שבוע טוב לכולכם.
אפתח בכך שזוהי הודעתי האחרונה בפורום, כך שאתם יכולים להתחיל לשמוח מעכשיו...
דבר ראשון, אני מתחרט מאוד על התגובה שכתבתי ביום ששי האחרון. לא משום שדברי לא היו אמת, אלא בגלל שעוררתי סערה-רבתי, סערה שבכמותה לא רציתי. אם נכתבו דברי נאצה כנגדי – הרי זה באשמתי, כי בדברי הפרובוקטביים עברתי על "לפני לעיוור לא תתן מכשול", ועל-כך אני מיצר מאוד. הייתי צריך לדעת שהערותי 'יקפיצו' רבים, ויגרמו להם לבוא לידי תקלה. על כל זאת אני מתחרט מאוד, ומבקש את סליחת כל חברי הפורום.
אולם את הנעשה אין להשיב, ולכן אענה בצורה עניינית לחלק מן הדברים.
חשוב לי שתבינו, שלמרדכי סובול ואלי יפה יש – בעיני - מקום חשוב ביותר בהרמת קרנה של החזנות בעשרים השנים האחרונות. לשניהם זכויות רבות וגדולות, ולא היתה בכוונתי להמעיט בכהוא-זה מחשיבותם של שני האישים. בעיקר אלי יפה, שהוא בעיני מנצח מעולה, מלחין נפלא, ואיש-אשכולות אמיתי.
הטענה שלי וכעסי יצאו לא כנגד סובול ויפה באופן אישי, אלא לענין – מה שאני חש – כחוסר כנות. משום מה, כנראה לא הבנתם את כוונתי. אני מצטט מן הפרסום שלי ביום ששי:
אני מוכן לקבל על עצמי את הדין, שאולי אינני חזן טוב ואינני ראוי לסיוע. אני מוכן גם להסכים שאף אחד מן הגורמים הנ"ל אינו חייב לי מאומה. מה שאינני מוכן לקבל, זה את השקרים, הצביעות, את הבטחת-השווא, ואת היחס המזלזל והמתנשא של אנשים, אשר היו בעיני "דתיים" דוברי-אמת, אשר היטעו אותי, זרו חול בעיני, והעמידו פנים שאכפת להם מן הזולת!
לכל אלו, איציק9876 ביניהם, שהעירו לי שאף אחד לא חייב לי שום דבר, אני אומר: נכון!!! מעולם לא חשבתי שמישהו חייב לי משהו! אבל, כאשר מטעים אדם, נותנים לו את הרושם שמוכנים לעמוד לצידו, אך לאחר מכן 'מנפנפים' אותו לכל-הרוחות – אל תתפלאו שעל כך אני כועס.
אני שב ומדגיש: אינני חושב שסובול ויפה היו חייבים לי משהו!! אני רק כועס על-כך שהבטיחו הבטחות-שווא.
כוונתי היתה גם לצאת כנגד השיטה: לדעתי, לא יתכן ששנים או שלשה אנשים ישלטו בכל עולם החזנות בישראל, ולא ישאר שום מקום לאף אחד אחר! יש בארץ הרבה חזנים מוכשרים, טובים יותר או טובים פחות, והם אינם מקבלים הזדמנות משום שהשולטים בתעשייה פשוט לא מעוניינים בהם! אני לא יודע מה דעתכם, אבל אני לא חושב שזה הוגן!!!
ההסטוריה של עולם החזנות מלאה שמות של חזנים גדולים, וחזנים בינוניים. חזנים גדולים מאוד לא היו הרבה, וחזנים בינוניים היו למאות. פעם, היתה כמעט לכולם במה או תיבה. לא רק לגדולים ביותר. והחזנים ה'קטנים' היו אלו שנשאו בעיקר העול, בשרות קהילות-ישראל בכל התפוצות. תחיה אמיתית לחזנות תהיה כאשר לא רק הגדולים והמפורסמים יזכו להכרה, אלא גם החזנים הבינוניים יזכו למקום ראוי בעולמה של המוסיקה היהודית בהווה.
