בית פורומים חבלי משיח

בקשת סיוע לדרשה בפרשת ויגש

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-21/12/2009 02:10 לינק ישיר 
בקשת סיוע לדרשה בפרשת ויגש

בס"ד

בע"ה בשבת הקרובה אני אמורה להעביר לבנות דרשה בפרשת ויגש (כל שבוע מישהו אחרת מעבירה...).

הנושא שמאד מעניין אותי בפרשה זה הפגישה בין יהודה ויוסף, שני אחים שלעתיד מזרעם יצא משיח בן יוסף ומשיח בן דוד. אני לא רוצה לדבר על נושא משיח, אלא על שתי הדמויות ולהעמיד אותם זה מול זה, האישיות, העימות וההשלמה.

מאד אשמח אם תתנו לי חומר מעניין ובכך תזכו את הבנות הצדיקות שלנו בישוב.

תודה. שבוע מבורך.

דווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-21/12/2009 10:39 לינק ישיר 

בס"ד

ידידת  הברית ....

קודם  כל  אומר  לך ...

יישר  כח גדול ....

ולבקשתך  ....  אספתי  חומר  ממדרש  רבה  על  המפגש  בין  המכים  ובין  האחים ....

שחז"ל  פירשו.....

מהם  תוכלי  לסכם  בקצרה  שיעור  ארוך ....

פרשת  ויגש....

בראשית  מ"ד...

א [יהודה ערב לבנימין] ויגש אליו יהודה, ויאמר בי אדוני, ידבר נא עבדך דבר באזני אדוני, ואל יחר אפך בעבדך, כי כמוך כפרעה.

(משלי ו) בני, אם ערבת לרעך וגו', נוקשת באמרי פיך וגו', עשה זאת וגו' אמר רבי חנינא: ברח מן שלוש והדבק בשלוש. ברח מן הפקדונות, ומן המיאונים, ומלעשות ערבות בין אדם לחבירו. הדבק בחליצה, ובהפרת נדרים, ובהבאת שלום שבין אדם לחבירו.

אמר רבי ברכיה אמר רבי שמעון בר אבא: לית שמיה פקדון, אלא פוק דון. דבר אחר: בני, אם ערבת לרעך, זה יהודה. אנכי אערבנו;

תקעת לזר כפיך. מידי תבקשנו; נוקשת באמרי פיך. אם לא הביאותיו אליך. עשה זאת בני והנצל, לך והדבק בעפר רגליו, וקבל מלכותו ואדנותו.

ויגש אליו יהודה. ב [מלכים מדיינים אלו עם אלו] (תהלים מח) כי הנה המלכים נועדו עברו יחדיו כי הנה המלכים, זה יהודה ויוסף.

עברו יחדיו, זה נתמלא עברה על זה. וזה נתמלא עברה על זה. (שם) המה ראו כן תמהו, (בראשית מג) ויתמהו האנשים איש אל רעהו.

(
תהלים מח) נבהלו נחפזו, ולא יכלו אחיו וגו'. רעדה אחזתם שם,

אלו השבטים. אמרו: מלכים מדיינים אלו עם אלו, אנו מה איכפת לנו!

יאי =  יאה = למלך מדיין עם מלך.

ויגש אליו יהודה (איוב מא) אחד באחד יגשו, זה יהודה ויוסף.

ורוח לא יבא ביניהם, אלו השבטים.

(השבטים) אמרו: מלכים מדיינים אלו עם אלו, אנו מה איכפת לנו! ג [דבריו של יהודה נראים לכל צד]

דבר אחר: ויגש אליו יהודה כתיב: (משלי כה) תפוחי זהב במשכיות כסף. תרגם עקילס הגר: חזורין דדהב בגו דיסקרין דכסף. (שם) דבר דבור על אופניו.

מה אופן זה מראה פנים מכל צד
, ?

כך היו דבריו של יהודה נראים לכל צד, בשעה שדבר עם יוסף.ד [משיב ליוסף דבר על דבר]

דבר אחר: ויגש אליו יהודה וגו' כתיב: (שם כ) מים עמוקים עצה בלב איש וגו' משל לבאר עמוקה מלאה צונן, והיו מימיה צוננין ויפין, ולא היתה בריה יכולה לשתות הימנה. בא אחד וקשר חבל בחבל, ונימה בנימה, משיחה במשיחה, ודלה הימנה ושתה. התחילו הכל דולין הימנה ושותין.

כך, לא זז יהודה משיב ליוסף דבר על דבר, עד שעמד על לבו.

ה [הנה ימים באים נאם ה' ונגש חורש בקוצר] ויגש אליו יהודה (עמוס ט) הנה ימים באים נאם ה' ונגש חורש וגו' חורש, זה יהודה.

בקוצר, זה יוסף, שנאמר: (בראשית לג) והנה אנחנו מאלמים אלומים.

ודורך ענבים, זה יהודה: (זכריה ט) כי דרכתי לי יהודה קשת.

במושך הזרע, זה יוסף, שמשך זרעו של אביו והורידו למצרים.

כדכתיב: (הושע יא) בחבלי אדם אמשכם. (יואל ה) ויטפו הרים עסיס, אלו השבטים. אמרו: מלכים מדיינים אלו עם אלו, אנו מה איכפת לנו!

מכאן  מתואר  מפגש  האחים  בצורה  מפורטת  ומובנת  יותר....

ו [יהודה הכין עצמו למלחמה לפיוס ולתפילה]

דבר אחר: ויגש אליו יהודה ר' יהודה ר' נחמיה ורבנן ר' יהודה אומר: הגשה למלחמה, היך מה דאת אמר: (שמואל ב י) ויגש יואב והעם אשר עמו למלחמה. רבי נחמיה אומר: הגשה לפיוס, היך מה דאת אמר: (יהושע יד) ויגשו בני יהודה אל יהושע לפייסו. רבנן אמרי: הגשה לתפילה: (מלכים א יח) ויגש אליהו הנביא ויאמר ה' אלהי וגו'.

ר' אלעזר אמר: פשט להון, אם למלחמה אני בא, אם לפיוס אני בא, אם לתפלה אני בא. בי אדוני בי ולא ביה! אם לממלא מיא, אנא! אם לשמשא, אנא! אם למפצע קיסין, אנא! דבר אחר: בי אדוני בייה את מעביר עלינו, אדוני, שכך אמרת לנו: הורידוהו אלי וגו', זו היא השמת עין נהפך הדבר, שאמרת לסמיות עינים.

אמר רבי סימון: בנימוסות שלנו. כתיב: (שמות כב)ואם אין לו ונמכר בגניבתו,וזה יש לו לשלם! ידבר נא עבדך, יכנסו דברי באזנך, זקינתו של זה, ע"י שמשכה פרעה לילה אחת לקה בנגעים הוא וכל ביתו, דכתיב: (בראשית יב)וינגע ה' את פרעה,הזהר שלא ילקה אותו האיש בצרעת. אמו של זה לא מתה אלא מקללתו של אבא, ומן תמן מיתת לה: (שם לא) עם אשר תמצא את אלהיך לא יחיה,הזהר שלא יחול בך קללה אחת, ואותו האיש מת. שנים ממנו נכנסו לכרך אחד שלם והחריבוה, להלן בשביל נקבה, כאן בשביל זכר, על חיבת העין בא על אכסניא של הקב"ה,

שנאמר: בו: (דברים לג)חופף עליו כל היום,על אחת כמה וכמה!

דבר אחר: ידבר נא עבדך וגו' אמר רבי ירמיה בר שמעיה: דבר אני מוציא מבפנים ומכניס דֶּבֶר בנא, ומכלה אתכם. אמר רבי חנין: בשעה שהיה יהודה מעלה חמה, היו שערות לבו בוקעות כליו ויוצאות, והיה נותן עששיות של ברזל לתוך פיו, ומוציאן כאבק. כי כמוך כפרעה מה פרעה גוזר ואינו מקיים, אף את גוזר ואינך מקיים.

מה פרעה להוט אחר הזכרים, אף אתה כן. מה פרעה מלך ואתה שני לו בארץ מצרים, כך אבא מלך בארץ כנען ואני שני לו.

ואם שולף אני את חרבי, ממך אני מתחיל ובפרעה רבך אני מסיים.

אילו אמר מפרעה אני מתחיל היה מניחו,

כיון שאמר ממך אני מתחיל, רמז למנשה. ורפש חד רפש וזעת כל פלטין, אמר: דין רפש מן בית אבא, כיון דחמי מיליה כן, שרי משתעי מילין רכיכין, אדוני שאל.

ז [יראת שמים של יוסף עמדה לו כנגד אחיו]

דבר אחר: ויגש אליו יהודה זו היא שנאמר: ברוח הקודש על ידי שלמה: (קהלת ז)החכמה תעוז לחכם וגו'. כנגד מי אמר שלמה המקרא הזה?

לא אמרו אלא כנגד יוסף הצדיק.

אמר רבי יוחנן: בשעה שתפס יוסף הצדיק את בנימין ואמר להם לאחיו: האיש אשר נמצא הגביע בידו, הוא יהיה לי עבד. אמר לו יהודה: בנימין את תפוס, ושלום בבית אבא?! מיד כעס יהודה ושאג בקול גדול והלך קולו ד' מאות פרסה, עד ששמע חושים בן דן, וקפץ מארץ כנען ובא אצל יהודה, ושאגו שניהם ובקשה ארץ מצרים ליהפך עליהם.

אמר איוב: (איוב ד) שאגת אריה וקול שחל. שאגת אריה, זה יהודה, שכתוב בו: גור אריה יהודה. וקול שחל,זה חושים בן דן, ששניהם נמשלו כארי,

שנאמר: (דברים לג) ולדן אמר, דן גור אריה.

שיני כפירים נתעו,אלו גבוריו של יוסף, שכיון שכעס יהודה, נשרו שיניהם של כולם.

אמר רבי יהושע בן לוי: אף אחיו, כיון שראו יהודה שכעס, אף הם נתמלאו חמה ובעטו בארץ, ועשו אותה תלמים תלמים, שנאמר:

(איוב ד) ליש אובד מבלי טרף, זה יהודה, שמסר עצמו על בנימין. אמר, שמא ימחול הקדוש ברוך הוא על אותו עון שהטעיתי את אבא ואמרתי לו: אני מביאו לך!

באותה שעה נתמלא חמה על יוסף, כיון שראה יוסף סימנין של יהודה מיד נזדעזע ונבהל,

אמר: אוי לי, שמא יהרגני!

ומה הן סימנין שהיו בו ביהודה?

של בית שילו. אמרו: שני שילטונין זולגות דם. ויש אומרים: כמין שליטי הגבורים וחמשה לבושים היה לובש. נימה אחת היתה לו בלבו, כיון שהיה כועס, קורע את כולם.

מה עשה יוסף באותה שעה?

אותו עמוד של אבן, שהיה יושב עליו, בעט בו ועשאו גל של צרורות.

מיד תמה יהודה ואמר:

זה גבור ממני!

באותה שעה אחז יהודה חרבו לשולפה מתערה ואינה נשלפת לו,

אמר יהודה: ודאי זה ירא שמים הוא,

לכך נאמר: (קהלת ז) החכמה תעוז לחכם.

ח [אני יוסף אחיכם] אדוני שאל את עבדיו וגו' אמר לו: מתחלה באת עלינו בעלילה,

(שאמרת) ...
 כמה מדינות ירדו למצרים לשבר אוכל ולא שאלת אחד מהם, שמא בתך באנו ליקח או אתה סבור לישא את אחותנו, אעפ"כ לא כסינו ממך.

