרכי נועם שידוכים - רווקים? גרושים? טלפון אחד ויש לכם סיבה לחייך  יפה נוף הפצת ספרים - 'יהודה' - ספר חובה מרתק לתשעה באב. ועכשיו מבצע!  גלית איטליה - 150$ הנחה על פאות קאסטם , טבעי שיחמיאו לך!

; }
*--begin tochen topic 0*
נשלח ב-6/8/2009 01:14 צטט הודעה  לינק ישיר 

אני מתפלא על כל מי שיחשוב לשנייה שמוסיקה היא חכמה פשוטה ככל המלאכות. 

להלחין ניגון לא צריך חכמה רבה, אם בכלל. אם יש עומק נפשי, יהיה ניגון יפה, מיעוט שבמיעוט.
אבל לא זו החכמה. 
   לשיר או לנגן יפה, צריך שאר רוח, וכלים מתאימים, והרבה לימוד וניסיון, אבל לא זו החכמה.

צורת בנין המוסיקה. שבעת התווים, והחיבורים בין שבעת הטונים לכוחות השבע שבבריאה. ה"אוברטונים" שבתוך כל תו ותו שמוכיחים שגם בתוך כל טון יש חיבור לכל השבעה כעיגול בתוך עיגול. הקשר ההדוק בין החומר לבין הרוח, שבא לידי ביטוי מוחשי במוסיקה, ועןד מימדים רבים נותנים לנו אפס קצהו של הבנה בגודל עוצמתה של חכמת הנגינה. 

כל עבודת המלחינים הגדולים מכל הזמנים היתה להשתמש בכלים שברשותם, לנסות לגלות קצת קצת מהאוצר הבלתי מושג והבלתי נדלה, על ידי התעמקות במוסיקה כפי הבנת כל אחד, והתאמת הנושא לניגון שמתפרץ.  

דדווח על תוכן פוגעני
******* language="" type="text/">menuMgr24447400.renderMenubar();

*--end tochen topic 0* *--begin tochen topic 0*
נשלח ב-6/8/2009 01:40 צטט הודעה  לינק ישיר 

ג"ג,

הבט: האחד יש לו כישרון ליצור משוואות מתמטיות, לאחר יש כישרון לצייר ולהמחיש את המציאות בצורה יוצאת דופן ולשלישי יש כישרון להלחין ניגונים.

בד"כ בודקים כיום רמת משכל לפי מהירות מחשבה, זיכרון וכו' ולא לפי יצירתיות ומקוריות ובודאי שלא בודקים כמה הנבחן 'נותן מעצמו', כך שכל הטענות שהשירה באה מהלב מטעות מאד, כי באותה מידה גם הצייר והפסל מכניסים את הרהורי ליבם ומחשבותיהם ביצירותיהם. כך שלדעתי אין כל הבדל בין אמן מוסיקאלי ובין אמן המכחול והפיסול.

אולי לציין שישנו חילוק שלא הדגשתי לעיל, בין אמן ובין אומן.

אומן - בעל מלאכה, בעל מקצוע.

אמן - יוצר, ארטיסט, העוסק באמנות (ללא ו"'ו אחרי הא').

מוסיקאי בד"כ הוא שילוב של אמן ואומן, אם הוא יותר אמן מאומן הוא מוסיקאי יותר טוב, אם הוא יותר אומן מאמן הוא סתם עוד אחד שעוסק בתחום.

תוקן על ידי חזןגדול ב- 12/08/2009 10:26:34

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/8/2009 02:27 לינק ישיר 

לכאורה כן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/8/2009 21:29 לינק ישיר 

א"כ, אומנות שייך בכל מקצוע.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/8/2009 02:05 לינק ישיר 

אמן הוא המשתמש באמנות, אומן זה המשתמש באומנות, רציתי להדגיש את ההבדל, האמנות היא המקצוע גרידא ואילו האומנות היא כבר שכלול המקצוע לרמה של חכמה, ע"י יצירתיות ודיוק ברמות גבוהות. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/8/2009 22:08 לינק ישיר 

אני לא יודע אם הוא התכוון. בכל אופן, מה ההבדל?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/8/2009 03:30 לינק ישיר 

שאלת לגבי מוזיקה,

ודאי שיש בכך חכמה גדולה, קומפוזיציה, לחן, ניצוח,הפקת הקול ועוד ועוד. 

אין ספק שיצירתיות יכולה לבוא לידי ביטוי רב במוזיקה, והיא כלי חשוב לביטוי ורגש, כמו, אגב, נגרות ושאר האומנויות.

יתכן שהתכוונת לשאול על ההבדל בין אמן לאומן?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/8/2009 01:02 לינק ישיר 

חזן, יודע גם יודע. אלא שלא ניתן להסבירה שכלית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/8/2009 00:15 לינק ישיר 

בהקדמה לספר "פאת השולחן", מספר ר' ישראל משקלוב, שכאשר הגאון מוילנא סיים את פרושו על שיר השירים, הוא שמח שמחה גדולה מאד, וכך הוא מתאר את הארוע:

"וצוה לסגור חדרו, והחלונות סוגרו ביום, והדליקו נרות הרבה. וכאשר סיים פרושו, נשא עיניו למרום בדביקות עצומה, בברכה והודאה לשמו הגדול יתברך שמו, שזיכהו להשגת אור כל התורה בפנימיותה וחוצותיה.

כה אמר: כל החוכמות נצרכים לתורתינו הקדושה וכלולים בה, וידעם כולם לתכליתם. והזכירם: חכמת האלגברה, המשולשים וההנדסה, וחוכמת מוסיקה, ושיבחה הרבה. הוא היה אומר אז, כי רוב טעמי תורה וסודות שירי הלויים, וסודות תיקוני הזהר, אי אפשר לידע בלעדה - בלי חכמת המוזיקה אי אפשר ללמוד סודות התורה - ועל ידה יכולים בנ"א למות, בכלות נפשם בנעימותיה, ויכולים להחיות מתים בסודותיה הגנוזים בתורה. הוא אמר כמה ניגונים וכמה מידות הביא משרע"ה מהר סיני - המקור של הניגונים הוא גם כן מהר סיני - והשאר מורכבים."

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/8/2009 00:09 לינק ישיר 

הניגון כמו גם נגרות אלו אמנויות ולא חוכמות, אלא שיש כאלה שהביאו אותם לדרגת אומנות ע"י התמחות נוספת ויצירתיות. ולשם כך אולי נצרכת חכמה מסוימת.

תוקן על ידי yakov7 ב- 03/08/2009 0:06:05

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/8/2009 00:05 לינק ישיר 

נורה, אחרי ככלות הכל סיכמת שאין הבדל, בשתיהם מי שיש לו כשרון יכול להתעלות מעל הלימוד הפשוט. אם שהנגינה היא יותר ברובד הרגשי. בכל מקרה האם יש בה חכמה יותר מנגרות?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/8/2009 00:05 לינק ישיר 

נורת אזהרה יפה כתבת ולזה התכוונתי, אבל עדין אני חושב שיש הבדל בין מוזיקה לנגרות, לאו דוקא נגרות אלא כל חכמה פרקטית, כי בפרקטיקה אין עומק גם אם יש אנשים שיש להם את הכישרון אז יש להם כישרון לפרקטיקה, הוא יכול להיות נגר, סנדלר, מלטש יהלומים, פסל וכו' וכו' נכון שיש יותר כישרון ופחות כישרון אבל במוזיקה יש עומק נוסף מלבד הפרקטיקה, הקול או הסלסולים אלא כמו שאמרת שאפשר להכניס בזה את הנשמה, רגש או שמחה, דביקות או כל רגש עמוק אחר של המנגן או השר יכול לבטא בזמירתו.
ומחשבון, אם אתה מנגן אז בודאי אתה יודע למה אני מתכוון.    

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/8/2009 23:56 לינק ישיר 

אתם יוצאים מתוך נקודת הנחה שבנגרות אין חוכמה. נכון, אם מסתכלים רק על ההיבט הטכני יוצא שאין בזה חוכמה רבה. רק צריך לחתוך את כל החלקים ולהרכיב אותם לפי ההוראות, והנה יש לנו שולחן. אבל יש נגרים שהתעלו מעבר לזה. יש להם כישרון לתכנן דברים נפלאים, לעצב ארונות קודש, ויטרינות וגילופי עץ שאין כל אפשרות ללמוד אותם. למי שאין את הכשרון הזה אין סיכוי להצליח מההיבט הזה של הדברים.

אותו הדבר בנגינה. יכול להיות שכל אחד שילמד קצת, גם אם אין לו כישרון הוא יצליח לנגן בצורה סבירה כל מה שהוא למד. אבל בנגינה יש משהו מעבר לזה, עמוק יותר. אדם יכול לשים את כל רגשותיו בנגינה, לשים מצב רוח בתוך השירה שתתאים בדיוק למילים בחלק הזה של היצירה, אדם יכול להלחין שירים או לאלתר קטעים בשירים קיימים. כל אלו דברים שאי אפשר ללמוד אותם. זה לא סתם עניין טכני של ביצוע הוראות אלא חוכמה אמיתית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/8/2009 23:22 לינק ישיר 

חזן גדול, נראה לי שבגלל שאתה חזן גדול הרי שזה מה שאתה רוצה שיהיה. צא דקה מחזניותך. והסתכל בעיניים שכליות. מה שונה נגינה מנגרות.

אני עצמי מנגן על כמה כלים, ויש לי חוש טוב בזה (בלי ללמוד), ומאד ערבו דבריך באוזני, אבל כשאני מנסה לחשוב שכלית מי משניכם צודק, לא ממש שכנעת...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/8/2009 21:19 לינק ישיר 

אני לא יודע אם יש בזה חכמה שכלית, מסתבר שלא, מה שאתה מביא זה נשמע יותר דברים קבליים מתורת הסוד.
ואם אני לא טועה אז ר"נ מדבר הרבה על היכלות הנגינה, אין לי שמץ מזה. מבחינתי מוזיקה זה דבר שערב לאוזן (תלוי איזו, כמובן) ותו לא.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > אחר > פורום הפילוסופיה > חכמת המוזיקה
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext