| נשלח ב-3/6/2010 17:37 |
|
| |
הרהרתי רבות בפחד האדם להיחשף בדעותיו ו..
בתור חבר וותיק כאן בפורום,אמנם יותר כצופה מן הצד ופחות כמגיב וכותב, ישבתי והרהרתי רבות על התלמידי חכמים ואנשי הבינה שכאן, הרי בעצם אכסניה מכובדת זו אינו דומה לכל פורום עבש ורגיל באשר הוא. חברי הפורום כאן, חושבים רבות לפני כל תגובה , וכאשר כבר כותבים הינם כותבים מגילות ארוכות אשר אינם מבישים ספרים עבי כרס בסיכום שנתי. והנני עומד ותמה, למה בעצם הכותבים החשובים מתחבאים מאחורי ניקים, הרי אם כתבתם והשקעתם כה הרבה, היתכן שלא תרצו קרדיט על כך? הלא כל גדולי ישראל בעבר ובהוה כאשר מפיקים הם פנינת שכל ודעת, ממהרים לחתום שמם עליה, ואף הספרים שיצאו בעבר בלא שם המחבר היו מחמת ענווה יתירה. היתכן שכולכם הינכם מתבישים וענווים? תמיהה רבתא לי. מן הסתם יהיו שיטיחו בי בפליאה, קשוט עצמך תחילה, אזי הנני להבהיר, שאין הכא נמי במידה שהיתי כמו רבים ממשתתפי הפורום כה פעיל והיתי משקיע וכותב את מה שאני חושב כאמת הצרופה, וודאי וודאי שהיתי חותם בשמי. ולא מסתתר תחת ניק. הרי בינינו, מי שבאמת מאמין כאן במה שהוא כותב, מה לו להסתתר תחת ניק, שיוסיף במקום החתימה, את שמו ואולי אפילו כתובת ליצירת קשר, זה עדיף בהרבה על איזשהו פסוק או אמרה לא קשורים. אלא מאי הרהרתי בליבי, הרי פעמים (כמו רבים מן הסתם) אני כותב ומגיב כאן דבר שאני בוש בו, או שמא בוש לאמרו או יותר גרוע מכך אני כלל לא מאמין בו, ובאותו הרגע אני מתמלא שמחה שאני ניק אלמוני ולא בשמי המוכר. אם כן אדרבה ראוי שכחלק מחוקת הפורום תהיה שחובה לכתוב שם מלא, ואזי כל הדיונים יהיו ענינים , אנשים יכתבו רק דברים שהם באמת מאמינים בהם ומסכימים לעמוד מאחוריהם. לבד מזכויות היוצרים על כל כתיבה כאן, שכבר נידונה פה בהרחבה לגבי מחיקה ו\או העתקה. בטוח אני במאות האחוזים, כי ערך ויוקרת הדברים הכתובים כאן יעלה לאין שיעור במדה ואכן אנשי החכמה והדעת כאן ישכילו לכתבו שמם המלא ולא להתחבא כגנב מאחורי ניק. *********** הנהלה יקרה וחשובה, אשמח אם אשכול זה יעמוד על מקומו ולא יוסר, יען כי לדעתי זהו אכן ענין חשוב לדיון, על אף שאינו עוסק על פניו בעניני רוח והגות, הרי שנושא הדעת הגלויה לרבים הוא נושא מעמיק עד מאד.
תוקן על ידי מהבכירים ב- 03/06/2010 17:38:09
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-9/6/2010 00:32 |
|
| |
אוקיי - מי פה מסכים עם מה שאני אמרתי ומי מסכים עם מקסמן?
|
|
|
|
| נשלח ב-9/6/2010 00:18 |
|
| |
| רדףהשיג כתב: |  | למקס:
"אבל זה נכון כלפי כל היהודים ואני גאה בה,
"
כן? יהודי חילוני שיתחתן עם גויה, או אפילו יתנצר - ההורים שלו יחרימו אותו? הוא יאבד את מקום העבודה שלו אצל מעסיקו היהודי החילוני? אחיו לא יוכלו למצוא לעצמם אשה יהודיה טובה? וכן הלאה - נראה לי שאתה מבין.
נכון זה סגולתיו של מדינת ישראל, אבל בגולה ברור שזה כך, ואמרתי שלא צריך להחרים כי במילא הלך עליו, הוא כרת את עצמו מכלל ישראל, אנשים לא מבינים שעונש כרת לא אלוקים עושה רק האדם עושה לעצמו,
תשמע ותבין זה שאנו רוצים להיות נאורים זה לא אומר שההוא לא יאבד את עולמו, זה מציאות וכך קורה בגולה,
נכון שסבלנות לדעות אחרות היא ערך יפה ונכון, אבל כמה המחיר שאנו רוצים לשלם ע"ז, אני חושב והלואי שיכולתי להסביר להם מה הם עושים עם בחירתם המטופשת, המלצתי פעם לחבר שעדיף לא לנהל רומן איתה כל חייו ובשביל להקים משפחה שיקח יהודיה,
"שאלת: א. מכל סוגי הקהילות? גם מיזרוחניקים וגם חילונים?