ארבל45: רק לידיעתך, רב בית-הכנסת "שערי ציון" מודע לכל הדקויות שציינת לגבי כניסת-השבת. לפיכך, הענין הזה עם כלי-הנגינה בקבלת-שבת היה נעשה אך ורק בחודשי-הקיץ, כאשר מקדימים מאוד את קבלת-שבת (כפי שעושים בתקופה זו בהרבה קהילות בעולם, כולל אורטודוקסיות), וכך נוצר מצב שאין סכנה שהנגינה בכלים תגלוש אל תוך זמן-שבת, וחלילה יווצר חילול-שבת. בכל מקרה, הלוא כתבתי בפירוש שהתרגיל הזה ייפסק עם כניסתי לתפקיד. אז מה אתה רוצה???
איציק9876: אני מאוד מתנצל על שהטרדתי אותך, ושמצאת אותי "מאוס". אבל תשמע, קבלתי גם מיילים חביבים ותומכים מכמה וכמה חברי הפורום, ואחד מהם כתב לי ככה: "אולי איציק9876 חושב שאתה טורדן ומאוס בגלל שאתה כותב בצורה גלויה ולא תחת ניק מזוייף כמו כ"כ הרבה אנשים אחרים. חוץ מזה, העברית שלך יוצאת מן-הכלל ואתה תמיד כותב לענין ומסביר את עצמך בצורה מקצועית. אז עבור איציק זה נקרא שאתה מטריד, כי מטריד אותו לקרוא חומר ברמה גבוהה". מה אתה אומר? אולי צודק הכותב?
אגב, אם מזכירים עברית: JJ888 העיר על הכותרת "חזן ראשי בקנדה". הרי לכם הוכחה שאנשים פשוט לא מבינים עברית. לא כתבתי "חזן ראשי של קנדה", נכון??? אז או ש JJ888 לא מבין עברית, או שהוא מבין את מה שהוא רוצה להבין...
שאלת אותי, איציק, מדוע לא תקפתי את לוי כנס. התשובה פשוטה: לוי כנס היה האדם היחיד שהתייחס אלי בצורה ישרה. קודם כל, הוא ניסה לעזור לי, ושלח אותי לשני מקומות. לאחר מכן, הוא פנה אלי בצורה הכנה והגלויה ביותר, ואמר: "שמואל, אתה לא מספיק טוב בשביל החזנות בארץ!" לא אכנס לכל הפרטים של השיחה ההיא, אבל הערכתי מאוד את הכנות של לוי, ואת העובדה שהוא אומר לי את האמת ישר בפנים!! בדיוק כשם שאני כועס על כל אלו שהטעו אותי, כך אני מכבד את לוי כנס על הכנות שלו והיושר-האישי! לוי ואני היינו ונותרנו בידידות טובה, ואני יכול רק לאחל לו – כפי שאחל לי כשנודע לו על המשרה שלי בקנדה (על כל פרטיה!!) – הצלחה מרובה וכל טוב בעתיד.
את המתקפה הקשה ביותר נגדי ניהלה היידי100, ובגלל אופי ההאשמות שהיא כתבה, הכוללות חומרים המהווים עבירה פלילית לכאורה, אני נאלץ לענות בפירוט:
נכון, נפגשתי עם יצחק ראשי לפני כשנה. הוא קבל אותי בסבר פנים יפות, התייחס אלי בצורה ידידותית ונאה, והחמיא לי על דברים מסויימים. נכון, הוא גם ניסה לקדם אותי במספר בתי-כנסת. כל זה נכון. אבל הדרך בה הוא עשה זאת, ויחסו כלפי בשלב מאוחר יותר - הם-הם שהרגיזו אותי. כדי שלא להגרר להתכחשות נוספת - לא אסביר כאן ועכשיו מה קרה. אני רק יכול לשוב ולהזמין את כל מי שמעוניין בכך - לפנות אלי באופן אישי, ואני אוכיח שחור-על-גבי-לבן שכל דברי הם אמת לאמיתה.
היידי100, באשקלון וברמת-גן לא הצלחתי לעשות שום רושם, שכן התפללתי בפני בתי-כנסת רייקים כמעט לגמרי. אל אשקלון נסעתי בעצם ימי מבצע "עופרת יצוקה" ובית-הכנסת היה ריק כמעט לגמרי, וברמת-גן הייתי בשבת בה כולם הלכו להתפלל במרחק 10 דקות ממני – באוהל אברהם, שם התפלל החזן גליק. לגבי מה שהיה ביני ובין ישראל רנד – אני מוכן להסביר לכל מי שיפנה אלי, אבל אך רק בע"פ – מסיבות התלויות בחוק.
באשקלון ורמת-גן לא רצו בי שנית, וזה עושה אותי לכ"כ גרוע??, מעניין, שברחובות רצו אותי יותר מפעם. בבית-הכנסת "בר אילן" התפללתי בשבת "במדבר" תשס"ט, ושנית השנה בפרשת שמות. בפעם הראשונה הסכמתי לבוא תמורת סכום-צנוע ביותר, שאפילו לא כסה את ההוצאות שהיו לי; בפעם השניה הם כבר שילמו בעין יפה.
עכשיו, לגבי ההאשמה כאילו ניסיתי להפעיל אמצעי סחיטה כנגד ראשי ואנסמבל "יובל": לא היו דברים מעולם!! התקשרתי אל יצחק ראשי, סיפרתי לו על שמועה מסויימת ששמעתי, ובקשתי ממנו להעביר את הדברים אל מרדכי סובול, ולהציע לו לחזור אלי עם הבהרה. זה הכל!! במהלך השיחה ניסה יצחק ראשי למשוך אותי בלשוני ולהציג את הדברים כאילו אני מנסה לסחוט את סובול בתמורה לכך שיתן לי להופיע באחד הקונצרטים של "יובל", אך הבהרתי לו בפירוש שאינני רוצה שום דבר ממרדכי סובול ו/או מאנסמבל "יובל". אגב, ספרתי למרדכי סובול בעצמי על השיחה ההיא, והוא מודע לדברים. והראיה: אף אחד מהם לא חשב להגיש נגדי תלונה...
אני יכול להוכיח שדברי הנ"ל הם דברי אמת, וכל מי שיפנה אלי ויבקש את ההוכחה - אני אספק לו אותה. אני מזכיר לכם, המייל שלי הוא [email protected]
אחרי שכתבו לי הערות על כך שיצחק ראשי "עזר וקידם עשרות חזנים..." התקשרתי לכמה חברים ואנשים ושאלתי: האם זה נכון? היתכן והטלתי דופי ואשם באדם הלוא-נכון? התשובה שקבלתי לא ממש תחמיא ליצחק, ולכן לא אצטט אותה.
אני מבקש לומר על יצחק ראשי: אני בטוח שהוא איש טוב, איש-משפחה למופת, ושהוא עושה את עבודתו עבור "יובל", סובול והלפגוט עם כל הלב. אבל כפי שכתבתי לגבי אלי יפה ומרדכי סובול: לא חשבתי שיצחק ראשי חייב לי משהו, אבל היה יותר נאה מצידו אילו היה נוהג בי באותו יושר ובאותה כנות, כפי שעשה לוי כנס.
eftariha: נכון מאוד, הזמנת-חזן תלויה גם בגבאים ובהנהלות בתי-הכנסת. אבל תרשי לי לצטט גבאי בית-כנסת מרעננה שאמר לי כך: "אם אנחנו מזמינים חזן מפורסם ומקהלה ידועה לשבת, והחזן לוקח בין $5,000 ל- $10,000דולר, וגם המקהלה עולה לנו לא מעט – אז כבר לא נשאר לנו כסף להזמין חזנים אחרים!" כלומר – האירועים הגרנדיוזים שמובילים גדולי-החזנות גורמים ל'פקק' תקציבי כזה, שבתי-כנסת לא יכולים להרשות לעצמם להזמין חזנים נוספים. חשבי רגע, מה היה קורה אילו הכל היה מתנהל קצת יותר בצניעות... את יודעת כמה פרנסה אפשר היה לספק, אפילו לחזנים טובים-פחות או ידועים פחות???
אז אולי אני באמת חזן גרוע. וכנראה שלא הייתי ראוי להכרה בישראל או לסיוע/קידום מצד הגורמים השולטים בארץ בתחום. אבל אני חושב שהייתי כן ראוי לזה שיאמרו לי את האמת, כמו שלוי כנס עשה. וכל כעסי הוא אך ורק על כך.
קבלתי גם כמה וכמה מיילים פרטיים עם מילים חמות, ואני פונה אל אלו ששלחו לי אותם: אני מודה לכם מעומק ליבי! הם היו נחמה בעיצומו של יום קשה מאוד, כמעט קשה מנשוא. אני מניח ששלחתם לי את הדברים הללו ב'פרטי', כדי שלא יתקפו גם אתכם. אני מכבד את זה מאוד. בעיקר אני רוצה להודות לחבר שכתב לי ש"אתה כישרון כתיבה מהלך!", זה היה משעשע ונאה. תודה לך. וכן אני רוצה להודות לחבר שכתב לי כך: "אתה לא צריך להשמיץ את עצמך. אפילו בקטעי וידאו שהעלית לפורום אפשר לראות שהקהל אוהב אותך, ובכמה קטעים אפילו צעקו לך "בראוו!". אין לך במה להתבייש בעצמך. אז נכון שאתה לא הלפגוט או מוצן, אבל בהחלט אתה שווה משהו, ונורא חבל שרוב האנשים לא מבינים את זה... חזק ואמץ והרבה הצלחה לך בהמשך הדרך!"
במהלך הקריירה שלי קבלתי דברי-ביקורת, וגם מחמאות. החזן משה שטרן כתב עלי, בין השאר כך: "החזן לוין הוא אמנם חזן צעיר, אך מנוסה מאוד, עם שליטה מצויינת בנוסח ובכל המעלות-החזניות... "; החזן יוסף מלובני כתב לי: "אתה חזן רציני, הראוי לכל בימה בכל בית-כנסת רציני... יש לך קול טנור יפיפה, החזנות שלך מעולה, הצגת-החומר שלך מקצועית ביותר, וזה מאוד משביע את-רצוני לראות בך קולגה..."; בנימין גליקמן כתב לי, אחר ההופעה בקונצרט לכבודו: "תרומתך להצלחת הערב היתה גדולה, שירתך המרגשת הן בקטע הסולו והן בשילוב עם המקהלה, היתה על רמה גבוהה ומקצועית".
אז באמת, גם אני חושב שאני לא חזן מי-יודע –מה, אבל כנראה שיש כאלו שחושבים אחרת.
לסיום, אני רוצה לומר לכולכם שאני לא בטוח בכלל שהדרך בה בחרתי ללכת עכשיו היא הדרך הנכונה. כל אלו שתקפו אותי על ענין הקונסרבטיבים וכו' – אני לא יכול לענות לכם, כי אכן אינני פוסק-הדור, וללא ספק – יש בעיה עם הקהילות הללו. אני לא מכחיש. אבל בסופו של דבר, אני רק בן אדם, וכנראה שגם בן-אדם קטן מאוד. יש לי אישה וילדה, ופרנסתן עלי. ניקרתה בדרכי ההזדמנות להיטיב את המצב – ואני נוטל אותה. אם בשל-כך בסופו של יום אהיה יורש-גיהנום – אני מקבל עלי את הדין.
עם פרסם תגובה זו באה אל קיצה חברותי בפורום. אני גם לא מתכוון להכנס לכאן יותר, כך שכל אלו הרוצים להמשיך ולתקוף אותי – תחסכו לעצמכם את הזמן, כי אני לא אראה זאת בכל מקרה.
כל מי שמעוניין להפגש איתי או לשוחח איתי בכל נושא שהוא, מוזמן לפנות אלי במייל הפרטי שלי, להזכירכם [email protected]
אגב, גם לשלוח לי דברי-נאצה במייל לא כדאי, כי החל ממחר המזכירה שלי תעבור על כל ההודעות, ולא תגיש לעיוני אלא דברים בעלי אופי-חיובי.
אני מאחל לכולכם – ללא יוצא מן הכלל – כל טוב, ולחברי החזנים –הרבה הצלחה בהמשך-הדרך.
שמואל