מדוע עיריית נתניה מעכבת העברת תב"ר על סך של מיליון וחצי שקל, למספר גדול של בתי כנסת שממתינים לסיוע המובטח? בתאריך הראשון לרביעי 2007, אישר סגן ממונה מחוז המרכז, סמי טלאווי, תב"ר ע"ס 1.5 מיליון שקלים לשנת התקציב 2007, כהשתתפות בפיתוח ובינוי בתי כנסת. האישור נעשה לאחר מאבקים רבים שניהל חבר המועצה, דניאל בשארי מפד"ל, אז מטעם הקואליציה, כששימש כממונה על וועדת הכספים. אישור התב"ר על ידי משרד הפנים חויב בהעברת הכספים בהתאם לביצוע עבודות הפיתוח בבתי הכנסת. המחלקה המשפטית של עיריית נתניה פירשה את העניין כי התב"ר יוקצה רק לפיתוח חצרות בתי כנסת, ללא שימוש אחר כגון: ריהוט, שיפוצים פנימיים וכו', בטענה, כי זו הפרשנות של עו"ד יהודה זמרת העו"ד מטעם משרד הפנים.
לדברי בשארי מדובר בהתחמקות מיותרת שנעשית באופן שיטתי על ידי העירייה, בכל הקשור לתקצוב מוסדות דת. לדבריו בשנת 2008 פנתה העירייה לאישור תב"ר נוסף על סך של 1.5 מליון שקלים עבור שיפוץ והצטיידות, על מנת למנוע פרשנות של פיתוח חצרות בלבד. ואכן, אישר סגן הממונה בחודש אוגוסט, תב"ר מספר 1469 ע"ס 1.5 מיליון שקל לשיפוץ והצטיידות.
"משום מה בחרה המחלקה המשפטית בעירייה לשוב לעו"ד זמרת לקבלת פרשנות נוספת, בדומה לפרשנות הראשונה, לפיה לא יוכלו בתי הכנסת להשתמש בתקציב להצטיידות. יצוין, כי גם הפרשנות של פיתוח חצרות, ניתנה על ידי מינהל ההנדסה, לפיתוח חזית הכניסה לבתי הכנסת, הינה בחזית הקדמית בלבד, ובתי הכנסת שהיו מעוניינים לשפץ את יתר החזיתות כגון: עקב חדירת מי גשמים וכיצוא בזה נענו בשלילה, וכי ההקצבה אושרה לחזית בלבד". מציין בשארי.
בשארי, טוען כי למרות שפנה מספר פעמים כולל באמצעות שאילתא בישיבת המועצה, וכן באמצעות שתי פניות למנכ"ל העירייה היוצא, צבי רק, לא קיבל תשובה מספקת, ונראה כי מדובר בהתחמקות מיותרת, שכן אם העירייה היתה רוצה לדאוג להעברת התקציב, היא היתה עושה זאת כפי שידעה לעשות זאת עבור מטרות אחרות בעיר נתניה.
"יש בנתניה כ- 300 בתי כנסת כן ירבו, רובם סובלים מבעיות של הצטיידות חמורות, הכוללות בין היתר בעיות של מיזוג אוויר, הקמת ספריית קודש וכו'. אם מחלקים את הסכום לכל בתי הכנסת שפנו, התוצאה הינה סכום פעוט לכל אחד מהם. אך בכל זאת, כל סכום יוכל לעזור לקדם. אני מבין שיש צורך לשפץ חצרות, ואכן בתי כנסת רבים מעוניינים להשתמש למטרה זאת בתקציב שיועבר אליהם. עם קצת רצון ומאמץ, ניתן להעביר את התקציב החשוב הזה. יש לי תחושה שכל מה שקשור במוסדות דת לא זוכה להתייחסות הראויה. הגיע הזמן שבעירייה יפנימו שחיי הקהילה והתרבות האמיתית שלנו, של ציבור גדול מאוד בעיר, שהוא עולה על מחציתו, הינו חיי תורה ומצוות ושימוש במוסדות דת. אולי אחרי שיבינו את הדברים, יתחילו להתייחס אחרת. צריך לזעזע את המערכת כדי לשפר מיידית לא רק את נושא בתי הכנסת אלא את כל מה שקשור בחיי הדת בעיר".
