בית פורומים עצור כאן חושבים

אם פונדקאית

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-28/12/2002 22:30 לינק ישיר 
אם פונדקאית

בעקבות בג"צ 01\2458 משפחה חדשה נ' הוועד לאישור הסכמים לנשיאת עוברים אני מחפש מאמרים באנגלית על עמדת ההלכה בכל הנושא של אם פונדקאית. עדיף מאמרים שמופיעים באינטרנט.

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/5/2008 10:15 לינק ישיר 

כמי שהתעסק במחקר של רפואה והלכה מודרנית נראה לי (אצטרך לבדוק זאת שוב) שהמקרה היחיד שה"ציץ אליעזר" מתיר להעזר ברפואה המודרנית בעניני פוריות הוא פונדקאית מביצית של האם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/5/2008 16:05 לינק ישיר 

אין לי סבלנות לקרוא.
שורה תחתונה, מותר או אסור?!

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-28/5/2008 10:26 לינק ישיר 

למה אין לי עוד אישור כתיבה בכל הפורומים

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-18/5/2008 16:01 לינק ישיר 

זה רק עניין טכני. האם יש בעייה מהותית?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/5/2008 15:30 לינק ישיר 

להרב מ. ד. אברהם:

שו"ת ציץ אליעזר חלק טו סימן מה

ועתה אשאלה למר: איך אפשר לסמוך על הבטחתם של כאלה (גם אם לפנים ישתפו בועדתם איזה רב) שבהפרייה - במבחנה כן יפקחו שהפעולה תעשה אך ורק בביצית וזרע מבעל ואשה? הא שוא ושקר הבטחתם זאת, ומאן דעביד הא עביד הא, ובא זה רק כדי להבטיח את עצמם מסערה ציבורית ויהא זה בתוקף ובהקפדה לכל היותר עד שיורגש כי כבר הסתגלו אל כך והאדישות יקיף את רובו של הציבור ולא יוסיף לבלוש אחר הנעשה.

מ. זוהר

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/5/2008 13:28 לינק ישיר 

מישהו אמר לי לפני כמה ימים שהוא שמע שיש בעיה עם תרומת ביצית מפנויה לנשואה (הליך של פונדקאות, רק במגמה הפוכה. התינוק/ת יגודל אצל היולדת והאב). מעבר לשאלה של החשש להינשא לבן משפחה, שיכול להיפתר בהשגחה ורישום (ומעבר לנפ"מ לכיבוד הורים וייחוד), האם יכולה להיות כאן עוד בעיה? אני לא מצליח לראות משהו כזה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/5/2008 12:50 לינק ישיר 

עוד על שאלת הממזרות

מתוך תזכיר לשר הבריאות בנושא אם פונדקאית שהגשתי לשר הבריאות בשנת 1991

פורסם ב"רפואה ומשפט", מס' 6 ; ובאסופת מאמרים לקראת הכינוס השני לרפואה, אתיקה והלכה, עמ' 121-126 (1996)

קישור:

http://www.medethics.org.il/articles/conference2/R9981123.asp

§5.  שאלת הממזרות

פונדקאית פנויה

כאשר הפונדקאית אינה נשואה - אין מקום לשאלת ממזרות של הצאצא עקב תהליך הפונדקאות.

ההפריה נעשתה בין גמטות (זרע+ביצית) של זוג נשוי כחוק, ובהמשך תהליכי ההחזרה וההריון של הפנויה אין עילת ממזרות.

פונדקאית נשואה

הפונדקאית הנשואה נושאת ברחמה עובר שאביו איננו בעלה של הפונדקאית, אלא אדם זר.

בספרות הפוסקים ישנו ויכוח אם "ממזרות" הנה תולדה של מעשה ניאוף או של עירוב גנטי זר [א' שטיינברג הזרעה מלאכותית לאור ההלכה, ספר אסיא א', עמ' 141-128, בעמ' 136-135 שם (מהדורה רביעית, 1989)].