ברור שלא כמו שחילונים לא מתבוללים עם ערבים, או עם עולם השלישי
"
אז כמו שאמרתי - זה ענין של מידה - לא של פוליכוטומיות. החילונים לא יתערבבו עם ערבים בעוד שהחרדים לא יתערבבו אפילו עם מיזרוחניקים.
אתה לא כזה תמים אנחנו לא יתערבבו עם מיזרוחניקים לא בגלל שנאה ואתה וכולנו כאן יודעים שזה לא נכון,
הבת של ר' משה ברוך לוין זצ"ל עזבה את החרדים ועברה למיזרוחניקים וכל המשפחה שלו החרדים השתתפו בחתונה של הנכדה שהיה חתונה מעורבת האימא סידרה פינה שלא מעורב למשפחתה החרדים,
"שוב לא נכון: לדוגמא רוב המגש"ים בישיבות חסידיות ? הם ליטאים, ובמלמדים זה הפוך כלומר בכל ת"ת ליטאי המלמדים הם חסידים, (אז הנה עבודה בחברה אחרת לגמרי)
"
לגבי המג"שים - ידעתי זאת. אבל שנינו יודעים גם מהי הסיבה... זהו גם, כידוע, מקור בלתי אוזל של מאבקים ומריבות [עוד לפני השואה - ראה ערך הרפתקאותיו של הרב שך בישיבת לוניניץ].... כך שזה מצב שנתפס כבלתי נורמאלי ומתקיים רק בלית ברירה.
לגבי המלמדים: מענין מה שאתה מספר. ומה אומרים על כך שאר חברי הפורום? זה נכון.
אוקיי כאן אני משקר או מה ????
"ר' בנימין רבינוביץ זצ"ל היה קוקניק (תלמיד הרב קוק) ותיפקד כמג"ש בתולדות אהרן,
בעל המנחת יצחק היה ליברל, ובכל זאת קיבל את תפקידו כרב העיר מטעם הקנאים
וכן אלפי דוגמאות יש,
"
אלו באמת נשמעים כיוצאים מן הכלל וככורח השעה. כמה כאלו יש היום?
לרוב בכל קהילה וקהילה נכון שיש קהילות סגורות לגמרי אבל בכל זאת אין גם אצלם קיצוניות מטומטמת,
"כתבת: מה שאמרתי הוא שבחברה החרדית, אם דוד שלך יצא בשאלה, זה משליך עליך - על איך שיתייחסו אליך.
בכלל לא נכון, להפך כולם ישתדלו לעזור לאב המסכן שאיבד את בנו,"
נו נו. הם ישתדלו לעזור לו אבל גם לא ישתדכו איתו.
שטויות במיץ עגבניות רק אם אתה מתכון כלפי בעלי תשובה שאפי' בלי זה לא היו וכו' וכו'
ומה שמענין יותר במה שאתה אומר הוא שאותו אב "איבד את בנו", כדבריך. מה שלא לומדים מהדעות שאדם אומר באופן ישיר, לומדים מאותו אדם כשהוא משיח על פי תומו...
כתבתי את זה בכוונה וידעתי שמשכיל כמוך יעלה ע"ז
ולמה ? כי זו דעתי ואני לא מסתיר אותו, אני חושב שכל אדם חייב לתקן בתוך החברה מבפנים ואם עוזב הוא את החברה וגם משמיץ ומקלל, הוא בוגד במשפחה שלו בחברה שלו בחברי הילדות שלו,
"אבל אם הדוד הוא רוצח סדרתי ? האם הבן דוד שלו (הילד) ילך לבית ספר מחר ??"
כס"ד שיסלקו מישהו מבית ספר רגיל בגלל שהדוד שלו רוצח?! לא כל העולם בני ברק, ב"ה.
זה לא יקרה בבני ברק אתה יודע זאת,
בוא בבקשה נסגור את הדיון הטפשי הזה, אנחנו טוחנים כאן מים, כל יהודי יודע למה חרדי רוצה להיות חרדי ולמה רוצה הוא שצאצאיו ילכו בדרכיו, וכל הדמגוגיות של התקשורת לא מתאימה לחכמי הפורום כאן,
אני יוצה בהנחה שחכמי הפורום מכירים חרדים מקרוב ויודעים שאם רק היה אפשר לעזור הם היו הראשונים לעזור כמו זק"א וכו' וכו'
|
|
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-8/6/2010 17:49 |
|
| |
למקס:
"אבל זה נכון כלפי כל היהודים ואני גאה בה, "
כן? יהודי חילוני שיתחתן עם גויה, או אפילו יתנצר - ההורים שלו יחרימו אותו? הוא יאבד את מקום העבודה שלו אצל מעסיקו היהודי החילוני? אחיו לא יוכלו למצוא לעצמם אשה יהודיה טובה? וכן הלאה - נראה לי שאתה מבין.
"שאלת: א. מכל סוגי הקהילות? גם מיזרוחניקים וגם חילונים?