חבר המועצה שלמה ישי, "נתניה אחת", מסר בתגובה: "אני דוחה בתוקף את הטענות של חבר המועצה בשארי, לפיהן עיריית נתניה אינה משקיעה או מטפחת את כל הקשור לחיי הדת בעיר. זה שבשארי יושב היום באופוזיציה, זה לא אומר שהוא יכול לבוא ולזרוק האשמות שווא. יש ברוך ה' מספיק חברים דתיים ציונים בקואליציה, שדואגים למוסדות הדת. שלא יבוא בטענות, הוא ישב בקואליציה חמש שנים, שיראה מה הוא עשה. לגבי הטענה הספציפית, הוא פנה אלי בנושא התברי"ם. הבטחתי לבדוק את הנושא ואם אכן יש דברים בגו, כמובן שאעשה ככל יכולתי שהכספים אכן יעברו. אשמח לשוחח איתכם שוב כדי לעדכן בנוגע לבדיקה שנעשתה בנושא זה".
מכתב גלוי לשלמה ישי
בתגובה לדבריו של שלמה ישי, שלח בשארי מכתב גלוי לישי שהעיתון "השבוע בנתניה" מפרסם אותו לראשונה.
"תגובה זו אופיינית להתנהלותו והתייחסותו של מר ישי, לעניינים הציבוריים על ידי התחמקות והטלת רפש על הצד שכנגד, ללא כל ניסיון להגיב עניינית. במקום זאת בחר להסיח את דעת הקוראים באמצעות תקיפתי האישית בדברי הבל, חסרי שחר.
אילו היה זה עניין שביני לבינך, הייתי מחריש. אך היות ומדובר בעניין ציבורי, עלי לנהוג כמאמר החכם מכל אדם, ולהגיב: 'פן ייחשב חכם בעיניו'....
עיריית נתניה הייתה אמורה להגיב באמצעות דובר העירייה, מר קובי ברדה, כפי שהיא נוהגת בכל עניין ועניין, אולם מאחר והטענות אמיתיות וצודקות, בחרה להגיב באמצעותך ,עובדה שלא הוסיפה כבוד לעירייה.
לא הסברת לציבור הקוראים, מדוע מעכבת עיריית נתניה את הכספים שאושרו כדין, בוועדת הכספים, במועצת העיר ומשרד הפנים עוד בחודש יוני 2008 (כשנה וחצי לאחר האישור).
ניסית להציג אותי כ"כלי ריק", בטענה שלא עשיתי דבר בקדנציה הקודמת בתפקידי כממונה וכיו"ר וועדת הכספים ,בעוד ההיפך הוא הנכון, ואילו אתה נלכדת בפיך, בבחינת "מום שבך אל תאמר לחבריך".
עשר שנים –קודם לי- ישבת במועצת העיר (בקואליציה) כנציג המפד"ל, כאשר חמש שנים אחרונות מתוכן בשנים 1998-2003 כיהנת כיו"ר וועדת הכספים, ולא עשית מאומה להגדלת תקציבים לציבור זה , אלא, להיפך הוקטנו התקציבים. בשנים 2003-2008 מלאתי תפקידי כיו"ר ועדת הכספים בקואליציה העירונית ופעלתי רבות בהקצאת תקציבים.
אם, כן אפוא, בתקופת כהונתי זכה הציבור לתוספת יחסית, גבוהה יותר, למרות שאם נבדוק את התקציב העירוני, הרי שמתוך כ-930 מ' ₪ תקציב שוטף, כ-7 מיליון ₪ (שהם כ - 0.8% ) מוקצה לשירותים דתיים, כאשר מתוך תקציב זה כ-4.5 מ' ₪ הינו תקציב שוטף של המועצה הדתית. אין ספק שהקצאה תקציבית זו לשירותי הדת אינה משקפת את הצרכים האמיתיים של הציבור הדתי והחרדי בנתניה.
לצערי הרב , עובדה זו ונתונים אלה, מעידים על זלזול וחוסר התייחסות בצרכים של הציבור הדתי. בסיום תגובתך ציינת כי הבטחת לבדוק את הנושא... , על הציבור לדעת, כי פנייתי הראשונה אליך בנושא התב"ר על 1.5 מ' ₪, הייתה לפני כשנה עת נבחרת לתפקיד יו"ר ועדת כספים, הצגתי בפניך מספר בעיות בתקציב, כולל נושא זה, ולצערי לא טפלת בנושא כמצופה מאיש ציבור. אני תקווה שנתונים אלו, שיוצגו בפני הציבור, יקנו לו את הכלים לשפוט בהווה ובעתיד, את שליחי הציבור שלו בתפקידיהם השונים