| נשלח ב-11/12/2009 14:51 |
|
| |
שאלות ראשוניות על סכרת ותזונה לחולי סכרת - מאתר מכבי חוברת תזונה
|  | 2008-02-26.undefined.undefined
ד"ר ברוריה שר-שורק Ph.D R.D C.D.E
מכון סוכרת רעננה והמרפאה הארצית לסוכרת נעורים רכזת סוכרת בתחום התזונה "מכבי שירותי בריאות" מחוז השרון | | | | | *--%//////// Main Page //////////////%*
יש לי שאלה סוכרת | שאלות מחדרה של הדיאטנית על... סוכרת שאלה: אני חולת סוכרת שבע שנים. לאחרונה חלה החמרה ניכרת באיזון הסוכרת והמדד להערכת איזון הסוכר, HbA1c , עלה לתשע. רופא המשפחה הפנה אותי אלייך, ולדבריו אני חייבת לרדת במשקל כדי לאזן את הסוכרת, את שומני הדם ולחץ הדם. בעבר הצלחתי לרדת במשקל אך לאחרונה קשה לי...תשובה: טוב שבחרת לבוא. HbA1c=9 מראה שממוצע ערכי הסוכר שלך בשלושת החודשים האחרונים הוא מעל 200 מ"ג/ ד"ל. אמנם הפחתה במשקל ופעילות גופנית סדירה מסייעות לאיזון המטבולי בסוכרת מסוג 2. אך גם כאשר המטופל אינו מצליח להפחית במשקל יש חשיבות להדרכה תזונתית שמטרתה לאזן את רמות הסוכר, שומני הדם ולחץ הדם. בשלב ראשון נתמקד בסוגי הפחמימות, שהן רכיב המזון העיקרי המשפיע על רמות הסוכר. אם תנטרי את רמות הסוכר תוכלי לראות בתוך זמן קצר את השיפור בערכים. שמירה על תזונה נכונה תאפשר גם הפחתה במשקל. שאלה: מדוע הפחמימות הן בבסיס הפירמידה של חולי סוכרת מסוג 2? הרי פחמימות הן מזון אסור בסוכרת!
תשובה: הפחמימות הן אכן הבסיס לתזונה בריאה ומאוזנת ומקור האנרגיה לתהליכי החיים של גופנו. אמנם הן מעלות את רמת הסוכר בדם אבל הן גם מכילות רכיבי מזון חשובים כמו סיבים, ויטמינים ומינרלים. לפיכך בסוכרת יש להגביל את אכילתן באופן שרמות הסוכר שעתיים אחרי הארוחה לא יעלו על 180-160 מ"ג/ד"ל.שאלה: האם באמת יש פחמימות "טובות" ו"רעות"?
תשובה: ההבחנה הזאת בשפה העממית נעשתה כדי להבדיל בין הפחמימות שערכן התזונתי גבוה, כלומר אלה שמספקות לנו ויטמינים, מינרלים וסיבי תזונה, ובין הפחמימות שאין להן ערך תזונתי, המכונות ג'אנק פוד (מזון זבל) או "קלוריות ריקות". לפי הגדרה זו הפחמימות הטובות הן המומלצות גם לחולי סוכרת, כמו דגנים מלאים, פירות, קטניות ומוצרי חלב ניגר דלי שומן. בפחמימות "הרעות" נכללים ממתקים, חטיפים מסוימים ומשקאות ממותקים. שאלה: חברה הגישה לי משקה דיאט אשכוליות ורמת הסוכר עלתה, מדוע?
תשובה: יש להבדיל בין משקאות המכילים 0 גרם פחמימה כמו דיאט ספרייט או דיאט קולה המותרים לשתייה ללא הגבלה, ובין מיצים כמו דיאט אשכוליות שהם מופחתי פחמימות, ואם תעייני בתווית המזון תראי שהם מכילים פחמימות. שאלה: הוקצבו לי שתיים וחצי מנות פחמימה לארוחה.תווית המזון אני למד ששתי פרוסות לחם הן שתי מנות. האם הגיוני שמותר לי לאכול בארוחה רק שתי פרוסות? האם אין לי טעות בסיסית בחישוב הפחמימות?
תשובה: הצעד הראשון בלמידת שיטת ספירת הפחמימות הוא לדעת לזהות את המזונות המכילים פחמימות.זיהית את הלחם וחישבת נכון את מנות הפחמימה. אתה יכול להעשיר את הארוחות בירקות, דגים, עופות, ביצים, גבינות ושמנים (כמו טחינה ואבוקדו), שכן הם אינם מכילים פחמימות.
