| נשלח ב-29/12/2002 20:07 |
|
| |
כי ברוב דברים לא יחדל פשע
ערב טוב לכולם.
מטרת לימודי חכמה הוא ודאי ישומה בחיי המעשה. פורום זה שעוסק כולו בעניני חכמה אמור להביא לשינוי ממשי בחיים.
ברצוני לשאול שאלה ויעשה כל אחד חשבון לנפשו:מה תרם לכם הפורום? האמנם נעשיתם טובים יותר?!
אין בכונתי לקנטר חלילה, אלא לשאול שאלה שמטרידה אותי זמן רב, האם ברוב דברים אכן, יחדל פשע?
אנא התיחסו לשאלתי ברצינות, אשמח לקבל תגובה מכל משתתפי הפורום.
|
|
|
|
| נשלח ב-23/3/2003 20:49 |
|
| |
בעל עגלה
אני מבין שהשאלה לא היתה אם מותר, אלא אם מיותר?
בהמשך לדברי בוגי, מצאתי כעת במקום עיוני במכתב מאליהו ח"ד עמוד 356 שאמנם למחשבה רושם דק מאד, אבל בחזרה תמידית זה כמו חוט משי שכופלים אותו ונעשה כעבות העגלה. צריך לתת לכל אחד את דרך התקדמותו שלו.
|
|
|
|
| נשלח ב-23/3/2003 00:10 |
|
| |
רגע
ואם כל מעשנו פה הם בבחינת "שיחת חולין של קטני (אני) תלמידי החכמים", אזי מה ?
מותר, מותר באמת שמותר .
אפילו לפעמים צריך .
ובדידי הווה עובדא לפני 56 שנים שראיתי חד מרבנן מהמיוחדים שבבני העליה פה עיה"ק תובב"א שדיבר עם רעהו על עניין כלשהו ולא לכלך ידיו בשפיר ושליא ומוכן אני להעיד על כך בפני בי"ד מומחים .
|
|
|
|
| נשלח ב-22/3/2003 23:01 |
|
| |
פגית
בקריאת קטע מ'הזמנה לפילוסופיה' של יובל שטייניץ, נזכרתי מהאשכול הזה.
וכך הוא כותב: 'לפיסיקה התיאורטית דרוש זמן רב כדי שהשפעתה תגיע אל הטכנולוגיה, אך שבעתיים מזה דרוש מן הרגע שעולה תיאוריה או דרך הסתכלות חדשה בפילוסופיה, ועד לזמן שנובעת ממנה השפעה מעשית על הטכנולוגיה, ועל אורח החיים. אבל השפעה זו שרירה וקיימת, ודי לנו אם נזכור, שכל תחומי המדע נבעו בעיקר מתחום החשיבה הפילוסופית'.
אורך הזמן של התהליך נובע מהבלבול השורר בתחום הפילוסופיה ובעיקר בקישורה למעשי היום יום.
אמנם אמר דיקארט ש'לחיות בלא לעסוק בפילוסופיה, פירושו לחיות בעיניים עצומות בלא לנסות לעולם לפקוח אותן', מצד שני פתיחת העיניים נעשית עדיין בתוך מים עכורים (מצב הפילוסופיה הרווחת בימינו), המתבהרים לאט מדי.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-1/2/2003 22:04 |
|
| |
הערה כללית לגבי השאלה "מה התועלת שבהתפלספות?"
א. עצם שיפור ההבנה ראויה לאדם, גם אם זה לא משנה כי הוא זה למעשה. רק שעל זה ניתן לשאול האם לא עדיף שהכוח המופנה לשיפור ההבנה, יופנה לשיפור העשיה? התשובה בנקודות הבאות.
ב. שיפור ההבנה אמור לכלול העמידה על נקודות עקרוניות. כאשר תופסים את הנקודה העקרונית של כל דבר, מנערים ממנה את כל העטיפות. לכן:
1. השיפוט נהיה מדויק יותר ביישומים המעשיים של העקרונות עם פחות טעויות ועוולות,
2. החשיבה בנושאים בהם תפסו את הנקודה נהיית מהירה יותר וממילא גם היישומים,
3. הכוח שהתעסק בפרטים שמסביב לנקודה מופנה להמשך השיפור.
