| נשלח ב-11/5/2010 08:24 |
|
| |
אשכול סיפורים
אני פותח אשכול סיפורים חדש מכיוון שאינני מצליח לעדכן
את האשכול הקודם כבר מספר ימים
טלית לחתן
עודד מזרחי / הידברות סופשבוע - מוסף שישבת לחנות תשמישי הקדושה של יורם בשכונת התקווה בתל אביב, נכנסה בשעה אחת בצהריים אשה כבת שלושים, לבושה במכנסיים ובחולצה קצרה, וביקשה כמעט בלחש:
"תביא לי את הטלית לתפילה הכי זולה שיש לך בחנות!".
יורם ביקש: "רק תאמרי לי לאיזה גיל את צריכה את הטלית, כדי שאדע איזה מספר להביא לך. יש טליתות לגיל שבע, חמש, ואפילו לגיל שלוש...".
"לא משנה בכלל. העיקר שתביא לי את הטלית הכי קטנה, פשוטה וזולה שיש לך..." .
יורם התנצל: "מצטער, אבל אני עדיין לא יודע מה להביא לך".
האשה ענתה: "תראה, אני קצת מתביישת לספר לך, אבל כמו שאתה רואה, אני לא דתייה ואבא שלי ביקש ממני לנסוע לירושלים לרב בן טוב כדי לקבל ממנו ברכה למציאת חתן. בכלל לא שייך לי הקטע הזה ולא רציתי לשמוע לו, אבל הוא נדנד לי, עד שבסוף הסכמתי לנסוע. הגעתי לבית של הרב, שילמתי מה שנדרש, פגשתי את הרב וסיפרתי לו שאני זקוקה לברכה כדי להתחתן. הרב אמר לי שאקנה טלית לתפילה, וזו סגולה בדוקה לכך שאתחתן בקרוב. תראה, אני לא כל כך מאמינה בדברים האלה, אבל בגלל שכבר עליתי לירושלים, וגם שילמתי כסף, ואני מכבדת את אבא שלי, אז רציתי לקיים מה שהרב אמר וככה לגמור עם הסיפור הזה...".
איש מבוגר ממוצא תימני, שהיה בחנות באותה עת, אמר לה בבת שחוק:
"אם תקחי טלית קטנה, יגיע לך חתן קטן... עדיף שתקני טלית שתתאים לחתן גבוה...". הבחורה, הגבוהה למדי, הודתה במבוכה: "באמת אני מחפשת חתן בגובה מתאים... אז איזו טלית לקחת?".
"תקחי מידה ששים".
היא נענעה בראשה לאות הן, ויורם הלך להביא לה טלית בגודל המבוקש. בעודו מחפש טלית מתאימה, התקשר לחנות ידידו לעסקים מחולון, שומר תורה ומצוות בן חמישים וחמש בשם אורי. לאחר כמה מילות נימוסין, ניגש אורי לעניין:
"הרבה זמן אני רוצה להתקשר אליך. אני מחפש לבן שלי שידוך. אולי אתה מכיר מישהי שיכולה להתאים לו?"
יורם כלל לא הכיר את בנו, אבל בגלל צירוף המקרים, הציע בנימה משועשעת:
"תשמע. בדיוק נמצאת אצלי בחנות בחורה שקונה טלית בתור סגולה לחתונה... היית רוצה אולי לדבר אתה?".
"למה לא?..." יורם פנה לבחורה:
"תשמעי. על הקו נמצא מכר שלי בשם אורי, שרוצה לחתן את הבן שלו...".
באותה עת החלה החנות להתמלא בלקוחות. הבחורה הייתה נבוכה מאוד ואמרה:
"תגיד, מה אתה עושה לי פה בושות?! באתי לחפש אצלך בסך הכל טלית ולא חתן...".
יורם ענה:
"לא, חלילה, אל תיפגעי. פשוט ככה יצא משמים...".
אורי ידידו, שהמתין כל העת על הקו, הציע:
"אתה יודע מה, קח ממנה מספר טלפון!".
יורם ביקש ממנה בקול נמוך שתרשום את מספר הטלפון שלה על פתק. לאחר התלבטות רשמה בחוסר חשק את מספרה. לאחר מכן שילמה עבור הטלית שיורם ארז עבורה, הכניסה אותו לתיקה ויצאה מהחנות בחפזון.
חלפו כחודשיים, ואז בצהרי היום נכנסה לחנות אשה לבושה בחצאית וחולצה ארוכה ושאלה במאור פנים:
"שלום, מה נשמע? אתה זוכר אותי?"
"מצטער, אבל אני לא זוכר".
"הייתי אצלך לפני חודשיים וקניתי טלית בתור סגולה לשידוך והשארתי אצלך מספר טלפון...".
"אה, כן, עכשיו נזכרתי. נו, מה יצא מכל הסיפור?". "אל תשאל, הבחור התקשר אלי ונפגשנו כמה פעמים...".
"נו?!" שאל יורם בסקרנות גוברת. האשה שלפה מתיקה מעטפה ובתוכה הזמנה לחתונה.
יורם התרגש וברך אותה במזל טוב. היא סיפרה לו שבעקבות השתלשלות המקרים שהובילה לחתונה עם שומר תורה ומצוות, בדעתה להתחזק ביהדות עם שותפה לחיים. לאחר מכן הוסיפה: "אבל יש לי בעיה עם הגודל של הטלית. החתן גבוה במיוחד ואני צריכה טלית במידה אחת גדולה יותר".
"אין שום בעיה! תחזירי את הטלית שקנית, תקבלי ממני טלית גדולה במידה אחת ותשלמי את ההפרש, כמה שקלים בסך הכל".
"לא, בשום פנים! תביא לי טלית מתאימה ואת הקודמת אני שומרת אצלי. סגולה לא מחזירים...".
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-23/6/2010 15:00 |
|
| |
"כל כוחי ועוצם ידי התנפץ באחת"
| שרה גרוס ואוה הכימיאן / הידברות סופשבוע - מוסף שישבת |
| *-- *********************************************************** **-- *********************************************************** *
יום לפני שהיה אמור להינשא לגויה, קיבל אביו של יריב אבן-חיים התקף לב, והוא הוזעק מיד לחזור לארץ. "בחדר טיפול נמרץ ראיתי את אבא במצב קשה", נזכר יריב. הוא לקח סידור, והחל להתפלל. כיום זכור לו שזו הייתה בכלל ברכת המזון. כן, עד כדי כך היה הדוגמן הצעיר רחוק מחיי תורה ומצוות, אבל כשמביטים בו היום - קשה לזהות את אותו בחור צעיר שרצה לכבוש את העולם, והיה מנותק מרוחניות באופן כמעט מוחלט. "נולדתי בקריית גת", מתחיל אבן-חיים את סיפורו. "בבית קיבלתי חינוך לערכים לא מחייבים. המתירנות המערבית נכנסה והרסה כל חלקה טובה. לא הכרתי מושגים טריוויאליים, והאמת היא שגם לא רציתי להכיר". את שירותו הצבאי העביר יריב ביחידת צנחנים. שם גדל אט-אט, והפך למפקד. השירות היה מפרך וכלל נקודות מפגש עם לבנון, החמאס והחיזבאללה. "היו זמנים שבהם היינו תלויים בין חיים למוות. ראינו ניסים, אבל לא ידענו לקשור אותם להשגחה פרטית אלא ל'כוחי ועוצם ידי'. היו רגעים שבהם אכן הרמנו את עיננו לשמיים בתפילה חרישית, כמין אינסטינקט יהודי, אך לא על-מנת להתחבר אלא כדי להיתלות במשהו". בשנת 1994 השתחרר יריב מצה"ל, והחל לחשוב על אתגרים חדשים. ביום בהיר אחד פגש את הצלם דני מילר, שהציע לו להשתתף בסרט הישראלי "שירת הסירנה". יריב אישר את השתתפותו, ומשם הדרך אל עולם הזוהר נסללה מאליה. הוא כיכב בפרסומות טלוויזיה שונות - "יש מכבי יש חברים", "קרוקר" ו"בירה גולדסטאר" - והשתתף בתוכניות טוק-שואו שונות ששודרו בשנות התשעים. "כבחור מאותגר חיפשתי את הדרך הקצרה 'לכבוש' את העולם", הוא מספר. "בחיים לא חלמתי על עבודה במדיה, אבל תוך זמן קצר הדמות שלי התנוססה בפרסומות ובשלטי חוצות". הפרסומת הראשונה של יריב הייתה לחליפות צלילה. בהמשך הוא טס לעבוד בשוויץ, אוסטריה, גרמניה, צרפת והולנד. בחזרתו לארץ, בשנת 1995, יריב כבר שחה היטב בים הגשמיות. "חיפשתי רוחניות כדי להכניס קצת תוכן לחיים. התחלתי בלימודי רפואה אלטרנטיבית וכל מני פילוסופיות רוחניות, אבל הנשמה לא קיבלה את זה. זה לא הביא אותי לשקט שחיפשתי". יריב לא מצא תשובות, לא בארץ ולא בפילוסופיות אותן למד. בעקבות כך נוצר פער משמעותי בין החלל הרוחני שנפער בתוכו לבין ההצלחה בעולם הגשמי. הפעם הוא החליט לנסות את מזלו במקום אחר, ועזב את הארץ לטובת ארץ החלומות - אמריקה. הוא עצר בשיקגו, המשיך ליוסטון וביקר בפלורידה. "אני זוכר שבחודש ניסן נחתי באחת מעיירות הקיט, ואת ליל הסדר העברתי במסעדה כשעל השולחן לחם, נבלות וטרפות. הרגשתי שזאת לא היהדות, אבל לא היה לי למה להשוות". בארה"ב הצליח יריב מבחינה מקצועית, וגם הרוויח לא רע בכלל. בראשו רקם תוכנית בה יתחתן עם גויה, מצב שיאפשר לו לשהות בארה"ב דרך קבע. רק שרבות מחשבות בלב איש, ועצת ה' לא בדיוק הסתדרה עם התוכניות של יריב הצעיר. וכך, בשעה ארבע לפנות בוקר, יום לפני החתונה המיועדת, צלצל הטלפון. הייתה זו דודה מירי. "אמרתי לה: 'דודה, נדבר מחר'. היא ענתה: 'אבא שלך קיבל התקף לב, כדאי שתגיע עכשיו'". מבוהל וחסר אונים אסף יריב בתיק הצד שלו כסף ומסמכים, ועלה על המטוס הראשון לכיוון ישראל. "כל כוחי ועוצם ידי התנפץ בבת אחת. הרגשתי שהנסתר רב על הגלוי. השארתי מאחורי את כל שבניתי שם, עם דלת פתוחה". בתחנת ביניים במהלך הטיסה, ירד יריב לחפש בית כנסת בפעם הראשונה בחייו. "זה היה יום שבת בבוקר. הגעתי לבית כנסת עם ישיבה מעורבת. לא ידעתי בזמנו שזה רפורמי, אבל הרגשתי שזה לא אמיתי". במטוס הוא הרגיש לראשונה את התחושה של "ממעמקים קראתיך ה'", והחליט לעשות "תנאי" עם בורא עולם: "אם אבא שלי יצא מזה, ואצליח להבין את קיומך - אני מבטיח שאני איתך עד הסוף, בלי לעגל פינות ובלי קיצורי דרך". יריב נחת בארץ בתחושות מעורבות, כשהוא מבולבל, עייף, מהורהר. הוא לקח לידיו סידור, ולשמחת המשפחה כעבור תקופה החלים האב."ידעתי שאני צריך לקיים את ההבטחה", נזכר יריב, כי אצלנו בבית 'מילה זו מילה'. מלבד זה, החללים שנוצרו במהלך החיים נטולי הרסן שניהלתי נתנו בי את אותותיהם, והרגשתי שאני ניצב מול שוקת שבורה. פתאום נקלעתי לתוך תהליך שלמעשה סחף אותי לשאול עוד ועוד שאלות. חיכיתי רק לרגע מתאים שבו אוכל להתחיל לשאול ולחקור". כיוון שלפעמים חלומות מתגשמים, זימן בורא עולם בדרכו של יריב שליח מצווה. "יום אחד, בשנת 97', כשאני הולך על גשר ההלכה בשכונת בבלי בתל אביב, פוגש אותי יהודי בשם עזרא רביע ומבקש שאשלים מניין. נכנסתי לבית הכנסת ולא ידעתי מה צריך לעשות, מאוד התביישתי . ר' עזרא ראה שאני גר בבית קרקע מאחורי בית הכנסת והציע לי לבוא לשמוע קידוש בשבת בבוקר. כשראיתי איך הוא מברך את ילדיו, איך הם שרים ואומרים דברי תורה, התרגשתי מאוד. תוך כדי הסעודה הוא שאל אותי שאלה: 'אתה באמת חושב שהעולם הזה נוצר בפיצוץ אחד?'. עניתי שאני לא יודע מה אני חושב, אבל אני מוכן לשמוע הוכחות מדעיות. בתגובה הוא הזמין אותי לבוא לשמוע שיעור קבוע בשכונה כדי לקבל תשובות לשאלות שלי". ואכן יריב הגיע כדי לקיים הבטחתו. "ניגשתי ליהודי בשם הרב דוד אקוקה, אדם בעל חזות טובת לב ועדינה, שעורר בי את החשק לשאול שאלות. הוא לא נכנס איתי לפולמוס על קיום בורא עולם אלא מיד עבר ללימוד גמרא. הסוגיה שלמדנו הייתה מאתגרת, עם הרבה עוצמה וחוכמה. הרגשתי רצון להיכנס יותר פנימה, למהות". בשלב זה הצליחה היהדות ללכוד את תשומת ליבו של יריב, אך הוא עדיין ביקש לקבל תשובות נוספות, ביניהן הוכחות לאמיתות התורה. הוא קיבל הצעה להתארח בשבת בישיבתו של הרב אלבז בירושלים, והסכים. "נסעתי לשם. המפגש עם הרב אלבז היה הלם בשבילי, בשל העוצמה והסגנון המיוחד שלו. גם הרמה של החבר'ה שלמדו שם הייתה מאוד איכותית, מדובר בבחורים מיחידות מובחרות עם עוצמות גבוהות. כך נשבר לי המיתוס על בעלי תשובה. שימח אותי לראות שהתמונה שמצטיירת בתקשורת על העולם החרדי היא אפילו לא חצי אמת מהחיים היהודיים המלאים שקיימים שם". יריב 'נפל' על דרשה בנושא מרוץ הלפיד, או במילים אחרות, העברת התורה לאורך הדורות מאז ועד היום. "נוכחתי לדעת שמעמד הר סיני זה לא משהו חד-פעמי שקרה לפני 3,000 שנה, אלא משהו שמסודר בכרונולוגיה מופלאה ועובר מאב לבן ומדור לדור. אתה רואה שאתה חלק משרשרת הדורות ולא סתם יהודי תלוש". בעצתו ובהדרכתו של הרב אלבז החליט יריב לנסות ולהישאר בישיבה. היה זה מהפך לא פשוט לעבור מבית קרקע, מכונית צמודה ותרבות של מסעדות, אל מגורים בחדר אחד עם עוד ארבעה בחורים, בתנאים שלא ממש מזכירים בית מלון. "גיליתי שהרוחניות שעוטפת ומלטפת אותי חזקה יותר מכל דבר חומרי אחר", הוא אומר. "ככה המשכתי משאלה לתשובה, תוך כדי ליווי סבלני של הרב. נפגשתי עם מדענים ורבנים, וכל השאלות ששאלתי נעקרו מהשורש, עד שהרגשתי שאני כבר לא יודע לשאול". יריב התחיל להרגיש שמשהו זז בנשמתו. השבוע בישיבה הפך לשבועיים, אלו הפכו לחודש - והשאר היסטוריה. "לאט-לאט התחדדה בי ההבנה של מה אני רוצה מחיים שלי. החברה המתירנית של תל אביב, שכבר עוקפת ברמת המתירנות שלה את ארה"ב, הבהירה לי שאיני רוצה שהתא המשפחתי שלי ייראה כמו זה של חבריי. השאיפה להקים בית יהודי עם אישה צנועה התחזקה בי. הייתי קרוב כבר לגיל 25, והתמקדתי במטרה זו. הבנתי שהקמת בית עם אשת חיל אמיתית תדרוש ממני להשקיע עוד בלימוד". יריב זכה להגשים את חלומו, והתחתן עם יהודיה כשרה כדת משה וישראל. המשפחה מתגוררת בירושלים, קרוב לרב. במהלך השנים למד יריב את מלאכת המילה, וזכה למול את שני בניו בעצמו. כיום הוא סוגר 11 שנות לימוד בישיבה. הבקרים שלו מוקדשים ללימוד, ושאר היום מתחלק למשימות שונות, כמו הקדשת זמן לבית או העברת סיפורו האישי במרכזים שונים בארץ. להזמנת הרצאות ניתן ליצור קשר: 052-7656228 |
http://www.hidabroot.org/ARDetail.asp?BlogID=111639&utm_source=activetrail&utm_medium=email&utm_campaign=%d7%92%d7%99%d7%9c%d7%99%d7%95%d7%9f%2036
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-21/6/2010 09:24 |
|
| |
חתול משמים
בנעוריו נמשך קובי לאופנת הפאנק. הוא נהג לשמוע מוסיקת דד-מטל (מוות מתכתי), רוק כבד קיצוני, כלומר להקת גיטריסטים שמשמיעים צלילים צורמים ולובשים בגדים שחורים עם תמונות של מפלצות. הוא נהג להשתתף בהופעות כאלו של להקות שהגיעו מרחבי העולם והשתתף בערבים מטורפים של ריקודי פוגו, ריקוד אלים שבו כולם עומדים במעגל, ומתנגשים זה בזה עם שרשראות ברזל עם מסמרים. העסק הגיע עד לזוב דם ממש. היה לקובי אוסף גדול של תקליטורים של מוסיקות הפאנק הכי מטורפות והוא בזבז את כל כספו עליהן. כל מי שאהב את המוסיקה הזאת היה בהכרח מכור לה. המוסיקה, אם ניתן לקרוא לה בשם זה, אפשרה לשומעיה פורקן של מתחים נפשיים, עצבים וכעסים. לרוב שומעי מוסיקת הפאנק היו בעיות בבית עם הוריהם. קובי לא היה במצב של נתק עם הוריו, אבל היו לו בהחלט בעיות תקשורת. ומסיבה זו עבר בעת שירותו הצבאי להתגורר אצל סבתו בבת-ים. למרות החיים המטורפים שניהל, היו לו גבולות מסוימים, איזה היגיון בשיגעון. הוא לא נגע בסמים ואף לא יצא מגבולות הארץ לחפש את מזלו. לא היה לו שום קשר לשומרי תורה ומצוות והוא היה אדיש לחלוטין לקיומם, כאילו שבאו מפלנטה אחרת. רק פעם אחת נתקל בקיומם. באותה עת שרת במשמר הגבול ביחידה שאבטחה אישים והייתה קשורה לשב"כ. היה עליו להגיע למקום מסוים בלב בני-ברק והוא שאל חרדי אחד איך להגיע לשם. במקום להדריכו, ליווה אותו החרדי לאורך קילומטר וחצי עד שהביאו למקום המבוקש. קובי היה המום מהמחווה האנושית המדהימה. לא היה לקובי עניין בחיפוש רוחני כלשהו, פרט לכך שהיה שקוע בכתיבת ספר חצי-בדיוני. חלקו הראשון והמציאותי למדי של הספר התמקד באלוף בצה"ל המשתתף באחת ממלחמות ישראל, וחלקו השני והמטורף עסק בכת של קופים המנסה להשתלט על העולם. שני החלקים התחברו איכשהו. העלילה הייתה מורכבת ומעניינת ולא נעדר ממנה גם תבלין ההומור.
במהלך הספר הזכיר קובי רבות את הכוח העליון השולט בבריאה והנקרא "אלוקים", אבל התייחס אליו באופן מכני. הוא חשב על הכוח העליון רק ברגע הכתיבה ולא רגע אחד מעבר לכך. כאמור לא היה בעד אלוקים במובן היהודי ולא נגדו. יחסו אליו היה קר כקרח. הספר הגיע כמעט לידי סיום וקובי אף ניהל מגעים ראשוניים להוצאתו לאור, אבל בסופו של דבר נגנז. כאשר היה בן עשרים וארבע, שמע פעם אחת מחברו הטוב אורן שהוא הולך לקברות צדיקים בצפון ובתוכם קברו של המקובל הגדול האריז"ל. כמה לילות לאחר מכן התעורר באמצע הלילה בבהלה. הרגיש שמישהו טופח על גבו ומעיר אותו. הוא התבונן, בעודו שוכב על המיטה, וראה לתדהמתו דמות של איש מולו. האיש היה רוחני ועם זאת מוחשי לגמרי. הוא היה בעל פנים צנומות ובהירות, זקן לבן וארוך עד הטבור, לבש גלימה לבנה עד הרצפה וחבש כובע לבן עתיק. כולו היה לבן. ידי הזקן היו משוכלות והוא הביט בפני קובי בקפידה עצומה. קובי היה בהלם, מפוחד לגמרי. צמרמורת וזרם חשמלי חלפו מכף רגלו ועד לראשו. למרות שהיה רחוק לגמרי מהקודש, הבין מיד איכשהו שמדובר בצדיק יהודי ועלתה במוחו המחשבה שמדובר באריז"ל שעליו שמע לפני כן. קובי נצמד עם גבו אל הקיר והחל לצבוט ולשרוט את עצמו כדי לדעת אם המחזה אמיתי או לא. הוא הרגיש את הכאב ועדיין ראה כי הדמות מסתכלת עליו בכעס. "מי אתה?" שאל קובי בגמגום. אבל הדמות נעלמה כמו אור שכבה. קובי נשאר ער עד הבוקר, ואף פחד לקום ממיטתו. לאחר תקופת מה העניין נשכח מליבו. ליל שבת אחד נסע לפתח-תקווה לבלות עם אורן כהרגלם, ושמע לתדהמתו מאורן שהוא לא מעוניין לבלות וכי החליט לשמור שבת בגלל אירוע מסוים שעבר עליו. הוא אף הציע לקובי להישאר עמו ולשמור שבת. קובי נשאר. הם ישבו ולמדו מתוך הספר "מקראות גדולות" את הפירושים על פרשת השבוע. לאחר שראה כי טוב החליט קובי לחזור לביתו של אורן גם בשבת הבאה. הם התפללו ערבית של ליל-שבת בבית הכנסת, אכלו מהאוכל שהוחם על גבי הפלטה, ולמדו בצוותא "מקראות גדולות" עד שלוש לפנות בוקר. במשך יום השבת טיילו בשדות ובפרדסי פתח-תקווה. אורן נתן לקובי קלטות של הרב אמנון יצחק וקובי 'נדלק' על הרב ועל מסריו המתובלים בהומור. הוא החל לשמוע קלטות ברכבו וכאשר סיים את כולן נסע למשרדי ארגון "שופר" ורכש מאות קלטות נוספות אותן שמע לפי הסדר. באותה עת ערך השתלמות כחוקר פרטי, אבל פרט לכך כמעט שלא יצא מביתו. שום דבר לא עניין אותו פרט לקלטות הללו. הוא היה מכור אליהן לגמרי. בשבתות המשיך לנסוע אל אורן ולשמור יחד שבת בדרכם המיוחדת. לאחר תקופה נוספת החל ללכת בערבים לכולל בפתח-תקווה והתוודע לרב צעיר בשם בנימין שעמו למד כשעה וחצי. אך עם כל זאת, עדיין לא קיבל עול מלכות שמים ולא הניח כיפה על ראשו במשך היום. במקביל להתחזקותו, יצא לבלות וניסה ליהנות משני העולמות. הוא הכיר רווקה תל-אביבית. ערב אחד הגיע קובי לביתה והיא אמרה לו שברצונה לספר לו משהו מוזר. היא סיפרה שישנה בצהריים וחלמה ששניהם ישבו בסלון והיא אחזה בתינוק בן-יומו. מסביבם הסתובב כל העת חתול ג'ינג'י. הם ניסו להבין את פשר החלום, ולא הצליחו... לאחר מכן יצאו לבלות באיזה מקום. קובי החנה את רכבו והם יצאו ממנו. כאשר יצאו ראו לנגדם חתול ג'ינג'י. הוא הסתובב סביבם באופן משונה מאוד ובכל פעם הציץ לעברם מאחורי הגלגל. הבחורה נזכרה בחלומה והזכירה לקובי והוסיפה שאין לה תחושה טובה ונראה לה שעליהם להפסיק מיד את הקשר ביניהם, אבל קובי ביטל את דבריה. בכל הזמן ששהו במקום החתול לא הרפה מהם לרגע. לאחר אותו ערב ניתק ביניהם הקשר לחלוטין. ומאז, החל קובי להתחזק מאוד ואף החל להניח כיפה על ראשו. כבר לא התנדנד בין העולמות. הרב בנימין עודד אותו ואף שוחח עמו על הקמת בית יהודי כאשר ימשיך להתחזק. כחודש לאחר מכן נסע לאורן ואחר כך חזר בלילה ברכבו לבת-ים. לפתע קיבל צלצול. על הקו הייתה הבחורה שעמה היה בקשר. לפני שהסבירה מדוע היא מתקשרת הייתה לו תחושה רעה. היא סיפרה לו שהיא בהריון ומבקשת שייפגשו באופן מיידי. עולמו חשך לגמרי. הוא נסע אליה כשהוא שבור לחלוטין, כפי שלא היה מעודו. ידיו בקושי אחזו בהגה וכל גופו רעד מפחד. כבר היה נדמה לו שהוא פוסע בדרך החיים והנה נפערה לפניו תהום. הוא ידע שברצונו לחזור בתשובה ולא היה לו שום מושג איך להתמודד עם הצרה שנחתה עליו. כבר הספיק ללמוד שאיסור ההפלה חמור ביותר על פי תורה ושמדובר כמעט ברצח. בכל זאת רצה לגרום להפלה כדי שיוכל לפתוח דף חדש בחייו. כאשר נפגשו אמרה לו הבחורה שהכל תלוי כעת ברצונו. אם ירצה - תפיל את הוולד ואם לא, היא מוכנה ללדת בתנאי שיחתום אצל עורך דין לפני כן על מחויבותו לתשלום מזונות עבור הילד.
קובי נקרע בנפשו בין שתי האפשרויות. למרות שידע כי מדובר באיסור חמור, לא יכול היה להבין איך יפתח דף חדש כאשר הילד הלא רצוי ייוולד. הוא לא התייעץ על כך עם אורן ולא עם הרב בנימין. הוא ידע היטב שהם לא יניחו לו לגרום להפלה. לבסוף נתן לה סכום כסף הדרוש להפלה והיא קבעה תור אצל רופא פרטי לעוד עשרה ימים. בכל אותם ימים היה קובי כאדם מת. הוא הפסיק לתפקד, לא הלך לכולל, לא התפלל, בקושי שמע קלטות בניסיון נואש להתחזק. חש שזו תהיה צביעות מצידו לשמור תורה ומצוות ובד בבד לעבור עבירה כה חמורה כהפלה. הוא אמר לעצמו שימתין עד שהסיוט יסתיים ואז יחזור בתשובה. קובי ספר את הימים שנותרו עד להפלה, את השעות ואפילו את הדקות. לא הצליח להירדם בלילות והיה בדיכאון גמור, בתקופה שחורה משחור. ואז הגיע המועד ביום חמישי. הבחורה התקשרה אליו ובישרה לו שהמעשה בוצע. הייתה לו תחושת הקלה שהעניין מאחוריו והוא נסע לאורן להתחזק. עדיין לא העז לספר לו על המקרה. כאשר חזר לביתו השתררה עלטה בכל השכונה שנבעה מהפסקת חשמל כללית באזור. קובי נשאר בתוך רכבו החונה והמותנע עדיין והדליק את הנורה בתוך רכבו כדי שיוכל לסדר את רכבו מבפנים. הוא הביט בשמשה הקדמית וראה להפתעתו גור חתולים ג'ינג'י בן-יומו יושב על מכסה המנוע הלוהט. החתלתול התבונן בקובי מבלי להסיר את מבטו לרגע. פחד מוות אחז בקובי. כל רגשי האשמה על ההפלה צפו ועלו בבת אחת. הוא חש שמשהו רודף אותו. הוא הכה בשמשת הרכב ואף הרים את רגליו ובעט בשמשה כדי לגרש את החתלתול, אך ללא הועיל. החתלתול לא נע ולא זע והמשיך להביט בעיניו של קובי.
קובי הרגיש שדעתו נטרפת ויצא מהרכב כשהוא צועק ומנופף ידיים לעבר החתלתול. החתלתול ירד לאיטו ממכסה המנוע, נעמד ליד הגלגל והמשיך להביט בקובי מבלי להרפות. קובי חזר לביתו בדרך חשוכה ומלאת פחד. כאשר התעורר למחרת חש שהוא רוצה לקבל תיקון על ההפלה ופנה לרב אמנון יצחק. הרב אמר לו בשם הרב קנייבסקי כי עליו להתחזק בקיום התורה ובכל פעם שיגיע התאריך העברי של ההפלה, עליו להתענות במשך חצי יום, עד יומו האחרון. כמו כן עליו להודיע זאת גם לאם, וקובי אכן הודיע לה. מאותו יום התחזק בהתמדה ולאחר כשנה הכיר חוזרת בתשובה והם נישאו. כיום הם מנהלים אורח חיים יהודי בירושלים, יש להם שתי בנות והם מקווים שיביאו לעולם צאצאים נוספים רבים.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-20/6/2010 10:22 |
|
| |
נסיון בשמירת שבת
זמן קצר לאחר שהתחלתי לשמור שבת, קיבלתי את תפקידי הראשון כחבר בצוות כתיבה של סיט-קום (קומדיית מצבים). דרך אגב, הקומדיה הזו זכתה במקום ה-99 בדירוג הרייטינג, מתוך 99 התוכניות המדורגות.... לא שזה משנה משהו בסיפור, אבל תמיד חשבתי שזה משעשע. בשבוע הראשון לא היה הרבה לעשות, וזה היה באוגוסט, זמן שבו השמש שוקעת מאוחר יחסית, אז סיימנו לעבוד לפני שהתעורר איזשהו קונפליקט. השבוע השני היה שונה. יום ששי הלך וקרב לקיצו, ואנחנו סיימנו בשעה שאפשרה לי להגיע הביתה בדיוק להדלקת נרות. גרתי קרוב לסטודיו, אז כל עוד היינו סוגרים עניינים בזריזות, הייתי מצליח להגיע הביתה ממש ברגע האחרון. ואז הגיע יום ששי נוסף. הייתה זו אחת מאותן פגישות שרצתה נואשות להסתיים, אבל בכל פעם שזה כמעט קרה, מישהו העלה נקודה נוספת, ואז עוד אחת. ישבתי מול חלון גדול וראיתי איך השמש שוקעת ושוקעת לעבר קו הרקיע. בסופו של דבר, היא הגיעה לנקודה שבה אם לא הייתי קם ועוזב מיד, לא הייתי מצליח להכניס את השבת. לא ידעתי מה לומר או לעשות. מכיוון שלא היה לי ניסיון קודם של שמירת שבת במקום העבודה, לא חשבתי לדון על כך מראש עם מנהלי ההפקה שלי. מה שכן ידעתי, זה שכמה דקות לפני השקיעה זה לא הזמן המתאים להיכנס לדיון על אמונותיי הדתיות. במילים אחרות, הייתי תקוע. אז עשיתי את הדבר היחיד שעליו הייתי יכול לחשוב: קמתי, ובלי שום רעש, עזבתי. הם בטח חשבו שאני יוצא לשירותים, אבל לא חזרתי. אני זוכר שחשבתי בזמן שרצתי למכונית, שבתור יום מנוחה השבת גורמת להרבה יותר לחץ מכפי שניתן היה לצפות.... הייתי מוכרח לדבר עם מנהלי ההפקה, להסביר את מצבי, ולקוות שהם יתחשבו. לאחר סוף השבוע, ניגשתי אליהם עם השותף שלי, ושאלתי אם אוכל לעזוב כמה שעות מוקדם יותר בימי ששי, כדי שאוכל לשמור שבת. הם אמרו "לא". ואז שאלו אם אני עדיין רוצה לעשות את זה, כי אם כן, הם הולכים למצוא לי ממלא מקום. במלים אחרות, או שאתה עובד בשבת, או שאתה מפוטר. כשחזרתי הביתה, התקשרתי לסוכן שלי. הוא שאל אותי מה אני רוצה לעשות. אמרתי לו שאני לא מתכוון לעבוד בשבת. הוא ענה לי שאם ככה, אני יכול לשכוח מעבודה בטלוויזיה. זה היה רגע של הלם. אילי ההון ההוליוודיים מוכרים באמירה שלהם: "אתה לא תעבוד בעיר הזאת שוב!" – אבל אני חשבתי שהם אומרים את זה רק בסרטים. ועכשיו, הנה הם אומרים את זה, ולא רק שהם באמת אומרים את זה – הם אומרים את זה לי! למחרת, אמרתי לשותף שלי שאני לא יוצא לעבוד. הוא הבין, אבל הסביר לי שהוא מתכוון לנסות להישאר בעסקי הסרטים, בלעדיי. לא כעסתי. הוא אפילו לא היה יהודי. לא רק זה, אנשים מנסים במשך שנים לפרוץ לתוך ענף ה'סיט-קום'. גם בשבילו זו הייתה פריצת דרך גדולה, וזכותו המלאה הייתה לבדוק לאן היא מובילה. מבחינות רבות, היו אלה הרגעים הקריטיים ביותר בחיי. עליכם להבין: הייתי אז בשיא ההצלחה. השגתי את מטרת לימודיי בהארווארד: כתיבה סאטירית וכניסה להוליווד. למרות כל זאת, משהו היה חסר. שמעתי רעיון שקשור לזה, שבמשך שנים ייחסתי בטעות לרב חסידי מהמאה ה-19. רק אחר כך נודע לי שהוא נאמר על ידי רוכב אופנוע מקועקע בשיקום. אבל לא רק שזה לא הפחית מערך התובנה, אני חושב שזה הפך אותה לפשוטה וברורה יותר. הוא אמר: "כולנו נבראנו עם חלל בצורת הא-ל בתוכנו". אנחנו מנסים למלא אותו בהישגים מקצועיים, בסמים, במערכות יחסים, בכסף, אבל אף אחד מהדברים האלה לא יכול למלא אותו באמת מלבד הא-ל, משום שזה חלל בצורת הא-ל. החברה המודרנית רואה באופן ציני את הדת כמפלט, אבל אין דבר רחוק יותר מהמציאות. השאיפה לרוחניות היא ביטוי של כמיהה שהוטבעה בתוכנו על ידי האלוקים עצמו. אצל חלק מאיתנו הקול הפנימי מתגבר בעקבות אירוע טראגי. אצל אחרים, ואני בכללם, הוא מתגבר בזמנים של הצלחה ושפע. הוא אומר: כל ההזדמנויות האלה נהדרות – אבל בטוח שיש עוד משהו בחיים! הבנתי, שאם לא אוכל לקחת אתי לַמסע את הנשמה, אז לא משנה עד כמה ארחיק לכת - בסופו של דבר זו תהיה דרך ללא מוצא. כבר לא הייתי משוכנע שטיפוס עיוור במעלה סולם ההצלחה עומד להוביל אותי למקומות טובים יותר ויותר. הייתי מוכרח לברר לאן לוקחת אותי ההצלחה, ואולי אפילו חשוב יותר, מתי היא תמנע ממני להמשיך להתקדם. הבנתי, שאם לא אוכל לקחת אתי לַמסע את הנשמה, אז לא משנה עד כמה ארחיק לכת - בסופו של דבר זו תהיה דרך ללא מוצא. הלחץ היה קשה. עמדתי לאבד את המשרה שלי, את השותף שלי, ואמרו לי שלא אמצא שוב עבודה בטלוויזיה. איכשהו, למרות כל זאת, נשארתי רגוע. אולי לא אעבוד בתחום הנבחר שלי, אבל בלבי ידעתי ששום דבר רע לא יכול לצאת משמירת שבת. בימים שלאחר מכן, נכנסו הסוכנים שלי לתמונה, ונפגשו עם ראש הסטודיו ומנהלי ההפקה. לתדהמתי, מאחורי דלתיים סגורות, כל הצדדים התגלו כמעריכים ותומכים. לא פוטרתי! היום, לפני שאני מקבל עבודה, אני תמיד מדבר על שמירת השבת. למרות הסטריאוטיפים שיש לאנשים על תעשיית הבידור, אני תמיד מתרגש מהתגובה החיובית של יהודים ושל לא-יהודים לנושא. היהדות מלמדת שכשאתה נמצא בתוך קושי, אתה מוכן לתת הכל כדי שהוא יעבור; אבל אם הצלחת לעבור אותו בהצלחה, לא היית מחליף את הניסיון הזה בעד שום הון שבעולם. אלוקים נתן לי מתנה נפלאה. הוא היה יכול לעשות את כל התהליך יותר קל בשבילי, אבל הוא נתן לי את ההזדמנות לעמוד על אמונותיי. אולי זו הסיבה שהאירוע הותיר בי את טעמו הטוב של הרגע שבו אני הכי גאה בחיי. מאז, החיים כבר לא חזרו להיות כפי שהיו. כשמגיע יום ששי והשמש עומדת לשקוע, לא משנה מה קורה, לא משנה כמה אני עסוק - הכל נעלם, והשבת היא הדבר היחיד שנותר. שבת קודש. *דויד זקס מתגורר עם אשתו וילדיו בלוס אנג'לס, שם הוא כותב ומפיק תוכניות טלוויזיה. בין התוכניות שכתב: "משפחת סימפסון", "מלקולם באמצע" ו"מפגשים מהסוג האישי"
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-17/6/2010 08:35 |
|
| |
נס אמיתי שהתרחש
נס אמיתי שהתרחש
זמן לאחר אסון נפילת המטוס של חברת פאן-אמריקן, תועד סיפורו המרגש של אחד מהניצולים בספר "נפלאותיו לבני אדם", והרי הוא לפניכם מפי הניצול עצמו: בחמישי בלילה הייתה אמורה להתקיים באמריקה חתונה במשפחתי. תכננתי לטוס בטיסה של חמישי בבוקר כדי להגיע לקראת הערב. הזמנתי מקום כבר מתחילת השבוע, אולם ביום שני תקפו אותי כאבי גב איומים. הרופא איבחן 'דיסקוס' קל בגבי, ונאלצתי להתאשפז בבית החולים ליומיים. ב"ה קיבלתי את הטיפול המתאים ונשארתי מעט בביה"ח לצורך ביקורת. כשטיילתי בפרוזדור הבחנתי לפתע באדם שאני מתפלל עימו, תלמיד חכם חשוב ומבוגר, שהגיע במיוחד כדי לבקרני. נדהמתי מכך מאד. הרי חוץ מלהתפלל יחד, אין בינינו קירבה מסוימת. תוך כדי ששוחחנו הוא שאל "איך תשתתף בחתונה שיש לך השבוע?", עניתי כי הזמנתי מקום בטיסה של חמישי בבוקר, אולם הוא לא כל כך אהב את הרעיון. "הרי תגיע עייף מאד ולא תוכל לשמוח כראוי בחתונה. עברת שבוע לא קל..." אמר. "ומה אעשה? הרי אני חייב להגיע לחתונה" השבתי. "תצא מלונדון ביום רביעי, תגיע לאמריקה יום לפני החתונה ותנוח. כך תוכל להגיע שמח ורענן", הוא הציע. הודיתי לו על ההתעניינות והעצה, ולאחר מכן נפרדנו לשלום.
הסכמתי בליבי עם עצתו, אומנם תהיתי מדוע כה התאמץ להגיע לבקרני, כל שכן שאינני חולה עוד, ומה הוא כה דואג שאגיע רענן ושמח לחתונה? מאוחר יותר התברר שלא רק אני תהיתי. אף הוא התפלא על עצמו ובנסיעתו חזרה הביתה לאחר הביקור, אמר לנהגו כי בעצם אין לו מושג מדוע בא לבקרני וכל כך דאג לשכנע אותי להגיע יום קודם. מבית החולים שוחררתי בערב, וביום רביעי טסתי לאמריקה כעצתו. מה נחרדתי לגלות על אסון נפילת המטוס ההוא, בו הייתי אמור להימצא לולא עצתו של חברי. התקשרתי אליו כשדמעות בעיניי, להודות לו על שהצילני. הוא השיב שה' גרם לו להגיע אלי ולומר את הדברים בלי שבכלל הבין מדוע. אכן, מצאתי את עצמי רוקד שמח ורענן בחתונה המשפחתית. כששבתי ללונדון, קרא לי חברי לביתו והחל לספר:
"בתחילת השואה הסתתרתי בדירה בבניין רב קומות ועסקתי בתורה. בדירה מולי גרה אישה צדיקה שהייתה טורחת להשיג לי מזון. בעלה וילדיה כבר נלקחו ממנה ונשלחו לעבודת כפיה, והיא ראתה כזכות להגן עלי כאחד שעוסק בתורה. כשהיו מגיעים הנאצים לרחוב, הייתה מזהירה אותי שלא אצא מהמחבוא.
פעם אחת עמדתי מחוץ לדירה, כשמלמטה נשמעו שאגות מחרידות של חיילי האס.אס שפרצו לבניין. דמי קפא בי, לא ידעתי לאן להימלט. אותה אישה הורתה לי להיכנס לביתה וסימנה לי לעמוד מאחורי הדלת. כעבור רגע נשמעו אגרופים על הדלת. היא פתחה ושאלה את החיילים לרצונם. "היכן בעלך ובנייך הבחורים?" שאג אחד מהם, והלם במשקוף. היא נותרה לעמוד וענתה בשלווה "הם כבר נלקחו ממני, יש כאן רק ילדים קטנים".
הם פרצו פנימה לתוך החדרים והחלו להפוך רהיטים. "אנו עורכים חיפוש נוסף בכל הבית. אם ימצא כאן מישהו, שניכם תשלמו בחייכם. יש לך צ'אנס אחרון לגלות לי אם מישהו מסתתר כאן" הוא חבט בחוזקה, משהו התנפץ לרסיסים. רעדתי מפחד. האם היא תסגיר אותי? הרי היא לא חייבת לי דבר. ובכלל, מי יודע אם לא יחליטו החיילים לטרוק בחוזקה את הדלת ואז יבחינו בי?!
"אין כאן איש, אדוני" היא ענתה בנחישות. הוא נופף בנשקו, אך היא המשיכה: "חפש ככל שתרצה, ממילא לא תמצא מאומה".
הייתי המום. עצרתי את נשימתי בפחד, איך היא מוכנה להקריב כך את נפשה עבורי?
תוך דקות השתררה דממה. שמעתי את החיילים דוהרים במדרגות החוצה אל הרחוב. חיוורת כסיד היא הזיזה את הדלת, נשמנו לרווחה. הייתי משותק מכדי להודות לה. ייחלתי בליבי שה' יגמול לה על טוב ליבה ויצילה לחיים, ומיהרתי אל דירת המחבוא שלי. ב"ה ניצלתי מהמלחמה, ובין אלפי הניסים שראיתי מידי יום, נס זה נותר חרוט עד היום בזיכרוני. כעבור שנים שמעתי שאותה אישה שרדה את המלחמה וזכתה להקים בשנית משפחה בישראל." חברי עצר לרגע את סיפורו. הייתי כה מרותק, ובכל זאת תהיתי מדוע ראה לצורך לספר לי על כך. לפתע הוא אמר בקול רועד: "האישה הצדיקה ההיא... זו הסבתא שלך, אם אביך ז"ל. ויתכן שבשבוע שעבר סידר ה' שאחזיר לה טובה ואציל את נכדה מאסון כה גדול, ובכך אקיים 'נפש תחת נפש'..."
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-3/6/2010 08:00 |
|
| |
הפקדון שהוחזר
| מהדרכים המופלאות בהם רואים עין בעין את ההשגחה העליונה כאשר שבה אבידה לבעליה. לאחר עשרות שנים מגלגל הקב''ה את הנסיבות כדי לסגור מעגל. הטלפון צלצל בבית משפחת ד. ''שלום'', הציג עצמו הדובר. ''האם שמך ד.? אמנם אין אתה מכיר אותי, אך הייתי שמח לפגוש אותך. אני גר בפתח תקווה, ויש לי עבורך דבר מאוד חשוב''. פליאתו של הרב ד. לא מנעה מקביעת הפגישה,וכך ביום המיועד מצא עצמו הרב ד. בבית המטלפן הלא מוכר. ''האם יש לך קשר עם הרב דויטש זצ''ל הי''ד שהיה רבה האחרון של העיירה ירמות בהונגריה''? שאל. ''אכן כן. אני נכדו'', השיב האורח. המארח עדיין לא היה משוכנע בדבר, והחל לשאול על המשפחה, ולנסות לדלות עוד נתונים כדי להסיר כל ספק כי האיש העומד לפניו הוא אכן הנכד. ההתרגשות עלתה וגברה, וככל שהרב ד. הוסיף פרטים רבים יותר ואישיים על בני המשפחה ועל גדלותו של הרב, נהרו פניו של מארחו. ''מזה עשרות שנים אני מנסה לעלות על עקבותיהם של בני משפחתו של הרב ששרדו בשואה, ורק לאחרונה שמעתי אודותיך. מיהרתי לצלצל אליך, ואין גבול לשמחתי שאתה – נכדו כאן. העיירה ירמות שוכנת בסלובקיה, ומהווה מרכז אזורי לכל חקלאי האזור. המקום טובל במטעים, ונודע בכרמי היין המשובחים שלו. בשונה מרוב יהודי הונגריה שעסקו במסחר, היו באזור גם חקלאים יהודים רבים שהתפרנסו ממשקי חלב ומטעי היין. אישיותו של הרב דויטש הי''ד הייתה נערצת על כל תושבי העיירה, ואף אלו שלא היו שומרי תורה ומצוות כבדוהו מאוד. בכל יום ששי היה מטייל ברחוב הראשי וברחובות המסחר כשעתיים לפני כניסת שבת המלכה, ובנועם אך בתקיפות זרז את הסוחרים לנעול את בית המסחר לפני כניסת השבת.בעיר היה רק בית כנסת מרכזי אחד, שרק אישיותו של הרב יכלה לרכז סביבו את כל בני העיר. הרב היה יכול להינצל, והוצע לו להצטרף לרכבת של קסטנר, אך הוא סרב, ונשאר עם בני קהילתו, ויחד עם עלה על המוקד במחנה ההשמדה אשוויץ. המשיך וסיפר המארח: ''אני ניצלתי בנסי נסים, ומששבתי לעיירה שמתי דרכי אל בית הרב, שגם הוא כיתר היהודים נבזז ונשדד וזרים באו בשעריו. מצאתי בין החפצים שהיו זרוקים פנקס ובו רשימת כל סוחרי ירמות, וחתימתם על התחייבות לשמור שבת ולא לחלל שבת בבית המסחר. דבר כזה לא היה מצוי במקומות אחרים, ורק אצלנו מפני הכבוד וההערכה לרב ניתן לעשות דבר זה. אתה מבין עד כמה הייתה הערכתי והערצתי לרב. גם אני בן משפחה שלו,אך אתה נכד ישיר, ואני מודה לקב''ה שזכיתי לקיים את השליחות שלי''. ואז שלף המארח ארבע אוגדנים כרוכים בכריכת עור. בכל אחד כ- 200 דף וסיפר: ''בדרכי לבודפסט לפני כ- 60 שנה עברתי בבית כנסת ישן, ולהפתעתי מצאתי שם בעזרת הנשים את האוצר הזה שיש בו חידושי תורה של הסבא שלך. אין לי כל מושג איך התגלגלו החוברות הללו לעזרת הנשים, ואיך בדיוק אני הגעתי לשם באותו יום, אבל לקחתי את האוצר היקר, ושמרתי עליו מכל משמר. במשך כל השנים שמרתי עליהם כעל פיקדון יקר, וידעתי שיבוא יום ואחזיר אותן לבעליהן''. משפתח הרב ד. באקראי את אחת המחברות היה בראש העמוד הכיתוב: ''דברים שאמרתי בשבת קודש לרגל הבר-מצווה של בני מ.י.'' ''האם אתה יודע מיהו?'' שאל המארח. לאחר מחשבה קצרה ענה האורח: ''בוודאי, מ.י. הוא מנחם ישראל והוא אבי סבי, אשר אני נקרא על שמו!'' ''תדע לך'', סיפר האיש, ''כאשר חזרנו מהגיהינום חיים, ולמרבה הפלא חזר גם אבי חי, מיד כשנפגשנו הוא אמר לי: 'בני, אני הייתי בטוח שאתה תנצל. הרי הסנדק שלך היה הרב של ירמות. זכותו בוודאי תעמוד לך. אם אני אנצל או לא, לא ידעתי, אבל הייתי בטוח שאתה תנצל בזכותו'. והנה עכשיו לאחר השנים הארוכות, אני זוכה להשיב את כתביו לנכדו'', ודמעות של אושר ושמחה שטפו את פניו. הפגישה הזו וגילוי כתבי היד בצורה כה מופלאה, עוררו את בני המשפחה לנסוע לעיירת מולדתם כדי לחשוף עוד ועוד שרשים. ואכן, בהיותם במקום הכירה בת המשפחה (שהייתה בת תשע בפרוץ השואה) את בית מגוריה, שהיה מאוכלס עתה בתושבים מקומיים. אך על הדלתות ניתן היה להבחין בבתי המזוזות שלא זזו ממקומם, כיוון שהאיכרים ראו זאת כסגולה לשמירה עבורם. במהלך נסיעתם, פגשו באדם מקומי שנשאר במקום מאותה תקופה, והוא עוד הכיר את רבה של העיירה, והיה מופתע לפגוש את נכדיו. גם הוא הוביל אותם לבית הקבילה בו היו כרכים של חידושי תורה ודרשות של הרב דויטש, שיצאו לאור לפני השואה, ולא נותרו מהם עותקים. ואכן, בני המשפחה עשו כל מאמץ כדי לגאול את הכתבים,ולהביאם ארצה. ובע''ה מתכוננים להוציאם לאור, וליהנות את הצבור בתורתו של אדם מורם מעם, שזכויותיו עמדו לו שלא תאבד ותשכח תורתו, ובדרכים מופלאות השיבה ההשגחה העליונה האבדה לבעליה. |
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-2/6/2010 07:08 |
|
| |
הכומר מיוטה עם התפילין
| יש חיים (יהודיים) גם במרכז המורמונים של יוטה, רב חרדי שהגיע לשם התקבל בתחילה בתימהון, אבל בהמשך זכה לתמיכה רחבה, כולל של ראשי המורמונים המיסיונרים שבשיחה עימו הביעו שאט נפש מהרפורמים, ורגשי כבוד על פעילותו... זה כבר הפך לריטואל קבוע, הרב מגיע לשערי המנזר, הכומר, האב כנוסחם, יוצא אליו בצעדים כבדים ומדודים, הרב בבגדים רבניים רגילים, פראק וכו', צועד לצידו של הכומר, ובמהלך שעה ארוכה מבלים השניים מחוץ לכותלי המנזר הרחק מעיניהם הבולשת של אנשיו של הכומר במנזר, בתוך מכונית המיני וואן המרווחת של הרב. האב, הכומר, מסיר מעל חזהו את השתי וערב הגדול והכבד, כיאה לכומר העומד בראש מנזר, מפשיל את שרוול יד שמאלו, ומניח תפילין. אומר את הברכות כבקיא ורגיל, ומוסיף כמה תפילות קצרות, אחכ מוציא הרב חלה טרייה שאפתה הרבנית באותו יום, והכומר זולל ברעבתנות את החלה. השניים ממשיכים בשיחה ערנית על ענייני השקפה יהודית, והכומר מאזין בסקרנות רבה לדבריו של הרב בענייני דרך ה'. ומברך על הלולב... בסוכות, מגיע אל קירבת המנזר רכב מיוחד שהופך לצורך השעה, לסוכה על גלגלים, הכומר נכנס לסוכה, מברך בהתרגשות יש לומר, על ארבעת המינים, אוכל מהעוגה שאפתה הרבנית ומברך את ברכת לישב בסוכה. כך פשוט. בפסח מביא הרב לכומר חבילה של מצות יד שמורה למהדרין, וכן הלאה. הריטואל המדהים נמשך כבר כמה שנים, הרב מגיע, הכומר בן השישים ותשע (השנה) מתרגש, עיניו זולגות דמעות, אבל בתום המפגש הוא עוטה שוב על חזהו את הצלם, ובצעדים כבדים פוסע חזרה ונבלע בתוך המנזר. סיפור זה אינו עלילה דמיונית, אלא סיפור אמיתי שקורה היום במדינת יוטה שבארהב, בעיר סולט לייק סיטי, עיר אשר תשעים אחוז מתושביה משתייכים למורמונים, מספר הרב זיפל רבה של העיר האמריקאית. הרב זיפל לא אוהב להרחיב על הקשר שבינו לבין הכומר, ובתשובה לשאלתנו הוא מנסה לחמוק: יש דעות הלכתיות שאומרות, שאם יהודי מומר אינו מוכן לחזור ליהדות יש לנדות אותו ולהחרימו, המקרה הזה אינו המקרה הקלאסי שעליו מתבססות הדעות, אלא מקרה מאוד מיוחד ואני מאמין שיום אחד הוא יאזור אומץ ויעזוב את המנזר. בזכות הרבאיי הרפורמי רבי זיפל נזכר בפגישה הראשונה שלו עם הכומר: באחד האירועים שערכתי בעיר ניגש אלי אדם בלבוש אזרחי, הציג את עצמו וביקש לשאול אותי כמה שאלות בענייני השקפה יהודית והנהגת ה' את העולם. האיש סיפר כי הוא יהודי ונולד להורים יהודיים בפילדלפיה. הוריו משתייכים לבית כנסת רפורמי בפנסילבניה, ושם התחנך גם בנם, זאת אומרת הוא עצמו. כשבגר הגיע לקולג', ושם נחשף לראשונה לפעילים נוצרים מיסיונריים. בשלב זה של חייו היה הנער היהודי מלא בשאלות של זהות, שאותן הציג בפני הרב הרפורמי של הקהילה אליה השתייכו הוריו, אבל התשובות של הרב היו שטחיות ומאוד לא משכנעות. באוניברסיטה היפנה את אותן שאלות לפעילים המיסיונרים, הפעילים המיסיונרים שעיקר מטרתם הייתה להעביר כמה שיותר סטודנטים על דתם, ענו את התשובות, ולאט לאט ניסחף הנער היהודי, לעולם הנצרות. כשסיים את לימודיו באוניברסיטה החליט להקדיש את חייו לנצרות וכך עלה בדרגות ואף התמנה לכומר בכנסיה בסולט לייק סיטי ביוטה הרחוקה (תוצאה של פעילות הנוצרים המורמונים). נראה כי עובדת היותו יהודי, בכל זאת, רדפה את מצפונו במהלך כל חייו, ובגיל שישים כששמע שרב אורתודוקסי הגיע לעיר החליט להתוודות בפניו ולתת גם לאורתודוקסיה את הצ'אנס לשכנע אותו במקום שהרבאיי הרפורמי נכשל. הרב זיפל: זה ממש קורע לב, לאיש אין אף אדם בעולם. כל פעם כשאנחנו נפגשים הוא אומר לי לעזוב את השקר שבו אני חי, ולחזור ליהדות, אבל אין לי את האומץ לעשות את זה. הרב זיפל מביע שוב את התקווה כי האיש יעזוב באחד הימים את המנזר ויחזור ליהדותו. אבל אם חשבתם שהרב זיפל הוא נציג ארגון יד לאחים ביוטה והוא בא לכאן כדי לחלץ יהודים ממלתעות הנצרות? טעיתם. זהו חלק זניח בעבודתו. עיקר עבודתו היא להביא את אלף מאתיים המשפחות היהודיות שמתגוררות בסולט לייק סיטי ליהדות. זאת כאשר רוב המשפחות היהודיות והישראליות מבקרים בבתי הכנסת של הרפורמים. נשיא המורמונים ביקש לדעת אם אני משיחיסט הרב זיפל שהגיע ליוטה לפני ארבע עשרה שנה, הוא- איך לא?- חבדניק, ובא לכאן בברכת האדמור מליובאוויטש. בשיחה הוא נזכר כיצד יום לפני שהרבי חלה, זכה להיכנס לרבי ולקבל את ברכתו: הרבי בירך אותי בברכת הצלחה מרובה, מאוחר יותר עמדה לי ברכתו של הרבי, במיוחד כאשר הגעתי למדינה שידועה כמחוז המורמונים – מדינה שלא הייתה בה שום פעילות אורתודוקסית, למרות אלף חמש מאות המשפחות היהודיות, ביניהם ישראלים רבים שהתגוררו שם. שבועות ספורות לאחר שהגענו לשם, לקחתי את מספרי הטלפון של המשפחות היהודיות והתחלתי לטלפן אליהם בכדי לבשר להם כי רב הגיע לעיר. כמה שבועות לאחר מכן ערכו שולחן כשר באחד הסופרמרקטים הגדולים. הצגנו על השולחן מאכלים יהודיים כשרים, ומוצרי מזון כשרים שאותם ניתן לרכוש בסופרמרקט. האירוע היה מעניין הרבה מאוד, אנשים באו והתעניינו במוצרים, וכך התחלנו את דרכנו בעיר, כשבית הכנסת הראשון מתקיים בדירה השכורה הקטנה ששכרנו באחת השכונות של העיר. כמה חודשים לאחר שהגעתי לעיר, בחג החנוכה הצבתי חנוכייה גדולה במרכז העיר עם ברכה מיוחדת לחג החנוכה. זה היה הניצחון הראשון שלי שבעיר המורמונית המפורסמת, מתנוססת חנוכייה במרכז העיר. החנוכייה עוררה עניין רב, ותגובת המורמונים, שבדרך כלל ידועים כקבוצה מיסיונרית מסוכנת, לא איחרה לבוא. באחד הימים אני מקבל טלפון מהמזכירה של נשיא המורמונים, האדם שאחראי על גיוס ארבע מיליארד דולר כל שנה עבור הפעילות המורמונית העולמית. המזכירה ביקשה לדעת אם אני מסכים להיפגש עימו. לא פחדתי מכניסה ללוע הארי, ובו במקום הבעתי את הסכמתי המיידית והגעתי לפגישה. השאלה הראשונה שביקש נשיא המורמונים לברר האם אני מאותם האנשים שהכריזו על הרבי מליובאביץ כמשיח? השאלה של המורמוני, שיעשעה אותי אבל גם סיקרנה, כי הבנתי שנשיא המורמונים הכין עלי שיעורי בית. שנית נוכחתי כי הוא מעודכן בעניינים הדתיים עד כדי הויכוח שהתנהל אז בתוך חבד. אני זוכר שחייכתי ועניתי לו: תאמין לי שהקבה שברא את כל הדברים המופלאים בעולם הזה, הוא זה שיכריז ויודיע מיהו מלך המשיח, הוא לא זקוק לעזרה שלי או של האחרים. בשלב זה נוכחתי כי ברכתו של הרבי עמדה לי, לקבל תמיכה מהמקום הפחות צפוי, מהמורמונים בעלי הכיוון המיסיונרי המובהק והמסוכן. כאשר הנשיא המורמוני שמע את תשובתי, הוא נרגע. ושוחחנו למשך שעה ארוכה במכנה המשותף שבין המורמונים והיהודים. נשיא המורמונים אמר לי כי הוא לא מבין איך יהודים יכולים ללכת שולל אחרי התנועות הרפורמיות והקונסרבטיביות שמנסות להמציא דת חדשה על הבסיס היהודי, הכל זיוף. הדבר האמיתי הוא התורה והאורתודוקסיה...דברי נשיא המורמונים. בתום השיחה ביקש המורמוני הבכיר שנהיה בקשר, והוסיף ואמר תדע לך שתמיד כשתצטרך את העזרה שלי בכל דבר, תיפנה אלי ואני אשתדל לעזור לך. חשוב לזכור, כי המורמונים הם אחד הציבורים הדומיננטיים בממשל האמריקני הנוכחי, גם מבחינה כלכלית. במסגרת הקמפיין שניהל הנשיא בוש לפני בחירות אמצע הקדנציה ביקר בסולט לייק סיטי ונועד לארוחת בקר עם נשיא המורמונים הקשיש. המורמונים מנעו את גרוש הרב מארהב... כמה חודשים לאחר פגישתי עם נשיא המורמונים הגשתי בקשה לגרין קארד. זה היה נחוץ משום שאני אישית נולדתי וגדלתי במילאנו שבאיטליה, אשתי גדלה במונטריאול- קנדה, ותוקף הויזה שקיבלנו עמד לפוג. את הבקשה לגרין קארד הגשתי בשירות עצמי ללא עורך דין כדי לחסוך את הכסף. לאחר כחודש קיבלתי את תשובת הממשל שהייתה שלילית ויחד עימה נמסרה לי הודעה כי תוך ארבעים ושמונה שעות עלי לעזוב את המדינה. מאחר וכל אמריקאי יודע שהודעה כזו היא בעייתית ביותר, שכן האמריקאים מגלים תקיפות בכגון אלה. ואז נזכרתי בנשיא המורמונים וטלפנתי למשרדו. לא עברה שעה, ואחד מגדולי עורכי הדין המתמחה בענייני הגירה, צלצל אלי, ואמר לי שהנשיא רב הכח של המורמונים ביקש אותו לעשות הכל כדי לעזור לי. ואכן בהתערבותו הוסדר העניין ותוך זמן קצר קיבלנו גרין קארד, וכעבור חמש שנים קיבלנו את האזרחות שלנו. זיפל מספר כי המורמונים מאמינים שהם משבט ראובן וחצי שבט המנשה, לדבריו הם אינם נאבקים ביהודים, ובעיקר הם נלחמים בכל יתר הדתות בנוצרים ובאחרים. כמה שנים טובות עברו מאז ובינתיים כבר הצליח זיפל לרשום לעצמו הרבה מאוד הצלחות, החל בהקמת בית כנסת מפואר שאותו חנך בשבוע שעבר, שהוא בעצם סאנדיי- סקול, בית ספר יהודי בימי ראשון, ואפילו פתח חנות שמספקת אוכל כשר. אבל בעיקר הוא פעל מול אנשים. עבדתי בחיל האוויר הישראלי והאמריקני ושנאתי את החרדים לא מכבר סיפר לנו אברך על חוויה אישית שהפתיעה אותו: היה זה באחד מימי שישי, השעה הייתה שתים עשרה בצהרים, נתקענו בדרכנו בסאלט לייק סיטי המורמונית. מטבע הדברים חיפשנו אוכל כשר, ובבית חבד הפנו אותנו לכתובת מסוימת, שנמצאת כמה בתים מבית הכנסת. הגענו לבית פרטי חד קומתי שעליו התנוסס השלט כושר טו גאו (אוכל מוכן כשר) נכנסנו בהיסוס לחנות, מאחורי הדלפק עמד אדם בעל חזות חרדית אשר בעברית רהוטה בירך אותנו לשלום והציע לנו ממטעמי המטבח של אשתו. הופתענו כמובן למצוא בעיר המורמונים, ישראלים דתיים. מאחורי סיפור האוכל ניצב ישראל לפלר שמספר לנו את סיפורו האישי שמתחיל הרחק מיוטה: נולדתי בקיבוץ ליד קריית שמונה וכשהייתי בגיל שש עברתי עם הורי לקריית שמונה. ההורים לא היו אנשים דתיים, וכמובן שגם אני לא. הורי, ניצולי שואה שברחו מפולין לרוסיה ורק אחרי המלחמה עלו לארץ. סבי וסבתי היו אומנם יהודיים חרדיים שומרי שבת, אבל כאן זה נגמר. בגיל שלוש עשרה עשו לי בר מצווה בבית כנסת וזו הייתה הפעם הראשונה שבקרתי בבית כנסת. אני זוכר שאילצו אותי ללמוד לקרוא את ההפטרה, וקנו לי תפילין. כמובן שהנחתי תפילין רק פעם אחת ואחר כך הנחתי אותם במגירה, שם העלו אבק. לאחר הבר מצוה פניתי ללמוד באקדמיה הצבאית של חיל האוויר, ובתום הלימודים התגייסתי כמובן לחיל. שימשתי כטכנאי חישוב ובקרה ושרתתי בבקעת הירח ליד אילת. בשלב מסוים כאשר פינו את ימית ואת בקעת הירח חזרתי לבסיס חיל האוויר בצפון ונבחרתי להיות בין אלו שהוכשרו לקבל את האף 16 מארהב. לצורך כך נשלחנו לארהב למחנה של חיל האוויר ועברנו הכשרה מיוחדת שנמשכה כמה חודשים, אני נשלחתי ליוטה היינו שישה חיילים ישראליים עברנו ממחנה למחנה, בקבוצה שלי היינו כולנו חילונים כך שלא הייתה לנו בעיה עם האוכל הלא כשר. אבל אני יודע שבקבוצות אחרות של חיילים שנשלחו אף הם למחנות צבאיים בארצות הברית לצורך ההכשרה לקליטת מטוס האף- 16, אכן היו חיילים דתיים והם התמודדו עם בעיה רצינית של מחסור באוכל הכשר. היום המצב הרבה יותר טוב מבחינה זו, כי החיילים היהודיים מקבלים אספקת מזון כשר על בסיס קבוע, ואפילו בשקם של המחנות הצבאיים, יכולים החיילים היהודיים האמריקנים לקנות אוכל כשר. לפלר שירת אז ביוטה ופגש שם את אשתו שאז הייתה לא יהודיה ועבדה בחנות השקם. בניו יורק נישא לפלר בנישואים אזרחיים, וחזר לכמה שנים בארץ. בשלב מסוים החליט לפלר לחזור ליוטה, שם החל לעבוד עבור חיל האוויר האמריקני, אבל באמצעות קבלן פרטי. מאחר ולא הייתי אזרח אמריקני היה אסור לי לפי החוק לעבוד ישירות עבור הצבא, על כן עבדתי באמצעות קבלן משנה, מה שעוקף את התקנות. מאז, אחת עשרה שנים רצופות אני עובד כטכנאי בקרה בחיל האוויר האמריקני. לפלר מספר שכאשר הגיע ליוטה הצטרף כמו יתר היהודים לבית כנסת רפורמי. בארץ לא רציתי לשמוע על שום דבר דתי או חרדי, אבל כשהגענו ליוטה, התחלתי להכיר את הרפורמים וזה היה נראה לי נחמד, מתוך ובלתי מחייב, ובחול הרי צריך משהו יהדות, כך התחלנו ללכת כל שבוע לבית כנסת שלהם והפכנו להיות פעילים בקהילה הרפורמית. כשהבן שלנו התקרב לבר מצווה, הלכנו לרב האורתודוקסי שהגיע לעיר, הרב בני זיפל. הרב קיבל אותנו במאור פנים, לא דחק בנו, ורק הזמין אותנו לקחת חלק בפעילות של בית הכנסת. מה שמשך אותנו במיוחד הייתה העובדה שהרב קיבל אותנו כפי שאנחנו ולא בדק בציציות. באותה תקופה התגוררנו במרחק רב מבית הכנסת, והיינו נוסעים לבית כנסת בשבת. הרב לא דחק בנו, אבל אנחנו הלכנו והתקרבנו וראינו שהדת הרפורמית היא חיקוי עלוב וריק מתוכן. אחרי חצי שנה מכרנו את הבית שלנו וקנינו בית מול בית הכנסת, בשלב זה עברה אשתי גיור לחומרא, והרב זיפל אף השיא אותנו מחדש, כדת וכדין. הפכנו להיות משפחה חרדית לכל דבר, ואז נוכחנו שביוטה אין מסעדה או קייטרינג שיכול לספק אוכל כשר. אשתי שבאה ממוצא תאיילנדי, אוהבת אוכל תאיילנדי, החלה לבשל עבורנו אוכל תאיילנדי כשר, ואנשים התחילו להתלהב מהאוכל בסגנון המזרח הרחוק, וכך נולדה המסעדה הכשרה הראשונה והיחידה בסולט לייק סיטי, אומר לפלר, שבמשך כל השבוע עובד עוסק בתכנות המטוסים עבור חיל האוויר האמריקני ובימי שישי הוא עומד מאחורי הדלפק בחדר הכניסה לביתו ומוכר לציבור אוכל כשר לשבת. לרבות חלות, גפילטע פיש וטשולנט. הוא מספר כי במשך כל השנה מגיעים לפה הרבה יהודים אוכלי כשר, או שהם עוברים פה בדרך, או שהם מגיעים לפה לכינוסים או לצורכי עבודה, הם מברכים אותי על היוזמה להקים במדבר הזה, מקום שניתן בו להשיג אוכל כשר. חשוב לזכור, שביוטה כמו ברוב הערים בארהב, מלבד ניו יורק, אין להשיג פת ישראל. בחנותו של לפלר ניתן להשיג חלות פת ישראל ומאכלים בהכשר מהודר, וכן בשרים בשחיטה של רובשקין. היום, כשאני מסתכל אחורה אני מתחרט על השנים שבזבזתי בתור חילוני, אם הייתי חוזר בתשובה מוקדם יותר הייתי עושה החלטות טובות יותר בחיים והילדים שלי היו יוצאים דתיים, אומר לפלר (שאת חזרתו בתשובה הוא זוקף לרב בני זיפל) בצער, ומדגיש שהוריו נותרו חילונים אבל מכבדים את חרדיותו |
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-1/6/2010 07:08 |
|
| |
ניצוץ יהודי במנזר בהרי האנדים
| את הפגישה הזאת לא ישכח לעולם. איתמר ניצן, תלמיד ישיבת ההסדר 'הר עציון' שבאלון-שבות, טייל לפני כשנה בפרו ובבוליביה. שבועות שוטט בג'ונגלים פראיים, צעד לאורך חופים קסומים והצטלם על רקע נופי בראשית מרהיבים. אולם חוויה אחת הוא מגדיר 'פסגת הטיול': ''סיימתי סיור באריקיפה שבהרי האנדים. נותרו כמה שעות פנויות עד בוא האוטובוס שיסיעני הלאה. החלטתי לחפש ספרים יהודיים עתיקים בספריית המנזר הפרנציסקני 'רקולטה' בעיר. 'יש לכם ספרים בעברית?', שאלתי. 'יש', ענו לי, 'אבל צריך לשאול את הממונה אם מותר להראותם'. כעבור רגע ניגש אליי אחד המדריכים, ובידו תנ''ך בן כשמונים שנה. 'אין לנו ספרים יהודיים עתיקים יותר', אמר והציע לערוך לי סיור במוזאון המנזר. גיירמו באחד ממסעותיו. מצאצאי האנוסים הנחת תפילין ראשונה ''הסיור היה מקיף. בליבי תהיתי מדוע הוא מקדיש לי זמן רב כל-כך. לפתע פנה אליי בבקשה: 'אתה יהודי דתי, היכן אוכל להשיג אוכל כשר?'. הייתי בהלם. הקהילה היהודית הקרובה ביותר נמצאת במרחק של כשמונה-מאות ק''מ משם. 'בשביל מה אתה צריך אוכל כשר?', תמהתי. ואז האיש הציג את עצמו בשמו, גיירמו פלורס. 'אם-אמי הייתה יהודייה, מצאצאי האנוסים בפורטוגל', אמר. הוא הוסיף וסיפר כי אף שכל בני-משפחתו נוצרים, החליט לפני כחודש לשוב לשורשיו ואף החל ללמוד יהדות באמצעות אתר אינטרנט של חב''ד. ''בו-ברגע החלטתי לדחות את המשך מסעי. הזמנתי אותו לחדרי במלון, ושם נתתי לו כיפה וסידור והנחתי עמו תפילין. כשהביט במראה וראה את עצמו עם התפילין, פרץ בבכי. הבטחתי לחזור אליו למחרת וללמדו פרק בכשרות. ואמנם, למחרת באתי אליו למוזאון. שאלתי אותו אם הוא יודע מהי 'קריאת שמע'. לאחר שהשיב בשלילה, פתחתי את ספר התנ''ך והראיתי לו את הפרשה. הוא קרא אותה בדבקות רבה, בחדר שהיה מוקף אבזרי פולחן נוצריים. קריאת-שמע מועתקת ''ההיסטוריה המשפחתית של גיירמו החזירה אותי בדמיוני חמש-מאות שנים לאחור, לימי האנוסים. העתקתי לו על נייר את פרשת 'שמע' בשפת-הקודש, אך באותיות לטיניות. לאחר מכן הלכנו למרכול הקרוב והסברתי לו איזה מוצרים הוא יכול לאכול בלי חשש. לבסוף החלפנו כתובות דואר-אלקטרוני ונפרדנו זה מזה בהתרגשות רבה''. איתמר ניצן שב ארצה, אך הקשר עם גיירמו נמשך ואף התהדק. גיירמו הוא בעל תואר שני בארכאולוגיה והוא מדריך במוזאון הארכאולוגי של המנזר באריקיפה. הוא מוסיף לשמור על קשר עם איתמר, באמצעות המחשב. בין השאר דיווח לאיתמר על הצומות שצם, על הדלקת נרות בחנוכה ועל המצות והיין שקיבל מידי רב הקהילה היהודית בפרו, הרב אפרים זיק (בנו של אדיר). ה' נותן כוח בתוך כך מקיים גיירמו קשר גם עם שליחי חב''ד במדינה. לא-מכבר שיתף את איתמר בקשייו לשמור כשרות (בדרום-אמריקה מרבים לאכול בשר ובאריקיפה אין, כמובן, בשר כשר). עם זה כותב גיירמו כי ''אני מרגיש שה' עוזר לי ונותן לי כוח להחזיק מעמד''. גיירמו נענה לפנייתנו לפרסם את סיפורו במדור זה ושלח לנו סדרת תמונות, שבהן צולם באחד ממסעותיו הארכאולוגיים האחרונים. |
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-31/5/2010 07:51 |
|
| |
מישהו כתב עליך ב''טיימס''
בשעה טובה בבית / רחל שור היא מגיעה לכאן אחת לחודש, טרחה לספר לי. וכל פעם עם סיפור אחר. משום שבית החולים אינו יכול לשלוח אותה לדרכה מבלי שתיבדק, התיק שלה נדחה לאחור בשל מקרים דחופים יותר, ובתקוה שהיא תתייאש מלהגיע בפעם הבאה. אך לא עושה רושם שההמתנות הממושכות עד הבלתי סבירות מרתיעות אותה. הסיפור המדהים התרחש לפני מספר רב של שנים, הוא קבור בתוכי, ומידי פעם אני מספר אותו לקרובים ולידידים.
למעשה, אנשים המכירים אותי, מכירים גם כן את סיפורי, ויום אחד פנה אלי ידידי ובקש שאפרסם אותו לטובת הציבור. אני יליד ארצות הברית, אזרח אמריקני יהודי שגדל בבית מסורתי. בבית הורי הדליקה אמי נרות שבת ואבי הלך לבית הכנסת, הורי שמרו על הפרדה בין בשר לחלב וגם צמו ביום כיפור.
מה עוד עשו בשביל הדת? לא הרבה אבל גם לא מעט. שמרו את המינימום, את ההכרחי, בלי הקפדות, ללא כל גדרות, ועל מה שאפשר היה לוותר, מבחינתם- פשוט ויתרו. בבית שלנו היו ערכים גבוהים לאמת, להתנהגות אנושית ומכבדת עוד... אבי היה בעלים על עסק קטן שהצליח לא רע. הלכתי בדרכו. למדתי מעט בישיבה ואחר כך בבית הספר ללימודים גבוהים, הוצאתי תעודה טובה, התחתנתי וקיבלתי מאבי סכום מסוים, לא בשביל הדירה אלא בשביל להתחיל עסקים.
מן הרגע שבו התחיל עידן החד פעמי, שמתי לב שהוא תפס תאוצה ולרוב היצרנים אין בעיות פרנסה בתחום זה. הקמתי מפעל לייצור כוסות חד פעמיות. כוסות בלבד. בלי צלחות או כפיות או תוספות גדולות יותר. המפעל היה קטן אך מסודר היטב, הצלחתי להסתדר לא רע עם הכסף שאבי נתן לי בראשית הדרך, והתחלתי לשווק את הכוסות. אבל זה גיליתי שאני מצוי בבעיה מסוימת. היו יצרנים ששיווקו סטים מושלמים, היו יצרנים ששיווקו כוסות בשלל צבעים וצורות. הכוסות שליו היו פשוטות, לא מיוחדות, איכותיות, אבל כאלה שזורקים לפח אחרי שמסיימים לשתות.
בקיצור, היו לי מתחרים ברמה בינלאומית בעוד שחסרו לי הכלים להתמודד איתם, תרתי משמע... נהגתי להכניס לכל חבילה מאה וחמישים כוסות, וזה אכן מה שכתבתי על העטיפה שלהם. אחרי תקופה של שנה, גיליתי שאני מצליח אך ורק לכסות את ההוצאות אבל לא להרוויח סנט אחד מעבר. הייתי מוכרח להוזיל מחירים כפי שהציעו מחירי השוק, וזה גרם לכך שכיסיתי את החובות אך לא הרווחתי. בשלב זה טרם החלטתי לסגור את המפעל אלא המשכתי לייצר את הכוסות, לקוחות קנו, הייתה פריחה אבל לא היו רווחים. חשבתי לעצמי, איך ניתן להרוויח מן העסק. זה הגיע לי ביום אחד, ממש בלי לשים לב.
לקחתי חבילת כוסות חד פעמיות הוצאתי כוס אחת וחישבתי את העלות שלה. הגעתי לעלות מינימאלית. אבל אם אכפיל את כמויות הכוסות שאני מוכר, זה כבר יגיע לסכום משמעותי למדי. ובכן, זה יהיה הרווח שלי! החלטתי והתחלתי לשווק את חבילות הכוסות במאה ארבעים ותשע כוסות בלבד במקום מאה וחמישים. אחרי שלושה חודשיים גיליתי, לשמחתי, שאני נמצא בפלוס קטן. לא מרגשים, אבל סוף - סוף פלוס.
אילו אוציא כוס נוספת מן המאה ארבעים ותשע, הרווחים יוכפלו. וזה אכן מה שעשיתי. בכל פעם הוצאתי שתי כוסות מכל חבילה ומכרתי אותה במחיר הרגיל. הכוסות הללו היו למעשה הרווחים שלי, שהתחילו לשגשג. הייתי במצב של 'עם האוכל בא התיאבון', ולאט לאט הגעתי למספר מרשים של כוסות אותן הוצאתי. שמונה כוסות הייתי מניח בצד מכל חבילה, וכך למעשה הבנתי שמכאן צצים הרווחים.
דרך אגב, בדקתי באריזותיה של חברה גדולה וגיליתי שגם אצלה אין בדיוק את מספר הכוסות המצוין על גבי האריזה, משמע הטריק הזה אינו פטנט רשום שלי, ורק אני השוטה הפסדתי במשך שנתיים... מן הרגע שבו התחלתי להריח את ריח ההצלחה, יכולתי להשקיע יותר במפעל. ההשקעה הייתה גדולה, הרווחים לא היו גבוהים מי יודע מה. כי אחרי הכל, כמה אפשר להתפרנס מרווח של מספר כוסות. החברה שלי לא תפסה את השוק, ומי שקנה אותנו- היו בעלי מרכולים שהכירו אותי ושיצרתי איתם קשרים עמוקים מכדי שיוכלו לסרב לי...
הייתה פרנסה לא רעה אך לא רווחית כמו שחלמתי, בסך הכל חיינו ברמה סבירה ביותר. בית יפה, ילדים ברוך ה', אישה עקרת בית, ביגוד נאה. לא הייתי אמיד ברמה של הורי אבל גם לא מסכן. היה כסף אפילו לבזבוזים, אבל אני רציתי יותר... מבחינה דתית המשכתי לנהל את ביתי במתכונת שניהלו הורי, אבל כשלבני מלאו שתיים עשרה שנה, גיליתי שהוא מושך אותי אל עולם קצת יותר עמוק.
הגיעו שליחים לשכונה היהודית והחלו לעורר אותנו קצת יותר. הילדים נצמדו אליהם מיד, והילד החליט שאת בר המצוה שלו הוא רוצה לחגוג בישראל. פתאום היה לו כבר רב, והוא עמד על כך שהוא רוצה ללמוד תורה. לא הייתה בי התנגדות לדת, הרי הייתי דתי והורי עודדו מאוד את ההתקרבות שלנו. אחרי מהלכים קטנים ובלתי מורגשים במשך שנה, מצאנו את עצמנו קצת יותר מחוזקים, וכשהגענו לארץ ישראל ונשמתי את אוויר הקודש, רק שם הרגשתי שעשינו את השינוי הגדול ביותר שלנו בחיים.
לאחרונה התחלתי להשתתף בשיעורי תורה, ואשתי החלה להקפיד על כל ההלכות הקשורות למטבח היהודי, ובקיצור, היה רענון רוחני לטובה. יום לפני שעזבתי את הארץ, הרגשתי שאני מוכרח ללכת לרב גדול ולשאול שאלה שבערה בתוכי, שהציקה לי ושגרמה לי להרגשה גרועה. שאלת הגניבה. הרב שליווה אותנו בארץ הביא אותי, על פי בקשתי, לרב גדול בישראל שמסיבותיי שלי איני רוצה לציין את שמו האמיתי, רק זאת אוכל לומר שמדובר ברב גדול ביותר. עמדתי מול הרב וסיפרתי לו בקול רועד את מקור הרווחים שלי מן המפעל.
כעת, כששבתי בתשובה שלמה, אני תוהה האם לא מדובר כאן בגניבה- שאלתי בשקט. אומנם הייתה זו גניבה מגויים ולא מיהודים, אך למרות הכל, גניבה היא גניבה. האם יש תיקון לדבר הזה? האם מותר להמשיך במתכונת זו? הרב לא מיהר לענות לי תשובה. הוא ישב וחשב במשך מספר דקות, ואני חשתי איך כל עצבי נמתחים. לבסוף, הרים הרב את עיניו ואמר בקול רגוע. לא טוב עשית. כדי לכפר על מה שעשית, עליך לשים- מהיום והלאה- במקום מאה וחמישים כוסות בחבילה, מאה חמישים ושמונה כוסות.
התשובה הפליאה אותי מאוד. מילא, עלי להיזהר שלא יתפסו אותנו, אך מי אמר שמי שיקנה את החבילה עכשיו הוא זה שניזוק מן החבילה הקודמת? השליח שליווה אותנו אותת לי שלא שואלים את הרב שאלות, ושבזאת הסתיימה הפגישה שלי עימו. הודיתי לרב ופניתי לצאת החוצה. כשהגעתי בחזרה לארצות הברית, הדבר הראשון שעשיתי היה לתקן את המחדל, ידעתי שאני עתיד לא רק לא להרוויח אלא גם להפסיד מכך.
אומנם במשך הזמן גדל מעט היקף המכירות אך אין ספק שהרווח העיקרי היה בעיקר מן הגניבה הממושכת הזו, שלדעתי לא גרעה מקוני הכוסות. את אשר יגורתי אכן הגיע. אם תכפילו ערכה של כוס אחת בעשרת אלפים חבילות כפול שמונה כוסות, תגלו את הרווחים הנאים. אבל אם תהפכו את הכל למינוס- תגלו את ההפסדים הצורבים. וזה אכן מה שקרה. לאט לאט התחלתי להרגיש שאני מאבד שליטה. מנהל החשבונות שלי, ג'ו לא הבין מה קורה.
ההזמנות זורמות כמו תמיד אז איך הסתבכת במינוס הזה?- שאל אותי בתהייה. ואני לא ידעתי מה להשיב לו. לא רציתי לספר על הכוסות הגנובים ומצד השני חיפשתי פתרון לבעיה הגדולה. לרגע אחד לא חלמתי להפסיק את הוראות ציווי הרב הקדוש מישראל. אם זה התיקון שלי, עלי לעמוד על כך בתוקף ולקיים את המצוה. אם לא הייתי שואל, ניחא, אבל מאחר ושאלתי אין לי ספק שאני צריך לעמוד בכבוד במה שאמרו לי. המצב הכלכלי בבית החמיר לאחר חודשיים של חוסר משכורת. חוסר שלוה היה בבית ואשתי הייתה חסרת מנוחה.
גם לה לא סיפרתי את סוד הכוסות. לא ידעתי כיצד היא תקבל זאת. אני לא יודע מתי הייתה נקודת השבר, אבל אני זוכר איך יום אחד אחרי תפילת שחרית בבית הכנסת פרצה ממני תפילה לוהטת על פרנסה. הרגשתי איך אני מאבד שליטה על פרנסת הבית. זה קרה שבוע לאחר מכן. ישבתי בבית, לא הלכתי למפעל באותו יום. איני זוכר האם כאב לי הראש מבחינה פיזית או רגשית. פשוט הרגשתי שאין לי בשביל מה ללכת. אבל ג'ו התקשר אלי נרגש מאוד.
איפה אתה? שאל בדריכות. איפה אתה חוגג? אני בא אליך. חוגג? על מה יש לחגוג?. אל תגיד שאינך יודע נדהם ג'ו. לא ידעתי. ג'ו לא האמין שאני באמת לא יודע. הוא חשב שאני צוחק עליו ועל כל העולם אבל אחרי חמש דקות הוא השתכנע ואילץ אותי להגיע במהירות למשרדי במפעל.
הגעתי בחוסר חשק. מה הוא כבר יכול לחדש לי. ג'ו ציפה לי במשרדו, כשהוא אוחז בידו את ה'טיימס', במוסף כלכלה. בבקשה,מישהו כתב עליך בטיימס הושיט לי את העיתון. עיינתי בכותרת ומשהו נפל בתוכי. היה כתוב שם שכותב הטיימס לענייני כלכלה ערך מחקר האם הכמות של המוצרים של בעלי המפעלים אכן שווה למציאות. החוקר בדק דווקא את המוצרים החד פעמיים, אותם לא נוהגים לספור בכמויות רבות, אבל ה-ו-א ספר גם ספר. ומה שהוא גילה היה מביך לאחרים ומחמיא לי.
רובם ככולם, השמיטו לפחות כלי אחד או שניים, ויש כאלו שאף התגלו אצלם מחדלים בסדר גודל מפחיד של מינוס עשרים- שלושים פריטים. היו מספר מפעלים שהמספר שלהם עמד על המספר המדויק. והיה עוד אחד. וזה היה המפעל שלי. ופתאום אני מגלה את שמי בענק- בגדול, בראש הכותרת. ורק מר ג'יקוב ח. מפנק את לקוחותיו! – זו הייתה הכותרת, ומתחת לה כתבה אוהדת על המפעל שלי ועל כך שאני מקפיד בקביעות להניח מעל ומעבר למה שכתוב כדי שאם חס וחלילה יהיה מוצר פגום תהיה תוספת חלופית בו במקום.
הכתבה הזו הייתה שערוריתית כיוון שהגישו בעקבותיה תביעה למספר מפעלים שהונו ברמה גבוהה. מכיוון שהכתבה הייתה שערוריתית אנשים קראו אותה בדביקות, ומכיוון ששם המפעל שלי והלוגו שלו הופיעו בענק עם מילים כה טובות, לא רק על הכמות אלא גם על האיכות, עוד באותו שבוע חל זינוק בהזמנות. במפעל עבדו בקצב מטורף. הורדתי את תוספת שמונה הכוסות לתוספת של כוס אחת בלבד.
הרי בין כה וכה אני מתחייב רק למאה וחמישים כוסות. איש לא בדק זאת יותר. בוודאי שלא כתב הטיימס שעשה את שלו עם סיום הכתבה. תוך חצי שנה הקמנו מבנה נוסף למפעל הקטן, והוספנו עוד שטחי עבודה, צלחות, סכום, ניילונים, ועוד. תוצרת המפעל תפסה מקום מכובד מאוד, ואחרי חמש שנים, הפכתי להיות לא רק אמיד אלא הרבה מעבר לכך. זה הסיפור שלי בקצרה. ילדי לומדים בישיבות, הבית כולו התחזק, יש לי פרנסה בשפע, ויש עוד משהו אצלנו במשפחה. יש אמונת חכמים כזו שאני לא בטוח שנמצאת בעוד מקום.
ראינו ממש נס אלוקים במה שאמר הרב. ראינו ראייה למרחוק של צדיק. אילו היה אומר לי לשוב ולשים כוסות במספר הרשום, שמי היה בין כל השמות הרגילים...דווקא מפני שהוספתי, הייתי היחיד שזכה לפרסומת הענק הזו. הסיפור המדהים הזה שמור בתוך המשפחה, אני מפרסם אותו גם לאלו שאני מנדב להם צדקה.
אני מרגיש שזו לא צדקה ממני אלא מהקבה ומן השליח ששלח לי. אני אסיר תודה על כך וחש כי קיימתי על בשרי את הנאמר שגם אם צדיק אומר על שמאל שהוא ימין ועל ימין שהוא שמאל, יש לקיים את מאמרו, ולעולם אבל לעולם- לא מפסידים מכך!
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-30/5/2010 07:07 |
|
| |
החופה המטהרת
זמן רב לא נראתה לוויה שכזו בעיר עכו. מגרש החניה של בית-הקברות היה מלא. אנשים נהרו לבית הלוויות. מאחת המכוניות יצא הרב פרנק, מגיד שיעור ומסדר קידושין. הרב גבה-הקומה התקרב לשער בית העלמין ונכנס פנימה, עד שניצב לצידו של איש חברת קדישא, מול גופתו של יעקב כחלון. אנשים נעצו את עיניהם בדמותו של הרב פרנק. מה לרב המכובד ולראש העולם התחתון העטוף בתכריכים? הרב פרנק שאל את מסדר הלוויות לפשר המספר הרב של המשתתפים. בחיוך מר ענה לו שרובם באו כדי להיות בטוחים במאה אחוז שקוברים את כחלון... הרב פרנק לא הצטרף לחיוכו של מסדר הלוויות. הוא הביט בגופה הצנומה ולאחר מכן באלמנה המחבקת את בתה בבכי. הבן, גבר כבן ארבעים, עמד ביניהן לבין גופת האב. לאחר שמסדר הלוויות אמר את מזמורי התהלים, שאל אם מישהו מהקהל או מהמשפחה מוכן לומר דברי הספד עבור המנוח. איש לא זז. מי יכול לומר הספד לכבוד ראש העולם התחתון, איש שידו בכל, שעסק בשיטתיות בסחר סמים, הימורים, מלחמת כנופיות, ויש אומרים שגם רצח?! הקהל החל לנוע לעבר מקום הקבורה, ואז לתדהמת כולם הגביה הרב פרנק את קולו וביקש להספיד את המנוח. הוא נגש לאיטו אל דוכן המספידים, התבונן בקהל הרב ולאחר מכן בנפטר, ואמר: "באתי להספיד כאן בעל תשובה וצדיק גמור!" רחש עבר בקהל. איך יכול רב מכובד כל כך לומר על הטמא טהור, הרי גלוי וידוע לכולם שיעקב כחלון הוא רשע מרושע, ואיך ניתן עתה, על פתח קברו, לסלף את האמת?! איש לא ציפה להספדים ובודאי שלא מפי רב. כולם היפנו את מבטם לעבר הרב שניצב על דוכן ההספדים, גם אלמנתו של כחלון ובתו. מישהו רינן שהרב בודאי קיבל שוחד עבור הספדו... הרב פרנק הבחין ברחשי הקהל, הנהן בראשו והמשיך: "האדם יראה לעיניים וה' יראה לַלֵּבָב. אדם שופט את זולתו לפי עברו, אבל ה' שופטו לפי מצבו בהווה בלבד. יכול אדם להיות צדיק כל ימיו, ובסוף ימיו להפוך לרשע, ולהיפך. אין בשמים עבר פלילי. אני יכול להעיד מהיכרותי הקצרה עם המנוח, כי עליו נאמר הפסוק 'יש הקונה עולמו בשעה אחת'..." הרב פרנק סיים את הספדו הקצר. הקהל נותר מרותק למקומו לרגע, ואחר כך פנה למסע הלוויה. הניגוד בין דברי הרב לבין המציאות שכולם הכירו, הורגש באוויר. אמנם ידעו המלווים שכחלון לקה במחלה הידועה במשך השנתיים האחרונות. מעטים ידעו שהוא עבר להתגורר בבית גרושתו כדי שתטפל בו, ומעטים עוד יותר ידעו שהוא התחתן עמה על סף מותו, אבל הסיפור המלא היה ידוע לרב פרנק בלבד, שהשתתף כעת בנשיאת אלונקתו של כחלון על כתפו. ליד הקבר הטרי הצטופפו כולם, נדהמים לראות איך העבריין הגדול מוכנס כבובה חסרת אונים לבור עפר. הקברן הניח את הבלטות האפורות על גופת כחלון. לאחר כמה רגעים כוסתה הגופה ברגבים טריים. הקהל חזר לכיוון היציאה והתפזר לכל עבר. מספר אנשים ניגשו לרב פרנק לאחר שנטל את ידיו ביציאה מבית העלמין, כדי שיסביר להם מדוע בחר להספיד כך את העבריין הידוע. אחד מהם, חבוש בכיפה לבנה מבריקה, היה נסער במיוחד: "כבוד הרב, אצלכם הכל פסוקים יפים ונחמדים, אבל אין לך מושג מי זה הפושע הזה ששוכב שם!... אין עבירה בעולם שלא עבר! הוא הרס את חייהם של רוב האנשים שאתה רואה פה, כולל אשתו וילדיו, אז מה הדיבורים האלה על צדיק ובעל תשובה? יש גבול לכל פלפול..." הרב פרנק הנהן כלפי האיש והחבורה שהתקבצה סביבו, והזמין את כולם לשמוע מפיו את הסיפור כפי שהתוודע אליו. לפני כשנתיים חלה המנוח במחלה הידועה. ייסוריו התגברו ומצבו התדרדר. במקום להיות בבית רפואה בחר להיות מטופל אצל גרושתו, שממנה נפרד לפני 15 שנים. העיקה עליו העובדה שאינו נשוי והוא ביקש להתחתן עמהּ שוב, להחזיר את גרושתו לפני מותו. היא הסכימה וכך גם בנו ובתו. בתו של כחלון פנתה אל הרב פרנק לפני שבועיים וביקשה שיבוא לבית הוריה, מאחר שאביה חולה מאד ואינו מסוגל לצאת מביתו. הרב הגיע לביתו של יעקב וראה אדם צנום וכנוע שקידם את פניו בשמחה. לא היה זכר לדמות המפחידה שתיארו האחרים באוזניו. שנתיים של טיפולים והקרנות עשו את שלהן. פניו היו כחושות ומצומקות לגמרי. גרושתו אמרה לרב שקשה לה מאוד לראות אותו כך. גבר שבגברים, שכולם פחדו מפניו, הפך בתקופה קצרה לצל אדם. "את מעוניינת בכלל להינשא לו?" שאל הרב. "הוא כל כך רוצה להפטר מהעולם כשהוא נשוי, ומצד שני אין לי התנגדות לקבל את הירושה בלי בעיות..." לאחר מכן שוחח הרב עם יעקב ושאל אותו מדוע הוא רוצה להתחתן. יעקב ענה לרב שהוא מעוניין להיות מטופל אצל גרושתו, וחוץ מזה שמע פעם מאיש דתי אחד שמוחלים לחתן על כל עוונותיו, ויש לו כאלה בלי סוף... אין לו כוח לחזור בתשובה כמו הצעירים בימינו והוא מחפש דרך קיצור. הרב סידר את כל עניין המסמכים, וידא שגרושת כחלון יכולה להינשא לו שנית וקבע תאריך לחופה במוצאי שבת בעוד שבועיים בביתו של החולה. במוצאי שבת, לאחר שסיים הרב פרנק את התפילה בבית הכנסת, ביקש מכמה מתפללים לבוא ולהשלים מנין לחופה בבית סמוך. הם התפלאו: "חופה?! מי שמע על חתונה במוצאי שבת?! ומי מתחתן בבית פרטי?! ומי מוזמן לחתונה כמה דקות לפני החופה?!..." אתם יודעים מי מתחתן?", הוסיף הרב להפתיעם: "יעקב כחלון!" חבורת המתפללים הנדהמת באה בעקבות הרב לביתו של יעקב. כאשר ראה הרב את יעקב, נחרד. בשבועיים שחלפו עוד הורע מצבו. הוא ישב מצומק כולו עם חולצת טריקו ארוכה לבנה על כסא גלגלים. כתוב שמצווה לשמח חתן וכלה, אבל איך ניתן לשמח חתן במצב כזה?! גם הרב, בתור מסדר קידושין, לא נתקל מעודו בחתונה שאין לה שום תוחלת מצד החתן וכולה מצווה לשמה. פרט למתפללים, היו בבית הגרושה-כלה חנה כחלון, בנם ואשתו וכן בתם ובעלה. בנוסף להם נכח במקום גבר כסוף שיער כבן ששים בשם ניסים, חבר ושותף לעסקיו האפלים בעבר. קודם כל ניגש הרב בזריזות לערוך הבדלה על הכוס, הנר והבשמים שהביא עמו מבית הכנסת. לאחר מכן ניגש ליעקב כדי לכתוב עמו את הכתובה. כחלון נראה מרחף בעולמות עליונים. כנראה קיבל תרופות לשיכוך כאבים. יעקב נד בראשו כלפי הרב, צמצם את עיניו ואחז בזרועו. "רבי", אמר יעקב, "אני שמח מאוד שהגעת!" נראה היה שכל מילה שהוציא מפיו עלתה לו בייסורי תופת. "תדע לך, רבי, שעשיתי הרבה-הרבה עבירות בחיים. מה לא עשיתי?! גניבות, סמים, פרוטקשן, אפילו..." כחלון העווה את פניו מהכאב שהשתלט עליו. "אפילו רצח!" הוציא את המילים. ראשו של כחלון נשמט על כתפי הרב ונשמעה מפיו התייפחות יבשה. "אני יודע שיש א-להים, רבי, ועכשיו אני קרוב אליו ולא יכול לברוח... אני רוצה לעלות אליו עם המצוה הזאת... אני מפחד לעלות למעלה בלי כלום..." הרב התבונן ביעקב בתדהמה. יהודי שעבר על כל התורה כולה, השחית את כל מידותיו, אבל נותר עם היקר מכל - האמונה. לרגע הרגיש שהוא משתתף באירוע שנמצא מעבר לבינת אנוש. לאחר שסיים לרשום כל מה שנדרש כדת וכדין, סימן הרב לבנו של יעקב שידחף את אביו לעבר המרפסת. החופה הקטנה עם פרוכת התכלת הייתה מוכנה. חנה כחלון ניצבה לטקס עם שמלה לבנה ופשוטה. מנין המשתתפים נדחק להיכנס למרפסת הצרה למדי. כאשר ניצב כסאו של יעקב ליד חנה, החל הרב בקריאת הכתובה: "... ובסיעתא דשמיא אפלח ואוקיר ואיזון ואפרנס ואכלכל ואסובר ואכסה יתייכי כהלכות גוברין יהודאין..." כולם ידעו שפרט לסכום הנקוב בכתובה, מאומה לא יתגשם. כאשר ענד יעקב את הטבעת לחנה אמר לה בלחש: "הרי... את... מקודשת... לי... כדת... משה וישראל..." והקהל המועט הוסיף לעומתו בקול נמוך כדי שלא לביישו: "מקודשת! מקודשת! מקודשת!" בתו של יעקב הניחה את הכוס הדקה העטופה בנייר לבן שקוף מתחת לרגליו. יעקב ניסה לדרוך על הכוס בכל כוחותיו, אך ללא הצלחה. כל כך נחלש. לאחר ניסיון נוסף החלו להתייאש משבירת הכוס והרב ניסה לטכס עצה. יעקב אותת שיגישו לו את הכוס. לאחר שהייתה בידו, קילף את הנייר ובשארית כוחו הטיח את הכוס בקיר הסמוך. הכוס התנפצה לרסיסים. לאחר כמה שניות כולם קראו: "מזל טוב! מזל טוב! מזל טוב!" לאחר שהסתיימה החופה, ניסה הרב לשיר איזה ניגון. הוא אחז בידי אחד העדים ורקד עמו מול יעקב שחייך לעומתם בכאב. בטרם הספיקו לצאת ידי חובת שימוח חתן וכלה, העווה יעקב את פניו וסימן בידו לבקשת עזרה. בנו ומתפלל נוסף השכיבו אותו על הספה בסלון. כוחותיו לא עמדו לו יותר. הוא ביקש שיעבירו אותו למרפסת כדי שיוכל לנשום אויר. החתן שכב במרפסת ובהה בשמים, נשימתו הלכה וכבדה. הוא סימן לרב פרנק שיגיע וביקש לאחוז בידו. הוא אחז בידי הרב פרנק בכוחותיו האחרונים ועצם את עיניו. הרב רכן והורה לו לומר עמו בלחש: "שמע ישראל א-דני א-להינו א-דני אחחחחד!" יעקב חזר על דברי הרב ודבריו נבלעו ברעש הסִירֶנָה של הניידת לטיפול-נמרץ. כאשר הועלה לאמבולנס כבר היה נתון בתרדֶמֶת מלאה, ולאחר פחות מיממה, החזיר את נשמתו לבוראו. הרב פרנק סיים את סיפורו: "שבעת ימי המשתה הפכו לשבעת ימי אבל, אבל החתן יצא מהעולם הזה טהור כביום היוולדו".
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-27/5/2010 07:47 |
|
| |
איך שהכל חוזר על עצמו
היא נקראה תנועת רץ, ונשאה את הדגל ההומאני- חירויות הפרט, זכויות האישה, איכות הסביבה. זה הכיוון שבו חונך אילן שלם. אביו, איש הוראה, רואה חשבון ומשפטן. אימו, המזכירה הראשית של בתי המשפט בתל אביב. אילן היה פעיל בבני ברית, התנדב מטעם ארגון נוער לנוער בבית החולים תל השומר. בצבא בחר בנחל במטרה לסייע להתיישבות. שירת לסירוגין במבצע שלום הגליל ובקיבוץ שדה בוקר. עקרונית, היה מוכן להמשיך בקיבוץ, להתקבל כחבר. האידיאלים היו בראש מעייניו, אולם לפני כן רצה להתאוורר בחול. נסע לאנגליה לבקר במוזיאונים, לחוות תרבות והיסטוריה. סייר בארמונות ובטירות, התפעל מעתיקות. קינא בבריטים על המורשת שנשתמרה בארצם. שושלות אצילים, מלכים ורוזנים. לא ידע מה שאמר מדינאי יהודי בריטי: כשאבותיכם עוד התגוררו על העצים, שמעו אבותי לקח מפי הנביאים... שב ארצה, והקיבוץ איבד את קסמו. מצא מודעת דרושים שחיפשה איש שיווק. התעניין. הוצאה לאור חיפשה מפיץ לספריה. המשכורת נאה, ושלושת המצטיינים יזכו בכרטיס טיסה לארצות הברית. הוא החל לעבוד בחברה. עד מהרה היה למנהל צוות המכירות, והתבקש להקים סניף בירושלים. שכר משרד ופתח בתנופה. דורג בין שלושת המצטיינים וקיבל את הפרס. נסע לטייל וראה עולם. כשחזר, התברר לו שהחברה קרסה. לחברו הייתה הצעה. ארגון חסד רוצה לשווק את עצמו, לרכוש תומכים. עזור לו לבנות את הרשת. בתשלום, כמובן. נסע לבני ברק. המשרד היה חצי חדר מאובק, מגובב בתיקים, ניירות ומסמכים. מולו ישב ראש הארגון, הרב חנניה צ'ולק, ופרש לפניו את מגוון פעילויות עזר מציון. זו הייתה ההיכרות הראשונה עם החרדים. היא התחילה ברגל ימין. עד כה ידע שהם שרידים מן העבר, פרימיטיביים, אם מותר להתבטא כך, מאובני מחשבה. עתה נוכח, שעל מזעור השכל מפוצים הם בלב של זהב, ברגשות חסד וברצון לעזרה. זה דיבר אליו, הזכיר לו את תקופת ההתנדבות בתל השומר, את תנועת הנוער והאידיאלים של גיל ההתבגרות. אילן היה בין הבונים את מערך השיווק של הארגון. הוא התפעל מההיענות הכללית לחתום על הוראות קבע. אנשים עם לב זהב ורגשות ערים. גם הפעילים, גם התומכים, וכולם חרדים. אולי טוב להם שאינם אנשים חושבים, שהם אנשי רגש ולא מחשבה. אבל כשהם רוצים לבנות משהו, מערך שיווק לדוגמא, הם זקוקים לאדם חושב כמוהו. מוח בשירות הלב, קבע בסיפוק. בנה את המערך, ופנה לחפש אתגר חדש. היה לאיש מכירות בענף הרכב, וטיפס עד למנהל המכירות הראשי של חברת המכוניות מרצדס. הוא גר בדירת רווקים בשדרות רוטשילד בתל אביב, באזור שהתגוררו בו האברכים לבושי השחורים, חסידי גור ובלז. הוא הביט בהם בעין יפה, כפי שאדם נהנה לראות ילדים במשחקם. סבר, שהם, אנשי הלב, נותרו ילדים גם בבגרותם. הוא אפילו הבין למה אינם משרתים בצבא, שהרי ילדים לא מגייסים. שיעסקו במעשי החסד שלהם ויתפללו כחפצם. יום אחד פגש חבר ברחוב. שמח וביקש לשוחח. אולם החבר מיהר. אם אתה מעוניין, אמר, נשוחח בדרך. לאן אתה ממהר? שאל. לנעשה ונשמע, יש שם הרצאה. הרצאה? הם מרצים לפני חילונים?! עולם הפוך הסתקרן והתלווה אליו. האולם היה מלא. מעניין, המרצה החל לשוחח על בעלי חיים. אילן תמה, בא לשמוע על יהדות, ומקבל שיעור בזואולוגיה. על מפרסי פרסה ועל מעלי גירה, על סנפירים ועל קשקשות. אבל המרצה ידע לאן הוא מנווט את ההרצאה. בסיומה, נותר אילן המום. בפעם הראשונה נגלה לעיניו עולם עשרים תכנים, העולם התהפך. המחשבה, כך הבין, נמצאת שם. מאז, היה לפוקד קבוע של הרצאות נעשה ונשמע, נחשף יותר ויותר למאור שבתורה. נטל קלטות בהשאלה, שמע בדרך ובמשרד. הערכתו את החרדים הלכה וגברה. רק פגם אחד מצא בהם. לב, ודאי. עזר מציון- הראיה. ומוח- נעשה ונשמע ההוכחה. אבל למה מערכת המצוות כה נוקשה, כובלת, יוצרת חייץ בינם לבין האוכלוסייה? שאל את המרצים שהעריכם והוקיר את רמתם הגבוהה. על כך, ענו לו, מקבלים תשובה בסמינר. לימוד ניסיון היה. כשם שבהרצאות נגלה לו עולם חדש, עולם מחשבה עשיר, כך שיער שיתגלה בפניו עולם חדש בסמינר. הוא לא טעה. נרשם עם עוד כמה חברים. הביאו עימהם בגדי רחצה למקרה שההרצאות ישעממו. הבגדים נותרו יבשים בתיקים. לא הפסידו ולו הרצאה אחת. נותרו ערים בלילות ללבן ולברר נקודות עד תום. בסמינר קיבל על עצמו עול תורה ומצוות. ארוסתו הייתה מבית מסורתי. ראתה בעין יפה את החלטתו ללכת לסמינר ואת השתתפותו בהרצאות. היא הייתה קצינה בצהל, מתאמת הפעילות עם הפלסטינאים. כשהחל לגדל זקן וציציותיו בצבעו מעל מכנסיו, הבינה שהרחיק לכת מבחינתה. מעשית הייתה, והציבה גדרים. על שינוי ביגוד ועל כיסוי ראש אין מה לדבר, ואם תדרש, תעבוד בשבת. אילן התלבט, אבל הייתה לו כתובת. הוא התקשר לעזר מציון ונענה: תכנס ותשאל דעת תורה. זה היה לגביו מושג חדש. עלה ושאל: אם אשתי מוכנה לשמור כשרות וטהרה, אבל אינה מתחייבת לשמור שבת, ועל ביגוד וכיסוי ראש אין מה לדבר. נענה בשתיקה. ביקש לדעת: לשאת אותה או לא? הצב בפניך את דרישותיך. אם זה זיווגך, היא תסכים להם. היא לא הסכימה. עתה, לאחר שהוקיר את הלב החרדי ואת השכל, וגם את קיום המצוות, ביקש להשתלב בעולם החרדי. עזב את עסקי המכוניות וחזר לעזר מציון, למערך גיוס התורמים. התפקיד המתין לו. עתה, כשכבר נמנה עם החרדים, סיפרו לו על מוסד השידוכים. הוא לא הורגל בכך. נזכר: כשהיה אצל הרב, נענה: אם זה זיווגך, היא תסכים. אם כן, הזיווג הוא מן השמים, ומה לו לרדוף אחריו. הוא יבוא אליו. הסבירו שזה לא כך, בעל האבידה מחזר אחר אבידתו, אבל הוא בשלו. ואכן, גליה באה לעבוד בעזר מציון. גליה, ילידת קריית מלאכי, סיימה תואר ראשון בספרות עברית ובפילוסופיה כללית. נסעה להודו להתחקות אחר הפילוסופיה ההינדית והשתלמה בטכניקות מדיטציה. שבה ארצה ולמדה רפואה אלטרנטיבית. לפרנסתה, החלה לעבוד במשרד עזר מציון. העבודה התבררה כקשה ותובענית, ולא הותירה פנאי ללימודים. פנתה לאילן, והודיעה על התפטרותה. סיפרה שהעבודה מפריעה ללימודיה. סיפרה גם על תאריה ועל מסעה להודו. סיפרה שמצאה כאן אנשים נחמדים. יש כאן המון לב. המחשבה, נמצאת במחוזות אחרים. בפילוסופיה היוונית וההודית... איך שהכול חוזר! אילן שלח אותה להרצאות בנעשה ונשמע, ומשם לסמינר.כעבור שלושה חודשים נישאו....
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-26/5/2010 07:28 |
|
| |
הקדיש של אברהם אבינו
יוחאי ארגן אירוע בבית תמחוי בשכונת התקווה בתל-אביב, שבו הוקרן סרט על בית המקדש, ופגש את חיים, אחד מאחראי המקום, יהודי מאיר פנים ובעל זקן לבן עם כיפה גדולה ולבנה המתנוססת על ראשו. הם שוחחו והיהודי הלבבי סיפר לו שבצעירותו עבד כמסגר ואילו כעת הוא אחראי על בית התמחוי. לאחר מכן שאל חיים בבת-שחוק: "מתי לדעתך חזרתי בתשובה?" יוחאי המופתע השיב: "אני לא מאמין שחזרת בתשובה! אתה נראה כמו אחד שנמצא לפחות אלף שנים בקדושה, אבל אם אתה אומר, אז חזרת לפני עשרים שנה לפחות". חיים צחק: "איפה, אתה רחוק רחוק מהאמת..." </ "מה?! פחות?! חמש-שש שנים?" </ חיים צחק בפה מלא, ויוחאי ביקש: "נו, אל תמתח אותנו... תגיד כמה זמן". "חמישה חודשים..." יוחאי נדהם: "לא! לא יכול להיות!" "טוב, תשאל את האנשים כאן..." יוחאי שאל מישהו סמוך והוא אישר את דברי חיים. "תשמע, רבי עקיבא חזר בתשובה בגיל ארבעים והפך לצדיק גמור, אבל אתה נראה קרוב לששים..." </ "אתה יודע מי החזיר אותי בתשובה?" "בטח שמעת איזו קלטת, או קראת איזו חוברת..." "אתה רחוק. מי שהחזיר אותי בתשובה היה אברהם אבינו..." "נו. אני רואה שהחלטת לעשות ממני צחוק..." ; ואז החל חיים לספר את סיפורו. "תדע לך שרק אברהם אבינו היה מסוגל להחזיר אותי בתשובה! כיום אני בן חמישים וחמש. עוד מימי ילדותי בעיראק הייתי רחוק מהקדושה. אמנם סבי היה דתי מאוד, אבי הרבה פחות ואילו אני - כמעט שום דבר. כאשר עלינו לארץ ונאלצנו להתמודד במלחמת הקיום, התרחקתי עוד יותר, עד שהייתי מרוחק בתכלית הריחוקמאלוקים. בגלל שמטבעי אני אדם ישר, לא רציתי להעמיד פנים שאני אדם מאמין והשתדלתי לחיות בלי שום התחשבות בענייני הקדושה. לא שמרתי שבת, לא קיימתי ליל-סדר, וביום כיפורים לא צמתי, אפילו אכלתי חזיר לתיאבון. אם אני כבר חילוני, אז עדיף שאהיה חילוני עד הסוף! אני לא רוצה לעבוד על אנשים ובטח שלא על אלוקים. לא פשוט להיות חילוני גמור בשכונת התקווה, שבה רובם מסורתיים ולא חסרים דתיים ואפילו חרדים, ובשנים האחרונות יש גל של חזרה בתשובה. אבל אני הייתי מחוץ לעסק. כל מי שניסה לדבר אתי, בקשתי שיעזוב אותי במנוחה. טענתי תמיד שלא עשיתי רע לאף אחד ולכן אין לי צורך להתפלל. מדי בוקר הלכתי למסגרייה וחזרתי לביתי מדי ערב. ליד ביתי נמצא בית-כנסת ישן. ולפעמים, כאשר חזרתי מהעבודה, היה הגבאי יחזקאל פונה אלי: "חיים, תעשה טובה, אנחנו רוצים לומר קדיש! רק תענה אמן ותלך..." סירבתי באופן נחרץ. "תעשה טובה. רק דקה, אתה עשירי!..." "בחיים לא!" עניתי, והם נאלצו להמשיך לחפש להם מישהו אחר. </חר. הדבר נשנה מדי פעם. ציפיתי שהגבאי יתייאש ממני ולא יפנה אלי יותר, אבל הוא לא וויתר. בכל פעם ביקש, כמעט התחנן שאשלים מנין, אבל אני הייתי בשלי: אני לא נכנס לבית-כנסת! כך התנהלו חיי. התבגרתי, ולא נראה כל שינוי המסתמן באופק. באחד הלילות, חלמתי חלום מיוחד. ראיתי את עצמי חוזר מהעבודה כמדי יום וחולף על פני בית-הכנסת השכונתי. מישהו ניגש אלי, הפעם לא הגבאי יחזקאל, אלא יהודי הדור פנים עד מאוד, בעל זקן לבן וארוך, לבוש ג'לביה לבנה ועל ראשו כיפה לבנה. למרות שלא ראיתיו בימי חיי, ואף יהודי בימינו לא ראה אותו, ידעתי מיד מיהו: אברהם אבינו! אל תשאל אותי איך ידעתי שמדובר באברהם אבינו. בחלום אנחנו יודעים באופן טלפתי דברים נסתרים שאיננו יכולים לדעת במציאות. הוא פנה אלי ברוך ובאהבה: "חיים, בוא תשלים לנו מנין!" עכשיו אני שואל אותך: איך אפשר לסרב לאברהם אבינו?! איך יהודי יכול לסרב לאברהם אבינו?! נכנסתי אחריו לבית-הכנסת. הבטתי סביבי ונדהמתי. בית-הכנסת היה ענקי, ממש אינסופי ומלא באורות נפלאים, לא גשמיים, אלא רוחניים, נעימים מאוד. מתפלליו לא היו המתפללים הרגילים, אלא אנשים מזוקנים ובעלי הדרת פנים, זוהרים. כולם לבשו ג'לביות לבנות כמו אברהם אבינו. לא הכרתי את רובם, אבל הכרתי בכל זאת את אלו ששמעתי עליהם במהלך חיי. פרט לאברהם אבינו, היו יצחק אבינו ויעקב אבינו. הכרתי גם את הרמב"ם, את רבי נחמן מברסלב ואת הבן-איש-חי, שאת תמונתו הכרתי עוד מימי ילדותי בבגדד. הבנתי שכל הצדיקים של עם ישראל בכל הדורות נמצאים במקום הזה, שזהו המדור העליון של גן-עדן. כולם עסקו בהשגות רוחניות עילאיות ופניהם הפיקו חכמה ואושר. אז ניגש אברהם אבינו, שכולם כיבדוהו במיוחד, אל תיבת השליח-ציבור והחל לומר קדיש: "יתגדל ויתקדש שמיה-רבה..." מה יכולתי לעשות, כשאברהם אבינו אומר קדיש לפני כל הצדיקים?! עניתי עם כולם: "אמן!", ואז התרחש דבר מופלא. קולות עליונים נשמעו לפתע בוקעים מרמקולים אדירים, שאין כדוגמתם בעולם הזה: "חיים חזר בתשובה! חיים חזר בתשובה!" לא ידעתי איך להגיב. יהודי פשוט כמוני ועוד אחד המתכחש לכל המצוות, מתפרסם בעולמות העליונים בזכות עניית "אמן" אחת פשוטה. לפני שהבנתי מה קורה, ראיתי שכל הצדיקים מתקרבים אלי ומקיפים אותי במעגלים ופשוט רוקדים סביבי, ממש רוקדים לכבודי. מצד אחד הייתי מאושר, ממש ברקיע השביעי, אבל מצד שני הרגשתי לפתע שאני מגושם לגמרי. הבטתי בבגדי העבודה המלוכלכים שלי וחשתי בושה נוראה על הווייתי הרחוקה לגמרי מהקדושה. איך אני עומד מגולח, ללא כיפה וללא טלית קטן, ומסביבי רוקדים קדושי עליון כאלו?! אברהם אבינו המשיך את הקדיש: "... בחייכון וביומיכון ובחיי דכל בית ישראל, ואמרו אמן!..." עניתי "אמן", ושוב נשמעו הרמקולים האדירים ביתר שאת: "חיים חזר בתשובה! חיים חזר בתשובה!" כאב הבושה שוב צרב את נשמתי. ואז כאשר חשתי שאני כמעט נגמר, התקרב אלי אברהם אבינו בחיוך, הניח על ראשי כיפה לבנה והלביש עלי טלית קטן. הרגשתי שהבושה מתחילה לחלוף, אבל מראה פני המגולחות עדיין העיק על נשמתי המתייסרת. אברהם אבינו המשיך להביט בי והצדיקים המשיכו לרקוד מסביבי ולאחר כמה שניות הרגשתי תחושה מוזרה בלחיי... הן החלו לצמח שערות לבנות... מעולם לא היה לי זקן, ולפתע בן-רגע צומח לי זקן ועמו גם פיאות... תוך כמה רגעים היו לי זקן ופיאות בדיוק כמו לכל הצדיקים מסביבי! הבטתי על בגדי עבודתי המלוכלכים וראיתי שהפכו בדרך פלא לג'לביה צחורה. נראיתי בדיוק כמו כל קדושי העליון וכל תחושת הבושה הנוראה הפכה לאושר עילאי, שאיני מסוגל לתאר לך... ואז בדיוק הסתיים החלום. מצאתי את עצמי מוטל על מיטתי לפנות בוקר, ונוכחתי שאני אותו אדם. כלום לא השתנה. ואז מיד, אבל מיד, החלטתי לחזור בתשובה! לא היו לי שום לבטים וספקות. חלום אחד פעל את כל הפעולה. החלטתי שבבוקר אלך לקנות כיפה וטלית קטן וכן סידור להתפלל. לא הצלחתי להירדם עד הבוקר. אז יצאתי מביתי ולפתע ראיתי מולי שכן חסיד ברסלב, שניגש אלי ומבלי לומר מילה הלביש על ראשי כיפת ברסלב לבנה, מעשה שלא העז לעשות מעולם. קראתי בפליאה: "מאיפה אתה יודע?", השכן, שידע על ריחוקי הרב מהיהדות, צחק: "מה אני יודע?! אני לא יודע כלום. פשוט התחשק לי לשים לך כיפה על הראש, אם תרצה או לא..." הוא ציפה לתגובה נזעמת מצידי והופתע לשמוע מפי: "אם ככה, בוא תעזור לי לקנות ציצית וסידור ותלמד אותי איך להתפלל..." לאחר שהייתי מצויד בכיפה, ציצית וסידור, פניתי לעבר בית-הכנסת השכונתי. הגבאי יחזקאל חיפש כדרכו אנשים למנין. הוא הביט בי בחשש ונדהם לראותי נכנס פנימה מבלי לחכות להזמנתו... מאז עברו חמישה חודשים, שבהם לא עבר עלי יום בלי שלוש תפילות." יוחאי הביט בפניו הקורנות של חיים, עדיין נפעם מסיפור החלום שהפך חיים שלמים של אדם בן חמישים וחמש. הוא לא ידע מה לחשוב ולומר, אבל ראה בבירור שפניו של חיים הן בדיוק הפנים שתיאר בסיום חלומו
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-25/5/2010 07:10 |
|
| |
הכומר שהתגייר - סיפור מדהים
| עוד בהיותו כומר אוונגליסטי שעמד בראש כנסיה גדולה בהולנד, גילה ברט וודגוויק משיכה בלתי מוסברת לעם היהודי. בכנסיה שלו, כאשר למד עם אנשיו תנך, הם עשו סדר פסח, ישבו בסוכה, קבעו לימוד חומש עם רשי ואפילו שרו בצוותא שירים של מרדכי בן- דוד... ה'בעיה' נוצרה כאשר לא מצאו בתנך שום רמז ל'חג המולד', והתחילו לפקפק באמיתות הנצרות. מכאן, דרכו של האיש העקשן השואף לאמת הייתה סלולה- ליהדות.דבר בחזותו השקטה של האיש היושב מולי אינו מסגיר את עברו, או את הסערה שהתחוללה בקרבו במשך שנים. עיניו הכחולות בולטות על רקע תווי פניו הצנומים, זיפי זקן מעטרים את סנטרו, כיפה שחורה גדולה מכסה את ראשו ורק ההולנדית שבפיו מעידה את מוצאו. בבוקר יום ראשון סגרירי באנטוורפן, אנו מסבים בסלון ביתו. בעצם, קשה לכנות את החדר סלון. מדובר במרתף קטן שכור, השוכן מתחת לבית רחב ידיים באזור היהודי של אנטוורפן. בחדר הצר, במטרים הספורים, מתגוררת כל משפחת ציון, האבא אריאל, עקרת הבית שלומית, והילדים, מנחם וישיב לוי. שם, מעיר אריאל ציון כבדרך אגב, היה לנו בית יפה, גדול ומרווח. אבל הוא כבר מזמן לא 'שם'. הוא נמצא בעולם אחר, בגן העדן הפרטי שלו. סוף סוף הגיע אל המנוחה ואל הנחלה.במהלך השעתיים הבאות ננהל מאבק נסתר, שבמהלכו הוא ירצה לשכוח את עברו, ואילו אני דווקא אחטט בו שוב ושוב. גם כשאבקש ממנו תמונות ומסמכים מן העבר, לא יהיה לו מה לתת. את הכל הוא השמיד. סיפורו המדהים והבלתי שגרתי של ר' אריאל ציון, מתחיל בסיפורו של ברט וודווייק ההולנדי. וודוויק היה כומר נוצרי פופולארי שעמד בראש כנסייה נוצרית גדולה, ואילו אריאל הוא יהודי מאמין, בעל אמונה לוהטת, ונשמה יהודית יוקדת. לפני כן, כשהייתי 'שם', מעולם לא הרגשתי בבית, מספר ר' אריאל. חשתי מין סוג של חסר פנימי. גם כשכולם מסביבי רקדו והתהוללו, אני התהלכתי בתחושת ריקנות. חשבתי כל הזמן, בשביל מה אני חי בעולם הזה? ידעתי שאני חי בשביל הקדוש ברוך הוא, אבל לא הצלחתי לתרגם את זה לדרך חיים. ידעתי שאני צריך להיות דתי יותר, ובזמנו להיות דתי יותר היה להיות נוצרי טוב יותר. אריאל ציון נולד ברוטרדם, עיר נמל הולנדית, למשפחה פרוט-סטנטית אדוקה. היינו נוצרים, אבל תמיד היה לנו קשר חם לעם היהודי. תמכנו מאוד בישראל. אני זוכר את הדאגה הרבה של סבא בזמן מלחמת יום הכיפורים. חשתי קשר עז לארץ ישראל, ואספתי תמונות ופרסומים על אודותיה. קהילת 'שלום' הנוצרית וודווייק לא הסתפק בחינוך הנוצרי שקיבל, ופנה לחפש תשובות על השאלות ועל הספקות שהתחילו להתעורר בקרבו. בהיותו כריזמטי, התאספה סביבו חבורת צעירים שגם הם לא היו שלמים עם דרכם הנוצרית. באופן כללי, היה להם רצון עז לשוב לדת, הוא אומר. הם הפסיקו להתהולל, והתחילו להתעמק בשאלות של דת ואמונה. בשלב ראשון התחילו ללמוד תנך בצוותא. עם הלימוד והמחקר התגברו השאלות והספקות, ובמאי 1998 החליטו להכריז על הקמת כנסייה אוונגליסטית נפרדת. (אוונגליזם הוא זרם מודרני בנצרות, ונחשב למתון יותר מהזרם הקתולי הקשוח. האוונגליסטים, בניגוד לקתולים, אוהבים את ישראל ותומכים בה.) הקבוצה מנתה מאות אנשים, וודווייק הפך למנהיגם. לקהילה הם העניקו שם עברי: 'שלום'. הכנסייה החדשה שהקומה בעיר דורדרכט בלטה בתמיכתה הבלתי מסויגת בישראל. חבריה הגיעו לארץ כדי לחלק זרי פרחים ומתנות לנפגעי טרור פלסטיני, ואף ארגנו טיסות לארץ. במהלך האינתיפאדה יזמו אנשי הקהילה מכתב תמיכה באריאל שרון, ראש הממשלה דאז, שאותו כתבו 25 ראשי כנסיות בהולנד, ומכתב מחאה לראש ממשלת הולנד, על אי תמיכתו המספקת בישראל. הבסיס לכנסייה היה התנך. חברי הקהילה למדו אותו וניסו להבין את הדת הנוצרית לפיו- ניסיון שלא ממש צלח. השאלות שלנו רק הלכו והתרבו, במקביל ללימודי התנך, מספר ציון. ניסינו ליישם מה שכתוב בתנך, וזה חייב אותנו להתייחס ברצינות למועדים היהודיים. למשל, כשקראנו בתנך על כך שחייבים להקים סוכות בחג הסוכות, קראנו לאספה מיוחדת, ובה החלטנו שהיות שאנחנו מחויבים לתנך, אין לנו ברירה אלא לקיים מצווה זו. אז הקמנו סוכות. כשהגענו לחודש ניסן, ובתנך הרי כתוב שחייבים לשמור על מצוות החג, החלטנו שאנחנו עורכים סדר פסח. לא ידענו בדיוק מה לעשות, ונעזרנו בהוראות הסדר שמצאנו בתקשורת המקוונת. היה זה מידע שהגיע מיהודים משומדים, יהודים שהתנצרו, אך נהגו לשמור על סממנים יהודים, ובכלל זה ערכו סדר פסח. מיותר לומר שבסדר שלהם הם השתילו מסרים נוצריים מובהקים, והחליפו שמות של אישים יהודים בנוצרים, להבדיל. אבל זה מה שהיה לנו באותו רגע. לא הכרנו את הדבר האמיתי. לא ידענו בכלל שקיים משהו אחר. ואז הגענו לחג המולד, החגא הנוצרי הידוע. התחלנו לשאול את עצמנו: רגע, איפה זה כתוב בתנך? איפה כתוב בכלל שצריך לחגוג את החג הזה? התחלנו לפקפק גם בחגא של ימי ראשון, במקום יום המנוחה המצוין במפורש בתנך, השבת. כך התגלגלנו מספק אחד למשנהו, עד שכבר התחלנו לפקפק בקול רם באמיתות הנצרות כולה. החבורה לא נעצרה בשמירת השבת והחגים. ברגע שהחלטנו שהתורה נכונה ואמתית, התחלנו ללמוד אותה בעיון. למדנו בצוותא חומש עם פירוש רשי, שרנו שירים עבריים כמו 'אתה תקום', 'ייבנה המקדש' ושירים של מרדכי בן דוד. זה כבר היה בשלב מאוחר יותר. בברית יחד כך, כשרגל אחת פה והאחרת שם, ובדרך שאינה ברורה לאיש, התנהלה הכנסייה המוזרה הזאת, עד שבכל רחבי המדינה יצא שמעה של הכנסייה הנוצרית שחבריה שומרים בקפידה על שבתות וחגים יהודיים. נציגי הקהילה הוזמנו להרצות את משנתם בפני כנסיות אחרות ובכינוסים תיאולוגיים שונים. איך הגיבו הקולגות מהכנסיות האחרות? התגובות היו מעורבות. חלק עודדו אותנו, אבל חלק כעסו מאוד. הם טענו שאף שהחגים היהודיים מופיעים בתנך, הרי שאותו האיש הורה לבטלם ולהחליפם בחגאות הנוצריים. גם את השאלות שהתעוררו בו לא שמר הכומר בליבו. להיכן שהיה מגיע, היה מעלה אותן ודורש תשובות ברורות. בכל כינוס נוצרי מזדמן היה מבקש לדעת מפני מה הפנו הנוצרים עורף לתנך. פעם כשהייתי בארץ, מספר ר' אריאל, הוזמנתי להרצות בכנסייה של מומרים בתל אביב ובטבריה, וגם שם הצגתי את השאלה שהציקה לי: 'הרי בברית החדשה כתוב שהתורה היא אמת, ואתם חייבים לשמור אותה, אז למה אתם מפנים לה עורף?, ומה הייתה התגובה שלהם? הם זרקו אותי מכל המדרגות. במקום לענות לעניין, הם בחרו להחרים אותי. את הצעד השערורייתי הבא עשה ברט שכשנולד לו בנו הבכור. הוא החליט שאם הוא מאמין למה שכתוב בתורה, הוא חייב למול את בנו. סיפרת את זה למישהו? לא סיפרתי לאיש. פחדתי שיצחקו עליי. בשקט חיפשתי מוהל, ומצאתי מוהל יהודי ליברלי שביצע את הברית. הברית לבן גררה בעקבותיה ברית נוספת- לו עצמו. קראתי בתנך שאחרת אני לא אוכל להיכנס לבית המקדש, הוא מסביר. למרות ארבע הכוסות, הסוכה ושמירת השבת- לאורך כל אותה תקופה נותר ברט וודווייק נוצרי אדוק. המנהגים היהודיים שהנהיג בקהילתו לא הפכו אותו ליהודי מאמין. עם הזמן החלו להתגנב לליבו ספקות גדולים. עדיין הלכתי לכנסייה כל יום. כראש הכנסייה ערכתי את כל הטקסים, אבל לא הייתי שלם עם עצמי. התמודדתי עם הרהורי 'כפירה' מובהקים בנצרות. הקרב הקשה ביותר התנהל בתוכי בשאלה: האם להמשיך ולהפיץ את בשורת הנצרות, אף שכבר איני מאמין בה? במקביל, הבחנתי שלרבים מהחברים רגשות מעורבים כלפי הנצרות. לאחר דיונים ארוכים וסוערים קיבלנו את ההחלטה המשמעותית בתולדות הכנסייה שלנו: אנחנו לא מזכירים יותר את שמו של אותו האיש. אנחנו מדברים מעתה רק על השם, בורא העולם. עבורנו, יש אלוקים אחד ויחיד בעולם. עד לפני כמה שנים החלטה כזאת נחשבה להזויה לחלוטין. ווודווייק היה נוצרי אדוק, מכובד ומפורסם, שעשה נפשות רבות לנצרות. המהפך שעבר עליו היה אפוא קיצוני ביותר. ניצוץ יהודי באותן שנים שבהן התייסר בשאלות על אודות דרכו הנוצרית, נתקל וודווייק בגילוי מסעיר. בן משפחתו שערך תחקיר מעמיק על שורשי המשפחה, גילה שסב המשפחה, לפני מאה שנה, היה יהודי כשר בשם שלמה לוי. שלמה לוי הגיע מספרד או מפורטוגל, והתיישב במחוז פריסלנד שבצפון הולנד, שם הפך לאחד מראשי הלוחמים נגד הכובשים הצרפתיים. האיש התנצר, ונשא גויה. הגילוי הזה, מספר ציון, גרם לי להבין מהיכן נובעים הרהורי ה'כפירה' שלי. התחלתי להבין בעצם נמצא במקום הלא נכון, ושאני חייב לחזור לדרך אבותיי בהקדם האפשרי. לאחר מעשה הבנתי שדלק בי ניצוץ יהודי. כחבר בקהילה אוהדת ישראל, ביקר הכומר פעמים רבות בארץ. באחד מביקוריו פגש יהודים דתיים. הרגשתי טוב בחברתם, משחזר ר' אריאל. פתאום הרגשתי קרבת אלוקים גדולה, הרבה יותר ממה שהרגשתי בחברה הנוצרית ביקור משמעותי נוסף היה ביישוב סוסיא, שם פגש בן ישיבה והתחבר עימו. הם שוחחו רבות בענייני דת, וודווייק חש שהוא מחבב את הצעיר הזה. הוא נפגש עם אנשים דתיים נוספים, והדברים ששמע מהם הביאו אותו לרצון להתגייר. לפני ההחלטה הסופית עוד הייתה לו שורה של אי הבנות בתנך. החלטתי שאם אני מקבל תשובות על השאלות האלה, אין לי ברירה אלא להתגייר. לעזוב את הכל, את החיים הנוחים, את חיי החברה והמשפחה השלווים, ולהקריב אותם על מזבח האמת היחידה שלי. כבר אז ידעתי שעליתי על דרך שאין ממנה חזרה. והתשובות הגיעו? ודאי. הן הגיעו אלי בדואל, והיו כמים קרים על נפש עייפה. זהו זה, אמרתי לעצמי. אני מתגייר. עליי לשוב לדת אבותיי, לדתו היהודית של סבי שלמה לוי, האיש שמכל צאצאיו לא נשאר אף יהודי אחד. אני, החלטתי, אשיב עטרה ליושנה. האנשים בכנסייה שלך ידעו על ההחלטה? בהתחלה לא, אף שידעו שאני מחפש את דרכי. אבל לא חיכיתי זמן רב. שיגרתי מכתב אישי לכל חברי הקהילה, שבו הודעתי להם על החלטתי. ציינתי במפורש את כל הספקות שהתעוררו בי בקשר לאמיתות הדת הנוצרית. כתבתי גם שלדעתי, היה אותו האיש מסיח ומדיח, שעל פי התנך, בספר דברים, הוא חייב מיתה, ולכן הוא הומת. דברים כאלו מפי אדם שנחשב עד לאותו רגע לנוצרי מאמין ולמטיף כריזמטי מפורסם, היו בגדר רעידת אדמה בקהילה הנוצרית בהולנד כולה. המכתב הופץ עד מהרה גם בקרב חוגים מחוץ לכנסייה, והפך לשיחת היום. וודווייק היה אישיות מפורסמת בקרב הקהילה האוונגליסטית הגדולה בהולנד, וצעדו עורר תדהמה רבה ומורת רוח בקרב רבים מבניה. ואילו וודווייק עצמו חש שלם עם החלטתו. הוא הרגיש שעול גדול ירד מכתפיו. אבל גם היה לו קשה. קשה מאוד. הפיצו עליי דברים רעים. אמרו עליי הכל. וזה כאב. חברים ותיקים וטובים זנחו אותי. היה לי חבר מילדות שעזב אותי ברגע שנודע לו על החלטתי להתגייר. הוא אמר לי לפני שנפרד ממני: 'אתה הולך לגיהנום, ואני לא רוצה להכיר אותך יותר. ידעת לקראת מה אתה הולך? ידעתי שיהיה לי קשה, אבל לא שיערתי עד כמה. תמיד התעודדתי מהמחשבה שהעם היהודי סבל כל כך הרבה בכל שנות קיומו, בגלל יהדותו, והנה, גם אני שהצטרפתי אל העם הזה עובר את מנת הייסורים שלי. ידעתי שאני צועד בדרכו של האלוקים, והייתי מאושר. אפילו שאיבדתי את מקור פרנסתי ואת מרבית ידידיי- הכל היה שווה. היו הרהורי חרטה? אף לא לרגע. 'מסוכן' לדו- קיום חרטות לא היו, אבל היו קשיים. הבית שבו התגורר ברט וודווייק נלקח ממנו, והוא עבר להתגורר בתנאים איומים, בדירת חדר ליד משפחת אשתו, כשהוא מחוסר כל. השלב הבא היה ההכרזה הרשמית על פירוק הכנסייה שבראשה עמד. הרבנים שאתם עמד בקשר הציעו לו להתנתק כלילי מהעבר הנוצרי שלו, ולזנוח את פעילותו בכנסייה. חברי הקהילה העריכו את החלטתו של וודווייק, אך לא לכולם היה האומץ להצטרף אליו. מתי מעט החלו בתהליכי גיור, שעדיין נמשכים, והשאר החליטו להישאר בסטטוס של 'בני נח' ולשמור את שבע המצוות. הרבנים גם הסבירו לברט שאי אפשר לגייר את כולם בבת אחת, אלא כל אחד מהם חייב לעבור תהליך גיור אישי. גם היום מנסה ציון לסייע לאותם אנשים שעדיין מתנדנדים בין שני העולמות, ומתקשים לבצע את המעבר. לעומת החברים שעודדו אותו, ראשי כנסיות וקולגות לשעבר שיגרו אליו מסרים מאיימים. הם המטירו על ראשו את כל העונשים שבעולם- מהגהנום וד לכף הקלע- על שהעז לחצות את הקווים, ועוד להשמיץ את מנהיגם בפומבי. אמרו עליי שאני מסוכן לדו קיום הדתי במדינה, אומר ר' אריאל, משועשע. עד היום הוא ממשיך לקבל מכתבים ודואלים בעלי תוכן פוגע מחברים לשעבר. גם ביום הראיון ל'משפחה' קיבל ציון דואל מכומר הולנדי. אתה חסר הצלה, ואתה אבוד לעולמי עד, כתב הכומר דה יונג. אלו שכן גילו הבנה ואפילו הערכה נסתרת היו בני המשפחה הקרובה. באותם ימים, באו השורשים היהודיים של משפחתי לידי ביטוי. מצד אחד הם דאגו לי, וחששו מהעתיד שמצפה לי, ומהצד האחר הם העניקו לי הסכמה שבשתיקה. כשהודעתי להם על הצעד שלי, הם אמרו לי: 'אריאל, זה טוב בשבילך'. אחותי אפילו אמרה שהיא מקנאה בי. אחי הגדול ביקר אותי כדי לשמוע על החלטתי ממקור ראשון. כשהגיע, שאל אותי: 'זה נכון שאתה מתכוון להתגייר?' כשעניתי בחיוב הוא רק רצה לדעת מה הייתה הסיבה 'אתה יודע למה?' אמרתי לו, 'בגלל סיבה אחת פשוטה: משום שאבות אבותיי היו יהודים, והצאצאים שלהם עשו טעות כשהתנתקו מהיהדות והתערבו בגויים. היום אני, הנכד שלהם, מתקן את הטעות הזאת'. אחי הקשיב בתשומת לב, הרהר קצת ואמר: 'אתה יודע מה, ברט? אני מבין את הטיעון שלך. אני אפילו מזדהה איתו'. ואז הוסיף משפט שריגש אותי: 'ברט, לראשונה בחיי אני מזהה בהתנהגותך שלווה אמיתית. ממשפחתה של האישה הייתה התמיכה אף גדולה יותר. לא רק תמיכה, אלא שהחותן והחותנת החליטו להצטרף אל בתם וחתנם, והחלו לעת זקנתם בתהליכי גיור. הם אנשים מבוגרים, והתהליך איננו יכול להתבצע במהירות, מבהיר ר' אריאל. רגע סוחט דמעות כאשר החליט וודווייק להתגייר, הוא לא ממש ידע מה עליו לעשות. בתחילה יצר קשר עם רב רפורמי שאותו הכיר. עד מהרה הבחין שמדובר בהצגה חלולה שאין בה מאומה, ופנה לקהילה החרדית של אמסטרדם, אך שם הובהר לו כי הם אינם עוסקים בגיורים. בצר לו פנה וודווייק לחבריו בארץ. אלו הפנו אותו אל הרב ברוך הרניק, רמ בישיבת יבנה באנטוורפן. בינו לבין הרב הרניק נוצר קשר הדוק, שנמשך עד עצם היום הזה. מספר חודשים לפני הגיור החל המיועד להתגייר מגיע לשבתות לאנטוורפן, ושם היה לומד יהדות מפיו של הרב הרניק. אין לי מילים להגדיר את האמונה המופלאה של האיש הזה, אומר הרב הרניק ל'משפחה'. הוא היה מודע לכל הקשיים שניצבים מולו. ישבתי איתו שעות על גבי שעות ושכנעתי אותו לא לעשות את הצעד הזה. הצעתי לו להמשיך בדרכו הנוכחית, לשמור על שבע מצוות בני נח וזהו. אבל את אריאל לא עניין שום תחליף אחר. הוא רצה להיות יהודי אמיתי וגאה. אמרתי לו: בשביל מה אתה צריך את זה? בניך יסבלו מאנטישמיות, או יתפוצצו חו באוטובוסים. תיארתי לו את כל הקשיים שהוא עתיד לעבור, חברתית ומשפחתית, בתור גר. גם בית הדין הציע לו ברגע האחרון לחזור בו, ולהישאר גוי כשר שמקיים שבע מצוות בני נח. אבל אריאל לא רצה לשמוע. הוא כל הזמן אמר: 'אלוקים הוא שהביא אותי עד הלום, והוא שיוביל אותי הלאה. הרב הרניק ליווה את משפחת ציון בכל שלב משלבי הגיור. הוא הושיט להם יד תומכת ברגעים הקשים. אחד מהם היה כאשר במהלך ההכנה לגיור, חלה אבי רעייתו בסרטן קשה. החברים הנוצרים שמחו לאידם. הם טענו שהם נענשים על כך שהפנו עורף לנצרות. הם באו אליי עם הסיפור, אומר הרב הרניק, ואני עודדתי אותם. אמרתי להם שאי אפשר לחשב חשבונו של עולם, ושהם צריכים לצעוד הלאה בדרך שהם בחרו, בלי שום קשר לכך. הפלא הגדול התרחש, כאשר למרות הסיכויים הקלושים שהעניקו לו הרופאים, החלים חותנו לחלוטין מהמחלה. ר' אריאל ציון ורעייתו הגיעו לארץ ישראל, התגיירו על פי ההלכה, ונישאו שוב כדת משה וישראל בטקס מרגש בעיר העתיקה בירושלים, במקום המשקיף על הכותל המערבי. גם במעמד הגיור עצמו, בבית הדין בתל- אביב, השתתף הרב הרניק. זה היה מעמד מרגש מאוד, הוא אומר. הרגע שבו הכריז אריאל 'שמע ישראל ד' אלוקינו ד' אחד', וקיבל עליו לשמור את התורה שבכתב ותורה שבעל פה, היה רגע סוחט דמעות. אריאל עצמו נשבר באמצע ונחנק מבכי. בית הדין הקשה עליו ועל משפחתו מאוד. הדיינים שאלו אותם שאלות קשות ומסובכות, ועל כולן הם ענו בבהירות שהדהימה את דייני ההרכב. משישה עשר זוגות שעמדו באותו יום לפני הדיינים, הם היו היחידים שהתקבלו. כשנשאל לשם היהודי שבו בחר, ענה- אריאל ציון. למה בחרת דווקא את שם זה? כי אני רוצה לקום כארי לעבודת השם, ואריאל רומז גם על בית המקדש, הקרוב כל כך לליבי. מעמד הגירות עצמו הותיר בו רשמים עזים. הדיינים התפעלו מאוד מהידיעות שלנו ומהנכונות שלנו, אף שהשאלות שלהם היו קשות מאוד, הוא אומר. מאזין לאברהם אבינו - כששב הביתה להולנד, הבין שבתור יהודי לא יוכל להמשיך לחיות במקום שאין בו יהודים. הרגשתי כמו בגלות, הוא מסביר את החלטתו להגר לאנטוורפן, לתקופה של שנה. וכך נותר ראש הכנסייה המכובד לשעבר בלי מקור פרנסה. באין ברירה נאלץ ללמוד את מקצוע הבנקאות כדי למצוא עבודה. לאחר חיפושים מייגעים מצא ציון עבודה בבנק להשקעות ברוטרדם. מאז, כל יום הוא עולה על הרכבת באנטוורפן ונוסע לרוטרדם לעבודה. המשכורת אינה גבוהה, וההוצאות מרובות, אך אריאל- כמו יהודי מאמין- אינו מתלונן, במיוחד שגם במקום העבודה האירה לו ההשגחה פנים. התברר לו שמנהל הבנק הוא צאצא למשפחה של יהודים אנוסים המגלה הבנה לצרכים המיוחדים שלו כיהודי חרדי, ומתיר לו לעזוב מוקדם יותר בימי שישי ובערבי חג. זה לא קל, הוא מודה. אך לא לאורך זמן. באוגוסט של שנה זו יארוז ציון את שארית מיטלטליו, ייפרד מהמרתף הדחוס ובעזרת השם יעבור לגור באחד מהיישובים בארץ. בארץ הוא מתכנן למצוא עבודה בתחום הבנקאות, אך חולם בד בבד על עבודה באחד מן הארגונים שפועלים נגד המיסיון. מי כמוני מכיר את התנועה המיסיונרית מבפנים, הוא אומר. אני מכיר את סגנון המחשבה שלהם, את כל הטריקים ואת כל הטיעונים שהם מגייסים לצדקת דרכם. אני חושב שאני מסוגל להתמודד אתם יפה. אם אצליח למנוע רק מיהודי אחד להשתמד, הכל היה שווה. בינתיים הוא אינו מבטל אף רגע אחד. בערבים, לאחר יום עבודה מפרך, ובימי ראשון, הוא לומד עם חברותות, ומנסה להשלים את הפער. מצבו הכלכלי אינו מזהיר, העתיד עדיין לוט בערפל, אך אריאל הוא המאושר באדם. בשבת האחרונה, מספר הרב הרניק, הוא סיפר את סיפורו האישי לבחורי הישיבה במשך שעות ארוכות, עד לחצות, הם ישבו ובלעו כל מילה בשקיקה. למחרת פנה אליי אחד הבחורים ואמר לי נרגש כולו: 'הרגשתי ממש שאני מאזין לאברהם אבינו. |
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-24/5/2010 11:38 |
|
| |
מצאתי את האלוקים האמיתי שלי
''שיחת השבוע'' גליון מספר 208 / אובלה ברונל |
| זה היה בוקר שחור לכנסיה הלותרנית בפינלנד. הכומר אובלה ברונל,מנהיגה של הכנסיה בעיר קרנובי,אדם מוכר ונערץ על עשרות אלפי מאמינים פרוטוסטנטים,כינס את חבריו בצמרת הכנסייה, כדי לספר להם על המהפך שחל בהשקפת עולמו:''זה תקופה ארוכה איני חש עוד הזדהות עם הברית החדשה ותכניה.מאז גיליתי את התנ''ך והתחלתי להתעמק בו,מצאתי את האלוקים האמיתי שלי.אני מתקשה להטיף לדברים שאינני מאמין בהם'',הדהים את קהל שומעיו. ההלם היה מוחלט.שתים עשרה שנה שימש אובלה בתפקידו.הוא נחשב כומר פופולרי ומצליח.כיצד ישפיע הצעד הדרמתי על המאמינים הרבים,שומעי לקחו? את הדממה בחדר היה אפשר לחתוך בסכין. העיניים הופנו אל ההגמון של פינלנד שישב בראש השולחן,אותות התדהמה ניכרו היטב על פניו.הוא לא ביקש הסברים,לא התווכח,גם לא ניסה לשכנע.רק הצביע על הדלת.אובלה פשט את גלימתו ועזב את הכנסיה,לעולם. יום המנוחה האמיתי אובלה(49)שירת בצעירותו בצבא פינלנד.אחר-כך שימש מורה זמן מה,ובהיותו בן עשרים וחמש הצטרף לכנסייה הלותרנית(פלג נוצרי שיצא מהכנסייה הקתולית לפני כ-500 שנה,ומרבית תושבי סקנדינוויה הנוצרים משתייכים אליו). לא ביום אחד החליט על הצעד הנועז.הספקות כרסמו בו לאורך זמן,במיוחד לאחר ש'גילה' את התנ''ך.''הגילוי המרעיש הראשון שלי היה כשנוכחתי שיום המנוחה התנ''כי הוא שבת,ואילו ליום ראשון אין שום איזכור כיום מיוחד.האם יכול להיות שלאותו אלוקים יהיו שני ימים קדושים?! שאלתי את עצמי''. האישה הפתיעה יום אחד החליט לשתף בלבטיו את אשתו,רונה,שמקצועה מעצבת פנים והיא משמשת נגנית עוגב בכנסייה שלו.תגובתה הדהימה אותו:''מזמן רציתי לספר לך שאני חשה רגשות חמים ליהדות'',אמרה.אובלה ראה בכך נס משמים.הם קיימו שיחה גם עם ארבעת בנותיהם,שהבוגרת בהן היתה אז בת שלוש-עשרה,ושתי הצעירות,תאומות בנות שבע,הארבע אמרו:''אנחנו איתכם בכל החלטה''. לאחר עזיבת הכנסייה הרגישו בני הזוג צורך להסביר את המעשה לבני הקהילה בקרונובי. ''פרסמנו מודעה בעיתון המקומי והזמנו את כל ידידינו לפגישה.כל בני הקהילה באו.הם שאלו שאלות ואנחנו השבנו.רבים מהם היו נבוכים,אמרתי להם: עשו כמוני - עיינו בתנ''ך והסיקו מסקנות''.בעקבות הפגישה עזבו עוד כמה אנשים מהקהילה את הכנסייה. גיור ועלייה המשך המסלול,מבחינת משפחת ברונל,היה ברור - גיור ועלייה.במהלך הגיור החליפו את שמותיהם מאובלה לשלמה ומרונה לרות.לפני שש שנים עלו ארצה והם מתגוררים ברעננה ומנהלים אורח חיים דתי לכל דבר.בינתיים הספיקה בתם הבכורה, לאה, להינשא ולהקים גם כן בית שומר מצוות. שלמה ורות מאושרים במעשה שעשו: ''אחד הסיפורים היפים בתורה הוא סיפור קבלת התורה. הקב''ה הציע אותה לכל העמים והם סירבו מכל מיני סיבות. רק עם ישראל אמר: ''נעשה, ונשמע''. זה הוכיח לקב''ה שאנחנו אכן ראוים לתורה,שאנו ראוים לאחריות המיוחדת המוטלת עלינו מכח התורה. אנחנו שמחים להיות חלק מנושאי אחריות זאת ולקבל עלינו את הברית שנכרתה בהר סיני''. |
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-23/5/2010 08:54 |
|
| |
תקלות של הצלה
נפלאות לבני אדם / ברוך לב נהג מונית אני, תושב ישראל בעבר וכיום בלונדון. באמתחת זיכרונותיי נס הצלה של משפחה מאסון נפילת המטוס- שהייתי לו עד ובסיעתא דשמייא זכיתי ליטול בו חלק. הוזמנתי באותו יום לקחת משפחה מ''סטמפורד- היל'' לשדה התעופה, לטיסה זו מלונדון לאמריקה. בדרכנו לנמל התעופה, אירע לי מקרה שגרתי: התפוצץ במכוניתי אחד מגלגלי הרכב. עצרנו, למורת רוחם של נוסעי קצרי הרוח, החלפתי את הגלגל המפוצץ בגלגל הרזרבה שבתא המטען. אלא, שכאשר בהמשך הנסיעה נשמע לפתע נפץ התפוצצות נוסף מכיוון הגלגלים- היה זה למעלה מיכולת הסבל של הנוסעים הממהרים.
ירדתי מהרכב, נוכחתי לראות שגלגל אחר מצא את מותו דווקא עכשיו, כאשר אין בתאי גלגל רזרבה נוסף. בהכירי את המצב ידעתי כי אין לי ברירה אחרת זולת להשאיר כאן את הרכב ה''תקוע'', לפנות לתחנת דלק סמוכה, הרחוקה מעימנו במהלך של עשר דקות, ולרכוש גלגל מתאים. מה אומר לכם? נוסעיי הרעיפו על ראשי ברכות למכביר:
''שתהיה לי בריא''- זעקה אם המשפחה, אשר איחור הטיסה הילך עליה אימים, ''מדוע אינך מציין בראשית הדרך כי אין אוויר בגלגליך?'' עוד טענות מאוד צודקות שכאלה האשימוני בכל הנעשה, אך לא הייתה לי ברירה, עשיתי את הדרך לתחנת הדלק, רכשתי את הגלגל, ושבתי אל הרכב- כשהנוסעים, שלא הצליחו לעצור מונית אחרת, מטיחים בי בקבלת פנים חמה ורותחת... הפנצ'ר תוקן, המונית פתחה בשעיטה מהירה לשדה התעופה, מאחור והמצדדים האיצו בי קולות חסרי סבלנות- למהר ולמהר, זמן הטיסה הולך ומתקרב, התפללתי בכל ליבי שנצליח להדביק את הקצב.
אלא שלפתע, נראה היה לי שזה חלום, נשמע במכוניתי צליל צורם מאוד ולאחריו נפצי זכוכית... היינו המומים, אך זו הייתה מציאות: משאית שלפניי, שנשאה אבנים בחלקה האחורי, חרקה בעצירה שלא מן המניין- כתוצאה מכך נחתו על שמשיית החלון הקדמי מטר של אבנים קטנות וניפצוה לרסיסים. וויכוח קצר ביני לבין הנוסעים העלה פשרה, אמשיך אומנם לנסוע בשמשה מנופצת, אך אין לי מנוס מלעצור לקחת את פרטי נהג המשאית, למען אוכל לעמוד בנזק זה.
חרון אפה של הנוסעת וילדיה גאה, זו סיננה מבין שיניה מתוך לחץ נפשי, כי לא אעיז לבקש תשלום עבור הנסיעה. בעמקי ליבי שמחתי על הדרישה הצנועה, סברתי כי עוד אצטרך לשלם להם עבור המאסר במוניתי...ברוך המקום בזול. אחד דין ודברים עם נהג המשאית, ביקש זה האחרון לראות את הנזק במו עיניו, קרב למכוניתי וזכה אף הוא בזר ברכות שנשלפו במיוחד עבורו... אחר עיכוב של עשרים דקות שוב יצאנו לדרך, אוזני עששו כבר, הדיבורים מלאו את הרכב מדופן אל דופן ואל אוזניי לא באו, אחזתי בהגה, לחצתי על הדוושה וגמאתי את המרחקים.
השעון נתן לי תקווה כי נספיק עדיין להגיע זמן סביר לפני הטיסה. עקב לחץ הזמן סטיתי במכוון מהנתיב המרכזי אל נתיב צדדי- האסור לנסיעה בדרך כלל, הנתון רק לנסיעת רכבי חירום, כאמבולנסים, מכבי אש, וניידות משטרה. עברתי על ''חוק תנועה'' זה למען ירווח זמנם וליבם של פקעת העצבים שברכבי. אודה, לא הייתה זו פעם ראשונה שעברתי על ''עבירת תנועה'' זו.
אך...וודאי ניחשתם כבר, הפעם הבהבו מולי אורות בלתי רצויים, מולי פסע מעדנות שוטר רחב כתפיים וחמור סבר שהורה לי לעצור את הרכב בשוליים, בניע אצבע סימן לי לצאת ולתת דין וחשבון על מעשיי בשולי הכביש. השמש המנופצת, התסיסה שברכב, ההצטדקויות שבפי- כל אלה לא שינו את סבר פניו הנוקשה כפי שלא הצרו את רוחב כתפיו. התחננתי בפניו כי יואיל לשחררני לשעה קלה- עד שאביא סוף- סוף את נוסעיי ליעדם, הסכמתי להשאיר בידיו את תעודותיי וכל כספי- אך דבריי נפלו על אוזן אטומה. עשר דקות יקרות ירדו לטמיון, שבתי אל הרכב והתנעתיו בפעם החמישית לנסיעה זו.
הקיטור שמאחוריי כמעט ופסק, כבר התייאשו מלהגיע לטיסה, מהלחישות הכבויות הבנתי כי מצויים הם כבר בשלב שלאחר ייאוש... הגענו לנמל התעופה, השעון הורה על כך שהמטוס בו אמורים היו ידידיי להיות- המריא זה עתה.
בתנועות רשלניות וכבידות פנו ללא אומר להוציא את חבילותיהם מהרכב. אצתי לסדר להם מקום בטיסה של חברת ''בריטיש ארווייס'' שהתעתד להמריא לאמריקה כעבור שעה, הצלחתי בס''ד לסדר זאת ע''י פרוטקציה שהפעלתי, דרך חבר שעבד בחברה זו.
הודעתי להם על הטיסה החילופית כשעיני נעוצות בקרקע, ברחתי כל עוד רוחי בי מן הטרמינל- מבלי לקבל פרוטה על נסיעה זו. נשמתי לרווחה כשמצאתי את עצמי לאחר פרשייה מוזרה זו: התפוצצות גלגל אחר גלגל, התנפצות שימשה בנסיבות כה נדירות, קבלת דו''ח- וכל זה בנסיעה תמימה אחת - - - . תפקידים רבים היו לפני בטיפול במכוניתי הפצועה, קיוויתי שיומי יסתיים בכי טוב. בעודי בדרכי חזרה ל''סטמפורד- היל'' נרעשתי כולי לשמע קריין החדשות המודיע בקול רועד על נפילת המטוס - - - - ראשי הסתחרר וידיי רעדו, ''ריבונו של עולם'', זעקתי, ''מה גדלו מעשייך, מה מאוד עמקו מחשבותיך...''. גרוני נחנק מדמעות, לא ידעתי את נפשי.
נוכחתי לראות עין בעין בהנהגה המופלאה של השם יתברך. אודה להשם יתברך בכל לבב על שנתן בליבי תבונה והשכל ברגע הנכון, הבנתי כי נוסעיי אוהביי (והפעם, לשם שינוי, נכונים הדברים...) אמורים לטוס עם ''בריטיש ארווייס'', בעוד שבני משפחתם סבורים כי נפלו חללים בטיסה של ''פאן אמריקן'' ... שמתי פניי מיידית לעבר הבית ב''סטמפורד היל'' שמשם לקחתים, בכדי לבשר על נס ההצלה. הפעם, ב''ה, עברה הנסיעה במהירות וללא הפרעה.
את הדלת פתחו לי בני משפחה חיוורים כסיד, אשר פחד אימים שיתק אותם מלשאלני מילה. נכנסתי פנימה, בזהירות רבה התחלתי לספר להם את סיפורי, על כך שיקיריהם ניצלו, וכי חיים כולם היום- ויפג ליבם מלהאמין לי.
משגר הסיפור, מציין בשולי מכתבו דבר נפלא בשם הצל''ח: המשנה בסוף מסכת ברכות אומרת שלעתיד לבוא לא יברכו ''ברוך דיין האמת'' כי אם ''ברוך הטוב והמיטיב''. מסביר הצל''ח את כוונת המשנה, שעל אותם מקרים שבימינו אמרנו עליהם ''ברוך דיין האמת'', כי נראים היו לנו כצרה ומצוקה, עליהם עצמם נשוב ונברך לעתיד ברכת ''הטוב והמיטיב''- כי נראה שכל כולם היו רק לטובה. אך, הבה נזכור: אין צורך שיארע אסון ח''ו בכדי שנדע שתקר במוכנית בעיצומה של נסיעה, מכוון הוא משמיים, אין צורך שייהרגו בני אדם, ח''ו וח''ו, בכדי שנסכים להודות שנפץ שמשיה בפתע פתאום, או דו''ח מרגיז באמצע הדרך, הינם יד ה' ממעל...
עלינו לחייך באמונה ובהסכמה מול כל מה שקורה לנו- אף כי אינו מוצא חן בעינינו במבט ראשון, עלינו לשנן ולחזור ולשנן, באוזנינו באוזני ילדנו, כי הכול מאת ה', הטוב והמוטב, אף כי נפלאות בעינינו, הכל חסד ורחמים מאיתו יתברך שמו. ולוואי'', מסיים הקורא הנכבד, ''שתקויים תפילת דוד המלך: ''הראנו ה' חסדך'', שיהיו החסדים נראים וגלויים''.
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-17/5/2010 07:40 |
|
| |
אותיות מוצלות מאיש
כאשר נפתחה מלחמת ששת הימים התגייסתי אליה כחייל מילואים בן 26 בתפקיד חובש. בשירותי הסדיר שרתתי בנח"ל המוצנח, ובמלחמה הוזעקתי לסיירת שריון, הכוח שפורץ את הדרך לטנקים הנעים לתוך מדבר סיני. ידענו שמטוסי חיל האוויר הצליחו בפעולתם. בבוקר כ"ו באייר תשכ"ז, הצוות שלנו חבר לגדוד שריון כדי להובילו למשימה של עקיפת אבו-עגילה ואיגוף של כוחות מצריים, כדי שהאויבים לא יקבלו תגבורת ולא יוכלו להימלט. באתי למלחמה עם הסידור שאותו קיבלתי כשי לקראת הגיוס. היה זה סידור פשוט, קטן ונוח ששימש אותי בשירות הסדיר ואחר כך במילואים. מוקדם בבוקר התעטפתי בטלית, הנחתי תפילין והתפללתי מהסידור. הייתי הדתי היחידי בצוות הזחל"ם. כאשר ראו אותי שאר החיילים, כולם ביקשו באופן ספונטאני להתעטף בטלית, להניח תפילין ולהתפלל בסידור.
בתום התפילה התחלנו לנוע דרך חולות חלוצה והגענו ליעד הראשון - כיבוש מוצב אויב. אחרי התארגנות קצרה של הטנקים עלינו עם הזחל"ם על גבעה לצפות על השטח, ואז גילינו טנקים מצריים מכינים מארב לטנקים שלנו. הודענו לטנקים על המצרים שהיו בטווח שני קילומטר מהם. בינתיים, המצרים החלו להפגיז אותנו. התחלנו לנוע לאחור ואחרי כמה מטרים הזחל"ם נעצר בגלל איזו תקלה טכנית. "כל אחד עם כל מה שעליו, יצא החוצה מיד!", אמר לנו המפקד. כולנו קפצנו החוצה עם החגור שהיה עלינו ותו לא. מצאנו איזו תלולית קטנה והסתתרנו מאחוריה, כשהמצרים ממשיכים להפגיז לעברנו ללא הרף. בינתיים טנק שלנו עבר לידינו. המפקד שלנו קפץ על הטנק וביקש מהמפקד לחלץ אותנו מהגבעה המופגזת. ישבנו כל העשרה חבר'ה סביב הצריח של הטנק. ואז לפתע נורה פגז ופגע בטנק... הפגז החליק והתפוצץ על הקרקע ליד השרשרת. לטנק לא קרה כלום ואף אחד מאיתנו לא נשרט! מהחיכוך של הפגז רשת ההסוואה של הטנק החלה לבעור. זרקנו אותה מיד לארץ. ובדיוק אז, ראינו את הזחל"ם שלנו עולה באש. הטנק הצליח לחלץ אותנו ולאחר חיסול המארב המצרי התפזרנו בזחל"מים האחרים. המלחמה נמשכה. המשכנו להוביל את הטנקים, הצלחנו לכבוש יעדים ולהתגבר על מארבים. ראינו הרבה מאוד ניסים במלחמה, דברים שמנוגדים לכל היגיון. באחת הפעמים נפגע הזחל"ם של מפקד הגדוד והחל לעלות באש. רצתי לעבר הזחל"ם וחילצתי את המפקד מתוך המשוריין הבוער, כאשר המצרים יורים לעברנו ללא הרף. כדורים נותבים חלפו ממש בין רגליי...אבחנתי את המפקד כפצוע אנוש והזעקתי מסוק. תוך כמה דקות הגיע המסוק. איש הצוות נתן לו עירויי דם, חילץ אותו וכך ניצלו חייו. בכ"ח באייר, ביום השלישי למלחמה, נחת לידינו מסוק בעיצומם של הקרבות. "שארם א-שייח והכותל בידינו!", אמר לנו הטייס. לגבי שארם-א שייח אתה צודק. לגבי הכותל, אנחנו לא מאמינים לך..." השבנו.לא היה ניתן לתפוס זאת. בערב שמענו ברדיו שידור ישיר מהכותל. כולם הדמימו את המנועים ושמעו את החדשות המדהימות. לאחר שהתרגשו עד דמעות וקראו קריאות צהלה, הפעילו את המנועים והמשיכו הלאה. בכל ששת ימי המלחמה התפללתי ללא סידור, טלית ותפילין. אמרתי את מילות התפילה מתוך הזיכרון בלבד. כל חפצי הקדושה נשארו בזחל"ם שעלה באש. כעבור שישה ימים הסתיימה המלחמה והגיעה ההודעה המיוחלת שאנחנו משתחררים הביתה. בדרך חזרה מתעלת סואץ אורגן מסדר של כל החטיבה. הגענו לשם והמכונאי של הצוות אמר לי: "שני מכונאים מהחטיבה מחפשים אותך. יש להם משהו שהם רוצים לתת לך באופן אישי..." לא הבנתי במה מדובר. ניגשתי איתו אליהם. הם סיפרו שתפקידם במלחמה היה לבדוק את כל כלי הרכב שנשארו בשטח, לוודא שלא נשאר איזה פצוע חלילה, ואחר כך לבדוק מה מצב הכלים, אולי ניתן לתקנם בקלות ולהכשירם לפעילות. כאשר ראינו את הזחל"ם השרוף שלכם, לא האמנו שמישהו יצא משם בחיים. כל מה שהיה בפנים נשרף לגמרי ולא היה ניתן לזיהוי, פרט לזה..." המכונאי הושיט את ידו ובה הסידור הקטן שהיה חרוך בחלקו... כשהגעתי הביתה רכשתי קופסה מיוחדת ובה הנחתי את הסידור. הוא נמצא אצלי במרכז הספרייה כזיכרון היקר ביותר שיש לי. בבדיקה שעשיתי אחרי הקרבות התברר שלא הייתי צריך לטפל באף אחד מאנשי הצוות שלי. אף אחד מהם לא נפגע כלל. חשתי שהסידור היקר שבו התפללנו כולנו בתחילת המלחמה שמר עלינו. כאשר סיפרתי לאחותי תרצה המתגוררת בחו"ל על מופת הסידור, ואיך שמהיום השני למלחמה נאלצתי להתפלל ללא טלית ותפילין, היא אמרה לי בהתרגשות רבה: "מה אתה אומר?! בדיוק ביום השני למלחמה ביקשתי מבעלי, שכאשר יניח תפילין יתכוון להוציא ידי חובה את כל החיילים שרוצים להניח תפילין במלחמה ואינם יכולים..." בדיחות
 |
|
|
|
|
|