אפשרויות לאתגר שהעמידו לך הן:
1) כריך (שתי מנות) ובתוכו פסטרמה דלת שומן (או ביצה או טונה או גבינה) וירקות, וקלמנטינה (חצי מנה).
2) כריך כפי שצוין אבל מלחם קל (מנה אחת), תפוח (מנה אחת) ומעדן דיאט (חצי מנה).
3) שני כריכים מלחם קל ומעדן דיאט. שאלה: מה אומרים המחקרים על אינדקס גליקמי ביחס לסוכרת מסוג 2? האם הוא שימושי לאיזון רמות הסוכר ולירידה במשקל?שמתי לב שאורז מלא הוא בעל אינדקס גליקמי גבוה יותר מאורז לבן, ולעומת זאת אורז מלא מכיל יותר סיבים, מינרלים וויטמינים. מה חשוב יותר?
תשובה: שאלה טובה. האינדקס הגליקמי מדרג את הפחמימות לפי השפעתן על רמות הסוכר שעתיים אחרי אכילתן. מזון בעל אינדקס גליקמי נמוך, כמו רוב הדגנים המלאים, יגרום לעלייה מתונה של רמות הסוכר לעומת מזון בעל אינדקס גבוה, כמו תפוח אדמה. במחקרים נראה שאין לבחירה במזונות בעלי אינדקס גליקמי נמוך יתרון משמעותי לאיזון הסוכר ולהפחתה במשקל. אינדקס גליקמי של מזון מושפע גם מצורת הכנת המזון וממזונות נוספים הנאכלים באותה ארוחה.יתר על כן, מזון בעל אינדקס גליקמי נמוך אינו בהכרח מזון בריא. אני ממליצה להעדיף פחמימות מדגנים מלאים ולספור פחמימות לאיזון רמות הסוכר. | *--%///** Float Text **///%*
*--newsPicNew*
| *--more_info*
|  | *-- ARTICLE * |
|
| | |
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-25/11/2010 11:23 |
|
| |
וכן אשמח להעלות כתבות (וגם אתם יכולים )לטובת מי שלא במכבי
|
|
|
|
| נשלח ב-22/11/2010 22:18 |
|
| |
במכבי יש אפשרות לקבל במייל כתבות בנושאים המעניינים את המנוי לפי בחירתו. יש להם מדי פעם כתבות טובות בנושא סוכרת. מומלץ!
|
|
|
|
| נשלח ב-11/11/2010 21:12 |
|
| |
תודה על הכתבה
|
|
|
|
|
| נשלח ב-11/12/2009 14:53 |
|
| |
|  | 2008-02-26.undefined.undefined
סטלה חקון
דיאטנית קלינית מוסמכת M.Sc R.D מנהלת תזונה מחוזית ומנהלת אדמיניסטרטיבית של מכון הסוכרת מחוז הדרום "מכבי שירותי בריאות" | | | | | *--%//////// Main Page //////////////%*
המלצות תזונה לחולי סוכרת | הטיפול התזונתי הרפואי בחולה סוכרת מותאם לו באופן אישי לפי אורח החיים, הרגלי האכילה, הפרופיל הרפואי וההעדפות האישיות שלו סוכרת היא מחלה שנגרמת מפגיעה בחילוף החומרים והיא מסתמנת ברמת סוכר (גלוקוזה) גבוהה בדם. הגורם לרמת סוכר גבוהה בדם הוא חסר מלא או חלקי או פעילות בלתי מספקת של ההורמון אינסולין, שתפקידו לעזור בפינוי הסוכר מזרם הדם לתוך תאי הגוף. פעילות הורמון האינסולין מושפעת מגורמים שונים: גנטיקה, תזונה, משקל הגוף, פעילות גופנית, מחלות רקע אחרות.אין לנו כיום יכולת להשפיע על הגנטיקה, אך יש לנו יכולת להשפיע על אורח חיינו. בשינוי אורח החיים אנו יכולים לעזור לגופנו להגיע למשקל תקין ולאזן את רמת הסוכר בדם. לאנשים הנתונים בסיכון גבוה לפתח סוכרת מסוג 2, הפחתה מתונה במשקל (כשבעה אחוזים ממשקלם) ועיסוק בפעילות גופנית סדירה (150 דקות בשבוע) עשויים למנוע את התפתחות המחלה. כדי לאזן את רמת הסוכר יש לשמור על הרגלי אכילה נכונים ועל סדר יום המותאם לפעילותך, לטיפול התרופתי (אם קיים) ולפעילות הגופנית. תזונה נכונה מאפשרת משקל גוף רצוי ויציב, איזון טוב של הסוכר בדם ומניעת סיבוכי סוכרת בעתיד.
