| נשלח ב-28/11/2009 20:21 |
|
| |
ספרות יהודית בזמן חז"ל
אם נקזז את כל הספרות שמגיעה אלינו ממקורות לא אורתודוכסים או לא יהודיים בשם היהדות, הרי שכמעט ולא נמצא ספרים מאת חכמים יהודים לכל אורך התקופה הקדומה בזמן חז"ל. יש את ספר היצירה ואת פרקי היכלות ופילון האלכסנדרוני ואולי עוד ספר מארץ ישראל בתקופה הקדומה ( דומני שמו מעשה א"י או ספר המעשים נוסף על זה של רנ"ג). אבל בכל הגלויות ,מאות רבבות יהודים נאמנים, במשך מאות שנים, ושום זכר לכתבי הלכות ועיון יהודי? ועוד מעם שכל חייו הם סביב הספרים ורכישת ידע וחכמה? ( רק תראו כאן בפורומים עד כמה העם הזה אוהב לכתוב. ניחוש שלי שישראל היא המדינה בעלת היחס הגבוה ביותר בעולם לכתיבה מול מספר תושבים )
וזה דבר מתמיה ביותר. מאות שנים ואף רב חוץ מחז"ל כמעט ולא חיבר חיבור הלכתי? פסקי הלכות? פירושים על התורה?
הרי היו צריכים להיות אלפים רבים של ספרים בכל תחומי הידע התורני לפחות. האם העם השתנה? האם פעם לא כולם היו דתיים? האם האיסור של דברים שבעל פה א"א רשאי לאומרם בכתב הניע את הכל? ואיך כל היתר? ולמה בשאר חכמות גם? ולמה אין זכר לחכמים בגלויות שמחוץ להכרת חז"ל?
אשמח לכל תיאוריה כוללת מקיפה בעניין , ועוד יותר באם ינתנו ראיות לתיאוריה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-11/12/2009 11:23 |
|
| |
| הרב_גורן כתב: |  | דיון זה לוקה בחשיבה מקובעת שאינה מכירה בקיומה של תרבות אחרת, של קודי חשיבה אחרים, של הגיון שונה מאשר הרווח בימינו...
באופן מוזר ביותר..
עוד היפוטזה שיש להפריך: "פרשנות" אינה נכתבת אלא ממרחק מנטלי מהמקור המפורשן. בדורות הקרובים מבחינה תרבותית לתורה - לא היה צורך לפרש (כי אם לתרגם, במקומות שלא היתה זו השפה המדוברת), כמו שאין צורך לפרש בימינו את שיחות הרב פינקוס, מה שיהיה בו צורך בעוד דור או שניים.
|
|
נדמה לי, שבאופן מוזר, המשפט השחור של כבוד הרב, לא תיאם עמדות עם המשפט האדום של כבוד הרב.
שיחות הרב פינקוס - הם מסוג הספרים של התרבות ההלניסטית בה הכותב מציע את הדברים בצורה מתוכננת ומאורגנת.
ספר התורה - הוא מסוג הספרים של התרבות השמית הקדומה, בה נכתבים קטעי דברים ומונחים מתוך ים שלם של הנחות יסוד, טאבו, אמונות, דעות, מנהגים, והרגלים. ולכן באמת אין כאן מקום ל"פרשנות", אבל יש מקום ל"הרחבת הדברים", מה שהזקנים מספרים לצעירים סביב המדורה, התורה מתייחסת לכל כך הרבה ענינים ברמיזה וכאילו כולם יודעים אותם. משום שבאמת כך היה, התרבות עברה מזקנים לצעירים, והספר לא היה אלא בסיס להרחיב לספר ולבאר, "הואיל משה באר את דברי התורה הזו".
בלשון הגזמה אפשר לומר, כי עד תקופה מאוחרת מאד, לא ידעו בכלל כי "התורה" מתמצית רק ב"ספר התורה". כשם שמתן "תורה" ועד מתן "ספר תורה"עברו ארבעים שנה בהם היתה בהחלט תורה בעם.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-10/12/2009 18:44 |
|
| |
| קוסם_עמק כתב: |  | מדהים! אני מנסה לתאר לעצמי מה יכול להיות הגורם המאיים הכל כך מכריע לתופעה הזאת שהיא בהחלט נוגדת את הטבע האנושי?. ואני לא יכול למצוא שום גורם מלבד הגורם האמוני-הלכתי בתוך חברה אדוקה מאד. זהו גורם שאינו מותנה באכיפה מרחוק ע"י מרכז רבני בבבל או אחר, אלא מכח הקהילה עצמה ללא תלות במרחק תרבותי, פוליטי, גיאוגרפי, ממרכזי ההלכה והאכיפה של הרבנים. כזה גורם שיכול לצייר את מחבר הספר כ"פורץ גדר" וחרפה לעצמו ולקהילה על יומרתו לעבור על מנהג ישראל, חוקי ההלכה, ועוד בעזותו לכתוב בזה דברי תורה. אני לא מוצא איסור שיכול לענות על הדרישה הזאת, אלא האיסור לכתוב דברים שבעל פה בצירוף המנהג המפורסם בכל ישראל אשר בדווקא ובניגוד לכל האחרים לא היו כותבים שום דבר תורה כספר או יצירה עצמאית. |
|
דיון זה לוקה בחשיבה מקובעת שאינה מכירה בקיומה של תרבות אחרת, של קודי חשיבה אחרים, של הגיון שונה מאשר הרווח בימינו. לדעתו של בעל הקסם, אם קיימת חשיבה עצמאית ואם קיימת הגות - ברי שהם ערכו את דבריהם על הספר ובדיו ולכאורה אף כרכוהו בכריכה עבה וטבעו שמו על גבו באותיות זהב. באופן די מוזר אני חייב להסכים עם קביעתו החוזרת ונשנית של דינוזאורוס: אני חוזר על דברי כי חיבור ספרים לא נהג בשום מקום מחוץ לתרבות ההלניסטית, ולכן קושיא מעיקרא ליתא. ואין כאן שום תופעה ה"נוגדת את הטבע האנושי", בהנחה שכל העמים חוץ מההלניסטים היו אנושיים. הוי אומר, השיחה הלימודית היא היתה העיקר באותם ימים יפים, ולאו דוקא העלאה על הספר - כפי שהמקשן מסיק מהתנהגותם של ישראלים בימינו. ואם היה למאן דהו דברי הגות - שמעו זאת חבריו ותלמידיו ושכניו וכל סביבתו, ולא עלה על דעתו לרשומם בספרים. רוב ספרי התנ"ך נכתבו בידי מנהיגים מובהקים ומלכים, ולא הוגים פשוטים. ועוד, מדברי חז"ל שרק נבואה שנצרכה לדורות נכתבה - אתה למד שכל הנבואות האחרות אף לא נכתבו. הכיצד תפרנס זאת לדעתך? זאת ועוד, כפי שהזכירו כאן לעיל, הלימוד באותם דורות היה בדרך כלל לימוד בית מדרשי, בחבורה, ולא עצמאי. ואם כן אתה יכול לראות במדרש ובגמרא אנתלוגיה של הגותם של מאות חכמים, והנה לך הגותם של בני אותם הדורות. לגופו של דבר, לדעתי אין ולא היה איסור לכתוב "דברים שבעל פה" כי אם את "התורה שבעל פה", כי מהותה של התורה שבעל פה, דהיינו ההלכה למעשה שהיא תואמת וצריכה להתאים עצמה בכל דור לפי אופיו ומצביו. לפיכך, עד שכתבו את התורה שבעל פה, לא התעוררו בעיות לקיימה, כי הבעיות שינו את ההתנהגות. הבעיות החלו לצוץ כאשר ההתנהגות ההלכתית פסקה מלעבור במסורת והפכה להיות טקסטואלית מקובעת, וזו היתה חורבנה של כלל ישראל. ואכמ"ל. על כל פנים, שירים ודברי הגות וכו' ודאי שלא היה איסור לכתבם, וק"ו שאין להמציא איסור וחרם לכתיבת ספרים, והנחות ספקולטיביות כאלו תואמות את הגישה הקודמת שאינה מבחינה בין תרבויות. עוד היפוטזה שיש להפריך: "פרשנות" אינה נכתבת אלא ממרחק מנטלי מהמקור המפורשן. בדורות הקרובים מבחינה תרבותית לתורה - לא היה צורך לפרש (כי אם לתרגם, במקומות שלא היתה זו השפה המדוברת), כמו שאין צורך לפרש בימינו את שיחות הרב פינקוס, מה שיהיה בו צורך בעוד דור או שניים.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/12/2009 16:50 |
|
| |
ראה עוד ברמב"ם מורה נבוכים חלק א' תחלת פרק ע"א, ובהלכות קידוש החודש, סוף פרק י"ז.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/12/2009 18:30 |
|
| |
קוסם עמק
אני שמח שאתה עוזר לי להבהיר את דברי, שכנראה לא הבהרתים היטב קודם.
שים לב שכל הספרות המנויה שם בויקיפדיה מהראשון ועד לאחרון, היא ספרות ממלכתית. מן הסוג שיש בישראל הרבה יותר מאשר בכל העולם כולו. ספרות המיתוסים, הוראות הפולחן, מאורעות העם כולו. לאף אחד מן הספרים האלו אין מחבר ידוע, (מלבד מכתבים כמו אל עמרנא או רשימות טכניות אחרות שלא נועדו להעתקה ולקבל שם "ספר"). הספרות כולה היא מסוג אחד בלבד, ולעולם אינה הגיונות של אדם מסויים. בדיוק כמו ספרי הנביאים שמייצגים מהות לאומית. וכמו המשנה והתלמוד שכוללים את כל הנושאים בעולם אלא שהם מוזגים אותם למסיכה של מסורת לאומית ושל אמת אחת, ואין בהם הבלטה של הפן האישי. אע"פ שברור שמי שחיבר את ה"ספרי" למשל היה בן אדם, מתלמידי רבי עקיבא, וכתב זאת לפי תפיסתו. כל הספרות זוקקה ע"י כל החכמים והכל נתפס כשייך לכולם.
משלי שלמה הוא באמת ספר יוצא דופן, אבל מכיון ששלמה היה מלך ישראל ונשלח ע"י האל ברוב חכמתו אשר לא היתה כמוה ללמד את העם דעת, זו סבה שמשליו נשמרו כספר, זה המשך של התורה. ובאמת זה עדיין מקרה יוצא דופן. לגבי הסיום של קוהלת "עשות ספרים הרבה", ידועה השערתו של רנ"ק שהדברים האלו היוו אזהרה לחתימת התנ"ך לאור פריחת ספרות פסודאפיגרפית בהשפעות זרות בשלהי התקופה הפרסית. וזה באמת קשור לנושא של איסור כתיבת ספרים שהיה חמור בימי הקנוניזציה כנודע.
ביוון נוצר הרעיון שחכם מסויים הוגה כל מיני רעיונות על החיים, מבלי שרעיונותיו הם חלק מהמסורת הלאומית או שליחות האל, אלא סתם כך כותב את מה שבראש שלו, ואחרים מעתיקים ומוכרים את העתקים בשוק. לא ידוע לי על שום מקום אחר בו היתה מציאות כזו.
בכל אופן לגבי הויכוח בינינו, נראה לי שדי מיצינו, ואין טעם לחזור שוב על הצדדים הדי מובנים כנראה לכל קורא.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-3/12/2009 03:41 |
|
| |
דינוזאורוס,
בהודעתי האחרונה בעמוד הקודם ביארתי שהדיכוי הוא תרבותי דתי אתני קדום ונובע מהאיסור התורני לכתוב תושבע"פ בעיקר.
אינני יכול לקבל את הנחתך כי הקדשת מאמצים לשימור הקיים יכולה להסביר את אי הימצאות הספרים הפרטיים. גם אילו היתה קביעתך נכונה בדבר אי הימצאות ספרים בשאר תרבויות . שימור הקיים אינו יכול למנוע את רוח החידוש, והרצון לחוק בספר הוא אכן טבעי מאותה סיבה עצמה של שימור חכמה.( כתיבת דברי חידושים בחול המועד הותרה לדעת כמה פוסקים מדין דבר האבד)
על אחת כמה וכמה בקהילות שדתם מצווה אותם בעיסוק אינטנסיבי ביותר יומם וליל בקריאה לימוד ועיון, עיסוק בספרות ובכתיבה, שלא ייתכן שלא יחברו ספרים בחכמה הזו והנובע ממנה. וכיון שהפזורה רבה, מאות שנים וכו' חייב להימצא מונע אדיר אשר יחסום את הסבירות הגבוהה ביותר לרצון ולטבע לכתוב ספר. אינני מוצא כזה מחסום אלא המחסום הדתי -תרבותי אשר במודע ובמתכוין פעל נגד כתיבת ספרים.והוא החזיק אלף שנה !!! בקירוב מיום סתימת הנבואה.
כל זה אני אומר, אף אם הנחתך נכונה בדבר אי הימצאות ספרים בשאר תרבויות.
אבל דבריך טעונים הסבר כי *כידוע נכתבו ספרים בכל התרבויות ( הודו, סין, פרס, מסופוטמיה, מצרים) עוד הרבה לפני היוונים.וזה רק ממה שנותר בידינו, וניתן רק לשער בדימיון כמה אבדו מאז.ובעמים שלא קידשו את העיון האינטנסיבי בספרים יומם ולילה את החכמה והחידוש היצירתי. מה שלבטח הפחית את הצורך לכתוב הערות על הספרות הקיימת.
ושלמה מזהיר מפני עשות הרבה ספרים אין קץ .כלומר גם בזמנו היה נוהג או נטיה לכתוב ספרים , אם לא בישראל, בשאר עמים לפחות. אף שמהחוקרים יש מאחרים ספר קהלת מאד.כלומר שהנטיה היא כן לכתוב אלא שיש בה צד שלילי - חוסר היקף הכל, איסור הלכתי, וכדומה- ולכן היא לא מומלצת ונמנעו ממנה בצו הלכתי ותרבותי.
