בית פורומים עצור כאן חושבים

האם התורה התפשרה עם בני ישראל?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-22/3/2010 10:56 לינק ישיר 
האם התורה התפשרה עם בני ישראל?

הרמב"ם טוען כי בנ"י הצטוו בקרבנות (צווי התופס נפח עצום בתורה) היות והעם לא היה בשל לדת ללא קרבנות. אם כן נפתח פתח לומר שהתורה אינה "אידיאלית" אלא בנויה מהתפשרות עם מצב העם שקיבל את התורה (אין כוונתי שאנו יכולים להתפשר. ה' עשה זאת, ובמה שעשה בלבד).

האם ניתן להשתמש בעקרון זה לשם פתרון שאלה מציקה?

פעמים ונראה כי התורה מדברת בצורה המתאימה לאנשים המעודכנים בידע של תקופתה שלה ולא בידע הנתפס כיום כנכון. הוא הדין לצורת החשיבה.

דוגמה בולטת – בריאת העולם. כיום רבים המנסים לשדך את הבריאה עם מדעי הגיאולוגיה ותאוריית האבולוציה ולתפוס את פרשת הבריאה כמשל (או כמשל כללי הבא להדגיש כי הכל מאת ה או כמשל פרטני יותר). אלא שנשאלת השאלה מדוע התורה בחרה בצורה מוזרה כזו. היה ניתן לכתוב את האמת. גם אם נאמר שלא רצתה לכתוב את מדעי תקופתנו היה ניתן לכתוב נוסח כללי המציין כי העולם נברא ע"י ה' ושאינו מתייחס לפרטים. הבחירה במשל, שידוע מראש שיתפס כאמיתי ויטעה את הצבור, תמוהה.

כך גם המבול לפי תפיסת הסוברים כי לא היה על כל העולם. מדוע התורה כותבת ומדגישה וחוזרת כי היה על כולו? הוא הדין לחיות התיבה, שכפי הנראה לא כללו חיות שונות ומשונות שאינן קיימות במזה"ת (אם כללו איך הגיעו אח"כ לאוסטרליה ודרום אמריקה. לא יתכן שלאחר המבול היו כאלו זעזועים טקטוניים – תנודת יבשות כזו בכ 2000 שנה – עד ההסטוריה הידועה- צריכה להיות מלווה בפרצי אנרגיה שלא מהעולם הזה, היות ולא נשארו לכך עקבות) ובתורה מפורש כי כל החי בא.

כנ"ל עניין בני האלוקים (ק/ה – תלוי בפרשנות) בסוף בראשית שבמבט ראשון נראה שייך יותר למיתולוגיה אלילית.

עוד דוגמה – לפעמים התבטאויות או מעשים של אישי ספר בראשית נראים תמוהים. דוגמה – האמונה הלוהטת של משפחת יצחק בברכות עד כדי חירוף נפש למענן תמוהה. וודאי שאינה מתיישבת עם היחס הספקני והצונן כלפי ברכות של המשך חכמה ורבנו בחיי בפר' בלק.

הבאתי דוגמאות הן הקשורות לידע והן לצורת חשיבה.

האם הגיוני לומר כי כשם שנכנס בתורה נפח רב בגין מצוות "מאולצות" שטעמן רק לצרכי שעה כך גם "עובדו" חלק מסיפורי התורה לפי צורת החשיבה שהיתה שלטת אז בעם?

הרי סביר שהתורה "מעבדת". איני חושב שדו - שיח המתואר בתורה התקיים בדיוק במילים המובאות אלא שהתורה מעבדת את הסיפור. השאלה היא עד היכן גבול העיבוד? הרי אם נגלוש נוכל לעבד הכל ולאבד הכל?

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/5/2010 07:53 לינק ישיר 

בעל

איני בטוח שהמצרים האמינו בתחה"מ. חושבני שהאמינו בחיים גשמיים "למעלה" (יש מישהו שיודע במה האמינו?). הרמב"ם דיבר על תח"מ למטה.

אגב, כח שרציתי מהרמב"ם הוא שיקשה על מאן דהו (כגון טרמפיסטים ראני לוקח) למחות שהלך המחשבה הוא כפירה, כי זה היה הלך מחשבתו של הרמב"ם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/5/2010 12:01 לינק ישיר 

תלמיד
ראה נא

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/5/2010 09:59 לינק ישיר 

סליחה על ההקפצה

אבל נקלעתי לאגרת תחה"מ של הרמב"ם ובה הוא מסביר כי התורה לא הזכירה במפורש את תחה"מ בתורה כי ה' ידע שהעם, מקוצר דעתו, לא יקבל זאת ולכן השמיט זאת מהתורה ורק לאחר שהתבסס הרקע לכך והאמין העם בנבואה הודיע זאת דרכך נביאיו (כן, ממש כך, העם היה אפיקורס, שהרי לא האמין במשיח, אלא שב"היתר" כי טרם נצטווה. הגם שלכאורה גם באפיקורס מאונס יש חסרון)

אם כן – ה' התפשר עם דור מקבלי התורה וממילא יתכן שכך גם בסיפור הבריאה..

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/3/2010 21:43 לינק ישיר 

מקרא

עניינו של התוס' בר"ה קל יותר, כי הנביא דבר לבנ"י באופן "חי" ולכן הגיוני יותר שלא ירד לקטנות ודבר איתם לפי סברתם (אלא שנבואה שנצרכה לדורות נכתבה).

בעניין הבריאה, למשל, יש עיגון מודע לכתחילה בכתב (כמשל) לדעה שאינה נכונה (אינה נכונה לדעת הסוברים שמדובר במשל) והטעיה רבתי.

ואגב התוס' הנ"ל – הוא מביא שם כי בבית שני הבקעה העיר בי"ז תמוז. הדבר תמוה היות ובמלחמות היהודים כותב פלאביוס כי חומות העיר הובקעו בתאריכים אחרים ולא בי"ז תמוז.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/3/2010 21:37 לינק ישיר 

תוקן על ידי תלמידטועה ב- 25/03/2010 21:45:06

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/3/2010 14:36 לינק ישיר 

בשם רג"נ: "מבטו הכללי על התורה היה שהיא מפשרת בין החוזק השכלי לחולשה הרגשית בחינוך האדם ליושר"

http://hydepark.hevre.co.il/topic.asp?topic_id=968205&whichpage=7#R_7

"התורה לא מתארת אדם אידיאלי אלא לוקחת בהדרגה אדם כמות שהוא להיכן שהוא אמור להגיע"

בברכה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/3/2010 06:23 לינק ישיר 

ישנה דוגמה בראשונים לטעות היסטורית שהוכנסה לתנ"ך, ולדבריהם היה זה באופן מודע!
כך לדברי התוספות (ר"ה יח,ב): "זה תשעה בתמוז שבו הובקעה העיר - היינו בראשונה אבל בשניה הובקעה בי''ז ומשום הכי עבדינן בי''ז תענית. והך ברייתא מתנינן בירושלמי וגרסי' בה י''ז בתמוז ואע''ג דכתיב בקרא בתשעה לחדש קלקול חשבונות היו שם. ופליג אש''ס דידן ורוצה לומר דמתוך טרדתם טעו בחשבונם ולא רצה הפסוק לשנות מכמו שהיו סבורים".
נכון שהתוספות מדברים על הנביא ולא על התורה, ונכון שמדובר על פרט שולי יחסית (תאריך). השאלה היא אם מבחינה אמונית יש הבדל בין טעות מכוונת בנביא לבין טעות מכוונת בתורה?