אבל כמובן "לאו כל מוחא סביל דא" [תרגום: לא כל מוח סובל את זה].
|
|
|
|
| נשלח ב-3/1/2003 09:54 |
|
| |
פגית יקרה
כמובן שדרך הפורום קשה להכיר את מהות האדם.
על כן איני מתפלא על שאלתך.
כי מצד עצם השאלה במבט על, כלומר מבט כללי על הפורום, יש אשכולות מעשיים זה דבר ראשון אך שולי, הדבר השני כל אדם רציני אשר קרוא יקרא אשכולות מסויימים יהפך לאדם רגוע ומחובר למציאות.
כוונתי לאשכולות מחשבתיים, למשל "החוליה החסרה" או "בחינת ההלכה" ולדידי חש אני את התקדמותי ברציונליזם באשכול "הישרות לעומת העמקות" עד שאין שבוע שאיני מזכירו פעמיים שלושה.
המעשיות של האחרון, מיישר את השכל ומסיר ממנו את עול העמקות הלא ברורה. מיישר את השכל וממילא לא יתכן שלא יתיישרו המעשים.
יש גם את האשכולות הפסיכולוגיים להם ייחד מבחן פורום מיוחד.
תוקן על ידי - יהוסף - 1/6/2003 8:34:27 AM
|
|
|
|
| נשלח ב-31/12/2002 12:32 |
|
| |
אוי אתם הגברים....
אקדמאי, היטבת (מלשון טוב ) לבטא את מה שהתכוונה פגית.
הרי גם אחר כל ההתפלספויות תגיע לאותה המסקנה על הטוב, כפי שהיתה לך לפני המחקר ב'גאט פילינג' שלך, אז מה מוסיף לך בתכלעס כל ה'רב דברים'? זה רק מקלקל את החוויה האינטואיטיבית הישירה.
מילא כאשר ישנה איזו בעיה, אז נדרשים להכניס את המוח במוסך האקדמי, אבל סתם ככה (ולא לשם פרנסה) אז למה?
אך מה נעשה לכם פה שגם רוגעלעך אתם רוצים לאכול עם מונחים אקדמאיים!
תיקון אות
תוקן על ידי - ווטו1 - 2/1/2003 9:50:13 PM
|
|
|
|
| נשלח ב-30/12/2002 23:07 |
|
| |
פגית, פותחת האשכול:
את שואלת האם נעשינו לטובים יותר,
ואני שואל אותך להגדיר עבורינו מהו 'טוב יותר', ובאיזה מישור זה בא לידי ביטוי?
('מהו הטוב'? סוקרטס ! איפה אתה??)
|
|
|
|
| נשלח ב-30/12/2002 09:49 |
|
| |
פגית
וי לי אם אומר.
כפי שהעירו כמה פעמים, החברה החרדית אינה תומכת באופן גלוי בפתיחות. שאלות הלכתיות ותורניות עמוקות אינן זוכות למענה, ומעוררת סנקציות חברתיות.
אולי זה יפתיע, אבל דווקא במיטב הכוללים והישיבות ניתן לדון בשאלות כאלו. טובי הלמדנים, שיש להם מודעות עצמית ופתיחות שלא הוחנקה, דנים בשאלות כמו שלנו, ואולי אף יביאו בחשבון גישות מרחיקות לכת.
למשל, מספרים כי בכולל חשוב מסויים יש כמה למדנים שמטילים ספק בערכה של הקבלה, שלא לומר קדמות הזוהר. הספקות בנושאים אלו נידונו באשכולות הנוגעים לענין, אך הם הכריעו בדעתם, מתוך למדנות מעמיקה, את התשובה הנראית בעיניהם.
אבל הם לא יספרו את מה שבליבם אלא לחבר אחד טוב.
אצלנו אין פלורליזם מחשבתי.
(הרמב"ם, למשל, סבר שפלורליזם מחשבתי הוא פסול, והוא אחת הבעיות החמורות ביותר שיכולות לפגוע בחברה דתית).
כפי שהתבאר באשכול על אנוסי התבונה, האדם שהתעורר למחשבה זקוק לשותפות עם חברי אמת, שיוכל לדון איתם בשאלות, שאמנם הן נסתרות מעיני רוב העם. הפורום שלנו משמש גם לדיון כזה, וגם, מניה וביה, כקבוצת תמיכה.
שמעתי סיפור על בחור ישיבה שבא אל המשגיח ובפיו משאלה. יש לו ספקות בעניני אמונות ודעות. יש לו שאלות.
המשגיח כבר התכונן לדיון ארוך בעניני מחשבה, עם תשובות לא פשוטות לשאלות לא פשוטות, אבל הבחור הפתיע אותו.
מה שאני רוצה לדעת, אמר הבחור, הוא איזה חטא חטאתי שמטרידות אותי שאלות!
כלומר, אותו בחור, תמים וירא שמים בדרכו שלו, לא היה מעוניין בדיון, אלא בהתחמקות. השאלות נראו לו עבירות, ולא הזמנה לעליה מחשבתית. הוא לא ידע כי אמונה היא סוגיא כמו כל סוגיא אחרת בתלמוד, ולמעשה ה-סוגיא שכל חיינו אנו עסוקים לברר אותה.
(בסיפורי החסידים מסופר על רב פלוני שעמד להיפטר בגיל צעיר יחסית מן העולם. אמו, כמדומה לי, כאבה את פטירתו. היא ישבה ליד ערש הדווי שלו ובכתה. אבל הבן פנה אליה ואמר:
הלא כל חיי התלמדתי להכין את עצמי לרגע הזה, אז למה את בוכה?).
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-30/12/2002 08:17 |
|
| |
פגית,
ברור שעיסוק בחכמה ואפילו בחכמת המוסר, לא הכרחי שמשפר את העוסקים בה, כמו שלהיות דתי [אני מתכוין במובן הריטואלי-פולחני] אינו מבטיח שיפור.
בכל זאת מהווה עיסוק זה אחד משני אמצעים מהם יכול החפץ להשתפר להפיק תועלת מוסרית רבה. [האמצעי השני הוא ההמצאות בחברת בני אדם מוסריים - קדושית.]
אישית, קשה לי להעיד על עצמי, אבל ברור שמעצם ההתעסקות בפורום, למדתי איך לתקשר בצורה מתונה ונאותה יותר עם אחרים וגם בחיים היום יומיים אני שם לב שמחשבות שדנו עליהן כאן עולות ברעיוני כאשר אני נמצא בפני בחירה מעשית. זה לא אומר שהעיסוק לבדו מספיק להפוך גם את האדם הרוצה בכך, אבל זה בהחלט תורם תרומה נכבדה לפי הרצון והזהירות הקיימים - קרי; יראתו קודמת ומעשיו מרובים.
בכל אופן, פגית, תודה רבה על פתיחת אשכול רב-חשיבות זה!
|
|
|
|
| נשלח ב-30/12/2002 00:03 |
|
| |
פגית יקרה,
אילולא היית מבארת כי אין כוונתך לקנטר הייתי מבקש שימחקו הודעה זו.
כי:
גם את המעוז היחיד שנשאר לאנשי תורה חושבים, את מבקשת להמעיט מחשיבותו?
גם על התורה אמרו "לא נבראה אלא שלא יבואו לידי בטלה וכו'" כלומר חלק גדול מהעיסוק בחכמה היא כבריחה משיעמום המסיגה לרמה נמוכה.
אשרנו שהתברכנו בפורום כזה המעלה, או לכל הפחות משאיר וממקד את דעתנו סביב חכמה כנה וישרה, ומונעת אותנו משקרים ועיוותים בתחומים רבים.
יישר כוח
תוקן על ידי - מבחן - 12/30/2002 8:50:35 AM
|
|
|
|
|