אמר לו: אני רואה בך שפטיט אתה. יש באחיך פטיט כמותך?

אמר לו: כל זאת שאתה רואה אני ערבתי אותו!

אמר לו: מפני מה לא עשית כן את אחיך כשמכרת אותו לישמעאלים בעשרים כסף, וציערת את אביך הזקן, ואמרת לו (בראשית לז) טרוף טורף יוסף?!

כיון ששמע יהודה כך, צעק ובכה בקול גדול.

אמר: כי איך אעלה אל אבי!

אמר יהודה לנפתלי: לך וראה כמה שווקים במצרים? קפץ וחזר, אמר לו: שנים עשר! אמר יהודה לאחיו: אני אחריב מהם שלושה וטלו כל אחד ואחד, אחד אחד, ולא נשאר בהם איש.

אמרו לו אחיו:

יהודה, מצרים אינה כשכם אם אתה מחריב את מצרים תחריב את כל העולם!

באותה שעה ולא יכול יוסף להתאפק, כיון שראה יוסף, שהסכימה דעתם להחריב את מצרים,

אמר יוסף בלבו: מוטב שאתודע להם ואל יחריבו את מצרים.

אמר להם יוסף: לא כך אמרתם, שאחיו של זה מת,
?

אני אקראנו ויבוא אצלכם,

והיה קורא: יוסף בן יעקב, בוא אצלי! יוסף בן יעקב, בוא אצלי! והיו מסתכלין בארבע פינות הבית.

אמר להם: מה אתם רואים?

אני יוסף אחיכם!

מיד פרחה נשמתן,

שנאמר: ולא יכלו אחיו וגו'.

ולא האמינו לו, עד שפרע עצמו והראה להם המילה. .....

עד  כאן  סיכמתי  בקצרה  את  מפגש  האחים  אם  תרצי לדעת  את  ההמשך  ....

תבקשי ...

וב"ה  יתברך  ובחסדו  הגדול  אשתדל  להוסיף....

ובלי  נדר ....

עד  כאן  על  מפגש האחים  המרגש ...שריגש  אותי אישית  וסחט  ממני  דמעות  התרגשות וסוערות  כאחד...

יישר  כח......

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/12/2009 19:29 לינק ישיר 

מצאתי חומר באתר כיפה. בבקשה.:

בין יוסף ליהודה / עיון לפרשת ויגש

יוסף ויהודה מייצגים בעולמה של היהדות שני כחות שונים. השפת אמת עומד על כמה מן המשמעויות הטמונות בדמויותיהם של שני האחים.

ז´ טבת ה´תשס"ז - שלומי רוזנברג

יהודה ויוסף

לאחר המתח הרב, שאיתו סיימנו את פרשת מקץ, עומדים אנו בתחילת פרשת ויגש מול העימות המרתק והמרגש שבין יהודה ויוסף. חז"ל במדרשים רבים הבינו את העוצמה שטמונה במפגש הכל כך טעון הזה, ונתנו לו משמעויות רבות הנוגעות לשאלות היסטוריות ולאומיות. יוסף ויהודה מסמלים במהותם יסודות משמעותיים מאד מעבר לישותם הפרטית, כך למשל הם המייצגים את העימות הסמוי שבין לאה לרחל, הם גם המייצגים את סוגי המלכות השונים, כי כל אחד מהם נוגע במלכות בצורה מסויימת (יוסף הוא המשנה למלך מצרים, ואף המלך הראשון של עם ישראל - שאול, יצא מזרעו, ואילו יהודה הוא אבי המלכות, אשר ממנו נולדה שושלת דוד). לא נצליח לגעת בעיון זה בכל המשמעויות הרוחניות שיש למפגש בין יוסף ליהודה ולרמזים וליסודות העולים ממנו ביחס להיסטוריה של עם ישראל כולו. ננסה רק להציג מספר עקרונות יסוד, כפי שעולים מתורותיו של השפת אמת, ביחס לדמותם של שני האחים ולמשמעויות שהמפגש ביניהם רומז לנו. (בעיון לפרשת וישב, עסקנו בהרחבה בניתוח דמותו של יוסף הצדיק ובעיון לפרשת ויחי [שפורסם בשנה שעברה], עסקנו בניתוח דמותו של יהודה. למרות כל זאת בעיון זה נצעד בכיוונים שאינם דומים בהכרח לעיונים הנ"ל).

הזכרנו כבר בעבר שיוסף המכונה בקבלה בתואר "צדיק", הוא זה שמצליח לחיות בתוך ארץ מצרים, עם כל הגורמים השליליים והטמאים שבה, ואף על פי כן לשמור על רמתו הטהורה והקדושה. היכולת שלו לעמוד בניסיונות רבים, ולהצליח לזכור את ה' בכל אשר הוא עושה, מהווים דגם לחיבור של המציאות הטמאה ביותר עם הקודש. יוסף מצליח למצוא את הקדושה שבכל דבר, גם אם היא עטופה במחיצות ובקליפות רבים. לעומת זאת, על יהודה אנחנו קוראים בפרשתנו, שיעקב שולח אותו לפניו לגושן כדי להקים את בית המדרש של המשפחה. יהודה הוא הקודש, כדברי דוד (תהלים קי"ד): "היתה יהודה לקדשו". הרמז לכך ביהודה, נעוץ בשמו הכולל את אותיות שם השם (על פשר השם יהודה עמדנו בעיון לפרשת ויחי).

החורש והקוצר

על היחס בין שתי הדמויות הללו עומד השפת אמת בתורה הבאה:

"בי אדוני - יש לפרש על פי המדרש, 'חורש' זה יהודה, ו'קוצר' זה יוסף. כי יוסף הוא למעלה מבחינת יהודה. ויהודה (הוא) המכין כמו החורש, ואחר כך בעת הגמר נתעלה לבחינת יוסף, לכן הוא הקוצר... ויהודה הוא מדריגה התחתונה" (תרמ"ג "בי").

על הפסוק בעמוס (פרק ט): "הנה ימים באים נאם ה' ונגש חורש בקצר ודרך ענבים במשך הזרע והטיפו ההרים עסיס", אומר המדרש ש"חורש" זה רמז ליהודה, ו"קוצר" זה רמז ליוסף. מסביר השפת אמת שהיחס בין פעולת החרישה לפעולת הקצירה הוא בכך שפעולת החרישה מהווה הכנה לפעולת הקצירה. יהודה נמצא במדרגתו מתחת למדרגת יוסף, כי הוא רק האמצעי והדרך כדי להגיע למדרגה של יוסף.

המדרגה האידיאלית היא מדרגת יוסף הצדיק - מדרגה בה האדם מצליח לחבר את כל המציאות כולה אל הקדושה. זוהי מדרגה שקשה מאד להגיע אליה, וכדי לעשות זאת על האדם לבצע פעולת "חריש", כלומר לחפור היטב היטב בתוככי ליבו ובתוככי המציאות, כדי למצוא דרך לזריעה ולגידול נכונים. זוהי עבודה קשה הדורשת יגיע כפים ותפילות רבות. רק לאחר שהאדם הולך בדרכו של יהודה, מתחבר לקודש בצורה הטהורה ביותר, סופג ויונק את העולם של בית המדרש, רק אז הוא יכול לצאת ממנו ולקצור את הפירות שגידל. רק אז הוא יכול לחבר את הקדושה שספג עם המציאות הכללית שבעולם.

וכך אכן מבין השפת אמת, בסוף התורה, את דבריו של יהודה ליוסף:

ויהודה אמר: 'בי אדוני' - אף על פי שאתה אדון לי, כל האדנות תלוי בי - בכח החרישה והעבודה שלי" (שם).

כאשר יהודה ניגש ליוסף ופונה אליו בתואר "בי אדוני",הוא בעצם רומז לו, שאמנם מדרגתו של יוסף גבוהה יותר, הוא אמנם ה"אדון", אך אותה אדנות תלויה ביהודה ("בי"), שאלמלא החרישה והעבודה שלו,  לא ניתן להגיע לתוצר הסופי של בחינת יוסף.

ההבל והדיבור

בתחילת התורה, השפת אמת תיאר את היחס שבין יהודה ליוסף כיחס שבין ההכנה לתכלית. בהמשך דבריו היחס המתואר הוא יחס של כלל ופרט. בין כך ובין כך, מוביל אותנו השפת אמת להבנה שיש זיקה חזקה והכרחית בין דמותם של שני האחים:

"והכל היה סדר אחד בחינת התפשטות כח האבות על ידי השבטים ומשם יפרד לכל העולמות. ויוסף הוא כלל האבות, ויהודה כלל התולדות. וקול הוא בחינת יעקב ויוסף - הבל, ויהודה - הדיבור. ובעוד שלא היה נתקן כתיב: 'ולא יכלו דברו לשלום', פירוש לצורך השלימות שצריך לעשות בעולם" (שם).

היסודות הרוחניים שקיימים בעם ישראל, היו טמונים כבר בכוחם של אבות האומה. הם אלו שדרך זרעם העבירו את תכונות הקדושה המיוחדות כל כך, עד לכל אחד מעם ישראל. המעבר של היסודות הללו נעשה דרך השבטים, כאשר גם פה בא לידי ביטוי ההבדל שבין יוסף ליהודה.

במעבר שבין שלושת האבות אל עם ישראל כולו, מהווים יוסף ויהודה את הצינורות המרכזיים להעברת הרעיון הישראלי. יוסף הוא הביטוי הסופי לאבות ויהודה הוא הביטי לתולדות (ואכן מעמדו של יוסף בהיררכיה ההיסטורית של עם ישראל, מורכב, שכן הוא אמנם בנו של יעקב ואח לשאר שבטי ישראל, אך בפועל מי שנחשבים כשבטי ישראל לדורות הם שני בניו, כך שהוא מהווה במובן מסוים אב נוסף).

יוסף, אם כן, הוא הכלל, ויהודה הוא תחילת היישום בפרטים. השפת אמת מבטא את הרעיון הזה מנקודת מבט נוספת הקשורה לדיבור. יעקב אבינו הוא הבחינה של הקול, כדברי יצחק: "הקול קול יעקב". אך בקול יש שני חלקים שיוצרים את התוצר הסופי. ישנו הבל הפה, המהווה את בחינת יוסף, ויש את הדיבור, המהווה את בחינת יהודה. גם פה יש ביטוי לכלל שביוסף, ולפרטים שביהודה. יהודה הוא זה שיכול לממש בפועל את התכונה האידיאלית של יוסף. תכונת הצדיקות שמתגלה ביוסף, צריכה כלי קיבול שיקלוט אותה, והכלי הזה הוא יהודה (זוהי בחינת ספירת מלכות הקשורה ליהודה אך אכמ"ל).

בסתר ובגלוי

המדרש מאבחן את ההבדל שבין יוסף ליהודה כך:

"אמר רב חנא בר ביזנא א"ר שמעון חסידא: יוסף שקידש שם שמים בסתר - הוסיפו עליו אות אחת משמו של הקדוש ברוך הוא, יהודה שקידש שם שמים בפרהסיא - נקרא כולו על שמו של הקדוש ברוך הוא".

