המחשבה המצמררת שרבינו, האדמו"ר מספינקא שליט"א, עזב אותנו, מוציאה אותי מגדרי. חודשים ארוכים אני מתעורר מסיוטים וחלומות רעים בהם אני רואה את האדמו"ר תחת סוגר ובריח, ללא יכולת לצאת אפילו לשניה קלה.
אוי, לאן הגענו.
בשבועות האחרונים הבטתי בערגה בהתנהגות האדמו"ר, ניסיתי בכל כוחי לזכור כל פרט וכל דיבור, כדי שלא אשכח את מראה זיו פניו הקדושות ואת הנהגתו ופעולתו אפילו לרגע קט.
קורעת אותי המחשבה על הפרידה הקשה.
איך אפשר לעמוד מולו בשעת הפרידה כזכאי - והוא כחייב?
איך אנו עומדים מול דמעות הפרידה שזלגו מעיניו יחד עם דמעות הרבנית תליט"א ומשפחתם וכל העדה מגדול ועד קטן?
איך אעכל את חסרונו של כ"ק אדמו"ר שליט"א?
איך אוכל להפנים את הבזיונות שהאדמו"ר שאני כה אוהב - עובר ברגעים אלה?
איך אוכל לראות את המקום המכובד במזרח - יתום?
איך אתמודד בכל שבת ללא תפילות השבת המרגשות והטישים המרוממים?
עם מי אתייעץ וממי אקבל דרך בתקופה הקשה הזאת בה ישהה הרבי תחת פיקוחם הנוקשה של הסוהרים בבית הכלא בבוסטון?
מה שהיה, לא יהיה
האדמו"ר מספינקא
כחסיד, אנסה לשתף אתכם בתחושותיי הקשות. אני קשור בכל נימי נפשי למורי ורבי שליט"א, עד כדי כך שלא אעשה שום דבר בחיי מבלי לעדכן או להתייעץ איתו. אני מוכן לעשות ככל שיורה לי, גם אם יהיו אלה דברים שמחוץ לדרך הטבע.
אינני נכנס לסיפור שהיה ובו הסתבך, אך קשה לי המחשבה שהרבי שלי הולך לכלא.
הרבי בכלא. אני בטוח שמכבדים אותו שם ככל שיכולים, אבל מפחידה אותי המחשבה שהרבי, שהיה עד היום מלך, מעתה הוא עבד. מעתה הוא נתון למעקב של 24 שעות ביממה.
מעתה, הוא לא יוכל לצאת אפילו לשניה קלה מתא המאסר שלו שמידתו כרבע מהחדר בו קיבל את קהל עדתו. הוא גם יהיה מחוייב לעמוד כל בוקר למסדר אסירים, כמו כולם. הוא לא יוכל ללכת למקווה, לא בבוקר ולא בערבי שבתות וחגים. הוא לא יוכל להתפלל כרגיל בבית הכנסת. לא יהיה לו חדר לימוד בו יוכל ללמוד.
הוא ילך לאכול בחדר האוכל עם כל האסירים, הפושעים, הרוצחים והגזלנים. לא תהיה לו שום פרטיות. בערב שבת הוא לא יוכל לברך את הרבנית לאחר הדלקת הנרות בברכת גוט שבת. הוא גם לא יוכל לברך את הבנים בליל שבת.
במקום טיש, הוא יושב בדד.
אני מקווה מאד שלפחות את בגדי השיראין המכובדים ישאירו על גופו, כדי שלא יאבד לגמרי את מעמדו כמורם מעם ורב בישראל.
אני מאמין באמונה שלימה שהוא יהיה חזק וגם יחזק אחרים, אבל בכל זאת, התחושות הרעות מפחידות אותי וגורמות לי לחשוש שהוא לא יחזור במצב נפשי טוב כשהיה.
הפרידה קשה ומפחידה כי הרבי איתנו, בעולמנו, אך תחת סוגר ובריח.
אני נאנח בכל רגע בו נזכר אני בכניסתו לכלא, בכניסתו לתאו, בעלותו על יצועו, בניסיונו להירדם ללא הצלחה, בחלומות והסיוטים שאינם נותנים מנוח ומקשים עליו להירדם, בקימתו בבוקר ללא ספל לנטילת ידיים המוכן ליד מיטתו, בתפילת השחרית הראשונה, בנסיון לכוון בתפילה כדבעי ללא הצלחה, בנסיון ללמוד במשך היום ללא הצלחה וללא טיפת ריכוז, בבדידות שתהיה מעתה לידידתו הקרובה, במחשבות הקשות שיפקדו אותו בכל רגע נתון, בגעגועים למשפחתו ולעדת חסידיו, בדאגה לחסידים הזקוקים לו בכל עת.
"אני מקבל את העונש באהבה", אמר האדמו"ר מספינקא למקורביו לפני הכניסה לכלא • כדי להמחיש את דבריו הקדים יציאתו בכמה שעות לפני מועד ההתייצבות שקבע בית המשפט
יקי אדמקר, בחדרי חרדים 00:08 14/12/2010
האדמו"ר נפרד מחסידיו
14
חסידות ספינקא נפרדת. "אני מקבל את העונש באהבה", כך אמר אמש (ב') האדמו"ר מספינקא למקורביו בשיחות סגורות, דקות לפני שיצא לדרכו, לכיוון בית הכלא בו ישהה מאחורי סורג ובריח בשנה וחצי הבאות.
ל'בחדרי חרדים' נודע, כי בשעות האחרונות לפני צאתו, שוחח האדמו"ר עם מקורביו בארץ ובארה"ב ואמר להם בדברי פרידה, כי הוא מקדים את יציאתו לכיוון בית הכלא, משום שהוא רוצה להמחיש עד כמה הוא מקבל את העונש על עצמו באהבה, וכי הוא מעוניין להיות במקום מספר שעות לפני מועד ההתייצבות שנקבע בבית המשפט.
עוד נודע, כי בימים האחרונים נשלחו מכתבים רבים לשופט, שנכתבו על-ידי ראשי הקהילה, כמו גם על ידי האדמו"ר עצמו, אשר ביקשו את דחיית הכניסה לכלא.
בחלק מהמכתבים התבקש השופט להמיר את המאסר במעצר בית באזור מגוריו של האדמו"ר.
במוצאי שבת האחרון, ערכו חסידיו של האדמו"ר מסיבת פרידה מיוחדת. האדמו"ר נשא דברים, וביקש מקהל חסידיו להמשיך את מנהגי הקהילה ואת סדרי הלימוד גם בהיעדרו.
האדמו"ר דיבר על יוסף הצדיק שנכנס לבית האסורים, ולבסוף כולם ראו שהכל התהפך לטובה.
כניסתו של האדמו"ר לכלא מתבצעת לאחר דחייה של ביצוע גזר הדין - 24 חודשים בכלא - שניתן לפני שבעה חודשים, זאת לאחר ערעורם של עורכי דינו.
על-פי הכרעת הדין של בית המשפט, האדמו"ר וראשי קהילתו היו שותפים לתרמית של העלמת מיסים, בכך שפתחו חשבונות בנק בסניפים שונים, אליהם הוזרמו עשרות מיליוני דולרים שלכאורה הועברו כתרומות, על-מנת להשיג ניכוי ממס.
למעשה הוחזרו הכספים למפקידיהם, וניפוח התרומות בוצע כדי להימנע מתשלום מיסים לשלטונות ארצות-הברית. היקף התרמית, על פי כתב האישום, עמד על עשרות מיליוני דולרים.
עם התפוצצות הפרשה נעצר בנקאי בכיר בבנק המזרחי, כשבמקביל נעצרו ראשי הקהילה ובהם האדמו"ר נפתלי צבי וייס, והגבאי משה זליגמן. בכתב האישום שהוגש נגד האדמו"ר וגבאיו, כמו גם נגד הבנקאי, היו 37 סעיפים הנוגעים להעלמות מס והלבנת הון.
בכתב האישום פורט, למשל, מקרה בו איש עסקים תרם לכאורה 100 אלף דולר לחסידות, בעוד שבפועל קיבל בחזרה 95 אלף דולר.
נציג הבנק הישראלי נחשד בהעברת הפקדות של לקוחות בארה"ב לחשבונות בישראל. מיד לאחר מכן הוחזרו הסכומים לתורמים לכאורה, כאילו מדובר בהלוואה מבנק ישראלי.
במשפט שנערך ל'כוכבי' הפרשה, נגזרו עונשים קלים יחסית. רוב החשודים נידונו לארבעה חודשים מאחורי סורג ובריח, ונכון להיום, השתחררו כולם מבין כותלי הכלא.
על פי ההערכות מעצרו של האדמו"ר יימשך 15 חודש, לאחר ניכוי שליש על התנהגות טובה.
בדמעות, בניגוני דבקות ובקריאות עידוד: כך הוכנס האדמו"ר לכלא • יומן המאסר
יום דרמטי חלף על יהדות ארה"ב: האדמו"ר מספינקא הוכנס לכלא במסצ'וסטס, כשהוא מלווה בחסידים מעריצים ודומעים • האדמו"ר צפוי לעבור בדיקות רפואיות, ובמידה ומצב בריאותו יתגלה כתקין - הוא יועבר לכלא סמוך למונרו • וגם: כך עברו על האדמו"ר השעות האחרונות מחוץ למסגר
יקי אדמקר, בחדרי חרדים 23:38 14/12/2010
4
דרמה מצערת מתרחשת בשעות האחרונות בארה"ב: לאחר דחיות חוזרות ונשנות שנעשו בעקבות התחשבות עם בקשת העסקנים - נכנס הערב האדמו"ר מספינקא בשערי הכלא במסצ'וסטס, כשהוא מלווה בעשרות חסידים מעריצים ודומעים.
שעה קלה לפני מועד התייצבותו, שנקבע לפני ימים ספורים בבית המשפט, הגיע האדמו"ר ואמר כי הוא מגיע לשערי הכלא שעה לפני המועד כדי להמחיש את קבלת העונש על עצמו באהבה. בשניות האחרונות, כשדמעות לעיניהם של מקורביו נפרד האדמו"ר ונכנס בתוך שערי הכלא.
הכלא שאליו נקלח האדמו"ר, שוכן באזור מרוחק מהעיר ניו-יורק. התנאים בו נחשבים קשים, והסיבה העיקרית לכך היא העובדה כי לא מועניקים לנכלאים בו שירותי דת מינמאלים.
האדמו"ר היה אמור לרצות את עונשו בכלא הסמוך לשכונת קרית יואל-מונרו. עורכי דינו של האדמו"ר, שפעלו רבות בעניין אמרו, כי הם מקווים שבמידה והבדיקות הרפואיות תהינה תקינות יועבר האדמו"ר עוד לפני שבת לכלא זה.
אולם אתמול (ב') החליט בית המשפט הפדראלי בניו-יורק, בצעד חסר-תקדים, לשנות את המקום בו ירצה האדמו"ר מספינקא את מאסרו.
בית המשפט החליט כי האדמו"ר יוטס לכלא במדינת מסצ'וסטס תחילה, שם ישהה האדמו"ר בימים הקרובים. בבית כלא זה יעבור האדמו"ר סידרת בדיקות רפואיות.
דמעות, מקווה וניגוני בית סקולען
בשיחות שקיים האדמו"ר עם מקורביו בימים האחרונים הביע את דעתו על כניסתו לכלא ואמר: "אני מקבל את העונש באהבה".
ביום שני, היום בו עזב האדמו"ר את ביתו, הוכרז יום צום ותפילה בספינקא, ובית המדרש של ספינקא ברחוב 56 בשכונת בורו-פארק שבברוקלין היה מלא מפה לפה.
האדמו"ר השתתף בתפילת מנחה וערבית שהיתה מרגשת במיוחד. לאחר מכן עבר הציבור לפני האדמו"ר ונפרד ממנו בדמעות ובהתרגשות.
בשעה תשע בערב עלה האדמו"ר על רכבו של אחד מחסידיו, ויצא לעבר שדה התעופה בדרכו לבית המאסר.
ביום ראשון באו להיפרד מהאדמו"ר, האדמו"ר מסקווירא והאדמו"ר מסקולען. האדמו"ר מסקולען עודד את האדמו"ר מספינקא וסיפר לו על התקופה בה ישב יחד עם אביו, האדמו"ר זצ"ל, בכלא הרומני. במהלך הפגישה הוא שר עם האדמו"ר מספינקא ניגוני סקולען, אותם שר עם עם אביו בהיותם בכלא ברומניה.
עם הגיעו לאזור הכלא, נכנס האדמו"ר יחד עם שלושת מקורביו לבית חב"ד הקרוב, שם טבל במקווה והתפלל את תפילת שחרית האחרונה מחוץ לשערי הכלא.
מיד לאחר התפילה התייחד הרב ושוחח דקות ארוכות עם ראשי מוסדות החסידות בארה"ב ובארץ.
בשיחתם, דיבר האדמו"ר עם ראשי המוסדות וביקש מהם נרגשות: "תמשיכו לנהל את סדרי הלימוד והשיעורים הקבועים בכל המוסדות, למרות היעדרתי הארוכה בשנה וחצי הבאות. זה מה שנגזר עליי משמיים", אמר האדמו"ר באותה שיחה.
בניגוד לדיווחים הרבים ולתוכנית הצפויה כי האדמו"ר ייכנס לכלא הסמוך למונרו, שם כלואים לא מעט חרדים ותנאי הדת במקום מועדפים וטובים על כל מקום אחר, החליט השופט בבית המשפט המקומי כי האדמו"ר ייכלא במסצ'וסטס, כלא הידוע כנטול שירותי דת הדרושים לאדם יהודי, כל שכן חרדי.
השליח: "אעזור ככל שיידרש"
בגלל מעמדו הרם החליטו רשויות החוק כי האדמו"ר יקבל פריבליגיות יותר מכל אסיר אחר. את האוכל ככל הנראה יטיסו עבורו הרשויות מהכלא במונרו. בנוסף לכך, תינתן האפשרות לאדמו"ר לערוך את סדרי הלימוד ותפילותיו הקבועות.
במוצאי שבת האחרון נאם האדמו"ר בפני החסידיו בסעודת מלווה-מלכה מיוחדת שנערכה בבית המדרש בארה"ב. האדמו"ר היה נשמע מעודד מאד ואמר כי גם יוסף הצדיק נכנס אל הכלא ולבסוף הצדק יצא לאור.
הקהילה התעודדה בימים האחרונים, בעקבות דבריו הרבים של האדמו"ר, הן בפני החסידים כולם והן בשיחות סגורות שקיים עם מקורביו.
בתוך כך, עסקנים בקהילת ספינקא מעריכים, כי למרות העונש החמור של המאסר - שליש מחודשי המאסר ינוכו לאחר 'התנהגות טובה', דבר שלא צריך לערער עליו כשמדובר באדמו"ר חשוב.
בנוסף, מעריכים בקהילה כי האדמו"ר יקבל את האישור לעבור לכלא המתאים יותר, מהר ובהקדם האפשרי. עורך דינו של האדמו"ר ציין לאחר החלטת בית המשפט כי הוא יפעל בנושא גם בזמן שהותו של האדמו"ר בכלא הנוכחי.
למרות זאת, בזמן שהותו בכלא שבמסצ'וסטס, מי שיסייעו בכל מהלך תקופת המאסר יהיו ככל הנראה אנשי חב"ד במקום שיידאגו לשירותי הדת ולהעברת האוכל הכשר שיועבר להאדמו"ר מידי יום ויום. השליחים החב"דיים המקומיים כבר הביעו את נכונותם לעמוד לעזר בכל נושא שיידרש.
ערב כניסתו לכלא, האדמו"ר מספינקא לא רוצה שילוו אותו בדרך למאסר. תוכניתם של החסידים לערוך צעדת תמיכה המונית בוטלה בדקה ה-90. בשבת האחרונה הצטופפו אלפי החסידים בבית המדרש, לאירוע פרידה מטלטל. "גם יוסף הצדיק נכנס לכלא. הכל לטובה", אמר הרבי לחסידים (חסידים)
אווירת נכאים שוררת בימים אלה בחסידות ספינקא ארצות הברית, ערב כניסתו של האדמו"ר לבית המאסר.
בתחילה, החסידים תכננו לערוך מסע ממושך שילווה את רבם עד לכניסתו לכלא. הם ביקשו לצעוד רגלית לבית הכלא, הממוקם מרחק רב משכונת בורו פארק, אולם ברגע האחרון חל שינוי בתוכנית: האדמו"ר אמר למקורביו כי הוא מוותר על הליווי ההמוני וביקש להקדים במעט את כניסתו לכלא.
כעת נראה כי צוות מצומצם של מקורבים ילווה את האדמו"ר בכניסתו אל מאחורי סורג ובריח.
שבת לא פשוטה עברה על אלפי חסידי ספינקא בארה"ב. אלפים הצטופפו בבית המדרש כדי לשמוע את דברי הפרידה של האדמו"ר, רק לפני שיטלו ממנו את חרותו.
האדמו"ר אמר לאלפי החסידים: "גם יוסף הצדיק נכנס לכלא. הכל לטובה".
פרשה הזאת מטלטלת בשנים האחרונות את היהדות החרדית בארה"ב. מוסדות החסידות, ובראשה האדמו"ר, מואשמים בהלבנת הון ובהעלמת כספים.
אחרי משפט ממושך גזר השופט על כ"ק האדמו"ר נפתלי צבי וייס שליט"א, ועל גבאי החסידות, שנתיים מאסר.
היום (שלישי) האדמו"ר צפוי להיכנס אל בית המאסר.
עונש חמור
לפני כשנה בדיוק נחרץ עונשו של האדמו"ר. בתחילה עוד פיעמה התקווה כי בית-המשפט יסתפק בעונש קל בהרבה, אולם בסופו של דבר גזר הדין היה חמור: 24 חודשי מאסר.
פרקליטיו של האדמו"ר, האמינו שלאחר ששמו של האדמו"ר הוכתם והוא גם הודה בעבירות שיוחסו לו - בית-המשפט יקל בעונשו. מה גם, מעמדו של האדמו"ר ידוע היטב לשופטים.
לחסידות ספינקא מוסדות תורה מפוארים בשכונת בורו-פארק בניו-יורק: כולל, ישיבה, גני-ילדים ועוד.
הכולל של החסידות נודע כאחד הכוללים המוצלחים בקהילה החרדית בניו-יורק.
3 שנים אחרי המעצר בלוס-אנג´לס, האדמו"ר מספינקא נכנס לכלא בטקסס, לאחר שהואשם בעבירות פיננסיות חמורות ● תקופת המאסר: 24 חודשים ● הכלא בטקסס לא מעניק שירותי דת ● "הרב'ה עודד אותנו שזו גזירה משמים והוא מקבל אותה באהבה", מגיבים הלילה בחסידות ספינקא ● סיקור מקיף (בעולם)
"משלימים עם זה, זה המצב ידענו כבר לפני שנה. הרב´ה עודד אותנו שזו גזירה משמיים והוא מקבל אותה באהבה", כך מגיבים הלילה בחסידות ספינקא, כמה שעות לאחר כניסת האדמו"ר לכלא ביוסטון, טקסס.
בעשרה בטבת בדיוק לפני 3 שנים, הכתה הידיעה ברחבי העולם היהודי: האדמו"ר מספינקא בורו-פארק נעצר בלוס-אנג´לס, בבית נגיד ידוע ותומך של מוסדותיו.
מתברר כי אותו נגיד נתפס ע"י השלטונות בעבירות חמורות והוא "מכר" את האדמו"ר בתמורה לעסקה עם הקלה בעונשו. האיש נתן תרומה גדולה למוסדות, במהלך דינר שערך בביתו. צלמים מוסווים, שהיו בעצם אנשי FBI, תיעדו את מסיבת ההתרמה.
הם חיפשו את ההוכחה כי האדמו"ר הוא זה שמנהל את המוסדות, בכדי להלביש עליו את התיק עם החשדות - שבמוסדות החסידות נעשות עבירות הלבנת הון חמורות.
מאסר בכלא ללא שירותי דת
המשפט שהתנהל תקופה ארוכה נוהל על-ידי מיטב עורכי-הדין שהצליחו להפריך הטענות להלבנת הון שעונש המאסר עליה הוא 8 שנים לפחות.
גזר-הדין קבע כי האדמו"ר עבר על אי-אלו סעיפים בחוקים הפיננסים האמריקנים. השופט שנהג בחומרה בכל מהלך הדיונים, ואף רמז כי אם האדמו"ר היה מספק את הסחורה המצופה ממנו ומסגיר את השיטה ומוסדות נוספים המתנהלים כך, לא היה מרצה עונש בכלא, גזר עליו לבסוף 24 חודשי מאסר. מתוכם ינוכה שליש כנהוג, על התנהגות טובה
בתחילת הקיץ האחרון, אמור היה האדמו"ר להתחיל לרצות עונשו. מסיבות בריאותיות, הצליחו לדחות את תאריך הכניסה מתוך תקווה לניסיון נוסף להמיר העונש במעצר בית.
הניסיונות לא מלחו ואתמול קבע בית-המשפט כי האדמו"ר ירצה עונשו בפועל ובבית-כלא מרוחק בן לא ניתנים שירותי דת. אמש בשעת לילה יצא האדמור מלווה בחתנו בנו וגבאו לנסיעה ארוכה של כשש שעות מברוקלין לטקסס.
בבוקר הם עשו את תפילת השחרית בבית-חב"ד. האדמו"ר אף טבל במקווה, בפעם האחרונה לפני כניסתו לכלא, שוחח עם מנהלי מוסדותיו בארץ ובארה"ב וחיזקם לבל תישבר רוחם. חסידיו אומרים שהוא מקבל עליו גזר דין שמיים באהבה והוא מרצה את עונשו בשמחה.
הופיע בכלא שעה לפני הזמן
"הקול החרדי" מדווח הלילה כי בשערי הכלא הופיע האדמו"ר, שעה מוקדם מהמתוכנן. לומר: אני כאן, מקבל עלי את העונש ובא לרצותו מתוך כבוד.
כאמור, בבית-הכלא המדובר אין בנמצא שירותי דת. אבל למרות זאת ומתוך כבוד למעמדו של האדמור מאפשרים לו שלטונות הכלא להישאר בבגדיו, להניח תפילין, להתפלל וללמוד.
האוכל הכשר יוטס מידי יום מבית-הכלא הסמוך למונרו, שם קיימים שירותי דת סדירים. התקווה היא כי לאחר ריצוי תקופה בטקסס, יבינו השלטונות כי האופרציה מיותרת ויאותו להעביר את האדמו"ר לבית-הכלא בתנאים נוחים יותר.
בקרב החסידים מהדהדים עדיין הדברים שאמר האדמו"ר במוצש בדינר לכולל ´כתר הוראה´, שהפך למסיבת פרידה, למרות שאז לא ידעו בוודאות אם האדמו"ר אכן ייכנס לכלא.
הרב´ה דיבר בחמימות רבה ואמר כי הוא מקבל עליו גזר הדין באהבה. אני לא דואג, אמר, על שהותי בכלא, מה שיפריע לי זה אם ישתבשו סדרי הלימודים במוסדות בגלל שהותי שם.
אנשי החסידות נמצאים כבר במצב של אחרי ההלם. הם חזקים ומעודדים מעוז רוחם ועוצמתו של רבם שמקבל את הגזירה משמיים באהבה ובמסירות.
יצויין כי במוצ"ש הקרוב תתקיים בר-מצווה לנכדו בבני-ברק. כמו-כן החתונה שאמורה הייתה להתקיים השבוע, הוקדמה לכ"א בכסלו.
מוצאי שבת ביי די מלוה מלכה לטובת מוסדות ספינקא האט ספינקא רבי שליטא גאזאגט אז דעם מאנטאג פרשת ויחי וועט זיין די משפט איבער וועלעכער תפיסה אין ער האט געבעטען אז די עולם זאל זיך מקבל זיין נישט צי רעדן אויפן סעל פאון אין בית מדרש וועט ער האבען א ישעוה
די לאיערס האבען געבעטען אז די שופט זאל טוישען די פסק אויף הויז ארעסט!
ביטע מתפלל זיין היינט מאנטאג אויף א ישועה! ישועות השם כהרף עין! אפילו חרב חדא מנחת על צוארו של אדם אל תתייש מן הרחמים!
ביום שלישי הקרוב ייחתם פרק ב'פרשת ספינקא' שהסעירה את היהדות החרדית • 'בחדרי חרדים' עושה סדר בפרשה: מההלם של המעצרים הראשונים ועד דחיית מאסרו
יוסי כץ, בחדרי חרדים 12:39 12/12/2010
מסיבת הפרידה בחסידות ספינקא. צילום: twitpic
35
לפני כשלוש שנים התפוצצה בקול רעש גדול פרשה שזכתה ברבות הימים לכינוי 'פרשיית ספינקא'. הפרשייה, שהסעירה את הציבור החרדי בארצות-הברית ובישראל, נגעה במישרין גם ללא מעט אישים חרדים מוכרים בארץ - ועוררה סערה גדולה.
ביום שלישי הקרוב תתקרב העלילה אל פרק הסיום, כשלמרבה הצער ייכנס האדמו"ר מספינקא אל מאחורי סורג ובריח למשך 24 חודשים.
אז מה בעצם קרה?
על פי כתב האישום שהוגש כנגד ראשי החסידות, הפכו מוסדות ספינקא למסלקת כספים, שנועדה לעזור לאנשים עשירים לחמוק מתשלומי המס בארצות-הברית.
על-פי האישומים, כדי להעלים מיסים נפתחו חשבונות בנק בסניפים שונים, אליהם הוזרמו עשרות מיליוני דולרים שלכאורה הועברו כתרומות, על-מנת להשיג ניכוי ממס. למעשה הוחזרו הכספים כמו שהם למפקידיהם וניפוח התרומות בוצע כדי להימנע מתשלום מיסים לשלטונות ארצות-הברית. היקף התרמית, על פי כתב האישום, עמד על עשרות מיליוני דולרים.
עם התפוצצות הפרשה נעצר בנקאי בכיר בבנק המזרחי, כשבמקביל נעצרו ראשי הקהילה ובהם האדמו"ר נפתלי צבי וייס, והגבאי משה זליגמן. בכתב האישום שהוגש נגד האדמו"ר וגבאיו, כמו גם נגד הבנקאי, היו 37 סעיפים הנוגעים להעלמות מס והלבנת הון.
בכתב האישום פורט, למשל, מקרה בו איש עסקים תרם לכאורה 100 אלף דולר לחסידות, בעוד שבפועל קיבל בחזרה 95 אלף דולר.
נציג הבנק הישראלי נחשד בהעברת הפקדות של לקוחות בארה"ב לחשבונות בישראל. מיד לאחר מכן הוחזרו הסכומים לתורמים לכאורה, כאילו מדובר בהלוואה מבנק ישראלי.
במשפט שנערך ל'כוכבי' הפרשה, נגזרו עונשים קלים יחסית. רוב החשודים נידונו לארבעה חודשים מאחורי סורג ובריח, ונכון להיום, השתחררו כולם מבין כותלי הכלא.
על האדמו"ר עצמו נגזר עונש מאסר בפועל של 24 חודשים. לאחר חישוב שליש, שיירד על התנהגות טובה, יישב האדמו"ר כ-15 חודשים בבית המאסר.
כניסתו לכלא של האדמו"ר הייתה אמורה להתבצע כבר לפני כשבעה חודשים (ב-24 במאי), אך לאחר ערעור שהגישו עורכי דינו, נדחה המאסר עד ליום שלישי הקרוב (ה-16 בדצמבר).
בחודשים האחרונים פעלו עסקנים שהאדמו"ר ירצה את תקופת מאסרו בכלא בו יושבים לא מעט חרדים, ותנאי הכליאה נחשבים לקלים יחסית לבתי הסוהר האחרים. לאחר מאמצים מרובים יישב האדמו"ר במחיצת אחיו החרדים, במקום שזכה לשם 'קעמפ'.
במוצאי שבת האחרון, ערכו חסידיו של האדמו"ר מסיבת פרידה מיוחדת. האדמו"ר נשא דברים, וביקש מקהל חסידיו להמשיך את מנהגי הקהילה ואת סדרי הלימוד גם בהיעדרו.
האדמו"ר דיבר על יוסף הצדיק שנכנס לבית האסורים, ולבסוף כולם ראו שהכל התהפך לטובה.