בית פורומים עצור כאן חושבים

כיצד גדולי תורה ומחשבה מחוללים שינויים במסורת

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-16/5/2010 00:04 לינק ישיר 
כיצד גדולי תורה ומחשבה מחוללים שינויים במסורת

כידוע, 
אמונה מסורת הדת והתורה על רב ותלמיד, איש מפי איש בשמוש רב שנים.
 כשבכל דור ודור מרחיבים את מסורת הדור הקודם, בדקדוק וניתוח דבריו, בהעלאת אסוציאציות שונות בם יבחנו דברי הראשונים- כמובן שמתרבים המחלוקות כיצד לפרש את הקדמונים. אבל הכל נשאר במסגרת הישן.

והנה באלף האחרונה, קמו מספר עצומי-דעת שחוללו מהפכות של ממש בצורת החשיבה ומשמעות הדת.
בלא שנדע מנין להם כך, ממי ינקו, ומאיזה בורות שאבו.

אציע מספר שמות, ויחכימונו מי היו רבותיהם מעתיקי השיטות של גדולי-הרוח דלהלן:

הרמב"ם
המהר"ל
הגר"א
הבעש"ט
החזו"א

הרשימה כמובן חלקית מדגמית ובלתי מייצגת. אך גדולים אלו לא נודע כלל מי רבותיהם (כשאין הכוונה לרבותיהם הידועים שלימדום תלמוד), אלא למוריהם במהפכות החשיבה שחוללו.
האם ניתן להסיק מכך שכדי לחולל מהפכה עליך להית עצמאי ובלתי תלוי?

הכותרת שונתה על פי כללי הפורום.
מיימוני

תוקן על ידי עצכח ב- 16/05/2010 22:21:01

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/8/2012 08:33 לינק ישיר 

http://www.bhol.co.il/Article.aspx?id=43443

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/8/2012 17:11 לינק ישיר 

ומה תעשה אם הפורום הזה יצליח לשנכע את רוב העם. [לא שאני חושב שזה יקרה, אני שואל היפותטי בכדי לברר את דעתך.] האם אז תהיה ההלכה כמותה, אף שהיא מנוגדת למה שחשבו מקודם?

אצטרף בשמחה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/8/2012 16:59 לינק ישיר 

יהיאור כתב:
מה אם נראה לי שהפשט שנבחר ע"י העם הוא מנוגד לכתוב בתורה? מה אני אמור לעשות?

להקים פורום באינטרנט.

אגב, אולי תגלה לנו איפה מצאת בתורה אם שבכתב ואם שבע"פ, צורת הכרעה כזאת? או שגם זה עצמו חלק מהרוה"ק של היתד נאמן?

אני הולך להצטנן בים. רוצה להצטרף ?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/8/2012 16:51 לינק ישיר 

זו לא אופציה שלישית אלא השניה. לדעתך ישנם אלפי פרשנויות שכולם מתאימים לכתוב בתורה באותה מידה. [האמנם? אתה לא יכול לזהות שום הבדל בין שני פשטים שונים, או שזה פשט וזה דרש, וכו' וכו'?]
והבחירה ביניהם הוא פשוט על ידי מי שחביב על כלל ישראל. שאתה חושב שזה איזה סוג של בני נביאים הם.

מה אם נראה לי שהפשט שנבחר ע"י העם הוא מנוגד לכתוב בתורה? מה אני אמור לעשות?

אגב, אולי תגלה לנו איפה מצאת בתורה אם שבכתב ואם שבע"פ, צורת הכרעה כזאת? או שגם זה עצמו חלק מהרוה"ק של היתד נאמן?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/8/2012 16:41 לינק ישיר 

דו שיח של חרשים.
אתה מתעקש על שתי אופציות, ואני טוען שיש שלישית.
משנה מאד מה כתוב בתורה ואי אפשר לומר שם כל מה שרוצים.
מבין האופנים שניתן להוליך הלאה את מה שכתוב בתורה נבחר אותו אופן אשר המוליכים אותו הם "החביבים יותר" על כלל ישראל.
ואני מקווה שאולי סוף סוף תבין שזה לא הכרעת ההמון לגבי מצעד הפזמונים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/8/2012 16:27 לינק ישיר 

הכרעת המון. זה המציאות. נשמת כלל"י. זה הפרשנות שלך לעובדא. אני אוהב פשוט לדבר על הדברים במונחים יותר ריאליים. אם יש לך איזה דרך להבחין בין השנים עובדתית תודיע.

לא ברור האם באמת כך הוא הסיפור, וגפ אם כן מהו הצדקתו

האם באמת אתה חושב שרק שניים ראויים לענין? אני חושב שכבר  בשלב הזה ישנה השפעה עצומה של העיתונות וכו'. אני יכול לתת לך שמות של חמשה עשר אנשים בציבור הליטאי שלא נופלים בשום דבר מאלו השנים ואולי עולים עליהם לפי ראות עינינו.

תכלית. אני מכיר שני גישות שייתכנו. או שההכרעה תלויה בעולה מתוך התורה. ואז לא משנה האומר אלא הנאמר, וכל אחד יכול לראות לבד את הענין. או שבאמת לא משנה כמעט מה כתוב בתורה ויש רק הכרעה של מוסדות הסמכות. באיזה צד אתה עומד? כי נראה לי שאתה מערבב בין שניהם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/8/2012 16:15 לינק ישיר 

יהיאור כתב:
יפה מאד
אתה לא עונה כלל לשאלתי.
על פי מה מכריע זאת עם ישראל?
והאם אתה אוחז שאין כלל מושג כזה של העולה איכשהו מתוך התורה, ומה שקובע הוא רק החלטת ההמון?

כשאתה משחק עם המילים אתה הופך את דבריי אודות "נשמת ישראל שעמדה בהר סיני" ל"הכרעת ההמון" ומגיע למחוז חפצך. אתה מבין למה לא שייך דיבור בינינו ?

[אולי אני זה ששכחתי, האמנם נקבע הלכה כב"ה על פי ההמון, או על פי הכרעה רצינית בב"ד או ע"פ בת קול משמים כפשוטו?]

ההכרעה היתה בת קול ולכן היתה חד משמעית. כשאבדנו את האפשרות הזאת נשארנו עם נשמת ישראל הטהורה (ולא "ההמון" האספסופי שלך). כך התקבלה ההכרעה בישראל מאז והלאה.

אם לדעתך אין  שום דרך לכמת או לבדוק או לברר שום דבר, מה אנחנו עושים בלימוד התורה כך הזמן, כולל לימדו תהליך ההכרעה ןההוראה?

תהליך ההכרעה וההלכה איננו ניתן לכימות, רק השלבים הקודמים של השגת הראיות לצדדי השאלה. הפוסק מכריע בעומק הרגשתו הפנימית ועם ישראל מזהה את ישרות הדברים והולך אחריהם. ככה זה עובד.

אם ברצונך לקבוע קביעות שאין שום דרך לבדוק אותם במציאות, יפה מאד.
אך מה אתה רוצה ממני?

לא רוצה ממך כלום. רק מספר לך (כאילו שאתה לא יודע) מה קורה במציאות של חיי היהודים.

אולי תראה לנו בדיוק בתוך המחלותק העצומה מי יהיה "גדול הדור" המתנהל בשבעות האחרונים את ההכרה הפנימית הנפלאה של כלל"י? או אולי בתוך המערכה מי יהיה אדמור"ה של קהילה כלשהו?

לא יודע. נחיה ונראה. בכל מקרה יש רק שתי דמויות שנחשבות בעיניי הציבור הליטאי כמסוגלות לעניין, וזו כבר ראיה שהמערכת עובדת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/8/2012 16:03 לינק ישיר 

יפה מאד
אתה לא עונה כלל לשאלתי.
על פי מה מכריע זאת עם ישראל?
והאם אתה אוחז שאין כלל מושג כזה של העולה איכשהו מתוך התורה, ומה שקובע הוא רק החלטת ההמון?

[אולי אני זה ששכחתי, האמנם נקבע הלכה כב"ה על פי ההמון, או על פי הכרעה רצינית בב"ד או ע"פ בת קול משמים כפשוטו?]

אם לדעתך אין  שום דרך לכמת או לבדוק או לברר שום דבר, מה אנחנו עושים בלימוד התורה כך הזמן, כולל לימדו תהליך ההכרעה ןההוראה?

אם ברצונך לקבוע קביעות שאין שום דרך לבדוק אותם במציאות, יפה מאד.
אך מה אתה רוצה ממני?

אולי תראה לנו בדיוק בתוך המחלותק העצומה מי יהיה "גדול הדור" המתנהל בשבעות האחרונים את ההכרה הפנימית הנפלאה של כלל"י? או אולי בתוך המערכה מי יהיה אדמור"ה של קהילה כלשהו?

תוקן על ידי יהיאור ב- 06/08/2012 16:04:38

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/8/2012 15:58 לינק ישיר 

יהיאור כתב:
אתה אוחז את החבל בשני  או שלשה ראשים. הם גדולי הדור מפני שדבריהם נובעים מהתורה והמבחן אם דברים נובעים מהתורה הוא הבחנת עם ישראל בקדושתו [אני מניח שאתה מדבר על ההבחנה לפני שהיו עיתונים. אחריהם ברור לכל כי ההבחנה נובעת בעיקר מהכתרת העתון]. ולפי מה מבחין בהם עם ישראל בקדושתו? לפי התאמת דבריהם לתורה.

עם ישראל יש בו את ההכרה הפנימית (סופסוף עמדו רגליהם על הר סיני וקבלו את התורה) לזהות ולהכיר דברי אמת.
זה לא שייך לעיתונים ולתעמולה, זה שייך להבנת הלב.
כמובן שזר לא יבין זאת, וכל נסיונותיו "לכמת" את התהליך יעלו בתוהו.
כך זה עובד אלפי שנה, והתהליך ממשיך בקצב שלו גם היום.
כמובן שכל אלה ששיטותיהם נדחו היו צריכים להתמודד עם ההכרעה הבלתי מובנת הזאת (בית שמאי החריפים, לדוגמא) וכל אחד בחר בדרכו. השיירה המשיכה בדרכה ועם ישראל שמר עליה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/8/2012 15:47 לינק ישיר 

א- איני מדבר על אלו שמדברים מבחוץ. גם בתוך הפורום וגם מחוצה לה יש כאלה שמדברים לגמרי בשיח הפנימי. [שלמשל ייתכן יטען עליהם שכל דבריהם הבלים אפלוגטיים או סתם טפשיים] יש כאלה שמדברים לעניין ויש שלא. זה חדש בשבילך? אני רק טוען ששיח פנימי לא עונה על כל קושי, בפרט כאשר מדובר בסתירות גלויות.
ב- לא ענית שום דבר לגבי טענתי. אם עלי אתה מדבר, אז לא הגעתי ואיני ניגש לדברים אלו עם חווית החדר. בחיידר בכל לא התחנכתי בזה. ודי בזה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/8/2012 15:43 לינק ישיר 

יהיאור כתב:
איני מסכים כלל. גם בתוך המובנים מאליהם אפשר לדבר בדרך מובנת ואפשר בדרך חידתית סתירתית. והרי שלך לפניך. גם בפורום זה עצמו יש המדברם מצד הפנימי בשכל ויש שלא.

כמובן, כעת רק נשאר להחליט אצל מי השכל.

[אולי ההבדל בין חסיד בן חסיד לבע"ת הוא שהראשון כבר מכיר מלכתחילה את כל השיח הפנימי מצדה הפנימי, ויודע שאינה יכולה לכסות על עיגולי הפינות שהיא עושה, ושאלה שמציגים אותה לא בדיוק יודעים על מה הם מדברים או איך הם מתרצים את השאלות שהם עצמם שואלים. בעוד  השני בא מבחוץ ומתפעל לנוכח עולם פנימי מסודר שאמור ליישב את הכל. ודי בזה.]

לפעמים עדיף להגיע בשל לנושאים עמוקים ולא לגרור אליהם את חויות החיידר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/8/2012 15:38 לינק ישיר 

איני מסכים כלל. גם בתוך המובנים מאליהם אפשר לדבר בדרך מובנת ואפשר בדרך חידתית סתירתית. והרי שלך לפניך. גם בפורום זה עצמו יש המדברם מצד הפנימי בשכל ויש שלא.

[אולי ההבדל בין חסיד בן חסיד לבע"ת הוא שהראשון כבר מכיר מלכתחילה את כל השיח הפנימי מצדה הפנימי, ויודע שאינה יכולה לכסות על עיגולי הפינות שהיא עושה, ושאלה שמציגים אותה לא בדיוק יודעים על מה הם מדברים או איך הם מתרצים את השאלות שהם עצמם שואלים. בעוד  השני בא מבחוץ ומתפעל לנוכח עולם פנימי מסודר שאמור ליישב את הכל. ודי בזה.]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/8/2012 15:34 לינק ישיר 

יהיאור כתב:

האם לא תסכים שגם בתוך השיח הפנימי יש מציאות של ויכוח ושלפעמים צד אחד צודק וצד שני לא?

ודאי ששייך ויכוח, אבל יש דברים שמובנים מאליהם אשר כל נסיון להעמיד עליהם את המיקרוסקופ יפסיד את הנקודה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/8/2012 15:28 לינק ישיר 

שותפי
לא הבנת אותי.
אמרתי שגם בתוך השפה הפנימית לגמרי, ישנם כאלה שמדברים לעניין ויש שלא.

ולפעמים כאשר מישהו לא מדבר לעניין, השפה הפנימית אינה בדיוק תשובה.

האם לא תסכים שגם בתוך השיח הפנימי יש מציאות של ויכוח ושלפעמים צד אחד צודק וצד שני לא?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/8/2012 15:22 לינק ישיר 

לא, יש דברים שלא ניתן להעביר בלי שיש קשר פנימי לנושא.

כל הפורום מבוסס על ההנחה המוטעית שיש אפשרות לכל אדם להבין כל דבר, וזו רק שאלה של ניסוח כזה או אחר.
זאת טעות, וכדמוכח ממאות האשכולות שאינם מצליחים לגשר בין כלום לכלום.
אלה שיש להם שפה משותפת מבינים זה את זה, אלה שאין להם (או רוצים שלא תהיה להם) ממשיכים להקשות כאילו כלום לא נאמר עד כה.

הנחת היסוד שגויה, זאת חלק מהמזימה השמאלנית.

אגב, יכול להיות שחסיד בן חסיד הוא יותר זר ומנוכר מבעל תשובה בן חילוני, כפי שכבודו יודע מהספרים הקדושים.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > כיצד גדולי תורה ומחשבה מחוללים שינויים במסורת
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 לדף הבא סך הכל 3 דפים.

bholext