בית פורומים גרפולוגיה בחינוך וזוגיות

כיצד מחנכים לצניעות

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-25/3/2010 12:10 לינק ישיר 
כיצד מחנכים לצניעות

שרפ כתב לעניין, והדבר מביא אותי לפתוח לינק בעניין.
מהי צניעות וכיצד לחנך לזה. האם החתמת התלמידות עונה לדרישה?
חוו דעתכם.

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/5/2010 09:07 לינק ישיר 

בחגווי הסלע - לשאול ברצינות אין הכוונה מתוך שיקול דעת, אלא מתוך רצון לשמוע ולקבל.

ועוד שאלה אליך - להתלבש מתחת לשמיכה זה לא כמו להתלבש באמבטיה? הרי שם הקב"ה רואה אותי בלי בגדים בכל מקרה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/4/2010 13:11 לינק ישיר 

ליושב בחגווי הסלע:

אינני משוכנע כי הבנת מה הייתי מלמד אודות הצניעות, לו הייתי מעמיק זאת דרך ערכים אומנותיים.

לשם כך עליך לקרוא את מה שכתבתי באשכול על נושא האמנות.

אין כאן כלל של: על טעם ועל ריח וכו'.

אני אומנם מסכים אתך על כך שתתיכן בעייה כשהנושא הוא בתחום האינטלקטואלי בלבד.

בנוסף, ללא ספק גם גברים יש לחנך לצניעות.

לצערי, אין חינוך כזה בישיבות.

כפי שמשגיח חשוב באחת הישיבות, אמר לאחד הרבנים(והוא סיפר זאת לי): איך הבחור צריך להתנהג כלפי אנשים המבקרים בישיבה, זה לא קשור לתפקיד שלי.

התפקיד שלי הוא לדבר על דברים העומדים ברומו של עולם - אמר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/4/2010 12:10 לינק ישיר 

אגב האשכול,  מדוע נטפלנו לנשים? 

איך לחנך גברים לצניעות?

ניבול-פה ועוד תופעות, הן רווחות מאד במחנינו.  

אולי נשאל כעת "כיצד  מחנכים בנים לצניעות"?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/4/2010 12:04 לינק ישיר 

רק משהו, בעקבות הדיון המלבב.

בעיקרון, שרפ מדבר על ה'שורה התחתונה' של צניעות. ר' ישי מדבר על ההשגות הפנימיות של העניין.

אך, ר' ישי, כמו שהאשכול הזה איננו מיועד - וגם לא 'ידבר' - אל בני-עשרה, כך גם נערה שאין בה תחושת נכבדות טבעית (וזה נוגע להרבה שטחים...) לא תושפע ולא באמת תחכים מהסברים.  

אגדיל ואומר, שלענ"ד, כל מי שלא פושט בגדיו תחת השמיכה מתוך הרגשה של "עומד עליו ורואה במעשיו" - איננו חש את ה'נכבדות' שבצניעות.
ומי ששואלת ברצינות גמורה ומתוך חשיבה יסודית (ואני בפירוש מבין אותה!) את השאלה שהציגה אינסופית - גם תשובה סופר-רצינית של המורה מסתמא לא תניח את דעתה. וכשהיא תשמע שלפילוסוף דגול או לצלם ידוע יש דעה נחרצת בעד עירום המוני - מה תגיד לה אז? 
[וכאן תשובה קצרה ברמז ללימוד סוגיות הצניעות דרך עיניים או תחושות אומנותיות...]

ובינינו, גם למורים ולמורות יש מספיק שאלות רציניות לא-פתורות.

עוד הערונת: אתה גם יודע, ר' ישי, באנלוגיה לאשכול אחר שלך, שאותו קונפליקט הסתרה-גילוי שישנו בסודות קיים גם ביחס לגוף. לך תתמודד עם זה ב'חינוך' והסברה ולא עם ירא"ש וכללי מותר-אסור... 

ועל קטע אחד בדבריך נפלאתי ממש: החינוך באולפנות, כולל ליציאות לרחוב ולהפגנות רחוב, איננו נוגע לאורך החצאית . זה נוגע בשורשים העמוקים יותר, כולל ב"אל תרבה שיחה".
כשנערת אולפנא (חיננית וביישנית וצנועה במלבושיה ככל שתהיה) ניגשת לחידון התנ"ך העולמי - ולכל השלבים וה'גיבושונים' שקדמו לו - יש בשורש הדבר דברים חמורים בהרבה מלחיצת-יד לרה"מ...      

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/4/2010 09:01 לינק ישיר 

אינסוף, אהבתי תשובתך.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-28/4/2010 11:21 לינק ישיר 

ראשית, ליפשיץ, יישר כח על הפורום, אהבתי מאוד את הקונספט, אפשר לשנות לו את השם ל"גרפולוגיה ואנתרופולוגיה".

לעניינו - לצניעות מחנכים בסבלנות, בסובלנות, בעדינות, בשקט, בגאווה יהודית מטורפת ובהופעה נאה של המחנך.

אני לא חושבת שהתקנון נועד לחנך - אני לא חושבת שילדות בגיל 13 יכולות להבין באמת למה לא ללכת עם ג'ינס - הוא כן נועד לספק את רגישות המחנכים, ליצור צביון מסוים למוסד ולהרגיל את הבת לסגנון לבוש מסוים, ואם היא מזדהה איתו יש לזה ערך רב.

זה בשום פנים ואופן לא במקום דיבור אישי ופתוח, והדרכה אישית - והי, זה אחריות של ההורים! גם כשהבת כבר בת 17!

היתה לי מורה שאמרהלנו פעם שהיא תענה בשיא הרצינות לכל שאלה שתישאל ברצינות. וכן, גם לתלמידה ששאלה "למה אסור להסתובב ערומים ברחוב" היא ענתה ברצינות לאוזני כל הכיתה.

מצד שני, הרוב לא למדו איפה שאני למדתי, ובסמינר שבו לומדות הבנות של המורה הזאת לא היו עושים את זה בחיים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/3/2010 22:21 לינק ישיר 

לא חושבת שהיתה מורה אחת שלא טענה "אין לך יפה מן הצניעות", אבל הופעתה החיצונית בד"כ שדרה את ההפך הגמור...

בנוגע לצניעות כמכלול- כפי שכתבת, צניעות אינה נוגעת  רק לאורך הבגדים ולגזרתם. יש לה רבדים נוספים- מחשבה, הנהגה ודיבור. אי אפשר לבודד רכיב אחד בלבד ולתת את הדגש החינוכי רק עליו, כשביתר המישורים התנהגות המחנכים עומדת בסתירה לצניעות. אולי קשה להודות, אבל לא מעט נשות הוראה צנועות וחסודות אינן צנועות כלל- הן לוקות ברהב, באטימות ובגבהות לב.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-27/3/2010 22:07 לינק ישיר 

שבוע טוב!
ראשית, ברצוני לציין כי נהניתי מהסבריו והגדרותיו של שרפ.
בנוגע לטענות שטענת:
אינני מטיף לטיפוח. אני כמובן מבין את הבעייתיות שהטבת לתאר, במתח השורר בין המורות לבין התלמידות.
דווקא בגלל העולה מדברייך, אני בהחלט סבור כי מורה שתיתן שיעור על נושא הצניעות בכוון שהעליתי, היא רק תיצור קירבה בינה לבין תלמידותיה.
אינני ממליץ שהיא תחנך את תלמידותיה להתאפר ולהתגנדר. אני חושב כי נין להפוך את נושא היופי לנושא אינטלקטואלי ורוחני.
בדרך זו ניתן להקיף את נושא הצניעות ולגעת בו בכל רבדיו. צניעות איננה רק אורך הבגדים, אלא אופי ההתנהגות הכוללת. על המורה לחנך למכלול כולו ולא להצטמצם ברמתו המבישה.
אני מניח כי דווקא בנות צנועות במיוחד, עשויות לחוש שלא בנוח אם המורה שלהם נטפלת לרגליים שלהן - כשהן לבשו, את מה שלבשו באופן תמים לחלוטין.
ישנו סיפור עתיק, על בחורה נאה שמכרה כלי כתיבה.
הגיע אליה בחור ישיבה, וביקש מחברת כשעיניו נעוצות ברצפה.
אמרה לו המוכרת, במקום שתסתכל על הרצפה ותחשוב עלי, מוטב שתסתכל עלי ותחשוב על הרצפה.
הגאון מוילנה הבין את המחלוקת בין המתנגדים לבין החסידים גם בהקשר הזה:
כתוב: "סור מרע ועשה טוב". החסידים סברו כי כדי לעשות טוב, עליך קודם לסור מן הרע. ואילו המתנגדים הבינו, כי ההוראה היא: איך תקיים את ה"סור מרע" - על ידי ה"עשה טוב".
(אני יודע כי לא מעט חסידים יטענו כי הסברו של הגר"א לגישת המתנגדים, היא בדיוק גישתם, אך אי"ז הנושא כרגע).
בכל מקרה, טעות היא, לחנך יותר מדי ל"לא". תחת זאת, ברוך ה' יש מקום רב לחינוך חיובי, ל"עשה טוב". להסביר כיצד להתלבש יפה, זה הרבה יותר חינוכי מאשר לחנך איך לא להתלבש.
זה לא "שידוד מערכות". בהחלט לא.
שבוע טוב ופסח כשר ושמח לכולם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/3/2010 14:35 לינק ישיר 

הרב ליפשיץ, החפצת לשדד מערכות? שמורה ב'בית יעקב' תסביר לתלמידה איככה מושחים לק ומה מטרתו?

במוסדות החינוך (הליטאיים, בעיקר), יופי ואסטטיקה נתפסים כמשהו שולי, טפל. גם מבחינת "שקר החן והבל היופי... יראת ה' היא תתהלל", גם מבחינת העיסוק המופרז בחיצוניות, גם בעקבות הרתיעה מ'רוחות זרות' וגם בשל אי החיבה למותרות והחינוך לסגפנות ולהסתפקות במועט.

מכיון שלא ניתן להתכחש לנשיות, השוחרת יופי ונוי, נוצרים מאבקים בין התלמידות והצוות. מחד גיסא- התלמידות הצעירות מצויות בגיל של טיפוח וגיבוש הזהות הנשית, מאידך גיסא- נדירות המורות העונות על קריטריונים של טיפוח, והן מבינות לרוח תלמידותיהן.  נדירות עד כדי כך, שמורות שכן נראות טוב ולבושן מכיל אמירה אופנתית, זוכות להרמת גבה ולתיוג כ'לא רוחניות' או כמחנכות טובות פחות (שהרי הערכים והתפיסה הבסיסית של המוסד מתייחסים לאופנה בביטול).

חינוך טוב מושתת על מודלים חיוביים, ומודל חינוכי המתאפיין בצניעות ובטיפוח כמעט שאינו בנמצא.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-26/3/2010 13:53 לינק ישיר 
ההגיון שמאחורי החינוך לצניעות

לצורך המשכיות העולם, הקב"ה ברא משיכה בין מינית הן אצל בעלי החיים והן אצל האדם.

האשה מושכת את הגבר בין היתר באמצעות מראה (המעניין שגם הריח נחשב לאחד מגורמי המשיכה הבין מינית). בהתאם הקב"ה חנן אותה במראה שנועד למשוך את הגבר ולהפעיל אצלו הורמונים מסויימים.

אולם כפי שכותב הרמב"ם:
"קודם מתן תורה, היה אדם פוגע אישה בשוק אם רצה הוא והיא לישא אותה מכניסה לביתו ובועלה בינו לבין עצמו, ותהיה לו לאישה. כיון שניתנה תורה, נצטוו ישראל שאם ירצה האיש לישא אישה יקנה אותה תחילה בפני עדים, ואחר כך תהיה לו לאישה: שנאמר "כי ייקח איש, אישה; ובא אליה" ".
הצורך בהסדרת חיי נישואין מסודרים, דרש גם את הסדרת המשיכה הבין מינית בין גברים לנשים.

הצניעות נועדה איפה להסדיר את המשיכה הבין מינית רק בין פריטים המורשים לכך.

רווקה אם היא נפגשת למטרות נישואין, נשואה ביחס לבעלה.

לכן למעשה הצניעות נועדה לבטל את סממני המשיכה ועיקרה שידור כלפי בן המין השני על מוכנות ליצירת יחסים (וגם לעיתים סתם שידור של גירוי).

הקוד הצניעותי נועד אם כך להסתיר את גורמי המשיכה הבין מינית כשאין בהם צורך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/3/2010 23:43 לינק ישיר 

כיצד לחנך לצניעות:

1.                   התורה מנסה לחנך את האדם לצניעות במובן הנפשי ובמובן החיצוני.

"ועשו לי מקדש ושכנתי בתוכם". היכולת של האדם להכיל בתוכו את השכינה, תלוי ביכולת שלו להצטנע וכן בהתנהגות עדינה וצנועה.

2.                   במסכת מגילה, אומרת הגמרא כי בזכות צניעות שהייתה בה, ברחל, יצא ממנה שאול. ובזכות צניעות שהיה בו בשאול, יצאה ממנו אסתר.

הצניעות שהייתה ברחל – שגילתה את הסימנים לאחותה.

הצניעות של שאול – שלא גילה את דבר יימשחו למלך – לדודו.

הצניעות שהייתה בה באסתר – שאין אסתר מגדת את עמה ואת מולדתה.

לכאורה יכלה הגמרא להביא דוגמה יותר טובה, לצניעותו של שאול, שכן, כשנפנה לעשות את צרכיו, נכנס למערה והתעטף בגלימתו, למרות שהמערה הייתה חשוכה ולא היה מי שראהו. (כך לפחות הוא חשב).

כמו כן, ניתן היה להדגים את צניעותן של אסתר ורחל, מאורך שימלתן וכדו'.

מן הגמרא עולה כי הבנתה את המושג צניעות, הוא רחב בהרבה מזה המוכר לנו.

זה שרחל גילתה לאחותה את הסימנים – זוהי צניעות. משום שמנעה מאחותה בושה.

זה ששאול הסתיר מדודו את דבר המלוכה, היכולת לשתוק, גם ברגעים הכי מרגשים, הענווה, הבושה – אלה הם הסימנים המעידים על צניעות

אסתר עשתה רק את המינימום הנדרש ממנה. הכל בכדי לא להגדיל את עצמה ובכדי למנוע – עד כמה שניתן, את היותה אשת אחשורוש. זוהי צניעותה. בזכות זה היא אכן מצאה חן בעיני כל רואה. הצניעות נסכה בה יופי מיוחד, משום שהוא אפשר ל"חוט של חסד", לאור רוחני אינסופי – לשרות על פניה. אשר על כן, הגמרא דורשת את הפסוק הנ"ל, שכל אומה נדמית לה כאומתה. היינו: היופי שלה היה לו מימד אינסופי.

3.                   החינוך הרווח בציבור כולו, הן החרדי והן באולפנות למיניהן, הוא בנוי על אותם מרכיבי חינוך. אין הבדל מהותי ביניהם. השאלה היא רק מה אורך החצאית ומה אורך הגרביים.

החינוך הזה, משכנע את המשוכנעות ואת מי שלא משוכנע, הוא רק מרחיק.

קשה לבת שלא להתמרד נוכח כללים שלדעתה, אמורים לגרום לה הפסד כל-שהוא, ביכולת שלה להיות יפה – על פי תפיסתה.

4.                   החינוך הקיים מתבסס על סמך הבנה מוטעית – בדרך כלל, לפיה מי שהולכת באופן בלתי צנוע היא בהכרח פחות עדינה וצנועה מבחינת אישיותה.

פעמים רבות – אין זה כך. אישה ההולכת באופן לא צנוע, היא עושה זאת מתוך תמימות טיפשות, או מטעמי נוחות.

(היא הגיע לחנות והזבנית אמרה לה ש"זה מה שהולך היום" ולכן היא רכשה את זה).

5.                   מאידך, הייתי מציע לבתי הספר ללמד את סוד היופי. ללמד אמנות ממש.

בדרך זו היו הבנות קשובות, הנושא היה מעניין אותן, ובכך הייתה המורה מוצאת מסילות לליבן.

המורה הייתה מסבירה לבנות מה הסיבה ששמים לק על הציפורן. למי זה מתאים ולמי לא. להסביר כי משיכת תשומת לב למקום אחד בגוף זה בעייתי, משום שהדבר עשוי לאבד את ההרמוניה הכללית וכו'.

קצרה כאן היריעה, אך עם מעט חשיבה ניתן היה להגיע להרבה יותר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/3/2010 18:54 לינק ישיר 

אדרבה, אזני כרויות לשמוע.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-25/3/2010 18:51 לינק ישיר 

אם את לא תציעי רעיון, אני עלול לעשות זאת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/3/2010 14:33 לינק ישיר 

אני מעדיפה ששרפ יענה תחילה.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי

בית > פורומים > רוחניות > גרפולוגיה בחינוך וזוגיות > כיצד מחנכים לצניעות
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext