בית פורומים ספרים וסופרים

"וילכו שניהם יחדיו" - זכרונותיו של הרב דב כהן זצ"ל

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-16/11/2009 01:51 לינק ישיר 
"וילכו שניהם יחדיו" - זכרונותיו של הרב דב כהן זצ"ל

בשנה האחרונה יצא לאור ספר זכרונותיו של ר' דב כהן[אביו של מחבר ספרי ההלכה הפופולאריים ר' צבי כהן וחמיו של ר' יהודה עדס ראש ישיבת קול יעקב] בשם "וילכו שניהם יחדיו" בהוצאת פלדהיים,הספר כולל את זכרונותיו של ר' דב כהן על חייו המרתקים,וכן את תולדותיו וחומר רקע וכו',אך בעיקר כולל תמונות מדהימות ואותנטיות שהיו בארכיונו של ר' דב הנ"ל.
הספר הנ"ל משום מה לפי איך שראיתי לא אוזכר כאן,גם באשכולות הראויים לו,וכמו למשל באשכול על תמונות נשים בספרים,שספר זה גדוש בהם מכל המינים,וכבר ציינתי באשכול על דברי פרופ' לב על ספרו של ר' נתן קמינצקי,את המוזרות שבדבריו שכביכול גזרו על ספרו של קמינצקי בגלל תמונות בחורים עם בלורית שנהפכו לראשי ישיבות,ודי להסתכל בספר זה ולראות את כמויות התמונות מהסוג הזה שיש בו כדי להבין שלא זו הסיבה,כך ראה למשל את "תמונת חשובי ישיבת חברון" בעמ' 156 ,שכרואים אותם אפשר להבין טוב יותר את הבעתה שאחזה באנשי ירושלים מבני ישיבת חברון,ובאשכול על רח"י גולדוויכט הובא שר' אברהם הורביץ התנגד לקבלת משרת ישיבת כרם ביבנה בגלל שזה ישיבה של המזרחי,וזה תמוה לאור היותו אז רב חיל הים,אך בספר הנ"ל בצמוד לתמונת ר"א במדי חיל הים מובא שאז היה היחס לרבנות הצבאית כלכל רבנות אחרת.  ואף באשכול ספרים חדשים לא ראיתיו מופיע.   ובכלל הספר גדוש בזכרונות ובידיעות מעניינות וחשובות,ועלינו להודות לשר הצנזורע שהעלים עינו מספר זה והשאיר לנו אותו לפליטה, ומאוד מעניין שעל אף ייחודיותו של הספר בכל הפרמטרים(גם עיצובו מרהיב),נראה מביקור בחנויות הספרים שאין לו ביקוש רב,ובחנות מסויימת פופולארית,המוכר אף לא ידע כלל על הספר,כל זאת בשעה שספרים כמו הרב מבריסק ודומיהם נמכרים בכסף רב והכל קופצים עליהם,וגם הייחודיות של מלר בתמונותיו מתגמדת למול ספר זה.
עוד מעשייה מעניינת[מתוך הרבה] שיאהבו כאן:כשביקר ר' דב אצל הרב בענגיס בפסח שאלו אם זה נכון מה שפורסם בשמו שאסור להשתמש בקמח תפו"א בפסח,הצביע הרב בענגיס על גבאיו ואמר אני אסרתי? הם אסרו זאת!...

תוקנה כותרת

תוקן על ידי ספרות ב- 16/11/2009 14:06:51

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/2/2014 18:13 לינק ישיר 

מה אתה דן איתו אינך רואה כי מדובר בטרול מסכן שלא מבין דברים בהגיון ושרק מפיץ סיפורי מעשיות שמתאימים למה שהוא רוצה לקשקש?
לך לטיפול נפשי ותפסיק לקשקש שטויות והבלים, סיפורי סבתא עלובים מועתקים מגליונ ות תעמולה מזרחניקים, שלא היו ולא נבראו . הרב קוק בעצמו מתבייש בך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/2/2014 10:31 לינק ישיר 

והתכוונתי שראשי ישיבת חברון היו אאוטסיידרים בעולם הישיבות (ולא ביחסם לראי"ה). הם הגיעו מאירופה עם חליפות קצרות וכולם גלוחי זקן. היו שונים לחלוטין מבני הישיבות בארץ, דוגמת חיי עולם, תורת חיים, ואפילו מרכז הרב הישנה. מעניין לקרוא את זכרונותיו של חיים הרצוג ז"ל שלמד במרכז הרב הירושלמית המסורתית המיושנת, ואחר כך בחברון המודרנית, שהזכירה לו את בתי האולפנא של אירופה.

ה"מנחת אלעזר" יצא נגדם קשות בגלל זה. בביקורו בארץ. וכך כתוב בסוף ספרו "מסע ירושלים", אלא שהמהדורה דהיום מצונזרת...

ומעניין שהר"ד כהן מביא את תמונת בחורי חברון ובהם יוצא מן הכלל בנו של הרב ברוך בער ליבוביץ' (ברכת שמואל) מזוקן. אביו ציווה עליו לגדל זקנו לפני עלייתו לארץ, שלא "יתערבב עם החלוצים".

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/2/2014 10:25 לינק ישיר 

ויכוח עקר.

כמו להתווכח עם חבדניק (באשכול אחר) ולהטיל ספק בעובדה שהרבי, לא היה בקי (אולי, שמא) בכל כל כל כל הספרים שבעולם.

אסתפק בכך שהכרתי מקרוב את הרב דב כהן זצ"ל ובני משפחתו, ואת קרוביו בני במשפחת קוק יבל"א (צאצאי אחי הראי"ה), ואני לא בטוח שכולם אחזו בדיוק בהשקפה של חסידי הראי"ה. הערכה כזו או אחרת ודאי היתה לכולם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/1/2014 22:34 לינק ישיר 

מאירקה99 כתב:
נדמה לי שהרב דב כהן ז"ל עצמו, שהכיר את הרב קוק אישית, לא ממש העריך אותו, כך תיאר בספר. לא שהרב קוק זקוק להרב דב כהן, אבל להביא ראיות מספרו על גדולת הרב ? אתמהה.

רואים שלא קראת את הספר כי הוא כותב במפורש שלא חלקו על גדולתו של הרב קוק, ואם זה לא נקרא להעריך מאוד אז איני יודע מה זה להעריך!
הראיה היא מכך שהרב דב כהן מעיד על שגם הגדולים המתנגדים לדרכו של הרב קוק (לא כולל כמובן את הקיצוניים ביותר שהיו והינם ממש מיעוט) לא חלקו על גדולתו האישית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/1/2014 22:29 לינק ישיר 

אנילאמכאן כתב:

"מרן ראיה", (מה היה רע בכל הניקים הקודמים?)  תנסה להבין את התגובות שאתה מגיב עליהם, היתה מחלוקת, וגם מאירקה99 , כסרוג בעצמו, לא יכול להתעלם ממנה. עם זה העריכו אחד את השני ולא הסכימו בהרבה דברים.

דבריך אינם סותרים את דבריי כי מה שהראיתי הוא שגם רובם ככולם של מתנגדי דרכו של הרב קוק העריצוהו אישית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/1/2014 22:28 לינק ישיר 

מאירקה99 כתב:
בכלל - המשפט "כלל גדולי החרדים" העריצו את הרב קוק - זה wishfull thinking. שיהיה.

ברור שראשי ישיבת חברון (דאז) העריצו את הראי"ה קוק, והם בהחלט היו אז אאוטסיידרים בישוב היהודי דא"י.

הם בהחלט לא היו "אאוטסיידרים" כי ההערצההזו הייתה מנת חלקם של רובם ככולם (זה הכוונה ב"כלל") של גדולי היהדות החרדית מכל החוגים והעדות כפי שהראיתי במפורש כאן: http://www.bhol.co.il/forums/topic.asp?topic_id=2826851&forum_id=1364
וכפי שרואים במפורש גם כאן (פותח האשכול התכוון לגנותו של הרב קוק ויצא משבח בזכות "אלישיר"): 
http://www.bhol.co.il/forums/topic.asp?topic_id=2459912&forum_id=771

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/9/2011 08:30 לינק ישיר 

בכלל - המשפט "כלל גדולי החרדים" העריצו את הרב קוק - זה wishfull thinking. שיהיה.

ברור שראשי ישיבת חברון (דאז) העריצו את הראי"ה קוק, והם בהחלט היו אז אאוטסיידרים בישוב היהודי דא"י.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/9/2011 18:03 לינק ישיר 

"מרן ראיה", (מה היה רע בכל הניקים הקודמים?)  תנסה להבין את התגובות שאתה מגיב עליהם, היתה מחלוקת, וגם מאירקה99 , כסרוג בעצמו, לא יכול להתעלם ממנה. עם זה העריכו אחד את השני ולא הסכימו בהרבה דברים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/9/2011 17:09 לינק ישיר 

ב"ה

מדוע לצערך לא דייקת?
אינך מרוצה שאתה מגלה שכלל גדולי החרדים וראשי הישיבות כרבותיו של הרב דב כהן, העריצו את הרב קוק ברמה האישית, גם עם חלקו על השקפתו? אתמהה!

יש לציין שההתייחסות לרב קוק ודברי השבח לגדולתו הרוחנית הן בעמ' 161-157.

תוקן על ידי מרן_ראיה ב- 05/09/2011 17:18:22

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/6/2011 13:54 לינק ישיר 

לצערי לא דייקתי.

הרב דב כהן כותב על המחלוקת שחצתה את ירושלים, ועל רבנים שהיו נכנסים ויוצאים מ"הועד הלאומי" כל יומיים...

לעצם העניין הוא כותב שלא היה מי שיחלוק על גדלותו התורנית של הראי"ה.

ברמה האישית הוא היה מקורב (וגם מחותן דרך אשתו) לראי"ה. הוא היה נכנס לחדרו באופן חופשי, ובדרך כלל היה "מסילת ישרים" על הסטנדר... פעם הוא התלווה לראי"ה והרב דיבר עמו בדברי קבלה "שלא לפי דרגתו" וכך המשיך בנאומו אליו הלך...

אחיו, הרב דב קוק, סידר לר"ד כהן את קידושיו, מעשה שלא נסלח לו על ידי ראשי ישיבת חברון שרצו שהרצ"פ פראנק יסדר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/6/2011 06:23 לינק ישיר 

תוקן על ידי שמחה_בונם ב- 14/06/2011 06:24:58

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/6/2011 12:48 לינק ישיר 

כיצד תיאר בספרו את הרב קוק וכיצד היסקת שלא העריך אותו?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/6/2011 11:30 לינק ישיר 

נדמה לי שהרב דב כהן ז"ל עצמו, שהכיר את הרב קוק אישית, לא ממש העריך אותו, כך תיאר בספר. לא שהרב קוק זקוק להרב דב כהן, אבל להביא ראיות מספרו על גדולת הרב ? אתמהה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/6/2011 15:22 לינק ישיר 
בספר זה רואים שכלל יהודי ירושלים והגדולים העריצו אישית את הרב קוק, גם אם חלקו על דעותיו

ב"ה

הגאון הרב דב הכהן זצ"ל כותב בספר שחלקו על השקפתו של הרב קוק, אך לא על גדולתו (כמובן חוץ מהקנאים). ומביא לעניין זה את הגרי"ל חסמן זצ"ל שאף שהעריך מאוד אישית את הרב קוק, אך בענייני השקפה לא נמנע מלומר כלפיו דברי תוכחה אף בפני אחרים (בספר ישנו מפתח שמות לפי שם משפחה ושם אפשר לראות באלו מקומות מוזכר הרב קוק). על דבריו בעניין ההערכה האישית הרבה, יש להוסיף שהגרי"ל חסמן השתתף בהלוויית הרב קוק ואמר לפני הקבורה שעכשיו קוברים ראש השקול כנגד כל הראשים כאן. (העיד על כך הגאון הרב יעקב בצלאל ז'ולטי זצ"ל [כיהן כראב"ד האשכנזים בירושלים מתשל"ח עד פטירתו בתשמ"ב ובפועל שימש באופן לא רשמי בתפקיד זה מתשל"ד], וכך נכתבה עדות על כך ב"מורי האומה מאת הרב ישראל שורין, כרך שני, עם הגרסה המקורית ביידיש: "איר זעט די אלע קעפ וואס זיינען דא, אזא קאפ צונופגענומען לייגט מען יעצט אריין אין קבר).

בעמ' 290 מביא הגר"ד כהן נס שיהודי ירושלים ייחסו אותו לזכותו של הרב קוק (הדברים אינם ציטוט מדויק מהספר אך הם תוכן הדברים): בנות משפחת רקובר הירושלמית הלכו ברחוב ואחת מהן נבעתה מכלב גדול, וברחה משם וירדה לכביש ושם נפלה, ובדיוק אז עברה מונית, והתרחש הנס, והמונית לא פגעה בנערה אלא רק עברה מעליה. הנערה נלקחה לבית הרפואה שטראוס הסמוך למקום ונמצאה ללא כל פגע. יהודי ירושלים ייחסו את הנס לזכותו של הרב קוק שישב במונית בדרכו לשיעור.

תוקן על ידי מרן_ראיה ב- 12/06/2011 15:59:51

תוקן על ידי מרן_ראיה ב- 12/06/2011 16:03:06

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/6/2010 16:22 לינק ישיר 

זכיתי לראיין את ר' דוב לפני מותו.

הנה הפרוטוקול שרשמתי אז לזיכרון:

ביקור אצל ר' דוב כהן, חניך חברון בשנים תרפ"ה-תרצ"ה.

חורף תשס"ה     28.6.2005

ש: האם החיים בארץ השפיעו על דרכה של סלבודקה?

ת: לא השפיעו, אומרים שהמוסר והלימוד בחברון לא היו כמותם בסלבודקה ולא בשום ישיבה אחרת. היתה התעלות עוד יותר מסלבודקה. לא היה שם שום פיתוי ותעסוקה צדדית שיבטלו את הלימוד. אמרו שגם הסבא התעלה למדרגה אחרת. לחברון באו בחירי הישיבה בסלבודקה, 180 סרטיפיקטים, שהיו שוים הרבה כסף. ריננו על הסבא שהוא קנה תלמידים בכסף מישיבות אחרות באמצעות הסרטיפיקטים. רוב תלמידי חברון היו מסלבודקה, אולם היו קבוצות בולטות מישיבות אחרות, טלז, ראדין, ומהבחורים החשובים שבהם, אפילו מנובהרדוק באו. (?)

ש: ספר על הקשר עם הסבא?

ת: הוא הכיר והתעניין בכל אחד. אני הייתי בגיל צעיר. הממוצע בישיבה היה 24 ויותר, והצעירים היו בני 21, אני הייתי בן 14. הייתי 'תלמיד התלמידים'. אבל הסבא התעניין בכולם, גם בי. היתה קבוצת צעירים כזו שהיו 'סמוכים' על הישיבה, כמוני וכמו משה טיקוצינסקי, ש"ז ברוידא, ברגשטיין, קבוצת צעירים שאינם תלמידים רגילים אלא 'תלמידי תלמידים'.

הסבא התעניין בי שיהיו לי חברים, והוא הפעיל לשם כך את הבחורים המבוגרים, איתם גם התגוררתי באותה אכסניה.

כשהיה חולה במלון ורשבסקי, טיפלו בו בחורים לפי תור. את אפרים סוקולובר הוא שלח מעל פניו באומרו: אתה נשוי, לך לאשתך. אולם יומיים לפני פטירתו שאל את סוקולובר אודותיי, כיצד אני לומד.

בבית דיברו אנגלית, ושמעתי קצת יידיש, אבל לא ידעתי לדבר. כשבאתי לחברון, ישבתי מול הסבא, ועל ידו ישב החברותא טוביה ליסיצין (כל שבוע הוא החליף בחור אחר). אני זוכר שטוביה גיחך על היידיש שלי. לאחר מכן הסבא אמר לי שאנסה לשפר את היידיש שלי באמצעות קריאה בכתבי סופר יידיש (שכח את שמו... או שלא רצה לומר לי. מאוחר יותר אמר מישהו שזה ב"צ אלפס. אני הבנתי מדבריו שזה היה סופר חילוני ולכן לא רצה לומר. הדעת נותנת שהסופר הנפוץ ביותר ביידיש הוא שלום עליכם)

מעורבות הישיבה בפוליטיקה:

אחת הסיבות שהתישבו בחברון היתה בכדי לא להתערב המחלוקת הירושלמית. כשהגיעה לירושלים, זוכרני שהישיבה קנתה בשר משתי השחיטות, גם של זוננפלד וגם של קוק (כך, בלי 'הרב') ובישלו אותם יחד.

(בהדגשה) "השיטה החברונאית היתה לא לנקוט עמדה! לא להתנגש עם אף אחד ולא להתערב בשום מחלוקת". בחור שרצה ללכת לשמוע את הרב קוק, לא מנעו ממנו.

בתרצ"ו התחתנתי, והמשכתי להתפלל בישיבה, עד פרוץ מלחמת העולם השניה.

מבקרי השיטה הסלבודקאית:

אמרו "בסלבודקה מדברים גבוה, מעל לראש, מעל לחיים הממשיים". ומי אמר את זה? ר' לייבציק חסמן, שהיה משגיח בישיבה. הוא היה קלמאי במאת האחוזים, גילם את קלם, ועם זאת היתה לו השפעה גדולה בישיבה. הוא גילם את המוסר שגורס 'למעשה'. בסלבודקה עשו מהבנאדם - מלאך, אולם ר' לייבציק טען ש'אדם הוא אדם, ומלאך הוא מלאך'. אני הייתי בחור צעיר ומעט חוצפן, וזוכרני שתמהתי בפניו על חטאיו של דוד המלך, כיצד יתכן הדבר. ר' לייבציק היה אדם גבוה, תקיף, המשיך ללכת והתעלם משאלותי, אני צועד אחריו ולא מרפה, ולפתע הוא אומר: "דוד המלך איז גיווען א'מענטש", [דוד המלך היה בנאדם]. זה היה קלם. בסלבודקה העריכו את האדם גבוה, בקלם – נמוך.

(השווה דברי צ' קפלן, סלבודקאי שהיה מקורב לר' לייב חסמן: "אישי התנ"ך וביחוד כפי שהוארו דמויותיהם על ידי חז"ל − בני אדם הם. צדיקים, קדושי עליון שבהם נכשלים וחוטאים, ואין חיפוי לחטא, הוא מתגלה ומתפרש, ועושהו נענש... אין האור מכסה את הצל, ואין הצל מאפיל על האור. (שיטין, עמ' עד)

ר' לייבציק היה ידוע כלוחם מלחמות המוסר, לוחם ממש, פעל בישיבות רבות ובעיקר בטלז כידוע, עד שגירשו אותו משם. יתכן שבשל כך לקח אותו הסבא למשגיח. למרות שסלבודקה וקלם שונות, הן יכלו לחיות בשלום.

מעמד המוסר בישיבה:

המוסר היה עקרון גדול, אבל הלמדנים היו החשובים. בעל מוסר שלא היה למדן - לא נחשב גם לבעל מוסר. המושג 'צדיק' היה ביטוי לזלזול. היה בישיבה 'צדיק' אחד, שהסבא רצה לאזן אותו, מה עשה? ציוה על אחד הבחורים שיקח את ה'צדיק' הזה לתל אביב, לעדלידע! שיצא קצת מהצדיקות שלו. וצריך להבין, העדלידע היתה אז האירוע המרשים ביותר, ומשך אותנו מאד ללכת לשם, אבל לא העזנו. אבל את הבחור הזה הסבא בעצמו שלח לשם, זה נחשב לדבר נועז.

יחס סלבודקה לנובהרדוק:

לא אענה עכשיו.
אבל לא כתשובה על השאלה, אומר רק שהחיים היו אחרים, עד כדי כך אחרים, שאי אפשר להבין ולתפוס בכלים של ימינו.

מפי בנו:

האלטער ביקש מדוב כץ שידריך את דוב כהן.

הסבא ביקש להרחיק את דוב כהן שחברת הבחורים האמריקאים, ביקשו להתרועע רק עם המבוגרים שהגיעו מסלבודקה.

שאלות לר' דוב כהן למפגש הבא:

1. בין סמכות לבין עצמאות בחינוך סלבודקה

2. טיפוח לכתיבה, לשירה.

3. המשכיות או שינוי בתקופת ירושלים

4. שיחות הסבא שלא נדפסו

(לא זכינו למפגש הבא, ר' דוב כהן נפטר בקיץ תשס"ה)

ראיון מצולם עם הרב דוב כהן, סרט של הישוב היהודי בחברון, קיץ תשנ"ט.

הוא מספר על ביקור האדמור מגור בשנת תרפ"ז בחברון, בכניסתו לעיר לא פנה אל הישיבה. השמועה פשטה בישיבה שהוא הגיע ולא נכנס. כמה בחורים צעירים ובתוכם דב כהן, המתינו לו שייצא מן העיר, וחסמו את הכביש. מכוניתו הגיעה ונעצרה. הבחורים נגשו וביקשוהו להכנס לביקור. הוא היסס רבות, שאל איזו מסכת לומדים, עד שהגיע הרב סרנא וביקשו להכנס. הרבי יצא מן הרכב ורץ לעבר הישיבה, טיפס על המדרגות בריצה והתיישב על כסא סמוך לפתח. התלמידים היקיפוהו, הוא פתח גמרא, שאל שאלה וענה תירוץ, קם והלך.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > שירה ספרות ופרוזה > ספרים וסופרים > "וילכו שניהם יחדיו" - זכרונותיו של הרב דב כהן זצ"ל
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 4 לדף הבא סך הכל 4 דפים.

bholext