"מה פירוש הדיבורים בנושאים אלו גורמים לזילות באמונה הדתית."
האמונה זה משהו אינטימי בין אדם לאלוקיו. אם מדברים על זה יותר מידי זה הופך לזול. בדיוק כמו שמישהו יתחיל לספר לחברים שלו על יחסי האהבה שלו עם אשתו - שהם כשלעצמם יפים ונשגבים אבל ברגע שמתחילים לדבר עליהם, הופכים לזולים וטכניים...
"שייכת האמרה שהעולם הוא בעל תכלית בלתי ידועה מכח אותה תבונה עלומה"
אני מאמין שאלוקים הוא הוא "אותה תבונה עלומה" .
"כי הוא מעבר למושגים"
אני לא סבור כן.
"אבל התכליתיות מבחינתינו שייכת ליקום ולא לו."
היקום כשלעצמו איננו מכוון מטרה אלא מתפתח תחת השפעת הסיבתיות הפועלת - להבדיל מסיבתיות תכליתית.
" כתבת גם שהוא יודע כל מה שקורה. שוב מושג אנושי- ידיעת מה שחוץ מדימוי ה"אני". "
אמרתי כבר שאינני מחזיק בשלילת התארים. כשאני מדבר על "ידיעה", אני מדבר על ידיעה כפשוטה.
בדיון עם שומר תוכחות אליו הפניתי לעיל, הגענו למסקנה הדיי מפתיעה שידיעתו של אלוקים איננה דבר מה פלאי במיוחד:
מה שאלוקים יודע, גם אנו יכולים לדעת - אפריורי.
גם אני, כשאני יושב בחדרי, יכול להגיד לך, אפריורי, שישנו עולם אפשרי בו כך וכך וכך וישנו עולם אפשרי אחר בו כך וכך וכך.
כל עולם שאיננו סותר את חוקי הלוגיקה הוא אפשרי.
כמובן, שמה שמענין
אותי הוא איזהו מבין העולמות האפשריים הוא העולם
הזה - זאת כי התמזל מזלי להמצא בו.
אבל אלוקים, בהיותו יישות הכרחית (במידה והוא קיים), איננו נמצא בעולם אפשרי נתון כלשהו אלא הוא יישות "על-עולמית" (כמו המספר 2, למשל, להבדיל).
לפיכך, הוא לא יודע על עולם זה יותר משהוא יודע על עולמות אחרים: העולם הזה, עבורו, הוא רק עוד עולם אפשרי - ללא סטאטוס אונטולוגי מיוחד.
מתוך פרספקטיבה בלתי משוחדת כזו, כפי שאמרתי, גם אני וגם אתה יכולים אפריורי לדעת אילו עולמות ישנם ואילו אינם. במילים אחרות, לא צריך להיות אלוקים כדי להיות יודע כל.
"והפיכת אלוהים לצרור מושגים."
כמו שאמרתי - אני לא רמב"מיסט. אין לי בעיה עקרונית שיהיו לאלוקים כמה וכמה תארים.
"בנוסף ידיעת אלוהים משמשת לגבך צורך פסיכולוגי-אנושי, לאמר אלוהים בו אני מרגיש בטוח, לא שכחני ולא הפקירני. הוא עדיין מתייחס אלי אינדוודואלית."
זה נכון שזה משרת גם צורך זה. ומה בכך? אם רצונך להסיק מכך שאמונתי בידיעתו איננה נכונה, הרי שזוהי דוגמה לכשל טיעוני גנטי [=הסקת על נכונות או אי-נכונות טענה מסויימת ע"פ מקורה]
http://en.wikipedia.org/wiki/Genetic_fallacy"אין לידיעת האלוהים כל קשר אם מהות האמונה שאמורה להיות הכרה במציאותו (באופן בלתי מובהר)."
שוב. אני לא רמב"מיסט.
אני לא יודע מה "אמורה" להיות האמונה. אתה שאלת במה אני מאמין - ועל זאת בלבד עניתי לך.
כל הדיון פה הוא אילוסטראציה למה שהתחלתי ממנו: שדיבורים על אמונה, שומה עליהם להיות זולים...