* http://en.wikipedia.org/wiki/Ancient_literature
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-2/12/2009 23:41 |
|
| |
ירוחם
"אתה חוזר מספר פעמים - אני לא מכיר שום מקור- זה שאתה לא מכיר זה לא אומר שזה לא קיים, לא כל מקור שאתה פוסל הוא פסול".
לא זכור לי שפסלתי מקור, אם אתה מתכוין לפירקוביץ, כבר הוכח בצורה ברורה שכל מעשיו היו זיוף. אדרבה, אני אשמח מאד שתביא לי מקורות שאיני מכיר בנושא, כי בינתיים לא הבאת שום מקור שמזכיר את הצדוקים / ביתוסים / קראים, בין המאה ה2 למאה ה8 בן אשר מטבריה- מה הוא היה רבני ? או קראי? איני מבין מה זה רלבנטי לענינינו, כיון שבן אשר חי במאה העשירית, כמאתיים שנה אחרי היווסדות הקראות. בכל אופן לגביו שררו מחלוקות בין החוקרים, הרמב"ם למשל חשב שבן אשר לא היה קראי.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/12/2009 23:41 |
|
| |
קוסם עמק
"כאשר אתה אומר שאכן דיכאו חשיבה עצמאית, ובודאי ספר אישי הינו יצירה עצמאית, ובכן אני רואה שדרכינו נפגשות.דהשתא דאתית להכי, סמי מהכא אופי דשווה בכל יוצרי ספרים, ועייל דיכוי".
אני אינני חושב כמוך, דיכוי החשיבה העצמאית הוא תוצאה של מיצוי המאמצים בשימור המסורת ובירורה, ולא בהמצאת דרכים חדשות. מבלי שום קשר לשאלת חיבור דברים בספר או לאו. אני חושב שדיכוי ופיקוח וכו' בהקשר לחיבור ספרים הם מושגים מלאכותיים המושלכים לאחור. אני חוזר על דברי כי חיבור ספרים לא נהג בשום מקום מחוץ לתרבות ההלניסטית, ולכן קושיא מעיקרא ליתא. ואין כאן שום תופעה ה"נוגדת את הטבע האנושי", בהנחה שכל העמים חוץ מההלניסטים היו אנושיים.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/12/2009 12:02 |
|
| |
דינו אתה חוזר מספר פעמים - אני לא מכיר שום מקור- זה שאתה לא מכיר זה לא אומר שזה לא קיים, לא כל מקור שאתה פוסל הוא פסול.
עם הספר שש מאות שנה לא כתב ספרים? רבנים המצוים לזרוק ש"ס שטינזלץ הם אותם רבנים שזרקו ספרי הגות של חכמים בתקופתם.
בן אשר מטבריה- מה הוא היה רבני ? או קראי?
|
|
|
|
| נשלח ב-2/12/2009 03:25 |
|
| |
כמו כן צריך להוסיף
שהיה ברור לכל קהילות היהודים כולם, ביום אשר הם שמעו על ה"מהפך" הגדול מבחינה תרבותית ודתית, והוא העלאת המשנה בכתב לראשונה בהיסטוריה כספר שלם כולל וממצה. שאין זה מהפך לתמיד והפיכת מנהג ישראל וההלכה , אלא הוראה חד פעמית להיתר הכתיבה, ואף זה אינו אלא בהעברת מסורות בצורה מקודדת ומצומצמת ביותר.
לכן אף בימי התלמוד, לא התרשמו כל הגלויות מהיתר כתיבת המשנה, והמשיכו כדרכם מזה מאות רבות, לאסור כל העלאה בכתב של תורה שבעל פה כספר בשום מצב ועניין, ועל אחת כמה וכמה יצירה עצמאית, גם ללא צורך בדיכוי ואף שזה נוגד את הטבע האנושי.
נראה לי שרק לאחר העלאת התלמוד ,שהוא כבר פירוט מוחלט של מהלכי הויכוחים וכולי, הותרה הרצועה להיתר כללי של כתיבת תורה שבעל פה ללא גדרים. תחילה כתלמוד, כיצירה מסורתית המועלית בכתב. ואחר כך, ביצירות עצמאיות. תהליך התפשטות ההיתר בעקבות כתיבת התלמוד ושליחתו לכל הגלויות, ושינוי המנהג השמרני האדוק, לקח זמן אך לא רב, עד שהופיעו לראשונה ספרים המעבירים מסורות, ואחר כך ההיתר היותר נועז: כתיבת ספרים עצמאיים אישיים. אשר ביטל כליל את הנוהג המושרש והעתיק מזה מאות רבות של שנים, שלא להעלות תורה שבעל פה על הכתב וק"ו חיבור בתושבע"פ כיצירה עצמאית נפרדת.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-2/12/2009 03:11 |
|
| |
אמנם עם כל זאת, אני מתקשה למצוא בכך הסבר מקיף.
כי אף אם נניח והיה דיכוי+אופי וכו'.ועוד כהנה וכהנה כאשר נרצה להגדיל את המדורה.
איך ייתכן שהשתיקה המדהימה הזאת נמשכה מאות שנים, ע"י מאות רבבות חכמים ,על פני תקופות שונות, בתוך תרבויות שונות- כולל כאלו שכתבו ספרים למכביר, בגלויות מפוזרות בארבע פינות ונידחות, ללא יוצא מן הכלל! אין לנו אפילו מתקופת האמוראים המאוחרת או אמצעה, שום ספר יהודי משום פינה ושום קהילה!
מדהים!
אני מנסה לתאר לעצמי מה יכול להיות הגורם המאיים הכל כך מכריע לתופעה הזאת שהיא בהחלט נוגדת את הטבע האנושי?. ואני לא יכול למצוא שום גורם מלבד הגורם האמוני-הלכתי בתוך חברה אדוקה מאד. זהו גורם שאינו מותנה באכיפה מרחוק ע"י מרכז רבני בבבל או אחר, אלא מכח הקהילה עצמה ללא תלות במרחק תרבותי, פוליטי, גיאוגרפי, ממרכזי ההלכה והאכיפה של הרבנים. כזה גורם שיכול לצייר את מחבר הספר כ"פורץ גדר" וחרפה לעצמו ולקהילה על יומרתו לעבור על מנהג ישראל, חוקי ההלכה, ועוד בעזותו לכתוב בזה דברי תורה.
אני לא מוצא איסור שיכול לענות על הדרישה הזאת, אלא האיסור לכתוב דברים שבעל פה בצירוף המנהג המפורסם בכל ישראל אשר בדווקא ובניגוד לכל האחרים לא היו כותבים שום דבר תורה כספר או יצירה עצמאית.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-2/12/2009 02:57 |
|
| |
דינוזאורוס,
תודה על תשובתך.
כאשר אתה אומר שאכן דיכאו חשיבה עצמאית, ובודאי ספר אישי הינו יצירה עצמאית, ובכן אני רואה שדרכינו נפגשות.דהשתא דאתית להכי, סמי מהכא אופי דשווה בכל יוצרי ספרים, ועייל דיכוי.
את דיכוי זה ניסיתי לתלות זאת באיסור כתיבת דברים שבעל פה - איסור מפורסם וידוע ומקובל באומה. וציינתי בהודעותיי הקודמות את הקשיים שבנימוק זה שאינינו מתרץ, בין היתר כפי שציינת לנכון בהודעתך האחרונה.
אמנם אם נכלול זאת עם הנימוק השני שנתתי, והוא אי היתר של חכמים לאף אחד מישראל, לכתוב דברים בשם התורה או המשפיעים על התורה, אלמלא עבר תחת שבט בקורתם. נוכל לתרץ עוד כמה מחלקות ספרותיות הקשורות להגות ומדעי הרוח. אך, לא את ספרי המדעים המדוייקים. לכן אני יכול להניח שנכתבו ספרי מדע בישראל אלא שאבדו מפאת היותם חולין ואין בהם צורך ועוד שיש טובים מהם המגיעים מתרבויות זרות.
דבר חשוב שיש לציין, שאף לתירוץ כזה, צריך להבהיר שהדיכוי והפיקוח לא נעשו אלא על ספרים ולא על חשיבה עצמאית לכשלעצמה. שהרי מצינו אמוראים דורשים ובעלי אגדות מדעתם והבנתם האישית אף שהיו מתנגדים להם. כלומר שערי הפרשנות והיצירה לא נסגרו, אלא אך ורק החלתם על ספר בדיו כדבר תורה רשום.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-1/12/2009 23:14 |
|
| |
ירוחם, כתבת:
הביתוסים והצדוקים המשיכו להקרא כך עד תקופת הגאונים ואז ענן בן דוד שינה את שמם לצדיקים- קראים, אבל הם חיו ובעטו, בעיקר בעטו בהם.
אני לא מכיר שום מקור היסטורי שמזכיר את הצדוקים בין המאה ה2 למאה ה8 בשום כינוי, לא צדוקים, לא ביתוסים, ולא קראים. אבל אשמח לשמוע על מקורות כאלו (איני מחשיב כמהימנים את מקורותיו של פירקוביץ, ועמו הסליחה). הביתוסים בכלל לא מוזכרים בשום מקור היסטורי אלא רק פעמים ספורות באגדות חז"ל ולא ברור מי הם היו ומה היה ערכם ומעמדם, נראה כי הם היו כת זניחה, שהצדוקים שהיו כת פוליטית משמעותית, השתמשו בהם ובדעותיהם המקוריות לניגוח הפרושיות.
לגבי השאלה אם הצדוקים היו רוב העם, התעורר ויכוח בין החוקרים, לדעתי מדברי יוסף בן מתתיהו עולה שהם היו מיעוט (יש בדבריו כמה קטעים שנראים סותרים ואכ"מ). הקראים המוכרים במאה ה8 בודאי לא היו רוב העם.
כתיבת הספרים כן היתה נפוצה בעם ישראל- ראה כאמור את כל הספרים החיצונים- מגילות קומארן- מלחמת בני האור,
כל אלו נכתבו על ידי כתות פורשות בהשפעה הלניסטית ברורה. (ספרי מוסר, (?))
כאמור המימסד הרבני אסר ושרף כל ניצוץ של ספר אישי, הם גם שרפו את כתבי הקראים הביתוסים,
האם שריפת ספרי מינות כרוכה בשריפת ניצוץ של ספרים אישיים? הבא מקור בבקשה. לא ידוע לי בכלל על כתבי ביתוסים, וגם לא על שריפת ספרי קראים כפעולה היסטורית או כציווי או באיזה שהוא תיאור, האם רס"ג שרף את ספרי בן ירוחים? לא, הוא חיבר ספר כנגדו. (אני אמנם זוכר ששרפו את ספרי שטיינזלץ ברחוב העיר בברכה בשם ומלכות, אבל זה קרה בשנת תשנ' לאלף השישי).
רק מבחינה היסטורית- הרבנים לא עסקו בכלל בפרשנות על התורה עד רש"י- אולי רס"ג בצורה זעירה- כל הפרשנים על התורה והמדקדקים היו קראים.
זו טענתו של פינסקר חסידם של "בני מקרא" שקבע כי כל חכמת הדקדוק לא היתה ידועה אצל הרבניים ורק כשהתעוררו הויכוחים עם הקראים "הרבנים היו מוכרחים בעל כרחם ללמוד דקדוק ומקרא", (לק"ד קטז'). גרץ שכמובן קיבל את דברי פינסקר, בחששו כי יעלה על דעת אדם שמא היו בכל אופן רבנים שקראו מקרא על דעת עצמם, הוסיף לקבוע כי כל ידיעת הדקדוק והמקרא בישראל החלה עקב הויכוחים עם הנוצרים, (דברי ימי ישראל, ח"ה עמ' 396). וליתר בטחון קבע במקום אחר (חלק ד' עמ' 153) כי לימוד המקרא בישראל החל עקב הויכוחים עם המוסלמים שרמזו את משיחם בפסוק 'הופיע מהר פארן'.
לעומת התיאוריות הפורחות האלו, הראה הרכבי במחקר היסטורי ברור כי הקראים לא השתמשו בשום ספר דקדוק או מילון אלא בספרי מנחם, דונש, חיוג', ג'אנח, ואבן עזרא, מה שמלמד שלא היו להם ספרי דקדוק משלהם שקדמו לחמשת המדקדקים והפרשנים הרבניים האלו. ולכן הדקדוק והפרשנות נוצרו אצל הרבניים. (פינסקר טען כי מנחם נרדף "משום שהדקדוק היה רע בעיני רבותינו" (לק"ד קטז'), אך מה בדבר רב סעדיה גאון, רבי שמואל בן חפני הנגיד, ר"ש בן גבירול, ושאר המדקדקים הגדולים, מדוע הם לא סבלו רדיפות? נודע שרדיפת מנחם היתה פרי תככיו של מתחרהו דונש).
בכל אופן הקראים היו בורים בדקדוק וכתביהם מלאים שגיאות דקדוקיות, כפי שמראה זאב יעבץ בנספח ל"תולדות ישראל".
היווסדות הכת הקראית (בשנת 767) יסודה במחלוקת אישית, ומיסד הכת לא הסתמך על מסורת שכן הוא עצמו בא מרקע רבני, כך לפחות לפי הראב"ד ב'סדר הקבלה': "ענן זה מבית דוד היה, ותלמיד חכם היה בתחילה, והכירו בו שמץ פסול, ומפני זה לא נסמך לגאון. וגם לא סייעוהו מן השמים להיות ראש גלות. ומפני טינה שהיתה בליבו העלתה שרטון, ועמד להסית את ישראל".
בענין הכתובים- על בן סירא- בש"ס הבבלי והירושלמי מוזכר בן סירא כ17 פעם, ורק בב"ק צ'ב נקשר לשמו כנראה בטעות כתובים, הרי גם אתה ודאי תסכים שזו מוכרחה להיות טעות, הרי כתובים זה בפרוש כתבי הקודש, שמטאמים ידיים. ועל ספרי בן סירא נאמר שאינו מטמא ידיים.
ייתכן שמי שכתב זאת טעה, אבל זה בכל אופן מה שכתוב, אין מדובר בטעות דפוס, אחד האמוראים אומר לחברו "ומשולש בכתובים" ומצטט פסוק מבן סירא, יש אפשרות לתקן את הלשון באופן אחר? הכינוי "כתובים" בדרך כלל משמש אצלינו לכתבי הקודש, אבל יכול להתפרש כ"ספרים הכתובים", לאפוקי תושבע"פ שלא נכתבה. אין זה בהכרח שהוא נכתב ברוח הקדש, אבל עובדה שהוא היה כתוב, וחז"ל הסתמכו עליו בהרבה מקומות לא רק כמליצה אלא להוציא ממנו דינים, כמו שאמרו בסנהדרין ק' "מילי מעלייא דכתיבי התם דרשי' להו", דהיינו שדורשים את דבריו. 1) וראה בתוהרא"ש וריטב"א ערובין סה. "מצינו כי חכמים מביאים ראיה מדבריו בהרבה מקומות". שם בעירובין לומדים מדבריו הלכה. 2) וכיוצא בזה בחגיגה יג "מכאן ואילך אסור כו' שכן כתוב בספר בן סירא", הרי שקבעו איסור על סמך דבריו. 3) ישנו מקרא בבן סירא שנפסק ברמב"ם ע"ש "תקנת חכמים" ע"פ ב"ב צח: לבנות בית חתנות לבנו ואמרי' בגמ' מלתא אגב אורחא קמ"ל דלאו אורחא דחתנא למידר בי חמוה דכתיב וקל מסובין.. חתן הדר בבית חמיו, וע"ז פסק הר"מ שיש תקנה לאסור (אמנם יש להעיר שהאי מקרא דשקלתי וכו' אינו בבן סירא שלפנינו רק בספר משלי אחיקר (שורה 112).). וראה גם ריטב"א ב"ב צח: כי לא אסרוהו אלא לעשות ממנו קבע אבל ראוי להגות בו ללמוד ממנו חכמה ומוסר.
[ודבר מעניין מצאתי בפסחים קיג: "ת"ר ארבעה אין הדעת סובלתן אלו הן דל גאה עשיר מכחש וזקן מנאף כו'". ומקורו בבן סירא כה: "שלשה סוגים שנאה נפשי דל גאה ועשיר משקר וזקן מנאף", וכן הלשון "עז כנמר" מקורו בבן סירא כה כג. ועי' באבות ד ד מאד מאד הוי שפל רוח שתקות אנוש רימה והוא בבן סירא ז יז. ובבן סירא לח' חכמת סופרים תרבה חכמה. בדומה לפתגם חכמים על קנאת סופרים.
ועי' בב"ר מד יב א"ר לוי עד סנדלא בריגלך דרוס כובה, והוא ג"כ במשלי אחיקר עד סנדלא בריגלך דוש דרדרא, וזמנו בראשית ימי הבית השני].
ולהשלמת הענין ראה רש"י פ' עקב שמביא "במגלת חסידים מצאו כתוב אם תעזבני יום יומיים אעזבך", והוא בספר בן סירא (כה א), ועי' ח"ח שמיה"ל שער התורה פ"ג "אמרו חז"ל במליצת התורה שאומרת אם תעזבני כו' (בדומה לפתגמו של ישוע "אין נביא בעירו" שהובא בחתם סופר בשם "אמרו חז"ל").
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-1/12/2009 23:14 |
|
| |
קוסם עמק
בהנחה ודבריך אמת. ולא העז אדם מעולם לכתוב ספר לעצמו. הנה אתה מכנה זאת "אופי" ואני מכנה זאת "איסור". איזהו לדעתך התיאור הנכן יותר מבחינה מציאותית?
לא כתבתי ש"אף אחד לא העז", אלא 1) שלא היה מושג כזה בתרבות. עד כמה שאני יודע הפעולה של חיבור ספר לא היתה פעולה תרבותית מוכרת מחוץ לעולם ההלניסטי. אף אחד לא אסר על הבבלים לחבר ספר, וגם לא על המצרים, או על הפרסיים. השתמשו בכתב לחקיקת חוקי המלך על עמוד גדול, היו ספרי זכרונות של המלך וכו', אבל חיבור ספר של הגות עצמאית פשוט לא היתה דרך מקובלת להפצת דעות. אף אחד לא העלה על דעתו שהדבר אסור, אבל גם אף אחד לא העלה על דעתו להעתיק הגות של מישהו אחר ולמכור אותה ברחוב. 2) והוספתי, שאף שבישראל היה לימוד חלק מהחיים של הכל, ובאופן כזה בודאי מתחדשים רעיונות מעניינים, עקב הצורה של האסופה בבית המדרש, התנקזו כל הדברים אל בית המדרש, ולא עלה במוחות הרעיון של חיבור ספר עצמאי. לא דיכאו בישראל את חיבורי הספרים, אבל דיכאו את העצמאות – משום ששאפו להגמוניה ולאחידות בהשראת דין "זקן ממרא", המחלוקת נגד ר' אליעזר בן הורקנוס שחלק על חכמים, רבן גמליאל המצוה את ר' יהושע לבא אליו ביוהכ"פ של חשבונו, כתיבת שמתא בימי האמוראים וכדו'. כשאדם מחבר ספר על התורה הוא בהכרח חייב לייצג מסורת (אם אינו שייך לכת פורשת, לצדוקים למשל היה "ספר גזירתא") ולייצג מסורת לבד זה דבר מוזר. מסורת היא ענין לאומי או שבטי ולא אישי.
"אינני מוצא שום "אופי" אשר ימנע את החכם הקדמון מלעשות פירוש התורה,בשונה מאופיו של רס"ג לפרש את התורה. אלא שאלת היתר ואיסור בלבד".
רס"ג חיבר ספר בהשפעה אריסטוטלית (גם מבחינת המבנה והתוכן) חז"ל לא עמדו תחת השפעה ישירה של אריסטוטליות, גם אם היה מגע פה ושם.
כשחשבת לתאר את שיטתי כינית זאת "איסור סודי" , מה שמעורר בלב הקורא גיחוך על שיטתי.
לא התכוונתי ללגלג, אני עדיין לא נואש כל כך.. כוונתי היתה סודי מבחינה היסטורית שכן לא מוזכר בשום מקום איסור כזה. וההכללה של כתיבת דברים שבעל פה, לא פותרת את הענין של ספרי הגות סיפורים חכמה וכדו'. גם בהנחה שאף אחרי רבי האיסור היה בתוקף (יש על כך ויכוח גדול בין החוקרים).
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-1/12/2009 10:24 |
|
| |
דינו הביתוסים והצדוקים המשיכו להקרא כך עד תקופת הגאונים ואז ענן בן דוד שינה את שמם לצדיקים- קראים, אבל הם חיו ובעטו, בעיקר בעטו בהם.
כתיבת הספרים כן היתה נפוצה בעם ישראל- ראה כאמור את כל הספרים החיצונים- מגילות קומארן- מלחמת בני האור, ספרי מוסר, כאמור המימסד הרבני אסר ושרף כל ניצוץ של ספר אישי, הם גם שרפו את כתבי הקראים הביתוסים, רק מבחינה היסטורית- הרבנים לא עסקו בכלל בפרשנות על התורה עד רש"י- אולי רס"ג בצורה זעירה- כל הפרשנים על התורה והמדקדקים היו קראים,
בענין הכתובים- על בן סירא- בש"ס הבבלי והירושלמי מוזכר בן סירא כ17 פעם, ורק בב"ק צ'ב נקשר לשמו כנראה בטעות כתובים, הרי גם אתה ודאי תסכים שזו מוכרחה להיות טעות, הרי כתובים זה בפרוש כתבי הקודש, שמטאמים ידיים. ועל ספרי בן סירא נאמר שאינו מטמא ידיים.
|
|
| נשלח ב-30/11/2009 23:39 |
|
| |
דינוזאורוס,
בהנחה ודבריך אמת. ולא העז אדם מעולם לכתוב ספר לעצמו. הנה אתה מכנה זאת "אופי" ואני מכנה זאת "איסור". איזהו לדעתך התיאור הנכן יותר מבחינה מציאותית?
כשחשבת לתאר את שיטתי כינית זאת "איסור סודי" , מה שמעורר בלב הקורא גיחוך על שיטתי, אבל אני מעולם לא טענתי שהוא סודי, אלא נכלל באיסור גורף של כתיבת דברים שבעל פה - בכתב. וזהו איסור מפורסם וידוע. מוזכר בגמרא ונלמד ממקרא. אפשר גם שכך היה מקובל לקדמונינו שאין כותבים על ספר את דברי הפירושים וכל הנכלל בכלל תורה שבעל פה שאינו בגדר נבואה. כלומר, מנהג שהולך ובא מדורות עולם.
אינני מוצא שום "אופי" אשר ימנע את החכם הקדמון מלעשות פירוש התורה,בשונה מאופיו של רס"ג לפרש את התורה. אלא שאלת היתר ואיסור בלבד.
|
|
|
|
|