בית פורומים עצור כאן חושבים

האם פופר למד מסכת סנהדרין?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-2/5/2010 13:39 לינק ישיר 
האם פופר למד מסכת סנהדרין?

.

ידוע הקריטריון שדרש קרל פופר מתאוריה, כדי שתענה על ההגדרה של תאוריה מדעית - היכולת להפריך תאוריה זו.

אולי זה עולם האסוציאציות הפרוע שלי, אבל כשאני קורא משפט כמו "וכל עדות שאי אתה יכול להזימה לא שמה עדות" (סנהדרין מא.), צועק לי הדמיון בלוגיקה בין שני הכללים הללו.

ומה חושבים אחרים?

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/6/2012 22:54 לינק ישיר 

המאמר של הזוג בן מנחם ניתן לקריאה בגוגל בוקס. המאמר מתחיל מן הדומי המבני הגלוי לעין שבין קריטריון ההפרכה של פופר ובין הקריטריון של הינתנות להזמה, אבל הוא מסיים דווקא בהדגשת ההבדל בין השניים. בעוד שהקריטריון המשפטי בעניין הינתנות להזמה הוא לא בעייתי, וכמעט מובן מאליו, לדברי המחברים, הקריטריון של פופר הוא צעד לא טריביאלי ומבריק בתוך המהלך ההיסטורי של דיון בבעיה פילוסופית קשה. זו הבעיה של האפיון הכללי של התיאוריות המדעיות ושל המתודולוגיה המדעית.

התזה של פופר, הגם שהיא יחסית מפורסמת בציבור המשכיל הרחב, איננה נתפסת בקהילה הפילוסופית כפתרון סופי לבעיה, אלא כעוד אבן דרך. המהלך הלוגי העיקרי במאמר הוא מנייה של ביקורות או ספקות ביחס לעיקרון של פופר. המחברים מדגישים כי אף אחת מהביקורות, זולת גרסה קיצונית של אחת מהן (ביקורת רלטיביסטית) לא רלבנטית לקריטריון ההינתנות להזמה. בכיוון ההפוך, התובנה התלמודית בעניין קריטריון ההינתנות להזמה לא עוזרת בהתמודדות עם הקשיים הפילוסופיים שנותרים גם אחרי שהתוודענו לעיקרון של פופר. השורה התחתונה של המאמר היא כי, למרות הדומי המבני, רב המפריד על המאחד בין שני הקריטריונים הללו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/6/2012 23:02 לינק ישיר 

אמנם כל ידיעתי את העיקרון של פופר היא מכלי שני ושלישי, אבל נראה לי שהעיקרון הוא שלעולם אי אפשר להוכיח תיאוריה מדעית בצורה חיובית שהרי יתכן שיש תיאוריה אחרת שתסביר את התופעות בצורה אחרת. ומיכוון שכן על כורחנו ההגדרה של תיאוריה מדעית היא שהיא תשליך גם על מקרים חדשים דומים למקרים הידועים וזוהי הכונה שההגדרה של תיאוריה מדעית היא  שאפשר להפריך אותה, ז"א שהיא אמורה להסביר גם מקרים חדשים שאינם נכללים בידע הנתון, אף שכאמור אינה ניתנת להוכחה חיובית שהרי יתכן גם הסבר אחר אבל מ"מ עדיין יש כאן כלי לבחינת מצבים.

במקרה של עדות מצב הדברים לכאורה שונה לגמרי, והיינו שכדי להיות בטוחים שהעדות אינה שקרית אנו צריכים שיעמידו העדים את עצמם לבחינה והרי ענין האפשרות להזים כאן הוא הוכחה שאינם שקרנים ע"י הפסיכולוגיה של העדים שכנראה לא ישקרו במקום שיכולים להיות מוזמים ואין זו ההגדרה בעצם של המושג עדות (אפשר לפרש את המושג עדות שאי אתה יכול להזימה בצורה אחרת שאינה קשורה כלל לנושא פופר אך אכמ"ל).

בדומה לזה נביא שאומר דבר שיכול להתבדות ואינו מתבדה הרי יש כאן ראיה שדבר ה' בפיו אבל אין זו ההגדרה של נביא שהרי ענינו הוא להעביר את דבר ה' ולא לגלות את העתיד.

ואולי לזה כיוון מיכי למעלה בחילוקו אלא שקיצר ביותר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/5/2010 20:38 לינק ישיר 

וכן היא המרצה שהזכרתי אני הקטן...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/5/2010 20:20 לינק ישיר 

.

וכמובן, זכרוני הרעוע לא עמד לי, שמחברי המאמר ששלח אלי חברי, הם-הם אלו שהזכיר הרב מיכי לעיל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/5/2010 15:21 לינק ישיר 

.

חבר הלומד איתי גמרא כל בקר, שמע את ההערה, וגילה אחר כך את אזני כי היה כבר מי שעשה Paper מההשוואה שלי.

במלים אחרות - כיוונתי לדעת.

Hanina Ben-Menahem, Yemima Ben-Menahem. "Popper's Criterion of Refutability in the Legal Context," in A. Peczenik et al. (eds.), Theory of Legal Science, Dordrecht: Reidel, 1984

(מחקתי את הקישור לספר האמור, סרוק ב"גוגל בוקס" כי הקישור מנפח מאד את רוחב הדף)

תוקן על ידי מואדיב ב- 03/05/2010 15:24:48

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/5/2010 14:18 לינק ישיר 

מרוב רמזים דקים ועבים אבדה לה המשמעות

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/5/2010 14:10 לינק ישיר 

מואדיב,

לגבי קרל פופר, איך אני יכול לדעת ?  וכי יש לי שני עדים כשרים שיעידו שלמד ? וחמור מכך אם יהיו לי שנים, וכי אפשר יהיה להזימם ? שהרי גם אם נגיד שבאותו זמן שהם טוענים שהוא למד , יבואו עדים ויאמרו עמנו היו במקום אחר , יתכן שהוא למד את המסכת בזמן אחר, כך שממילא השאלה שלך חסרת משמעות, והבן.

לגבי השאלה אליה כנראה התכוונת, יש הבדל עקרוני בין עדות שמדברת על מציאות קונקרטית לבין תאוריה מדעית, שטוענת שכך המציאות פועלת.  כך שגם אם דמיון ודאי יש , גם הפרש גדול יש, ולולי דמסתפינא (מאימת הקהל) הייתי אומר שכאן ירמז טעותו של המדע המודרני, ואין להאריך, והחכם עיניו בראשו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/5/2010 11:08 לינק ישיר 

אכן הבדל דק ועתה הבנתיו. תודה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/5/2010 23:15 לינק ישיר 

אתה בוודאי יודע מה אמרו חז"ל על המציין ואינו מלנקק..

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/5/2010 21:36 לינק ישיר 

מקסוול,
במאמר שציינתי אליו מספרים המחברים שהם דיברו עם פופר על כך, וכמדומני שהם גם מביאים את תגובתו.

יתגבר,
כוונתי לומר שההזמה כשלעצמה אינה קשורה בהכרח לעיקרון הפופרי. מה שקשור לשם הוא הדרישה מכל עדות רגילה שתהיה בת הזמה. כאן אפשר לראות מימד פופרי, שכן עדים שלוקחים סיכון של הפרכה ניתן להאמין לדבריהם.
כאמור, בכל זאת יש כמה וכמה הבדלים, ואכ"מ.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/5/2010 20:03 לינק ישיר 

אהרון_מנס כתב:
מה הפלא?! כבר אמרו חכמינו הפוך בה והפוך בה דכולא בה!!! רק שוטים ואפיקורסים כמוכם מתפלאים שוב ושוב כשמתברר להם שתורתינו הקדושה ידעה הכל מראש הרבה לפני המדענים והפילאסופים השוטים.

אבן עזרא בראשית פרק לב

כי הנה יוסף כאשר נמכר היה יעקב חי, והוא לא ידע, כי אין הנביא יודע הנסתרות, אם לא יגלה לו השם. ואלישע אמר וד' העלים ממני (מ"ב ד, כז).

אבן עזרא קהלת פרק ה

יש אומרים אין משיבין את הארי אחר מותו התשובה רוח אל עשתנו כלנו ומחומר קורצו הקדמוני' כמונו ואוזן מלים תבחן וכלנו נדע כי דניאל היה נביא ורב על כל חרטומי בבל וחכמיה והנה אמרו חכמים ז"ל טעה דניאל בחשבונו והחשבון הוא דבר קל ועוד כי ירמיה הנביא בזמן דניאל היה ואחר שהראו חכמינו הראיה על טעותו האמור יאמר להם אילו היה דניאל חי היה מטעה המטעים אותו,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/5/2010 19:50 לינק ישיר 

למואדיב: אם כבר, אז פסוק ה' בפרק כ"ו - וקשה מפסוק ד'

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/5/2010 19:43 לינק ישיר 

אהרון_מנס כתב:
מה הפלא?! כבר אמרו חכמינו הפוך בה והפוך בה דכולא בה!!! רק שוטים ואפיקורסים כמוכם מתפלאים שוב ושוב כשמתברר להם שתורתינו הקדושה ידעה הכל מראש הרבה לפני המדענים והפילאסופים השוטים.

ברוך הבא לפורום כבוד הרב מנס

ראיתי את דבריך הללו, ומיד שאלתי את עצמי מה לכהן בבית הקברות?

אבל נכנסתי וקראתי את הודעותיך האחרות, ונתיישבה דעתי, שמייד עלה בי פסוק כ"ח מפרק י"ז במשלי שלמה.

ותנוח דעתי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/5/2010 19:18 לינק ישיר 

לאהרן: אני מקווה שכוונתך הייתה להצחיק. בכל אופן - גרמתי לי קורת רוח רבה. ועל כך תודתי נתונה לך :-)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/5/2010 19:17 לינק ישיר 

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > האם פופר למד מסכת סנהדרין?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 לדף הבא סך הכל 2 דפים.

bholext