המלצת הטיפול בתזונה לחולה סוכרת דומה לזו של אדם בריא, בתוספת מגבלות תזונה מסוימות.
חשוב שחולה סוכרת יאכל בין שלוש לשש ארוחות ביום, תלוי בטיפול התרופתי המומלץ לו ובפעילות הגופנית. החישוב הקלורי הבסיסי מביא בחשבון צריכה בסיסית (לפי משקל גוף) + פעילות גופנית. חשוב שתדע את מספר הקלוריות שעליך לצרוך מדי יום. ההמלצות מומלץ להפחית למינימום האפשרי את צריכת הפחמימות הפשוטות - סוכר ומוצריו (כל סוגי המזונות שמכילים סוכר), חוץ ממקרי היפוגליקמיה (היפו: ירידה חדה ברמות הסוכר בדם) שבהם חובה לספק לגוף אחת-שתיים כפיות סוכר, או שווה ערך להן, בתוספת פחמימה מורכבת. מומלץ לצרוך פחמימות מורכבות. לפחמימות המורכבות שייכים כל מוצרי המזון המכילים קמח או עמילנים בכמות גדולה. כמות הפחמימות שאוכלים ביום תלויה בצריכה הקלורית היומית ובפעילות הגופנית. רצוי לפזר את סך כל הפחמימות בארוחות באופן שווה. דוגמה: אם מותר לאכול ביום שלוש מנות לחם, יש לאכול מנה אחת בכל ארוחה ולא את שלוש המנות בארוחה אחת. מומלץ להרבות באכילת ירקות מכל הסוגים (חוץ מתפוחי אדמה, תירס ואבוקדו, שאינם ירקות. הם שייכים לקבוצות מזון אחרות: תפוחי אדמה ותירס - פחמימות מורכבות; אבוקדו - שומן חד-בלתי רווי).מומלץ לצרוך כמות מספקת של סיבי תזונה, המצויים במגוון מזונות כגון ירקות, פירות ודגנים מלאים (14 גרם סיבים לכל 1,000 קלוריות). הסיבים משפרים את איזון הסוכר ואת רמות האינסולין והשומנים בדם.מומלץ להגביל את אכילת הפירות לשלוש-ארבע מנות ביום (אין סוגי פירות אסורים).מומלץ לצרוך חלבון בשיעור 20-15 אחוזים מסך הקלוריות. בחולי סוכרת מסוג 2 אכילת חלבון אינה גורמת לעליית רמת הסוכר בדם, אך כן לעליית רמות האינסולין בדם. לכן אין לטפל בהיפוגליקמיה באמצעות חלבון.מומלץ לאכול לפחות שתי מנות דגי ים בשבוע, מכיוון שהם מקור מצוין לחומצות שומן מסוג אומגה 3. מומלץ להגביל את צריכת השומן, במיוחד שומן רווי שעיקר מקורו מהחי, עד פחות משבעה אחוזים מכלל הקלוריות בתפריט. שומנים אלה מצויים במזונות עשירים בכולסטרול: שומן בשר; דברי חלב עתירי שומן כמו חמאה. יש לצרוך מהם עד 300 מ"ג ליום, ולצמצם למינימום את צריכת השומן מסוג טרנס.מומלץ לצרוך בעיקר שומנים שבאים מהצומח, בתנאי שלא עברו עיבוד תעשייתי או הקשחה. שומנים מומלצים במיוחד: שמן זית וקנולה, אבוקדו, טחינה, זיתים, אגוזי מלך, פקאנים, שקדים.מומלץ לשתות כמות מתונה של אלכוהול, כ-30-15 גרם אלכוהול ביום (כמו פחית בירה, כוס יין או כוסית ויסקי). צריכה מתונה של אלכוהול עשויה להפחית את הסיכון של חולי סוכרת למחלות לב וכלי דם. לסיכום, יש להתאים את הטיפול התזונתי הרפואי בחולי סוכרת באופן אישי לפי אורח החיים, הרגלי האכילה, הפרופיל הרפואי וההעדפות האישיות של החולה. ההמלצות החשובות הן לשמור על משקל תקין ולאכול מזון מגוון, עשיר בירקות, בקטניות ובמוצרי חלב רזים, ודל בשומן רווי ובסוכרים פשוטים. לצורך הגדרת המטרות האישיות וקביעת התכנית האישית מומלץ להיעזר בדיאטן/ית קליני/ת המתמחה בתחום. בחירה במזון בריא ואכילה נבונה יגדילו את האפשרות שלכם ליהנות מבריאות טובה יותר לאורך שנים. | *--%///** Float Text **///%*
*--newsPicNew*
| *--more_info*
|  | *-- ARTICLE * |
|
| | |
 |
|
|
|
|
|