הנושא המוזכר בכותרת האשכול מעסיק את חוקרי משנתו של הרמב"ם מחד, ואת הנתלים בו ורואים בו דמות לחיקוי מאידך.
אף שראיתי כי ישנם כמה אשכולות שנגעו בנקודה זו בדרך עקיפה, לא מצאתי אשכול שעוסק באופן ישיר בנושא זה, אם טעיתי יעמידו אותי הבקיאים על טעותי.
ועכשיו לגופו של עניין, הרמב"ם שרואה בתבונה ובשכל את מטרת האדם, ולדעתו הדרך היחידה להגיע לנבואה היא בשימוש עם השכל, מסיים את ספרו הענק במשל הארמון המפורסם, שם הוא כותב, כי הנבואה היא למעשה התאחדות עם השכל הפועל.
יש לציין, שמקובלים רבים השתמשו בדברים אלו של הרמב"ם לביסוס תורות נבואה מיסטיות לחלוטין, דוגמת ר' אברהם אבולעפיה ועוד.
האפשרויות הנפוצות במחקר, הן, האחת, הרמב"ם בסופו של דבר עובר לחלוטין למיסטיקה, כלומר, כל ה'פרגון' של הרמב"ם לשכל, זה כ'גשר' כשלב ביניים, עד שיבוא האדם להשגה אמיתית, שם אין דריסת רגל לתבונה. גישה זו מיוחסת בעיקר לפרופ' דוד בלומנטל שכתב ספר שלם בנושא [כעת הוא כבר תורגם,שמו של הספר הוא כמדומני, מיסטיקה פילוסופית, עיונים בדת רציונלית]
האפשרות השניה, הנפוצה גם היא, 'מיסטיקה בגבולות התבונה בלבד', כלומר, הרמב"ם נשאר רציונליסט עד הסוף, רק באופן רציונלי הוא מעניק מקום למיסטיקה, [מזכיר לי קצת את הגישה האינטואטיבית של מיכי...]
לדעתי, לפני שנקבע הלכה כמי, או שנציע אפשרות אחרת, יש לעסוק בהגדרות הבסיסיות יותר, מהי מיסטיקה? ומהי רציונליסטיות?
יש לי תחושה שהיום בשיח הציבורי והפרטי, משמשת המילה 'מיסטיקה' כביטוי לכל תיאוריה שנראית לנו מוזרה, אנו מבחינתנו היינו מגדירים את התיאוריות הפיזיקליות של אריסטו כנוגעות במיסטיקה.
נשמע מה אתם אומרים, ונקווה שתהיה לי הזדמנות לחזור בקרוב.
הנה לפניך מראה מקומות מתוך "ליבוביץ': שיחות על פרקי הנבואה של הרמב"ם " בקשר למונח "מיסיטיקן" - בהקשר הנכון של דבריו במלואם -
ע' 726 : שאלה: האם ניתן לומר שהרמב"ם עושה רציונליזציה של הדברים ? תשובה: הרמב"ם איננו רציונליסט, וזוהי אחת הטעויות הגדולות הרווחות בקרב רבים מאותם העוסקים ברמב"ם. ראוי ונכון יותר לומר עליו שהוא מיסטיקן, וזאת משום שהכרת אלוהים איננה רציונלית אלא מיסטית, ובאומרי 'מיסטית' אני מתכוון למיסטיקה האמיתית שהיא זהה עם הכרת אלוהים
ע' 614: בדיון על פרק כז מהחלק השלישי המונח "השכל הפועל" שדומני שאתה לא סגור עליו
שאלה: הוא מדבר כאן על "החיים המתמידים" וכי במה מתבטאת התמדה זו ? תשובה: מה שנשאר הם ההישגים שהאדם משיג בכוחו השכלי, מה שנקרא 'השכל הנקנה' המתמזג עם השכל הפועל, וההכרה הזו שאדם משיג איננה קיימת בזמן כלל, וזוהי כוונת דבריו כאן - בזה הוא גם רומז, לבל יכשל אדם לחשוב, כי בתיקון המידות הגיע הוא אל גאולת נפשו ואל התכלית, אלא אך ורק ההדבקות בשכל הפועל היא היא הנצחית ואפס זולתה, ולכן ההדגשה 'לא זולתו'
שאלה : מה לגבי האינדיוידואליות של האדם עם מותו ? תשובה: בנושא זה חלוקות הדעות בין פרשני הרמב"ם עד עצם היות הזה .
שאלה: כפי שאתה מבין ומכיר את הרמב"ם, מה דעתך בעניין זה ? תשובה מכל מה שהוא כותב בנושא זה, מתקבל הרושם שהאינדיוידואליות של האדם לא נשארת, כלומר אין הישארות של אישיות האדם, אלא כפי שאמרנו יש רק הכרת אמת שהיא נצחית, בדומה ל'שכל הפועל' שהיא המציאות הקוסמית, ותזכרו ואל תשכחו כי המושג 'נצח' אינו קשור כלל בזמן.
שאלה: דווקא משום היות הרמב"ם מוניסט קיצון ואינו מבחין בין גוף לנפש, אני מתקשה להבין את ההיגד 'הכרת האמת שהיא נצחית', ולא ברורה לי משמעות המושג 'הכרה' בנפרד מן האדם המכיר תשובה: עליך להבחין בין הכרה כשהיא לעצמה, לבין האדם המכיר (בעל ההכרה) ניקח למשל את הדוגמא הפורמלית הבאה: האם לדעתך יש מקום ומובן לשאלה : מתי לוח הכפל הוא אמת ונכון ?
שאלה: ברור לי שעל שאלה זו לא ניתן להשיב : תמיד! זאת משום שהדבר אינו קשור בזמן. אבל קשה לי להבין את המושג 'לוח הכפל' שלא בהקשר עם האדם החי, בעל ההכרה של מושג זה! וכי מי המציא את לוח הכפל אם לא האדם ?!? תשובה: לוח הכפל אינו המצאה של האדם, אלא הוא בגדר מושכל שהאדם השכילו בכוחו השכלי.
שאלה: האם יתכן לוח הכפל שלא בקורלציה עם האדם המשכיל אותו בכוחו השכלי? תשובה: ולפני ברוא אלוהים את האדם, האם לא היתה הכרה זו של לוח הכפל?
שאלה: כאן אני חוזר להודות, שאינני מבין מה משמעותה של הכרה שאינה צמודה לאדם המכיר אותה !? תשובה: אם תרצה, תוכל לומר שאלוהים הכיר אותה, ואם אתה אריסטוטליקן תוכל לומר שההכרה צמודה בשכל הפועל שהוא קוסמי, ואיננו קשור כלל בבני אדם!
שאלה: כאן אנו נכנסים לתחום המטפיסיקה תשובה: והאי כל מה שעסקנו בו לאחרונה הוא מטפיסיקה.
נשלח ב-11/1/2010 13:10
אני שומע רק חדשות רעות מרדיו אפריקה אני שומע רק חדשות רעות ממות השתיקה.
נשלח ב-11/1/2010 13:07
דינוזאורוס
תקבל ממני פרס אם אכן תבצע את הרעיון שהעלת!
נשלח ב-11/1/2010 12:46
אולי, תחרות נושאת פרסים, תעודד באופן כללי את השינון?
נשלח ב-11/1/2010 12:35
לכותב האחרון:
יש לי ספק גדול אם העברת בראשך את כל דברי הרמב"ם, הן בי"ד החזקה והן במורה נבוכים, בשעה שכתבת את דבריך הנחרצים והחד משמעיים.
גם אם אכן עשית זאת, כדאי מאוד שתעבור אף על דברי הרמב"ם באגרותיו, [וביניהם איגרת תימן] אולי המסקנא לא תיהיה כה נחרצת.
בכל מקרה מומלץ שתשנן שוב את כתביו באופן כללי.
נשלח ב-10/1/2010 16:58
אני
לא מבין את השאלה ברור שהרמב"ם היה רציונאליסט, ולא רק שלא היה מיסטיקן, הוא התנגד לחלוטין למיסטיקה, הדסר צועק מכל כתביו, החל מהי"ד החזקה (שם הוא משמיט את כל הנימוקים הקשורים לדברין מסיטיים, ומשמיט גן הלכות) וכלה במורה נבוכים, שם הוא כותב דברים הסותרים בפרוש את תורת הסוד והקבלה.. תפסיקו לנסות לאנוס את הרמב"ם לעוות את דעתיו, או לטעון ששנה אותם בסוף ימיו.!!
נשלח ב-10/1/2010 05:25
אפשרי כתב:
קוסם עמק,
זה פשוט לא יאומן, כל אשכול חדש נמצא בקבוצת סיכון, אולי הקוסם איכשהו יצליח בקסמיו לכשף ולהפוך את האשכול לקרפדה מכוערת ובלתי עניינית.
הקרפדה המכוערת היא יומרנותך. לך תסתבך לך באלפי מראי מקומות, ציטוטים וציטוטי ציטוטים, תתווכח עם "ריבים" למיניהם ומרובעים בהמוניהם, ועם "מקובלים" לזניהם, ולבסוף תגיע למסקנה שכתבתי.
אתה עוד תראה שמסקנתי שרירה וקיימת:
לעולם לא תוכל להוכיח האם היה הרמב"ם ראציונליסט או מיסטיקן.
אבל, קח לך את הבמה כדי להפגין את בה את חכמת הביניים בה בורכת כי למסקנה סופית חד משמעית לא תגיע לעולם.
יאללה תן לנו בציטוטים.
בדיחה !
נשלח ב-10/1/2010 01:34
הבעיה היא שרציונליות כבדה מדי אינה רציונלית. אף אחד לא רציונלי באמת לגמרי לגמרי, בטח לא אדם דתי (בלבו, לא במעשיו). הרבה מיסטיקנים יסבירו לך שלהיות מיסטיקן זה רציונלי כי אפשר להוכיח שנס פלוני קורה אצל אדמו"ר פלוני. לכן יותר כדאי לדבר על נטיה למיסטיקה ונטיה לרציונליות. וגם זה לא מדד מספיק טוב, כי אדם בעל נטיה למיסטיקה יכול לחבב מיסטיקה וליצור סרט בדיוני, אבל החשיבה שלו באמת תהיה רציונלית, כמו אסימוב למשל. הרבה יותר קל לדבר על משנתו של הרמב"ם מאשר על הרמב"ם. האם בחירתו של הרמב"ם באקסיומות של אריסטו היתה רציונליות? או אולי מיסטיקה? השאלה הזו עצמה מסובכת, קל וחומר להגדיר את האישיות של האדם, מאיזה מקום נבעה כל דעה. גם הרב קוק עצמו משלב רציונליות במיסטיקה בצורה מורכבת שקשה מאד לעמוד עליה, ככל שהאדם גדול יותר אי אפשר להכניס אותו במסגרת מצומצמת של כזה או כזה. גם את ניטשה (להבדיל וכו') קשה להכניס במסגרת וקשה לקבוע אם היה מיסטיקן או רציונליסט. ובקצרה: צריך שההגדרה שאנו מגדירים את המטופל שלנו תהיה הגדרה רציונלית של מצבו ולא הגדרה מיסטית, ולכן אם ננסה להיות רציונליים מדי ייתכן שההגדרה תהיה מיסטית, אבל אם נתפוס את אישיותו בצורה מיסטית, אולינגיע להגדרה רציונלית.
נשלח ב-10/1/2010 01:25
דינוזאורוס כתב:
רציונליסט יכול לקבוע על מישהו שהיא מיסטיקן, השאלה האם שייך להיפך?
מן הסתם כל מיסטיקן יגיד שהוא עצמו רציונליסט, לכן אפשר לנסח הגדרה חדשה לרמת הרציונליות של אדם: אחוז האנשים אותם הוא מחשיב למיסטיקנים. סביר להניח שאצל המיסטיקן הכבד השיעור יהיה קרוב לאפס, ואילו אצל הרציונליסט היבשושי קרוב למאה.
תוקן על ידי נורת_אזהרה ב- 10/01/2010 01:26:32
נשלח ב-10/1/2010 01:14
רציונליסט יכול לקבוע על מישהו שהיא מיסטיקן, השאלה האם שייך להיפך?
נשלח ב-9/1/2010 22:09
שבוע טוב
דברי הרב קוק ב'אורות הקודש', חכמת הקודש, ע"ג.
"אומנם מי שיש בו קדושה פנימית גם השכל האנושי מעורר את חיי רוחו. לשאוב ממעין הקודש אשר בעצמיות נשמתו פנימה. ושאיבה זו מתאחדת היא בעומק עצמיותה עם הארה הרזית וזאת היא מידתו של הרמב"ם..."
זה ממש אבסורדי שאתה בונה על המונח 'חשק' כביכול שאינו מתאים לרמב"ם הרציונלי מאחר שהוא משמש בספרי המיסטיקה כביטוי להתאחדות עם האל - כחובבת ליבוביץ' בספרו 'שיחות על פרקי אבות ועל הרמב"ם ע' 150 היתה לי הזכות להכיר את המונח 'חשק' ( או תשוקה) בו משתמשים שני חכמים שאינם מוחזקים ככאלה שמשתייכים לזרם הרציונליסטי - אביא בפניך את הדברים ותשפוט אתה אם נכונים דבריך.. (ההדגשות במקור) ואלה דבריו של רבי צדוק הכהן מלובלין, אחד מאבותיה הרוחניים של ההגות החסידית: "ההתחלה לדברי תורה הוא החשק, כמו שנאמר 'ובתורתה' חפצו....ואז נקראת תורת ה' ואחר כך ההשגה שנקראה 'ובתורתו יהגה יומם ולילה'...והחשק גדול יותר...שההשגה היא מהש"י כי יתן חכמה..." להבנת הדברים: ר' צדוק מפרש את 'בתורתו' כמכוונת ללומד (לא לה' כפי הפשט) ומסיק שעל ידי ההגות בתורה יומם ולילה האדם זוכה שהתורה שלכתחילה היא של ה' ("תורת ה') נעשית שלו ('תורתו') אף על פי שהשגת חכמת התורה היא מאת ה'. ברוח דברים האלה אומר רבי צדוק במקום אחר: "עיקר האדם הוא החשק שבלב...כי גדלות האדם על חברו הוא רק כפי החשק שלו לטוב...ומעלת האדם כפי החשק שבלב...
בהמשך מביא ליבוביץ' את דברי תלמידו המובהק של הרב קוק הרב יעקב משה חרל"פ וזו לשונו: "התשוקה היא יותר תכלית מעצם ההשגה, ובייחוד לפי מה שמבאר הרמב"ם שאין שום תכלית בעולם רק הוא ית"ש בלבד הרי יסוד המגמה הוא אך בקשת התכלית... ועלינו לבכר את בקשת החכמה על השגת החכמה..." הרב חרל"פ מחיל את הכלל הזה על תלמוד תורה בקשר למאמר חז"ל "אגרא דשמעתתא - סברא" [= שכרה, זאת אומרת ערכה, של ההלכה הפסוקה הוא בעיונים ובשיקולים לפסיקתה] וזו לשונו : "...הכוח והתשוקה לחדש שמעתתא הם יותר עיקר מעצם השמעתתא"
בציטוט שהבאתי בדף הקודם מהמו"נ חלק שני פרק לח הרמב"ם מדבר על השכל הפועל שזה אותו המונח שאני מכוונת אליו בדברי.
ולגבי הסיפא : הרי כתבתי בהודעה הראשונה שלי באשכול זה שלגבי הרמב"ם מה שנמצא מעבר למציאות הוא גם מעבר לגבולות התבונה - ופירוש "מעבר לגבולות התבונה" הוא שהוא עובר לאי רציונליות, הלוא כן? האם זה לא מספיק מיסטי בעיניך להשתלט על החלק המדמה ולראות מראות אלוהיים אמיתיים -
נשלח ב-9/1/2010 19:19
ריב,
אני לא הבאתי את כל דברי הרמב"ם שם, אבל הם בודאי ידועים לך, הרמב"ם משתמש משתמש שם במונח 'חשק', שהוא במקורו הערבי, 'אלעשק' וזה ביטוי שמשמש בכל ספרי המיסטיקה כביטוי להתאחדות עם האל. הרמב"ם מדבר שם על החוט המקשר בין האדם אל, זה קצת יומרני לפרש את כל דברי הרמב"ם שם על שכלו של האדם, וזה גם לא נכנס בפשט דברי הרמב"ם, אם תקראי את דבריו היטב, תראי שהוא אומר שהשכל הוא מקשר בינינו לבינו, הרי שהדביקות שהרמב"ם מדבר עליה היא לא הדביקות בשכל עצמו, אלא ע"י השכל האדם דבק בו יתעלה. [שלישית, כפי שרמזתי הרמב"ם מדבר על השכל פועל שזה מונח שונה מהשכל שאת מכוונת אליו בדברייך]
(כחובבת ליבוביץ' אני תמה עלייך מאוד, ליבובית מתייחס פעמיים לנקודה זו, פעם אחת הוא אומר, כי הרציונליות מסתיימת במיסטיקה, מאוחר יותר הוא אמר, כי הרמב"ם איננו רציונליסט אלא מיסטיקן, אינני זוכר את המקורות בדיוק, הן מובאות בהערה למאמרה של חנה כשר שנדפס בספר המצויין הרמב"ם בנבכי הסוד)