תוקן על ידי מקרא ב- 25/03/2010 06:57:43

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/3/2010 20:04 לינק ישיר 

בעלבעמיו : א"ר אחא א"ר אלעזר מנין שקראו הקב"ה ליעקב אל שנאמר (בראשית לג) ויקרא לו אל אלהי ישראל דאי סלקא דעתך למזבח קרא ליה יעקב אל ויקרא לו יעקב מיבעי ליה אלא ויקרא לו ליעקב אל ומי קראו אל אלהי ישראל

מה הפשט?

http://hydepark.hevre.co.il/topic.asp?whichpage=17&topic_id=1767576&forum_id=1364

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/3/2010 18:16 לינק ישיר 

וראו פירושו של אהרליך בחיבורו "מקרא כפשוטו" בהסמיכו את הניסוחים "בני האלוהים" ו"בנות האדם" אל הפסוק בתהילים  "אני אמרתי אלוהים אתם ובני עליון כולכם, אכן כאדם תמותון" -

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/3/2010 17:56 לינק ישיר 

ואמאי ותלמיד טועה,

לגבי "בני האלוהים" ראו רמב"ם מו"נ חלק א פ"ב : "כל המדבר עברית יודע שהשם אלהים משותף לאלוה, למלאכים ולמושליםמנהיגי המדינות. אונקלוס הגר, עליו השלום, הבהיר ונכון מה שהבהיר - שבדבריו והייתם כאלהים יֹדעי טוב ורע (בראשית ג', 5) הכוונה היא למשמעות האחרונה. הוא אומר: וּתְהוֹן כרברביא"

מכאן, שעל פי הרמב"ם בני האלוהים הם בני השליטים והפסוק "ויראו בני האלוהים את בנות האדם כי טובות הנה ויקחו להם נשים מכל אשר בחרו" הכוונה היא לשחיתות שלטונית הקשורה בעריות וזימה. כלומר, בני השליטים נצלו את מעמדם "ולקחו להם נשים מכל אשר בחרו" וגזלו ואנסו את בנות העם הפשוטות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/3/2010 16:59 לינק ישיר 

מקסמן,

נראה לי שלא הבנת מה כתבתי.
           לא נורא, 
              שיהיה חג שמח. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/3/2010 14:27 לינק ישיר 

אישציפור כתב:
מקסמן,
זה לא המחיק אותי ולא נראה לי שזה יצחיק אותך.
            מה ששעשע אותי הוא הלך הרוח שמעלה בדעתו שיש רק שתי אופציות או שסיפורי התורה נכתבו מראש , או שהמשמעות של "אסתכל באוריתא" הוא שהעולם נברא באופן שאפשר לקיים בו את התורה ואפשר שלא. (אמירה נכונה אגב, אבל הקשר שלה לענין "אסתכל באוריתא" רופף למדי)

אם זה פעם ראשונה שאתה שומע את הפשט הזה ?
ואם כן, אני במקומך הייתי פותח בקבוק שמפניה ומברך ברוך אתה ה' ,,,,,,,,שהבנתי, והייתי יוצא בריקוד סוער באמצע העיר,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/3/2010 14:15 לינק ישיר 

מקסמן,

זה לא המחיק אותי ולא נראה לי שזה יצחיק אותך.
            מה ששעשע אותי הוא הלך הרוח שמעלה בדעתו שיש רק שתי אופציות או שסיפורי התורה נכתבו מראש , או שהמשמעות של "אסתכל באוריתא" הוא שהעולם נברא באופן שאפשר לקיים בו את התורה ואפשר שלא. (אמירה נכונה אגב, אבל הקשר שלה לענין "אסתכל באוריתא" רופף למדי)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/3/2010 13:53 לינק ישיר 

אישציפור כתב:
מקסמן,.
תתפלא אבל יש עוד אפשרויות להבין את הדברים חוץ מאלו שהעלית (דהיינו זה שדחית וזה שקיבלת) 
         דבריך העלו חיוך על פני :-)                     

לפחות תאמר לי מה הצחיק אותך כי אני גם רוצה לצחוק,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/3/2010 13:50 לינק ישיר 

מקסמן,.

תתפלא אבל יש עוד אפשרויות להבין את הדברים חוץ מאלו שהעלית (דהיינו זה שדחית וזה שקיבלת) 
         דבריך העלו חיוך על פני :-)                     

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > האם התורה התפשרה עם בני ישראל?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 4 5 לדף הבא סך הכל 5 דפים.

bholext