"
אז כמו שאמרתי - זה ענין של מידה - לא של פוליכוטומיות. החילונים לא יתערבבו עם ערבים בעוד שהחרדים לא יתערבבו אפילו עם מיזרוחניקים.
"שוב לא נכון: לדוגמא רוב המגש"ים בישיבות חסידיות ? הם ליטאים, ובמלמדים זה הפוך כלומר בכל ת"ת ליטאי המלמדים הם חסידים, (אז הנה עבודה בחברה אחרת לגמרי) "
לגבי המג"שים - ידעתי זאת. אבל שנינו יודעים גם מהי הסיבה... זהו גם, כידוע, מקור בלתי אוזל של מאבקים ומריבות [עוד לפני השואה - ראה ערך הרפתקאותיו של הרב שך בישיבת לוניניץ].... כך שזה מצב שנתפס כבלתי נורמאלי ומתקיים רק בלית ברירה.
לגבי המלמדים: מענין מה שאתה מספר. ומה אומרים על כך שאר חברי הפורום? זה נכון.
"ר' בנימין רבינוביץ זצ"ל היה קוקניק (תלמיד הרב קוק) ותיפקד כמג"ש בתולדות אהרן, בעל המנחת יצחק היה ליברל, ובכל זאת קיבל את תפקידו כרב העיר מטעם הקנאים וכן אלפי דוגמאות יש, "
אלו באמת נשמעים כיוצאים מן הכלל וככורח השעה. כמה כאלו יש היום?
"כתבת: מה שאמרתי הוא שבחברה החרדית, אם דוד שלך יצא בשאלה, זה משליך עליך - על איך שיתייחסו אליך.
בכלל לא נכון, להפך כולם ישתדלו לעזור לאב המסכן שאיבד את בנו,"
נו נו. הם ישתדלו לעזור לו אבל גם לא ישתדכו איתו.
ומה שמענין יותר במה שאתה אומר הוא שאותו אב "איבד את בנו", כדבריך. מה שלא לומדים מהדעות שאדם אומר באופן ישיר, לומדים מאותו אדם כשהוא משיח על פי תומו...
"אבל אם הדוד הוא רוצח סדרתי ? האם הבן דוד שלו (הילד) ילך לבית ספר מחר ??"
כס"ד שיסלקו מישהו מבית ספר רגיל בגלל שהדוד שלו רוצח?! לא כל העולם בני ברק, ב"ה.
"שאלת: למה חבל? הרי אתה עצמך כותב: "אני מאוד גאה בטיעונים האלה, ואני חושב שזה נכון " אז מה הבעיה?
הבעיה שהגדרת את כל זה כלפי החרדים ולא כלפי היהודים ככלל, ושוב אני גאה בזה, "
ענין של מידה - כאמור.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-8/6/2010 17:34 |
|
| |
לספרן:
חמוד.
עדיין לדעתי זה ענין של מינוח.
אותו חבר צודק שישנם יתרונות ולא רק חסרונות בקהילתיות "הדוקה". לא באתי לשלול זאת. לא באתי להשמיץ את החברה החרדית. אפילו לא באתי לבקר אותה. באתי רק להסביר לאותו חוזר בתשובה את הנסיבות אשר בהן נמצאים חברי הפורום ובמה הן שונות מאלו בהן הוא היה נמצא כשהוא החליט לחזור בתשובה. באתי לסנגר על חברי הפורום - לא לבקר אותם.
אותו חבר גם צודק שהמאפיינים שמניתי לא ייחודיים לחברה החרדית אלא לכל קהילה "הדוקה" - לקיבוץ, לקולחוז, לפלוגה צבאית, לכת, למנזר וכו'. אך גם לא באתי להשוות בין החברה החרדית לכל החברות בעולם אלא בין החברה החרדית לחברה הכללית.
אותו חבר לא צודק שהמאפיינים שמניתי הם מאפייניה של כל קהילה באשר היא. בהיותי בחו"ל השתייכתי לקהילה היהודית האורתודוקסית [המודרנית] שם וזו בהחלט ראויה לשם "קהילה" [אם משתמשים בשם זה במובנו הרגיל]. עם זאת, רוב המאפיינים שמניתי הרבה יותר חלשים בה - עד נעדרים כליל.
עכשיו, אותו חבר יכול להתעקש ולומר שרק דבר מה שהוא בעל המאפיינים שמניתי ראוי לתואר "קהילה" - אבל אז זה באמת גולש למשחקים בהגדרות. וכמו שאמר דקארט ובעקבותיו שפינוזה: "אינני מתווכח על מילים".
לגבי משל הפיסח והעיוור:
זהו משל נאה אבל לא באמת אדקוואטי [=הולם] לענינינו. זאת משום שכפי שכבר ציינתי למקסמן, לא מדובר בפוליכוטומיות [=הבדלים מוחלטים] אלא בעניין של יותר ופחות, קצת ומאד וכן הלאה.
מה שאין כן במקרה של עיוור ופיסח - שם מדובר ביכולות שאין ביניהן שום דבר משותף.
זה נכון שהחברה הכללית היא יותר "אוסף של פרטים" כלשונו והחברה החרדית היא יותר "גוף אורגאני". אבל הרי גם בקהילה החרדית המילה "אני" קיימת ושמות פרטיים קיימים. וגם בחברה הכללית יש הזדהות עם העם וגאוות יחידה וכן הלאה.
כך שכאמור, זה לא פוליכוטומי אלא ענין של יותר אינדיבידואליזם ופחות אינדיבידואליזם, יותר קהילתיות ופחות קהילתיות, יותר סובלנות ופחות סובלנות, יותר סאנקציות ופחות סנאקציות [על חריגה התנהגותית ומחשבתית], יותר ערבות ופחות ערבות וכן הלאה.
נ.ב. כשאני מדבר על "החברה הכללית" אינני דווקא מדבר על החברה החילונית אלא גם על זו הדתית.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-8/6/2010 17:15 |
|
| |
רדף: אני לא רוצה למשוך את הדיון על זה,
אבל זה נכון כלפי כל היהודים ואני גאה בה,
אני רק הגיב בקצרה,
שאלת: א. מכל סוגי הקהילות? גם מיזרוחניקים וגם חילונים?
רדף טען: ב. בכל אופן, כנראה לא הבנת את הסעיף הזה בדבריי. מה שאמרתי הוא שאצל החרדים כל פרט משתייך רק לקהילה אחת - וזאת בניגוד לעולם בחוץ, בו כל פרט משתייך בו זמנית לכמה קהילות - שכונה, עבודה, משפחה מורחבת, חברים מהעבר, בית כנסת [אצל דתיים] וכן הלאה.
שוב לא נכון: לדוגמא רוב המגש"ים בישיבות חסידיות ? הם ליטאים, ובמלמדים זה הפוך כלומר בכל ת"ת ליטאי המלמדים הם חסידים, (אז הנה עבודה בחברה אחרת לגמרי)
ר' בנימין רבינוביץ זצ"ל היה קוקניק (תלמיד הרב קוק) ותיפקד כמג"ש בתולדות אהרן,
בעל המנחת יצחק היה ליברל, ובכל זאת קיבל את תפקידו כרב העיר מטעם הקנאים
וכן אלפי דוגמאות יש,
כתבת: מה שאמרתי הוא שבחברה החרדית, אם דוד שלך יצא בשאלה, זה משליך עליך - על איך שיתייחסו אליך.
בכלל לא נכון, להפך כולם ישתדלו לעזור לאב המסכן שאיבד את בנו,
כתבת: מה שאין כן בחברה הכללית. בחברה הרגילה, אם דוד שלך חזר בתשובה, או שהוא שמאלני/ימני - זה לא משליך עליך
אבל אם הדוד הוא רוצח סדרתי ? האם הבן דוד שלו (הילד) ילך לבית ספר מחר ??
שאלת: למה חבל? הרי אתה עצמך כותב: "אני מאוד גאה בטיעונים האלה, ואני חושב שזה נכון " אז מה הבעיה?
הבעיה שהגדרת את כל זה כלפי החרדים ולא כלפי היהודים ככלל,
ושוב אני גאה בזה,
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-8/6/2010 16:24 |
|
| |
רדף,
חזר וכתב ידידי הנ"ל:
"
לא באתי להעיר טרמינולוגית. אילו היה זה רק ענין של מינוח, אכן מאי נפק"מ אם תקרא לזה כת או חברה או מה שלא יהיה.
התכוונתי שהיתרונות והפגמים שמצא בחברה/כת חרדית, אינם נובעים מהיותה חרדית, אלא מעצם היותה חברה/כת.
בחברה, קיימת ערבות הדדית, לטוב או לרע.
החרדים עוזרים זה לזה כי שייכים לאותה חברה, ולא בגלל מצוות והחזקת בו
והחילונים פחות עוזרים ואיכפתיים, לא בגלל שלא קיבלו עליהם מצוה זו, אלא שרואים עצמם כאוסף של פרטים ולא כמשתייכים לחברה או כת כלשהי.
החרדים דואגים לשלמות הכת ולכן לא יסבלו דעות שונות. לחילונים אין זה משנה אם אחד מהחברה אוחז בדעות מנוגדות לחלוטין, שהרי אי"ז פולש לטריטוריה האישית פרטית.
וע"ד שכתבה אריאנה מלמד במאמרה "אין כזה דבר חילוני" - צוטט ע"י מר באשכול החוזב"ש ומניעיהם
ואכן גם אם נקבל את המינוחים שלו. נניח בגירסה החילונית, יוצא ש"חברה" זה אוסף של פרטים, ורק בכת קיימת ערבות הדדית.
ובגירסה החרדית: בחברה קיימת ערבות, והחילונים אינם בגדר חברה.
כך או כך, אין להנגיד "חברה חרדית" מול "חברה חילונית" שכן מדובר בסוגי חברה שונים לחלוטין, ולא במאפייני אמונה והתנהגות של בני חברה זו לעומת מאפייני החברה האחרת.
למה"ד, למי שיטרח וינגיד את מאפייני העיוור מול מאפייני הפיסח, ויגדיר שהראשון הוא עיוור שאינו רואה, והשני הוא עיוור שלמרבה הפלא כן רואה אבל לקוי רגליים. הפיסח יקבל כבוד גדול על שמצליח לראות למרות היותו עיוור. והעיוור יידרש להתגבר על עוורונו כפי שעשה עמיתו הפיסח"
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-8/6/2010 15:55 |
|
| |
מקס:
שתי הערות:
1. אתה התייחסת לכותרות ולא לאילוסטראציות שלהן.
2. אני בפירוש אמרתי שזה ענין של מידה - לא של פוליכוטומיות [הבדלים מוחלטים]. ישנה מידה מסויימת של חוסר סובלנות, לכידות קהילתית, וכו וכו בכל חברה. השאלה היא המידה. לכן השתמשתי [גם בכותרות שציטטת] במילים "מאד", "יותר" וכן הלאה.
עתה לגבי כמה דברים ספציפיים שציינת [אותן מבין הערותיך שהערותיי לעיל אינן עונות עליהן]:
"מצטער רדף אתה כנראה לא מכיר את ביתר בית שמש קרית ספר וכו' וכו' רוב הקהילות דווקא מעונינים בדיור מעורבת, וכך זה באמת, כל אברך שייך לקהילה המקומית במגביל לחסידות הכללית שלו, ואם כלפי אברך ליטאי, שם ברור שאיפה הוא יגור שם יהיה קהילתו, "
אני באמת לא מכיר מספיק. אולי אני טועה.
שחברי הפורום החרדיים יגידו מי משנינו צודק.
"רדף טען: החברה הזאת מאד בלעדנית: כנ"ל רוב המשפחות הם מעורבות ומתבוללות בין הקהילות, בירושלים במיוחד אפשר לראות במשפחה אחד כל סוגי הגיסים מכל סוגי הקהילות, "
א. מכל סוגי הקהילות? גם מיזרוחניקים וגם חילונים?
ב. בכל אופן, כנראה לא הבנת את הסעיף הזה בדבריי. מה שאמרתי הוא שאצל החרדים כל פרט משתייך רק לקהילה אחת - וזאת בניגוד לעולם בחוץ, בו כל פרט משתייך בו זמנית לכמה קהילות - שכונה, עבודה, משפחה מורחבת, חברים מהעבר, בית כנסת [אצל דתיים] וכן הלאה.
"רדף טען: 2. החברה החרדית היא מאד משפחתית:
אמרתי כבר, איך יכול המדינה לגייס את יהדות הגולה לטובת המדינה ? "
איך זה קשור למשפחתיות [כפשוטו - לא בתור מטאפורה]?
"רדף טען: ב. החברה החרדית, שכאמור מאד לא סובלנית, שופטת אדם לא רק ע"פ מעשיו הוא והשקפתו הוא אלא גם ע"פ מעשיו והשקפתו של הדוד שלו.
כך גם החילוניים כלפי החרדים, למה שחרדי חטא אומרים בתקשורת שחרדי עשה, ולא אומרים אזרח חטא, שוב תכונה יהודית טיפוסית,
"
שוב לא הבנת.
מה שאמרתי הוא שבחברה החרדית, אם דוד שלך יצא בשאלה, זה משליך עליך - על איך שיתייחסו אליך.
מה שאין כן בחברה הכללית. בחברה הרגילה, אם דוד שלך חזר בתשובה, או שהוא שמאלני/ימני - זה לא משליך עליך [כמעט].
גם אם הוא שדד בנק - זה משליך עליך במידה מועטה ביותר.
"חבל שיצא תחת ידך מאמר שכזה,"
למה חבל? הרי אתה עצמך כותב:
"אני מאוד גאה בטיעונים האלה, ואני חושב שזה נכון "
אז מה הבעיה?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-8/6/2010 15:16 |
|
| |
רדף ומרכא:
אני יעבור איתכם על אחד אחד ונראה מי צודק,
רדף טען: 1. החברה החרדית הרבה יותר קהילתית:
איך לדעתכם מדינת ישראל מצליחה לגייס תרומות מכל העולם ?
למה קל להזמין פרופ' יהודי מחו"ל להרצאות בארץ,
למה כל יהודי הגולה מרגישים שייכים למדינה, ומי שלא הוא בדרך כלל בחרם אוטומטית (כמובן שלא כדרך מאה שערים, יותר אלגנטית)
רדף טען: החברה הזאת היא מאד סטאבילית:
מצטער רדף אתה כנראה לא מכיר את ביתר בית שמש קרית ספר וכו' וכו'
רוב הקהילות דווקא מעונינים בדיור מעורבת, וכך זה באמת, כל אברך שייך לקהילה המקומית במגביל לחסידות הכללית שלו,
ואם כלפי אברך ליטאי, שם ברור שאיפה הוא יגור שם יהיה קהילתו,
רדף טען: החברה הזאת מאד בלעדנית:
כנ"ל רוב המשפחות הם מעורבות ומתבוללות בין הקהילות, בירושלים במיוחד אפשר לראות במשפחה אחד כל סוגי הגיסים מכל סוגי הקהילות,
רדף טען: החברה החרדית גם מאד מלוכדת:
כך זה כלפי יהודות הגולה\העולם מול מדינת ישראל, וכך זה היהודים מול הגויים,
רדף טען: החברה החרדית מאד לא סובלנית:
כך החילוניים לא סבלנית כלפי החרדים וכלפי הערבים, בקיצור זה מידה טיפוסית של יהודי,
מצד שני רואים משפחות שיש שם גיסים מכל סוגי הדעות בתוך החברה החרדית, מקצה לקצה,
במלחמה הגדולה של הרב שך מול חב"ד הרגישו את זה בכל המשפחות מבפנים,
רדף טען: 2. החברה החרדית היא מאד משפחתית:
אמרתי כבר, איך יכול המדינה לגייס את יהדות הגולה לטובת המדינה ?
רדף טען: ב. החברה החרדית, שכאמור מאד לא סובלנית, שופטת אדם לא רק ע"פ מעשיו הוא והשקפתו הוא אלא גם ע"פ מעשיו והשקפתו של הדוד שלו.
כך גם החילוניים כלפי החרדים, למה שחרדי חטא אומרים בתקשורת שחרדי עשה, ולא אומרים אזרח חטא,
שוב תכונה יהודית טיפוסית,
רדף טען: אגב, בית הדין הרבני כמובן יהיה על צד החברה החרדית בעסק הזה...
כך זה הבג"ץ בעד הנאורות כביכול,
-----------------------------------------------------------------
חבל שיצא תחת ידך מאמר שכזה, תקראו קצת דעות של גויים כלפי היהודים ותראו שזה אותו דבר, אני לא אומר את זה לקנטר אני אומר את זה כראיה שכך נראה\מוגדר היהודי בעיני הגויים)
אגב: אני מאוד גאה בטיעונים האלה, ואני חושב שזה נכון אבל זה נכון כלפי כל היהודים בעולם,
אני בכלל נגד להחליף חברה מתוך טריקת דלת, אני בעד לתקן את החברה הקיימת,
אני חושב שאפי' חילוני שהחליט להאמין באלוקים וכו' לא צריך להיות שייך לחרדים, הוא צריך פשוט להיות איפה שהוא ולנסות לתקן שם, וכך כל מי שנולד במקום או מדינה או בעם כלשהו, כך ואך ורק כך נזכה לאנושות יותר טובה,
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-8/6/2010 07:00 |
|
| |
מקס קראתי במקרה את הפוסט עם התיקון שלך ראשונה - לפני שנחשפתי למקורי. ואני כולי משתומם.. שום דבר אינו נכון.. חשבתי אולי אינך מכיר יהודי בלעדי חרדי ?
כמובן שכעת ראיתי את התגובה המקורית, ואכן רדף צודק בכל מילה.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/6/2010 06:27 |
|
| |
לספרן:
בגדול, אני מסכים. אבל זה ענין של מינוח. במונחים חרדיים, החברה החילונית היא פשוט לא חברה, ובמונחים חילוניים, החברה החרדית היא כת ולא חברה...
לבעל בעמיו:
" איזה אילוץ דטמיניסטי כפה אותך לכתוב את הניתוח המרשים בעמוד הקודם?
"
אני לא יודע את כל הנסיבות. הטיעון של הדטרמיניסט הוא טיעון אפריורי - לא נוגע באילוצים הקונקרטיים. לאמור: ש כל אירוע נקבע סיבתית באופן חד משמעי [עקרון הסיבה המספיקה של לייבניץ]. מכיוון שמעשה הוא אירוע כמו כל האירועים - אז העקרון חל גם עליו.
" ואם היה אילוץ, אזי אין לנו אפשרות לבדוק אם הוא נכון או לא,"
למה לא?
הרי יתכן והיית מאולץ לכתוב דברים שאינם הגיוניים?
"
זה ייתכן. אז תבדוק אם מה שכתבתי הוא הגיוני או לא. מה הבעיה?
אני מכיר את הטיעון הזה נגד דטרמיניזם - זה טיעון של הרב מיכי. לא ירדתי לעומק דעתו...
למקסמן:
" פשוט החלפתי את המילה "חרדי" ל "יהודי" "
זה נכון אולי לגבי יהודים בחו"ל לפני 300 שנה - לא לגבי יהודים היום. אבל יהודים בחו"ל לפני 300 שנה במידה רבה [לא לגמרי] היו דומים לחרדים של היום - זאת כולם יודעים...
"ועכשיו מובן לי גם את הבעיה היהודית,"
טוב, ה"בעיה היהודית" היא בעיה ביחסי החברה היהודית עם האומות הסובבות אותה ושל האינדיבידואל היהודי עם האינדיבידואלים הלא-יהודים הסובבים אותו וכן עם החברה הלא-יהודית הסובבת אותו.
אני דיברתי על הבעיה של יחסי האינדיבידואל החרדי עם החברה החרדית הסובבת אותו ועם האינדיבידואלים החרדיים הסובבים אותו.
כלומר, באנאלוגיה ליהודים באופן כללי, של היהודי עם הקהילה היהודית ועם היהודים האחרים.
כאמור, עם האמנציפאציה, בעיות רבות מהסוג השני נפתרו.
אבל הבעיה היהודית קיימת גם קיימת. אפילו פה בארץ. וראו דברים שנכתבו בנדון אתמול: http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3899859,00.html
תוקן על ידי רדףהשיג ב- 08/06/2010 07:12:08
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-8/6/2010 00:27 |
|
| |
| רדףהשיג כתב: |  | לאורפורים:
שאלת הבחירה החופשית היא שאלה מטאפיזית. אני, על אף היותי דטרמיניסט, מאוכזב לעתים מבחירותיהם של אנשים [הגם שהן נקבעות סיבתית לדעתי].
אבל אין זה הנושא כלל.
הדיון הזה הוא יותר סוציאולוגי.
אם רצונך להבין מהו ההבדל בין מצבם של חברי עצכ"ח היהודים כיום ומצבך שלך לפני כך וכך שנים, אשתדל להסביר לך.
יש כמה גורמים המעורבים בשיקול של חברי עצכ"ח שלא היו מעורבים בשיקוליך שלך לפני כך וכך שנים - או לפחות היו מעורבים בשיקוליך במידה מועטה בהרבה הרבה:
1. החברה היהודית הרבה יותר קהילתית:
א. בעוד שב"עולם בחוץ" אנשים הם הרבה יותר עצמאיים בחייהם ויכולים להסתדר עם מעט מאד חברה, אנשים שגדלו בחברה היהודית לא יכולים לחשוב על חייהם ללא החברה בה גדלו. הגדרתם העצמית היא במידה רבה פונקציה של מקומם בחברה אליה הם משתייכים.
החברה הזאת היא מאד סטאבילית:
ב. אדם החי ב"עולם בחוץ" יכול להמצא בחברה x בגיל 16 [כשהוא עוד בבית הספר], בחברה y בגיל 20 [למשל, חברים מהצבא], בחברה z בגיל 25 [כשהוא באוניברסיטה], בחברה z' בגיל 30 [חברים מהעבודה, שכנים] וכן הלאה. בכל שלב של החיים שלו הוא יכול להשתייך לחברה אחרת ולהשאיר את החברות אליהן הוא השתייך לפני כן מאחוריו. למשל, עם כמה חברים מבית הספר אתה שומר על קשר?
לא כן בחברה היהודית. החברה אליה נולדים זו גם [בערך] החברה אליה משתייכים כל החיים.
החברה הזאת מאד בלעדנית:
ג. בעוד שבעולם בחוץ אדם בד"כ משתייך בו זמנית לכמה חברות: חברים מהעבודה, חברים מהשכונה, חברים מהעבר וכן הלאה, בעולם היהודי, החברה דורשת בלעדיות. אדם יהודי טיפוסי לומד, עובד, מתחתן, מתגורר, שולח את ילדיו ללמוד וכו' - הכל בתוך אותה מסגרת.
אם אדם עוזב את החברה שלו, הוא מאבד את מקום מגוריו, את עבודתו, ילדיו מועפים ממסודות הלימוד שלהם [זאת במידה והם בכלל נשארים איתו - על כך בהמשך] , הוא לא ימצא שידוך [אם הוא רווק] או ילדיו לא ימצאו שידוך וכן הלאה.
החברה היהודית גם מאד מלוכדת:
ד. יהודים המשתייכים לאותו חוג מכירים כולם את כולם. אתה מן הסתם מכיר את "חוק דתיים שלובים". אז אצל היהודים זה עוד יותר כך. למשל, משפחה יהודית מב"ב הבאה לשבת בירושלים יכולה בקלות למצוא דירה פנויה בירושלים של משפחה שנסעה לב"ב ולבצע "החלפת דירות" זמנית.
החברה היהודית מאד לא סובלנית:
ה. בעוד שבעולם בחוץ אנשים יכולים להשתייך לאותה חבורה ולהיות בעלי דעות פוליטיות/תיאולוגיות/אידיאולוגיות וכו' שונות בתכלית, אצל היהודים זה פשוט לא כך. כל מחלוקת ישר הופכת לחרם או לפיצול של זרמים וכן הלאה.
יש [כמעט] אפס סובלנות כלפי הבעת דעות חריגות.
2. החברה היהודית היא מאד משפחתית:
א. אדם יהודי, חוץ מכך שהגדרתו העצמית מאד מושפעת מהיותו בעל מקום נתון בחברה אליה הוא משתייך, היא גם מושפעת מהיותו משתייך למשפחה נתונה. וב"משפחה" אין הכוונה למשפחה הגלעינית המערבית הטיפוסית אלא גם לבני דודים מדרגה שלישית.
ב. החברה היהודית, שכאמור מאד לא סובלנית, שופטת אדם לא רק ע"פ מעשיו הוא והשקפתו הוא אלא גם ע"פ מעשיו והשקפתו של הדוד שלו.
מה שזה אומר הוא שכשאדם מחליט "לצאת מהארון" מבחינה השקפתית, הוא יודע שבכך הוא פוגע לא רק בעצמו אלא גם בילדיו, אחיו, הוריו, דודיו, בני דודיו וכו וכו.
ג. חלקית בגלל הדבר האחרון וחלקית בגלל אי סובלנותה של החברה היהודית בכלל, "יציאה מהארון" השקפתית כזאת תגרום לנתק בין האדם היהודי לבין כל משפחתו - וזה כולל את הוריו, אחיו וכו'.
עכשיו, לגבי האשה והילדים, תלוי: אם האשה החליטה לצאת להרפתקה זאת עם בעלה, מה שלא סביר, אז זה אומר שגם היא תנותק ממשפחתה - מהוריה ומאחיה.
אבל אם היא תפסה רגליים קרות - ולאו דווקא בגלל שעקרונית איננה מסכימה עם בעלה, אלא סתם מכיוון שאיננה רוצה תהפוכות בחיים שלה - אזי היא חייבת להתגרש מבעלה - מה שכבר הופך אותה לגרושה - כלומר, לפסולת אנושית בעיני החברה היהודית - ואסור לה לאפשר לבעל לראות את ילדיו. כך אותו "הרפתקן" יאבד גם את ילדיו ואשתו.
אגב, בית הדין הרבני כמובן יהיה על צד החברה היהודית בעסק הזה...
קיצור, אתה רואה אילו שיקולים עומדים לפני אנשים פה. אתה לא התנסית בכגון זה מעולם. כך ש"אל תדון אדם עד שתגיע למקומו".
אולי עשו לך פרצוף חמוץ חבריך החילונים כשחזרת בתשובה, אולי גם חבריך החוזרים בתשובה עשו לך פרצוף חמוץ כשעזבת את העולם החרדי - אבל בזה בערך זה הסתכם. הלא כן? לא איבדת את כל מה שהיה לך במעברים אלו. הוריך נשארו הוריך - גם אם לא הסכימו לדרכך. לא חבית אבדן ילדים כתוצאה מכך.
זאת ועוד, לך שמורה תמיד האופציה לחזור לאיפה שהיית - ל"עולם בחוץ" אותו אתה מכיר היטב.
לא כן היהודי המצוי. אם הוא נפלט מן המסגרות אליהן הוא השתייך [והוא בהכרח ייפלט מהם אם הוא יגלה את דעותיו החריגות!], הוא פשוט מוצא עצמו לבד בעולם ללא שום מצפן [לעתים גם ללא מצפן מוסרי - אבל זה נושא לדיון אחר].
|
|
פשוט החלפתי את המילה "חרדי" ל "יהודי" ועכשיו מובן לי גם את הבעיה היהודית,
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-7/6/2010 21:09 |
|
| |
רדף סקרנות גרידא, איזה אילוץ דטמיניסטי כפה אותך לכתוב את הניתוח המרשים בעמוד הקודם? ואם היה אילוץ, אזי אין לנו אפשרות לבדוק אם הוא נכון או לא, הרי יתכן והיית מאולץ לכתוב דברים שאינם הגיוניים?
|
|
|
|
|
| נשלח ב-7/6/2010 20:06 |
|
| |
זה נכוןולא נכון יש שם גם כל מיני סוגים כמו קיבוצים ומושבים וסתם קהילות חברים
|
|
|
|
| נשלח ב-7/6/2010 18:33 |
|
| |
על הניתןח הסוציולוגי שערך רדףהשיג לחברה החרדית, כתב לי ידיד באישית:
"בנוגע לחברה החרדית מול חילונית אכן מיטיב להצביע על אפיונים חיצוניים, אך כמדו' שהעיקר נעלם מעיניו: זה לא חברה חרדית (סגורה וקשוחה) מול חברה חילונית (פתוחה ונתונה לשינוי), אלא חברה חרדית (כנ"ל) מול היעדר כל חברה בצד החילוני. עד כמה שידיעתי מגעת, ב"חברה" החילונית יש מכרים, חברים ושונאים, אדישים ואיכפתיים, אך הגיוון המרנין הזה נובע בעיקר מכך שזו לא "חברה" כלל ולכן ההשוואה חסרה את העיקר"
|
|
|
|
| נשלח ב-7/6/2010 17:24 |
|
| |
לירוחם מדובר כאן על הסתרה של דעותיך בגלל הפחד מהסביבה עוד לפני שכתבת אות אחת בפורום. לדעתי נושא הדיון איננו אנונימיות בפורום דווקא אלא הסתרה של דעותיך באופן כללי.
האנונימיות בפורום היא רק סימפטום של הבעיה.
תוקן על ידי צענערענע ב- 07/06/2010 17:52:47
|
|
|
|
|