לויכוח זה השלכה מיידית על מעמד צאצא של אישה נשואה מתרומת זרע, כאשר קיים עירוב גנטי זר ללא מעשה ניאוף.

לענייננו, צאצא של פונדקאית נשואה אינו תולדה של מעשה ניאוף. מסתבר, שהוא איננו נחשב אפילו לתולדה של עירוב גנטי זר, שכן מבחינה גנטית העובר נוצר מגמטות של זוג נשוי כחוק [הרב' מ' בלייכר, הפריית מבחנה לענין דין "הלך אחר הפגום", אסיא מט-נ:68 (1990)].

לכן נראה לי שאין כאן עילת ממזרות.

אמנם, מאחר וכתם ממזרות אינו ניתן לתיקון [משנה, חגיגה, א, ז; קידושין, ג יג] וחומרתו רבה גם בספק ממזרות, לכן יש צורך לוודא מראש קיום קונצנזוס הלכתי רחב לפני מתן היתר לפונדקאית נשואה.

העדר קונצנזוס עלול להסתיים בלידת צאצא פגום מבחינה חברתית ודתית שלא תמיד יהיה בר תיקון.

ע"כ סעיף 5 של התזכיר

הערה: אף שהתזכיר דן בשאלת זרע האב שהפרה צאצא הגדל ברחם של פונדקאית נשואה, חלק מהדיון רלבנטי גם לגבי עובר של תורמת ביצית נשואה שהופרה מזרע זר, שאינו בעלה של התורמת.

ברור שאם אין לביצית שום ייחוס אזי אין כאן שאלה כלל. יש מקום לשאלה רק אם הביצית והוולד מתייחסים לתורמת

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/5/2008 12:24 לינק ישיר 

ואם האב הוא כן הבעל של היולדת?

מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/5/2008 11:05 לינק ישיר 

נדב,

כמעט כל הפוסקים מסכים אתך אלא שזה לא מספיק.

ראה נא את תשובתו הקצרה אבל המעשית של הגרז"נ גולדברג בנושא (בקישור שהבאתי למעלה):

שאלה:

האם מותר לאישה נשואה להיות אם פונדקאית, ומה מעמדו של הצאצא?

תשובת הגרז"נ גולדברג:

לא. ילד שיוולד לאם פונדקאית נשואה, כאשר אביו איננו הבעל של האם היולדת, עלול לסבול ממעמד אישי פגום. גם אם נסבור יחד עם עוד מאה רבנים שאין פסול בפונדקאית נשואה, ורב אחד או מספר קטן של רבנים יחשבו אחרת, הילד יינזק.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/5/2008 21:15 לינק ישיר 

בעל,

לדברי נדב שניתן לומר לנולד מהפודקאות שינהג איסורי קורבה לשתי המשפחות, ניתן גם להכניס בהסכם הפונדקאות שהפונדקאית תמחל על כבודה.

מצינו שאב שמחל על כבודו כבודו מחול (רמב"ם ממרים ו, ח), והרי השווה הכתוב אב ואם בין למורא ובין לכבוד, הרי שיכולה היא למחול על כבודה.

מ. זוהר

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/5/2008 07:38 לינק ישיר 

שנרב
נפק"מ לכיבוד אם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/5/2008 00:02 לינק ישיר 

מה עוד שככל הידוע לי גם ניאוף אינו אסור בארץ לפי החוק, ובודאי אם הוא נעשה בהסכמת כל הצדדים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/5/2008 17:42 לינק ישיר 

לא הבנתי מה עניין קביעת אמהות לעצם מעשה הפונדקאות.  למאי נ"מ מי האמא במקרה דנן? נגיד לעובר שלא יתחתן לא עם קרובי היולדת ולא עם קרובי בעלת הביצית וחסל סדר צרות.

פעם בדקתי את העניין וראיתי לתמהוני שבארץ אוסרים על אשה נשואה להיות פונדקאית מצד ניאוף, היינו הם סוברים שהעברת ביצית מופרית לרחם האשה כמוה כבעילת זר שמתעברת ממנה, וממילא יש כאן גם איסור על עצם המעשה וגם בעית ממזרות בוולד. לי זה נראה מוזר מאד לחשוב כך, מכיוון שמדובר בביצית מופרית והפונדקאית משמשת כמדגרה בעלמא.  

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/5/2008 17:10 לינק ישיר 

יופי... בלבלתם אותי לגמרי!
המציאות היא שאני ממש רוצה לעשות את זה (כלכלי והומני)

כבר איני נשואה, כך שממזרות לא תהיה. (הלכתית)
בארץ, טרם מתירים תרומת ביצית ואין לי כוונה לתת את שלי, כך שנטיה ל100% שהביצית מאיזו גויה. (שוב, הלכתית)
אם הולד שלי (הלכתית בלבד), לא אמורה להיות בעיה כי אני יודעת מי הוריו שיגדלוהו (בשונה מתרומת זרע) ובעתיד אוכל למנוע קשר בינו לבין ילדי. (לא. לא אמות עד אז... יש לי כונה להשאר עוד כמה שנים בעולם)
אם הולד אינו שלי (שוב, הלכתית) ונולדה בת, האם אין פה בעיה לדורות של התבוללות?

בעיה נוספת (ואותה כבר לא תפתרו לי בדיונים), היא איך להסביר את ההריון והעלמות התינוק בציבור הכ"כ מנותק... בלי שזה יזיק לילדי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/5/2008 09:47 לינק ישיר 

הוכחה שהלידה היא גורם היחוס

יש המנסים להוכיח [רז"נ גולדברג ורא"י כלאב שליט"א, 'תחומין' ה, 248-274] מסוגיית מעוברת שנתגיירה (יבמות צז,ב) שהיולדת היא האם ההלכתית גם אם היא איננה האם הגנטית.

ההוכחה,למ"ד עובר לאו ירך אימו, מתבססת על הברייתא על פיה שני אחים תאומים שהייתה הורתן שלא בקדושה ולידתן בקדושה, לא חולצין ולא מיבמים (דצד יבום מן האב הוא, והני אין להם אב), אבל חייבים משום אשת אח מן האם.

הרי שלמרות שבזמן גיור האם מתבטל היחוס הגנטי של העוברים ברחם (מדין "גר שנתגיר כקטן שנולד"), בכל זאת קיים לגבי התאומים יחס אחווה מן האם הנקבע בזמן הלידה. כלומר, קיים כאן יחס אימהות הנקבע בזמן הלידה ללא יחס גנטי תקף!

אין ספק שמדובר בהוכחה מבריקה. אע"פ כן, דומני כי עיון נוסף בסוגיה, איננו משאיר אותה על כנה, וכפי שיבואר.

דחיית ההוכחה

ההוכחה מסוגיית מעוברת שנתגיירה מתבססת על ההנחה שבזמן גיורו של העובר ברחם אימו מתנתק הקשר הגנטי בינו לבין אימו מדין גר שנתגייר כקטן שנולד. אם הנחה זו נכונה, ובכל זאת תאומים שעברו את הגיור בהיותם עוברים נחשבים אחים מן האם - הרי שאמהות נוצרת בעת הלידה גם ללא קשר גנטי בעל תוקף משפטי.

אולם עיון בסוגיית הגמרא (שם צח,א) מראה שההנחה הנ"ל איננה נכונה: אין דין "קטן שנולד" על עובר שטרם נולד! או במילים אחרות, גירות יכולה לתת דין לידה חדשה למי שכבר נולד, אך אינה יכולה לתת דין לידה למי שטרם נולד.

הדברים כתובים בגמרא, ומבוארים ברש"י שם:

"אמר רבא: הא דאמור רבנן אין אב למצרי (רש"י: ואפילו היכא דליכא למימר כקטן שנולד דמי, כגון הורתו שלא בקדושה ולידתו בקדושה דיש לו שאר מן האם כשאר ישראל גמור ואין לו שאר מן האב),

לא תימא משום דשטופי בזימה דלא ידיע (אבוה מנו - רש"י), אבל ידיע חיישינן (רש"י: אבל היכא דידיע, כגון היו אביו ואימו חבושים בבית האסורים דלא נבעלה לאחר חישינן, ואי נולד בקדושה דליכא למימר כקטן שנולד ליהוי ליה נמי שאר אב דהא ודאי אבוה הוא),

אלא אפילו דידיע נמי לא חיישינן.

דהא שני אחין תאומים, דטיפה אחת היה ונחלקה לשתים, וקתני סיפא "לא חולצין ולא מיבמין",

שמע מינה: אפקורי אפקרי רחמנא לזרעיה, דכתיב" ... (רש"י: ומסיפא יליף טעמא. דאי מרישא – [שני אחים תאומים גרים], לא מצי למילף. דאפילו שאר האם אין לו. דטעמא לאו משום דזרמת סוסים הוא אלא משום דכקטן שנולד דמי).

מבואר שיש שתי אפשרויות לבטל דין יחוס צאצא של גוי:

1. מדין "גר שנתגייר כקטן שנולד".

2. מדין "רחמנא אפקריה לזרעיה".

הדין הראשון - כקטן שנולד - קיים רק בגר שכבר נולד ולא בעובר.

הדין השני - רחמנא אפקריה - קיים רק לגבי אב גוי, ולא לגבי אם גויה.

זכינו לדין, שלגבי עובר שטרם נולד, אין כלל דין של "כקטן שנולד דמי" ואין ניתוק הקשר הגנטי בין העובר והוריו.

ועם נפילת ההנחה, בטלה ההוכחה. שכן תאומים שהתגיירה אמם בהיותם עוברים, אין לגביהם דין "כקטן שנולד" ולכן אין כאן ניתוק היחס הגנטי. משום כך יש להם אחווה מן האם, גם אם לידה כשלעצמה איננה יוצרת יחס אימהות.

נסכם:

לאור היעדר ראיה ניצחת, קיימות ארבע אפשרויות עקרוניות לקביעת האימהות ביולדת

מתרומת ביצית:

א. היולדת בלבד היא האם מבחינה הלכתית.

ב. תורמת הביצית בלבד היא האם מבחינה הלכתית.

ג. הצאצא הינו חסר אם מבחינה הלכתית.

ד. לצאצא שתי אימהות מבחינה הלכתית.

וראה במאמריהם של

ר"מ הלוי סולוביצ'יק, "אור המזרח" 122-128, 100;

רי"מ בן מאיר "אסיא" מא (תשמ"ו), 25-40;

"אסיא" מז-מח, 80-88 (תש"ן);

מ' הלפרין, תרומת חומר גנטי בטיפולי פוריות, "תושבע"פ" חוברת ל"ג;

אסופת מאמרים לקראת הכינוס השני לרפואה, אתיקה והלכה, עמ' 321-328 (1996)

ובמראי המקומות הנוספים המצויינים שם.

חלק מהדיונים בנושא מתבססים על דברי אגדה, שכידוע, לא פשוט ללמוד ממנה הלכה (ירושלמי פאה, פ"ב ה"ד; חגיגה פ"א ה"ח; מג"א קכח ס"ק כט. וראה עוד מש"כ הגרש"ז אוירבך בנשמת אברהם [מהדורה ישנה] כרך רביעי השלמות לחלק אהע"ז סי' ה סוס"ק ב, ובאנציקלופדיה תלמודית ערך הלכה).

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > אם פונדקאית
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 לדף הבא סך הכל 3 דפים.

bholext