גם השפת אמת נוגע בהבדל הזה בהקשרים שונים:

"ומה שיוסף לא קרא קריאת שמע (בפגישתו עם יעקב), כי זה בחינת יוסף שיכול להצניע עצמו שלא יהיה ניכר על פניו את מהותו. וזה מרוויח האדם על ידי ניסיון מרחוק שמחזק עצמו, על ידי זה מרוויח שיכול להיות טוב בדרך ההסתר גם כן" (תרל"ד "יעקב").

"...לכן ירידת יוסף במצרים היה בהסתר, ובחינת יהודה היה בהתגלות שמשם תצא הוראה, והוא הדרך שיכולים הרבים ליהנות ממנו, אבל בחינת יוסף יש שייכות רק ליחידים" (תרמ"ה "במדרש").

מהותו של יוסף היא קידוש שם שמים בסתר. יוסף עובד את ה' בפנימיות, מתוך יראת שמים גדולה, בצדיקות שנעשית הרחק מעיני הרבים מתוך עוצמות נפש גדולות. אולי משום כך הוא לא מפחד לצאת ולהתמודד עם הגויים.

יהודה, לעומת זאת עובד את ה' באופן גלוי, וממילא קשה להסתיר את ההבדל שבין ישראל לעמים, והדבר מקשה על ההתמודדות. בדרכו של יהודה, שם שמים ניכר ומפורסם, ועל כן דרכו שייכת יותר לרבים.

על פי דברינו עד כה ניתן להעמיק בדברי חז"ל הללו ולומר, שההסתר בפועלו של צדיק, משתלב היטב עם הצדיקות שלו. מהותו של יוסף הצדיק היא כזו, שמקיימת את העולם. הוא הצד המקושר למקור הא-לוקי העליון והוא ממשיך את השפע לעולם. לעומת זאת, יהודה הוא הבחינה של ביטוי הצדיקות בפועל, הנהגת העולם, מלוכה. המלך מתאם בין כל הכוחות שנמצאים ומנהל את העולם בפועל. כשאין איחוד בין הכוחות האלה בעולם, העולם אינו מתוקן, חסר לו הקשר אל מקורו ויש בו משברים, נפילות וקלקולים רוחניים וגשמיים. כשיש חיבור בין העולם אל שורשו הוא מקבל שפע של ברכה, קיום, פרנסה, אושר ושלמות. החיבור הזה אכן נעשה בפגישה שבין יהודה ליוסף: "ויגש אליו יהודה".

ה' אחד ושמו אחד

בתורה אחרת, סביב העיסוק באותו נושא, נוגע השפת אמת בנקודה נוספת. כדי להבין את דבריו, נצטט את הגמרא בפסחים (נ.), על דברי הנביא שלעתיד לבוא יהיה ה' אחד ושמו אחד:

"אטו האידנא לאו שמו אחד הוא?! (האם בזמנינו אין שמו אחד?!). אמר רב נחמן בר יצחק: לאו כעולם הזה עולם הבא - העולם הזה נכתב ב-י' ה' (שם הוי"ה) ונקרא בא' ד' (שם אדנות), אבל לעולם הבא כולו אחד - נקרא ב-י' ה', ונכתב בי' ה' ".

הגמרא מדברת על המציאות החסרה שאנו חיים בה בעולם הזה. השינוי בין שם השם הנכתב לנקרא, בא לבטא את הפער שקיים בין מציאות ה' המלאה והמושלמת - "מלא כל הארץ כבודו" לבין חוסר היכולת שלנו לקלוט אותה במלואה. הפער הזה יוצר פירודים בעולם המתבטאים בין השאר בהבחנות שבין קודש לחול. ואכן, במקום הקדושה האולטימטיבי - בבית המקדש, אומרים חז"ל, ששם קוראים את שם הוי"ה בשלמותו. כלומר, בית המקדש מהווה את תמצית הקדושה האידיאלית ביותר, ללא פירודים והסתרות. תפקיד עם ישראל בעולם, הוא לגלות את מלכות ה', כלומר להרחיב את הגילוי הא-לוקי שבמציאות. גם פה טמון הבדל בין יהודה ליוסף:

"כי הנה מחלוקת ב' המלכים (=יוסף ויהודה), היה רק לשם שמים, שיוסף שם לו דרך לגלות כבוד מלכותו יתברך בעולם, וכמו כן יהודה... ויהודה (הוא) המכין למטה בכח החרישה שיוכל אחר כך לירד השפע מן השמים, ובכח יוסף נגמר(ת) הפעולה ונקרא קוצר" (תרנ"ב "במדרש").

יהודה כאמור הוא איש של קודש, והוא מנסה כל הזמן לקדש שם שמיים. יהודה הוא החורש, הוא זה שעובד ב"פנימיות השדה", ומכין את הקרקע לקבלת מלכות ה' בעולם. יוסף הוא הקוצר, הוא זה שבכוחו מגיעה הפעולה לסיומה, הוא זה שבסופו של דבר זוכה לראות את החיבור שבין מלכות ה' לבין המציאות, הוא זה שמצליח לחבר בין הקודש לבין החול.

ביום ההוא

אבל לעתיד לבוא הדברים ישתנו, וכך ממשיך השפת אמת:

"אכן לעתיד, יהיה אחדות מטה כמו למעלה, ואז יהיה יהודה עיקר, כי השכינה תהיה בארץ במהרה בימנו אמן... ולכן לא יצטרכו אלה הגבולים להבדיל בין הקודש לחול כי יהיה שפה אחת בארץ" (שם).

לעתיד לבוא, בעת אשר יהיה ה' למלך על כל הארץ, כאשר תתגלה מלכות ה' בעולם בשלמותה, ותצליח להאיר במלוא עוזה וכוחה, אז כבר לא תהיה ההפרדה שבין הקודש לחול, ואז ממילא מדריגתו של יהודה תוביל את המציאות, כי כבר לא יהיה צורך בחיבור שבין התחומים.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-21/12/2009 19:32 לינק ישיר 

ועוד מתוך "מאור החסידות"

פרשת ויגש - יוסף ויהודה, שתי דרגות של יהודי

"וַיִּגַּשׁ אֵלָיו יְהוּדָה, וַיֹּאמֶר בִּי אֲדֹנִי, יְדַבֶּר-נָא עַבְדְּךָ דָבָר בְּאָזְנֵי אֲדֹנִי, וְאַל-יִחַר אַפְּךָ בְּעַבְדֶּךָ: 

כִּי כָמוֹךָ, כְּפַרְעֹה." (בראשית, מ"ד, י"ח). "כי הנה המלכים נועדו עברו יחדיו, כי הנה המלכים -

זה יהודה ויוסף, עברו יחדיו - זה נתמלא עברה על זה, וזה נתמלא עברה על זה... "(בראשית רבה). 

באופן כללי ההפטרה של השבוע קשורה בתוכנה לפרשת השבוע, והדמיון ניכר בעת שקוראים את ההפטרה לאחר

קריאת הפרשה. גם פרשת ויגש וגם ההפטרה (מספר יחזקאל) מדברים על איחוד מלכויות בין יהודה ליוסף. אולם

בעוד שבפרשת השבוע מופיע: "ויגש אליו יהודה" מצב שבו יוסף הוא השליט ויהודה כפוף ונתון למרותו. בהפטרה

נראה שהמצב הפוך: "וְעַבְדִּי דָוִד מֶלֶךְ עֲלֵיהֶם, וְרוֹעֶה אֶחָד יִהְיֶה לְכֻלָּם; וּבְמִשְׁפָּטַי יֵלֵכוּ, וְחֻקּוֹתַי יִשְׁמְרוּ וְעָשׂוּ אוֹתָם"

(יחזקאל, ל"ז, כ"ד). יהודה הוא השליט על הכל ובכללם יוסף.

ההבדל נוצר רק מראית הפשט, אולם בפנימיות העניינים אין כל הבדל בין הפרשה לבין ההפטרה. בשני המקרים

באה לידי ביטוי עליונותו של יהודה על פני שאר השבטים. בפרשת ויגש זהו יהודה שמוצא את העוז בנפשו לדבר

כנגד יוסף השליט הבלתי מעורער של מצרים והעולם. ולא רק לפנות אליו, אלא לדבר אליו בתקיפות תוך הפגנת

נחישות לצאת להילחם במקרה הצורך. עוז נפשו של יהודה הוא אשר סלל את דרכם של בני ישראל לרדת

למצרים ולאחר מכן לעלות משם מבלי שיהיו כפופים למצרים. אלא להיפך יצאו ממצרים ברכוש גדול ועצום.

ונשאלת השאלה, מדוע צריך עם ישראל את תוקפו של יהודה ואינו מסתפק בכוחו של יוסף?. שהרי יוסף אף הוא

בנו של יעקב, ובזכות מעלתו העצמית הגיע להיות שליט על מצרים ואף שמר על דבקותו בקב"ה.

וצריך להבין כי יהודה ויוסף מייצגים שתי רמות שונות של אופן עבודת היהודי בתוך מציאות העולם: 

יוסף - השלמות שאליה יכול יהודי להגיע בתוך מסגרות העולם והטבע. בעזרת עבודתו העצמית בתוך גשמיות

וחומריות העולם, כשהוא משתמש בתורה ובמצוותיה כמורה דרך ומורה הוראה.

יהודה - מייצג את היחודיות של היהודי ואפשרותו להתעלות מעל מציאות העולם והטבע. הוא יכול לפעול

מעל חוקי הטבע והעולם. הוא יכול לגשת ולדבר בתוקף עם המלכות ולשנות סדרי עולם.

יחודיותו של יהודה, כוחו העליון של יהודי על כל גדרי הטבע והעולם, יבוא לידי ביטוי שלם בימי הגאולה האחרונה.

המשיח זרע יהודה, ישנה את מציאות העולם כדי שתתאים לרצון ה'. אומות העולם יבואו ללמוד ממנו לעבוד את

ה'. בכל יהודי נמצא משהו מכוחו של יהודה, גם בתקופת הגלות, כאשר צריך לגלות תקיפות מול מציאות העולם.

כאשר יהודי עומד בתקיפות על דרכי התורה והמצוות ואינו מתפשר, הוא מכין את העולם לגאולה השלמה והאמיתית

לביאתו של משיח בן דוד.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-22/12/2009 12:54 לינק ישיר 

דרשות שונות (ומעניינות) לפרשת השבוע תמצאי כאן

בנושא הספיציפי של יהודה מול יוסף בהגנה על בנימין
תוכלי למצוא בפרשת מקץ-ויגש
בקישור הבא

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/12/2009 18:29 לינק ישיר 

ואואו... מדהים.... מרגש לקרוא מה שהבאתם. יש אצלנו בנות שמעדיפות לספר בפשט את הפרשה, ויש כאלה שמתמקדות בנושא, או פסוק מהפרשה או ההפטרה, נתתם לי הרבה חומר, רובו מעניין.

אדם, אתה כל פעם מצליח להפתיע אותי מחדש.

אם יש עוד חומר בנושא הספציפי: יהודה מול יוסף - אשמח. בלי נדר אביא לכאן את הדרשה אחרי שאכין אותה מהחומר שהובא לפורום.

תבורכו מפי עליון.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-26/12/2009 22:06 לינק ישיר 
דרשה לפרשת ויגש - לבנות הישוב בשומרון

בס"ד

שבוע טוב.

תודה לכל מי שסייע לי באשכול זה, נעזרתי בחלק מהדברים והנה הדרשה שהעברתי היום לנשים בקבוצת התהילים של יום שבת בישוב (כל שבוע מעבירה מישהי אחרת).

הדרשה לרפואת אלה בת שרה, רפואת הגוף הנפש והנשמה.

פרשת ויגש

בפרשה מתבשר יעקב אבינו שיוסף חי, אחרי שנים רבות שבהם חייו לא היו חיים מאז מכירת יוסף, ככתוב "ותחי רוח יעקב אביהם", ומיד לאחר מכן מתגלה אליו השם, מרגיע אותו לגבי הירידה למצרים, שיש בה טומאה ועבודה זרה, וגם מברך אותו (פס' ג' פרק מה) "כי לגוי גדול אשימך שם".
אנחנו לומדים שכל התקופה בה היה נתק בין  האחים, הם לא רק שלא היו בשלים להתפתח כעם, אלא גם יעקב אבינו, ששמו ישראל, איבד את חיותו.
רק כאשר נוצרת האחדות בין כל האחים, שמהווים ביחד את עם ישראל, רק אז העם מתברך ולא חשוב באיזה מצב הוא נמצא, במקרה שלנו בארץ מצרים, שזה המקום הכי פחות הגיוני שעם ישראל יקום ויתרבה.

בפרשה אנחנו רואים שתי דמויות מרכזיות: יוסף ויהודה. יוסף - בנה של רחל אמנו, יהודה - בנה של לאה, מזרעו יצא דוד המלך.

הזוהר מביא בפרשת ויגש (בס' כ"ג) פסוקים מתהילים (מ"ח, ה) "כי הנה המלכים נועדו עברו יחדיו" - אלה הם יוסף ויהודה. בהמשך "המה ראו כן תמהו נבהלו נחפזו, רעדה אחזתם שם חיל כיולדה" - אלה הם שאר האחים שנבהלו כשיוסף הציג את עצמו.

יוסף, שמנתב את האירועים בלי שאחיו מזהים אותו, עד להתוודות של יהודה בפניו, מהווה את הצד הנסתר ואילו יהודה את הצד הגלוי.
שניהם מייצגים את העימות הסמוי בין לאה לרחל, וכל אחד מהם נוגע במלכות בצורה שונה: יוסף - הוא המשנה למלך מצרים וגם המלך הראשון של עם ישראל, כי שאול יצא מזרעו, ואילו יהודה הוא אבי המלכות שממנו נולדה שושלת דוד.

אמר רב חנא בר ביזנא "יוסף שקידש שם שמים בסתר - הוסיפו עליו אות אחת משמו של הקב"ה, יהודה שקידש שם שמים בפרהסיא - נקרא כולו על שמו של הקב"ה.

[כל הקטע הבא לקוח מדרשה של העל"ח רפאל ב"ר אשר חגבי (חגי רפי)] התפייסותם של יוסף ואחיו בראשותו של יהודה הניחה את היסודות לאמונתם המאוחדת של עם ישראל בעת השעבוד, וחיזקה את בטחונם בהתגשמותן העתידיות של גזרות ה' יתברך, חוזק פנימי זה גרם לגאולתם ממצרים, "וכן אתה מוצא שלא נגאלו ישראל ממצרים אלא בשכר האמונה" (מכילתא, בשלח, מסכת דויהי, פר' ו), דהיינו, יוסף ויהודה הניחו את היסודות לאחדות ולאמונה של עם ישראל בעתיד לבוא. על כן בהפטרת פרשת ויגש "קח לך עץ אחד", הנביא מנבא את האיחוד העתידי בין שבט יהודה ושבט יוסף לאחר שהפכו להיות לשני עמים מופרדים, דהיינו, שבטי יהודה ובנימין בהנהגת רחבעם בן שלמה משבט יהודה מחד גיסא, וכל יתר עשרת השבטים בהנהגת ירבעם בן נבט משבט אפרים בן יוסף מאידך גיסא. חצית עם ישראל לשתי ממלכות נפרדות פגעה בעם ישראל לדורותיו הן בצד החומרי והן בצד הרוחני, כפי שאירע לבית יעקב במשך כ"ב שנה בעקבות מכירת יהודה את יוסף. לפיכך הבטיח ה' לישראל כי גם בעתיד לבוא הצלחתם של עם ישראל תהיה בזכות איחוד הכוחות של עץ יוסף ועץ יהודה שעתידים להיות מאוחדים לאחר קבוץ הגלויות, שנאמר: "דבר אלהם כה אמר ה' אלהים הנה אני לקח את עץ יוסף אשר ביד אפרים ושבטי ישראל חבריו ונתתי אותם עליו את עץ יהודה ועשיתם לעץ אחד והיו אחד בידי... הנה אני לקח את בני ישראל מבין הגוים אשר הלכו שם וקבצתי אתם מסביב והבאתי אותם אל אדמתם. ועשיתי אתם לגוי אחד בארץ בהרי ישראל ומלך אחד יהיה לכלם למלך ולא יהיו עוד לשני גוים ולא יחצו עוד לשתי ממלכות עוד" (יחזקאל, ל"ז, י"ט- כ"ב). כלומר, האיחוד בין הכוחות המנוגדים בתוך עם ישראל הוא כל כך קשה, עד כדי כך שלצורך זה הבטיח ה' לישראל את התערבותו, וכן מובא בגמ': "אמר רבי יוחנן: גדול קבוץ גליות כיום שנבראו בו שמים וארץ" (פסחים, פח.).
וכן מצאנו שנס פורים הושג ע"י מרדכי אשר שילב באישיותו את שבטי יהודה ויוסף, כמובא בגמ': "אמר רבה בר בר חנה אמר ר' יהושע בן לוי: אביו מבנימין ואמו מיהודה, ורבנן אמרי: משפחות מתגרות זו בזו, משפחת יהודה אומרת: אנא גרים דמתיליד מרדכי דלא קטליה דוד לשמעי בן גרא, ומשפחת בנימין אמרה: מינאי קאתי" (מגילה, יב:). וכן מובא במדרש (תנחומא, ויחי, יד): "יעקב שבירך יהודה המשילו כאריה, שנאמר: 'גור אריה יהודה' ומזווגו כנגד מלכות בבל...וליוסף מזדווג כנגד מלכות אדום, א"ר שמואל בר נחמן: מסורת אגדה היא שאין עשו נופל אלא ביד בני בניה של רחל... משה זיווג שבט לוי כנגד מלכות יון בני חשמונאי שהן מלוי...לבנימין כנגד מלכות מדי שמרדכי פורע ממנה שהוא משבט בנימין". כלומר, שילוב כל הכוחות של שבטי ישראל עתיד לגרום לנצחונם של ישראל על כל אוייביהם החיצוניים.
נמצאנו למדים מכאן את מהות מחלוקת התנאים בדבר חזרתם של עשרת השבטים: "עשרת השבטים אינן עתידין לחזור, שנאמר (דברים כ"ט, כ"ז): 'וישלכם אל ארץ אחרת כיום הזה' מה היום הזה הולך ואינו חוזר, אף הם הולכים ואינם חוזרים, דברי רבי עקיבא. רבי אליעזר אומר: מה היום מאפיל ומאיר, אף עשרת השבטים שאפל להן, כך עתיד להאיר להן". כלומר, לדעת רבי עקיבא עשרת השבטים נטמעו בין הגוים עד כדי כך שאין הם יכולים לחזור בתשובה ולהגאל בזכותה בגאולת "אחישנה", ולעומת זאת לדעת רבי אליעזר ה' יקבץ את עשרת השבטים אשר נטמעו בין הגוים ויגאלם ברחמים בגאולת "בעתה". כלומר, התגשמות הבטחות הנביא: "הנה אני לקח את בני ישראל מבין הגוים אשר הלכו שם וקבצתי אתם מסביב והבאתי אותם אל אדמתם" (יחזקאל, ל"ז, כ"א), "וידעו כי אני ה' אלהיהם בהגלותי אתם אל הגוים וכנסתים על אדמתם ולא אותיר עוד מהם שם" (יחזקאל, ל"ט, כ"ח), זמנם מותנה בהתנהגותם של כלל עם ישראל.
נמצאנו למדים מן האמור לעיל כי הגלות היא שלב הכרחי לגאולה הגדולה שעתידה לבוא, לפיכך מטרת הגלות היא לעריך טובת את הגאולה השלמה, ולגרום לכלל שבטי ישראל להתאחד בינם לבין עצמם, ולהפיץ את אחדותו של ה' בעולם, שנאמר: "שמע ישראל ה' אלהינו ה' אחד", דהיינו, ייחוד ה' כולל את מידת הדין עם מידת הרחמים, הנהפכת בסופה למידת הרחמים בלבד. וכן מצאנו שגאולתם הפתאומית של יעקב ובניו שמה קץ להרגשת ההסתר פנים מיד בתום המועד שנקבע מראש ע"י ההשגחה העליונה, כפי שנאמר לגבי יוסף: "ויריצהו מן הבור" (בראשית, מ"א, י"ד), ואף לגבי השבטים נאמר: "ויאמר יוסף אל אחיו אני יוסף" (בראשית, מ"ה, ג'), וגם לגבי יעקב נאמר: "ויגדו לו לאמר עוד יוסף חי וכי הוא משל בכל ארץ מצרים" (בראשית, מ"ה, כ"ו). מכן לימדה התורה כי גאולתם הפתאומית של יעקב ובניו היא בבחינת "כל מה שאירע לאבות סימן לבנים" (רמב"ן-בראשית, י"ב, ו'), דהיינו, גאולתם הפתאומית של יעקב ובניו מסמלת את אופיה של הגאולה העתידית לדורותיו, וכן מובא בגמ': "אין בן דוד בא...עד שיתייאשו מן הגאולה", ומשיח עתיד לבוא פתאום "בהיסח הדעת" (סנהדרין, צז.).

יה"ר שנזכה להרגיש את סיום תקופת ההסתר פנים, ונזכה לחזות באחדותו של עם ישראל ובגאולה השלמה לעיני כל הגוים, ויתקיים בנו מקרא שכתוב: "לכן כה אמר ה' אלהים עתה אשיב את שבות יעקב ורחמתי כל בית ישראל וקנאתי לשם קדשי. ונשו את כלמתם ואת כל מעלם אשר מעלו בי בשבתם על אדמתם לבטח ואין מחריד. בשובבי אותם מן העמים וקבצתי אתם מארצות איביהם ונקדשתי בם לעיני הגוים רבים. וידעו כי אני ה' אלהיהם בהגלותי אתם אל הגוים וכנסתים על אדמתם ולא אותיר עוד מהם שם. ולא אסתיר עוד פני מהם אשר שפכתי את רוחי על בית ישראל נאם ה' אלהים" (יחזקאל, ל"ט, כ"ה-כ"ט).

שבוע טוב לכל בית ישראל

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-27/12/2009 09:57 לינק ישיר 

בס"ד

יישר  כ"ח  גדול  לך   ידידת  הברית...

הרצאה  מאלפת  כתובה  פה  על  פרשת  השבוע  "ויגש"   ועל  פרשת  החיים  בה  אנו  נמצאים....

אשרי  העיניים  שרואות  זאת  ואשרי  האוזניים  שהאזינו  וקלטו זאת ....

חזק  וברוך .....

וצום  קל  ושבוע  טוב  לנו  ולכלל  ישראל  באשר   הם....

כן  יהי  רצון.... 

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > אקטואליה וחדשות > חבלי משיח > בקשת סיוע לדרשה בפרשת ויגש
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext